en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Studiu de caz: Disputa dintre Guvern și Președinție privind participarea militarilor moldoveni la aplicații militare în Ucraina

La 5 septembrie 2017, Președinția a anunțat că șeful statului, Igor Dodon, a respins cererea Ministerului Apărării de a permite plecarea unui contingent de 57 de militari moldoveni la aplicații militare internaționale, desfășurate în Ucraina sub egida SUA. A doua zi, pe 6 septembrie, Guvernul întrunit în ședință a aprobat hotărârea cu privire la plecarea militarilor, iar Președinția a anunțat că a suspendat hotărârea și că o va ataca la Curtea Constituțională. Până la urmă, în seara zilei de 6 septembrie, Ministerul Apărării a anunțat că militarii au plecat în Ucraina. Presa a reflectat acest subiect timp de câteva zile: pe 5, 6 și 7 septembrie. Unele instituții de presă l-au tratat în mod părtinitor și cu utilizarea unor tehnici de manipulare. La NTV Moldova și Accent TV au fost utilizate diferite tehnici de manipulare pentru a acredita ideea (vehiculată periodic de către socialiști) că Guvernul ar lucra în secret pentru a face ca Republica Moldova să adere la NATO. În realitate, această chestiune nu a fost discutată niciodată la nivel oficial și nu a fost declarată ca un obiectiv al Republicii Moldova. Militarii moldoveni participă însă, începând cu anul 1996, la exerciții militare și la programe de instruire alături de militari SUA.

La Prime TV, Publika TV și Canal 2 subiectul a fost prezentat cu un ușor accent pe victoria premierului Pavel Filip în disputa cu președintele Igor Dodon referitoare la permisiunea/interdicția de a trimite militari la aplicațiile din Ucraina. La Deschide.md a fost inserat un titlu ușor părtinitor în favoarea primului-ministru: „Filip îl lasă pe Dodon cu ochii în soare. Își asumă participarea militarilor la exerciții în Ucraina”. La Sputnik.mdZiarulnațional.mdRTR Moldova și Noi.mdcare au transmis mai multe știri la subiect, nu au fost înregistrate abateri de la normele de scriere a știrilor. Jurnal TV nu a reflectat subiectul nici în ediția de știri de la ora 19.00, nici pe 5 septembrie și nici pe 6 septembrie, ceea ce poate fi considerat drept omisiune.deschide

Majoritatea instituțiilor media care au reflectat subiectul au lăsat loc de speculații prin faptul că nu au prezentat informația completă, la background, despre exercițiul la care urmau să participe militarii moldoveni. Astfel, jurnaliștii au spus că este vorba despre un „stagiu de pregătire” multinațional – termen folosit de Ministerul Apărării – care se va desfășura în Ucraina, însă nu au precizat cine îl organizează și cui îi este adresat. Acest lucru a permis ca afirmațiile șefului statului, prezente în știri, precum că interzice militarilor moldoveni să participe la aplicații sub egida unui bloc militar sau sub egida NATO, să creeze confuzie pentru telespectatori sau cititori. Or, exercițiul din Ucraina nu este un eveniment organizat de NATO, așa cum se poate vedea de pe pagina oficială a programului „Rapid Trident”, ci de Statele Unite la solicitarea Ministerului Apărării din Ucraina. Tot acolo jurnaliștii puteau afla ce state participă și care este menirea acestor pregătiri. Faptul că reporterii nu au prezentat această informație și s-au axat în special pe conflictul dintre premier și președinte denotă o carență de documentare și o lipsă de interes pentru informarea corectă și completă a publicului.

Cea mai tendențioasă prezentare a subiectului, cu folosirea tehnicilor de manipulare, a fost observată la NTV Moldova și, parțial, la Accent TV, unde, prin construcția știrilor și prin abordare, s-a acreditat ideea că președintele Igor Dodon se opune participării militarilor moldoveni la un exercițiu al NATO și că Republica Moldova riscă să nu mai fie un stat neutru. Această practică este numită în literatura de specialitate „exagerarea mizei sau introducerea în discuție a unor mize false”[1] și reprezintă o „metodă de manipulare care încearcă fie credibilizarea unei afirmații, fie determinarea unei anumite atitudini prin focalizarea atenției asupra unor probleme inexistente, secundare sau lipsite de relevanță”.

Mai jos sunt trecute în revistă câteva tehnici de manipulare identificate în știrile transmise de NTV Moldova la subiectul monitorizat:

amestec dintre fapte și opinii – în știrea difuzată de NTV Moldova la 5 septembrie reporterul a afirmat că „în solicitarea adresată președintelui, Viceministrul Apărării, Gheorghe Galbură, a înlocuit în solicitarea sa termenul de „exercițiu militar” cu unul mai neutru – „stagiu de pregătire” în speranța că-l va convinge pe comandantul suprem” – aceasta este o opinie a jurnalistului.ntv moldova

Pentru a fi dată drept informație, jurnalistul ar fi trebuit să verifice faptul „înlocuirii” din sursa directă – Ministerul Apărării. Astfel, se constată și o acuzație fără reacția celui acuzat, fapt ce contravine Codului Deontologic.

„Pe tot parcursul activității sale, Guvernul Filip, supranumit și nocturn, după ce a fost instaurat la miez de noapte, a manifestat o simpatie aparte față de blocul militar NATO. Cu fiecare ocazie, a implicat Republica Moldova în tot felul de acțiuni și manevre comune cu ostașii din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice” – comentariu al reporterului inclus în știrea difuzată la 6 septembrie.

„După ce comandantul suprem al Forțelor Armate a suspendat scandaloasa hotărâre, Guvernul a recurs la un nou abuz. Prin intermediul purtătorului de cuvânt, Executivul a anunțat că indiferent de decizia președintelui Igor Dodon, militarii moldoveni vor participa la exercițiul militar din Ucraina” – comentariu din aceeași știre de la NTV Moldova, difuzată pe 6 septembrie.

Rapiditatea cu care a fost publicată decizia Guvernului în Monitorul Oficial arată cât de importantă a fost aceasta pentru Guvernul Filip” – Accent TV7 septembrie.

prezentarea selectivă a opiniei experților – în jurnalul din 6 septembrie difuzat de NTV Moldova au fost prezentate opiniile la subiectul participării militarilor moldoveni a doi experți/analiști, care au exprimat opinii similare. Astfel, nu a fost respectat echilibrul surselor.

trucarea vox-urilor – într-un vox-populi prezentat pe 6 septembrie la NTV Moldova, toți vorbitorii au declarat că președintele trebuie să aibă ultimul cuvânt, că Republica Moldova trebuie să fie o țară neutră. Nu este clar ce întrebare a pus reporterul. Regulile de realizare a sondajelor stradale prevăd că tuturor vorbitorilor trebuie să le fie pusă aceeași întrebare și că vocile trebuie selectate cu respectarea echilibrului, astfel încât să existe și opinii pro, și contra, și neutre. În acest caz putem deduce că a avut loc o selectare a opiniilor în funcție de mesajul transmis – și anume, au fost incluse doar cele favorabile socialiștilor și președintelui Igor Dodon.

Unuia dintre interlocutori reporterul i-a pus o întrebare manipulatoare, prin care transmite un mesaj fals: „Dvstră, ca cetățean, cum credeți, trebuie Moldova să participe la exerciții NATO sau totuși trebuie să rămână o țară neutră?”. Participarea la exerciții militare împreună cu țări membre NATO nu înseamnă aderarea Republicii Moldova la acest bloc militar, reporterul însă, prin formularea sa, induce această idee.

etichetare – „Vestul nationalist al Ucrainei” – NTV Moldova, 5 septembrie.

citarea unor surse imposibil de verificat/citarea unor experți necunoscuți – „în presa internațională se pune accentul pe faptul că exercițiile au menirea de a demonstra sprijinul internațional pentru operațiunea militară a Kievului în regiunile Donețk și Lugansk. De asemenea, aceste acțiuni mai sunt văzute ca o demonstrare de forță a NATO și Statelor Unite în imediata apropiere a hotarelor Federației Ruse” – sunt afirmații făcute de reporter în știrea difuzată de NTV Moldova la 5 septembrie, fără să fie făcută trimitere la surse concrete. În continuare sunt folosite intv moldova magini de pe un poligon de aplicații militare și o declarație a comandatul Forțelor Terestre ale SUA din Europa, drept sursă fiind indicat „youtube”. Astfel, nu este clar unde au fost filmate imaginile, când și în ce context comandantul american a făcut declarațiile respective.

Experții în securitate menționează că orice apropiere de NATO a Republicii Moldova se va răsfrânge imediat asupra situației din regiunea transnistreană și va spulbera orice posibilitate de a soluționa pașnic acest conflict” – reporterul nu a făcut trimitere la nici un expert concret, care ar fi exprimat o astfel de opinie (știrea din 6 septembrie).

Menționăm că decizia Guvernului de a merge împotriva voinței președintelui ales de popor, în opinia mai multor analiști, nu este altceva decât îndeplinirea unei comenzi, care vine de la Vest”- Accent TV7 septembrie.

Viorica Zaharia, expertă media

____________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

[1] Teză de doctorat, Universitatea Transilvania din Brașov, Tehnici de manipulare a electoratului prin  cercetări de marketing, http://www.unitbv.ro/Portals/31/Sustineri%20de%20doctorat/Rezumate/Vierasu.pdf

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Aşteaptă părinţii, buneii, finii şi naşii, fraţii, surorile şi şcoala din sat
cadou un abonament la ziar. Un abonament la CUVÂNTUL pe 2018 pentru cititorii din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Teleneşti costă:    1 lună - 12…
14 Decembrie 2017
Debutanţi, dar și premianţi
  Fotbal club Fortuna din localitatea Pleşeni, raionul Cantemir, şi Clubul de fotbal  Fârlădeni, raionul Căuşeni, au avut o evoluare destul de bună în actualul…
14 Decembrie 2017
Муниципальный Совет Бельц LIVE: текстовая и видеотрансляция
Фото из архива «СП» Муниципальный Совет Бельц LIVE: текстовая и видеотрансляцияСледите за дебатами на сегодняшнем заседании муниципального Совета Бельц в прямом вещании «СП».  ...
14 Decembrie 2017
Муниципальный Совет Бельц LIVE: текстовая и видеотрансляция
Фото из архива «СП» Муниципальный Совет Бельц LIVE: текстовая и видеотрансляцияСледите за дебатами на сегодняшнем заседании муниципального Совета Бельц в прямом вещании «СП».  ...
14 Decembrie 2017
Au contabilizat roada din hambare
Mihail Sandic, conducătorul unității agricole din satul Șipca, s-a învrednicit de titlul de Cel mai bun gospodar din raionul Șoldănești. Liderul agricol nu este la…
14 Decembrie 2017
Apărător al „limbii moldovenești”, Igor Dodon își scrie cu „â” din „a” discursurile împotriva limbii române în Constituție
În timp ce încă acum patru ani „limba română” a devenit limba de stat a R. Moldova, iar modificarea Constituției în acest sens nu reprezintă…
14 Decembrie 2017
Produsele de tip fast food, shaorma și kebab NU vor fi interzise în Europa
În ultimele săptămâni, mai multe instituţii de presă au publicat știri potrivit cărora Uniunea Europeană interzice produsele fast food, cum ar fi shaorma, kebab sau…
14 Decembrie 2017
Benzina și motorina s-au ieftinit
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 13 decembrie, prețul plafon pentru…
13 Decembrie 2017
Aşteaptă părinţii, buneii, finii şi naşii, fraţii, surorile şi şcoala din sat
cadou un abonament la ziar. Un abonament la CUVÂNTUL pe 2018 pentru cititorii din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Teleneşti costă:    1 lună - 12…
13 Decembrie 2017
Бесплатный трансфер в Кишинёвский аэропорт с S7 Airlines и Gigant Service Avia
Компания Gigant Service Avia в преддверии праздников Рождества и Нового года спешит сообщить, что с 12.12.2017 года авиакомпания S7 Airlines предлагает бесплатный экспресс по маршруту…
13 Decembrie 2017
Ёлка в Бельцах зажжётся на неделю позже
В прошлом году открытие ёлки состоялось 15 декабря. Фото из архива "СП" В этом году открытие новогодней ёлки произойдёт позже, чем в предыдущие годы. В…
13 Decembrie 2017
В Бельцах могут появиться подземные мусорные площадки
Архитектор представил варианты мусорных площадок, которые существуют в разных странах. Фото balti.md Концепцию благоустройства новых площадок для сбора бытовых отходов градостроительный совет рассмотрел на заседании…
13 Decembrie 2017
«Заря» снова уволила главного тренера. Он проработал меньше 4 месяцев
Штефан Стойка возглавил команду в августе. Фото sports.md Руководство бельцкого футбольного клуба «Заря» в среду, 13 декабря, расторгло контракт с румынским тренером Штефаном Стойкой.   13.12.2017 - 17:25
13 Decembrie 2017
Citiţi JOI în ZdG
În ediția din 14 decembrie a Ziarului de Gardă delectați-vă cu un nou episod din seria „Lumea oligarhilor”. R. Moldova, Ucraina și Georgia sunt trei…
13 Decembrie 2017
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work