en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Un milion spălat în baia publică
Aşa arăta clădirea băii publice din Basarabeasca cu câteva luni în urmă
Foto: www.Bas-TV.md

IROSIRE. Autorităţile raionale din Basarabeasca au investit peste un milion de lei într-o clădire din 1939 pe care urmau să o facă baie publică. Deşi în noiembrie 2011 localnicii urmau deja să se îmbăieze în noul edificiu, imobilul nu este gata nici până în prezent.

Mai mult, Curtea de Conturi a constatat că există riscul ca oficialii să fi aruncat banii publici în vânt şi asta pentru că nu i-au planificat şi gestionat corect, investind fără să întrebe oamenii dacă e nevoie de un astfel de proiect în localitate.

Aleşii locali din Basarabeasca au decis în mai 2011 că în oraş e nevoie de o baie publică. Au găsit şi locul: o fostă secţie de dezinfectare a produselor alimentare, edificiu vechi de 74 de ani. În scurt timp au anunţat licitaţia. Din şase oferte, câştigătoare a fost desemnată SRL „Casa Construct“ care a propus unul dintre cele mai mari preţuri – 1,3 milioane lei fără TVA. La două săptămâni de la tender, pe 31 mai, Consiliul Raional Basarabeasca a încheiat cu firma un contract de antrepriză, valoarea lucrărilor de construcţie şi montaj fiind de 1,6 milioane de lei. Pentru comparaţie, banii ar fi suficienţi pentru încălzirea pe o perioadă de patru ani a şcolii din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, frecventată de circa 500 de elevi.

„Casa Construct“ s-a angajat să execute lucrările de reconstrucţie timp de patru luni, adică în noiembrie 2011 oamenii din Basarabeasca urmau să se bucure de serviciile băii. N-a fost să fie. Până în prezent, baia este gata în proporţie de 60%, fiind efectuate lucrări în valoare de 1,1 milioane de lei. Suma a fost transferată pe parcursul anului 2011, restul – jumătate de milion de lei - nu a mai ajuns în contul firmei, aşa că de cam un an lucrările au fost lăsate baltă.

Dau vina pe fosta conducere

Potrivit contractului, antreprenorul ar fi putut renunţa dacă beneficiarul nu onorează o plată scadentă mai mult de trei luni. Directorul „Casa Construct“ susţine însă că ar fi gata să continue lucrările şi să dea edificiul în exploatare de cum va primi şi ceilalţi bani. „În câteva luni totul ar fi gata. Am început lucrările având la bază doar vechii pereţi. Este vorba de o suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi. Admit că dacă am fi construit o clădire nouă ne-ar fi costat la fel“, ne-a declarat Haralampie Sarandi.

Am încercat să aflăm de ce nu şi-a onorat Consiliul Raional Basarabeasca obligaţiile finaciare şi de ce soarta edificiului rămâne incertă. Funcţionarii nu au putut să ne ofere un răspuns, mulţi invocând faptul că au fost angajaţi recent, iar cei care cunosc detalii au rămas fără locuri de muncă după ce fosta conducere a raionului, a ajuns vara trecută după gratii. Ilie Cernăuţean, preşedintele comunist al consiliului, şi adjunctul său, Ion Achiruş, împreună cu alţi doi funcţionari, au fost arestaţi vara trecută după ce au fost prinşi cu mită de 10.000 de lei. Solicitat de mai multe ori, actualul preşedinte, democratul Nicolae Chendighilean, a refuzat să ne vorbească.

„Fosta conducere a preconizat un milion de lei pe parcursul anului 2011. Restul nu au mai fost prevăzuţi în buget. Să lăsăm banii cheltuiţi nici încolo, nici încoace? E important să terminăm construcţia, după care vom decide ce e de făcut cu imobilul. Dacă se lasă de pe un an pe altul, riscă să se strice ceea ce s-a făcut deja. E adevărat că în Basarabeasca aproape toţi au apă acasă. Măcar să fie folosită la altceva“, ne-a spus Serghei Djâc, şeful Serviciului Construcţii din cadrul consiliului.

Bună de vânzare

Deşi mulţi aleşi locali recunosc că nu sunt de acord cu proiectul, acum trei săptămâni, subiectul băii abandonate a revenit pe ordinea de zi. Aceştia au discutat despre posibilitatea de a acorda restul banilor, cu condiţia ca până în august conducerea raionului să taie panglica inaugurală.

„Ne-am gândit fie să conservăm clădirea în care s-a investit o sumă atât de mare, fie să alocăm şi restul banilor. După ce s-au cheltuit atâţia bani, ne-am văzut obligaţi să luăm o decizie corectă. O dăm în exploatare după care ne gândim cum va funcţiona: ca întreprindere municipală sau o vindem“, a propus Nicolae Prohniţchi, consilier democrat. „Am insistat să vedem cine e responsabil de aceste cheltuieli făcute în stânga şi dreapta. Baia asta nu trebuia nimănui. Mai bine am fi alocat 1,5 milioane de lei pentru conectarea satelor Sadaclia, Carabetovca, Iordanovca, Abaclia, Basarabeasca la sistemul de canalizare“, a adăugat şi liberal-democratul Ion Ţuţuianu.

Colegul acestuia, consilierul independent Ivan Cainac susţine că banii au fost aruncaţi în vânt: „O mie de ani nu ne trebuia această baie în Basarabeasca! Este o spălare de bani pusă la cale de fosta conducere a raionului. Au spus că e pentru pensionari, dar credeţi-mă că bătrânii nu ar da niciun sfanţ pentru a merge la baia publică“.

Aleşii comunişti, cei care au promovat ideea, îi contrazic. „E adevărat că bogaţii au baie acasă. Noi voiam însă să o facem pentru săraci. Plata ar fi fost una simbolică - de circa zece lei, în timp ce o parte din clădire ar fi putut fi transformată în saună şi să aducă venit“, crede Andrei Mihailov, consilier PCRM.

Foştii şefi: „Au existat alte probleme prioritare“

Se apără şi fostul vicepreşedinte al raionului. „Sunt minciuni că baia ar fi fost o spălare de bani. Acest lucru a fost verificat de zeci de ori de când suntem cercetaţi penal. E altceva că proiectul nu a fost finanţat până la capăt. La acel moment au existat alte probleme prioritare. Oferta aleasă a fost cea mai bună“, a declarat Ion Achiruş, precizând că lucrările au fost demarate la solicitarea localnicilor.

Un raport al Curţii de Conturi, făcut public la sfârşitul anului trecut vine să-l contrazică. Angajaţii instituţiei au constat că aleşii locali au iniţiat proiectul fără a realiza un studiu de fezabilitate. „Acest lucru poate condiţiona inutilitatea obiectului“, au constatat controlorii.

„Costă prea mult. Ştiţi cât e cubul de apă, canalizarea? Aşa că intrarea nu va fi deloc ieftină. Mai bine ar fi dacă autorităţile ar face ceva cu adevărat util pentru bătrâni“, vine să confirme Svetlana (50 de ani) din Basarabeasca.

„În localitate nu există un loc de agrement unde tinerii s-ar putea distra. De ce nu ar investi un milion de lei pentru cei de vârsta mea?“, se întreabă Maria Todos (16 ani).

Respinşi din cauza preţului prea mic

Totodată, auditorii au stabilit că grupul de lucru a avut de ales din şase oferte prezentate la licitaţie, valorate de la 1068,7 mii lei până la 1373,7 mii lei. Cea mai ieftină, cea a Trenului de Construcţie şi Montaj 740, o subdiviziune a ÎS „Calea Ferată“, a fost respinsă din cauza preţului ireal de mic. Curtea de Conturi a ajuns însă la concluzia că, în contradicţie cu legea, reprezentanţii Consiliului Raional Basarabeasca nu au permis celor care au venit cu această ofertă să justifice de ce cheltuielile sunt mai mici în comparaţie cu cele prezentate de alte firme. „După aflarea rezultatelor ne-am adresat la Ministerul Finanţelor, dar aşa şi nu ne-au răspuns. Au procedat ilegal. Au invocat că anumite documente nu erau în regulă. A fost doar un motiv ca să nu ne desemneze câştigători“, a afirmat Piotr Ghimişli, şeful subdiviziunii ÎS „Calea Ferată“.

„Este adevărat că ofertele nu pot fi analizate luând drept bază doar preţul mic, există totuşi o normă legală care obligă autoritatea contractantă să asigure dreptul operatorului economic de a argumenta costurile scăzute“, a explicat Gheorghe Ghidora, şeful Secţiei juridice şi instruire a Agenţiei Achiziţii Publice.

Casetă

Potrivit articolului 45 a Legii Nr. 96 privind achiziţiile publice “Oferta cea mai avantajoasă economic este oferta desemnată câştigătoare în temeiul următoarelor criterii:) preţul, termenele de livrare, condiţiile de plată, profitabilitatea, calitatea, caracteristicile estetice, funcţionale şi tehnice, posibilităţile şi costurile de deservire tehnică, asistenţa tehnică - în cazul contractelor de achiziţii publice de bunuri; calitatea oferită, costul unei unităţi a produsului ofertantului la finele executării lucrărilor, preţul total, experienţa ofertantului etc. - în cazul contractelor de achiziţii publice de lucrări. Ponderea preţului în totalul evaluării ofertelor nu va fi mai mică de 80 la sută; calitatea oferită, costul unei unităţi a produsului ofertantului, preţul total, experienţa ofertantului etc. - în cazul contractelor de achiziţii publice de servicii. Ponderea preţului în totalul evaluării ofertelor nu va fi mai mică de 40 la sută”.

Material realizat în cadrul proiectului „Promovarea bunelor practici de monitorizare a procesului decizional la nivel local”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova

Contract baia publică Basarabeasca

Anastasia Nani
comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
Cronică API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotoreporter
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Видеофакт: улица Индепенденцей после дождя превратилась в непроходимую реку
Отец с маленьким ребёнком пройти здесь не мог. Видеофакт: улица Индепенденцей после дождя превратилась в непроходимую рекуСегодня в обед в Бельцах прошёл ливень. Часть центральной…
23 Iulie 2018
Ответь на вопросы о советском кино и получи приз от ресторана «Оскар»!
Скульптура В. Мухиной "Рабочий и колхозница" — одна из ассоциаций с советским кинематографом, её использовали для заставки киностудии "Мосфильм". Фото: culture.ru Ответь на вопросы о…
23 Iulie 2018
VIDEO/ Replica lui Șor pentru moldovenii de la Paris care și-au scos centurile
După ce mai mulți moldoveni din Franța au organizat un flashmob și și-au scos centurile pentru a-i transmite lui Ilan Șor mesajul că se întorc…
23 Iulie 2018
Молдаванин участвует в модных показах дома Dolce&Gabbana
Вадим Мамот на показе Dolce&Gabbana. Фото Instagram / vadimmamot 20-летний Вадим Мамот неожиданно для себя преуспел в модельном бизнесе. 23.07.2018 - 17:01
23 Iulie 2018
Procuratura Generală s-a autosesizat în urma amenințărilor lui Ilan Șor la adresa jurnaliștilor
Un jurnalist a expediat deja o sesizare procurorului-șef al municipiului Chișinău
Улицу Штефана чел Маре частично открывают для проезда
Дорогу частично откроют для проезда. Фото из архива "СП" В связи с этим снова изменится движение общественного транспорта. 23.07.2018 - 16:12
23 Iulie 2018
Un oficial din Franța, în vizită de lucru în Moldova. Va exprima preocupările UE față de invalidarea alegerilor
Șefa Direcției Europa Continentală al Ministerului Europei și Afacerilor Externe al Franței, Florence Mangin, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada…
23 Iulie 2018
Новый KIA SPORTAGE 2019 — от 14 400 евро!
Записаться на тест-драйв можно на сайте kia-moldova.md Встречайте, обновленный кроссовер KIA Sportage — уже в Молдове. Обновленный Sportage не оставит вас равнодушными: новая форма головной оптики,…
23 Iulie 2018
Взрыв по Киевской: что говорят о трагедии полицейские и медики
Двор дома, где произошло несчастье, сегодня. Фото: Сергей Пузик «СП» собрала официальную информацию о взрыве гранаты, который произошёл в частном доме по ул. Киевской вчера,…
23 Iulie 2018
Dosarul Gărilor și stațiilor auto: 6 persoane se află în arest preventiv, iar altele 3, în arest la domiciliu
Nouă dintre persoanele cercetate penal în dosarul Gărilor şi staţiilor auto, inclusiv cu funcții-cheie în cadrul Întreprinderii de Stat „Gările și Stațiile Auto”, sunt învinuite…
23 Iulie 2018
Cetățenii sunt chemați să protesteze împotriva unei construcției în locul cafenelei Guguță
PLDM și Platforma DA anunță chișinăuienii despre organizarea unui protest în fața Primăriei în legătură cu construcția unui centru social-cultural și de agrement în locul…
23 Iulie 2018
VIDEO/ Socialiștii se vor opune construcției Ambasadei SUA pe teritoriul Stadionului Republican
Partidul Socialiștilor se opune construcției Ambasadei SUA pe teritoriul Stadionului Republican și urmează să propună Consiliului Municipal (CMC) să emită o decizie prin care să…
23 Iulie 2018
Дело о ВИЧ-инфицировании ребёнка: обвиняются медучреждения севера, в том числе в Бельцах
Руководство бельцкой больницы говорит, что в роддоме не знали о ВИЧ-инфекции у матери, поэтому не проводилась профилактическая работа. Фото из архива «СП» Дело о ВИЧ-инфицировании…
23 Iulie 2018
FOTO/ „Drumuri bune” cu lățimea de 4,5 metri în comuna Mănoilești. Explicația primăriței
Programul „Drumuri bune pentru Moldova” a ajuns și în comuna Mănoilești, raionul Ungheni, unde o porțiune de drum a fost deja asfaltată. Unul dintre cititorii…
23 Iulie 2018
В аварии на трассе Бельцы — Кишинев погиб мотоциклист
Водитель скутера погиб на месте. Фото полиции Столкновение между скутером и иномаркой произошло вчера, около 5 вечера, в нескольких километрах от Бельц, близ поворота к…
23 Iulie 2018
„Hai Moldova” cheamă cetățenii să facă curat în toată țara
Moldovenii sunt chemaţi la o curăţenie naţională. Republica Moldova se va debarasa de gunoaie și îşi va curăţa parcurile, pădurile şi râurile pe data de…
23 Iulie 2018
Primarul de Bălți are o suită de traducători din română în rusă
„Nu veţi putea comunica. Kolea îi la Moscova”
Семейные врачи смогут заниматься частной практикой
Семейные врачи смогут принимать пациентов в частном порядке. Фото иллюстративное: pxhere.com Правительство намерено поддерживать частную практику семейных врачей. 23.07.2018 - 11:07
23 Iulie 2018
FOTO. VIDEO/ Moldovenii din diasporă și-au scos centurile: „Șor, asta-i pentru tine. Venim acasă”
Moldovenii din diasporă au protestat și în această duminică împotriva invalidării mandatului de primar, dar și a injustiției din Republica Moldova. Cu pancarte și drapele…
23 Iulie 2018
56 молдавских граждан служат наемниками на востоке Украины
СИБ не раскрывает информацию о том, сколько получали молдавские наемники на востоке Украины. Фото: zdg.md Служба информации и безопасности Молдовы выявила 56 молдавских наемников, которые…
23 Iulie 2018
Ответь на вопросы о советском кино и получи приз от ресторана «Оскар»!
Скульптура В. Мухиной "Рабочий и колхозница" — одна из ассоциаций с советским кинематографом, её использовали для заставки киностудии "Мосфильм". Фото: culture.ru Ответь на вопросы о…
23 Iulie 2018
VIDEO/ Susținătorii lui Șor au protestat la Primărie: „Mâinile jos de pe magazinele sociale”
După ce au protestat la sediile Platformei DA și PAS, susținătorii partidului Șor s-au adunat astăzi,23 iulie, în fața Primăriei Chișinău, unde au scandat „Mâinile…
23 Iulie 2018
Авария близ Бельц: пассажирку покорёженной машины извлекали спасатели
"Мазда" врезалась в дерево. Фото ИЧС ДТП произошло 21 июля, около 11.30, возле села Добруджа Сынжерейского района. Согласно предварительным данным, водитель «Мазды» не справился с…
23 Iulie 2018
Девочка 5 лет отравилась лекарством. Из Бельц её перевезли в Кишинёв, а затем в Бухарест
Для спасения маленькой пациентки бельцкой больницы потребовалась помощь румынских специалистов. Фото ИЧС Служба SMURD провела операцию по воздушной перевозке пациентки в особо тяжёлом состоянии. Транспортировка…
23 Iulie 2018
Mişcări suspecte şi acuzaţii de mită în jurul sanatoriilor din Ucraina ale Sindicatelor
O scrisoare semnată de directorii a patru companii din Ucraina, care gestionează mai multe sanatorii ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova de la Sergheevca,…
23 Iulie 2018
Можно ли продлить действие проездных на троллейбус из-за ремонта дороги?
Троллейбусы ходят по изменённому графику уже несколько месяцев. Фото из архива "СП" Можно ли продлить действие проездных на троллейбус из-за ремонта дороги?Можно узнать, каков механизм…
22 Iulie 2018
В жилом доме в Бельцах взорвалась граната. Есть пострадавшие
Полицию вызвали соседи. Фото: protv.md Инцидент произошёл сегодня после обеда в одном из домов по улице Киевской. Граната взорвалась в руках парня (19), который находился в…
22 Iulie 2018
Начинаем голосование в конкурсе «Кошкин дом»! Поддержите Славных Питомцев
Фото иллюстративное: kotomatrix.ru Начинаем голосование в конкурсе «Кошкин дом»! Поддержите Славных ПитомцевПобедитель конкурса «Кошкин дом» получит народную любовь и приз от магазина ZooMarket
22 Iulie 2018
Ion Ciutac, doctor habilitat în medicină: „Avem cele mai scumpe medicamente din lume”
Ion Ciutac, doctor habilitat în științe medicale, conferenţiar universitar, spune că în R. Moldova există o mafie a medicamentului și că avem cele mai scumpe…
22 Iulie 2018
Кто проедет перекрёсток первым? Тест «СП»
Фото из архива "СП" Кто проедет перекрёсток первым? Тест «СП»«СП» совместно с автошколой «ForSaj» проводит конкурс.
22 Iulie 2018
Protest al „Mișcării de Rezistență ACUM” la Criuleni: „Acest regim are foarte multe elemente de regim dictatorial”
Câteva zeci de persoane, adepți ai Mișcării de Rezistență ACUM, inițiată de partidele de opoziție extraparlamentare, au organizat un protest în fața Consiliului Raional Criuleni,…
22 Iulie 2018
Mamei i se fură adevărul
„Alo, mama! Noroc, ce mai faci matale?” Salutul ei obișnuit este urmat de un zâmbet pe jumătate amar, pe jumătate plin de așteptare și speranță:…
22 Iulie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată



The english version of site is out of work