en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Studiu de caz: Disputa dintre Guvern și Președinție privind participarea militarilor moldoveni la aplicații militare în Ucraina

La 5 septembrie 2017, Președinția a anunțat că șeful statului, Igor Dodon, a respins cererea Ministerului Apărării de a permite plecarea unui contingent de 57 de militari moldoveni la aplicații militare internaționale, desfășurate în Ucraina sub egida SUA. A doua zi, pe 6 septembrie, Guvernul întrunit în ședință a aprobat hotărârea cu privire la plecarea militarilor, iar Președinția a anunțat că a suspendat hotărârea și că o va ataca la Curtea Constituțională. Până la urmă, în seara zilei de 6 septembrie, Ministerul Apărării a anunțat că militarii au plecat în Ucraina. Presa a reflectat acest subiect timp de câteva zile: pe 5, 6 și 7 septembrie. Unele instituții de presă l-au tratat în mod părtinitor și cu utilizarea unor tehnici de manipulare. La NTV Moldova și Accent TV au fost utilizate diferite tehnici de manipulare pentru a acredita ideea (vehiculată periodic de către socialiști) că Guvernul ar lucra în secret pentru a face ca Republica Moldova să adere la NATO. În realitate, această chestiune nu a fost discutată niciodată la nivel oficial și nu a fost declarată ca un obiectiv al Republicii Moldova. Militarii moldoveni participă însă, începând cu anul 1996, la exerciții militare și la programe de instruire alături de militari SUA.

La Prime TV, Publika TV și Canal 2 subiectul a fost prezentat cu un ușor accent pe victoria premierului Pavel Filip în disputa cu președintele Igor Dodon referitoare la permisiunea/interdicția de a trimite militari la aplicațiile din Ucraina. La Deschide.md a fost inserat un titlu ușor părtinitor în favoarea primului-ministru: „Filip îl lasă pe Dodon cu ochii în soare. Își asumă participarea militarilor la exerciții în Ucraina”. La Sputnik.mdZiarulnațional.mdRTR Moldova și Noi.mdcare au transmis mai multe știri la subiect, nu au fost înregistrate abateri de la normele de scriere a știrilor. Jurnal TV nu a reflectat subiectul nici în ediția de știri de la ora 19.00, nici pe 5 septembrie și nici pe 6 septembrie, ceea ce poate fi considerat drept omisiune.deschide

Majoritatea instituțiilor media care au reflectat subiectul au lăsat loc de speculații prin faptul că nu au prezentat informația completă, la background, despre exercițiul la care urmau să participe militarii moldoveni. Astfel, jurnaliștii au spus că este vorba despre un „stagiu de pregătire” multinațional – termen folosit de Ministerul Apărării – care se va desfășura în Ucraina, însă nu au precizat cine îl organizează și cui îi este adresat. Acest lucru a permis ca afirmațiile șefului statului, prezente în știri, precum că interzice militarilor moldoveni să participe la aplicații sub egida unui bloc militar sau sub egida NATO, să creeze confuzie pentru telespectatori sau cititori. Or, exercițiul din Ucraina nu este un eveniment organizat de NATO, așa cum se poate vedea de pe pagina oficială a programului „Rapid Trident”, ci de Statele Unite la solicitarea Ministerului Apărării din Ucraina. Tot acolo jurnaliștii puteau afla ce state participă și care este menirea acestor pregătiri. Faptul că reporterii nu au prezentat această informație și s-au axat în special pe conflictul dintre premier și președinte denotă o carență de documentare și o lipsă de interes pentru informarea corectă și completă a publicului.

Cea mai tendențioasă prezentare a subiectului, cu folosirea tehnicilor de manipulare, a fost observată la NTV Moldova și, parțial, la Accent TV, unde, prin construcția știrilor și prin abordare, s-a acreditat ideea că președintele Igor Dodon se opune participării militarilor moldoveni la un exercițiu al NATO și că Republica Moldova riscă să nu mai fie un stat neutru. Această practică este numită în literatura de specialitate „exagerarea mizei sau introducerea în discuție a unor mize false”[1] și reprezintă o „metodă de manipulare care încearcă fie credibilizarea unei afirmații, fie determinarea unei anumite atitudini prin focalizarea atenției asupra unor probleme inexistente, secundare sau lipsite de relevanță”.

Mai jos sunt trecute în revistă câteva tehnici de manipulare identificate în știrile transmise de NTV Moldova la subiectul monitorizat:

amestec dintre fapte și opinii – în știrea difuzată de NTV Moldova la 5 septembrie reporterul a afirmat că „în solicitarea adresată președintelui, Viceministrul Apărării, Gheorghe Galbură, a înlocuit în solicitarea sa termenul de „exercițiu militar” cu unul mai neutru – „stagiu de pregătire” în speranța că-l va convinge pe comandantul suprem” – aceasta este o opinie a jurnalistului.ntv moldova

Pentru a fi dată drept informație, jurnalistul ar fi trebuit să verifice faptul „înlocuirii” din sursa directă – Ministerul Apărării. Astfel, se constată și o acuzație fără reacția celui acuzat, fapt ce contravine Codului Deontologic.

„Pe tot parcursul activității sale, Guvernul Filip, supranumit și nocturn, după ce a fost instaurat la miez de noapte, a manifestat o simpatie aparte față de blocul militar NATO. Cu fiecare ocazie, a implicat Republica Moldova în tot felul de acțiuni și manevre comune cu ostașii din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice” – comentariu al reporterului inclus în știrea difuzată la 6 septembrie.

„După ce comandantul suprem al Forțelor Armate a suspendat scandaloasa hotărâre, Guvernul a recurs la un nou abuz. Prin intermediul purtătorului de cuvânt, Executivul a anunțat că indiferent de decizia președintelui Igor Dodon, militarii moldoveni vor participa la exercițiul militar din Ucraina” – comentariu din aceeași știre de la NTV Moldova, difuzată pe 6 septembrie.

Rapiditatea cu care a fost publicată decizia Guvernului în Monitorul Oficial arată cât de importantă a fost aceasta pentru Guvernul Filip” – Accent TV7 septembrie.

prezentarea selectivă a opiniei experților – în jurnalul din 6 septembrie difuzat de NTV Moldova au fost prezentate opiniile la subiectul participării militarilor moldoveni a doi experți/analiști, care au exprimat opinii similare. Astfel, nu a fost respectat echilibrul surselor.

trucarea vox-urilor – într-un vox-populi prezentat pe 6 septembrie la NTV Moldova, toți vorbitorii au declarat că președintele trebuie să aibă ultimul cuvânt, că Republica Moldova trebuie să fie o țară neutră. Nu este clar ce întrebare a pus reporterul. Regulile de realizare a sondajelor stradale prevăd că tuturor vorbitorilor trebuie să le fie pusă aceeași întrebare și că vocile trebuie selectate cu respectarea echilibrului, astfel încât să existe și opinii pro, și contra, și neutre. În acest caz putem deduce că a avut loc o selectare a opiniilor în funcție de mesajul transmis – și anume, au fost incluse doar cele favorabile socialiștilor și președintelui Igor Dodon.

Unuia dintre interlocutori reporterul i-a pus o întrebare manipulatoare, prin care transmite un mesaj fals: „Dvstră, ca cetățean, cum credeți, trebuie Moldova să participe la exerciții NATO sau totuși trebuie să rămână o țară neutră?”. Participarea la exerciții militare împreună cu țări membre NATO nu înseamnă aderarea Republicii Moldova la acest bloc militar, reporterul însă, prin formularea sa, induce această idee.

etichetare – „Vestul nationalist al Ucrainei” – NTV Moldova, 5 septembrie.

citarea unor surse imposibil de verificat/citarea unor experți necunoscuți – „în presa internațională se pune accentul pe faptul că exercițiile au menirea de a demonstra sprijinul internațional pentru operațiunea militară a Kievului în regiunile Donețk și Lugansk. De asemenea, aceste acțiuni mai sunt văzute ca o demonstrare de forță a NATO și Statelor Unite în imediata apropiere a hotarelor Federației Ruse” – sunt afirmații făcute de reporter în știrea difuzată de NTV Moldova la 5 septembrie, fără să fie făcută trimitere la surse concrete. În continuare sunt folosite intv moldova magini de pe un poligon de aplicații militare și o declarație a comandatul Forțelor Terestre ale SUA din Europa, drept sursă fiind indicat „youtube”. Astfel, nu este clar unde au fost filmate imaginile, când și în ce context comandantul american a făcut declarațiile respective.

Experții în securitate menționează că orice apropiere de NATO a Republicii Moldova se va răsfrânge imediat asupra situației din regiunea transnistreană și va spulbera orice posibilitate de a soluționa pașnic acest conflict” – reporterul nu a făcut trimitere la nici un expert concret, care ar fi exprimat o astfel de opinie (știrea din 6 septembrie).

Menționăm că decizia Guvernului de a merge împotriva voinței președintelui ales de popor, în opinia mai multor analiști, nu este altceva decât îndeplinirea unei comenzi, care vine de la Vest”- Accent TV7 septembrie.

Viorica Zaharia, expertă media

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

[1] Teză de doctorat, Universitatea Transilvania din Brașov, Tehnici de manipulare a electoratului prin  cercetări de marketing, http://www.unitbv.ro/Portals/31/Sustineri%20de%20doctorat/Rezumate/Vierasu.pdf

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Astăzi aflăm cine ne va reprezenta țara la Eurovision. Pe cine mizează Kirkorov
Astăzi, 24 februarie, are loc finala naţională a concursului muzical Eurovision 2018. Show-ul va fi transmis, în direct, de postul public de televiziune începând cu…
24 Februarie 2018
De ce am plecat de acasă? De ce (nu) voi mai reveni?
Echipa Diaspora-ZdG a lansat o mini-serie în care va povesti despre deciziile membrilor săi de a pleca din R. Moldova, despre cum a fost adaptarea…
24 Februarie 2018
Mediocritatea ca avantaj electoral
Suflă vântul în noosfera aerisită a Guvernului şi Parlamentului
24 Februarie 2018
DUMINICA ORTODOXIEI – Dar ce este Ortodoxia?
  Ortodoxia este întocmai precum aurul curat. Precum aurul e scos din cuptor şi ori de câte ori îl arzi …
24 Februarie 2018
VIDEO: Cei mai buni elevi, premiați la ”Gala Olimpicilor”
S-au consumat olimpiadele şcolare locale şi în majoritatea şcolilor au fost organizate festivităţi de omagiere  a celor mai buni elevi, menite să le pună în…
24 Februarie 2018
135 de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție o susțin pe Kovesi și contestă raportul ministrului Justiției
135 din cei 183 de procurori de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România îi iau apărarea Codruței Kovesi, șefa instituției. Anchetatorii contestă raportul ministrului…
24 Februarie 2018
Consătenii lui Elefterie Sinicliu vin cu noi detalii
Articolul „Elefterie Sinicliu: cel mai tânăr votant al Unirii”, publicat în CUVÂNTUL la 01.12.2017 (vezi aici), a avut o rezonanță deosebită printre locuitorii satului Echimăuți,…
24 Februarie 2018
Doar 5 ambulanțe din 366 corespund tuturor cerințelor. Situație critică la Centrul de Asistență Medicală Urgentă
Centrul Naţional de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească are la balanță 366 de ambulanțe. Doar cinci dintre acestea, care au fost cumpărate anul trecut, corespund tuturor…
24 Februarie 2018
Cea mai longevivă persoană din Ialoveni a împlinit 110 ani
Maria Raţă, cea mai longevivă persoană din oraşul Ialoveni, a împlinit 110 ani. Femeia s-a născut la 1 ianuarie 1908. Biografia ei se intersectează cu…
24 Februarie 2018
Noul magazin Librarius din Ialoveni
Noua Librărie LIBRARIUS s-a deschis în Octombrie anul trecut în Ialoveni pe str. Alexandru cel Bun, 84, în inima orașului. Aceasta este amenajată într-un stil…
24 Februarie 2018
Abonaţii CUVÂNTUL-ui care s-au ales cu premii
Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL a făcut totalurile concursului pentru cea mai activă promovare a ziarului în Ziua Abonatului – 8 decembrie 2017. Acest lucru s-a făcut…
24 Februarie 2018
IALOVENI // Au furat tomberoanele cu tot cu gunoi
În noaptea spre joi, 22 februarie, din apropierea blocului situat pe strada Basarabia 1, au dispărut fără urmă șase din cele șapte tomberoane în care…
24 Februarie 2018
Vrea clasa politică de la București să guverneze într-un model de stat de felul celui de la Chișinău?
Asta este întrebarea fundamentală pentru a înțelege frământările, care au început mai bine de un an în urmă, ale actualei puteri de la București. Poate…
24 Februarie 2018
Cod galben și temperaturi de până la -19°C. Cât vor dura temperaturile scăzute
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat god galben de schimbare bruscă a vremii. Astfel, în intervalul 25 februarie – 2 martie,  în urma pătrunderii maselor…
24 Februarie 2018
Viceprimarul de Telenești a descoperit un dinte de mastodont
Victor Bogdan, viceprimarul oraşului Telenești,  fiind la cariera de nisip din Verejeni, a descoperit în nisipul excavat un dinte enorm de fosilă. Ulterior s-a stabilit…
24 Februarie 2018
Ce mai face ANSA
De câteva săptămâni, mai exact din ziua în care au fost făcute publice datele unui studiu privind calitatea produselor lactate, comercializate în R. Moldova, realizat…
24 Februarie 2018
De ce nu mai vreau să lucrez la bancă
Pe când eram lucrător la bancă în R. Moldova, în viziunea multor clienți ai băncii eram ca niște hoți de milioane, care, pe lângă faptul…
24 Februarie 2018
2 % din impozite – pentru investigații jurnalistice
Începând cu 1 ianuarie 2017 în R. Moldova funcționează „mecanismul 2%”, prin care persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot direcţiona 2% din suma impozitului pe…
24 Februarie 2018
Самые высокооплачиваемые вакансии в Бельцах
По вопросам трудоустройства следует обращаться в Агентство занятости. Фото: Яков Гасан Национальное агентство занятости населения опубликовало список самых высокооплачиваемых рабочих мест, куда требуются сотрудники. 23.02.2018…
23 Februarie 2018
(doc) PLDM solicită Procuraturii Generale să ancheteze „echidistant” amenințarea la adresa Mariei Ciobanu
Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a depus o plângere la Procuratura Generală după ce în seara zilei de ieri, 22 februarie, a fost amenințată la telefon…
23 Februarie 2018
Эксперты и политики о досрочных выборах в Кишиневе и Бельцах
Сначала мэр Бельц Ренато Усатый, а затем примар Кишинёва Дорин Киртоакэ подали в отставку. Пост градоначальников остался вакантным. Эксперты и политики о досрочных выборах в…
23 Februarie 2018
CSM atenționează instanțele să nu depersonalizeze nemotivat hotărârile judecătorești
Deși a intrat în vigoare încă în noiembrie 2017, după protestele jurnaliştilor și a membrilor societății civile, Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești…
23 Februarie 2018
Gheorghe Duca nu a plecat de la șefia Academiei de Științe a Moldovei
Gheorghe Duca nu a demisionat din funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), ci doar încetează a mai fi membru din oficiu…
23 Februarie 2018
PROGRAMUL DE GRANTURI MICI PENTRU TINERII DIN RAIONUL IALOVENI, RUNDA A XVI – A
Fondul pentru Tineri Ialoveni anunţă lansarea celei de a XVI – a runde a concursului de proiecte din cadrul Programului de granturi mici pentru tineri.…
23 Februarie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work