en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Urna mobilă în ajutorul celor care nu se vor putea deplasa la secţia de votare
Ivan Isiumbeli (stânga) discută despre alegeri cu un alt pacient al Centrul Republican de Reabilitare, Constantin Corlăteanu.
Foto: API

Vârstnicii, persoanele bolnave care nu vor putea să meargă la secţia de votare în ziua alegerilor, le pot cere funcţionarilor electorali să le fie adusă acasă urna mobilă.

Ivan Isiumbeli din satul Găvănoasa, raionul Cahul, are 64 de ani şi participă la toate scrutinele. De un an de zile, de când şi-a pierdut piciorul stâng, se deplasează cu ajutorul cârjelor şi nu poate parcurge distanţa mare până la secţia de votare. Iată de ce la alegerile locale din 14 iunie curent el va chema urna mobilă la domiciliu. „Aşa am făcut şi în noiembrie 2014, când au fost alegerile parlamentare. Am scris cerere, am trimis-o la primărie, iar în ziua alegerilor am votat acasă, căci au venit cu urna mobilă. Acum sunt internat la reabilitare, dar când voi merge acasă, voi scrie iar cerere să vină acasă cu urna de vot”, spune bărbatul.

Votarea la domiciliu poate fi solicitată de la 1 iunie

Rodica Sârbu, şefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media din cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), spune că urna mobilă pote fi solicitată la locul aflării nu numai de persoanele în vârstă sau de cei bolnavi, dar şi de femeile însărcinate care se deplasează cu dificultate. „Persoanele care doresc să voteze la locul aflării în ziua alegerilor trebuie să depună o cerere la biroul electoral al secţiei de votare. Cererile se primesc cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor, până la ora 18 00 în ziua de sâmbătă, 13 iunie 2015. Totodată se acceptă cererea şi până la ora 1400 în ziua alegerilor, doar că la solicitare va trebui anexat un certificat medical care argumentează necesitatea votării la locul aflării”, spune repretentanta CEC.

Votarea la locul aflării poate fi solicitată şi de persoanele internate în spitalele amplasate în acelaşi sector cu domiciliul lor, în baza listelor electorale de bază. Vor păutea solicita urna mobilă şi persoanele condamnate la închisoare a căror sentinţă nu este definitivă, cele care execută o sancţiune contravenţională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privaţiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă şi se află în instituţiile penitenciare amplasate în acelaşi sector cu domiciliul lor, aceste persoane urmând să fie incluse în listele electorale suplimentare.

Persoanele cu dizabilităţi de vedere pot cere urna mobilă în formă verbală

Conform „Instrucţiunii cu privire la procedura de vot cu urna mobilă”, completată prin hotărârea CEC nr. 3326 din 28 aprilie 2015, cererile privind votarea la locul aflării se depun personal de către alegătorii solicitanţi sau prin intermediul unui membru al familiei. În cazul în care solicitantul nu are rude prin apropriere, el poate cere ajutorul asistentului social de la primărie. Persoanele cu dizabilităţi de vedere vor putea înainta cereri privind votarea la locul aflării inclusiv în formă verbală.

După recepţionarea solicitărilor, biroul electoral al secţiei de votare va întocmi Registrul cererilor alegătorilor privind votarea la locul aflării. În lista electorală de bază, în dreptul numelui persoanei respective, se va face menţiunea „Votat la locul aflării”. Lista de alegători care au solicitat votarea la locul aflării se anexează la lista electorală de bază.

Dacă alegătorul care a depus anterior o cerere privind votarea la locul aflării, totuşi s-a prezentat în ziua alegerilor la secția de votare, el va putea vota în baza listei electorale de bază.

Casetă

În ziua votării, membrii biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi pentru a se deplasa la locul aflării alegătorilor cu urna de vot mobilă, pot fi însoţiţi de persoanele autorizate să asiste la operaţiunile electorale.

Membrii grupului mobil nu au dreptul să acorde asistență alegătorilor la completarea buletinului de vot. Se interzice completarea buletinului de vot în numele alegătorului, inclusiv la rugămintea acestuia.

Sursa: „Instrucţiunii cu privire la procedura de vot cu urna mobilă”, aprobată de CEC

Lilia Zaharia

Articolul este publicat în Activ pagină de educaţie electorală nr. 3 (68)

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work