en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Unii candidați socialiști au donat partidului sume mai mari decât veniturile, alții au fost implicați în dosare penale
logo

Pentru un Parlament Curat 2019

Listele electorale ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, fie pe circumscripția națională, fie pe cele uninominale, conțin nume de persoane care s-au remarcat în ultimii ani printr-un comportament la limita legii. Asta au descoperit reporterii Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC), care au investigat o serie de fapte din trecutul și prezentul candidaților. Unii au recurs la căsătorii fictive pentru a obține terenuri de la stat, iar alții figurează pe listele de donatori ai partidului cu zeci de mii de lei, chiar dacă au avut venituri mici. Un candidat, de exemplu, a fost implicat într-o cauză penală de rezonanță, legată de evenimentele din 7 aprilie 2009. Profilurile complete ale candidaților le puteți găsi pe portalul MoldovaCurata.md, iar mai jos vă prezentăm câteva dintre cele mai relevante informații descoperite de reporterii ICPC despre candidații PSRM.

Donații la partid mai mari decât veniturile

Deputata socialistă Marina Radvan, care acum candidează pentru un nou mandat, s-a remarcat, de când s-a implicat în politică și a ajuns în Parlament, printr-o generozitate maximă față de partid. Chiar dacă în declarația de avere pe care a depus-o în 2014 la Comisia Electorală Centrală (atunci candidata avea 23 de ani) ea arăta că nu avusese nici un venit în ultimii doi ani, în raportul financiar al partidului ea figura ca persoană care a donat formațiunii 165.700 de lei. Solicitată atunci de portalul Moldova Curată să spună de unde a luat banii donați, Marina Radvan a spus că în locul ei va răspunde deputatul Corneliu Furculiță, responsabil de finanțele formațiunii. La rândul său, Furculiță a spus că donatoarea a putut avea acești bani din moșteniri sau donații.

Și în anul 2015 deputata a donat 95.500 lei, ceea ce reprezenta cam jumătate din salariul său anual. În 2017 a mai donat 55 de mii de lei, iar în 2018 – 27.400 de lei, arată datele de la Comisia Electorală Centrală. Solicitată, în luna ianuarie 2019, de reporterul ICPC să comenteze donațiile, Marina Radvan a spus: „Este chestiunea fiecăruia să ajute în măsura în care poate ajuta, inclusiv partidul. De aceea eu nu voi spune ce sume am donat, ele și așa sunt cunoscute. În orice caz, eu și prietenii mei întotdeauna ne străduim să ajutăm în măsura în care putem, material sau prin alte acțiuni. Este o chestiune ce ține de fiecare, cât anume decide să doneze”.

Căsătorii fictive pentru terenuri?

Marina Radvan a fost implicată și într-un scandal legat de obținerea unui teren, în comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, prin intermediul unei căsătorii fictive. În anul 2015, portalul Deschide.md a scris că în 2011, când încă nu era deputată, Marina Radvan și colegul său de partid Vladimir Odnostalco au primit un teren la Stăuceni, fiind căsătoriți. Potrivit unui document al Primăriei Stăuceni, căsătoria celor doi a fost înregistrată în februarie 2011, în aprilie același an le-a fost atribuit terenul, iar la scurt timp cuplul a divorțat. Nici Marina Radvan, nici colegul ei nu au negat aceste fapte. Singurul comentariu făcut de deputată a fost o replică dată președintelui Parlamentului. La o ședință în plen din 2015, președintele Legislativului a spus că a aflat că s-au căsătorit și îi felicită. „Nu-i adevărat!” a spus atunci Marina Radvan.

Modul în care Primăria Stăuceni a atribuit în 2011 terenuri, inclusiv cel al deputatei socialiste, este investigat de Centrul Național Anticorupție. Deocamdată nu există o finalitate în acest dosar. În 2016, Marina Radvan și-a vândut partea sa de teren și a indicat venitul în declarația sa de avere – 104.827 de lei.

Un alt socialist care a primit teren la Stăuceni de aceeași manieră este Grigore Novac. Potrivit unui document semnat în anul 2015 de secretara Primăriei Stăuceni, „cele trei persoane care fac parte în prezent din partidul socialist, conform actelor depuse, erau căsătorite și aveau viza de reședință în comuna Stăuceni”. Grigore Novac a negat însă, pentru reporterul ICPC, că ar fi fost căsătorit fictiv. „Această căsătorie fictivă nu a avut loc, asta eu am declarat nu o singură dată și am s-o repet. A fost un teren obținut absolut legal”. La fel ca și unii dintre colegii săi, deputatul Grigore Novac ar fi donat sume semnificative partidului în ultimii ani, cel puțin așa arată rapoartele depuse la CEC. De exemplu, în anul 2015 a donat PSRM-ului 95.000 lei pentru alegerile locale. Grigore Novac susține că ar fi câștigat acești bani în anii precedenți, muncind peste hotare. „Până a veni în funcție o să vedeți decarațiile mele pe acei ani precedenți, bani pe care i-am câștigat în străinătate și pe care i-am declarat la Fisc. Eu pot demonstra aceste venituri de peste hotare. Sursele mele de venit toate au fost declarate”, a declarat Grigore Novac în octombrie 2018 pentru reporterul ICPC. 

Firma unui deputat socialist a împrumutat bani de la o companie înregistrată într-o zonă offshore, apoi a investit într-un post TV

Alți doi candidați socialiști, Corneliu Furculiță și Petru Burduja, figurează într-o investigație jurnalistică publicată de RISE Moldova în anul 2016. Potrivit acestei surse, firma „Exclusiv Media”, al cărui fondator este deputatul Furculiță, a primit un împrumut de 1,5 milioane de euro (echivalentul a 33 milioane de lei) de la firma Westerby Limited, înregistrată în zona offshore Bahamas. Ulterior, peste 20 de milioane de lei din acest împrumut au fost scoase în numerar de pe contul de la Victoriabank de către administratorul „Exclusiv Media”, Petru Burduja, consilier municipal la Chișinău. Acești bani au fost folosiți pentru lansarea postului NTV Moldova, al cărui proprietar este tot firma lui Corneliu Furculiță. Bazându-se pe un contract referitor la tranzacție, RISE Moldova a sugerat că acești bani ar proveni din Federația Rusă.

În urma acestei investigații, Procuratura Anticorupție a deschis o cauză penală privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul se află la etapa urmăririi penale de doi ani. Atât Corneliu Furculiță, cât și Petru Burduja, au declarat că tranzacția a fost absolut legală. „Toate tranzacțiile financiare ale companiilor vizate sunt în perfect acord cu legislația națională și internațională. Respectarea legii a fost și este o prioritate pentru fondatorii companiilor în cauză. Împrumutul a fost înregistrat conform legislației în vigoare la Banca Națională, iar CNA a solicitat toate documentele referitoare la această tranzacție și le-a primit spre verificare, fără a fi depistate careva încălcări”, a scris Furculiță pe Facebook. „Exclusiv Media” a acționat RISE Moldova în judecată pentru defăimare, dar deocamdată nu există o decizie definită pe acest caz.

Ecourile momentului 7 aprilie 2009

De menționat că directoarea postului NTV Moldova, afiliat socialiștilor, Adela Răileanu, candidează și ea pentru un mandat de deputat. La alegerile precedente, în 2014, ea încerca să obțină un mandat de deputat fiind în echipa comuniștilor, condusă de Vladimir Voronin, însă nu a ajuns în Parlament. Adela Răileanu a fost între anii 2007-2010 directoare a postului public Moldova 1. În timpul manifestațiilor violente din 7 și 8 aprilie 2009, când la guvernare era Partidul Comuniștilor, postului i s-a reproșat că nu a organizat o transmisiune în direct a acelor proteste, ci transmitea emisiuni de divertisment. Asta deși Compania „Teleradio Moldova” beneficia atunci de o finanțare suficientă de la buget. Adela Răileanu a fost demisă la 31 decembrie 2009, pe motiv că nu a asigurat pluralismul de opinie şi a transformat instituţia într-un instrument politic. Decizia a fost luată cu votul a opt membri ai Consiliului de Observatori. În anii 2010-2011 ea a ocupat funcția de director al postului privat NIT, apropiat comuniștilor, căruia însă, la 5 aprilie 2011, Consiliul Coordonator al Audiovizualului i-a retras licența, motivând că acesta mediatiza intens Partidul Comuniștilor și nu asigura pluralismul de opinii. Decizia a fost atacată în instanță, iar ulterior – și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Un alt deputat socialist, Petru Corduneanu, are și el în biografia sa episoade legate de 7 aprilie 2009. În timpul revoltei generate de rezultatul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, Petru Corduneanu ocupa funcția de șef al Direcției Generale Poliție Ordine Publică și a fost implicat în dispersarea manifestanților din centrul Chișinăului. La scurt timp după protest, Corduneanu și adjunctul său au fost învinuiți de deputata Valentina Cușnir că ar fi bătut-o în seara de 7 aprilie 2009, fapt negat de cei doi învinuiți. După un proces care a durat 7 ani, timp în care a devenit deputat, Corduneanu și fostul său adjunct au fost achitați,  în iunie 2017, instanța notând că fapta nu s-a dovedit a fi săvârşită de inculpaţi. Curtea Supremă de Justiție a menținut hotărârile de achitare.

Citiți profilurile candidaților în Parlamentul Republicii Moldova pe portalul www.moldovacurata.md

(Continuare în numărul următor)

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Campania Acces la Justitie
REDACȚIILE API LA MINUT
Беларусь потеряла 98 позиций в рейтинге безопасных государств
Беларусь потеряла 98 позиций в рейтинге безопасных государств, который ежегодно составляет компания Numbeo, собирающая статистические данные о качестве жизни в разных странах. ... The post Беларусь потеряла…
Moldovenii vor putea merge, din nou, în România, fără să stea în carantină
România a actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Lista intră în vigoare din această seară. De această dată, R. Moldova a fost exclusă din…
18 Ianuarie 2021
DOC/ Scandal cu iz socialist la Spitalul Raional Ungheni. Fostul șef a fost demis și numit în loc, un doctor care a făcut campanie pentru Igor Dodon
Mai mulți angajați ai Spitalului Raional Ungheni sunt indignați de faptul că la concursul pentru ocuparea funcției de director al spitalului a fost admis ca…
18 Ianuarie 2021
Примар Ренато Усатый провёл ночную инспекцию Бельц и нашёл недоработки
Фонари в парке светят не тем цветом, а ёлка на площади не горит совсем. Стоп-кадр видео Онлайн из автомобиля во время поездки по городу он…
18 Ianuarie 2021
Аэропорт Антальи в 2020 году обслужил 10 млн пассажиров
Пассажиропоток в Международном аэропорту Антальи в 2020 году превысил 10 млн пассажиров. В прошлом году «туристическую столицу» Турции посетило около ... The post Аэропорт Антальи…
Deputații Partidului Șor și transfugii din platforma „Pentru Moldova” insistă să conducă Guvernul și o acuză pe Sandu că tergiversează desemnarea unui premier
Platforma parlamentară „Pentru Moldova”, din care fac parte mai mulți deputați transfugi din PDM, tot ei cândva parte a PCRM, și deputații Partidului Șor, anunță…
18 Ianuarie 2021
Словакия с 18 января снова запускает массовое тестирование на коронавирус
Словакия с 18 января снова запускает массовое тестирование на коронавирус, а с 26 января по 7 февраля ужесточает запрет на выход ... The post Словакия с 18…
Curs gratuit de jurnalism radio și online organizat de Petru Clej _ G4Media.ro
Vă invităm să vă nscrieți la cursul virtual de jurnalism radio și online, organizat de G4Media.ro, la care instructor va fi Petru Clej, coresponden
18 Ianuarie 2021
Examinarea dosarului lui Ilan Șor a fost reluată
O nouă ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor a avut loc la Curtea de Apel Cahul, următoarea fiind programată pentru ziua de vineri,…
18 Ianuarie 2021
Dodon: Spun cu fermitate că actualul președinte a încălcat Constituția
Dodon, către Maia Sandu: Apucați-vă de lucru. Ba la Zelinski, ba la Iohannis, ba la Bruxelles mâncați scoici și midii Liderul Partidului Socialist din Republica…
18 Ianuarie 2021
The Guardian: Oamenii de știință prezic dispariția umanității din cauza indiferenței față de Planeta Pământ
Planeta Pământ se confruntă cu „un viitor teribil în care va exista o extincție în masă, nivelurile de sănătate se vor prăbuși și vor începe…
18 Ianuarie 2021
За сутки в Молдове 258 случаев ковида. В Бельцах нет ни одного заражения
На сегодняшний день болеют 6515 человек, из которых 3983 лечатся на дому под присмотром семейных врачей. Фото: Минздрав Молдовы За минувшие сутки в стране выявили 258 новых…
18 Ianuarie 2021
Sistemul medical din R. Moldova a mai pierdut doi lucrători. Un medic reabilitolog și șeful Centrului de Sănătate Mintală Dondușeni, răpuși de COVID-19
Sistemul medical din R. Moldova a mai pierdut doi angajați. Este vorba de Constantin Cornea, medic reabilitolog în cadrul Spitalului Raional Cimișlia, și Emil Volconovici,…
18 Ianuarie 2021
Бельцкие власти возвращаются к идее обустройства парковок во дворах
Проект обустройства парковок во дворах должна разработать зарубежная компания. Фото из архива "СП" Планируется, что места на парковках будут сдаваться в аренду. 18.01.2021 - 18:05
18 Ianuarie 2021
Имущество на сумму около 11 млн леев изъяло НЦБК по делу об отмывании денег
Агентство по возмещению преступного имущества (ARBI) НЦБК объявляет, что наложило арест на имущество на сумму около 11 000 000 леев. ... The post Имущество на…
COVID-19 в Молдове: Скончались 18 человек, в числе которых двое врачей
18 новых случаев смерти пациентов с COVID-19 зарегистрировано в Молдове.  62-летняя женщина из мун. Кишинев, госпитализирована в больницу «Архангел Михаил”. ... The post COVID-19 в…
ДПМ отреагировало на решение КС относительно невозможности самороспуска Парламента
ДПМ прокомментировало сегодняшнее решение Конституционного суда относительно невозможности самороспуска Парламента. По словам демократов, решение было ожидаемым и закономерным. «Мы понимаем ... The post ДПМ отреагировало…
На ЖДМ сократят сотни работников. Как это объясняет руководство
По словам Мирона Гагауза, десятки миллионов леев ЖДМ приносили поезда, следовавшие в Россию. С начала эпидемии пассажирские перевозки приостановились — люди, которые работали на этих поездах, остались…
18 Ianuarie 2021
Statistica zilei: 258 cazuri de COVID-19 și 17 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore în R. Moldova
Alte 258 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova, toate cazurile fiind cu transmitere locală. Bilanțul cazurilor de COVID-19…
18 Ianuarie 2021
258 новый случай заражения COVID-19 в Молдове
258 новый случай заражения COVID-19 был подтвержден сегодня в Республике Молдова. Все случаи локальной передачи. Общее количество проведенных тестов-1256, из ... The post 258 новый…
(DOC) В 2020 году скончалось на 3 195 жителей Молдовы больше, чем 2019 году
В 2020 году в Молдове скончалось на 3 195 жителей больше, чем в 2019 году. Это следует из ответа, который ... The post (DOC) В…
OMS, despre împărțirea vaccinurilor: Lumea este la un pas de „un eșec moral catastrofal”. Șeful OMS solicită ca dozele să fie răspândite echitabil în toată lumea
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni că lumea este în pragul unui „eşec moral catastrofal” al distribuţiei…
18 Ianuarie 2021
Требуются кассиры, уборщики, программисты. Обзор вакансий в Бельцах
Фото: ocdn.eu Требуются кассиры, уборщики, программисты. Обзор вакансий в Бельцах «СП» подготовила новую подборку объявлений о рабочих местах в Бельцах.
18 Ianuarie 2021
23 человека заинтересовали орган по неподкупности. Среди них прокурор Кишинева, сотрудник МВД, примары и другие госслужащие
С 11 по 15 января 2021 года Национальный орган по неподкупности (ANI) установил нарушение правового режима декларирования имущества прокурором муниципия ... The post 23 человека…
Radio EcoFM Făleşti: Emisiunea din 18.01.2021
În program:- Proiectele îi mobilizează pe elevi la o viață mai interesantă;- În s.Pietrosu a fost împușcată o căprioară;- Poliția are un mesaj de atenționare;…
18 Ianuarie 2021
«Управление финансов нагло лжет и потеряли здравый смысл!». Вице-примар села Копчак о заявлениях Исполкома
«Управление финансов нагло лжет и потеряли здравый смысл!», такое заявление сделал вице-примар села Копчак после публикации на сайте Исполкома реакции ... The post «Управление финансов…
Usatîi îi recomandă președintei Sandu să ia „o decizie rapidă și corectă” privind dizolvarea Parlamentului
Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, îi recomandă președintei Maia Sandu să ia „o decizie rapidă și corectă” privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.…
18 Ianuarie 2021
Литвиненко прокомментировал заявления Додона о досрочных выборах: «Они пройдут, несмотря на то, что социалисты их не хотят»
Депутат PAS Серджиу Литвиненко отреагировал на заявления председателя ПСРМ, экс-президента Игоря Додона, который выдвинул ультиматум нынешнему главе государства Майе Санду: ... The post Литвиненко прокомментировал…
Будут ли в этом году крещенские купания в Бельцах: что говорят местные власти?
Традиционных массовых купаний в крещенской купели на бельцких озёрах в этом году не будет. Фото: архив "СП" Пандемия повлияла и на это. 18.01.2021 - 16:19
18 Ianuarie 2021
В феврале депутаты возобновляют весенне-летнюю сессию Парламента
С 20 января депутаты возвращаются из отпуска и возобновляют парламентскую деятельность. Об этом сообщает пресс-служба Парламента РМ. Положение о начале ... The post В феврале…
Grigore Vieru în amintirile contemporanilor
Grigore Vieru în amintirile contemporanilor. Astăzi s-au împlinit 12 ani de la trecerea în nemurire a poetului Grigore Vieru. Mihail Guzun, dr., conferenţiar universitar, ex-redactor-şef…
18 Ianuarie 2021
Расплата спустя 10 лет. Лже-полицейский выманил у бельчанина деньги и машину, а потом годами скрывался в России
Суд решил: следующие восемь лет мошенник проведёт за решёткой. Фото иллюстративное: архив "СП" Житель Фалешт пообещал устроить знакомого на тёплое место на таможне. Он получил…
18 Ianuarie 2021
Полиция так и не установила личность девушки, тело которой было найдено сожженным. Представлены приметы
Полиция повторно просит помощи в идентификации женщины, тело которой было найдено 12 декабря этого года и обращает внимание, что женщина, ... The post Полиция так…
Навальный арестован на 30 суток
Химкинский суд, заседание которого проходит в УВД в Химках, арестовал политика Алексея Навального на 30 суток. Об этом в своем ... The post Навальный арестован…
ULTIMA ORĂ/ Alexei Navalny a primit 30 de zile de arest
UPDATE 15:54: Alexei Navalny a fost arestat pentru 30 de zile. Anunțul a fost făcut de unul din avocații săi care a menționat că arestul…
18 Ianuarie 2021
Numărul deceselor în 2020 a fost cu aproape 9% mai mare decât în 2019. Deputat: „Arătați aceste cifre „eroilor” decorați pentru gestionarea epidemiei”
În anul 2020, în R. Moldova numărul deceselor a fost cu peste 3.000 mai mare decât în anul 2019, conform datelor Agenției Servicii Publice. Statistica…
18 Ianuarie 2021
Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a reafirmat, în cadrul întrevederii cu Maia Sandu, angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a reafirmat angajamentul UE de a consolida asocierea politică…
Liderul PSRM, Igor Dodon, o acuză pe președinta Maia Sandu de încălcarea constituției
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a acuzat-o pe președinta Maia Sandu de încălcarea constituției prin faptul că ar tergiversa desemnarea unui nou prim-ministru și a avertizat-o…
(ФОТО/ВИДЕО) Майя Санду встретилась в Брюсселе с председателем Европейской комиссии и главой дипломатии ЕС
Президент Республики Молдова Майя Санду в ходе своего официального визита в Брюссель провела встречу с председателем Европейской комиссии Урсулой фон ... The post (ФОТО/ВИДЕО) Майя…
Dodon cere ultimativ un candidat la șefia Guvernului și îi promite surprize Maiei Sandu
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, i-a cerut ultimativ președintei Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru până la 1 februarie și amenință cu…
18 Ianuarie 2021
Из-за резкого похолодания в Центр размещения лиц без места жительства Кишинева обращаются вдвое больше бенефициаров
Примэрия Кишинева сообщает, что количество людей, обращающихся за приютом в Центр размещения лиц без места жительства по улице Халтей, 2, ... The post Из-за резкого…
Vaccinul anti-COVD-19 dezvoltat în colaborare de BioNTech ar putea avea aplicaţii în tratarea sclerozei multiple
Compania farmaceutică germană BioNTech a publicat primele date privind aplicaţia preclinică a principiului din spatele vaccinului său anti-COVID-19 care ar putea trata bolile autoimune, printre…
18 Ianuarie 2021
Crăciunul mobilizează oamenii frumoși la suflet
Pentru unii Crăciunul înseamnă mese încărcate cu bucate alese, pentru alții însă sărbătorile nu fac decât să accentueze lipsurile și neajunsurile. În timp ce unii…
18 Ianuarie 2021
Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, invitat de președinta Sandu că efectueze o vizită la Chișinău
În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Bruxelles în zilele de 18-19 ianuarie, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Josep Borrell,…
18 Ianuarie 2021
В Украине отменят жесткий локдаун
Украина с 25 января отменяет жесткий локдаун. Киев планирует отменить жесткий локдаун с 25 января. С этого дня будут действовать ранее введенные ограничения, ... The post В Украине…
În șomaj tehnic și cu restanțe salariale
Cei aproximativ 400 de angajați ai Nodului de Cale Ferată Ungheni, în afara celor care asigură transportul pasagerilor, se află de pe 14 ianuarie 2021…
18 Ianuarie 2021
Lista completă a candidaților care vor concura pentru funcția de inspector de integritate
Responsabilii din cadrul Autoritații Naționale de Integritate (ANI) au anunțat luni că, în rezultatul examinării dosarelor de participare la concursul anunțat pentru ocuparea funcției de…
18 Ianuarie 2021
Реакция Исполкома на пикеты примаров нескольких сел: «Заявления некоторых выборных лиц ложные и безответственные»
Главное управление финансов АТО Гагаузия заявляет, что в актуализированном бюджете на 2021 год предусмотрены трансферты на капитальные расходы из Государственного ... The post Реакция Исполкома…
«Цены на топливо выросли после картельного соглашения». Платформа DA требует отставки руководителей Совета по конкуренции
Платформа DA категорически не одобряет повышение цен на топливо и требует отставки руководителей Совета по конкуренции, заявив, что «на этот ... The post «Цены на…
Додон рассказал о «сценарии» ПСРМ по объявлению досрочных выборов
Глава ПСРМ Игорь Додон рассказал о «сценарии», которого будет придерживаться возглавляемая им партия для  объявления досрочных парламентских выборов. По этому ... The post Додон рассказал…
PSRM cere desemnarea prim-ministrului până la data de 1 februarie. Reacția unui deputat PAS
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, venit astăzi, 18 ianuarie, cu mai multe cu declarații în fața presei, după ședința executivului politic al PSRM. Acesta susține că…
18 Ianuarie 2021
Додон выдвинул ультиматум Санду: «Назначайте премьера до 1 февраля. Потом не говорите, что я вас не предупреждал»
Заявление Игорь Додон сделал 18 января после заседания исполкома ПСРМ. Фото: socialistii.md Глава Партии социалистов Молдовы (ПСРМ) Игорь Додон сегодня, 18 января, в ультимативной форме обратился к президенту…
18 Ianuarie 2021
Mesajul transmis de președinta R. Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, aflată într-un vizită oficială la Bruxelles, a postat luni un mesaj pe Facebook în care a anunțat că a avut…
18 Ianuarie 2021
В больницы Кишинева госпитализированы 680 пациентов с COVID-19, 52 из них — в очень тяжелом состоянии
В Кишиневе сохраняется высокий уровень заболеваемости коронавирусом. Об этом в понедельник, 18 января, заявила руководитель Главного управления социальной помощи и ... The post В больницы…
Додон выдвинул ультиматум президенту Молдовы Майе Санду: Выдвижение Премьера или протесты
Лидер ПСРМ Игорь Додон выдвинул ультиматум президенту Молдовы Майе Санду. Он заявил, что ПСРМ требует от Санду назначить премьер-министра до ... The post Додон выдвинул…
Consiliul Local al Tinerilor din Todirești în acțiune
Consiliul Local al Tinerilor (CLT) Todirești este unul din câștigătorii Programului raional de Granturi pentru organizațiile de tineret și grupurile de inițiativă ale tinerilor, ediția…
18 Ianuarie 2021
Председатель ПСРМ Игорь Додон заявил, что «договорился» с Россией о поставке в РМ вакцины Спутник-V
Председатель ПСРМ  Игорь Додон сообщил сегодня, что во время своего последнего визита в Москву он договорился на встрече с заместителем ... The post Председатель ПСРМ…
COVID-19: dacă am făcut o dată boala, mă pot reinfecta?
La aproape un an de la apariția pandemiei de COVID-19, cei peste 70 de milioane de oameni care au fost infectați și au supraviețuit își…
18 Ianuarie 2021
Reacția companiei „Central Group” privind spațiile comerciale din jurul Gării Auto Centru
Persoanele care până nu demult luptau împotriva SRL „Central House”, azi se declară reprezentanții acestei companii, iar cei care i-au apărat interesele au fost înlăturați…
18 Ianuarie 2021
Președinta Comisiei Europene o asigură pe Maia Sandu de sprijinul UE pentru agenda sa reformatoare privind lupta anticorupție, statul de drept și lupta împotriva COVID-19 în R. Moldova
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis luni președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, că se poate conta pe sprijinul Uniunii Europene pentru agenda…
18 Ianuarie 2021
Останки девушки, сожжённой во Флорештском районе, до сих пор не опознаны. Полиция вновь просит помощи
Одна из немногих оставшихся улик — золотая серьга 585-й пробы. Коллаж "СП" Полиция вновь обращается к гражданам с просьбой помочь установить личность женщины, сгоревшее тело которой было найдено…
18 Ianuarie 2021
4 детских сада и 7 классов в Молдове на карантине из-за коронавируса
Согласно последним обновленным данным, 15 января ни одно общеобразовательное учреждение Молдовы не работает удаленно из-за карантина, а 7 классов находятся ... The post 4 детских…
Experți, despre scumpirea carburanților: „Cei mai mari perdanți sunt agricultorii și transportatorii”
După ce benzina, motorina și gazul petrolier lichefiat s-au scumpit considerabil, vineri, 15 ianuarie, la benzinăriile companiei Petrom Moldova, iar în câteva zile și celelalte…
18 Ianuarie 2021
«Это не удивительно». Реакция Платформы DA после того, как КС отклонил запрос Санду о роспуске парламента
После того, как Конституционный суд отклонил запрос Санду о роспуске парламента, представители Платформы DA заявили, что другого решения они и ... The post «Это не…
Сиркели об итогах визита Санду в Киев: «И Молдова, и Украина столкнулись с нарушением их территориальной целостности при участии РФ»
Визит президента Майи Санду в соседнюю страну вызвал большой интерес у жителей Молдовы. По мнению журналиста Михаила Сиркели, причина в ... The post Сиркели об…
Ex-director-adjunct al Centrului de Excelenţă în Construcţii, reţinut de CNA
Un fost director-adjunct al Centrului de Excelenţă în Construcţii din Chişinău a fost reţinut de Centrul Național Anticorupție şi procurorii anticorupţie. Bărbatul este bănuit că…
18 Ianuarie 2021
Savanții presupun un dezastru fotosintetic din cauza schimbărilor climatice
O echipă internațională de oameni de știință a prognozat că în următorii 20-30 de ani, temperatura globală pe Pământ va atinge anumite valori, când eficiența…
18 Ianuarie 2021
Avocat, despre scandalul cu privire la imobilele din jurul Autogării Centrale
Avocatul Iosip Andrei susține că, din 1 august 2018, se prejudiciază grav interesele patrimoniale ale companiei „Central House” și ale creditorilor, compania fiind proprietara de…
18 Ianuarie 2021
Nicio instituție de învățământ general din țară nu activează la distanță
Nicio instituție de învățământ general din țară nu activează la distanță. Doar șapte clase se află în autoizolare. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este…
18 Ianuarie 2021
Напали, связали и заперли в подвале. В Страшенах неизвестные в масках ограбили местного жителя
У потерпевшего грабители забрали 7 тысяч леев, 1400 евро и золотые изделия. Фото иллюстративное: novostipmr.com Нападение на 58-летнего жителя Страшен произошло минувшей ночью около 00.30. Сообщение в полицию…
18 Ianuarie 2021
Заявления для прессы главы ПСРМ Игоря Додона после заседания Исполнительного комитета партии
Заявления для прессы главы ПСРМ Игоря Додона после заседания Исполнительного комитета партии. Новость дополняется. nokta  The post Заявления для прессы главы ПСРМ Игоря Додона после…
Бывший заместитель директора кишиневского Центра передового опыта по строительству задержан НЦБК по подозрению во взятке
Бывший заместитель директора кишиневского Центра передового опыта в строительстве был задержан на 72 часа НЦБК и прокурорами по борьбе с ... The post Бывший заместитель…
19 января состоится заседание НСГ. Депутаты продолжат рассматривать вопрос о бюджете на 2021 год
Завтра, 19 января в 11-00 часов народные избранники проведут заседание Народного собрания Гагаузии. Депутаты продолжат работу в рамках утвержденной повестки ... The post 19 января…
Platforma DA cere demisia conducerii Consiliului Concurenței după ce prețurile la carburanți au crescut brusc
Platforma DA dezaprobă categoric ultimele scumpiri ale combustibilului, remarcând repetat că prețurile la benzină și motorină au fost și de această dată majorate sincron, în…
18 Ianuarie 2021
Конституционный суд отклонил запрос партии PAS о роспуске парламента
Домника Маноле сообщила, что в Конституции закреплены две четкие причины для роспуска парламента. Фото: стоп-кадр видео Конституционный суд (КС) считает, что парламент нельзя распустить голосами…
18 Ianuarie 2021
CC a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind auto-dizolvarea Parlamentului
CC a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind auto-dizolvarea Parlamentului. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 ianuarie, în cadrul unui briefing de presă susținut de Domnica…
18 Ianuarie 2021
Специалисты еще не решили, будет ли здание Филармонии снесено или реконструировано
Эксперты еще не решили, будет ли реконструировано или снесено здание Национальной филармонии, а решение в этом отношении ждут сотрудники учреждения. ... The post Специалисты еще…
Curtea Constituţională a analizat sesizarea PAS: Parlamentul nu se poate autodizolva
Curtea Constituţională a analizat sesizarea depusă de deputaţii din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Mihai Popşoi, Dan Perciun şi Virgiliu Pâslariuc, prin intermediul căreia cerea…
DSE Orhei atenționează despre riscul prăbușirii oamenilor sub gheața subțire a bazinelor acvatice
Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de stat până pe 22 ianuarie curent, vremea se va răci brusc iar termometrele vor indica pînă la – 10o C…
СРОЧНО: КС заявил, что самороспуск Парламента невозможен
Конституционный суд (КС) высказался по обращению, представленному депутатами фракции Партии действие и солидарность, в котором они просит КС прокомментировать возможность ... The post СРОЧНО: КС…
Republica Moldova exportă cel mai mult în țările Uniunii Europene
Principala destinație a mărfurilor exportate din Republica Moldova este Uniunea Europeană, astfel în ianuarie-noiembrie 2020 aceste exporturi au totalizat 1520,5 milioane dolari SUA, deținând o…
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, care începe luni discuțiile oficiale la Bruxelles cu reprezentanții Uniunii Europene, a avut deja duminică o întrevedere cu procurorul-șef al…
ANTA проверяет деятельность таксистов. Выписаны штрафы на сумму более 70 000 леев
В период с 11 по 15 января 2021 года сотрудники ANTA провели несколько контрольных рейдов по проверке водителей такси в ... The post ANTA проверяет…
Суд над Навальным устроили прямо в отделе полиции
Суд над Алексеем Навальным по мере пресечения начался прямо в отделе полиции в Химках, куда политик был доставлен после задержания. Об этом адвокат Ольга ... The post Суд над…
Mai multe situații excepționale au solicitat săptămâna trecută intervenția pompierilor și salvatorilor din Orhei
Pompierii și salvatorii din Orhei au intervenit pe parcurusul săptămânii trecut la lichidarea consecințelor a câtorva situații excepționale. Potrivit unui comunicat al Direcției Situații Excepționale…
Explicațiile Fisc_ului privind scutirile acordate persoanelor fizice pentru anul 2021
Astfel, a fost majorată scutirea personală și scutirea suplimentară majoră cu 5% - de la 24.000 lei pnă la 25.200 lei și, respectiv, de la…
18 Ianuarie 2021
FOTO// Cenaclul literar-muzical “La steaua” și-a reglementat statutul
Cenaclul literar-muzical “La steaua…” și-a reglementat statutul. În ajunul zilei de naștere a poetului-nepereche Mihai Eminescu, marcată în R.Moldova și ca Ziua Națională a Culturii,…
18 Ianuarie 2021
VIDEO/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului
Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate privind posibilitatea de auto-dizolvare a Parlamentului. Anunțul a fost făcut de astăzi, 18 ianuarie, de…
18 Ianuarie 2021
Fost director-adjunct al Centrului de excelenţă în construcţii din Chişinău, reținut de CNA pentru trafic de influenţă. Motivul pentru care ar fi cerut și primit 22 000 de euro de la doi locuitori ai Capitalei
Responsabilii din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) au emis luni o notă informativă prin care anunță că un fost director-adjunct al Centrului de excelenţă în…
18 Ianuarie 2021
Как избежать травм во время крещенских купаний. Рекомендации УЧС Гагаузии
19 января православные отмечают Крещение Господне. Управление чрезвычайных ситуаций Гагаузии призывает жителей соблюдать меры предосторожности во время крещенских купаний.  Чтобы ... The post Как избежать…
ULTIMA ORĂ/ Alexei Navalny a fost adus la o ședință de judecată de urgență și care nu a fost anunțată
UPDATE 12.25: Avocații politicianului rus au cerut recuzarea judecătoarei desemnate să examineze cererea FSIN. Aceasta s-a retras și până la o decizie, a fost anunțată…
18 Ianuarie 2021
DOC/ Solicitarea făcută de către Președinție către ministrul în exercițiu al Justiției, înainte de vizita președintei R. Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles
În contextul vizitei oficiale pe care o efectuează președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Bruxelles, în perioada 18 – 19 ianuarie, consiliera prezidențială în domeniul…
18 Ianuarie 2021
Poetul Grigore Vieru - 12 ani de neființă
În această zi, în urmă cu 12 de ani, ne-a părăsit marele poet Grigore Vieru. Am rămas nemângâiați și săraci și continuăm să-i simțim lipsa…
18 Ianuarie 2021
В селе Авдарма ведутся работы по строительству складских помещений ангарного типа
На территории центрального тока села Авдарма, ведутся работы по строительству складских помещений ангарного типа. На данном этапе заливается второй слой ... The post В селе…
Американец три месяца жил в аэропорту из-за страха заразиться коронавирусом
Почти три месяца мужчина прожил в аэропорту. За это время никто из сотрудников не обратил на него внимание. Фото: pixabay.com Полиция арестовала жителя Калифорнии, который…
18 Ianuarie 2021
Peste 100 de elevi din R. Moldova, infectați cu COVID-19 și peste o mie de elevi, plasați în regim de autoizolare. Ultimele date prezentate de MECC privind evoluția situației epidemiologice
Conform ultimelor date actualizate, la data de 15 ianuarie, nicio instituție de învățământ general din țară nu activează la distanță din cauza carantinei, iar 7…
18 Ianuarie 2021
Copii străini nu există!
Copii străini nu există, acesta este motto-ul după care se conduc voluntarii campaniei „Shoe Box Moldova”. O campanie ce își propune ca în fiecare an…
18 Ianuarie 2021
Более 95 млн человек в мире заразились COVID-19
Мировое сообщество продолжает бороться с пандемией COVID-19. По данным сайта Worldometers, с начала распространения коронавируса SARS-CoV-2 инфекция выявлена более чем у ... The post Более 95…
Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești
Pădurea Durlești, situată la doi pași de Chișinău, este ciopârțită sub ochii autorităților, iar în locul copacilor „răsar”, peste noapte, construcții din beton armat, chiar…
18 Ianuarie 2021
Ce riscă șoferii care refuză testarea la alcoolemie
Conducătorii auto care refuză testarea alcoolscopică sau examenul medical pentru stabilirea stării de ebrietate sunt cercetați penal, iar într-un final riscă să rămână fără permis…
18 Ianuarie 2021
SUA acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Alexei Navalny
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, acuză Rusia că l-a arestat pe opozantul Alexei Navalny la sosirea în Moscova pentru a-l reduce la tăcere și…
18 Ianuarie 2021
Scutirile fiscale pentru persoanele fizice în 2021
Scutirile fiscale pentru persoanele fizice în 2021. Conform politicii fiscale și vamale, pentru anul 2021 a fost anulată scutirea pentru soți în cuantum de 11…
18 Ianuarie 2021
В мун. Чадыр-Лунга крещенские купания пройдут в Свято-Димитриевском монастыре
В мун. Чадыр-Лунга крещенские купания пройдут в Свято-Димитриевском монастыре во вторник, 19 января. В этот день в храме с 4.00 ... The post В мун.…
După ninsori, timpul se va încălzi până la +5 grade
Precipitații sub formă de zăpadă vor cădea pe întreg teritoriul Republicii Moldova, luni și marți, 18 și 19 ianuarie. Ninsoarea este cauzată de un front…
18 Ianuarie 2021
VIDEO/ Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești
Pădurea Durlești, situată la doi pași de Chișinău, este ciopârțită sub ochii autorităților, iar în locul copacilor „răsar”, peste noapte, construcții din beton armat, chiar…
18 Ianuarie 2021
Vaccinarea contra COVID-19: întrebări și răspunsuri. Autointerviu de Ala Tocarciuc, expert internațional în sănătate publică
„Da. Eu o să fac vaccinul anti-COVID la prima ocazie. Sper foarte mult să avem vaccinul accesibil în Moldova în timpul apropiat și să fie…
18 Ianuarie 2021
Кто из депутатов Парламента представил наибольшее количество законодательных инициатив в 2020 году
Из 314 законодательных инициатив, зарегистрированных парламентскими фракциями в прошлом году, 144 были внесены депутатами в индивидуальном порядке. Об этом свидетельствуют ... The post Кто из…
Angajații IGSU au evaluat riscul de producere a incendiilor la peste 2000 case de locuit
În ultima perioadă angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au evaluat riscul de producere a incendiilor la 2238 case de locuit....
18 Ianuarie 2021
VIDEO/ O țeavă spartă a inundat o stradă din sectorul Botanica al Capitalei. Ce spun responsabilii de la Apă-Canal
Locuitorii Capitalei care musai au nevoie luni dimineață să circule pe strada Grădina Botanică, din sectorul Botanica, vor avea nevoie și de multă răbdare, dar…
18 Ianuarie 2021
Reforma în justiție, discutată de Maia Sandu cu procurorul-șef al Parchetului European
Aspecte privind impulsionarea reformelor din sistemul justiției în Republica Moldova au fost discutate ieri, 17 ianuarie, la Bruxelles, în cadrul unei întrevederi dintre Maia Sandu,…
18 Ianuarie 2021
COMUNICAT PRIVIND OBLIGAȚIA ÎNTOCMIRII ȘI EXPEDIERII DĂRILOR DE SEAMĂ DE PENTRU CONTRACTELE DE ACHIZIȚII PUBLICE DE VALOARE MICĂ
Agenția Achiziții Publice aduce la cunoștință că în conformitate cu prevederile pct. 24 din Regulamentul cu privire la achizițiile publice de valoare...
18 Ianuarie 2021
Se împlinesc 12 ani de la moartea marelui poet, Grigore Vieru
Se împlinesc 12 ani de la moartea marelui poet, Grigore Vieru. Grigore Vieru s-a născut în județul Hotin, Pererîta, la 14 februarie 1935. Printre cele…
18 Ianuarie 2021
Salvatorii atenționează despre riscul prăbușirii sub gheață
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează oamenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Avertizarea salvatorilor vine în contextul răcirii temperaturii…
18 Ianuarie 2021
Австралия не намерена открывать границы до конца года
Австралия не намерена открывать границы в 2021 году. По словам советника правительства Австралии по вопросам здравоохранения Брендана Мёрфи, несмотря на готовящуюся кампанию ... The post Австралия не…
Situația epidemiologică în municipiul Chișinău: Numărul de cazuri grave și foarte grave, în creștere
Incidența cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus este ridicată în municipiul Chişinău. Totodată, persistă în continuare prezența cazurilor grave și cazurilor foarte grave. Anunțul a fost…
18 Ianuarie 2021
Situația pe străzile din Capitală privind deszăpezirea și circulația transportului public: peste 200 de tone de material antiderapant – împrăștiate pe drumuri
Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău au anunțat luni dimineață că duminică seara, 17 ianuarie, începând cu ora 23:00 angajații de la ÎM Regia „Exdrupo” au intervenit…
18 Ianuarie 2021
Горячее вино и еда обеспечены. Узнай, где в Комрате будут организованы Крещенские купания
В мун. Комрат 19 января пройдут Крещенские купания. Купания пройдут 19 января с 12.00 в басейне «Дельфин», район Туканяска. Об ... The post Горячее вино…
В Словакии запретили выходить на улицу без отрицательного теста на ковид. Даже на работу
Ужесточение противоэпидемических мер необходимо для того, чтобы снизить число летальных случаев COVID-19 и заполненность больниц, считают власти Словакии. Фото иллюстративное: maski799.ru Жителям Словакии запретили выходить из дома…
18 Ianuarie 2021
В Кишиневе действует красный код эпидемиологической опасности
В столице действует красный код эпидемиологической опасности. Об этом заявила глава городского управления образования Татьяна Бучарски на оперативном заседании в ... The post В Кишиневе…
Внимание — тонкий лед! Спасатели призывают не выходить на водоемы
Генеральная инспекция по чрезвычайным ситуациям предупреждает людей об опасности тонкого льда. Людям настоятельно рекомендуется избегать хождения по водоемам, так как ... The post Внимание —…
Ministrul de Externe al României: Arestarea lui Navalny, după otrăvire, este inacceptabilă
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a scris, pe Twitter, după arestarea lui Alexei Navalny, liderul opoziției din Rusia, la reîntoarcea sa în țară, că…
18 Ianuarie 2021
США и страны Евросоюза призвали освободить Навального. МИД РФ призвал «заняться проблемами в вашей собственной стране»
США осуждают задержание российского политика Алексея Навального и призывают немедленно освободить его. Такое заявление сделал глава Госдепартамента США Майк Помпео, оно опубликовано ... The post США и…
153 de persoane, sancționate la frontieră în ultimele 7 zile pentru încălcarea regimului de carantină în contextul pandemiei de COVID-19
În perioada 11 – 17  ianuarie 2021, la „frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au fost notificate 184  de evenimente cu documentarea a 188 de…
18 Ianuarie 2021
Советник Байдена потребовал освободить Навального. В МИД России ему посоветовали заняться своими проблемами
Навального задержали 17 января в московском аэропорту сразу после возвращения из Германии. Фото: om1.ru Российские власти должны незамедлительно отпустить задержанного в аэропорту Шереметьево Алексея Навального, заявил…
18 Ianuarie 2021
Interpretul Pasha Parfeni, originar din Orhei, a lansat un videoclip pentru piesa “Hoții”
Interpretul Pasha Parfeni, originar din Orhei, a lansat un videoclip spectaculos pentru piesa “Hoții”. Pasha Parfeni ne surprinde și de această dată cu un nou videoclip,…
18 Ianuarie 2021
Statistici din Parlamentul de la Chișinău. Lista deputaților care au prezentat cele mai multe inițiative legislative în 2020. PAS – cu cele mai multe luări de cuvânt
Din cele 314 de inițiative legislative înregistrate de fracțiunile parlamentare anul trecut, 144 au fost înaintate de deputați în mod individual. Asta arată datele unei…
18 Ianuarie 2021
В Черном море у побережья Турции затонул грузовой корабль украинской компании
В Черном море, у побережья Турции, в воскресенье, 17 января, затонул сухогруз Arvin, принадлежащий украинской компании. Как сообщает МИД Украины, на ... The post В Черном…
Săptămâna debutează cu temperaturi negative
Săptămâna debutează cu temperaturi negative, termometrele vor indica astăzi până la -16°C în nordul țării și -15°C în centrul. Serviciul Meteorologic de Stat prognozează temperaturi…
18 Ianuarie 2021
Președintele Consiliului European cere eliberarea lui Alexei Navalny
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut autorităţilor ruse să îl elibereze imediat pe opozantul rus Alexei Navalny, transmite Reuters, citat de Agerpres. GALERIE FOTO/ Reținerea…
18 Ianuarie 2021
Спасатели предупреждают: лёд тонкий — выходить на него опасно для жизни!
ГИЧС призывает быть осторожными на льду любителей зимней рыбалки, любителей покататься на коньках и всех, кто захочет прогуляться по замерзшим водоемам. Фото: facebook.com/dse.md Генеральный инспекторат…
18 Ianuarie 2021
GALERIE FOTO/ Reținerea lui Navalny la întoarcerea în Rusia. Cronologia evenimentelor
Alexei Navalny, cel mai vocal critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost reținut de poliție duminică seară, 17 ianuarie, pe aeroportul Seremetievo la câteva…
18 Ianuarie 2021
Schimbări radicale în registrul companiilor din Cipru_ Va fi creat registrul proprietarilor efectivi
De aceasta se va ocupa Registratorul Companiilor ca autoritate competentă pentru menținerea registrului comercial, potrivit unei decizii a Consiliu
18 Ianuarie 2021
Герхард Шрёдер: «Аннексия Крыма была нарушением международных норм»
Бывший канцлер ФРГ Герхард Шредер, в настоящее время занимающий пост председателя совета директоров «НК «Роснефть» и главы совета директоров принадлежащей ... The post Герхард Шрёдер:…
Beton armat în locul copacilor din Pădurea Durlești
Pădurea Durlești, situată la doi pași de Chișinău, este ciopârțită sub ochii autorităților, iar în locul copacilor „răsar”, peste noapte, construcții din beton armat, chiar…
18 Ianuarie 2021
Fost ministru al Finanțelor, ales membru al Consiliului de Supraveghere al BCR Chișinău
Decizia a fost luată pe 12 ianuarie 2021, de Adunarea Generală Extraordinara a Acționarilor BCR Chișinău, la care s-a decis și aprobarea unui nou s
18 Ianuarie 2021
Курс валют на сегодня: Евро незначительно дешевеет, а доллар растет
Нацбанк Молдовы обнародовал курс валют на понедельник, 18 января. Таким образом, доллар будет стоить 17 леев 28 банов, а евро ... The post Курс валют…
Неделя начинается с минусовых температур до -15 градусов
Сегодня, 18 января, будет морозно, облачно, но без осадков. На севере до -10 градусов днем, в центре до -7 градусов, ... The post Неделя начинается…
Сотни отравившихся водой из-под крана, кораблекрушение, громкое возвращение Навального. Обзор ЧП за выходные
Коллаж "СП" Какие происшествия случились за этот уикенд в стране и мире. 17.01.2021 - 21:17
17 Ianuarie 2021
Maia Sandu a avut o întrevedere cu Laura Codruța Kovesi la Bruxelles
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Procurorul-Șef al parchetului European, Laura Codruța Kovesi. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre nevoia impulsionării…
17 Ianuarie 2021
Майя Санду провела сегодня встречу с Лаурой Кёвеши
Майя Санду провела сегодня встречу с Лаурой Кодруцей Кёвеши, главным прокурором Европейской прокуратуры. Об этом президент Молдовы сообщила на своей странице ... The post Майя Санду…
Cum luptă Hong Kong cu valul patru de COVID-19
Majoritatea statelor din vest se confruntă cu valul doi de COVID-19 care, recent, a fost însoțit și de o serie de mutații, care (deocamdată teoretic)…
17 Ianuarie 2021
Opozantul rus, Alexei Navalny, reținut la Moscova
Opozantul rus, Alexey Navalny a fost reținut în zona de control a pașapoartelor, la aeroportul în care aterizase. Poliția nu a permis și avocatului să…
17 Ianuarie 2021
Алексея Навального задерживают в аэропорту на паспортном контроле
Алексея Навального задерживают в аэропорту на паспортном контроле. Об этом сообщает Новая Газета. На паспортном контроле к Навальному подошли полицейские ... The post Алексея Навального…
Самолет с Навальным приземлился в Шереметьево
Самолет с Алексеем Навальным приземлился в Шереметьево. Пассажиров начали выпускать из самолета. Алексея Навального окружили журналисты. Самолет сел в терминалe ... The post Самолет с…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work