en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Tendințe manipulatorii în mediatizarea inițiativei votului uninominal

Inițiativa de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova a provocat dezbateri aprinse în rândul clasei politice, dar și printre cetățenii simpli. Votul uninominal, propus de liderii Partidului Democrat, ar presupune, potrivit lor, o apropiere a politicienilor de popor și o responsabilizare mai mare a acestora în timpul mandatului. Totuși, pe cât de promovată este această inițiativă de către PDM, pe atât de criticată este ea de celelalte partide politice. O dispută cu tentă manipulativă, pe care o observăm transferată și pe agenda unor instituții media.

Iluzia susținerii masive a votului uninominal

Inițiativa trecerii la votul uninominal pentru alegerile parlamentare a fost anunțată public la 6 martie a.c., în cadrul unui briefing susținut de președintele PDM, Vlad Plahotniuc. Din acel moment, mai multe instituții media s-au grăbit să reflecte non stop avantajele „incontestabile” ale votului uninominal, chiar și cu prețul utilizării tehnicilor de manipulare. În această ordine de idei, posturile de televiziune ce fac parte din General Media Grup încearcă să creeze iluzia susținerii masive a votului uninominal prin prezentarea opiniei cetățenilor din diferite categorii sociale: de la artiști celebri până la oameni de știință. Bunăoară, Publika TV pune pe post o știre intitulată „Academicienii SUSȚIN votul uninominal”, unde jurnaliștii afirmă că Institutului de Cercetări Juridice și Politice al AȘM este pentru votul uninominal.

De facto, această știre a avut ca punct de pornire o dezbatere științifică privind oportunitățile de reformă a sistemului electoral din Republica Moldova, din 17 martie, iar concluziile au fost cu totul altele. Și anume, cercetătorii științifici au insistat pe ideea că există carențe atât în actualul sistem electoral, cât și în cel uninominal. Mai mult, nu a fost adoptată nicio rezoluție pro sau contra votului uninominal. În pofida acestui fapt, în conținutul știrii se regăsesc doar declarații trunchiate ale participanților cu privire la neajunsurile sistemului proporțional și la incapacitatea partidelor de a guverna eficient țara. Prin urmare, concluzia trasă de jurnaliști a fost una eronată și a servit propagandei în favoarea votului  uninominal.

Trunchieri și interpretări, după bunul plac editorial și politic

În aceeași cheie, Prime TV a pus pe post un reportaj în care a prezentat mai multe personalități notorii din domeniul culturii, cu mențiunea că și ele ar susține votul uninominal. Însă, la scurt timp, unul dintre protagoniștii acestui material, maestrul Nicolae Botgros, a reclamat faptul că, în realitate, a fost victima unui caz flagrant de manipulare. Fiind solicitat telefonic, Botgros doar a exprimat ideea că în țările occidentale există procedura de a vota pentru fiecare candidat individual, afirmație care pentru reporterii Prime pare să fi fost suficientă pentru a o trunchia în funcție de interesul editorial și politic urmărit. Artistul a dezmințit ulterior informația susținerii votului uninominal și menționează că în reportaj a fost utilizată doar acea frază, prin care reporterii au reușit să ajungă la concluzia de care aveau nevoie.

Pentru a argumenta necesitatea schimbării sistemului electoral, susținătorii votului uninominal manipulează și cu sondajele de opinie. Astfel, mai multe mass-media au promovat intens rezultatul unui sondaj, realizat de Compania „Intellect-Group”, care arată că circa 80 la sută dintre moldoveni optează pentru votul uninominal. Bineînțeles că alte cercetări sociologice, care prezintă cifre mai puțin încurajatoare pentru inițiativa democraților, nu sunt mediatizate aproape deloc de către aceleași instituții de presă. Bunăoară, un alt sondaj, realizat de IMAS la comanda „Promo-Lex”, anunța că trecerea la sistemul uninominal de vot s-ar bucura de susținerea a doar 32% din cetățenii Republicii Moldova… Prin urmare datele a diverse sondaje nu sunt foarte relevante, deoarece cetățenii nu au fost informați echidistant asupra schimbării sistemului electoral. Opinia majorității cetățenilor este una neinformată și este bazată preponderent pe considerente și stereotipuri proprii, care se formează de-a lungul timpului în funcție de ceea ce scriu ziarele sau se spune la televizor.

Împotriva votului uninominal sau împotriva Partidului Democrat? 

Orice sistem electoral dispune de anumite avantaje și dezavantaje, prin urmare, este firesc ca votul uninominal să aibă nu doar adepți, ci și oponenți. În acest sens, unii comentatori politici s-au grăbit să anticipeze eșecul votului uninominal, fără a avea însă o argumentare solidă în această privință. Bunăoară, o poziție critică dură împotriva votul uninominal este dezvoltată, în emisiunea „На Самом Деле” de la NTV Moldova, de către deputatul socialist Bogdan Țîrdea. Însă argumentele lui sunt construite pe o retorică de atac îndreptată preponderent contra președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, și pe convingerea că schimbarea sistemului electoral va însemna coruperea viitorilor deputați. Manipularea la care recurge Țîrdea constă în faptul că el mai mult critică actuala guvernare, decât explică avantajele sistemului proporțional existent, respectiv lacunele unui eventual vot uninominal. Adică, este evident că Bogdan Țîrdea nu prezintă un tandem de avantaje și dezavantaje ale celor două sisteme electorale, ci doar urmărește scopul de a lovi în inițiativa PDM.

Site-ul de satiră, instrument de manipulare

Site-ul www.guralumii.net este un portal „de satiră” care deja s-a făcut remarcat pentru dezinformarea opiniei publice prin știri false, iar inițiativa cu uninominalul nu a fost o excepție. Astfel, nu este de mirare că tocmai pe acest site a apărut un articol cu titlul „,Chiril Moțpan: Votul uninominal – șansa moldovenilor de a avea deputați cu demnitate care să fie pentru adevăr! (INTERVIU)”. Este un pretins interviu cu Chiril Moțpan, unul dintre liderii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PDA), în care acesta ar recunoaște o serie de avantaje ale schimbării sistemului electoral și ar susține în totalitate introducerea votului uninominal.

Pentru a-i conferi mai multă veridicitate, în cadrul pseudo-interviului este inserată și o imagine, vădit trucată, în care poza lui Chiril Moțpan este însoțită de sloganul „Votul uninominal e mai bun pentru tine!”. Pentru orice om informat manipularea este evidentă, de vreme ce PDA pledează deschis împotriva votului uninominal, respectiv un astfel de interviu nu putea să aibă loc într-o asemenea linie logică.

Dar experiența manipulărilor reușite, realizate de acest site în campania electorală din toamna trecută, ne face să credem că cetățenii noștri înclină să perceapă drept veridice informațiile false, ambalate în formă de zvonuri sau glume. Căci tocmai Guralimii.net este resursa media pe care a fost publicată, pentru prima dată, deja antologica știre falsă despre „Maia Sandu și cei 30 de mii de refugiați sirieni”. După care „glumă” a fost preluată și transformată în articol serios de către media pretins serioase și care, nu excludem, a deturnat rezultatul campaniei prezidențiale.

Concluzionăm că, pentru unele instituții de presă, dezbaterea despre schimbarea sistemului electoral nu este una abordată echidistant, care să prezinte avantajele și dezavantajele votului proporțional sau ale celui uninominal. Asistăm, mai curând, la o campanie de informare unilaterală, care promovează masiv doar beneficiile votul uninominal. Cetățenii trebuie să înțeleagă însă că partidele politice vor trata acest subiect din perspectiva propriilor interese, prin urmare, prioritare trebuie să fie dezbaterile cu participarea experților, a oamenilor de știință și a societății civile.

Vladislav Șaran, politolog

_______________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API Campania Acces la Justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
С 1 декабря людям не потребуется ходить в Кассу соцстраха за бумажными справками
Решение приняли для того, чтобы людям не надо было ходить с бумажками по разным инстанциям и стоять в очередях. Фото из архива "СП" Национальная касса…
28 Noiembrie 2020
Granturi UE pentru interacțiune cu potențiale victime ale discriminării, documentare a cazurilor de discriminare
Acesta este un program de granturi finanțat de Uniunea Europeană pentru abilitarea organizațiilor neguvernamentale la nivel local n eforturile de i
28 Noiembrie 2020
Pussy Riot привязали «омоновца» к столбу возле Кремля
Участницы арт-группы Pussy Riot Мария Алёхина и Рита Флорес 28 ноября провели новую акцию против полицейского насилия. Она получила название ... The post Pussy Riot…
В Молдове 1712 заражений за сутки. Это новый коронавирусный рекорд в стране
Среди работников медицинской сферы снова много заболевших — 113 человек. Фото: Минздрав РМ В лабораториях Молдовы за минувшие сутки обработали 3993 тестов на коронавирус. Положительными оказались 1712 анализов. Это абсолютный…
28 Noiembrie 2020
Cel mai mare număr de oameni infectați cu COVID-19 de până acum – 1.712
Alte 1.712  cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 28 noiembrie, în Republica Moldova, anunță Ministerul Sănătății. Din numărul total de cazuri, patru…
28 Noiembrie 2020
Плюс 32 случая заражения COVID в Гагаузии. Больше всего в Комратском районе
Министерство здравоохранения Молдовы представило информацию о ситуации с коронавирусом на сегодняшний день. Сегодня в Гагаузии было выявлено 32 новых случая ... The post Плюс 32…
Власти сообщили о 19 случаях смерти пациентов с COVID-19
Минздрав сообщает о 19 случаях смерти пациентов с коронавирусом:  90-летний мужчина из Приднестровья. Сопутствующие заболевания: сердечная недостаточность, кардиомиопатия. 68-летняя женщина ... The post Власти сообщили…
Книга, ноут, «Инстаграм». Новый обзор снимков из лент бельчан
Коллаж "СП" Книга, ноут, «Инстаграм». Новый обзор снимков из лент бельчан В сегодняшней фотоподборке из «Инстаграма» мы собрали снимки бельчан, увлечённых чтением или работой за...
28 Noiembrie 2020
Рост новых случаев заражения COVID в Молдове: Сегодня выявили 1 712 случаев
Еще 1712 новых случаев заражения COVID-19 подтверждены сегодня в Республике Молдова. Из общего количества случаев 4 случая импорта (Румыния-1, Турция-1, ... The post Рост новых…
VIDEO/ Deputatul Dumitru Alaiba îi solicită procurorului general să se autosesizeze în cazul semnăturii lui Șor pe un proiect de hotărâre
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) Dumitru Alaiba i-a solicitat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să se autosesizeze în cazul proiectului de hotărâre care ar fi fost…
28 Noiembrie 2020
Режим ЧП в области здравоохранения продлён. Какие ограничения действуют сейчас в стране и Бельцах
Маску теперь нужно носить во всех общественных местах: и закрытых, и открытых. Фото: kuleuven.be Режим ЧП в области здравоохранения продлён. Какие ограничения действуют сейчас в стране…
28 Noiembrie 2020
Тирасполь запретил въезд студентам с правого берега без теста на COVID. Власти Молдовы: Это недопустимо
Администрация Левобережья Днестра заявила, что студенты из приднестровского региона, обучающиеся на правом берегу, должны будут предоставить тест на коронавирус, сделанный ... The post Тирасполь запретил…
COVID-19 a mai luat viața unui medic
Un medic din Soroca, Alexandra Creciun, a murit din cauza consecințelor provocate de noul tip de coronavirus. Mesajul de condoleanțe adresat familiei doctorului decedat a…
28 Noiembrie 2020
Когда можно будет купить натуральную елку? В Кишиневе сообщили даты
Первые елки поступят в продажу 15 декабря. Их можно будет приобрести до 7 января 2021 года во всех районах столицы. ... The post Когда можно…
Еще один врач умер после заражения COVID-19
Еще один работник медицинской системы Республики Молдова скончался после заражения Covid-19. Кречун Александра работала врачом в Сорокской районной больнице и ... The post Еще один…
Pomii de Crăciun vor fi vânduți în Chișinău de pe 15 decembrie
Pomii de Crăciun vor putea fi cumpărați în Chișinău începând cu data de 15 decembrie. Primăria Chișinău anunță că, în perioada 15 decembrie 2020 –…
28 Noiembrie 2020
20 de ani de la cel mai puternic val de chiciura și polei ce a lovit Moldova
Diametrul poleiului (la nălţimea de 2 metri de asupra solului) pe alocuri a atins valoarea de 29-33 mm, iar greutatea maximă - de 720 grame…
28 Noiembrie 2020
Ещё одна врач умерла из-за осложнений COVID-19
Кречун Александра Ивановна работала хирургом. Ей было 67 лет. Фото: Facebook/Ziarul Nostru Соболезнования опубликовал коллектив Сорокской районной больницы на своей странице в Facebook​. «Коронавирус убил еще одного врача из Сорок. После…
28 Noiembrie 2020
Stare de urgență în sănătate publică. Noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19 în Chișinău
De astăzi, 28 noiembrie, în municipiul Chișinău au intrat în vigoare noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19, anunță Primăria capitalei. Comisia Extraordinară de Sănătate…
28 Noiembrie 2020
Кику: Правительство будет настаивать на одобрении ограничения местных налогов
Правительство внесет в парламент проект, предусматривающий ограничение местных налогов, и будет настаивать на его одобрении. Об этом заявил премьер-министру Иону ... The post Кику: Правительство…
Câțiva deputați PSRM vor să-i oblige pe jurnaliști să-și dezvăluie sursele de informare
Instanțele de judecată ar putea să-i oblige pe jurnaliștii din R. Moldova să-și dezvăluie sursele de informare „în cazul când acest lucru devine necesar pentru…
28 Noiembrie 2020
Dumnezeu a fost cu noi
Recentele alegeri au constituit un examen al demnității și propășirii pe care tineri și vârstnici, cei aflați la vatră și cei de peste mări și…
28 Noiembrie 2020
Президент Ирана обвинил США и Израиль в убийстве главного физика-ядерщика страны
Президент Ирана Хасан Роухани заявил, что Израиль в роли «наемника» США совершил убийство главного физика-ядерщика в стране Мохсена Фахризаде. На ... The post Президент Ирана…
O femeie a fost accidentată în apropiere de satul Bahmut și lăsată să zacă pe șosea
 O femeie  de 43 de ani a decedat aseară, 27 noiembrie, lovită de un automobil în apropierea satului Bamut, raionul Călărași. Șoferul a părăsit locul…
28 Noiembrie 2020
Creștinii ortodocși au intrat în Postul Nașterii Domnului
Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 28 noiembrie, în Postul Nașterii Domnului, cunoscut ca și Postul Crăciunului. Acesta ține…
28 Noiembrie 2020
Куда разрешен и куда запрещен въезд молдаванам? МИДЕИ обновило список стран
МИДЕИ опубликовало условия поездок граждан Молдовы в другие страны. Фото иллюстративное: pixabay.com Министерство иностранных дел и европейской интеграции (МИДЕИ) 28 ноября опубликовало периодически обновляемый список стран, в которые…
28 Noiembrie 2020
Este interzisă aflarea în parcuri în grupuri mai mari de trei persoane
Aflarea în locurile publice – păduri, parcuri, alei, plaje etc. – în grupuri mai mari de trei persoane este interzisă. Respectarea distanţei fizice de un…
28 Noiembrie 2020
Când vor sosi primele doze de vaccin anti-COVID în R. Moldova? [VIDEO]
La un an de la primul caz de COVID-19, în lume a decedat circa 1 milion și jumătate de oameni, iar numărul total de infectați…
28 Noiembrie 2020
Informații actualizate despre schimbarea regimului de călătorie în diferite state
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a actualizat alertele de călătorie, conform situației din data de 27 noiembrie 2020. Potrivit unui comunicat de presă al…
28 Noiembrie 2020
Cum au escaladat violențele în familie, pe fondul pandemiei de COVID-19
„…Ne-a ars casa și am rămas pe drum cu patru copii minori. Nici sare în casă nu avem, nici cu ce plăti lumina…”.  „…I-am spus…
28 Noiembrie 2020
Cazurile de violență domestică au crescut cu circa două mii în acest an
În primele nouă luni ale anului curent au fost înregistrate 9,8 mii de sesizări și autosesizări despre cazurile de violență domestică, cu 1,8 mai multe…
28 Noiembrie 2020
Cercetătorii străini anunță că vor lansa un test rapid ce ar putea detecta 50 de tipuri de cancer în stadiu incipient
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) anunță că va lansa un program-pilot pentru un test capabil să depisteze rapid peste 50 de tipuri…
28 Noiembrie 2020
Un muncitor și-a pierdut viața pe un șantier din orașul Durlești
Un bărbat de 47 de ani a decedat pe un șantier din orașul Durlești, după ce s-a prăbușit în gol de la etajul zece în…
28 Noiembrie 2020
Какие ограничения на въезд для граждан Молдовы действуют в разных странах? Информация МИДЕИ
Министерство иностранных дел предоставило обновленный список всех предупреждений о поездках для граждан Республики Молдова. Согласно информации, в настоящее время большинство ... The post Какие ограничения…
MSMPS coordonează posibilitatea livrării vaccinului anti-COVID pentru 20% din populație
Ministerul Sănătății coordonează cu Organizația Mondială a Sănătății și Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări posibilitatea livrării vaccinului anti-COVID pentru 20% din populația Republicii Moldova.…
28 Noiembrie 2020
Stare de urgență în sănătate publică până pe 15 ianuarie
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis instituirea stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020…
28 Noiembrie 2020
30 de secții de votare vor fi deschise în țară la alegerile parlamentare din România
Pentru alegerile parlamentare din România, care vor avea loc în data de 5 și 6 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi organizate 30 de…
28 Noiembrie 2020
Casele teritoriale de asigurări sociale nu vor mai elibera certificate pe suport de hârtie
Casele teritoriale de asigurări sociale nu vor mai elibera, începând cu 1 decembrie, certificate pe suport de hârtie pentru a fi prezentate la diferite instituţii…
28 Noiembrie 2020
Prim-ministrul Ion Chicu insistă asupra proiectului privind taxele locale
„Guvernul va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale”, scrie premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook. Chicu adaugă că va insista…
28 Noiembrie 2020
27 de ani de la introducerea leului moldovenesc
Leul moldovenesc, care împlinește 27 de ani, a fost matorul formării tânărului stat independent Republica Moldova și a fost marcat de toate evenimentele de-a lungul…
28 Noiembrie 2020
Norme depășite de pesticide în hrișcă importată din Rusia
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a depistat într-un lot de hrișcă importat din Federația Rusă pesticide care depășește norma, chiar și de 57 de ori.…
28 Noiembrie 2020
Alte 93 de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară
Cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal – în cantitate de 93 de mii de doze, din lotul de 100 de doze achiziționate din Federația…
28 Noiembrie 2020
Бельчанка создаёт кружки из полимерной глины. Увлечение пришло в декрете и изоляции
Полгода назад Дана Залевская начала заниматься декорированием кружек из полимерной глины. Её работы покупают не только в Бельцах, но и в других городах Молдовы.  Бельчанка…
28 Noiembrie 2020
Pandemia – lumea haosului
Auzim, astăzi, cam la tot pasul „poartă mască”, „spală-te pe mâini”, „păstrează distanța”, expresii deja foarte cunoscute, de prin martie încoace, ca deja să ni…
28 Noiembrie 2020
O femeie din raionul Călărași, accidentată mortal și lăsată pe marginea drumului
O femeie de 43 de ani a fost accidentată mortal vineri seară în apropierea satului Bahmut, raionul Călărași. Șoferul care a provocat accidentul a fugit…
28 Noiembrie 2020
МИД России ответил на заявление Майи Санду о необходимости вывода российских войск
МИД России считает, что заявление избранного президента Молдавии Майи Санду о необходимости вывода российских военных с территории Приднестровского региона направлено ... The post МИД России…
В Иране убили «отца иранской бомбы». Физика Фахризаде считали главой ядерной программы
Фахризаде возглавлял тайную программу, которая была направлена на создание ядерной боеголовки для баллистических ракет. Фото: REUTERS ​Машину ученого-физика Мохсена Фахризаде расстреляли под Тегераном. 28.11.2020 - 11:59
28 Noiembrie 2020
Алексей Навальный выступил в Европарламенте. Основные моменты
«Российские олигархи — не только старые, но и новые, как этот круг друзей господина Путина, — должны стать настоящей мишенью санкций», — призвал Алексей Навальный. Стопкадр видео Он предложил накладывать…
28 Noiembrie 2020
Брат бывшего генпрокурора Харунжена обвиняется в хищении
Адвокат Артур Харунжен, брат бывшего генерального прокурора Эдуарда Харунжена, обвиняется в хищении крупных сумм иностранной валюты. Он обвиняется в  том, ... The post Брат бывшего…
Ministerul Sănătății taie circa 25% din fondurile destinate modernizării și dotării spitalelor
Suma este cu 25% mai mică dect a fost planificată n 2020, potrivit notei informative la proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asiste
28 Noiembrie 2020
În 10 luni datoria de stat a Republicii Moldova a crescut cu 10,5 miliarde lei
Ca pondere n PIB, datoria statului a ajuns la circa 30,4%, cu 5,4 puncte procentuale mai mult față de nivelul de la finele anului trecut,…
28 Noiembrie 2020
«Как Шор мог расписаться в законопроекте?». Депутат обратится в прокуратуру, подозревая фракцию «За Молдову» в подлоге
Депутат Партии действие и солидарности (PAS) Думитру Алайба подозревает в подлоге депутатов фракции «За Молдову». Он поинтересовался, как депутат Илан ... The post «Как Шор…
VIDEO, FOTO/ Primul laborator apicol mobil, deschis în stânga Nistrului cu susținerea UE
Primul laborator mobil de creștere și inseminare artificială a mătcilor de albine a fost deschis pe malul stâng al Nistrului, cu susținerea financiară a Uniunii…
28 Noiembrie 2020
В Каларашском районе водитель насмерть сбил женщину и скрылся. Его разыскивает полиция
Марку автомобиля полиция установила по осколкам фары. Фото из архива «СП» Полиция разыскивает водителя автомобиля Hyundai Accent, который сбил женщину и оставил умирать на обочине дороги. 28.11.2020 - 10:52
28 Noiembrie 2020
Тихановская анонсировала приглашение на встречу с Байденом
Лидер белорусской оппозиции Светлана Тихановская анонсировала свою предстоящую встречу с избранным президентом США Джо Байденом. Видеозапись ее интервью порталу Belsat ... The post Тихановская анонсировала…
Домашние и забавные: 25 кадров питомцев, попавшие в финал международного фотоконкурса
Жюри выбирает самые смешные фотографии животных со всего мира. Домашние и забавные: 25 кадров питомцев, попавшие в финал международного фотоконкурса Премия вручается за самые смешные снимки…
28 Noiembrie 2020
O criuleneancă a dăruit spitalului un concentrator de oxigen
La data de 16 noiembrie, Spitalul din Criuleni a beneficiat de o donație, făcută de criuleneanca Elena Burdila. E un gest de exprimare a dragostei…
28 Noiembrie 2020
В Украине сегодня День памяти жертв Голодомора
В Украине сегодня, 28 ноября, отмечают День памяти жертв голодоморов. В 16:00 проходит минута молчания, после чего по всей Украине ... The post В Украине…
„Șeful programului nuclear iranian”, ucis la Teheran
Mohsen Fakhrizadeh, care ar fi fost șeful programului nuclear al Iranului, a fost asasinat vineri, în apropierea capitalei țării, Teheran, transmite BBC. Asupra mașinii în…
28 Noiembrie 2020
Какие дома в Бельцах останутся с 30 ноября без электричества?
Фото иллюстративное: pixabay.com. Какие дома в Бельцах останутся с 30 ноября без электричества? И снова есть адреса, где света не будет всю рабочую неделю.
28 Noiembrie 2020
В партиях гречки из России обнаружили превышение допустимого уровня пестицидов
В одной из партий гречки допустимый уровень пестицида глифосата превышен в 57 раз. Фото: РИА В ANSA выявили превышение максимально допустимого уровня пестицида глифосата в…
28 Noiembrie 2020
На трассе у села Пересечино на ходу загорелся автомобиль
В какой-то момент водитель увидел дым из-под капота. Он сразу же свернул на обочину и вместе с женой вытащил багаж из машины. Стоп-кадр видео Автомобиль «опель»…
28 Noiembrie 2020
Ziua națională de renunțare la fumat
Este în plină desfășurare campania de renunțare la fumat, care se desfășoară în perioada 19-30 noiembrie. În mod tradițional deja, în a...
28 Noiembrie 2020
30 избирательных участков будут открыты в стране для парламентских выборов в Румынии
Для парламентских выборов в Румынии, которые состоятся 5 и 6 декабря, на территории Республики Молдова будет организовано 30 избирательных участков, ... The post 30 избирательных…
Istoria în documente de arhivă: Criminali în halate albe
Perioada stalinistă în istoria noastră a fost nu numai o perioadă de ocupaţie a Basarabiei de oştirile sovietice în 1940, nu numai a represiunilor şi…
28 Noiembrie 2020
Обновленный спецпроект «СП» — найдите для себя скидку
Изучайте информацию о действующих скидках и акциях с помощью спецпроекта «СП». Обновленный спецпроект «СП» — найдите для себя скидку Каждую неделю в спецпроект приходят новые партнёры…
28 Noiembrie 2020
Судья-докладчик по делу Илана Шора, намеревается уйти в отставку
Судья, которая является докладчиком по делу Илана Шора, намеревается уйти в отставку. Вопрос об отставке судьи внесен в повестку дня ... The post Судья-докладчик по…
VIDEO/ Conflicte interne la CSM. Arbitru – Curtea Constituțională
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituție responsabilă de numirea și promovarea judecătorilor, dar și de buna funcționare a sistemului judecătoresc din R. Moldova, intră, din…
28 Noiembrie 2020
До -5 ночью. Сегодня ожидается похолодание по всей стране
В последние выходные осени в Молдову пришло похолодание. Так, заморозки ожидаются и в южных районах страны, а на севере синоптики ... The post До -5…
METEO/ Codul galben de ceață se menține și în această dimineață
Codul galben de ceață, anunțat vineri de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, rămâne în vigoare și în această dimineață. Din cauza ceții, vizibilitatea va fi de…
28 Noiembrie 2020
Italia continuă să înregistreze un număr mare de decese provocate de COVID-19
Italia continuă să înregistreze un număr extrem de ridicat de decese zilnice provocate de COVID-19: 827 de persoane şi-au pierdut viaţa vineri, în creştere faţă…
27 Noiembrie 2020
VIDEO/ Semnătura lui Ilan Șor apare pe un proiect de lege prezentat astăzi la ședința Parlamentului. Tauber: A semnat acest act cu mâna și cu pixul
Deputații platformei parlamentare „Pentru Moldova” au prezentat astăzi, 27 noiembrie, în cadrul ședinței Parlamentului, proiectul privind creare a unei comisii parlamentare speciale care să investigheze…
27 Noiembrie 2020
Atenție șoferi! Prima de asigurare RCA se scumpește începând cu 1 decembrie
Începând cu data de 1 decembrie 2020, primele de referință aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto internă se vor majora. O decizie în acest…
27 Noiembrie 2020
В Тюмени нашли потерявшуюся пожилую женщину из Молдовы. Русским она не владеет
Женщине 71 год. С ней удалось поговорить только с помощью переводчика. Фото: vk.com, центр помощи «Милосердие» Бабушка совсем не понимает по-русски. Специалисты несколько дней пытались установить…
27 Noiembrie 2020
Александр Лукашенко: «С новой Конституцией я уже с вами президентом работать не буду. Поэтому успокойтесь»
Александр Лукашенко во время встречи с коллективом 6-й городской больницы заявил, что незнакомому президенту действующую Конституцию отдавать нельзя. По его ... The post Александр Лукашенко:…
DOC/ Alertă de călătorie. Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor R. Moldova pe teritoriul altor state în contextul pandemiei de COVID-19
Responsabilii din cadrul Ministerului de Externe de la Chișinău au publicat vineri, 27 noiembrie, un document ce conține informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova…
27 Noiembrie 2020
Фрукты и овощи дорожают. Обзор рыночных цен в Бельцах на 27 ноября
Яблок на рынке много, но на некоторые сорта расценки подросли на 5 леев. Фото: Илона Гоменюк Фрукты и овощи дорожают. Обзор рыночных цен в Бельцах…
27 Noiembrie 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work