en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Studiu de caz. Răspândirea informației false

(Kp.md, 8 noiembrie 2016)

Gen: Articol de opinie

Titlu: „Кандидат в президенты Майя Санду превратит страну в американскую колонию?” (КП в Молдoве, ediția print); „Молдову в гробу видали: Кандидат в президенты Майя Санду превратит страну в американскую колонию?” ( ediția online kp.md)

În articolul de opinie semnat de Nikita Zverev sunt analizate posibile scenarii post-alegeri în cazul în care la scrutin ar învinge candidatul pro-european Maia Sandu. Autorul operează însă cu informații false, pe care le dă drept adevăr și pe baza cărora își construiește analiza și judecățile de valoare. „Прежде всего следует понимать, что Майя Санду политический иждивенец, состоящий на содержании целого ряда лиц, организаций и госучреждений (главным образом – зарубежных)/Întâi de toate trebuie să înțelegem că Maia Sandu este o „politiciană întreținută”, aflată la întreținerea unui șir întreg de persoane, organizații și instituții (în cea mai mare parte – din străinătate)”.

O astfel de afirmație, care conține o acuzație gravă la adresa unui candidat și formațiuni politice – finanțarea din exterior, interzisă de legislația Republicii Moldova -, poate fi lansată doar dacă există probe și cu cel puțin un drept la replică al celui vizat. Jurnalistul nu a adus nicio probă, astfel că afirmația apare ca o informație falsă, neconfirmată cu fapte. Un alt fals inclus în articol se referă la pretinsa intenție a Maiei Sandu de a „vinde pâmânt americanilor”: „Вторая цель экономическая, заключающаяся в продаже американским предпринимателям участков земли, как это произошло в соседней Украине. Не исключено, что Майя Санду пойдет на подобный шаг, а Молдова де-факто превратится в американскую колонию/Cel de-al doilea scop este economic și constă în comercializarea către antreprenorii americani a loturilor de teren, așa cum s-a întâmplat în Ucraina vecină. Nu este exclus ca Maia Sandu să facă un asemenea pas, iar Moldova se va transforma de facto într-o colonie americană” .

Jurnalistul nu aduce niciun argument în sprijinul afirmației sale – date exacte care ar proba intenția Maiei Sandu de a vinde pâmânt americanilor, dar și despre faptul că un astfel de proces are loc în Ucraina.  Legislația Republicii Moldova interzice vânzarea pământurilor către persoane străine.

Faptul că autorul a răspândit un fals este dovedit de articolul 6 al Legii nr. 1308 din 25 iulie 1997 privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului: „(2) Dreptul de vînzare-cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă aparţine statului, persoanelor fizice cetăţeni ai Republicii Moldova, precum şi persoanelor juridice al căror capital social nu conţine investiţii străine. (3) În cazul în care cetăţenii străini sau apatrizii devin proprietari de terenuri cu destinaţie agricolă sau ale fondului silvic prin moştenire legală sau testamentară, ei au dreptul de a le înstrăina prin acte juridice între vii numai cetăţenilor Republicii Moldova”.

Un jurnalist profesionist nu poate să nu cunoască aceste prevederi fundamentale ale legislației, derivate din Constituția țării, de unde deducem că falsul a fost strecurat cu intenție, pentru a manipula cititorii care nu au pârghii să verifice veridicitatea afirmațiilor autorului și a alimenta miturile electorale răspândite de oponenții politici ai liderei PAS. Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova prevede, la art. 2.8: „Jurnalistul işi exprimă opiniile pe o bază factualăpornind de la informaţii pe care, de bună credinţă, le consideră adevărate”.

Viorica Zaharia, expertă media

________________

Studiul de caz a fost realizat în cadrul proiectului ”Monitorizarea mass-media în campania electorală 2016”. Proiectul este implementat de Asociația Presei Independente (API) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (SUA) şi al Consiliul Europei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work