en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Studiu de caz: protestul anti-guvernare organizat de opoziție la 17 septembrie

Context: La 17 septembrie 2017 partidele de opoziție Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal-Democrat au organizat o acțiune de protest în fața Parlamentului, cerând abrogarea modificărilor sistemului electoral, a prevederilor legislative privind transformarea în datorie de stat a banilor dispăruți în urma fraudei bancare, dar și acces periodic pentru opoziție în emisia televiziunii naționale. Ei au scandat lozinci anti-guvernare, împotriva Partidului Democrat și a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc, dar și împotriva președintelui Igor Dodon. După ce au manifestat în fața Legislativului, protestatarii au mers în marș până la sediul Televiziunii publice Moldova 1. Acolo, un microbuz despre care organizatorii au spus mai târziu că ar fi transportat echipamentul de sonorizare a manifestației a ajuns, prin mulțime, în fața cordonului de polițiști. Acest fapt a fost comunicat presei de către poliție drept „o încercare de a rupe cordonul de polițiști”

La Publika TVCanal 2 și Prime TV știrile despre proteste au avut, cu mici excepții, același conținut și aceeași abordare. În lead, care trebuie să conțină esența știrii, jurnaliștii au vorbit despre faptul că la protest a venit un număr mic de oameni și că la sediul televiziunii naționale au avut loc ciocniri cu poliția. La Publika TV și Canal 2 nu s-a anunțat esențialul: care sunt nemulțumirile protestatarilor și ce revendicări au. La Prime TV s-a anunțat că a fost un protest împotriva votului mixt.

A avut loc astfel o schimbare de accente: jurnaliștii nu au reflectat protestul ca pe un eveniment (normele profesionale spun că jurnalistul redă fapte și nu opinii în știri) și nu au relatat ce, unde, când și de ce s-a întâmplat, ci au creat un nou fapt – numărul de participanți – în jurul căruia au construit știrea.  Aprecierea numărului de participanți este de fapt o opinie a jurnaliștilor. Or, nimeni dintre organizatori sau participanți la protest nu a făcut o astfel de apreciere, iar cifra proprimepriu-zisă enunțată de aceste posturi – o mie de oameni, iar în alt caz 1500 de oameni – nu a fost raportată la vreo sursă (poliție sau organizatori).

Faptele au fost prezentate selectiv, iar sursele, la fel, au fost selectate în funcție de scopul reporterilor. Astfel, în știri nu s-a regăsit nici un fragment din discursurile vorbitorilor de pe scena manifestației și nici o ambianță cu scandările participanților. De asemenea, reporterii nu au intervievat manifestanții pentru a vedea de ce au venit la protest, în schimb au inclus fragmente cu mesaj exclusiv negativ, în care unii manifestanți enervați adresau injurii la adresa echipei de filmare.

La fel, drept surse pentru știre au fost folosiți și oameni din stradă, nemulțumiți de ambuteiajele generate de marșul manifestanților.

Astfel, prin text, fragmente video și imagini selectate au fost realizate știri cu un mesaj defavorabil, care aruncau o lumină negativă asupra organizatorilor și participanților la protest, fără dreptul la replică al celor vizați. Reporterii nu au solicitat reacția liderilor manifestației. În consecință, știrile au fost manipulatoare și lipsite de echilibru.

Imaginile cu care au fost acoperite știrile au fost filmate de o manieră specifică, astfel încât întreaga mulțime de oameni sau coloana care se îndrepta spre televiziune să nu nimerească în cadru. Au fost difuzate imagini filmate cu drona, de sus, în care se vedeau, pe carosabil, câțiva oameni, pentru a întări vizual afirmația din text despre numărul mic de participanți. În acest caz a avut loc o manipulare prin imagini.

În consecință, telespectatorii celor trei posturi au aflat că protestatarii au fost puțini și agresivi – aceasta este imaginea construită de reporteri. Nu au aflat însă de ce au ieșit din nou în stradă, ce i-a nemulțumit, care le-au fost revendicările, ce au scandat, cum au argumentat liderii opoziției protestul și ce reacție au avut aceștia la incidentele cu poliția. Jurnaliștii au însă datoria profesională de a reda faptele echidistant și de a reflecta cât mai fidel realitatea.

Posturile RTR, NTV și Accent TV nu au reflectat evenimentul în ziua în care s-a produs, întrucât nu au jurnale de știri duminica.

RTR a consemnat evenimentul a doua zi, printr-o știre scurtă, format text și imagini, care a inclus principalele informații despre manifestație.

La fel, Accent TV a transmis o știre scurtă a doua zi, în care informația a fost prezentată fragmentar și incomplet, fiind omise o parte din fapte – revendicările manifestanților, comentariile liderilor – protestatarii fiind prezentați drept violenți: „Protestele organizate de Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate nu s-au lăsat fără consecințe” este prima propoziție din știre. Fără să facă trimitere la o sursă concretă, reporterul a anunțat că 4 polițiști au fost răniți: „Potrivit informațiilor, în timpul acțiunilor desfășurate în fața sediului televiziunii publice Moldova 1, patru polițiști au fost răniți după ce un microbuz a încercat să spargă cordonul poliției”.Această informație poate fi pusă la îndoială, deoarece nu s-a făcut trimitere la o sursă concretă. Putem deduce că reporterii nu au avut grijă să ofere publicului o informație credibilă, ci să accentueze ideea că protestatarii sunt agresivi și atacă polițiștii.

Ca și în cazul Publika TVCanal 2 și Prime TV, nu s-a anunțat ce revendicări au avut manifestanții și cu ce mesaje au venit la Parlament și în fața sediului televiziunii publice, și nici cumjurnal au comentat organizatorii incidentul de la televiziune.

Jurnal TV a transmis, cu pauze, evenimentul în direct. A doua zi, în ediția de știri, manifestația a fost prezentată cu un anumit dezechilibru al surselor în favoarea manifestanților, fiind alocat un spațiu impunător fragmentelor din discursurile celor de pe scenă, vox-urilor din mulțime și detaliilor, uneori minore, de la eveniment.

Agenția Sputnik.md nu a reflectat evenimentul pe parcursul zilei, în schimb seara a transmis o știre scurtă despre incidentul de la TV Moldova 1, când poliția a anunțat că un microbuz „a intrat an mulțime”. Incidentul nu a fost încadrat în contextul corespunzător, iar reporterii nu au explicat ce fel de protest a avut loc sau de ce manifestanții se aflau la sediul televiziunii. Astfel, informația a fost prezentată fragmentar și selectiv: în baza ei cititorii nu și-au putut forma o opinie clară asupra celor întâmplate.

sputnikZiarul Național.md și Deschide.md au transmis știri despre eveniment în ziua protestului, folosind video în direct și respectând, în general, normele de relatare a faptelor.

Portalul Noi.md a transmis două știri: una în care a anunțat că protestul ar urma să aibă loc și a doua, în care jurnaliștii au redat un comunicat al poliției despre microbuzul care ar fi intrat în mulțime, la care au adăugat o secvență video de la Publika TV. Astfel, evenimentul a fost reflectat fragmentar și selectiv, o bună parte din fapte fiind ignorate.

În concluzie, puține dintre instituțiile media monitorizate au reflectat faptele în conformitate cu normele de relatare. O parte din ele au transmis unilateral (a lipsit comentariul organizatorilor) informații doar incidentul cu microbuzul de la televiziune, iar altă parte s-a concentrat pe identificarea elementelor care ar discredita organizatorii și participanții.

Viorica Zaharia, expertă media

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
Cronică API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Власти хотят упорядочить работу кладбищ. Что надо знать о новых требованиях?
Одна семья сможет забронировать не более трёх мест на кладбище. Фото из архива "СП" В Парламенте зарегистрирован законопроект о кладбищах и похоронных службах. 19.06.2018 -…
19 Iunie 2018
Eleva Neagu, condamnată în 1970 pentru naționalism, despre cetățenia românească a lui Lucinschi
Lilia Neagu a fost condamnată la doi ani de lagăr de corecţie prin muncă
DOC/ Mai multe ONG-uri susțin că CEC a modificat abuziv procedura de acreditare a observatorilor
Mai multe ONG-uri își exprimă dezacordul față de aprobarea de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a modificărilor la Regulamentul privind statutul observatorilor, care prevede completarea…
19 Iunie 2018
Postul vamal „Palanca” își va sista temporar activitatea
Activitatea postului vamal „Palanca” va fi sitată  începând de joi, 21 iunie, ora 17:00 și până vineri, 22 iunie, ora 17:00. Sistarea temporară are loc…
19 Iunie 2018
Ceban neagă că ar solicita declararea alegerilor nule. Ce așteptări are de la decizia instanței
Ion Ceban susține că PSRM nu cere declararea alegerilor nule și că toate solicitările către instanță au fost expuse public. Reacția fostului candidat PSRM în…
19 Iunie 2018
Apel public: Majorarea prețului la hârtie ar putea duce ziarele la faliment
Asociația Presei Independente (API) a solicitat, printr-un apel public lansat luni, 18 iunie, în adresa Parlamentului, Guvernului și membrilor grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației…
19 Iunie 2018
Завоют сирены – сохраняйте спокойствие!
Фото pixabay.com Инспекторат по чрезвычайным ситуациям мун. Бельцы сообщает, что в четверг, 21 июня, будут запущены электросирены. 19.06.2018 - 17:48
19 Iunie 2018
Ренато Усатый: «Нам не может что-то мешать, потому что мы не танцуем»
Ренато Усатый: "Я немножко прифигел от этого решения" Экс-примар Бельц на своей странице в фейсбуке ответил Владу Плахотнюку на выступление по поводу бельцкого полигона. 19.06.2018…
19 Iunie 2018
Biblioteca modernă: CV-uri video, roboţi şi resurse vii
În 2017, Parlamentul R. Moldova a aprobat Legea cu privire la biblioteci. Aceasta face referire la aspecte importante legate de felul în care funcţionează şi…
19 Iunie 2018
Церковная междоусобица: священники двух митрополий не могут поделить приход
Церковный скандал принес раскол в жизнь села. Стоп-кадр видео: CrimeMoldova Священник, сменивший митрополию, отказывается покинуть церковные владения. 19.06.2018 - 16:42
19 Iunie 2018
LIVE TEXT & VIDEO/ Instanța decide valabilitatea mandatului de primar. Năstase, prezent în ședință
Are loc ședința de judecată privind validarea mandatului de primar general al mun. Chișinău, Andrei Năstase. Magistrata care decide dacă liderul PPDA devine edil al…
19 Iunie 2018
Deputați comuniști, „cumpărați” cu sute de mii de euro? Cum comentează PDM acuzațiile
Președintele fracțiunii parlamentare PCRM, Inna Şupac, susține că liderul democraților, Vlad Plahotniuc, „ar fi cumpărat” deputații comuniști cu o sumă care se ridică în total…
19 Iunie 2018
Valabilitatea pașapoartelor românești va fi extinsă de la 5 la 10 ani
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, 18 iunie, decretul de promulgare a proiectului privind modificarea Legea 284/2005 care prevede extinderea valabilităţii paşapoartelor românești electronice…
19 Iunie 2018
Влад Плахотнюк предложил экспроприировать участок под бельцким полигоном у концессионера
Глава ДПМ сказал, что к нему лично обратились некие ответственные лица из примарии Бельц, чтобы он вмешался в мусорный кризис. Фото: pdm.md Лидер правящей Демократической…
19 Iunie 2018
Dodon, despre Rezoluția privind retragerea trupelor rusești: Va afecta serios relațiile moldo-ruse
Președintele Igor Dodon consideră că adoptarea la Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind retragererea trupelor rusești din regiunea transnistreană va duce la agravarea poziției…
19 Iunie 2018
Ce spune primarul localității unde la Oficiul Medicilor de Familie nu mai activează decât infirmiera
Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din comuna Leușeni, raionul Hâncești, a rămas fără nicio asistentă medicală. Ieri, 18 iunie, două angajate au depus cereri de…
19 Iunie 2018
De mâine șoferii nu vor mai putea staționa nici pe carosabilul din fața Casei Presei
Direcția Locativ-Comunală şi Amenajare din mun. Chișinău a instalat astăzi mobilier urban pe trotuarul din strada A. Pușkin. Astfel, locurile de parcare de pe trotuar,…
19 Iunie 2018
Plahotniuc anunță că miniștrii vor merge în teritoriu. Analist politic: „E o acțiune de PR”
Vlad Plahotniuc a anunțat de la tribuna PDM că prim-ministrul și cabinetul de miniștri vor întreprinde vizite în fiecare raion din țară pentru a comunica…
19 Iunie 2018
Болгария открывает рынок труда для молдавских работников
В Болгарию теперь можно ездить не только отдыхать, но и работать. Фото: pixabay.com Граждане Молдовы смогут получить работу в Болгарии на законных основаниях. 19.06.2018 -…
19 Iunie 2018
Cealaltă Basarabie // „Noi, mexicanii, suntem binecuvântați”
"spre deosebire de moldoveni, mexicanii ştiu să se bucure de viață
Media Azi: De ce trebuie reglementată presa online?
Ați observat, probabil, câte portaluri au apărut în ultima perioadă care pretind că ne informează, dar multe dintre ele nu fac decât să manipuleze. Dacă…
19 Iunie 2018
Trafic de influență la Penitenciarul nr. 13. CNA oferă detalii
Un angajat al Penitenciarului nr. 13 şi un avocat au fost reţinuţi în seara zilei de luni, 18 iunie, de ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA)…
19 Iunie 2018
КБ «Mobiasbanсa-Groupe Societe Generale» S.A. помогает создавать здоровое будущее
Всем было очень интересно, как отреагируют дети на такой подарок. 15 июня маленькие пациенты детской больницы в Бельцах получили удивительный подарок. 19.06.2018 - 12:00
19 Iunie 2018
Voronin se pregătește de parlamentare: „Care pensie politică?”
Liderul comuniștilor nu se pregătește de pensie, dar de alegerile parlamentare. Vladimir Voronin a declarat în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8 că…
19 Iunie 2018
Atenţie! Vor fi testate sirenele!
Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale Criuleni anunţă populaţia, că pe data  de 21.06.2018, la ora 10:00, conform planului anual de pregătire la protecţia civilă,…
19 Iunie 2018
Leancă despre rezoluția privind retragerea trupelor rusești: „Efectul va fi, bineînțeles, simbolic”
Iurie Leancă, vicepremier pentru integrare europeană, susține că adoptarea la Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind retragererea trupelor rusești din regiunea transnistreană are un…
19 Iunie 2018
O nouă ședință. Cine este judecătorul care decide dacă Năstase devine primar
La o zi de la recuzarea judecătorului, astăzi, 19 iunie, va avea loc o nouă ședință la Judecătoria Centru privind validarea mandatului de primar general.…
19 Iunie 2018
Зависимость от компьютерных игр официально признали болезнью
В классификаторе ВОЗ даны симптомы, которые дают основание подозревать болезнь. Фото иллюстративное: pixabay.com Всемирная организация здравоохранения внесла эту зависимость в Международную классификацию болезней. 19.06.2018 - 10:49
19 Iunie 2018
Оператор службы «112» предложила беременной женщине вместо «скорой» вызвать такси
Министр Кирилл Габурич (справа) взял под контроль расследование о халатности оператора службы. Фото: mei.gov.md Служба экстренных вызовов «112» отказалась принять вызов у беременной женщины. 19.06.2018…
19 Iunie 2018
Compania germană „Fritzmeier Group”, angajează maiștri și ingineri pentru deschiderea unui punct de producere în mun. Cahul
Compania germană „Fritzmeier Group”, cu o experiență vastă, de aproape un secol, în domeniul prelucrării metalului, angajează pentru deschiderea unui …
19 Iunie 2018
В Бельцах бомж убил собутыльника инвалидной тростью
Фото иллюстративное: pixabay.com Суд вынес приговор в отношении мужчины, который обвинялся в причинении тяжких телесных повреждении, повлекших смерть. 19.06.2018 - 09:44
19 Iunie 2018
Cine sunt magistrații care judecă dosarul Domnicăi Manole în prima instanță
Marți, 19 iunie, are loc cea de-a treia ședință de judecată în dosarul penal pe numele ex-magistratei Domnica Manole, dată afară din sistem pentru pronunțarea…
19 Iunie 2018
Ce se va întâmpla în scurt timp cu mormintele abandonate? Vom putea să rezervăm locuri în cimitir
În cazul lipsei locurilor libere în cimitir, administrația, împreună că autoritățile publice locale, vor avea dreptul să selecteze morminte părăsite sau neîngrijite, cu o vechime…
19 Iunie 2018
Admiterea 2018: candidații care vor beneficia de finanțare bugetară
Intenţionezi să-ţi faci studiile la o instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova? Vezi dacă te numeri printre candidaţii care vor beneficia de finanţare de…
19 Iunie 2018
(doc) Statul a pierdut prima luptă cu judecătorii şi procurorii responsabili de condamnarea la CtEDO
Niciun judecător şi niciun procuror de la care statul, prin intermediul Ministerului Justiţiei, a cerut prin „acţiuni de regres” recuperarea prejudiciului cauzat în urma condamnării…
19 Iunie 2018
Оператор службы «112» предложила беременной женщине вместо «скорой» вызвать такси
Министр Кирилл Габурич (справа) взял под контроль расследование о халатности оператора службы. Фото: mei.gov.md Служба экстренных вызовов «112» отказалась принять вызов у беременной женщины. 18.06.2018…
18 Iunie 2018
API semnalează situația critică a ziarelor după scumpirea hârtiei cu până la 25%
Asociaţia Presei Independente (API) face un apel către autorități și semnalează situaţia critică în care s-au pomenit publicaţiile periodice din Republica Moldova după scumpirea hârtiei…
18 Iunie 2018
New York Times: Угроза торговой войны нависла над мировой экономикой
Администрация Трампа ввела новую 25-процентную пошлину на импорт товаров из Китая на общую сумму около 50 млрд долларов. Фото: Michael Vadon / commons.wikimedia.org Правительство Трампа…
18 Iunie 2018
Мужчина обещал «помочь» обвиняемому и сам предстал перед судом
Посредника задержали в бельцком кафе офицеры по борьбе с коррупцией. Фото иллюстративное: realitatea.md Апелляционная палата Бельц 16 мая вынесла приговор в отношении жителя бельцкого пригорода,…
18 Iunie 2018
DOC/ Procuratura Generală, sesizată în legătură cu un monument de la Comrat pe care a fost gravată harta Rusiei
Procuratura Generală (PG) a fost sesizată cu privire la instalarea la Comrat a unei pietre de onoare în cinstea grănicerilor. Deși monumentul este dedicat grănicerilor…
18 Iunie 2018
(VIDEO) Donații tenebre: terenurile de sport ale președintelui
La sfârșitul anului 2017, fundația „Din Suflet” a soției președintelui Republicii Moldova a lansat un proiect „ambițios”, care presupune construcția a 300 de complexe sportive…
18 Iunie 2018
Cum au sărbătorit bărbații din R. Moldova Ziua Internațională a Taților
Ziua Internațională a Taților este marcată în acest an, în a treia săptămână a lunii iunie în mai mult de 50 de țări ale lumii.…
18 Iunie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work