en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Studiu de caz: Disputa dintre Guvern și Președinție privind participarea militarilor moldoveni la aplicații militare în Ucraina

La 5 septembrie 2017, Președinția a anunțat că șeful statului, Igor Dodon, a respins cererea Ministerului Apărării de a permite plecarea unui contingent de 57 de militari moldoveni la aplicații militare internaționale, desfășurate în Ucraina sub egida SUA. A doua zi, pe 6 septembrie, Guvernul întrunit în ședință a aprobat hotărârea cu privire la plecarea militarilor, iar Președinția a anunțat că a suspendat hotărârea și că o va ataca la Curtea Constituțională. Până la urmă, în seara zilei de 6 septembrie, Ministerul Apărării a anunțat că militarii au plecat în Ucraina. Presa a reflectat acest subiect timp de câteva zile: pe 5, 6 și 7 septembrie. Unele instituții de presă l-au tratat în mod părtinitor și cu utilizarea unor tehnici de manipulare. La NTV Moldova și Accent TV au fost utilizate diferite tehnici de manipulare pentru a acredita ideea (vehiculată periodic de către socialiști) că Guvernul ar lucra în secret pentru a face ca Republica Moldova să adere la NATO. În realitate, această chestiune nu a fost discutată niciodată la nivel oficial și nu a fost declarată ca un obiectiv al Republicii Moldova. Militarii moldoveni participă însă, începând cu anul 1996, la exerciții militare și la programe de instruire alături de militari SUA.

La Prime TV, Publika TV și Canal 2 subiectul a fost prezentat cu un ușor accent pe victoria premierului Pavel Filip în disputa cu președintele Igor Dodon referitoare la permisiunea/interdicția de a trimite militari la aplicațiile din Ucraina. La Deschide.md a fost inserat un titlu ușor părtinitor în favoarea primului-ministru: „Filip îl lasă pe Dodon cu ochii în soare. Își asumă participarea militarilor la exerciții în Ucraina”. La Sputnik.mdZiarulnațional.mdRTR Moldova și Noi.mdcare au transmis mai multe știri la subiect, nu au fost înregistrate abateri de la normele de scriere a știrilor. Jurnal TV nu a reflectat subiectul nici în ediția de știri de la ora 19.00, nici pe 5 septembrie și nici pe 6 septembrie, ceea ce poate fi considerat drept omisiune.deschide

Majoritatea instituțiilor media care au reflectat subiectul au lăsat loc de speculații prin faptul că nu au prezentat informația completă, la background, despre exercițiul la care urmau să participe militarii moldoveni. Astfel, jurnaliștii au spus că este vorba despre un „stagiu de pregătire” multinațional – termen folosit de Ministerul Apărării – care se va desfășura în Ucraina, însă nu au precizat cine îl organizează și cui îi este adresat. Acest lucru a permis ca afirmațiile șefului statului, prezente în știri, precum că interzice militarilor moldoveni să participe la aplicații sub egida unui bloc militar sau sub egida NATO, să creeze confuzie pentru telespectatori sau cititori. Or, exercițiul din Ucraina nu este un eveniment organizat de NATO, așa cum se poate vedea de pe pagina oficială a programului „Rapid Trident”, ci de Statele Unite la solicitarea Ministerului Apărării din Ucraina. Tot acolo jurnaliștii puteau afla ce state participă și care este menirea acestor pregătiri. Faptul că reporterii nu au prezentat această informație și s-au axat în special pe conflictul dintre premier și președinte denotă o carență de documentare și o lipsă de interes pentru informarea corectă și completă a publicului.

Cea mai tendențioasă prezentare a subiectului, cu folosirea tehnicilor de manipulare, a fost observată la NTV Moldova și, parțial, la Accent TV, unde, prin construcția știrilor și prin abordare, s-a acreditat ideea că președintele Igor Dodon se opune participării militarilor moldoveni la un exercițiu al NATO și că Republica Moldova riscă să nu mai fie un stat neutru. Această practică este numită în literatura de specialitate „exagerarea mizei sau introducerea în discuție a unor mize false”[1] și reprezintă o „metodă de manipulare care încearcă fie credibilizarea unei afirmații, fie determinarea unei anumite atitudini prin focalizarea atenției asupra unor probleme inexistente, secundare sau lipsite de relevanță”.

Mai jos sunt trecute în revistă câteva tehnici de manipulare identificate în știrile transmise de NTV Moldova la subiectul monitorizat:

amestec dintre fapte și opinii – în știrea difuzată de NTV Moldova la 5 septembrie reporterul a afirmat că „în solicitarea adresată președintelui, Viceministrul Apărării, Gheorghe Galbură, a înlocuit în solicitarea sa termenul de „exercițiu militar” cu unul mai neutru – „stagiu de pregătire” în speranța că-l va convinge pe comandantul suprem” – aceasta este o opinie a jurnalistului.ntv moldova

Pentru a fi dată drept informație, jurnalistul ar fi trebuit să verifice faptul „înlocuirii” din sursa directă – Ministerul Apărării. Astfel, se constată și o acuzație fără reacția celui acuzat, fapt ce contravine Codului Deontologic.

„Pe tot parcursul activității sale, Guvernul Filip, supranumit și nocturn, după ce a fost instaurat la miez de noapte, a manifestat o simpatie aparte față de blocul militar NATO. Cu fiecare ocazie, a implicat Republica Moldova în tot felul de acțiuni și manevre comune cu ostașii din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice” – comentariu al reporterului inclus în știrea difuzată la 6 septembrie.

„După ce comandantul suprem al Forțelor Armate a suspendat scandaloasa hotărâre, Guvernul a recurs la un nou abuz. Prin intermediul purtătorului de cuvânt, Executivul a anunțat că indiferent de decizia președintelui Igor Dodon, militarii moldoveni vor participa la exercițiul militar din Ucraina” – comentariu din aceeași știre de la NTV Moldova, difuzată pe 6 septembrie.

Rapiditatea cu care a fost publicată decizia Guvernului în Monitorul Oficial arată cât de importantă a fost aceasta pentru Guvernul Filip” – Accent TV7 septembrie.

prezentarea selectivă a opiniei experților – în jurnalul din 6 septembrie difuzat de NTV Moldova au fost prezentate opiniile la subiectul participării militarilor moldoveni a doi experți/analiști, care au exprimat opinii similare. Astfel, nu a fost respectat echilibrul surselor.

trucarea vox-urilor – într-un vox-populi prezentat pe 6 septembrie la NTV Moldova, toți vorbitorii au declarat că președintele trebuie să aibă ultimul cuvânt, că Republica Moldova trebuie să fie o țară neutră. Nu este clar ce întrebare a pus reporterul. Regulile de realizare a sondajelor stradale prevăd că tuturor vorbitorilor trebuie să le fie pusă aceeași întrebare și că vocile trebuie selectate cu respectarea echilibrului, astfel încât să existe și opinii pro, și contra, și neutre. În acest caz putem deduce că a avut loc o selectare a opiniilor în funcție de mesajul transmis – și anume, au fost incluse doar cele favorabile socialiștilor și președintelui Igor Dodon.

Unuia dintre interlocutori reporterul i-a pus o întrebare manipulatoare, prin care transmite un mesaj fals: „Dvstră, ca cetățean, cum credeți, trebuie Moldova să participe la exerciții NATO sau totuși trebuie să rămână o țară neutră?”. Participarea la exerciții militare împreună cu țări membre NATO nu înseamnă aderarea Republicii Moldova la acest bloc militar, reporterul însă, prin formularea sa, induce această idee.

etichetare – „Vestul nationalist al Ucrainei” – NTV Moldova, 5 septembrie.

citarea unor surse imposibil de verificat/citarea unor experți necunoscuți – „în presa internațională se pune accentul pe faptul că exercițiile au menirea de a demonstra sprijinul internațional pentru operațiunea militară a Kievului în regiunile Donețk și Lugansk. De asemenea, aceste acțiuni mai sunt văzute ca o demonstrare de forță a NATO și Statelor Unite în imediata apropiere a hotarelor Federației Ruse” – sunt afirmații făcute de reporter în știrea difuzată de NTV Moldova la 5 septembrie, fără să fie făcută trimitere la surse concrete. În continuare sunt folosite intv moldova magini de pe un poligon de aplicații militare și o declarație a comandatul Forțelor Terestre ale SUA din Europa, drept sursă fiind indicat „youtube”. Astfel, nu este clar unde au fost filmate imaginile, când și în ce context comandantul american a făcut declarațiile respective.

Experții în securitate menționează că orice apropiere de NATO a Republicii Moldova se va răsfrânge imediat asupra situației din regiunea transnistreană și va spulbera orice posibilitate de a soluționa pașnic acest conflict” – reporterul nu a făcut trimitere la nici un expert concret, care ar fi exprimat o astfel de opinie (știrea din 6 septembrie).

Menționăm că decizia Guvernului de a merge împotriva voinței președintelui ales de popor, în opinia mai multor analiști, nu este altceva decât îndeplinirea unei comenzi, care vine de la Vest”- Accent TV7 septembrie.

Viorica Zaharia, expertă media

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

[1] Teză de doctorat, Universitatea Transilvania din Brașov, Tehnici de manipulare a electoratului prin  cercetări de marketing, http://www.unitbv.ro/Portals/31/Sustineri%20de%20doctorat/Rezumate/Vierasu.pdf

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
Cronică API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Власти хотят упорядочить работу кладбищ. Что надо знать о новых требованиях?
Одна семья сможет забронировать не более трёх мест на кладбище. Фото из архива "СП" В Парламенте зарегистрирован законопроект о кладбищах и похоронных службах. 19.06.2018 -…
19 Iunie 2018
Eleva Neagu, condamnată în 1970 pentru naționalism, despre cetățenia românească a lui Lucinschi
Lilia Neagu a fost condamnată la doi ani de lagăr de corecţie prin muncă
DOC/ Mai multe ONG-uri susțin că CEC a modificat abuziv procedura de acreditare a observatorilor
Mai multe ONG-uri își exprimă dezacordul față de aprobarea de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a modificărilor la Regulamentul privind statutul observatorilor, care prevede completarea…
19 Iunie 2018
Postul vamal „Palanca” își va sista temporar activitatea
Activitatea postului vamal „Palanca” va fi sitată  începând de joi, 21 iunie, ora 17:00 și până vineri, 22 iunie, ora 17:00. Sistarea temporară are loc…
19 Iunie 2018
Ceban neagă că ar solicita declararea alegerilor nule. Ce așteptări are de la decizia instanței
Ion Ceban susține că PSRM nu cere declararea alegerilor nule și că toate solicitările către instanță au fost expuse public. Reacția fostului candidat PSRM în…
19 Iunie 2018
Apel public: Majorarea prețului la hârtie ar putea duce ziarele la faliment
Asociația Presei Independente (API) a solicitat, printr-un apel public lansat luni, 18 iunie, în adresa Parlamentului, Guvernului și membrilor grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației…
19 Iunie 2018
Завоют сирены – сохраняйте спокойствие!
Фото pixabay.com Инспекторат по чрезвычайным ситуациям мун. Бельцы сообщает, что в четверг, 21 июня, будут запущены электросирены. 19.06.2018 - 17:48
19 Iunie 2018
Ренато Усатый: «Нам не может что-то мешать, потому что мы не танцуем»
Ренато Усатый: "Я немножко прифигел от этого решения" Экс-примар Бельц на своей странице в фейсбуке ответил Владу Плахотнюку на выступление по поводу бельцкого полигона. 19.06.2018…
19 Iunie 2018
Biblioteca modernă: CV-uri video, roboţi şi resurse vii
În 2017, Parlamentul R. Moldova a aprobat Legea cu privire la biblioteci. Aceasta face referire la aspecte importante legate de felul în care funcţionează şi…
19 Iunie 2018
Церковная междоусобица: священники двух митрополий не могут поделить приход
Церковный скандал принес раскол в жизнь села. Стоп-кадр видео: CrimeMoldova Священник, сменивший митрополию, отказывается покинуть церковные владения. 19.06.2018 - 16:42
19 Iunie 2018
LIVE TEXT & VIDEO/ Instanța decide valabilitatea mandatului de primar. Năstase, prezent în ședință
Are loc ședința de judecată privind validarea mandatului de primar general al mun. Chișinău, Andrei Năstase. Magistrata care decide dacă liderul PPDA devine edil al…
19 Iunie 2018
Deputați comuniști, „cumpărați” cu sute de mii de euro? Cum comentează PDM acuzațiile
Președintele fracțiunii parlamentare PCRM, Inna Şupac, susține că liderul democraților, Vlad Plahotniuc, „ar fi cumpărat” deputații comuniști cu o sumă care se ridică în total…
19 Iunie 2018
Valabilitatea pașapoartelor românești va fi extinsă de la 5 la 10 ani
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, 18 iunie, decretul de promulgare a proiectului privind modificarea Legea 284/2005 care prevede extinderea valabilităţii paşapoartelor românești electronice…
19 Iunie 2018
Влад Плахотнюк предложил экспроприировать участок под бельцким полигоном у концессионера
Глава ДПМ сказал, что к нему лично обратились некие ответственные лица из примарии Бельц, чтобы он вмешался в мусорный кризис. Фото: pdm.md Лидер правящей Демократической…
19 Iunie 2018
Dodon, despre Rezoluția privind retragerea trupelor rusești: Va afecta serios relațiile moldo-ruse
Președintele Igor Dodon consideră că adoptarea la Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind retragererea trupelor rusești din regiunea transnistreană va duce la agravarea poziției…
19 Iunie 2018
Ce spune primarul localității unde la Oficiul Medicilor de Familie nu mai activează decât infirmiera
Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din comuna Leușeni, raionul Hâncești, a rămas fără nicio asistentă medicală. Ieri, 18 iunie, două angajate au depus cereri de…
19 Iunie 2018
De mâine șoferii nu vor mai putea staționa nici pe carosabilul din fața Casei Presei
Direcția Locativ-Comunală şi Amenajare din mun. Chișinău a instalat astăzi mobilier urban pe trotuarul din strada A. Pușkin. Astfel, locurile de parcare de pe trotuar,…
19 Iunie 2018
Plahotniuc anunță că miniștrii vor merge în teritoriu. Analist politic: „E o acțiune de PR”
Vlad Plahotniuc a anunțat de la tribuna PDM că prim-ministrul și cabinetul de miniștri vor întreprinde vizite în fiecare raion din țară pentru a comunica…
19 Iunie 2018
Болгария открывает рынок труда для молдавских работников
В Болгарию теперь можно ездить не только отдыхать, но и работать. Фото: pixabay.com Граждане Молдовы смогут получить работу в Болгарии на законных основаниях. 19.06.2018 -…
19 Iunie 2018
Cealaltă Basarabie // „Noi, mexicanii, suntem binecuvântați”
"spre deosebire de moldoveni, mexicanii ştiu să se bucure de viață
Media Azi: De ce trebuie reglementată presa online?
Ați observat, probabil, câte portaluri au apărut în ultima perioadă care pretind că ne informează, dar multe dintre ele nu fac decât să manipuleze. Dacă…
19 Iunie 2018
Trafic de influență la Penitenciarul nr. 13. CNA oferă detalii
Un angajat al Penitenciarului nr. 13 şi un avocat au fost reţinuţi în seara zilei de luni, 18 iunie, de ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA)…
19 Iunie 2018
КБ «Mobiasbanсa-Groupe Societe Generale» S.A. помогает создавать здоровое будущее
Всем было очень интересно, как отреагируют дети на такой подарок. 15 июня маленькие пациенты детской больницы в Бельцах получили удивительный подарок. 19.06.2018 - 12:00
19 Iunie 2018
Voronin se pregătește de parlamentare: „Care pensie politică?”
Liderul comuniștilor nu se pregătește de pensie, dar de alegerile parlamentare. Vladimir Voronin a declarat în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8 că…
19 Iunie 2018
Atenţie! Vor fi testate sirenele!
Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale Criuleni anunţă populaţia, că pe data  de 21.06.2018, la ora 10:00, conform planului anual de pregătire la protecţia civilă,…
19 Iunie 2018
Leancă despre rezoluția privind retragerea trupelor rusești: „Efectul va fi, bineînțeles, simbolic”
Iurie Leancă, vicepremier pentru integrare europeană, susține că adoptarea la Adunarea Generală a ONU a rezoluției privind retragererea trupelor rusești din regiunea transnistreană are un…
19 Iunie 2018
O nouă ședință. Cine este judecătorul care decide dacă Năstase devine primar
La o zi de la recuzarea judecătorului, astăzi, 19 iunie, va avea loc o nouă ședință la Judecătoria Centru privind validarea mandatului de primar general.…
19 Iunie 2018
Зависимость от компьютерных игр официально признали болезнью
В классификаторе ВОЗ даны симптомы, которые дают основание подозревать болезнь. Фото иллюстративное: pixabay.com Всемирная организация здравоохранения внесла эту зависимость в Международную классификацию болезней. 19.06.2018 - 10:49
19 Iunie 2018
Оператор службы «112» предложила беременной женщине вместо «скорой» вызвать такси
Министр Кирилл Габурич (справа) взял под контроль расследование о халатности оператора службы. Фото: mei.gov.md Служба экстренных вызовов «112» отказалась принять вызов у беременной женщины. 19.06.2018…
19 Iunie 2018
Compania germană „Fritzmeier Group”, angajează maiștri și ingineri pentru deschiderea unui punct de producere în mun. Cahul
Compania germană „Fritzmeier Group”, cu o experiență vastă, de aproape un secol, în domeniul prelucrării metalului, angajează pentru deschiderea unui …
19 Iunie 2018
В Бельцах бомж убил собутыльника инвалидной тростью
Фото иллюстративное: pixabay.com Суд вынес приговор в отношении мужчины, который обвинялся в причинении тяжких телесных повреждении, повлекших смерть. 19.06.2018 - 09:44
19 Iunie 2018
Cine sunt magistrații care judecă dosarul Domnicăi Manole în prima instanță
Marți, 19 iunie, are loc cea de-a treia ședință de judecată în dosarul penal pe numele ex-magistratei Domnica Manole, dată afară din sistem pentru pronunțarea…
19 Iunie 2018
Ce se va întâmpla în scurt timp cu mormintele abandonate? Vom putea să rezervăm locuri în cimitir
În cazul lipsei locurilor libere în cimitir, administrația, împreună că autoritățile publice locale, vor avea dreptul să selecteze morminte părăsite sau neîngrijite, cu o vechime…
19 Iunie 2018
Admiterea 2018: candidații care vor beneficia de finanțare bugetară
Intenţionezi să-ţi faci studiile la o instituţie de învăţământ superior din Republica Moldova? Vezi dacă te numeri printre candidaţii care vor beneficia de finanţare de…
19 Iunie 2018
(doc) Statul a pierdut prima luptă cu judecătorii şi procurorii responsabili de condamnarea la CtEDO
Niciun judecător şi niciun procuror de la care statul, prin intermediul Ministerului Justiţiei, a cerut prin „acţiuni de regres” recuperarea prejudiciului cauzat în urma condamnării…
19 Iunie 2018
Оператор службы «112» предложила беременной женщине вместо «скорой» вызвать такси
Министр Кирилл Габурич (справа) взял под контроль расследование о халатности оператора службы. Фото: mei.gov.md Служба экстренных вызовов «112» отказалась принять вызов у беременной женщины. 18.06.2018…
18 Iunie 2018
API semnalează situația critică a ziarelor după scumpirea hârtiei cu până la 25%
Asociaţia Presei Independente (API) face un apel către autorități și semnalează situaţia critică în care s-au pomenit publicaţiile periodice din Republica Moldova după scumpirea hârtiei…
18 Iunie 2018
New York Times: Угроза торговой войны нависла над мировой экономикой
Администрация Трампа ввела новую 25-процентную пошлину на импорт товаров из Китая на общую сумму около 50 млрд долларов. Фото: Michael Vadon / commons.wikimedia.org Правительство Трампа…
18 Iunie 2018
Мужчина обещал «помочь» обвиняемому и сам предстал перед судом
Посредника задержали в бельцком кафе офицеры по борьбе с коррупцией. Фото иллюстративное: realitatea.md Апелляционная палата Бельц 16 мая вынесла приговор в отношении жителя бельцкого пригорода,…
18 Iunie 2018
DOC/ Procuratura Generală, sesizată în legătură cu un monument de la Comrat pe care a fost gravată harta Rusiei
Procuratura Generală (PG) a fost sesizată cu privire la instalarea la Comrat a unei pietre de onoare în cinstea grănicerilor. Deși monumentul este dedicat grănicerilor…
18 Iunie 2018
(VIDEO) Donații tenebre: terenurile de sport ale președintelui
La sfârșitul anului 2017, fundația „Din Suflet” a soției președintelui Republicii Moldova a lansat un proiect „ambițios”, care presupune construcția a 300 de complexe sportive…
18 Iunie 2018
Cum au sărbătorit bărbații din R. Moldova Ziua Internațională a Taților
Ziua Internațională a Taților este marcată în acest an, în a treia săptămână a lunii iunie în mai mult de 50 de țări ale lumii.…
18 Iunie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work