Scopul proiectului: Promovarea drepturilor și îmbunătățirea accesului la justiție pentru persoanele din grupuri vulnerabile
Obiective:
Activități:
În R. Moldova, procedura de stabilire a gradului de dizabilitate este complicată și anevoioasă. Legea obligă persoanele cu probleme de sănătate, chiar și pe cei cu dificultăți severe, să-și confirme dizabilitatea anual sau chiar semestrial, iar asta le creează probleme multiple.
Mamele care au copii de până la trei ani vor avea posibilitatea să revină mai devreme la serviciu după naștere, iar angajatorii să ofere salariaților unele servicii de îngrijire a copilului la locul de muncă.
Ministerul Justiției elaborează un proiect de lege pentru completarea Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a extinde vârsta și a categoriile de infracțiuni la audierea în condiții speciale a minorilor.
În cadrul Campaniei pentru o Justiție Sănătoasă, API și portalul de știri Diez.md lansează un nou concurs pentru verificarea cunoștințelor în domeniul justiției și a drepturilor omului, prin intermediul a două teste de complexitate diferită.
Oamenii ar putea economisi bani și timp dacă și-ar rezolva conflictele pe cale amiabilă în loc să meargă în instanța de judecată. Deși serviciul de mediere oferă această posibilitate, persoanele fizice și juridice nu-l solicită prea des, în special pentru că nu cunosc cum îl pot solicita.
Diana Suslean se consultă cu juristul „Clinicii Universitare Juridice Bălți” cum să perfecteze actele de proprietate pentru casa bunicii din comuna Târnova | |
Foto: | API |
În R. Moldova mai există încă multe localități unde oamenii nu dețin dreptul de proprietate asupra gospodăriilor unde trăiesc, iar din această cauză unii cetățeni nu-și pot vinde sau dona bunul imobil.
Cetățenii din Moldova au câteva posibilități de a beneficia în mod gratuit de consultații și asistență juridică. Fie că apelează la un parajurist, la un avocat din cadrul Consiliului național pentru asistența juridică garantată de stat sau la experții din cadrul unor organizații neguvernamentale.
Programul național privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități pentru anii 2017-2022 nu delimitează clar responsabilitățile CSM, AAIJ și ale instanțelor de judecată privind accesibilizarea sediilor judecătoreșt.