en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Apeluri

Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), și organizațiile neguvernamentale de media,

Solicită Consiliului Audiovizualului (CA) să-și exercite atribuțiile de supraveghere și control într-o manieră obiectivă și transparentă, fără a admite trasarea altor limite ale normalității și legalității decât cele prevăzute de legislația în vigoare.

vezi detalii...

În contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020,  organizațiile societății civile, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și Consiliul de Presă atrag atenția asupra faptului că discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public și în mass-media din Republica Moldova este tot mai des utilizat și crește în intensitate în campaniile electorale.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă profunda îngrijorare și condamnă acțiunile de intimidare și agresare a jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, exercitate de către membrii Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.

vezi detalii...

Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), Fac apel

Către Parlamentul Republicii Moldova:

  • Să organizeze consultările publice pe marginea proiectului de lege nr. 263 cu privire la modificarea legislației electorale într-un mod transparent și cu participarea tuturor părților interesate.
vezi detalii...

Platforma Națională a Republicii Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic susține adoptarea proiectului Legii cu privire la organizațiile necomerciale în lectura a doua, cu intrarea în vigoare neîntârziată.

vezi detalii...

Organizațiile societății civile salută intenția Parlamentului de a relua procesul de consultare și definitivare a proiectului de lege cu privire la organizațiile necomerciale și solicită adoptarea legii, transparență decizională reală și implicarea tuturor organizațiilor relevante ale societății civile în procesul de consultare și definitivare a proiectului.

vezi detalii...

În acest an, marcăm 11 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, când peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă, au fost  deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare.

vezi detalii...

API și redacțiile publicațiilor periodice membre API informează autoritățile Republicii Moldova, publicul larg, cititorii și abonații ziarelor și revistelor că Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” care este cel mai mare operator naţional de servicii poştale, a anunțat redacțiile despre „sistarea pe un termen nedeterminat” a distribuției ziarelor și revistelor. „Poșta Moldovei” invocă regimul special de muncă pentru protecția angajaților în perioada stării de urgență, instituit în temeiul dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media și membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic sunt îngrijorați de dispoziția emisă la 24 martie 2020 de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, în contextul stării de urgență decretată de către autoritățile Republicii Moldova. Semnatarii constată că dispoziția a fost adoptată cu încălcarea legislației. De asemenea, anumite prevederi din acest document îngrădesc grav libertatea de exprimare a furnizorilor de servicii media audiovizuale.

vezi detalii...

Mediatizarea, în ultimele trei zile, a subiectului de interes public major – primul caz de spitalizare în Republica Moldova a unui pacient infectat cu virusul COVID-19 – a developat o carență în modul de abordare de către mass-media a victimelor unor situații cu conotație negativă.

vezi detalii...

În martie 2016, Ministerul Justiției a început elaborarea noii Legi cu privire la organizațiile necomerciale. Acest proiect a fost parte a Planului Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justiției, din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile.

vezi detalii...

Organizațiile și persoanele semnatare își exprimă regretul profund față de modul în care a acționat Curtea Constituțională în perioada 7 – 9 iunie 2019, generând de fapt o criză politică fără precedent în Republica Moldova. 

vezi detalii...

Mai multe organizații ale societății civile își exprimă satisfacția în privința faptului că în Republica Moldova incertitudinea cu privire la legitimitatea Guvernului și a majorității parlamentare a luat sfârșit, iar transferul de putere a avut loc fără violență. Declarațiile noului Guvern privind fortificarea democrației, reformarea justiției și combaterea corupției sunt deosebit de încurajatoare și sperăm mult că acestea se vor materializa în reforme reale.

vezi detalii...

Organizațiile semnatare își exprimă regretul față de performanța dlui Veaceslav ZAPOROJAN, judecător la Curtea Constituțională, în legătură cu hotărârile adoptate de Curtea Constituțională, ce au aruncat în mod deliberat Moldova într-o criză constituțională. Dl. Zaporojan nu a formulat nicio o opinie separată la hotărârile problematice. El a trădat încrederea acordară de mai mulți reprezentanți ai societății civile în procesul de selecție pentru funcția de judecător constituțional. Semnatarii îi solicită demisia neîntârziată din funcția de judecător constituțional.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media fac apel către toți concurenții electorali, înregistrați pentru alegerile parlamentare din 24 februarie curent, dar și către simpatizanții acestora să adopte o atitudine respectuoasă față de jurnaliști și instituțiile de presă și să nu admită abuzuri în raport cu reprezentanții mass-media.

vezi detalii...

Organizațiile semnatare solicită Parlamentului Republicii Moldova organizarea unor consultări publice veritabile a proiectului Codului de reguli și proceduri parlamentare, inclusiv organizarea dezbaterilor publice cu participarea organizațiilor societății civile, cu alocarea unui timp suficient, și evitarea adoptării în grabă a acestui document important.

vezi detalii...

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu înregistrarea în Parlament, pe 22 noiembrie curent, a unui proiect de lege elaborat de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), prin care accesul jurnaliștilor la datele cu caracter personal devine mult mai dificil.

vezi detalii...

API semnalează situaţia critică în care s-au pomenit majoritatea publicaţiilor periodice din Republica Moldova după scumpirea hârtiei de ziar cu până la 25 procente şi solicită urgentarea adoptării unor măsuri legislative pentru susţinerea dezvoltării presei de importanţă socială.

vezi detalii...

Rapoartele de monitorizare a presei în campania electorală relevă că o mare parte din instituțiile media au eșuat să asigure pluralismul de opinie, făcând partizanat în favoarea sau defavoarea unor concurenți electorali. În procesul de promovare a agendelor electorale ale candidaților, unele mass-media s-au implicat și în distribuirea mai multor materiale în care au fost admise încălcări grave ale normelor etice și deontologice. Printre acestea se numără și difuzarea interceptărilor convorbirilor telefonice ale unui concurent electoral, nejustificate de interesul public major. În legătură cu aceasta, organizațiile neguvernamentale de media fac apel către toate instituțiile de presă să respecte normele legale și deontologice și să adopte un comportament corect și echilibrat pe durata turului al doilea al campaniei pentru alegeri locale noi.

vezi detalii...

Mai multe posturi de televiziune și portaluri de știri din Republica Moldova au difuzat, la 4 și 5 noiembrie 2017, o știre despre agresiunea fizică și un presupus viol comise de către un grup de persoane asupra unei fete de 16 ani în raionul Ialoveni. Imaginile filmate cu telefonul mobil (a căror proveniență instituțiile media au trecut-o sub tăcere) conțineau scene explicite de violență, chiar dacă fețele protagoniștilor au fost blurate. În imagini au fost surprinse scene în care o persoană, în cazul dat, minoră, a fost supusă unui tratament degradant și umilitor, care îi afectează demnitatea umană.

vezi detalii...

Jurnaliștii și reprezentanții organizațiilor societății civile semnatare își exprimă nedumerirea în legătură cu includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 10 octombrie 2017 a noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Proiectul prevede anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității tuturor persoanelor fizice. Aceasta va împovăra semnificativ jurnalismul de investigație și va face imposibilă găsirea de către public a hotărârilor judecătorești în cauzele de rezonanță și a informațiilor despre modul de examinare a acestor cauze. Aceasta va reduce și mai mult încrederea în justiție.

vezi detalii...

Cerem autorităților să investigheze și să pedepsească prompt toți responsabilii, cu referire la decesul lui Andrei Brăguța

vezi detalii...

Organizațiile semnatare își exprimă dezacordul față de proiectul Avizului asupra proiectului de lege pentru completarea Legii nr.1585-XIII din 27 februarie 1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală.

vezi detalii...

Ne exprimăm profunda îngrijorare privind atitudinea pe care o au guvernanții față de manifestațiile societății civile împotriva schimbării sistemului electoral, organizate în fața Parlamentului în perioada 5-14 mai 2017. Considerăm că atitudinea și acțiunile instituțiilor statului față de aceste manifestații reprezintă o încălcare a dreptului la libera întrunire a cetățenilor din Republica Moldova.

vezi detalii...

Organizațiile semnatare consideră imperioasă necesitatea constituirii de către Parlament a unui Grup de lucru, responsabil de elaborarea propunerilor de modificare a Codului electoral și a legislației conexe, potrivit Adreselor Curții Constituționale, precum și a recomandărilor MOA locale și internaționale, cu reprezentarea echilibrată a deputaților Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanților Comisiei Electorale Centrale, ai partidelor politice extraparlamentare și ai organizațiilor societății civile.

vezi detalii...

Organizaţiile societăţii civile consideră inadmisibilă adoptarea proiectului de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală pe motiv că aceasta legalizează ilegalităţi, este o formă legalizată de spălare a banilor, discreditează reforma anti-corupție şi procesul de edificare a unui stat de drept în Republica Moldova.

vezi detalii...

Organizaţiile societăţii civile atrag atenția Parlamentului, Guvernului, societății și partenerilor de dezvoltare asupra inițiativelor legislative nr. 451 și nr. 452 înregistrate în Parlament  la 1 decembrie 2016.

vezi detalii...

Organizațiile semnatare solicită Guvernului publicarea în regim de urgență a Regulamentului cu privire la mecanismul de desemnare procentuală, aprobat la ședința Guvernului din 2 noiembrie 2016.

vezi detalii...

Mai multe organizații neguvernamentale au semnat un apel public în care solicită Parlamentului modificarea de urgenţă a Constituţiei, pentru a permite numirea Procurorului General de către șeful statului, așa cum prevede noua Lege cu privire la procuratură, intrată în vigoare la 1 august 2016.

vezi detalii...

În contextul Zilei Internaţionale a Accesului la Informaţii, societatea civilă îşi exprimă îngrijorarea faţă de neglijarea dreptului cetăţenilor Republicii Moldova de a accesa informaţia de interes public. Mai multe autorităţi publice au refuzat, sub diverse pretexte, pe parcursul ultimilor ani, să ofere informaţia solicitată de către reprezentanţii societăţii civile.

vezi detalii...
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API Campania Acces la Justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Un nou atac în Franța. Un preot ortodox a fost rănit
Un preot ortodox a fost împușcat, sâmbătă după-amiază, în al șaptelea arondisment al orașului francez Lyon, transmite BFM TV. Atacatorul a fugit de la fața locului,…
31 Octombrie 2020
Prezidențiale: În Ucraina vor fi deschise doar două secții de votare pentru cetățenii R. Moldova
Pentru alegerile prezidențiale, în Ucraina vor fi deschise doar două secții de votare pentru cetățenii Republicii Moldova – la ambasada Moldovei din Kiev și la…
31 Octombrie 2020
COVID-сводка за субботу: 839 новых случаев, рекорд заражений среди медиков, ещё смерти в Бельцах
Сегодня один из самых высоких показателей заражений среди медработников. Фото: Минздрав РМ В Молдове за минувшие сутки подтвердилось 839 новых заражений коронавирусом нового типа. В том числе…
31 Octombrie 2020
Выберут президента, подешевеет газ, начнётся выплата пособия на холодный период года. Что изменится в стране и Бельцах в ноябре
Собрали планируемые изменения, которые касаются бельчан и всех граждан страны. Фото: comandir.com Выберут президента, подешевеет газ, начнётся выплата пособия на холодный период года. Что изменится…
31 Octombrie 2020
Погода в день выборов: объявлен жёлтый код из-за ветра
В течение дня ожидается сильный ветер и дождь. Фото: Мария Смарчевская Государственная гидрометеорологическая служба представила прогноз погода на завтра, 1 ноября. 31.10.2020 - 17:55
31 Octombrie 2020
Скончался легендарный британский актер Шон Коннери
Сэр Шон Коннери — легендарный и для миллионов поклонников лучший исполнитель роли Джеймса Бонда — скончался в возрасте 90 лет, ... The post Скончался легендарный…
От COVID-19 скончались 19 человек, в том числе 2 жителей Гагаузии
Минздрав сообщает о регистрации новых смертей от COVID-19: Смерть 1767: 59-летний мужчина из Кишинева, 28 октября госпитализирован в Институт скорой ... The post От COVID-19…
Alte 19 persoane au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus. Numărul deceselor a ajuns la 1785
Încă 19 decese au fost confirmate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale(MSMPS), astăzi, 31 octombrie, ducând bilanțul morților la nivel național la 1785. Potrivit…
31 Octombrie 2020
839 НОВЫХ СЛУЧАЕВ ЗАРАЖЕНИЯ COVID-19 ПОДТВЕРЖДЕНО В МОЛДОВЕ
839 новых случаев заражения COVID-19 были подтверждены сегодня в Республике Молдова. Из общего числа случаев 2 случая-импортированные (Турция). Число людей, ... The post 839 НОВЫХ…
Încă un medic din R. Moldova a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19
Încă un medic din R. Moldova a decedat astăzi, 31 noiembrie, în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Este vorba de medicul Dumitru Daraban în vârstă de…
31 Octombrie 2020
Alte 839 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore
Alte 839 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 31 noiembrie, în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 2 cazuri sunt…
31 Octombrie 2020
Cod galben de vânt puternic pe întreg teritoriul R. Moldova. Recomandările specialiștilor
Serviciul Hidrometeorologic de Stat(SHS) a emis cod galben de vânt pe întreg teritoriul țării. Avertizarea este prevăzută de azi după amiază și e valabilă până…
31 Octombrie 2020
В Бельцах умерла врач. Это третья смерть среди медиков за неделю в городе
Тамара Александрюк 40 лет отдала работе в медицине. Фото со страницы врача в фейсбуке Этой ночью из-за осложнений COVID-19 скончалась акушер-гинеколог Тамара Александрюк. 31.10.2020…
31 Octombrie 2020
Ушёл из жизни лучший исполнитель роли Джеймса Бонда легендарный Шон Коннери
Среди многочисленных наград Коннери — премия «Оскар», две премии BAFTA и три «Золотых глобуса». Фото: GETTY IMAGES Британский актёр Шон Коннери скончался в возрасте 90…
31 Octombrie 2020
Autoritățile moldovenești împiedică un corespondent al Novaya Gazeta să intre în R. Moldova pentru a mediatiza alegerile
Autoritățile moldovenești îi împiedică pe corespondentul Novaya Gazeta Irek Murtazin să intre în R. Moldova unde alegerile prezidențiale vor avea loc duminică, 1 noiembrie, scrie…
31 Octombrie 2020
Alegerile prezidențiale: Adresele secțiilor unde vor putea vota moldovenii stabiliți în România
Cetățenii moldoveni care sunt stabiliți în România vor putea să își exercite votul la 13 secții de votare, informează Ambasada Republicii Moldova Ambasada Republicii Moldova…
31 Octombrie 2020
В коронавирусной больнице в Челябинске прогремел взрыв. Пациентов эвакуировали
В субботу утром возле больницы в Челябинске, где лечили пациентов с коронавирусом, произошел взрыв кислородных баллонов. По предварительным данным, погибших ... The post В коронавирусной…
COVID-19. Număr record de spitalizări în ultima săptămână în cel puțin 14 țări europene
Cel puţin 14 ţări din Europa au atins în această săptămână un număr record de spitalizări legate de coronavirus, într-un moment în care al doilea…
31 Octombrie 2020
ЦИК запретил подвоз граждан к избирательным участкам. Следить будет полиция
1 ноября запрещается движение транспорта вместимостью более 8 человек, кроме рейсовых автобусов. Фото: СП 1 ноября в день выборов президента будет разрешён проезд только транспорта…
31 Octombrie 2020
Belgia intră din nou în carantină totală. Premier: În ultima săptămână, 100.000 de compatrioți au fost infectați…Trecem la un blocaj mai strict
Belgia intră de duminică în carantină totală, timp de o lună, pe fondul crizei de personal medical şi a paturilor de la terapie intensivă. Spitalele…
31 Octombrie 2020
​CA a respins petițiile CJI privind încălcările identificate la unele posturi TV în reflectarea campaniei electorale. Jurista CJI: „Se fortifică o practică de examinare superficială a petițiilor”
Consiliul Audiovizualului (CA) a respins sesizările Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) cu privire la încălcările identificate în cadrul monitorizării posturilor Primul în Moldova, Accent TV,…
31 Octombrie 2020
МИДЕИ: Все 139 избирательных участков за рубежом будут открыты
Все 139 избирательных участков за рубежом откроются с 1 ноября, передает Министерство иностранных дел и европейской интеграции. Голосование проходит с ... The post МИДЕИ: Все…
Prezidențiale: Unde vor putea vota cetățenii moldoveni stabiliți în Germania
Cetățenii moldoveni care sunt stabiliți în Spania vor putea să își exercite votul la șase secții de votare. Chiar dacă autorităţile germane au instituit carantina,…
31 Octombrie 2020
Simona Halep s-a infectat cu coronavirus
Jucătoarea de tenis Simona Halep s-a infectat cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut pe contul său de Twitter. „Salutare, tuturor! Am vrut să vă…
31 Octombrie 2020
Список избирательных участков в Гагаузии
На сайте ЦИКа можно ознакомиться со списком избирательных участков в Гагаузии по ССЫЛКЕ.  Всего в автономии будет открыто 67 избирательных ... The post Список избирательных…
România. Un nou bilanț dramatic al infectărilor. Record absolut al persoanelor internate la terapie intensivă, peste 100 de decese
În ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate 5.753 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Situația este dramatică la terapie intensivă, unde…
31 Octombrie 2020
FOTO. Un parc din Ungheni e mai înverzit. Aici au fost plantați o sută de tei
Inițiativa le aparține angajaților de la Direcția Regională VEST a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Potrivit unui comunicat de presă, aceștia mai întâi au…
31 Octombrie 2020
Care sunt adresele celor 83 de secții de votare în raionul Orhei
La alegerile prezidențiale de mâine, 1 noiembrie alegătorii din raionul Orhei, vor putea vota la 83 de secții de votare. Numărul secțiilor a rămas identic…
31 Octombrie 2020
Cum pot vota la prezidențiale cetățenii moldoveni stabiliți în Spania
Cetățenii moldoveni care sunt stabiliți în Spania vor putea să își exercite votul la 5 secții de votare. Totodată, persoanele care doresc să voteze vor…
31 Octombrie 2020
Peste 1 mln de euro din partea UE = condiții mai bune pentru elevii și profesorii de la liceul din Holercani
Începând cu luna octombrie, liceul din localitatea Holercani, raionul Dubăsari trece printr-un amplu proces de renovare și eficientizare energetică în cadrul unui proiect finanțat de…
31 Octombrie 2020
В октябре мобильные группы в Бельцах выявили в магазинах 221 нарушение
В магазинах покупатели должны быть в защитной маске. Иначе могут быть оштрафованы и сам покупатель, и продавец. Фото: pixabay.com Вопрос обсуждался на заседании комиссии по…
31 Octombrie 2020
Новые правила въезда в Украину для граждан Молдовы
Украина включила Молдову в список стран «зеленой зоны». Граждане Молдовы смогут въезжать в Украину, в том числе с целью транзита ... The post Новые правила…
Cu 4 zile înainte de alegerile prezidențiale, SUA înregistrează cel mai ridicat număr de infectări de la începutul pandemiei
Un nou record de infectări zilnice cu coronavirus a fost raportat în Statele Unite ale Americii – 88.521 de persoane au fost confirmate, acesta fiind…
31 Octombrie 2020
Cum vor putea vota la prezidențiale cetățenii moldoveni stabiliți în Franța, după ce a fost introdusă carantina națională
Franța a introdus carantina națională pentru a diminua răspândirea COVID-19. Regimul special a intrat în vigoare pe 30 octombrie, la ora 00:00 și va fi…
31 Octombrie 2020
Expert din Finlanda, despre alfabetizarea mediatică care trebuie să înceapă încă din copilărie
Consumatorii de informații din Finlanda nu acordă nicio atenție site-urilor de știri false, deoarece au o gândire critică dezvoltată. Lauri Palsa, expert media și consilier…
31 Octombrie 2020
Impactul crizei asupra portului Giurgiuleşti. Au acostat cu 30% mai puţine nave
n această perioadă, prin intermediul terminalelor fluviale au fost transbordate 696.000 tone de mărfuri, potrivit unui raport publicat deMinisterul
31 Octombrie 2020
Макрону объявили джихад? Пять нападений с ножом за два дня во Франции, протесты мусульман, реакция арабских лидеров
Протесты мусульман против президента Франции Эммануэля Макрона прокатились по всему миру. Фото: Reuters После убийства преподавателя в пригороде Парижа и обещания президента Франции принять принять…
31 Octombrie 2020
Ucraina a exclus R. Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Condițiile de călătorie în statul vecin, actualizate
Ucraina a exclus R. Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Decizia a fost luată și anunțată de Ministerul Sănătății din statul vecin. Totodată cu mai…
31 Octombrie 2020
Expert din Finlanda, despre alfabetizarea mediatică care trebuie să înceapă încă din copilărie
Expert din Finlanda, despre alfabetizarea mediatică care trebuie să înceapă încă din copilărie Consumatorii de informații din Finlanda nu acordă …
31 Octombrie 2020
В результате землетрясения в Турции погибло не менее 25 человек
Не менее 25 человек погибли, более 800 пострадали в результате землетрясения в Измире на западе Турции, передает Радио Свобода. Землетрясение магнитудой ... The post В результате…
Брюнетки и брюнеты в «Инстаграме». Какими фото делятся в соцсетях темноволосые бельчане
Коллаж "СП" Брюнетки и брюнеты в «Инстаграме». Какими фото делятся в соцсетях темноволосые бельчане Сегодняшняя наша фотоподборка — тематическая и посвящена бельцким брюнеткам и брюнетам.…
31 Octombrie 2020
Peste 1100 de persoane tratate au donat plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19. Apelul MSMPS
În perioada 13 aprilie-29 octombrie 2020,  1160 persoane tratate de COVID-19, s-au solidarizat în lupta contra infecției, asigurând 3991 doze de plasmă, care au fost distribuite în…
31 Octombrie 2020
Rețetă sigură pentru sănătate: igiena mâinilor
Tema Zilei Internaționale a Spălatului pe Mâini 2020, cu genericul „Igiena mâinilor pentru toți”, face un apel la acțiune, responsabilitate …
31 Octombrie 2020
Ucraina: Președintele Volodimir Zelenski dorește dizolvarea Curții Constituționale
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus la Rada Supremă un proiect de lege „Cu privire la restabilirea încrederii publice în procedurile constituționale”, care propunedizolvarea întregii…
31 Octombrie 2020
Un nou record. Rezervele valutare au trecut de 3,5 miliarde de dolari
Acesta este cel mai nalt nivel din acest an și din istoria Republicii Moldova. Datele BNM arată că de la nceputul anului valoarea activelor oficial
31 Octombrie 2020
PG: Procurorii teritoriali și cei specializați vor examina în regim prioritar încălcările electorale
Procurorii teritoriali și cei specializați vor examina în regim prioritar și în termen cât mai restrâns, încălcările electorale, atribuite competenței instituționale, anunță printr-un comunicat Procuratura…
31 Octombrie 2020
Выборы-2020: Прокуратура в приоритетном порядке будет рассматривать избирательные нарушения
Территориальные и специализированные прокуроры рассмотрят в приоритетном режиме и в кратчайшие сроки избирательные нарушения, отнесенные к ведомственной компетенции. Указание содержится ... The post Выборы-2020: Прокуратура…
Bilanţul cutremurului din Turcia a ajuns la 25 morţi şi peste 800 de răniţi
Bilanţul morţilor cutremurului de vineri în oraşul Izmir din vestul Turciei a urcat la 25, a anunţat sâmbătă agenţia oficială de presă Anadolu, citând autoritatea…
31 Octombrie 2020
По каким адресам в Бельцах со 2 ноября не будет света?
Фото иллюстративное: pixabay.com. По каким адресам в Бельцах со 2 ноября не будет света? Информация о профилактических работах коммунальных служб со 2 по 6 ноября. АО «RED-Nord»…
31 Octombrie 2020
Теперь граждане Молдовы могут въезжать в Украину без теста на COVID
Молдаване могут пересекать украинскую границу без теста на COVID-19 и соблюдения самоизоляции. Фото: glavred.info Украина исключила Молдову из списка стран с высокой эпидемиологической опасностью. 31.10.2020…
31 Octombrie 2020
Situația la frontieră, în ultimele 24 de ore. Peste 7 400 de cetățeni au intrat în R. Moldova. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 14 105 traversări. Pe sensul de intrare în Republica…
31 Octombrie 2020
Наблюдать и контролировать действия власти — этому можно научиться
Бельцкие активисты провели серию круглых столов под открытым небом. Коллаж lex21.md Бельцкая общественная организация в течение года не только мониторила деятельность местных органов власти, но…
31 Octombrie 2020
5 самых дорогих и 5 самых дешёвых фургонов на продажу в Бельцах
Большинство машин в сегодняшнем обзоре — двухместные. Фото: коллаж «СП» 5 самых дорогих и 5 самых дешёвых фургонов на продажу в Бельцах «СП» изучила автомобили,…
31 Octombrie 2020
Duminică, 1 noiembrie, vor avea alegeri locale noi în patru localități din R. Moldova
Mâine, 1 noiembrie, concometent cu alegerile prezidențiale, vor avea alegeri locale noi în patru localități din R. Moldova. Potrivit Comisiei Electorale Centrale(CEC) este vorba de…
31 Octombrie 2020
Extinderea rețelelor de distribuție a gazelor în două localități din raionul Leova
În mai multe localități ale țării a demarat cea de a doua etapă de extindere a rețelelor de distribuție a …
31 Octombrie 2020
В Молдове «день тишины» перед выборами
Предвыборная кампания на президентских выборах завершилась. Сегодня день тишины, и конкуренты на выборах на пост Президента Республики Молдова больше не ... The post В Молдове…
В Оргеевском районе лоб в лоб столкнулись легковушка и фура. Погибли три человека
Водитель вылетел на встречную полосу и врезался в движущуюся навстречу фуру. Фото: Генеральный инспекторат полиции Аварию спровоцировала не увиденная вовремя телега. 31.10.2020 - 09:45
31 Octombrie 2020
VIDEO/ Confruntări violente la Barcelona între protestatari împotriva restricțiilor și poliție
Proteste violente au avut loc vineri seară în capitala Cataluniei, Barcelona, unde protestatari împotriva restricțiilor dictate de pandemia Covid-19 s-au ciocnit cu forțele de ordine.…
31 Octombrie 2020
„Ziua tăcerii”. Ce amenzi riscă cei care vor face astăzi agitație electorală
Vineri, 30 octombrie, a fost ultima zi în care candidații la alegerile de duminică, 1 noiembrie, au putut face agitație electorală, care este strict interzisă în…
31 Octombrie 2020
QUIZ/ Profil prezidențial. Ce știi despre președinții R. Moldova?
În cei 29 de ani de independență, R. Moldova a avut cinci președinți cu mandate depline, alţi doi au deţinut funcţia de şef de stat…
31 Octombrie 2020
Неудачи на кухне — 25 примеров кулинарного фиаско
Эти блюда получились настолько далекими от идеала, что их создатели поделились фотографиями в соцсетях.  Неудачи на кухне — 25 примеров кулинарного фиаско Посмотрите на фотографии эпических…
31 Octombrie 2020
Măsurile alternative de detenție contribuie la reeducarea copiilor care au comis infracțiuni
Legislația din domeniul justiției juvenile permite ca o bună parte dintre minorii care comit fapte penale să nu ajungă după …
31 Octombrie 2020
Церковь, которую посетил Игорь Додон в ходе избирательной кампании, через неделю получила деньги из местного бюджета
10 октября Игорь Додон посетил церковь в Купчинь, а 16 октября местный совет выделил ей 30 тысяч леев. Фото: facebook.com/dodon.igor1   Церковь, которую посетил Игорь…
30 Octombrie 2020
Unicul privilegiu de care se bucură Vladimir Voronin pentru funcția de președinte deținută: E Mercedes, cu rulaj de 300 mii de km. Încă pornește
Fostul președinte al țării, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, beneficiază de aproape o săptămână de automobil, pus la dispoziție de Cancelaria de…
30 Octombrie 2020
Церковь, которую посетил Додон в ходе избирательной кампании, получила деньги из бюджета
Портал MoldovaCurata.md обнаружил, что за неделю до принятия решения о финансировании, одну из этих церквей посетил кандидат Игорь Додон, а священн
30 Octombrie 2020
Moldoveni din diaspora: „Într-o perioadă de incertitudine, mergem cu speranță la vot”
La 1 noiembrie, cetățenii R. Moldova sunt invitați la urnele de vot, pentru a alege șeful statului. Pandemia din acest an pune sub semnul întrebării…
30 Octombrie 2020
VIDEO/ Cutremur în Turcia și Grecia. 14 morți și 419 răniți, după ce mai multe clădiri s-au prăbușit
Un cutremur puternic a lovit coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula greacă Samos, anunță Reuters. Potivit Centrului Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC), seismul a avut magnitudinea 6,7.…
30 Octombrie 2020
FOTO/ Grav accident la Orhei. Trei persoane au decedat pe loc
Trei persoane au decedat în urma unui accident produs vineri seara pe traseul R-21”Orhei – Călărași”, direcția spre orașul Călărași, în apropiere de satul Mana…
30 Octombrie 2020
VIDEO/ Portret preelectoral: „Trebuie să se schimbe totul”
La Sărata Galbenă, o localitate din raionul Hâncești, cu o populație de peste 4500 de locuitori, potrivit datelor oficiale, ajungem într-o zi de marți. Deși…
30 Octombrie 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work