en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Diminuarea efectelor manipulării şi a informaţiei false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova
Perioada de implementare: Decembrie 2017 - Decembrie 2019

Finanțator: Uniunea Europeană

Obiectiv principal:

Obiectivul principal al acestui proiect este diminuarea impactului manipulării și dezinformării de către mass-media prin educarea consumatorilor media pentru a identifica manipularea și informațiile false sau părtinitoare. Aceste activități vor continua și vor extinde campania împotriva informațiilor false și părtinitoare, ”STOP FALS!”, desfășurate de Asociația Presei Independente (API) și partenerii săi din Moldova.

Obiective specifice:

Educarea consumatorilor de produse media din zonele rurale pentru a distinge informațiile obiective de manipularea informațională, prin crearea și dezvoltarea unei rețele de 35 de colaboratori ai ”Campaniei STOP FALS!”.

Explicarea consumatorilor media din mediul rural a riscului manipulării de către mass-media și modul de identificare a manipulării informațiilor prin desfășurarea unei campanii de informare și educare.

Reducerea numărului de persoane manipulate de către mass-media, prin producerea de materiale educaționale tipărite și video privind prevenirea manipulării și a tehnicilor de identificare a informațiilor false.

Activități:

Selectarea a 35 de persoane din diferite comunități pentru a acționa ca și colaboratori ai ”Campaniei STOP FALS!” în toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv în UTA Găgăuzia.

Instruirea a 35 de persoane pentru a explica populației riscurile de manipulare și dezinformare.

Realizarea unei campanii de informare pentru consumatorii media din zonele rurale din toate raioanele țării, organizarea întâlnirilor locale pentru a discuta cu populația rurală despre manipulare și dezinformare și despre riscurile acestui fenomen.

Producerea unui set de materiale de informare și educare despre efectul manipulării informaționale.

Editarea în 20 de ziare locale și regionale a unei serii de articole tematice lunare despre tehnicile de manipulare.

Producerea unui documentar și a unui banner web și difuzarea acestora pentru a ajunge la un număr cât mai mare de locuitori din mediul rural.

NOUTĂȚI AFERENTE PROIECTULUI
Avem nevoie de o minte sănătoasă și nu de una deformată de știrile false
Natalia Morari la întâlnirea cu locuitorii orașului Strășeni, 25 noiembrie 2019

Informația falsă și distorsionată ne afectează gândirea, provoacă frică și stări de confuzie. Ca să putem lua decizii corecte, trebuie să gândim limpede, să analizăm informațiile și să judecăm rațional, iar Campania STOP FALS! este de un real folos în promovarea gândirii critice. Consumatorii de produse mediatice din Taraclia, Basarabeasca și Strășeni au participat la întâlnirile cu jurnalista Natalia Morari  și au aflat cum are loc manipularea prin informații. Iată impresiile unora dintre participanți.

vezi detalii...
API a prezentat rezultatele proiectului european de susținere a Campaniei STOP FALS!
Imagini de la Conferința “Campania STOP FALS! și impactul activităților de educare a consumatorilor de produse media”, 15 noiembrie 2019
Foto: API

La 15 noiembrie 2019, la Chișinău s-a desfășurat Conferința “Campania STOP FALS! și impactul activităților de educare a consumatorilor de produse media”, în cadrul căreia au fost făcute totalurile proiectului “Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”, implementat de API în perioada 2017-2019 și finanțat de Uniunea Europeană.

vezi detalii...
API a lansat un studiu privind percepția fenomenului dezinformării și manipulării de către consumatorii de media din localitățile rurale

Locuitorii din mediul rural sunt conștienți că în R. Moldova majoritatea instituțiilor mass-media manipulează publicul, deoarece sunt controlate și influiențate politic. Totodată,  în ultimul deceniu a scăzut lent, dar constat ponderea celor care vizionează zilnic posturile TV și ascultă radio și crește constant frecvența cu care este accesat Internetului. Aceste și alte concuzii se conțin în Studiul privind percepția fenomenului dezinformării și manipulării de către consumatorii de produse mass-media din localitățile rurale, lansat de API la 15 noiembrie a.c.

vezi detalii...
Dacă nu știu cum să se informeze, oamenii cad în capcana știrilor false
N. Morari le vorbește participanților despre pericolul știrilor false și manipulatorii. Ștefan Vodă, 1 noiembrie 2019
Foto: API

Fenomenul dezinformării și manipulării este răspândit de cei care au interese economice, politice sau de alt gen, de aceea Campania STOP FALS! trebuie să ajungă la un număr cât mai mare de cetățeni care sunt afectați direct sau indirect de informațiile false și tendențioase. 

vezi detalii...
FALS: Cetățenii americani își iau adio de la produsele din UE
Colaj

Mai multe instituții de presă din Federația Rusă au manipulat și au scos din context informațiile despre decizia SUA de a majora tarifele la mai multe produse provenite din statele membre ale Uniunii Europene. Informațiile despre scandalul comercial dintre SUA și UE au fost în topul știrilor presei ruse, iar unele mass-redacții au speculat că SUA au interzis produsele europene pe piața americană.

vezi detalii...
FALS: Pentagonul construiește obiective militare în apropierea satului Bulboaca

Informațiile false că Statele Unite ale Americii construiesc obiective militare în Republica Moldova și speculațiile despre cooperarea țării noastre cu NATO sunt difuzate cu regularitate de instituțiile de presă pro-Kremlin. La sfârșitul lunii august, portalul Sputnik.md a publicat un articol în care se spune că Pentagonul construiește obiective militare în apropierea satului Bulboaca din Anenii Noi. În realitate, Centrul de Instruire de la Bulboaca nu este un obiectiv militar construit de Pentagon, iar la momentul actual el este renovat și modernizat cu suport financiar american.

vezi detalii...
Compania Facebook a șters conturi, pagini și grupuri care diseminau dezinformări în Ucraina și Irak

Compania Facebook a șters 168 de conturi, 149 de pagini și 79 de grupuri care au publicat și diseminat conținut coordonat de dezinformare în Ucraina. Într-un comunicat de presă din 16 septembrie curent se menționează că, în total, pentru promovarea sponsorizată a dezinformărilor despre Ucraina pe aceste pagini și conturi au fost cheltuite aproximativ 1,6 milioane dolari americani. 

vezi detalii...
Întâlniri Stop Fals!: Nu tot ce zboară e pasăre, nu tot ce auzi e adevărat
Participanții la întâlnirea STOPFALS! discută despre știrile false și manipulatoriii. Biblioteca Publică A.Donici, Orhei
Foto: API

Consumatorii de media nu mai doresc să tolereze instituțiile mass-media care difuzează știri false sau manipulatorii. Ei cer pedepse mai aspre din partea instituțiilor de reglementare, dar își doresc și ca jurnaliștii să interacționeze mai mult între ei, să fie uniți atunci când e vorba de contracararea manipulării și dezinformării, să nu mai servească patronii care îi obligă să facă partizanat politic. 

vezi detalii...
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Campania Acces la Justitie
REDACȚIILE API LA MINUT
Публичное обсуждение проекта о работе мунсовета в Бельцах переросло в языковой скандал
Некоторые пункты документа о работе местных властей вызвали сильное возмущение. Фото: Юрий Гагарин Публичное обсуждение проекта о работе мунсовета в Бельцах переросло в языковой скандал На…
23 Ianuarie 2021
Proteste la Moscova: Rusia cere „explicaţii” Ambasadei SUA
Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul…
23 Ianuarie 2021
Умер американский телеведущий Ларри Кинг. У него был коронавирус
Американский теле- и радиоведущий Ларри Кинг умер в возрасте 87 лет, сообщается в его твиттере. Он скончался утром 23 января в медицинском центре Седарс-Синай в Лос-Анджелесе. В начале января ... The post Умер американский…
(ФОТО) На акцию протеста в Москве вышло около 40 тысяч человек. По всей стране более тысячи задержанных
По разным данным, в Москве на акции протеста вышли около 40 тысяч человек, полиция дает информацию о 4 тысячах. Людей по одному выхватывают из ... The post (ФОТО) На…
В Молдове 635 новых случаев коронавируса. В Бельцах 19 заразившихся
В больницах лечатся 2095 инфицированных, из которых 221 пациент находится в крайне тяжелом состоянии. Фото: Минздрав РМ За минувшие сутки в лабораториях страны провели 3089 теста на COVID-19,…
23 Ianuarie 2021
За сутки в Молдове умерли 15 пациентов с COVID-19. В их числе женщина из Комрата
15 новых случаев смертей ковид-инфицированных пациентов зарегистрировано в Молдове.  69-летняя женщина из мун. Комрат, госпитализирована в Комратскую районную больницу. Сопутствующие ... The post За сутки…
Alte 635 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. 15 persoane au decedat în urma complicațiilor
Alte 635 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 5 sunt de import (2-Ucraina,…
23 Ianuarie 2021
В Гагаузии подтверждено 8 новых случаев заражения коронавирусом
По данным Министерства здравоохранения, труда и социальной защиты Молдовы за последние сутки в Гагаузии зарегистрировано 8 случаев заражения коронавирусом. Заболеваемость ... The post В Гагаузии…
635 новых случаев заражения COVID-19 в Молдове
635 новых случаев заражения COVID-19 были подтверждены сегодня в Республике Молдова. Из общего числа случаев 5-это импортированные (2-Украина, 1-Ирландия, 1-Великобритания, ... The post 635 новых…
От COVID-19 умер легендарный американский телеведущий Ларри Кинг
Кинг признавался, что ему «очень понравился Путин», который, по словам ведущего, мог бы стать президентом и в Америке. Фото: Larry King/Twitter Собеседниками Ларри Кинга были многие влиятельные люди, в том…
23 Ianuarie 2021
ЕСПЧ обязал Молдову выплатить 7500 евро несовершеннолетней в результате неэффективного расследования случая изнасилования в Бендерах
21 января 2021 года Европейский суд по правам человека (ЕСПЧ) вынес решение по делу против Республики Молдова, согласно которому государство ... The post ЕСПЧ обязал…
LIVE/ Proteste în sprijinul lui Navalny, în Rusia. Sute de persoane au fost arestate
Din Moscova şi până la Vladivostok, susținătorii lui Alexei Navalny, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în…
23 Ianuarie 2021
У посольства России в Кишинёве прошёл митинг в поддержку Навального
Десятки протестующих собрались у посольства РФ с плакатами, на которых написано: «Нет диктатуре» и «Свободу Навальному». Фото: TV8 У посольства РФ в столице собрались две группы людей. Одна группа протестует в поддержку российского…
23 Ianuarie 2021
Cunoscutul jurnalist american Larry King a decedat
Cunoscutul jurnalist american Larry King s-a stins din viață, din cauza complicațiilor date de COVID-19, scrie Mirror. Acesta s-a aflat internat în spital de la…
23 Ianuarie 2021
(ВИДЕО) В Москве жестко задержали юриста ФБК Любовь Соболь в то время, как она общалась с журналистами
В Москве задержали юриста Фонда борьбы с коррупцией Любовь Соболь в то время, как она давала интервью журналистам.  Соратница российского ... The post (ВИДЕО) В…
В России задерживают журналистов, нескольких ударили бойцы ОМОНа. Общее число задержанных граждан более 800
Боец ОМОНа ударил специального корреспондента «Медузы» Кристину Сафонову на Пушкинской площади в Москве, где проходит акция протеста в поддержку Алексея Навального. Сафонова сообщила, ... The post В России…
Майя Санду внесла изменения в регламент ВСБ. Назначенные члены должны знать румынский язык и пользоваться безупречной репутацией
Президент Майя Санду внесла поправки в регламент Высшего Совета Безопасности (ВСБ), и были установлены точные критерии относительно лиц, которые могут ... The post Майя Санду…
FOTO/ Iulia Navalny a fost reținută la Moscova
Soția opoziționistului Alexei Navalny, Iulia, a fost reținută la Moscova, în timpul protestului. Aceasta a postat pe Instagram o fotografie din duba poliției. Tot la…
23 Ianuarie 2021
В Москве задержана Юлия Навальная
Полиция задержала Юлию Навальную на Пушкинской площади в Москве. Об этом жена политика Алексея Навального сообщила в своем инстаграме, опубликовав ... The post В Москве…
Detalii noi despre scandalul de la Spitalul Raional Ungheni: Mitriuc l-a desemnat șef al spitalului pe medicul care a făcut campanie pentru Dodon, deși exista deja un director
Președintele raionului Ungheni, Ghenadie Mitriuc, l-a desemnat pe medicul Vladimir Popovici drept director interimar al Spitalului Raional Ungheni, asta deși fostul șef al spitalului, Andrei…
23 Ianuarie 2021
На свадьбе в Москве убили жениха и его брата. Оба уроженцы Молдовы
Праздновали свадьбу в загородном клубе в деревне Власово, церемония была пышной и растянулась на два дня. Фото: eadaily.com Во время свадьбы на территории Новой Москвы между гостями произошёл конфликт, в ходе которого…
23 Ianuarie 2021
O expoziție foto “Război după război” a Muzeului Ocupației din Vilnius la Telenești
O expoziție foto-documentară „Război după război” a Muzeului Ocupației  din Vilnius  la Telenești. La Muzeul de Istorie și Etnografie din   Telenești a fost vernisată expoziția foto-documentară „Război după…
23 Ianuarie 2021
Reformele noastre toate…
Bancomatele din Ungheni practic sunt instalate în centrul orașului. Astfel, în anumite zile ale lunii poți vedea că acestea practic sunt luate cu asalt. Îți…
23 Ianuarie 2021
Și timpul cedează în fața dragostei și respectului
Uniți sub steaua lui Eminescu au devenit un cuplu de referință pentru oxenteni. Cuplul Nadejda și Serghei Isac e binecunoscut la Oxentea, raionul Dubăsari. Sunt…
23 Ianuarie 2021
(Видео) У посольства России в Кишиневе проходит протест в поддержку Навального
Несколько человек протестуют у Посольства Российской Федерации в Кишиневе в поддержку российского оппозиционера Алексея Навального. А другая группа людей проявляет ... The post (Видео) У…
Державшего троих детей в заложниках мужчину приговорили к 13 годам тюрьмы
В задержании мужчины участвовал спецназ Fulger. Стоп-кадр видео полиции. Суд Новых Анен приговорил к 13 годам лишения свободы мужчину, который взял в заложники и угрожал убить собственных…
23 Ianuarie 2021
«Не в залах растут чемпионы». Ведущий бельцкий боксёр Дмитрий Галагоц рассказал «СП» о своём пути в спорте
28-летний Дмитрий Галагоц — 13-кратный чемпион Молдовы, трижды признавался лучшим боксёром страны. Фото: Юрий Гагарин «Не в залах растут чемпионы». Ведущий бельцкий боксёр Дмитрий Галагоц…
23 Ianuarie 2021
Moldoveni în SUA: De la șofer de tir, în zece ani a ajuns să gestioneze o afacere de succes
La cei zece ani de la înființarea companiei Schwarz Logistics, Mike Dercaci, om de afaceri moldovean, stabilit în Chicago, se mândrește cu un business de…
23 Ianuarie 2021
Studenții de la universitățile din Rusia sunt amenințați cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri, ca în Belarus
Universitățile din rusia amenință studenții cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri neautorizate organizate de susținătorii lui Alexei Navalny. Cu câteva zile înainte de mitingurile de…
23 Ianuarie 2021
Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate. Mărimea și condițiile de acordare 
Persoanele neasigurate, adică cele neangajate în câmpul muncii sau care au un stagiu de cotizare mic, întreprinzătorii individuali sau titularii de patente beneficiază de indemnizația…
23 Ianuarie 2021
VIDEO/ Moldovenii, solidari cu manifestanții ruși. Două tabere protestează la sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău
Un grup de persoane protestează în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, fiind solidari în acest fel cu manifestanții ruși, care sâmbătă au ieșit…
23 Ianuarie 2021
Medic-șef demis pe timp de pandemie
În plină pandemie de coronavirus, când criza de sănătate este una definitorie pentru timpurile noastre, COVID-19 fiind poate una dintre cele mai mari provocări de…
23 Ianuarie 2021
Centrul de suport în afaceri Orhei contribuie la dezvoltarea afacerilor acasă
„Centrul de suport în afaceri Orhei” ajută antreprenorii din raionul Orhei, care vor să exceleze și să devină mai buni, să iniţieze, înregistreze, planifice şi…
23 Ianuarie 2021
Nu a fost admis la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO, pentru că nu a indicat în CV dacă cunoaște limba franceză
Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova a respins pentru proba interviului una…
23 Ianuarie 2021
Președinta Sandu a modificat regulamentul CSS. Membrii numiți trebuie să cunoască limba română și să se bucure de o reputație ireproșabilă
Președinta Maia Sandu a modificat regulamentul Consiliului Suprem de Securitate (CSS), fiind stabilite criterii exacte cu privire la persoanele care pot fi numite în calitate…
23 Ianuarie 2021
Сиркели: Решение КС об отмене закона о языках защищает статус русского языка в АТО Гагаузия 
Если бы Конституционный суд Молдовы не отменил закон о функционировании языков на территории Республики Молдова от 16.12.2020, в таком случае, ... The post Сиркели: Решение…
Un bărbat a decedat după ce s-a aruncat de la etajul cinci al Spitalului de Urgență
Un bărbat a decedat după ce s-a aruncat de la etajul cinci al Spitalului de Urgență. Un bărbat din Chișinău, în vârstă de 55 de…
23 Ianuarie 2021
Drumul ce trebuia să fie gata în 2017 va fi finalizat la anul
Acum acestea au fost conservate parțial pentru perioada rece, iar ASD a cerut ca șantierul să dispună de semnalizare rutieră corespunzătoare pentru
23 Ianuarie 2021
(ВИДЕО) Около 180 задержанных в России, одного из протестующих сильно избили, необходима медпомощь
В соцсетях распространяется видео из Новосибирска — на нем виден мужчина, лежащий на земле в окружении омоновцев. Сообщается, что он настолько сильно избит, что ему требуется срочная ... The post (ВИДЕО) Около…
После фильма о «дворце Путина» официальный инстаграм Швеции рассказал о резиденции своего премьера
Жилая площадь занимает два верхних этажа Сагерского дворца — 175 кв.метров. Первые два этажа используются для приемов. Фото: b-port.com Этот аккаунт в инстаграме ведет Шведский институт. Это государственное ведомство…
23 Ianuarie 2021
LIVE/ Proteste anti-Putin în Rusia, la -50 de grade. Zeci de persoane, bătute și arestate de poliție
Din Moscova şi până la Vladivostok, susținătorii lui Alexei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în…
23 Ianuarie 2021
Авария в Штефан-Водском районе. Пассажир скончался, за рулем был сотрудник патрульной службы
В селе Оланешты, Штефан-Водского района, произошла авария, в результате которой один человек скончался, а другой был доставлен в больницу в ... The post Авария в…
Bill Gates a anunțat că s-a vaccinat, după ce a investit 350 de milioane de dolari pentru serul anti-COVID
Bill Gates a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește…
23 Ianuarie 2021
Nume înveșnicite în denumirile străzilor din Rezina
În iulie 2020, Primăria Rezina, în parteneriat cu redacția săptămânalului CUVÂNTUL, au anunţat consultări publice privind selectarea denumirilor a 14 străzi noi preconizate pentru a…
23 Ianuarie 2021
Смертельное ДТП в Штефан-Водском районе: за рулём был патрульный
Двигаясь по главной дороге села, водитель не снизил скорость и на повороте не справился с управлением. Фото: Генеральный инспекторат полиции В результате аварии пассажир скончался…
23 Ianuarie 2021
10 вопросов о районах Молдовы! Тест «СП»
Ответьте на несколько несложных вопросов и получите право на приз! Фото из архива "СП" 10 вопросов о районах Молдовы! Тест «СП» «СП» совместно с такси…
23 Ianuarie 2021
Betonul armat din Pădurea Durlești, turnat contrar condițiilor contractuale. Arbori tăiați ilegal, drum și gard neautorizat din beton – alte câteva nereguli
11 arbori de specie tei și stejar au fost tăiați ilegal în pădurea de la Durlești, despre care ZdG a relatat acum câteva zile, neautorizat…
23 Ianuarie 2021
Evenimente consacrate Zilei Culturii Naționale
Plină de evenimente pentru orașul Cimișlia s-a dovedit a fi vinerea precedentă, 15 ianuarie, când am sărbătorit Ziua Culturii Naționale. Cu această...
23 Ianuarie 2021
I-a bătut cahla și au ajuns la spital
Trei persoane, dintre care și un copil, din satul Bobocica, comuna Enichioi, raionul Cantemir, s-au intoxicat cu monoxid de carbon după ce...
23 Ianuarie 2021
Foreign National Student Intern Program at the U.S. Embassy
The U.S. Embassy in Chisinau, Moldova is offering two internship opportunities to students from leading Universities of the Republic of Moldova. Th
23 Ianuarie 2021
Terre des hommes Moldova solicită oferte de prețuri pentru servicii de redactare în limba română
Fondată n 1960, Terre des hommes (Tdh) este o organizație elvețiană cu o contribuţie importantă la construirea unui viitor mai bun pentru copiii de
23 Ianuarie 2021
Localitățile din raionul Ungheni unde se va stinge lumina în perioada 25 – 29 ianuarie
În legătură cu reconstrucţia liniilor electrice (demontarea liniei vechi şi montarea liniei noi), se va întrerupe energia electrică: 25-29.01.2021: s. Florești (parțial) – 08.00-18.00. În…
23 Ianuarie 2021
В сторону Москвы направляется бронетехника
В сторону Москвы по Горьковскому шоссе около 10 утра была замечена бронетехника. Об этом сообщает meduza. Связано ли появление бронетехники ... The post В сторону…
Митинги в поддержку Навального в России: Десятки тысяч людей уже вышли на акции, есть задержания
23 января сторонники Алексея Навального проводят общероссийскую акцию в поддержку политика, которого поместили в СИЗО после возвращения из Берлина, где ... The post Митинги в…
Основатель Microsoft Билл Гейтс сделал прививку от коронавируса. Конспирологи считают его виновным в пандемии
В Сети вакцинацию Гейтса встретили многочисленными шутками, например, что он вживил себе главный чип, чтобы управлять всеми другими. Фото: BillGates/Twitter Американский миллиардер, основатель Microsoft Билл Гейтс сделал…
23 Ianuarie 2021
Care sunt drepturile tale la locul de muncă? Află prin intermediul unei aplicații mobile
O aplicație mobilă lansată de Organizația Internațională a Muncii (OIM) ajută tinerii din R. Moldova să-și cunoască drepturile în domeniul muncii și să fie mai…
23 Ianuarie 2021
MAE rus, îngrijorat că decizia CC va provoca „o exacerbare artificială” a tensiunii politice interne din R. Moldova pe baza legislației lingvistice
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că decizia de joi a Curţii Constituţionale (CC), prin care a fost declarată neconstituțională…
23 Ianuarie 2021
Autorii sesizării la CCM: Legea privind statutul special al limbii ruse este discriminatorie
Deputatul Octavian Țîcu, autor al sesizării la Curtea Constituțională privind statutul special al limbii ruse, este de părere că legea declarată neconstituțională de Înalta Curte,…
23 Ianuarie 2021
Sergiu Sîrbu: Anticipatele nu ar trebui să fie un scop în sine
Deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, se arată sceptic că se va mai regăsi pe lista vreunui partid politic, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate…
23 Ianuarie 2021
Care este diferența dintre o infecție respiratorie virală acută (IRVA) și gripă?
Care este diferența dintre o infecție respiratorie virală acută (IRVA) și gripă? Parcă au aparent aceleași simptome, dar totuși ceva este diferit. Infecțiile respiratorii virale…
23 Ianuarie 2021
METEO/ Weekend cu temperaturi de primăvară în toată țara. În câteva zile, vremea se va răci
Trendul temperaturilor mai puțin caracteristice perioadei de iarnă continuă, pentru zilele de weekend meteorologii prognozând vreme frumoasă, cu mult soare și temperaturi generoase. Pentru astăzi…
23 Ianuarie 2021
11 candidați au fost admiși la proba interviului pentru funcția de judecător CEDO
Unsprezece din treisprezece candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova, au fost admiși în cea de-a…
23 Ianuarie 2021
Un bărbat de 57 de ani a murit pe loc într-un accident rutier la Olănești
Un bărbat de 57 de ani, din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, a murit pe loc în urma unui accident rutier care a avut loc…
23 Ianuarie 2021
Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE vine în Republica Moldova
Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr Harting, urmează să efectueze o vizită de lucru în Republica Moldova, în…
23 Ianuarie 2021
Anatol Țăranu: Doar PAS este interesat ca anticipatele să aibă loc cât mai curând
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este singurul interesat ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc cât mai curând. Partidul Socialiștilor este interesat ca acestea să…
23 Ianuarie 2021
Агентство по лекарственным средствам не получало никаких запросов на авторизацию вакцин против Covid-19: «Мы оценим все вакцины, которые будут предоставлены»
На сегодняшний день в Агентство по лекарствам и медицинским изделиям (AMDM) не поступало ни одной заявки на регистрацию вакцины против ... The post Агентство по…
Спящие и смешные. 25 собак, которые отдыхают по принципу «чем я хуже кошки»
Уснуть вповалку друг на друге, в тарелке, в ладони хозяина? Все это собаки проделают с легкостью. Спящие и смешные. 25 собак, которые отдыхают по принципу «чем я хуже кошки»…
23 Ianuarie 2021
Statul trebuie să achite nouă mii de euro într-un caz de viol
Statul trebuie să achite 7 500 de euro, prejudiciu material și moral, într-un caz de viol al unei minore din orașul Bender. Curtea Europeană a…
23 Ianuarie 2021
PDM a înaintat o inițiativă legislativă care vizează activitatea ANI
Deputații din Partidul Democrat au înaintat un proiect de lege care, potrivit lor, vine să apere primarii, directorii de școală, grădinițele, centrele medicale de abuzurile…
23 Ianuarie 2021
Венгрия купила у России 2 млн доз вакцины от ковида «Спутник V»
Российская вакцина «Спутник V» используется в 6 странах, включая Сербию. В России ею уже вакцинированы полтора миллиона человек. Фото: sputnikvaccine.com Этого количества достаточно для вакцинации…
23 Ianuarie 2021
Trupele ruse de ocupație din Republica Moldova și necesitatea derusificării terminologiei
Textul de mai jos conține fragmente din lucrarea „Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, Culegere de documente și materiale”. Vol. 1, Cartier, Chișinău, 2020…
23 Ianuarie 2021
Cu(cu)iul lui Pepelea
Epigrame Caracteristică E un lider eminent Şi un manager de clasă, Cu opt ani în parlament Minus şapte ani de-acasă. Silogismul băutului Zice lumea că…
23 Ianuarie 2021
Polițistul suspectat de accidentarea mortală a unei femei avea alcool în sânge
Polițistul de patrulare suspectat de accidentarea mortală a unei femei, pe 13 ianuarie,  a consumat alcool înainte de a urca la volan. Contactat de IPN,…
23 Ianuarie 2021
Reacția Ambasadei Rusiei la decizia Curții Constituționale privind limba rusă
„Hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova, din 21 ianuarie, cu privire la privarea limbii ruse de statutul unei limbi de comunicare între naționalități reprezintă un…
23 Ianuarie 2021
Un fost consilier al primarului general a ajuns directorul Fabricii de Sticlă din Chişinău
Agenţia Proprietăţii Publice nu oferă detalii despre numărul persoanelor ce au concurat şi numele acestora. Anterior, timp de aproape un an
23 Ianuarie 2021
Arabia Saudită intenționează să construiască un oraș fără automobile și străzi
Anunțul a fost făcut recent de prințul moștenitor al regatului musulman Mohammed bin Salman. Potrivit planului, urba va fi organizată n comunități
23 Ianuarie 2021
Deputatul Dan Perciun: „Apariția farmaciilor mobile va duce la un haos total”
Majoritatea parlamentară PSRM-Șor și cuplul Andronachi–Nichiforciuc împarte bani primăriilor lor pentru a obține cât mai multe mandate în eventualitatea unor alegeri anticipate. Deputatul PAS, Dan…
23 Ianuarie 2021
Теплый день ожидается в субботу
В субботу, 23 января, в Молдове ожидается облачная погода, без осадков. На юге температура воздуха опустится до +11 градусов днем ... The post Теплый день…
La înălțime cu CALM 23.01.2021
PRIMARII BAT ALARMA - LACUNELE LEGISLAȚIEI PRIVIND CONFLICTUL DE INTERESE CONDUC LA ACTE ABUZIVE DIN PARTEA UNOR INSPECTORI ANI! Agenția Națională de Integritate (ANI) a…
23 Ianuarie 2021
Herbert Stepic_ Moldindconbank as a model of financial transparency and performance in the region
You have been in charge of international banks for many years, and for several months You are the head of the Board
22 Ianuarie 2021
DOC/ Au fost actualizate alertele de călătorie, în contextul pandemiei COVID-19
Au fost actualizate alertele de călătorie, în contextul pandemiei COVID-19. Unele țări mențin, în continuare, R. Moldova în zona roșie de risc, astfel încât cetățenii…
22 Ianuarie 2021
Глава Евросовета в разговоре с президентом России призвал освободить Навального
Председатель Европейского Совета Шарль Мишель в телефонной беседе с президентом России Владимиром Путиным призвал его содействовать освобождению оппозиционера Алексея Навального. ... The post Глава Евросовета…
Un avocat, stabilit de câțiva ani în SUA, și un fost judecător sunt candidații neadmiși la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO
Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova a respins pentru proba interviului două candidaturi…
22 Ianuarie 2021
США введут карантин для всех приезжающих в страну
Байден ужесточает меры борьбы с эпидемией COVID-19 в стране. Он представил план действий, в котором прописана необходимость массовой вакцинации, мобилизации ... The post США введут…
Просим проявлять уважение к законам. МИДЕИ обратилось к дипмиссиям в связи с законом о функционировании языков
МИДЕИ Молдовы обралилрось с дипломатическим миссиям, аккредитованным в Молдове, после заявлений некоторых дипломатов о решении Конституционного суда о признании неконституционным ... The post Просим проявлять…
Шаурма по-домашнему. В шоу «Обед с другом» гостит гроссмейстер Василе Сандуляк
Василий Сандуляк побывал на кухне «СП». Ведущий рубрики поделился рецептом и рассказал о истории блюда. Фото: Юрий Гагарин Шаурма по-домашнему. В шоу «Обед с другом» гостит гроссмейстер…
22 Ianuarie 2021
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work