en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Studiu de caz. Protestul anti-guvernare și pro-președinte, organizat de socialiști

La 24 septembrie 2017 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a organizat manifestații în trei orașe: Bălți, Cahul și Anenii Noi. Socialiștii le-au numit mitinguri de susținere a președintelui Igor Dodon, pe care l-au prezentat drept un luptător solitar cu „regimul de la guvernare”. Participanții au aprobat o rezoluție prin care au cerut organizarea alegerilor anticipate și acordarea de împuterniciri suplimentare șefului statului.

La Prime TV știrea a fost transmisă într-o formă comentată negativ, procedeu încadrat de Vladimir Volkoff în practicile de manipulare a opiniei publice. După ce a anunțat că socialiștii au organizat manifestații în trei orașe, prezentatoarea a spus: „Analiștii politici consideră că opoziția de dreapta și cea de stânga se întrec în manifestații, întrucât nu au soluții concrete pentru problemele oamenilor”, însă nu a făcut trimitere la analiști concreți. Deși această frază s-a repetat și în text, nici un analist politic concret nu a fost citat. Trimiterea la experți/analiști necunoscuți sau la surse imposibil de verificat de către cititor/ascultător este o tehnică de manipulareprime.

În continuare, știrea conține principalele elemente informative: ambianță cu scandări, vox-uri din mulțime, fragmente de discursuri de pe scenă. La final, reporterul a pomenit în context negativ alte două formațiuni politice – Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, respectiv Partidul Acțiune și Solidaritate – despre care a spus că acestea au protestat „acum o săptămână față de schimbarea sistemului electoral”, iar „analiștii politici consideră că opoziția de dreapta și cea de stânga se întrec în manifestații, întrucât nu au soluții concrete pentru problemele oamenilor”. Plasând informația despre protestele opoziției de dreapta în contextul manifestațiilor socialiștilor, care aveau alte revendicări, jurnaliștii au creat o confuzie care duce la asocierea, ca imagine, a celor două părți distincte ale opoziției, pentru a fi criticate, fără drept la replică, de niște analiști necunoscuți.

Și în știrea de la Canal 2 a fost vizibilă atitudinea jurnaliștilor față de faptele pe care le-au descris.

Socialiștii s-au scăpat la proteste” – cu această frază a fost anunțat subiectul în debutul jurnalului de la ora 19.00. Știrea a avut același conținut ca și la Prime, cu excepția faptului că fraza despre „analiștii politici” a fost argumentată cu opinia lui Petru Bogatu. Așadar, s-a recurs la generalizare, o tehnică de manipulare folosită pentru a acredita ideea că o anumită opinie este împărtășită de întreaga comunitate. În realitate, a fost redată opinia unui singur analist politic.

Publika TV a reflectat subiectul de o manieră similară cu Prime TV și Canal 2, fiind prezentă și primeaici fraza despre analiștii politici care consideră că opoziția protestează pentru că „nu are soluții pentru problemele din societate”. Și aici a fost folosită generalizarea.

NTV Moldova a alocat protestelor un spațiu exagerat în ediția de știri din 25 septembrie: 25 din cele 45 de minute de jurnal. Știrile au purtat un puternic caracter pro-socialiști și pro Igor Dodon: „Reformele antisociale promovate de către actuala guvernare au scos mii de oameni la un miting de protest în sudul țării”. Aprecierea reformelor drept „antisociale” îi aparține reporterului și nu este un citat. Asta înseamnă că reporterul și-a prezentat opiniile în combinație cu faptele, ceea ce reprezintă o tehnică de manipulare.

 

Reporterii au transmis pe larg, în câteva știri, fragmente din discursurile liderilor socialiști rostite la tribune, vox-uri din mulțime, scandări. O știre separată a fost dedicată opiniei locuitorilor capitalei referitoare la transformarea Republicii Moldova într-o republică prezidențială, inițiativă conținută în rezoluția votată de participanții la miting. Contrar normelor de realizare a sondajelor stradale, adică a vox-urilor, au fost selectate doar vocile care au exprimat numai opinii favorabile referendumului și republicii prezidențiale. Nicio opinie contrară sau neutră nu a fost inclusă în știre. Astfel, voxul a fost tendențios și lipsit de echilibru. În plus, a fost prezentat printr-o altă metodă de manipulare: generalizarea. Or, cinci persoane care exprimă o anumită opinie nu înseamnă toți locuitorii capitalei, așa cum a anunțat prezentatorul în introducere: „Locuitorii capitalei susțin inițiativa de a trece de la regimul parlamentar la cel prezidențial de guvernare”.

La fel, lipsită de echilibru a fost și știrea în care a fost prezentată opinia unor experți independenți referitoare la sistemul prezidențial de guvernare. Doctorul în drept Serghei Mișin a vorbit doar despre avantajele unui asemenea sistem, fiind trecute cu vederea riscurile lui. Astfel, poate fi constatată și manipularea prin omisiune – și anume, au fost omise dezavantajele și riscurile sistemului prezidențial de guvernare.

Accent TV a transmis pe larg informații despre eveniment. Acest subiect a ocupat 12 minute din cele 34 ale jurnalului. Știrile au fost lipsite de echilibru: prin fragmentele de discurs ale vorbitorilor de pe scenă și ale participanților din mulțime a fost lăudat președintele Igor Dodon și inițiativele acestuia, fără să fie solicitate și opinii din partea celor care au fost criticați (reprezentanții guvernării sau comentariile unor analiști politici independenți).

RTR Moldova a reflectat evenimentul în ediția informativă de a doua zi, adică la 25 septembrie, dedicându-i două știri. Reporterii au relatat despre toate cele trei manifestații organizate la Bălți, Anenii Noi și Cahul folosind fragmente din discursuri, fără vocile celor adunați la manifestații.

Într-o știre separată au vorbit despre reacția lui Igor Dodon, exprimată pe Facebook, prin care acesta a mulțumit susținătorilor săi pentru sprijin. Știrile au fost unilaterale: nu au existat opinii independente sau din partea guvernării referitoare la propunerile făcute de socialiști la mitinguri  – și anume, organizarea de alegeri anticipate și referendum pentru transformarea țării în republică prezidențială.

Ziarulnațional.md și Sputnik.md au publicat câte o știre despre acțiunile de protest, care au inclus principalele informații la subiect. Totuși, jurnaliștii nu au solicitat opinii din afara Partidului Socialiștilor referitoare la revendicările și rezoluția aprobate de manifestanți.

Jurnal TV nu a reflectat evenimentul, întrucât nu transmite jurnale de știri în zilele de week-end.

Portalul Noi.md a transmis două știri. În prima, care se aseamănă cu un comunicat de presă al Partidului Socialiștilor, a anunțat că urmează să aibă loc manifestații, indicând explicit locul desfășurării lor. Portalul a devenit o tribună pentru chemarea oamenilor la proteste: „Partidul Socialiștilor îi invită pe toți cetățenii activi ai republicii să participe la acțiunile de protest, îndemnîndu-i să-l susțină împreună pe președintele ales de popor și inițiativele lui ce țin de protejarea statului, de restabilire a echității și de dezvoltare social-economică a țării” – aceasta este fraza cu care se încheie prima știre. Astfel, jurnaliștii nu au reflectat echidistant un subiect, ci au promovat o acțiune politică. În cea de-a doua știre au transmis practic integral rezoluția aprobată la mitinguri, fără opinii din afară sau comentarii ale experților independenți.

 

 

Viorica Zaharia, expertă media

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
Cronică API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Власти хотят упорядочить работу кладбищ. Что надо знать о новых требованиях?
Одна семья сможет забронировать не более трёх мест на кладбище. Фото из архива "СП" В Парламенте зарегистрирован законопроект о кладбищах и похоронных службах. 19.06.2018 -…
19 Iunie 2018
Eleva Neagu, condamnată în 1970 pentru naționalism, despre cetățenia românească a lui Lucinschi
Lilia Neagu a fost condamnată la doi ani de lagăr de corecţie prin muncă
DOC/ Mai multe ONG-uri susțin că CEC a modificat abuziv procedura de acreditare a observatorilor
Mai multe ONG-uri își exprimă dezacordul față de aprobarea de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a modificărilor la Regulamentul privind statutul observatorilor, care prevede completarea…
19 Iunie 2018
Postul vamal „Palanca” își va sista temporar activitatea
Activitatea postului vamal „Palanca” va fi sitată  începând de joi, 21 iunie, ora 17:00 și până vineri, 22 iunie, ora 17:00. Sistarea temporară are loc…
19 Iunie 2018
Ceban neagă că ar solicita declararea alegerilor nule. Ce așteptări are de la decizia instanței
Ion Ceban susține că PSRM nu cere declararea alegerilor nule și că toate solicitările către instanță au fost expuse public. Reacția fostului candidat PSRM în…
19 Iunie 2018
Apel public: Majorarea prețului la hârtie ar putea duce ziarele la faliment
Asociația Presei Independente (API) a solicitat, printr-un apel public lansat luni, 18 iunie, în adresa Parlamentului, Guvernului și membrilor grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației…
19 Iunie 2018
Завоют сирены – сохраняйте спокойствие!
Фото pixabay.com Инспекторат по чрезвычайным ситуациям мун. Бельцы сообщает, что в четверг, 21 июня, будут запущены электросирены. 19.06.2018 - 17:48
19 Iunie 2018
Ренато Усатый: «Нам не может что-то мешать, потому что мы не танцуем»
Ренато Усатый: "Я немножко прифигел от этого решения" Экс-примар Бельц на своей странице в фейсбуке ответил Владу Плахотнюку на выступление по поводу бельцкого полигона. 19.06.2018…
19 Iunie 2018
Biblioteca modernă: CV-uri video, roboţi şi resurse vii
În 2017, Parlamentul R. Moldova a aprobat Legea cu privire la biblioteci. Aceasta face referire la aspecte importante legate de felul în care funcţionează şi…
19 Iunie 2018
Церковная междоусобица: священники двух митрополий не могут поделить приход
Церковный скандал принес раскол в жизнь села. Стоп-кадр видео: CrimeMoldova Священник, сменивший митрополию, отказывается покинуть церковные владения. 19.06.2018 - 16:42
19 Iunie 2018
LIVE TEXT & VIDEO/ Instanța decide valabilitatea mandatului de primar. Năstase, prezent în ședință
Are loc ședința de judecată privind validarea mandatului de primar general al mun. Chișinău, Andrei Năstase. Magistrata care decide dacă liderul PPDA devine edil al…
19 Iunie 2018
Deputați comuniști, „cumpărați” cu sute de mii de euro? Cum comentează PDM acuzațiile
Președintele fracțiunii parlamentare PCRM, Inna Şupac, susține că liderul democraților, Vlad Plahotniuc, „ar fi cumpărat” deputații comuniști cu o sumă care se ridică în total…
19 Iunie 2018
Valabilitatea pașapoartelor românești va fi extinsă de la 5 la 10 ani
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, 18 iunie, decretul de promulgare a proiectului privind modificarea Legea 284/2005 care prevede extinderea valabilităţii paşapoartelor românești electronice…
19 Iunie 2018
Влад Плахотнюк предложил экспроприировать участок под бельцким полигоном у концессионера
Глава ДПМ сказал, что к нему лично обратились некие ответственные лица из примарии Бельц, чтобы он вмешался в мусорный кризис. Фото: pdm.md Лидер правящей Демократической…
19 Iunie 2018
Dodon, despre Rezoluția privind retragerea trupelor rusești: Va afecta serios relațiile moldo-ruse
Președintele Igor Dodon consideră că adoptarea la Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind retragererea trupelor rusești din regiunea transnistreană va duce la agravarea poziției…
19 Iunie 2018
Ce spune primarul localității unde la Oficiul Medicilor de Familie nu mai activează decât infirmiera
Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din comuna Leușeni, raionul Hâncești, a rămas fără nicio asistentă medicală. Ieri, 18 iunie, două angajate au depus cereri de…
19 Iunie 2018
De mâine șoferii nu vor mai putea staționa nici pe carosabilul din fața Casei Presei
Direcția Locativ-Comunală şi Amenajare din mun. Chișinău a instalat astăzi mobilier urban pe trotuarul din strada A. Pușkin. Astfel, locurile de parcare de pe trotuar,…
19 Iunie 2018
Plahotniuc anunță că miniștrii vor merge în teritoriu. Analist politic: „E o acțiune de PR”
Vlad Plahotniuc a anunțat de la tribuna PDM că prim-ministrul și cabinetul de miniștri vor întreprinde vizite în fiecare raion din țară pentru a comunica…
19 Iunie 2018
Болгария открывает рынок труда для молдавских работников
В Болгарию теперь можно ездить не только отдыхать, но и работать. Фото: pixabay.com Граждане Молдовы смогут получить работу в Болгарии на законных основаниях. 19.06.2018 -…
19 Iunie 2018
Cealaltă Basarabie // „Noi, mexicanii, suntem binecuvântați”
"spre deosebire de moldoveni, mexicanii ştiu să se bucure de viață
Media Azi: De ce trebuie reglementată presa online?
Ați observat, probabil, câte portaluri au apărut în ultima perioadă care pretind că ne informează, dar multe dintre ele nu fac decât să manipuleze. Dacă…
19 Iunie 2018
Trafic de influență la Penitenciarul nr. 13. CNA oferă detalii
Un angajat al Penitenciarului nr. 13 şi un avocat au fost reţinuţi în seara zilei de luni, 18 iunie, de ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA)…
19 Iunie 2018
КБ «Mobiasbanсa-Groupe Societe Generale» S.A. помогает создавать здоровое будущее
Всем было очень интересно, как отреагируют дети на такой подарок. 15 июня маленькие пациенты детской больницы в Бельцах получили удивительный подарок. 19.06.2018 - 12:00
19 Iunie 2018
Voronin se pregătește de parlamentare: „Care pensie politică?”
Liderul comuniștilor nu se pregătește de pensie, dar de alegerile parlamentare. Vladimir Voronin a declarat în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8 că…
19 Iunie 2018
Atenţie! Vor fi testate sirenele!
Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale Criuleni anunţă populaţia, că pe data  de 21.06.2018, la ora 10:00, conform planului anual de pregătire la protecţia civilă,…
19 Iunie 2018
Leancă despre rezoluția privind retragerea trupelor rusești: „Efectul va fi, bineînțeles, simbolic”
Iurie Leancă, vicepremier pentru integrare europeană, susține că adoptarea la Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind retragererea trupelor rusești din regiunea transnistreană are un…
19 Iunie 2018
O nouă ședință. Cine este judecătorul care decide dacă Năstase devine primar
La o zi de la recuzarea judecătorului, astăzi, 19 iunie, va avea loc o nouă ședință la Judecătoria Centru privind validarea mandatului de primar general.…
19 Iunie 2018
Зависимость от компьютерных игр официально признали болезнью
В классификаторе ВОЗ даны симптомы, которые дают основание подозревать болезнь. Фото иллюстративное: pixabay.com Всемирная организация здравоохранения внесла эту зависимость в Международную классификацию болезней. 19.06.2018 - 10:49
19 Iunie 2018
Оператор службы «112» предложила беременной женщине вместо «скорой» вызвать такси
Министр Кирилл Габурич (справа) взял под контроль расследование о халатности оператора службы. Фото: mei.gov.md Служба экстренных вызовов «112» отказалась принять вызов у беременной женщины. 19.06.2018…
19 Iunie 2018
Compania germană „Fritzmeier Group”, angajează maiștri și ingineri pentru deschiderea unui punct de producere în mun. Cahul
Compania germană „Fritzmeier Group”, cu o experiență vastă, de aproape un secol, în domeniul prelucrării metalului, angajează pentru deschiderea unui …
19 Iunie 2018
В Бельцах бомж убил собутыльника инвалидной тростью
Фото иллюстративное: pixabay.com Суд вынес приговор в отношении мужчины, который обвинялся в причинении тяжких телесных повреждении, повлекших смерть. 19.06.2018 - 09:44
19 Iunie 2018
Cine sunt magistrații care judecă dosarul Domnicăi Manole în prima instanță
Marți, 19 iunie, are loc cea de-a treia ședință de judecată în dosarul penal pe numele ex-magistratei Domnica Manole, dată afară din sistem pentru pronunțarea…
19 Iunie 2018
Ce se va întâmpla în scurt timp cu mormintele abandonate? Vom putea să rezervăm locuri în cimitir
În cazul lipsei locurilor libere în cimitir, administrația, împreună că autoritățile publice locale, vor avea dreptul să selecteze morminte părăsite sau neîngrijite, cu o vechime…
19 Iunie 2018
Admiterea 2018: candidații care vor beneficia de finanțare bugetară
Intenţionezi să-ţi faci studiile la o instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova? Vezi dacă te numeri printre candidaţii care vor beneficia de finanţare de…
19 Iunie 2018
(doc) Statul a pierdut prima luptă cu judecătorii şi procurorii responsabili de condamnarea la CtEDO
Niciun judecător şi niciun procuror de la care statul, prin intermediul Ministerului Justiţiei, a cerut prin „acţiuni de regres” recuperarea prejudiciului cauzat în urma condamnării…
19 Iunie 2018
Оператор службы «112» предложила беременной женщине вместо «скорой» вызвать такси
Министр Кирилл Габурич (справа) взял под контроль расследование о халатности оператора службы. Фото: mei.gov.md Служба экстренных вызовов «112» отказалась принять вызов у беременной женщины. 18.06.2018…
18 Iunie 2018
API semnalează situația critică a ziarelor după scumpirea hârtiei cu până la 25%
Asociaţia Presei Independente (API) face un apel către autorități și semnalează situaţia critică în care s-au pomenit publicaţiile periodice din Republica Moldova după scumpirea hârtiei…
18 Iunie 2018
New York Times: Угроза торговой войны нависла над мировой экономикой
Администрация Трампа ввела новую 25-процентную пошлину на импорт товаров из Китая на общую сумму около 50 млрд долларов. Фото: Michael Vadon / commons.wikimedia.org Правительство Трампа…
18 Iunie 2018
Мужчина обещал «помочь» обвиняемому и сам предстал перед судом
Посредника задержали в бельцком кафе офицеры по борьбе с коррупцией. Фото иллюстративное: realitatea.md Апелляционная палата Бельц 16 мая вынесла приговор в отношении жителя бельцкого пригорода,…
18 Iunie 2018
DOC/ Procuratura Generală, sesizată în legătură cu un monument de la Comrat pe care a fost gravată harta Rusiei
Procuratura Generală (PG) a fost sesizată cu privire la instalarea la Comrat a unei pietre de onoare în cinstea grănicerilor. Deși monumentul este dedicat grănicerilor…
18 Iunie 2018
(VIDEO) Donații tenebre: terenurile de sport ale președintelui
La sfârșitul anului 2017, fundația „Din Suflet” a soției președintelui Republicii Moldova a lansat un proiect „ambițios”, care presupune construcția a 300 de complexe sportive…
18 Iunie 2018
Cum au sărbătorit bărbații din R. Moldova Ziua Internațională a Taților
Ziua Internațională a Taților este marcată în acest an, în a treia săptămână a lunii iunie în mai mult de 50 de țări ale lumii.…
18 Iunie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work