en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Trollhunt stories. Clasificarea speciilor de troli – „capitolul boții”

În ultimul an, în arsenalul propagandistic al politicienilor, a devenit populară o unealtă nouă, pe cât de eficientă, pe atât de enervantă. Cel mai des i se spune trol” sau bot[1]”, dar nu e nimic altceva decât un profil pe reţelele de socializare care apare cu un singur scop – să creeze o polemică sterilă în jurul unui subiect de natură politică.

Vreau din start să facem o distincţie între profilurile unor persoane reale, care uneori postează ceva enervant sau raspândesc fake news, pe de o parte, şi profilurile evident false, pe de altă parte. Acestea au zero sau puține poze cu o faţă umană pe ele, și chiar și atunci cel mai des pozele sunt preluate de pe alte profiluri sau site-uri. Anume despre ultima categorie de troli aş vrea să vă vorbesc.

Cel mai des, putem vedea şi anumite tendinţe şi șabloane (pattern-uri) după care funcționează profilurile lor. De aceea, voi încerca să fac o mică clasificare a acestor profiluri specifice, dând fiecărei categorii câte un nume sugestiv.

Fan PDM”, de defensivă sau trolii de lăudat guvernarea

Sorina CibotaruDomnul „Sorina Cibotaru” este un bot foarte activ, atât pe profil cât și în comentarii. Doar 6 poze, toate preluate de pe internet. Și desigur, niciun comentariu de la prietenii dragi.

Aceste profiluri false au menirea să apere „onoarea” guvernării pe cele mai populare pagini, în comentariile unor politicieni de opoziție sau în grupuri. Cel mai des ei nu aduc ofense și nu folosesc limbaj necenzurat, ci intră în polemică şi încearcă să-i prezinte pe oponenți că fiind extremiști sau ipocriți. Sunt cei mai sârguincioși troli, care pot fi luați uneori drept niște idioți utili, niște naivi creduli. Însă în spatele profilurilor false stau oameni reali, plătiți pentru ceea ce fac.

 

Sirienii Maiei Sandu”, Experţii în țopi” sau trolii de atac

Dorian Borian

Aceşti troli sunt cei mai numeroşi şi cei mai agresivi dintre toţi. Sunt tipul de troli tipici care atacă constant paginile politicienilor de opoziţie, postează comentarii provocatoare (destul de des făcând copy-paste), pline de înjurături, insulte şi bădărănie. De obicei încearcă să promoveze una din următoarele teze:

1) „PAS şi PPDA sunt proiectul lui Plahatniuc” – o teză mai puțin populară, dar întâlnită în timpul campaniei electorale și a protestelor, în special pe paginile susținătorilor PSRM.

2) „PAS şi PPDA sunt proiectul lui Dodon/a Kremlinului” – comentariul cel mai des răspândit în timpul protestelor din 2016. În prezent, trolii nu mai folosesc această tactică.

3) „PAS şi PPDA sunt finanțați de Țopa și Filat” – o teză cu o mulțime de comentarii, articole de pe bloguri apărute peste noapte, știri de pe site-urile holdingului Prime-Publika-Canal2&3, toate pentru a răspândi și a întreține teoria conspirației, în care sunt amestecate și fapte, și neadevăruri.

4) „Societatea civilă e cumpărată de Țopa/Filat/Plahatniuc/Kremlin” – comentariile pe aceste teme sunt populare doar în timpul protestelor.

 

Unionistu’ ”

alexandru druta

https://www.facebook.com/sandu.druta/ (exemplul perfect de bot bine lucrat. Toate pozele făcute în aceeași zi – și cele de la plimbare în haine groase, și cele de pe plajă sau din călătorii, toate sunt făcute pe 15 mai 2015. Comentcosminarii de la prietenii dragi – zero.)

Sunt troli din aceeași categorie de profiluri false, care atacă constant și fără discriminare paginile opoziţiei (inclusiv ale socialiştilor), dar și liderii societăţii civile, însă aproape niciodată Partidul Democrat. Singura diferenţă e că grupul lor ţintă sunt unioniştii. Scopul lor primordial e să răspândească o idee foarte simplă: cine nu susţine pe faţă Unirea, e trădător. Şi această idee se aplică exclusiv celor din PPDA şi PAS.

 

Socialistu’ ”

 

Socialistu

Cel mai des atacă paginile PAS și PPDA, dar uneori și cele ale unioniștilor. În cazuri extreme au obiceiul de a scrie în grafie chirilică. În majoritatea cazurilor, folosesc un limbaj obscen și încearcă să reducă discuția la un schimb de înjurături și scuipături virtuale. Nimic nou.

 

 

 

 

Dezamăgitu’”

(Comentarii de la două profiluri false, linkurile sunt mai sus)

Acest tip de troli ce activizează înaintea alegerilor, în timpul unei campanii şi mai ales înainte de proteste masive. Scopul lor e să discrediteze însăși ideea protestului, să stârnească dezamăgirea în opoziţie şi în ideea că se poate schimba ceva.

Nu voi încerca să caut o logică în postările şi comentariile trolilor – ea lipseşte.

În schimb, voi expune aici asemănările pe care le-am observat între troli, indiferent de apartenenţa politică”:

  1. Profilul conţine puţine poze care reprezintă o persoană reală sau pozele sunt neclare, nu se recunoaşte fața omului;
  2. Zero poze comune cu alţi utilizatori și cu atât mai puțin, mențiuni (tag-uri) de la alți;
  3. Poze ca dintr-un magazin de modă, nerealiste, preluate de pe internet. Cel mai des sunt postate toate pe aceeași dată;
  4. O mulţime de poze care conţin satiră politică, predominante pe profil;
  5. Un minim de comentarii de la prieteni la fotografiile de pe profil;
  6. Profilul a apărut recent, iar alte evenimente din viaţa omului nu se văd;
  7. Like-uri doar la pagini de ştiri şi la paginile legate de politică;
  8. Membru doar în grupuri / like-uri doar la pagini legate de politică;
  9. Prieten(ă) cu o mulţime de alți troli

Acum, mulţi (aparent şi unii troli) ar putea să-mi reproşeze că facebook-ul permite modificarea anumitor setări legate de confidențialitate („privacy”) şi de accesul altora la pagina utilizatorului. Însă logica şi bunul simt ne sugerează uneori că un anumit cont este fals:

adriana lungu failCe putem face pentru a lupta cu postacii care răspândesc știri false, înjurături și spam electoral de pe profiluri false?

1)Să-i blocam și să-i raportăm pe Facebook și alte rețele de socializare. Cu cât mai multe raportări primește un profil pe Facebook, cu atât e mai mare șansa ca profilul fals să fie șters.

2) Să ne înscriem pe grupul Trollhunt de pe Facebook (https://www.facebook.com/groups/1871390849740611/) si să-i invităm acolo pe prietenii noștri, pentru ai putea preveni despre un eventual trol care a ajuns în lista lor de prieteni.

3) Să instalăm extensia Trolless (https://chrome.google.com/webstore/detail/trolless/pphdhabokkdhjpciefklpacdfpmjebgn), pentru a depista cu ușurință profilurile postacilor.

În linii generale, în segmentul moldovenesc de pe social media putem presupune că numărul trolilor nu depășește câteva sute. Deci, cu un pic de efort, vom putea să curățim newsfeed-ul nostru de astfel de profiluri și să le îngreunăm lucrul.

[1 Bot, pl. boți – prescurtare a cuvântului „robot”, după modelul limbii engleze (bot, bots). Conform Dicționarului Merriam-Webster, termenul se referă la: 1. un program de calculator care execută comenzi repetitive automate, adesea rău-intenționate, sau 2. un program de calculator sau un personaj (ca cele din jocurile video) al cărui comportament imită acțiunile unei persoane reale. În articolul nostru, e folosit cu sensul al doilea.

Vasile Popa, Software Developer/Student la Universitatea Liberă din Berlin

_____________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Газовые турбины на «CET-Nord» установит румынская компания
Фото: Юрий Лях Контракт с победителем конкурса руководство предприятия подписало в четверг, 12 июля. 24.09.2017 - 17:05
24 Septembrie 2017
В Бельцах вырубят и омолодят сотни деревьев
Снесут более 350 деревьев, омолодят около 200. Фото из архива "СП" В списке деревьев, подлежащих вырубке, указано более 140 адресов. Ещё по 46 адресам проведут…
24 Septembrie 2017
Ce competenţe şi atribuţii are Biroul de legătură NATO de la Chişinău?
Într-un interviu pentru dw.com, șefa Biroului de legătură NATO din Chișinău, Kristina Baleisyte a făcut precizări legate de activitatea sa. Baleisyte s-a referit inclusiv la cererea preşedintelui ales, Igor…
24 Septembrie 2017
Școală la Praga
Când am plecat din Moldova, mi-am dat seama cât de multe lucruri aș fi putut învăța mai devreme, în mod special la școală, și cât…
24 Septembrie 2017
Manifestaţii PSRM în trei oraşe din ţară. Care sunt revendicările protestatarilor?
Partidul Socialiștilor organizează azi un protest național „împotriva guvernării antipopulare, în sprijinul președintelui și a inițiativelor sale”. Manifestațiile au loc simultan în trei orașe: Bălți, Anenii Noi…
24 Septembrie 2017
«Шериф» не оставил «Заре» шансов
Фото: Юрий Лях Бельцкая «Заря» в воскресенье, 17 сентября, на городском стадионе в рамках 10-го тура чемпионата Молдовы по футболу в Национальном дивизионе встречалась с лидером первенства тираспольским «Шерифом». 24.09.2017 - 11:17
24 Septembrie 2017
Reacţia lui Plahotniuc la documentele Interpol făcute publice de Usatîi, care ar arăta că liderul PDM e învinuit de trafic de fiinţe umane
Recent, Renato Usatîi a prezentat documente despre care spune că ar confirma faptul că Interpol s-a interesat de activitatea lui Vlad Plahotniuc, liderul PDM. Primul…
24 Septembrie 2017
JurnalDeEmigrant. Durere în rate
Vacuum. Vid. Vid. Vacuum. Vacuuuuuum… O bulă protectivă s-a format în jurul meu. În ea totul se aude mai încet. Prin ea multe nu ajung…
24 Septembrie 2017
Trompetist de succes la 11 ani
La doar 11 ani, Vasile Tinei a reuşit să cânte alături de compozitorul Eugen Doga, să culeagă succese la concursurile de talente prin capacităţile sale…
24 Septembrie 2017
Cadouri gratuite tuturor profesorilor
Mișcarea Civică "Tinerii Moldovei" va trimite gratuit un calendar tuturor profesorilor din Republica Moldova, cu ocazia Zilei Pedagogului. Cadourile vor fi expediate la solicitarea elevilor…
24 Septembrie 2017
Şi iar Septembrie revine
Şi iar Septembrie revine Cu Deceluşi în clasa-ntâi, Urcând a Vieţii scări divine, Cu-n teanc de Cărţi la căpătâi. În cel de azi Program al…
24 Septembrie 2017
Săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie 2017
BERBEC  Sănătate Luni și marți, Luna se mișcă prin casa filozofiei de viață, indiciu cum că în primele zile ale săptămânii s-ar putea să ai…
24 Septembrie 2017
Aparatul a stricat imaginea lui Igor Dodon
”Mi-aţi stricat imaginea! Din rău în mai rău! Eu voi schimba aparatul! Voi lua un aparat bun, care să îmi facă o imagine reuşită, nu…
24 Septembrie 2017
Toamna oligarh(at)ului în trei tonuri de criză
În oligarhatul autohton a venit toamna și, ca peste tot, spectacolul naturii capătă tonuri și nuanțe dintre cele mai aprinse. S-a intrat în alt ciclu…
24 Septembrie 2017
Moldova 1 a refuzat să acorde o oră de emisie pe săptămână pentru PAS și PPDA. Ambele formațiuni au anunțat noi proteste pentru 1 octombrie
Conducerea postului de televiziune Moldova 1 a respins solicitarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) de a acorda…
23 Septembrie 2017
Автомобиль въехал в аптеку на 8 квартале
Фото Алёны Бешиги В субботу вечером, 23 сентября, на остановке у магазина "Восход" случилось ДТП. Автомобиль вылетел на тротуар и въехал в здание аптеки на…
23 Septembrie 2017
Чьи имена носят бельцкие улицы: Василе Александри
Площадь Василе Александри. Фото из архива "СП" Чьи имена носят бельцкие улицы: Василе Александри«СП» продолжает исследовать городские улицы в краеведческой рубрике.
23 Septembrie 2017
Fotoreportaj // Ploaia de ieri a scos în evidență calitatea foarte proastă a drumului de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
Șoseaua recent reparată de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt s-a deteriorat rău de tot, ploaia de vineri a scos în evidenţă calitatea extrem…
23 Septembrie 2017
Partidul Socialiștilor organizează un protest „împotriva guvernării antipopulare” și „în sprijinul președintelui”
Partidul Socialiștilor organizează duminică, 24 septembrie un protestul național „împotriva guvernării antipopulare, în sprijinul președintelui și a inițiativelor sale”. Manifestația va avea loc simultan în trei orașe,…
23 Septembrie 2017
PDA și PAS anunță un nou protest împotriva votului mixt pe 1 octombrie
„Cerem în continuare eliberarea necondiţionată a lui Alexei Alexeev”
23 Septembrie 2017
Pavel Filip a solicitat la ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova
În  cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, făcându-se referire…
23 Septembrie 2017
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work