en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Trollhunt stories. Clasificarea speciilor de troli – „capitolul boții”

În ultimul an, în arsenalul propagandistic al politicienilor, a devenit populară o unealtă nouă, pe cât de eficientă, pe atât de enervantă. Cel mai des i se spune trol” sau bot[1]”, dar nu e nimic altceva decât un profil pe reţelele de socializare care apare cu un singur scop – să creeze o polemică sterilă în jurul unui subiect de natură politică.

Vreau din start să facem o distincţie între profilurile unor persoane reale, care uneori postează ceva enervant sau raspândesc fake news, pe de o parte, şi profilurile evident false, pe de altă parte. Acestea au zero sau puține poze cu o faţă umană pe ele, și chiar și atunci cel mai des pozele sunt preluate de pe alte profiluri sau site-uri. Anume despre ultima categorie de troli aş vrea să vă vorbesc.

Cel mai des, putem vedea şi anumite tendinţe şi șabloane (pattern-uri) după care funcționează profilurile lor. De aceea, voi încerca să fac o mică clasificare a acestor profiluri specifice, dând fiecărei categorii câte un nume sugestiv.

Fan PDM”, de defensivă sau trolii de lăudat guvernarea

Sorina CibotaruDomnul „Sorina Cibotaru” este un bot foarte activ, atât pe profil cât și în comentarii. Doar 6 poze, toate preluate de pe internet. Și desigur, niciun comentariu de la prietenii dragi.

Aceste profiluri false au menirea să apere „onoarea” guvernării pe cele mai populare pagini, în comentariile unor politicieni de opoziție sau în grupuri. Cel mai des ei nu aduc ofense și nu folosesc limbaj necenzurat, ci intră în polemică şi încearcă să-i prezinte pe oponenți că fiind extremiști sau ipocriți. Sunt cei mai sârguincioși troli, care pot fi luați uneori drept niște idioți utili, niște naivi creduli. Însă în spatele profilurilor false stau oameni reali, plătiți pentru ceea ce fac.

 

Sirienii Maiei Sandu”, Experţii în țopi” sau trolii de atac

Dorian Borian

Aceşti troli sunt cei mai numeroşi şi cei mai agresivi dintre toţi. Sunt tipul de troli tipici care atacă constant paginile politicienilor de opoziţie, postează comentarii provocatoare (destul de des făcând copy-paste), pline de înjurături, insulte şi bădărănie. De obicei încearcă să promoveze una din următoarele teze:

1) „PAS şi PPDA sunt proiectul lui Plahatniuc” – o teză mai puțin populară, dar întâlnită în timpul campaniei electorale și a protestelor, în special pe paginile susținătorilor PSRM.

2) „PAS şi PPDA sunt proiectul lui Dodon/a Kremlinului” – comentariul cel mai des răspândit în timpul protestelor din 2016. În prezent, trolii nu mai folosesc această tactică.

3) „PAS şi PPDA sunt finanțați de Țopa și Filat” – o teză cu o mulțime de comentarii, articole de pe bloguri apărute peste noapte, știri de pe site-urile holdingului Prime-Publika-Canal2&3, toate pentru a răspândi și a întreține teoria conspirației, în care sunt amestecate și fapte, și neadevăruri.

4) „Societatea civilă e cumpărată de Țopa/Filat/Plahatniuc/Kremlin” – comentariile pe aceste teme sunt populare doar în timpul protestelor.

 

Unionistu’ ”

alexandru druta

https://www.facebook.com/sandu.druta/ (exemplul perfect de bot bine lucrat. Toate pozele făcute în aceeași zi – și cele de la plimbare în haine groase, și cele de pe plajă sau din călătorii, toate sunt făcute pe 15 mai 2015. Comentcosminarii de la prietenii dragi – zero.)

Sunt troli din aceeași categorie de profiluri false, care atacă constant și fără discriminare paginile opoziţiei (inclusiv ale socialiştilor), dar și liderii societăţii civile, însă aproape niciodată Partidul Democrat. Singura diferenţă e că grupul lor ţintă sunt unioniştii. Scopul lor primordial e să răspândească o idee foarte simplă: cine nu susţine pe faţă Unirea, e trădător. Şi această idee se aplică exclusiv celor din PPDA şi PAS.

 

Socialistu’ ”

 

Socialistu

Cel mai des atacă paginile PAS și PPDA, dar uneori și cele ale unioniștilor. În cazuri extreme au obiceiul de a scrie în grafie chirilică. În majoritatea cazurilor, folosesc un limbaj obscen și încearcă să reducă discuția la un schimb de înjurături și scuipături virtuale. Nimic nou.

 

 

 

 

Dezamăgitu’”

(Comentarii de la două profiluri false, linkurile sunt mai sus)

Acest tip de troli ce activizează înaintea alegerilor, în timpul unei campanii şi mai ales înainte de proteste masive. Scopul lor e să discrediteze însăși ideea protestului, să stârnească dezamăgirea în opoziţie şi în ideea că se poate schimba ceva.

Nu voi încerca să caut o logică în postările şi comentariile trolilor – ea lipseşte.

În schimb, voi expune aici asemănările pe care le-am observat între troli, indiferent de apartenenţa politică”:

  1. Profilul conţine puţine poze care reprezintă o persoană reală sau pozele sunt neclare, nu se recunoaşte fața omului;
  2. Zero poze comune cu alţi utilizatori și cu atât mai puțin, mențiuni (tag-uri) de la alți;
  3. Poze ca dintr-un magazin de modă, nerealiste, preluate de pe internet. Cel mai des sunt postate toate pe aceeași dată;
  4. O mulţime de poze care conţin satiră politică, predominante pe profil;
  5. Un minim de comentarii de la prieteni la fotografiile de pe profil;
  6. Profilul a apărut recent, iar alte evenimente din viaţa omului nu se văd;
  7. Like-uri doar la pagini de ştiri şi la paginile legate de politică;
  8. Membru doar în grupuri / like-uri doar la pagini legate de politică;
  9. Prieten(ă) cu o mulţime de alți troli

Acum, mulţi (aparent şi unii troli) ar putea să-mi reproşeze că facebook-ul permite modificarea anumitor setări legate de confidențialitate („privacy”) şi de accesul altora la pagina utilizatorului. Însă logica şi bunul simt ne sugerează uneori că un anumit cont este fals:

adriana lungu failCe putem face pentru a lupta cu postacii care răspândesc știri false, înjurături și spam electoral de pe profiluri false?

1)Să-i blocam și să-i raportăm pe Facebook și alte rețele de socializare. Cu cât mai multe raportări primește un profil pe Facebook, cu atât e mai mare șansa ca profilul fals să fie șters.

2) Să ne înscriem pe grupul Trollhunt de pe Facebook (https://www.facebook.com/groups/1871390849740611/) si să-i invităm acolo pe prietenii noștri, pentru ai putea preveni despre un eventual trol care a ajuns în lista lor de prieteni.

3) Să instalăm extensia Trolless (https://chrome.google.com/webstore/detail/trolless/pphdhabokkdhjpciefklpacdfpmjebgn), pentru a depista cu ușurință profilurile postacilor.

În linii generale, în segmentul moldovenesc de pe social media putem presupune că numărul trolilor nu depășește câteva sute. Deci, cu un pic de efort, vom putea să curățim newsfeed-ul nostru de astfel de profiluri și să le îngreunăm lucrul.

[1 Bot, pl. boți – prescurtare a cuvântului „robot”, după modelul limbii engleze (bot, bots). Conform Dicționarului Merriam-Webster, termenul se referă la: 1. un program de calculator care execută comenzi repetitive automate, adesea rău-intenționate, sau 2. un program de calculator sau un personaj (ca cele din jocurile video) al cărui comportament imită acțiunile unei persoane reale. În articolul nostru, e folosit cu sensul al doilea.

Vasile Popa, Software Developer/Student la Universitatea Liberă din Berlin

_____________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Din Orhei la Chișinău, la furat din mașini
Un tanar din  Orhei, în vârstă de 20 ani, a fost reţinut de către polițiștii din Chișinău, fiind bănuit de comiterea câtorva  furturi din automobile.…
21 Ianuarie 2018
(doc) Cumnatul și nașul lui Filat nu va eliberat din închisoare prin aplicarea amnistiei. Cum motivează judecătorii
Instanța de judecată a refuzat să reducă pedeapsa cu închisoarea în privința lui Ion Rusu, cumnatul și nașul de cununie al ex-premierului liberal-democrat Vladimir Filat.…
21 Ianuarie 2018
Postul local de televiziune din Bălți acuză câteva portaluri că dezinformează: „În cutii erau saltele gonflabile, dar nu mâncare”
    La 17 ianuarie curent portalul Telegraph.md a publicat știrea „Greviștii” lui Usatîi: Filmează așa, încât să nu se vadă mâncarea!” în care sunt…
21 Ianuarie 2018
De ce n-a participat Plahotniuc la sărbătoarea de la Nisporeni?
Duminica trecută, la Nisporeni, raionul de baştină al lui Vlad Plahotniuc, a avut loc un show mare, cu mulţi cântăreţi scumpi şi politicieni înalţi. Pe…
21 Ianuarie 2018
Horoscopul săptămânii 22-28 ianuarie 2018
Berbec Sănătate Luni și marți, Luna se mișcă prin casa vitalității din horoscopul tău general, indiciu cum că te așteaptă un început din săptămână în…
21 Ianuarie 2018
Dorina Sorochin – artizana unei societăţi mai bune
Schimbarea începe cu noi. De această părere este Dorina Sorochin – o tânără mămică din satul Truşeni, mun. Chişinău, care a decis să construiască un…
21 Ianuarie 2018
Fals: Curtea Constituțională a amendat Red Union Fenosa cu zece milioane de lei
  Un site obscur intitulat Gazmd.ru relatează că Întreprinderea Red Union Fenosa S.A. a fost amendată de Curtea Constituțională a Republicii Moldova cu zece milioane…
21 Ianuarie 2018
Un prânz cald pentru un suflet singuratic
Un prânz cald pentru un suflet singuratic Aproape 6 mii de lei au fost adunați în cadrul Iarmarocului de caritate, desfășurat duminică, 14 ianuarie, la…
21 Ianuarie 2018
Бельцкие активисты с помощью спорта борются против наркотиков
Открытие турнира, который собрал порядка 150 участников. «Жизнь без наркотиков» — под таким девизом 15 января стартовал турнир по баскетболу среди команд учебных заведений Бельц. 20.01.2018 -…
20 Ianuarie 2018
Как правильно проехать перекрёсток? Тест «СП»
Фото: Яков Гасан Как правильно проехать перекрёсток? Тест «СП»«СП» совместно с автошколой «ForSaj» проводит конкурс, посвящённый знаниям Правил дорожного движения. ...
20 Ianuarie 2018
Не поделили перекрёсток. На улице Первомайской подрались водители легковушки и маршрутки
По мнению комментаторов видео, вина лежит на обоих водителях: один не по правилам остановился, а второй был излишне агрессивен. Кадр видео slaider.md А ещё в…
20 Ianuarie 2018
Ora 18.00: Mii de oameni protestează la București
Câteva mii de persoane s-au adunat în jurul orei 18.00 la București, în Piața Universității, pentru a protesta  împotriva Partidului Social Democrat, aflat la guvernare.…
20 Ianuarie 2018
Accesul spre câteva localităţi din Rezina şi Căușeni rămâne dificil
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informează că în această dimineață, 20 ianuarie, trasee naționale blocate nu sunt. Conform informației Administrației de Stat a Drumurilor…
20 Ianuarie 2018
Era hoţilor şi a pupcuriştilor oricum e limitată
Republica Moldova intră ferm în istoria secolului XXI ca ţară a tâlharilor, pupcuriştilor şi sărăciei. Nu zic ba, situaţii de rea pomină au mai fost…
20 Ianuarie 2018
Cauza tragediei din familia viceprimarei de Strășeni
Viceprimara de Strășeni, Elena Pereu, se află în comă la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău, unde a fost transportată vineri, 19 ianuarie, în stare de…
20 Ianuarie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work