en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Studiu de caz. Protestul anti-guvernare și pro-președinte, organizat de socialiști

La 24 septembrie 2017 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a organizat manifestații în trei orașe: Bălți, Cahul și Anenii Noi. Socialiștii le-au numit mitinguri de susținere a președintelui Igor Dodon, pe care l-au prezentat drept un luptător solitar cu „regimul de la guvernare”. Participanții au aprobat o rezoluție prin care au cerut organizarea alegerilor anticipate și acordarea de împuterniciri suplimentare șefului statului.

La Prime TV știrea a fost transmisă într-o formă comentată negativ, procedeu încadrat de Vladimir Volkoff în practicile de manipulare a opiniei publice. După ce a anunțat că socialiștii au organizat manifestații în trei orașe, prezentatoarea a spus: „Analiștii politici consideră că opoziția de dreapta și cea de stânga se întrec în manifestații, întrucât nu au soluții concrete pentru problemele oamenilor”, însă nu a făcut trimitere la analiști concreți. Deși această frază s-a repetat și în text, nici un analist politic concret nu a fost citat. Trimiterea la experți/analiști necunoscuți sau la surse imposibil de verificat de către cititor/ascultător este o tehnică de manipulareprime.

În continuare, știrea conține principalele elemente informative: ambianță cu scandări, vox-uri din mulțime, fragmente de discursuri de pe scenă. La final, reporterul a pomenit în context negativ alte două formațiuni politice – Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, respectiv Partidul Acțiune și Solidaritate – despre care a spus că acestea au protestat „acum o săptămână față de schimbarea sistemului electoral”, iar „analiștii politici consideră că opoziția de dreapta și cea de stânga se întrec în manifestații, întrucât nu au soluții concrete pentru problemele oamenilor”. Plasând informația despre protestele opoziției de dreapta în contextul manifestațiilor socialiștilor, care aveau alte revendicări, jurnaliștii au creat o confuzie care duce la asocierea, ca imagine, a celor două părți distincte ale opoziției, pentru a fi criticate, fără drept la replică, de niște analiști necunoscuți.

Și în știrea de la Canal 2 a fost vizibilă atitudinea jurnaliștilor față de faptele pe care le-au descris.

Socialiștii s-au scăpat la proteste” – cu această frază a fost anunțat subiectul în debutul jurnalului de la ora 19.00. Știrea a avut același conținut ca și la Prime, cu excepția faptului că fraza despre „analiștii politici” a fost argumentată cu opinia lui Petru Bogatu. Așadar, s-a recurs la generalizare, o tehnică de manipulare folosită pentru a acredita ideea că o anumită opinie este împărtășită de întreaga comunitate. În realitate, a fost redată opinia unui singur analist politic.

Publika TV a reflectat subiectul de o manieră similară cu Prime TV și Canal 2, fiind prezentă și primeaici fraza despre analiștii politici care consideră că opoziția protestează pentru că „nu are soluții pentru problemele din societate”. Și aici a fost folosită generalizarea.

NTV Moldova a alocat protestelor un spațiu exagerat în ediția de știri din 25 septembrie: 25 din cele 45 de minute de jurnal. Știrile au purtat un puternic caracter pro-socialiști și pro Igor Dodon: „Reformele antisociale promovate de către actuala guvernare au scos mii de oameni la un miting de protest în sudul țării”. Aprecierea reformelor drept „antisociale” îi aparține reporterului și nu este un citat. Asta înseamnă că reporterul și-a prezentat opiniile în combinație cu faptele, ceea ce reprezintă o tehnică de manipulare.

 

Reporterii au transmis pe larg, în câteva știri, fragmente din discursurile liderilor socialiști rostite la tribune, vox-uri din mulțime, scandări. O știre separată a fost dedicată opiniei locuitorilor capitalei referitoare la transformarea Republicii Moldova într-o republică prezidențială, inițiativă conținută în rezoluția votată de participanții la miting. Contrar normelor de realizare a sondajelor stradale, adică a vox-urilor, au fost selectate doar vocile care au exprimat numai opinii favorabile referendumului și republicii prezidențiale. Nicio opinie contrară sau neutră nu a fost inclusă în știre. Astfel, voxul a fost tendențios și lipsit de echilibru. În plus, a fost prezentat printr-o altă metodă de manipulare: generalizarea. Or, cinci persoane care exprimă o anumită opinie nu înseamnă toți locuitorii capitalei, așa cum a anunțat prezentatorul în introducere: „Locuitorii capitalei susțin inițiativa de a trece de la regimul parlamentar la cel prezidențial de guvernare”.

La fel, lipsită de echilibru a fost și știrea în care a fost prezentată opinia unor experți independenți referitoare la sistemul prezidențial de guvernare. Doctorul în drept Serghei Mișin a vorbit doar despre avantajele unui asemenea sistem, fiind trecute cu vederea riscurile lui. Astfel, poate fi constatată și manipularea prin omisiune – și anume, au fost omise dezavantajele și riscurile sistemului prezidențial de guvernare.

Accent TV a transmis pe larg informații despre eveniment. Acest subiect a ocupat 12 minute din cele 34 ale jurnalului. Știrile au fost lipsite de echilibru: prin fragmentele de discurs ale vorbitorilor de pe scenă și ale participanților din mulțime a fost lăudat președintele Igor Dodon și inițiativele acestuia, fără să fie solicitate și opinii din partea celor care au fost criticați (reprezentanții guvernării sau comentariile unor analiști politici independenți).

RTR Moldova a reflectat evenimentul în ediția informativă de a doua zi, adică la 25 septembrie, dedicându-i două știri. Reporterii au relatat despre toate cele trei manifestații organizate la Bălți, Anenii Noi și Cahul folosind fragmente din discursuri, fără vocile celor adunați la manifestații.

Într-o știre separată au vorbit despre reacția lui Igor Dodon, exprimată pe Facebook, prin care acesta a mulțumit susținătorilor săi pentru sprijin. Știrile au fost unilaterale: nu au existat opinii independente sau din partea guvernării referitoare la propunerile făcute de socialiști la mitinguri  – și anume, organizarea de alegeri anticipate și referendum pentru transformarea țării în republică prezidențială.

Ziarulnațional.md și Sputnik.md au publicat câte o știre despre acțiunile de protest, care au inclus principalele informații la subiect. Totuși, jurnaliștii nu au solicitat opinii din afara Partidului Socialiștilor referitoare la revendicările și rezoluția aprobate de manifestanți.

Jurnal TV nu a reflectat evenimentul, întrucât nu transmite jurnale de știri în zilele de week-end.

Portalul Noi.md a transmis două știri. În prima, care se aseamănă cu un comunicat de presă al Partidului Socialiștilor, a anunțat că urmează să aibă loc manifestații, indicând explicit locul desfășurării lor. Portalul a devenit o tribună pentru chemarea oamenilor la proteste: „Partidul Socialiștilor îi invită pe toți cetățenii activi ai republicii să participe la acțiunile de protest, îndemnîndu-i să-l susțină împreună pe președintele ales de popor și inițiativele lui ce țin de protejarea statului, de restabilire a echității și de dezvoltare social-economică a țării” – aceasta este fraza cu care se încheie prima știre. Astfel, jurnaliștii nu au reflectat echidistant un subiect, ci au promovat o acțiune politică. În cea de-a doua știre au transmis practic integral rezoluția aprobată la mitinguri, fără opinii din afară sau comentarii ale experților independenți.

 

 

Viorica Zaharia, expertă media

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Astăzi aflăm cine ne va reprezenta țara la Eurovision. Pe cine mizează Kirkorov
Astăzi, 24 februarie, are loc finala naţională a concursului muzical Eurovision 2018. Show-ul va fi transmis, în direct, de postul public de televiziune începând cu…
24 Februarie 2018
De ce am plecat de acasă? De ce (nu) voi mai reveni?
Echipa Diaspora-ZdG a lansat o mini-serie în care va povesti despre deciziile membrilor săi de a pleca din R. Moldova, despre cum a fost adaptarea…
24 Februarie 2018
Mediocritatea ca avantaj electoral
Suflă vântul în noosfera aerisită a Guvernului şi Parlamentului
24 Februarie 2018
DUMINICA ORTODOXIEI – Dar ce este Ortodoxia?
  Ortodoxia este întocmai precum aurul curat. Precum aurul e scos din cuptor şi ori de câte ori îl arzi …
24 Februarie 2018
VIDEO: Cei mai buni elevi, premiați la ”Gala Olimpicilor”
S-au consumat olimpiadele şcolare locale şi în majoritatea şcolilor au fost organizate festivităţi de omagiere  a celor mai buni elevi, menite să le pună în…
24 Februarie 2018
135 de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție o susțin pe Kovesi și contestă raportul ministrului Justiției
135 din cei 183 de procurori de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România îi iau apărarea Codruței Kovesi, șefa instituției. Anchetatorii contestă raportul ministrului…
24 Februarie 2018
Consătenii lui Elefterie Sinicliu vin cu noi detalii
Articolul „Elefterie Sinicliu: cel mai tânăr votant al Unirii”, publicat în CUVÂNTUL la 01.12.2017 (vezi aici), a avut o rezonanță deosebită printre locuitorii satului Echimăuți,…
24 Februarie 2018
Doar 5 ambulanțe din 366 corespund tuturor cerințelor. Situație critică la Centrul de Asistență Medicală Urgentă
Centrul Naţional de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească are la balanță 366 de ambulanțe. Doar cinci dintre acestea, care au fost cumpărate anul trecut, corespund tuturor…
24 Februarie 2018
Cea mai longevivă persoană din Ialoveni a împlinit 110 ani
Maria Raţă, cea mai longevivă persoană din oraşul Ialoveni, a împlinit 110 ani. Femeia s-a născut la 1 ianuarie 1908. Biografia ei se intersectează cu…
24 Februarie 2018
Noul magazin Librarius din Ialoveni
Noua Librărie LIBRARIUS s-a deschis în Octombrie anul trecut în Ialoveni pe str. Alexandru cel Bun, 84, în inima orașului. Aceasta este amenajată într-un stil…
24 Februarie 2018
Abonaţii CUVÂNTUL-ui care s-au ales cu premii
Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL a făcut totalurile concursului pentru cea mai activă promovare a ziarului în Ziua Abonatului – 8 decembrie 2017. Acest lucru s-a făcut…
24 Februarie 2018
IALOVENI // Au furat tomberoanele cu tot cu gunoi
În noaptea spre joi, 22 februarie, din apropierea blocului situat pe strada Basarabia 1, au dispărut fără urmă șase din cele șapte tomberoane în care…
24 Februarie 2018
Vrea clasa politică de la București să guverneze într-un model de stat de felul celui de la Chișinău?
Asta este întrebarea fundamentală pentru a înțelege frământările, care au început mai bine de un an în urmă, ale actualei puteri de la București. Poate…
24 Februarie 2018
Cod galben și temperaturi de până la -19°C. Cât vor dura temperaturile scăzute
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat god galben de schimbare bruscă a vremii. Astfel, în intervalul 25 februarie – 2 martie,  în urma pătrunderii maselor…
24 Februarie 2018
Viceprimarul de Telenești a descoperit un dinte de mastodont
Victor Bogdan, viceprimarul oraşului Telenești,  fiind la cariera de nisip din Verejeni, a descoperit în nisipul excavat un dinte enorm de fosilă. Ulterior s-a stabilit…
24 Februarie 2018
Ce mai face ANSA
De câteva săptămâni, mai exact din ziua în care au fost făcute publice datele unui studiu privind calitatea produselor lactate, comercializate în R. Moldova, realizat…
24 Februarie 2018
De ce nu mai vreau să lucrez la bancă
Pe când eram lucrător la bancă în R. Moldova, în viziunea multor clienți ai băncii eram ca niște hoți de milioane, care, pe lângă faptul…
24 Februarie 2018
2 % din impozite – pentru investigații jurnalistice
Începând cu 1 ianuarie 2017 în R. Moldova funcționează „mecanismul 2%”, prin care persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot direcţiona 2% din suma impozitului pe…
24 Februarie 2018
Самые высокооплачиваемые вакансии в Бельцах
По вопросам трудоустройства следует обращаться в Агентство занятости. Фото: Яков Гасан Национальное агентство занятости населения опубликовало список самых высокооплачиваемых рабочих мест, куда требуются сотрудники. 23.02.2018…
23 Februarie 2018
(doc) PLDM solicită Procuraturii Generale să ancheteze „echidistant” amenințarea la adresa Mariei Ciobanu
Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a depus o plângere la Procuratura Generală după ce în seara zilei de ieri, 22 februarie, a fost amenințată la telefon…
23 Februarie 2018
Эксперты и политики о досрочных выборах в Кишиневе и Бельцах
Сначала мэр Бельц Ренато Усатый, а затем примар Кишинёва Дорин Киртоакэ подали в отставку. Пост градоначальников остался вакантным. Эксперты и политики о досрочных выборах в…
23 Februarie 2018
CSM atenționează instanțele să nu depersonalizeze nemotivat hotărârile judecătorești
Deși a intrat în vigoare încă în noiembrie 2017, după protestele jurnaliştilor și a membrilor societății civile, Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești…
23 Februarie 2018
Gheorghe Duca nu a plecat de la șefia Academiei de Științe a Moldovei
Gheorghe Duca nu a demisionat din funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), ci doar încetează a mai fi membru din oficiu…
23 Februarie 2018
PROGRAMUL DE GRANTURI MICI PENTRU TINERII DIN RAIONUL IALOVENI, RUNDA A XVI – A
Fondul pentru Tineri Ialoveni anunţă lansarea celei de a XVI – a runde a concursului de proiecte din cadrul Programului de granturi mici pentru tineri.…
23 Februarie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work