en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Declarații

În contextul întâlnirii la nivel înalt a Președintei Republicii Moldova, dnei Maia Sandu, și a Președintelui Ucrainei, dlui Volodymyr Zelensky, care a avut loc pe data de 12 ianuarie 2021 la Kyiv, unde au fost discutate și aspectele legate de protecția fluviului Nistru și hidroenergia, Platforma Națională a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic consideră că protecția fluviului Nistru este un subiect de importanță europeană și ține de securitatea ecologică regională, deoarece deservește cu apă peste opt milioane de oameni din R. Moldova și Ucraina. 

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media semnalează cu multă îngrijorare adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova, la 3 decembrie 2020, în prima lectură, a proiectului de lege (nr. 460) cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova nr.174/2018 (art.1, 4, 5, ș.a.)[1], înregistrat la 23 noiembrie 2020 de deputații PSRM Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi, proiect care conține prevederi periculoase pentru dezvoltarea mass-mediei din țara noastră pe principii democratice. Proiectul a fost votat de deputații PSRM, ai Partidului Șor și ai platformei “Pentru Moldova”, fără respectarea condițiilor legale de transparență decizională, fără avizele necesare și fără dezbateri în ședință plenară.

vezi detalii...

Platforma Națională a Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic condamnă cu vehemență abuzurile comise prin nerespectarea procedurilor legale de promovare a proiectelor de lege comise de către majoritatea parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Șor și grupul Pentru Moldova, în ședința plenului Parlamentului din 3 decembrie 2020, și anume, adoptarea cu încălcarea flagrantă a procedurii legislative a unor proiecte de legi de importanță majoră pentru securitatea economică, socială și informațională a țării. 

vezi detalii...

Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte apreciază drept parțial corecte și parțial libere alegerile prezidențiale din 1  și 15 noiembrie 2020. Aprecierea este făcută prin prisma gradului de respectare a principiilor pentru alegeri libere și corecte stabilite în tratatele și convențiile internaționale privind drepturile civile și politice și în Codul bunelor practici în materie electorală a Comisiei de la Veneția și se bazează pe constatările Coaliției dinaintea alegerilor din 1 noiembrie 2020 și pe observațiile privind campania electorala după primul tur de scrutin și cele două zile de  alegeri:

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile abuzive și sfidătoare ale angajaților Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), îndreptate împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a societății asupra evenimentelor de interes public.

vezi detalii...

Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte, care acționează solidar pentru a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea alegerilor libere și corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și ale instituțiilor specializate afiliate acestuia, prezintă principalele constatări privind desfășurarea procesului electoral pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020:

vezi detalii...

Societatea civilă, reprezentată de către Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic, precum și alte organizații, își manifestă îngrijorarea față de atacurile fără precedent la adresa organizațiilor non-guvernamentale, partenerilor de dezvoltare și democrației, lansate de către un deputatul Bogdan Țîrdea.

vezi detalii...

În ședința publică din 25 august curent, a Consiliului Audiovizualului (CA), președintele acestuia, Dragoș Vicol, constata că în ultima perioadă la unele posturi de televiziune s-a întețit inserarea unor reportaje cu o pregnantă tentă publicitară și partinică, în care sunt prezentate diverse acțiuni ale unor lideri politici, cum ar fi: iluminare stradală, reparare a drumurilor, construcția de apeducte etc. Președintele CA califica fenomenul în cauză drept mostră crasă de propagandă internă, nociv și deosebit de periculos.

vezi detalii...

Conştiente de responsabilitatea ce îi revine mass-mediei în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, instituțiile mass-media membre ale API îşi declară angajamentul de a reflecta nepărtinitor şi echidistant desfăşurarea campaniei electorale în conformitate cu legislația în vigoare, prevederile statutare ale API şi normele deontologice jurnalistice.

vezi detalii...

Мы, медиаорганизации и журналистские ассоциации Армении, Грузии, Латвии, Молдовы, Польши, России, Украины и Швеции, выражаем поддержку и солидарность с нашими коллегами из Беларуси. 

vezi detalii...

Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu Platforma Națională din Belarus privind alegerile prezidențiale din 9 august 2020 și situația politică din Belarus. 

vezi detalii...

ONG-urile de media protestează împotriva acțiunilor abuzive ale SPPS în raport cu jurnaliștii care își exercită profesia în spațiul public și în timpul unor evenimente de interes public.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă limbajul injurios folosit de către deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor Anatolie Labuneț în raport cu reportera postului de televiziune TV8.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu pericolul constatării inaplicabilității Legii privind accesul la informații – act normativ care asigură accesul tuturor cetățenilor la informațiile de interes public și care reprezintă un instrument de bază al mass-mediei în desfășurarea activității jurnalistice.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu semnalele privind împiedicarea accesului jurnaliștilor la unele evenimente cu participarea demnitarilor și a funcționarilor publici, condamnă aceste abuzuri și cer autorităților să excludă astfel de practici pe viitor.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul îngrădirii dreptului la libertatea de exprimare a jurnalistei Natalia Cebotari prin aplicarea nejustificată a sancțiunilor contravenționale.

vezi detalii...

La numai o zi după Ziua Libertății Presei, prim-ministrul Ion Chicu a publicat pe o rețea de socializare un mesaj prin care a lansat critici în adresa instituțiilor mass-media, în special asupra postului de televiziune Pro TV: „Artiștii noștri redutabili nu mai încap pe ecranele «protv-urilor» - manelele le-au luat locul (…) «presa independentă» finanțată pe manele nu are nici o șansă”.

vezi detalii...

Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent pentru a cere autorităților transparență și acces „sănătos” la informație în contextul stării de urgență instituită ca urmare pandemiei de COVID-19, condamnă acuzațiile nefondate și informațiile defăimătoare lansate de la tribuna Parlamentului de deputatul Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Legislativului.

vezi detalii...

În legătură cu afirmațiile speculative și acuzațiile nefondate fără oferirea dreptului la replică ale site-ului Telegraph.md, prin care API este acuzată că ar solicita bani de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru publicarea informațiilor despre situația epidemiologică și combaterea virusului COVID-19, API precizează următoarele:

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu degradarea limbajului de comunicare publică la nivel guvernamental și solicită primului ministru Ion Chicu, consilierilor și responsabililor de comunicare să adopte un comportament corect și nediscriminatoriu în raport cu jurnaliștii și redacțiile instituțiilor media.

vezi detalii...

În contextul protestelor organizate de veteranii războiului de pe Nistru, reamintim că Legea privind întrunirile, prin art. 16, stabilește că astfel de evenimente trebuie să se desfășoare în mod pașnic. 

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă limbajul folosit de primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, în raport cu jurnaliștii portalului Tvn.md. 

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea și condamnă acțiunile de amenințare, hărțuire și intimidare a echipei Albasat TV, în special a jurnalistei Eugenia Sârbu, exercitate de către directorul SA Apă-Canal Nisporeni, Ion Gangan, precum și de juristul instituției, Ion Arseni.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media sunt îngrijorare de acțiunile unor persoane anonime care intimidează jurnaliștii și redacțiile acestora și solicită Ministerului Afacerilor Interne să identifice aceste persoane și să le sancționeze în conformitate cu legislația în vigoare. 

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media readuc în atenția deputaților din actualul Parlament proiectul de modificare și completare a celor 7 legi importante, care vizează direct sau indirect activitatea mass-media.

vezi detalii...

Organizațiile semnatare, membre ale Platformei Naționale a Republicii Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că programul de activitate a Guvernului Republicii Moldova, investit în noiembrie 2019 și condus de Ion CHICU, nu include o serie de reforme din agenda Guvernului precedent, condus de Maia SANDU.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media solicită Ministerului Afacerilor Interne, în contextul declarațiilor făcute de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, despre interceptările mai multor experți, jurnaliști și activiști din diferite domenii, să confirme sau să infirme informațiile privind acțiunile de filare ale reprezentanților mass-media.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media constată că în Programul de activitate al Guvernului condus de Ion Chicu nu se regăsește un capitol dedicat domeniului mass-media, care ar conține soluții pentru problemele din acest sector: cadrul legal imperfect, concentrarea proprietăților, poziții dominante abuzive de pe piața de publicitate, limitarea accesului la informație, lipsa facilităților fiscale pentru dezvoltarea instituțiilor media, accesul restricțional al jurnaliștilor la bazele de date, subordonarea politică a Companiei publice „Teleradio-Moldova” etc.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu stimularea concentrării proprietății mediatice în Republica Moldova, odată cu adoptarea de către Consiliul Audiovizualului (CA) a două decizii recente care facilitează consolidarea holdingului media afiliat PSRM, prin companii și persoane apropiate acestei formațiuni politice.

vezi detalii...

Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte, care acționează solidar pentru a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea alegerilor libere și corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia, prezintă principalele constatări privind desfășurarea procesului electoral pentru alegerile locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019:  

vezi detalii...
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Campania Acces la Justitie
REDACȚIILE API LA MINUT
Дрифт-2: авто адвоката, угрожавшей закрыть «СП», снова попало в инцидент
Авария случилась на улице Стрыйской. Стоп-кадры видео История с дрифтом у новогодней ёлки получила продолжение. Тот самый автомобиль Honda сегодня, 23 января, попал в аварию.…
23 Ianuarie 2021
Публичное обсуждение проекта о работе мунсовета в Бельцах переросло в языковой скандал
Некоторые пункты документа о работе местных властей вызвали сильное возмущение. Фото: Юрий Гагарин Публичное обсуждение проекта о работе мунсовета в Бельцах переросло в языковой скандал На…
23 Ianuarie 2021
Proteste la Moscova: Rusia cere „explicaţii” Ambasadei SUA
Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a „itinerariilor” manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul…
23 Ianuarie 2021
Умер американский телеведущий Ларри Кинг. У него был коронавирус
Американский теле- и радиоведущий Ларри Кинг умер в возрасте 87 лет, сообщается в его твиттере. Он скончался утром 23 января в медицинском центре Седарс-Синай в Лос-Анджелесе. В начале января ... The post Умер американский…
(ФОТО) На акцию протеста в Москве вышло около 40 тысяч человек. По всей стране более тысячи задержанных
По разным данным, в Москве на акции протеста вышли около 40 тысяч человек, полиция дает информацию о 4 тысячах. Людей по одному выхватывают из ... The post (ФОТО) На…
В Молдове 635 новых случаев коронавируса. В Бельцах 19 заразившихся
В больницах лечатся 2095 инфицированных, из которых 221 пациент находится в крайне тяжелом состоянии. Фото: Минздрав РМ За минувшие сутки в лабораториях страны провели 3089 теста на COVID-19,…
23 Ianuarie 2021
За сутки в Молдове умерли 15 пациентов с COVID-19. В их числе женщина из Комрата
15 новых случаев смертей ковид-инфицированных пациентов зарегистрировано в Молдове.  69-летняя женщина из мун. Комрат, госпитализирована в Комратскую районную больницу. Сопутствующие ... The post За сутки…
Alte 635 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. 15 persoane au decedat în urma complicațiilor
Alte 635 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 5 sunt de import (2-Ucraina,…
23 Ianuarie 2021
В Гагаузии подтверждено 8 новых случаев заражения коронавирусом
По данным Министерства здравоохранения, труда и социальной защиты Молдовы за последние сутки в Гагаузии зарегистрировано 8 случаев заражения коронавирусом. Заболеваемость ... The post В Гагаузии…
635 новых случаев заражения COVID-19 в Молдове
635 новых случаев заражения COVID-19 были подтверждены сегодня в Республике Молдова. Из общего числа случаев 5-это импортированные (2-Украина, 1-Ирландия, 1-Великобритания, ... The post 635 новых…
От COVID-19 умер легендарный американский телеведущий Ларри Кинг
Кинг признавался, что ему «очень понравился Путин», который, по словам ведущего, мог бы стать президентом и в Америке. Фото: Larry King/Twitter Собеседниками Ларри Кинга были многие влиятельные люди, в том…
23 Ianuarie 2021
ЕСПЧ обязал Молдову выплатить 7500 евро несовершеннолетней в результате неэффективного расследования случая изнасилования в Бендерах
21 января 2021 года Европейский суд по правам человека (ЕСПЧ) вынес решение по делу против Республики Молдова, согласно которому государство ... The post ЕСПЧ обязал…
LIVE/ Proteste în sprijinul lui Navalny, în Rusia. Sute de persoane au fost arestate
Din Moscova şi până la Vladivostok, susținătorii lui Alexei Navalny, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în…
23 Ianuarie 2021
У посольства России в Кишинёве прошёл митинг в поддержку Навального
Десятки протестующих собрались у посольства РФ с плакатами, на которых написано: «Нет диктатуре» и «Свободу Навальному». Фото: TV8 У посольства РФ в столице собрались две группы людей. Одна группа протестует в поддержку российского…
23 Ianuarie 2021
Cunoscutul jurnalist american Larry King a decedat
Cunoscutul jurnalist american Larry King s-a stins din viață, din cauza complicațiilor date de COVID-19, scrie Mirror. Acesta s-a aflat internat în spital de la…
23 Ianuarie 2021
(ВИДЕО) В Москве жестко задержали юриста ФБК Любовь Соболь в то время, как она общалась с журналистами
В Москве задержали юриста Фонда борьбы с коррупцией Любовь Соболь в то время, как она давала интервью журналистам.  Соратница российского ... The post (ВИДЕО) В…
В России задерживают журналистов, нескольких ударили бойцы ОМОНа. Общее число задержанных граждан более 800
Боец ОМОНа ударил специального корреспондента «Медузы» Кристину Сафонову на Пушкинской площади в Москве, где проходит акция протеста в поддержку Алексея Навального. Сафонова сообщила, ... The post В России…
Майя Санду внесла изменения в регламент ВСБ. Назначенные члены должны знать румынский язык и пользоваться безупречной репутацией
Президент Майя Санду внесла поправки в регламент Высшего Совета Безопасности (ВСБ), и были установлены точные критерии относительно лиц, которые могут ... The post Майя Санду…
FOTO/ Iulia Navalny a fost reținută la Moscova
Soția opoziționistului Alexei Navalny, Iulia, a fost reținută la Moscova, în timpul protestului. Aceasta a postat pe Instagram o fotografie din duba poliției. Tot la…
23 Ianuarie 2021
В Москве задержана Юлия Навальная
Полиция задержала Юлию Навальную на Пушкинской площади в Москве. Об этом жена политика Алексея Навального сообщила в своем инстаграме, опубликовав ... The post В Москве…
Detalii noi despre scandalul de la Spitalul Raional Ungheni: Mitriuc l-a desemnat șef al spitalului pe medicul care a făcut campanie pentru Dodon, deși exista deja un director
Președintele raionului Ungheni, Ghenadie Mitriuc, l-a desemnat pe medicul Vladimir Popovici drept director interimar al Spitalului Raional Ungheni, asta deși fostul șef al spitalului, Andrei…
23 Ianuarie 2021
На свадьбе в Москве убили жениха и его брата. Оба уроженцы Молдовы
Праздновали свадьбу в загородном клубе в деревне Власово, церемония была пышной и растянулась на два дня. Фото: eadaily.com Во время свадьбы на территории Новой Москвы между гостями произошёл конфликт, в ходе которого…
23 Ianuarie 2021
O expoziție foto “Război după război” a Muzeului Ocupației din Vilnius la Telenești
O expoziție foto-documentară „Război după război” a Muzeului Ocupației  din Vilnius  la Telenești. La Muzeul de Istorie și Etnografie din   Telenești a fost vernisată expoziția foto-documentară „Război după…
23 Ianuarie 2021
Reformele noastre toate…
Bancomatele din Ungheni practic sunt instalate în centrul orașului. Astfel, în anumite zile ale lunii poți vedea că acestea practic sunt luate cu asalt. Îți…
23 Ianuarie 2021
Și timpul cedează în fața dragostei și respectului
Uniți sub steaua lui Eminescu au devenit un cuplu de referință pentru oxenteni. Cuplul Nadejda și Serghei Isac e binecunoscut la Oxentea, raionul Dubăsari. Sunt…
23 Ianuarie 2021
(Видео) У посольства России в Кишиневе проходит протест в поддержку Навального
Несколько человек протестуют у Посольства Российской Федерации в Кишиневе в поддержку российского оппозиционера Алексея Навального. А другая группа людей проявляет ... The post (Видео) У…
Державшего троих детей в заложниках мужчину приговорили к 13 годам тюрьмы
В задержании мужчины участвовал спецназ Fulger. Стоп-кадр видео полиции. Суд Новых Анен приговорил к 13 годам лишения свободы мужчину, который взял в заложники и угрожал убить собственных…
23 Ianuarie 2021
«Не в залах растут чемпионы». Ведущий бельцкий боксёр Дмитрий Галагоц рассказал «СП» о своём пути в спорте
28-летний Дмитрий Галагоц — 13-кратный чемпион Молдовы, трижды признавался лучшим боксёром страны. Фото: Юрий Гагарин «Не в залах растут чемпионы». Ведущий бельцкий боксёр Дмитрий Галагоц…
23 Ianuarie 2021
Moldoveni în SUA: De la șofer de tir, în zece ani a ajuns să gestioneze o afacere de succes
La cei zece ani de la înființarea companiei Schwarz Logistics, Mike Dercaci, om de afaceri moldovean, stabilit în Chicago, se mândrește cu un business de…
23 Ianuarie 2021
Studenții de la universitățile din Rusia sunt amenințați cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri, ca în Belarus
Universitățile din rusia amenință studenții cu exmatricularea pentru participarea la mitinguri neautorizate organizate de susținătorii lui Alexei Navalny. Cu câteva zile înainte de mitingurile de…
23 Ianuarie 2021
Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate. Mărimea și condițiile de acordare 
Persoanele neasigurate, adică cele neangajate în câmpul muncii sau care au un stagiu de cotizare mic, întreprinzătorii individuali sau titularii de patente beneficiază de indemnizația…
23 Ianuarie 2021
VIDEO/ Moldovenii, solidari cu manifestanții ruși. Două tabere protestează la sediul Ambasadei Rusiei la Chișinău
Un grup de persoane protestează în fața sediului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, fiind solidari în acest fel cu manifestanții ruși, care sâmbătă au ieșit…
23 Ianuarie 2021
Medic-șef demis pe timp de pandemie
În plină pandemie de coronavirus, când criza de sănătate este una definitorie pentru timpurile noastre, COVID-19 fiind poate una dintre cele mai mari provocări de…
23 Ianuarie 2021
Centrul de suport în afaceri Orhei contribuie la dezvoltarea afacerilor acasă
„Centrul de suport în afaceri Orhei” ajută antreprenorii din raionul Orhei, care vor să exceleze și să devină mai buni, să iniţieze, înregistreze, planifice şi…
23 Ianuarie 2021
Nu a fost admis la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO, pentru că nu a indicat în CV dacă cunoaște limba franceză
Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova a respins pentru proba interviului una…
23 Ianuarie 2021
Președinta Sandu a modificat regulamentul CSS. Membrii numiți trebuie să cunoască limba română și să se bucure de o reputație ireproșabilă
Președinta Maia Sandu a modificat regulamentul Consiliului Suprem de Securitate (CSS), fiind stabilite criterii exacte cu privire la persoanele care pot fi numite în calitate…
23 Ianuarie 2021
Сиркели: Решение КС об отмене закона о языках защищает статус русского языка в АТО Гагаузия 
Если бы Конституционный суд Молдовы не отменил закон о функционировании языков на территории Республики Молдова от 16.12.2020, в таком случае, ... The post Сиркели: Решение…
Un bărbat a decedat după ce s-a aruncat de la etajul cinci al Spitalului de Urgență
Un bărbat a decedat după ce s-a aruncat de la etajul cinci al Spitalului de Urgență. Un bărbat din Chișinău, în vârstă de 55 de…
23 Ianuarie 2021
Drumul ce trebuia să fie gata în 2017 va fi finalizat la anul
Acum acestea au fost conservate parțial pentru perioada rece, iar ASD a cerut ca șantierul să dispună de semnalizare rutieră corespunzătoare pentru
23 Ianuarie 2021
(ВИДЕО) Около 180 задержанных в России, одного из протестующих сильно избили, необходима медпомощь
В соцсетях распространяется видео из Новосибирска — на нем виден мужчина, лежащий на земле в окружении омоновцев. Сообщается, что он настолько сильно избит, что ему требуется срочная ... The post (ВИДЕО) Около…
После фильма о «дворце Путина» официальный инстаграм Швеции рассказал о резиденции своего премьера
Жилая площадь занимает два верхних этажа Сагерского дворца — 175 кв.метров. Первые два этажа используются для приемов. Фото: b-port.com Этот аккаунт в инстаграме ведет Шведский институт. Это государственное ведомство…
23 Ianuarie 2021
LIVE/ Proteste anti-Putin în Rusia, la -50 de grade. Zeci de persoane, bătute și arestate de poliție
Din Moscova şi până la Vladivostok, susținătorii lui Alexei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în…
23 Ianuarie 2021
Авария в Штефан-Водском районе. Пассажир скончался, за рулем был сотрудник патрульной службы
В селе Оланешты, Штефан-Водского района, произошла авария, в результате которой один человек скончался, а другой был доставлен в больницу в ... The post Авария в…
Bill Gates a anunțat că s-a vaccinat, după ce a investit 350 de milioane de dolari pentru serul anti-COVID
Bill Gates a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat împotriva coronavirusului. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește…
23 Ianuarie 2021
Nume înveșnicite în denumirile străzilor din Rezina
În iulie 2020, Primăria Rezina, în parteneriat cu redacția săptămânalului CUVÂNTUL, au anunţat consultări publice privind selectarea denumirilor a 14 străzi noi preconizate pentru a…
23 Ianuarie 2021
Смертельное ДТП в Штефан-Водском районе: за рулём был патрульный
Двигаясь по главной дороге села, водитель не снизил скорость и на повороте не справился с управлением. Фото: Генеральный инспекторат полиции В результате аварии пассажир скончался…
23 Ianuarie 2021
10 вопросов о районах Молдовы! Тест «СП»
Ответьте на несколько несложных вопросов и получите право на приз! Фото из архива "СП" 10 вопросов о районах Молдовы! Тест «СП» «СП» совместно с такси…
23 Ianuarie 2021
Betonul armat din Pădurea Durlești, turnat contrar condițiilor contractuale. Arbori tăiați ilegal, drum și gard neautorizat din beton – alte câteva nereguli
11 arbori de specie tei și stejar au fost tăiați ilegal în pădurea de la Durlești, despre care ZdG a relatat acum câteva zile, neautorizat…
23 Ianuarie 2021
Evenimente consacrate Zilei Culturii Naționale
Plină de evenimente pentru orașul Cimișlia s-a dovedit a fi vinerea precedentă, 15 ianuarie, când am sărbătorit Ziua Culturii Naționale. Cu această...
23 Ianuarie 2021
I-a bătut cahla și au ajuns la spital
Trei persoane, dintre care și un copil, din satul Bobocica, comuna Enichioi, raionul Cantemir, s-au intoxicat cu monoxid de carbon după ce...
23 Ianuarie 2021
Foreign National Student Intern Program at the U.S. Embassy
The U.S. Embassy in Chisinau, Moldova is offering two internship opportunities to students from leading Universities of the Republic of Moldova. Th
23 Ianuarie 2021
Terre des hommes Moldova solicită oferte de prețuri pentru servicii de redactare în limba română
Fondată n 1960, Terre des hommes (Tdh) este o organizație elvețiană cu o contribuţie importantă la construirea unui viitor mai bun pentru copiii de
23 Ianuarie 2021
Localitățile din raionul Ungheni unde se va stinge lumina în perioada 25 – 29 ianuarie
În legătură cu reconstrucţia liniilor electrice (demontarea liniei vechi şi montarea liniei noi), se va întrerupe energia electrică: 25-29.01.2021: s. Florești (parțial) – 08.00-18.00. În…
23 Ianuarie 2021
В сторону Москвы направляется бронетехника
В сторону Москвы по Горьковскому шоссе около 10 утра была замечена бронетехника. Об этом сообщает meduza. Связано ли появление бронетехники ... The post В сторону…
Митинги в поддержку Навального в России: Десятки тысяч людей уже вышли на акции, есть задержания
23 января сторонники Алексея Навального проводят общероссийскую акцию в поддержку политика, которого поместили в СИЗО после возвращения из Берлина, где ... The post Митинги в…
Основатель Microsoft Билл Гейтс сделал прививку от коронавируса. Конспирологи считают его виновным в пандемии
В Сети вакцинацию Гейтса встретили многочисленными шутками, например, что он вживил себе главный чип, чтобы управлять всеми другими. Фото: BillGates/Twitter Американский миллиардер, основатель Microsoft Билл Гейтс сделал…
23 Ianuarie 2021
Care sunt drepturile tale la locul de muncă? Află prin intermediul unei aplicații mobile
O aplicație mobilă lansată de Organizația Internațională a Muncii (OIM) ajută tinerii din R. Moldova să-și cunoască drepturile în domeniul muncii și să fie mai…
23 Ianuarie 2021
MAE rus, îngrijorat că decizia CC va provoca „o exacerbare artificială” a tensiunii politice interne din R. Moldova pe baza legislației lingvistice
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că decizia de joi a Curţii Constituţionale (CC), prin care a fost declarată neconstituțională…
23 Ianuarie 2021
Autorii sesizării la CCM: Legea privind statutul special al limbii ruse este discriminatorie
Deputatul Octavian Țîcu, autor al sesizării la Curtea Constituțională privind statutul special al limbii ruse, este de părere că legea declarată neconstituțională de Înalta Curte,…
23 Ianuarie 2021
Sergiu Sîrbu: Anticipatele nu ar trebui să fie un scop în sine
Deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, se arată sceptic că se va mai regăsi pe lista vreunui partid politic, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate…
23 Ianuarie 2021
Care este diferența dintre o infecție respiratorie virală acută (IRVA) și gripă?
Care este diferența dintre o infecție respiratorie virală acută (IRVA) și gripă? Parcă au aparent aceleași simptome, dar totuși ceva este diferit. Infecțiile respiratorii virale…
23 Ianuarie 2021
METEO/ Weekend cu temperaturi de primăvară în toată țara. În câteva zile, vremea se va răci
Trendul temperaturilor mai puțin caracteristice perioadei de iarnă continuă, pentru zilele de weekend meteorologii prognozând vreme frumoasă, cu mult soare și temperaturi generoase. Pentru astăzi…
23 Ianuarie 2021
11 candidați au fost admiși la proba interviului pentru funcția de judecător CEDO
Unsprezece din treisprezece candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova, au fost admiși în cea de-a…
23 Ianuarie 2021
Un bărbat de 57 de ani a murit pe loc într-un accident rutier la Olănești
Un bărbat de 57 de ani, din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, a murit pe loc în urma unui accident rutier care a avut loc…
23 Ianuarie 2021
Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE vine în Republica Moldova
Reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr Harting, urmează să efectueze o vizită de lucru în Republica Moldova, în…
23 Ianuarie 2021
Anatol Țăranu: Doar PAS este interesat ca anticipatele să aibă loc cât mai curând
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este singurul interesat ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc cât mai curând. Partidul Socialiștilor este interesat ca acestea să…
23 Ianuarie 2021
Агентство по лекарственным средствам не получало никаких запросов на авторизацию вакцин против Covid-19: «Мы оценим все вакцины, которые будут предоставлены»
На сегодняшний день в Агентство по лекарствам и медицинским изделиям (AMDM) не поступало ни одной заявки на регистрацию вакцины против ... The post Агентство по…
Спящие и смешные. 25 собак, которые отдыхают по принципу «чем я хуже кошки»
Уснуть вповалку друг на друге, в тарелке, в ладони хозяина? Все это собаки проделают с легкостью. Спящие и смешные. 25 собак, которые отдыхают по принципу «чем я хуже кошки»…
23 Ianuarie 2021
Statul trebuie să achite nouă mii de euro într-un caz de viol
Statul trebuie să achite 7 500 de euro, prejudiciu material și moral, într-un caz de viol al unei minore din orașul Bender. Curtea Europeană a…
23 Ianuarie 2021
PDM a înaintat o inițiativă legislativă care vizează activitatea ANI
Deputații din Partidul Democrat au înaintat un proiect de lege care, potrivit lor, vine să apere primarii, directorii de școală, grădinițele, centrele medicale de abuzurile…
23 Ianuarie 2021
Венгрия купила у России 2 млн доз вакцины от ковида «Спутник V»
Российская вакцина «Спутник V» используется в 6 странах, включая Сербию. В России ею уже вакцинированы полтора миллиона человек. Фото: sputnikvaccine.com Этого количества достаточно для вакцинации…
23 Ianuarie 2021
Trupele ruse de ocupație din Republica Moldova și necesitatea derusificării terminologiei
Textul de mai jos conține fragmente din lucrarea „Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, Culegere de documente și materiale”. Vol. 1, Cartier, Chișinău, 2020…
23 Ianuarie 2021
Cu(cu)iul lui Pepelea
Epigrame Caracteristică E un lider eminent Şi un manager de clasă, Cu opt ani în parlament Minus şapte ani de-acasă. Silogismul băutului Zice lumea că…
23 Ianuarie 2021
Polițistul suspectat de accidentarea mortală a unei femei avea alcool în sânge
Polițistul de patrulare suspectat de accidentarea mortală a unei femei, pe 13 ianuarie,  a consumat alcool înainte de a urca la volan. Contactat de IPN,…
23 Ianuarie 2021
Reacția Ambasadei Rusiei la decizia Curții Constituționale privind limba rusă
„Hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova, din 21 ianuarie, cu privire la privarea limbii ruse de statutul unei limbi de comunicare între naționalități reprezintă un…
23 Ianuarie 2021
Un fost consilier al primarului general a ajuns directorul Fabricii de Sticlă din Chişinău
Agenţia Proprietăţii Publice nu oferă detalii despre numărul persoanelor ce au concurat şi numele acestora. Anterior, timp de aproape un an
23 Ianuarie 2021
Arabia Saudită intenționează să construiască un oraș fără automobile și străzi
Anunțul a fost făcut recent de prințul moștenitor al regatului musulman Mohammed bin Salman. Potrivit planului, urba va fi organizată n comunități
23 Ianuarie 2021
Deputatul Dan Perciun: „Apariția farmaciilor mobile va duce la un haos total”
Majoritatea parlamentară PSRM-Șor și cuplul Andronachi–Nichiforciuc împarte bani primăriilor lor pentru a obține cât mai multe mandate în eventualitatea unor alegeri anticipate. Deputatul PAS, Dan…
23 Ianuarie 2021
Теплый день ожидается в субботу
В субботу, 23 января, в Молдове ожидается облачная погода, без осадков. На юге температура воздуха опустится до +11 градусов днем ... The post Теплый день…
La înălțime cu CALM 23.01.2021
PRIMARII BAT ALARMA - LACUNELE LEGISLAȚIEI PRIVIND CONFLICTUL DE INTERESE CONDUC LA ACTE ABUZIVE DIN PARTEA UNOR INSPECTORI ANI! Agenția Națională de Integritate (ANI) a…
23 Ianuarie 2021
Herbert Stepic_ Moldindconbank as a model of financial transparency and performance in the region
You have been in charge of international banks for many years, and for several months You are the head of the Board
22 Ianuarie 2021
DOC/ Au fost actualizate alertele de călătorie, în contextul pandemiei COVID-19
Au fost actualizate alertele de călătorie, în contextul pandemiei COVID-19. Unele țări mențin, în continuare, R. Moldova în zona roșie de risc, astfel încât cetățenii…
22 Ianuarie 2021
Глава Евросовета в разговоре с президентом России призвал освободить Навального
Председатель Европейского Совета Шарль Мишель в телефонной беседе с президентом России Владимиром Путиным призвал его содействовать освобождению оппозиционера Алексея Навального. ... The post Глава Евросовета…
Un avocat, stabilit de câțiva ani în SUA, și un fost judecător sunt candidații neadmiși la proba interviului pentru funcția de judecător la CtEDO
Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova a respins pentru proba interviului două candidaturi…
22 Ianuarie 2021
США введут карантин для всех приезжающих в страну
Байден ужесточает меры борьбы с эпидемией COVID-19 в стране. Он представил план действий, в котором прописана необходимость массовой вакцинации, мобилизации ... The post США введут…
Просим проявлять уважение к законам. МИДЕИ обратилось к дипмиссиям в связи с законом о функционировании языков
МИДЕИ Молдовы обралилрось с дипломатическим миссиям, аккредитованным в Молдове, после заявлений некоторых дипломатов о решении Конституционного суда о признании неконституционным ... The post Просим проявлять…
Шаурма по-домашнему. В шоу «Обед с другом» гостит гроссмейстер Василе Сандуляк
Василий Сандуляк побывал на кухне «СП». Ведущий рубрики поделился рецептом и рассказал о истории блюда. Фото: Юрий Гагарин Шаурма по-домашнему. В шоу «Обед с другом» гостит гроссмейстер…
22 Ianuarie 2021
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work