en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Un milion spălat în baia publică
Aşa arăta clădirea băii publice din Basarabeasca cu câteva luni în urmă
Foto: www.Bas-TV.md

IROSIRE. Autorităţile raionale din Basarabeasca au investit peste un milion de lei într-o clădire din 1939 pe care urmau să o facă baie publică. Deşi în noiembrie 2011 localnicii urmau deja să se îmbăieze în noul edificiu, imobilul nu este gata nici până în prezent.

Mai mult, Curtea de Conturi a constatat că există riscul ca oficialii să fi aruncat banii publici în vânt şi asta pentru că nu i-au planificat şi gestionat corect, investind fără să întrebe oamenii dacă e nevoie de un astfel de proiect în localitate.

Aleşii locali din Basarabeasca au decis în mai 2011 că în oraş e nevoie de o baie publică. Au găsit şi locul: o fostă secţie de dezinfectare a produselor alimentare, edificiu vechi de 74 de ani. În scurt timp au anunţat licitaţia. Din şase oferte, câştigătoare a fost desemnată SRL „Casa Construct“ care a propus unul dintre cele mai mari preţuri – 1,3 milioane lei fără TVA. La două săptămâni de la tender, pe 31 mai, Consiliul Raional Basarabeasca a încheiat cu firma un contract de antrepriză, valoarea lucrărilor de construcţie şi montaj fiind de 1,6 milioane de lei. Pentru comparaţie, banii ar fi suficienţi pentru încălzirea pe o perioadă de patru ani a şcolii din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, frecventată de circa 500 de elevi.

„Casa Construct“ s-a angajat să execute lucrările de reconstrucţie timp de patru luni, adică în noiembrie 2011 oamenii din Basarabeasca urmau să se bucure de serviciile băii. N-a fost să fie. Până în prezent, baia este gata în proporţie de 60%, fiind efectuate lucrări în valoare de 1,1 milioane de lei. Suma a fost transferată pe parcursul anului 2011, restul – jumătate de milion de lei - nu a mai ajuns în contul firmei, aşa că de cam un an lucrările au fost lăsate baltă.

Dau vina pe fosta conducere

Potrivit contractului, antreprenorul ar fi putut renunţa dacă beneficiarul nu onorează o plată scadentă mai mult de trei luni. Directorul „Casa Construct“ susţine însă că ar fi gata să continue lucrările şi să dea edificiul în exploatare de cum va primi şi ceilalţi bani. „În câteva luni totul ar fi gata. Am început lucrările având la bază doar vechii pereţi. Este vorba de o suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi. Admit că dacă am fi construit o clădire nouă ne-ar fi costat la fel“, ne-a declarat Haralampie Sarandi.

Am încercat să aflăm de ce nu şi-a onorat Consiliul Raional Basarabeasca obligaţiile finaciare şi de ce soarta edificiului rămâne incertă. Funcţionarii nu au putut să ne ofere un răspuns, mulţi invocând faptul că au fost angajaţi recent, iar cei care cunosc detalii au rămas fără locuri de muncă după ce fosta conducere a raionului, a ajuns vara trecută după gratii. Ilie Cernăuţean, preşedintele comunist al consiliului, şi adjunctul său, Ion Achiruş, împreună cu alţi doi funcţionari, au fost arestaţi vara trecută după ce au fost prinşi cu mită de 10.000 de lei. Solicitat de mai multe ori, actualul preşedinte, democratul Nicolae Chendighilean, a refuzat să ne vorbească.

„Fosta conducere a preconizat un milion de lei pe parcursul anului 2011. Restul nu au mai fost prevăzuţi în buget. Să lăsăm banii cheltuiţi nici încolo, nici încoace? E important să terminăm construcţia, după care vom decide ce e de făcut cu imobilul. Dacă se lasă de pe un an pe altul, riscă să se strice ceea ce s-a făcut deja. E adevărat că în Basarabeasca aproape toţi au apă acasă. Măcar să fie folosită la altceva“, ne-a spus Serghei Djâc, şeful Serviciului Construcţii din cadrul consiliului.

Bună de vânzare

Deşi mulţi aleşi locali recunosc că nu sunt de acord cu proiectul, acum trei săptămâni, subiectul băii abandonate a revenit pe ordinea de zi. Aceştia au discutat despre posibilitatea de a acorda restul banilor, cu condiţia ca până în august conducerea raionului să taie panglica inaugurală.

„Ne-am gândit fie să conservăm clădirea în care s-a investit o sumă atât de mare, fie să alocăm şi restul banilor. După ce s-au cheltuit atâţia bani, ne-am văzut obligaţi să luăm o decizie corectă. O dăm în exploatare după care ne gândim cum va funcţiona: ca întreprindere municipală sau o vindem“, a propus Nicolae Prohniţchi, consilier democrat. „Am insistat să vedem cine e responsabil de aceste cheltuieli făcute în stânga şi dreapta. Baia asta nu trebuia nimănui. Mai bine am fi alocat 1,5 milioane de lei pentru conectarea satelor Sadaclia, Carabetovca, Iordanovca, Abaclia, Basarabeasca la sistemul de canalizare“, a adăugat şi liberal-democratul Ion Ţuţuianu.

Colegul acestuia, consilierul independent Ivan Cainac susţine că banii au fost aruncaţi în vânt: „O mie de ani nu ne trebuia această baie în Basarabeasca! Este o spălare de bani pusă la cale de fosta conducere a raionului. Au spus că e pentru pensionari, dar credeţi-mă că bătrânii nu ar da niciun sfanţ pentru a merge la baia publică“.

Aleşii comunişti, cei care au promovat ideea, îi contrazic. „E adevărat că bogaţii au baie acasă. Noi voiam însă să o facem pentru săraci. Plata ar fi fost una simbolică - de circa zece lei, în timp ce o parte din clădire ar fi putut fi transformată în saună şi să aducă venit“, crede Andrei Mihailov, consilier PCRM.

Foştii şefi: „Au existat alte probleme prioritare“

Se apără şi fostul vicepreşedinte al raionului. „Sunt minciuni că baia ar fi fost o spălare de bani. Acest lucru a fost verificat de zeci de ori de când suntem cercetaţi penal. E altceva că proiectul nu a fost finanţat până la capăt. La acel moment au existat alte probleme prioritare. Oferta aleasă a fost cea mai bună“, a declarat Ion Achiruş, precizând că lucrările au fost demarate la solicitarea localnicilor.

Un raport al Curţii de Conturi, făcut public la sfârşitul anului trecut vine să-l contrazică. Angajaţii instituţiei au constat că aleşii locali au iniţiat proiectul fără a realiza un studiu de fezabilitate. „Acest lucru poate condiţiona inutilitatea obiectului“, au constatat controlorii.

„Costă prea mult. Ştiţi cât e cubul de apă, canalizarea? Aşa că intrarea nu va fi deloc ieftină. Mai bine ar fi dacă autorităţile ar face ceva cu adevărat util pentru bătrâni“, vine să confirme Svetlana (50 de ani) din Basarabeasca.

„În localitate nu există un loc de agrement unde tinerii s-ar putea distra. De ce nu ar investi un milion de lei pentru cei de vârsta mea?“, se întreabă Maria Todos (16 ani).

Respinşi din cauza preţului prea mic

Totodată, auditorii au stabilit că grupul de lucru a avut de ales din şase oferte prezentate la licitaţie, valorate de la 1068,7 mii lei până la 1373,7 mii lei. Cea mai ieftină, cea a Trenului de Construcţie şi Montaj 740, o subdiviziune a ÎS „Calea Ferată“, a fost respinsă din cauza preţului ireal de mic. Curtea de Conturi a ajuns însă la concluzia că, în contradicţie cu legea, reprezentanţii Consiliului Raional Basarabeasca nu au permis celor care au venit cu această ofertă să justifice de ce cheltuielile sunt mai mici în comparaţie cu cele prezentate de alte firme. „După aflarea rezultatelor ne-am adresat la Ministerul Finanţelor, dar aşa şi nu ne-au răspuns. Au procedat ilegal. Au invocat că anumite documente nu erau în regulă. A fost doar un motiv ca să nu ne desemneze câştigători“, a afirmat Piotr Ghimişli, şeful subdiviziunii ÎS „Calea Ferată“.

„Este adevărat că ofertele nu pot fi analizate luând drept bază doar preţul mic, există totuşi o normă legală care obligă autoritatea contractantă să asigure dreptul operatorului economic de a argumenta costurile scăzute“, a explicat Gheorghe Ghidora, şeful Secţiei juridice şi instruire a Agenţiei Achiziţii Publice.

Casetă

Potrivit articolului 45 a Legii Nr. 96 privind achiziţiile publice “Oferta cea mai avantajoasă economic este oferta desemnată câştigătoare în temeiul următoarelor criterii:) preţul, termenele de livrare, condiţiile de plată, profitabilitatea, calitatea, caracteristicile estetice, funcţionale şi tehnice, posibilităţile şi costurile de deservire tehnică, asistenţa tehnică - în cazul contractelor de achiziţii publice de bunuri; calitatea oferită, costul unei unităţi a produsului ofertantului la finele executării lucrărilor, preţul total, experienţa ofertantului etc. - în cazul contractelor de achiziţii publice de lucrări. Ponderea preţului în totalul evaluării ofertelor nu va fi mai mică de 80 la sută; calitatea oferită, costul unei unităţi a produsului ofertantului, preţul total, experienţa ofertantului etc. - în cazul contractelor de achiziţii publice de servicii. Ponderea preţului în totalul evaluării ofertelor nu va fi mai mică de 40 la sută”.

Material realizat în cadrul proiectului „Promovarea bunelor practici de monitorizare a procesului decizional la nivel local”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova

Contract baia publică Basarabeasca

Anastasia Nani
comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
În Norvegia vor avea loc cele mai ample manevre ale NATO de la încheierea Războiului Rece
Aproximativ 50 000 de soldaţi, sprijiniţi de mijloace materiale considerabile, vor lansa joi, 25 octombrie, în Norvegia cele mai ample manevre militare ale NATO de…
23 Octombrie 2018
Девочка сильно обгорела, когда зажигала огонь в печи при помощи бензина
Огонь вспыхнул, когда ребёнок зажёг спичку. Фото иллюстративное: pixabay.com У подростка ожоги лица и рук. 23.10.2018 - 09:45
23 Octombrie 2018
Бельцкий преподаватель за три года увлечения бегом стал марафонцем
Экстремальная гонка с препятствиями «Glodiator Mud Race». Фото Facebook.com Бельцкий преподаватель за три года увлечения бегом стал марафонцемИон Чобану — преподаватель Бельцкого госуниверситета им. Алеко…
23 Octombrie 2018
Nepotismul, spălarea banilor, impunitatea – marea problemă a statelor corupte
Cel mai mare forum global anti-corupție și-a început lucrările la Copenhaga, Danemarca. Peste 1000 de activiști, avertizori de integritate, jurnaliști de investigație, dar și reprezentanți…
23 Octombrie 2018
VIDEO/ Sănătatea copiilor: argumente Pro şi Contra vaccin
Anual, în lume, peste trei milioane de copii mor din cauza maladiilor contagioase, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În R. Moldova, aceste maladii reprezintă…
23 Octombrie 2018
Отопление в Бельцах пока не включают
Батареи пока останутся холодными. Фото pixabay.com Начало отопительного сезона отодвигается на несколько дней. 22.10.2018 - 18:36
22 Octombrie 2018
Сотни килограммов мяса везли в обычном вагоне поезда Кишинёв — Москва
На владельцев мясной продукции было составлено административное дело. Фото: bryansktoday.ru Мясо транспортировали без сопроводительной документации и вне холодильных камер.  22.10.2018 - 18:05
22 Octombrie 2018
Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei
Cele mai importante știri ale zilei adunate într-un sigur loc. Ziarul de Gardă lansează astăzi, 22 octombrie 2018, o nouă rubrică, în care cititorii www.zdg.md…
22 Octombrie 2018
В Бельцах появится Служба финансовой поддержки малоимущих
Размер финансовой поддержки не должен превышать 6 тыс. леев. Фото из архива "СП" Такое решение принял муниципальный Совет на последнем заседании. 22.10.2018 - 17:31
22 Octombrie 2018
Unii jurnaliști au renunțat să reflecte Adunarea Naţională PDM - Pentru Moldova „în semn de solidaritate cu TV8 și Jurnal TV”
Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), inclusiv echipa portalului Anticoruptie.md și fotojurnalistul Constantin Grigoriță, membrul Asociației Presei Independente (API) au decis să nu reflecte Adunarea…
22 Octombrie 2018
EXPERIMENT/ Cenzură pe pagina premierului. Comentariile incomode sunt șterse, iar persoanele sunt blocate
Libertatea de exprimare este îngrădită pe pagina de Facebook a premierului Pavel Filip.Persoanele care scriu comentarii critice la adresa guvernării pe pagina oficială a prim-ministrului…
22 Octombrie 2018
Группа бельчан предложила придать новый статус парку «Андриеш»
Парк "Андриеш" значится памятником архитектуры. Фото из архива "СП" Обращение рассматривалось на последнем заседании муниципального Совета. 22.10.2018 - 15:54
22 Octombrie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work