en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Ziarele membre API vor avea reporteri instruiţi în fotojurnalism
Foto: API

Ce este şi cum se face o fotografie de presă bună, care sunt elementele de bază ale unei fotografii, ce înseamnă „caption”, iată doar câteva din întrebările la care au primit răspuns cei 22 de participanţi la trainingul „Tehnici de fotojurnalism în presa tipărită şi electronică” desfăşurat de API la 13-14 iulie a.c. Răspunsurile la aceste întrebări au fost date de instructorii Nicolae Pojoga şi Constantin Grigoriţă.

În cadrul celor două zile de training, participanţii, editori şi reporteri de la publicaţiile membre API, au asimilat cunoştinţe în domeniul fotojurnalismului, începând cu regulile de bază în realizarea unei fotografii, şi terminând cu studierea genurile fotojurnalismului, setările de bază şi elementele de compoziţie ale unei fotografii.

Trainerul Nicolae Pojoga spune că a studiat colecţiile ziarelor membre API şi a constatat că este mult de lucru la capitolul calităţii fotografiilor plasate în paginile ziarelor. „Participanţii la training sunt foarte interesaţi de subiect şi asta mă face să fiu creativ fiindcă potenţialul lor este foarte mare. Evident că este nevoie de un program de lungă durată pentru a întări cunoştinţele acumulate la training, cu siguranţă nu vom pierde legătura pentru că este mult de lucru” a mai declarat Nicolae Pojoga.

Cunoştinţele teoretice au fost îmbinate şi cu exerciţii practice. Astfel jumătate din timpul seminarului participanţii l-au petrecut pe teren, realizând fotografii care să cuprindă atât formele imaginii cât şi conţinutul lor.

Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul”, mărturiseşte că a fost unul din cele mai utile traininguri: „Să recunoaştem că fotojurnalismul din R. Moldova este la o etapă începătoare. A fost in seminar aşteptat de noi, dar sunt necesare încă multe activităţi de instruire pentru a cunoaşte secretele acestei meserii, artă chiar”, mai spune Lucia Bacalu.

Gheorghe Motricală, directorul ziarului „Est Curier” spune că s-a convins odată în plus despre importanţa prezenţei în paginile unui ziar a imaginilor fotografice: „Uneori o imagine făcută în mod profesionist, însoţită de o legendă complexă poate spune cititorului mult mai multe decât un articol plasat pe câteva coloane sau chiar pe o pagină întreagă. În cadrul seminarului am descoperit mai multe trucuri tehnice ale artei fotografice, dar şi unele concepţii vizavi de locul plasării fotografiei în ziar, tehnicile scrierii legendei şi multe alte lucruri utile”, mai spune Gheorghe Motricală.

La sfârşitul trainingului participanţii au primit şi teme pentru acasă, unde vor avea de realizat o ştire (spot sau generală) constând din o singură fotografie şi un caption ataşat. Activitatea de instruire a avut drept scop familiarizarea participaţilor cu metoda de fotojurnalism modern pentru presa tipărită şi electronică.

Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea new media şi a fotojurnalismului în presa independentă din R. Moldova”, implementat cu susţinerea financiară a National Endowment for Democracy (NED).

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work