en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Știrile false trebuie dezmințite de către toți cetățenii, nu doar de jurnaliști
Cristina Lupu le prezintă participanților „scheme” pentru crearea și răspândirea unor falsuri, dar le dă și antidotul

Cei 35 de colaboratori ai Campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS! desfășoară diferite activități de informare a cetățenilor din raioanele de care sunt responsabili, dar au și sarcina de a depista știri false sau dezinformări. În cadrul unui atelier pentru colaboratorii Campaniei STOP FALS!, expertele Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent din București și Lilia Zaharia de la Asociația Presei Independente (API) le-au prezentat instrumente și platforme de verificare a fotografiilor și imaginilor video, localizare a serverelor site-urilor care distribuie dezinformări, a profilurilor dubioase din rețele sociale etc.

Colaboratorii STOP FALS! sunt oameni cu cele mai diverse profesii, de la profesori, avocați, jurnaliști, până la salvatori. Rolul lor este de a informa cetățenii din toate raioanele țării, inclusiv din regiunile găgăuză și transnistreană, cum să facă deosebirea dintre dezinformare și informația credibilă. Jurnaliștilor le este mai ușor să depisteze știrile false și tendențioase, însă pentru oamenii din alte domenii profesionale acest lucru este o provocare. Pentru a învăța mai multe, ei „au intrat în pielea” jurnaliștilor care depistează și dezmint știrile false.

Veronica Ateș, colaboratoarea STOP FALS! de la Anenii Noi, spune că, deși nu este jurnalistă, a învățat să analizeze toată informația care ajunge la ea. „Înainte, dacă era vreun aspect care nu-mi plăcea în știri, nu mai citeam, priveam sau ascultam. Acum deja înțeleg ce înseamnă o știre calitativă, care sunt aspectele care trebuie să le conțină. Până acum îmi era greu să dau verdictul final la o anumită știre. Acum am niște pași pe care îi urmez: cine este autorul, răspunde știrea la întrebările cine, când, unde, cum, dacă sunt sau nu relevante imaginile, dacă autorul nu-și impune părerea, iar dacă am suspiciuni, atunci caut informații și în altă parte și fac comparație. Le explic același lucru și oamenilor cu care mă întâlnesc în cadrul Campaniei STOP FALS!”.

Jurnalista portalului Stopfals.md, Lilia Zaharia, le-a prezentat participanților o serie de instrumente de verificare a informațiilor: „Dacă în știri sunt fotografii care par să nu aibă legătură cu textul, vă vine în ajutor Tineye.com, un instrument online cu ajutorul căruia putem afla locul și perioada în care a fost făcută fotografia, dacă este originală sau dacă a fost prelucrată. În activitatea noastră folosim frecvent instrumentele Webmii.com, Pipl.com, Iplocation.net, care sunt ușor de utilizat și îți permit să afli unde a fost făcută o fotografie, unde se află serverele unui site etc.”.

Petru Craveț, colaboratorul pentru raionul Călărași, spune că până acum, toate cunoștințele lui privitor la identificarea dezinformărilor aveau un caracter mai mult teoretic: „Aceste instrumente de verificare erau departe de mine, iar acum le pot aplica ori de câte ori am dubii în privința unor informații și mă fac mai imun în fața avalanșei de știri false și manipulatorii”.

Cristina Lupu, experta Centrului pentru Jurnalism Independent din București (România), le-a explicat colaboratorilor STOP FALS! că rolul fiecăruia în comunitatea sa este unul mult mai mare decât cred ei. „Voi, în general, aveți o sarcină suplimentară pe lângă cea de a vă întâlni cu oamenii și a le vorbi despre fenomenul dezinformării. Voi sunteți percepuți în comunitățile voastre drept experți. Oamenii au încredere în ce le oferiți, iar pagina voastră de Facebook, de exemplu, s-a transformat într-un mini-ziar pe care „îl publicați” prin distribuirile care le faceți și ar trebui să funcționați ca niște redactori-șefi și să verificați tot ce distribuiți, pentru că există riscul că dacă dați o știre falsă, chiar dacă o corectați apoi, foarte mulți din urmăritorii voștri să rețină informația inițială”.

Tatiana Zabulica, colaboratoarea campaniei în raionul Soroca, spune că este des pusă în situația, când rudele sau prietenii „îi cer expertiza” când este vorba de dezinformări: „Până a fi implicată în acest proiect, foarte rar puneam la îndoială veridicitatea știrilor publicate în mass-media de la noi. Poate niște titluri foarte intrigante dădeau de bănuit. Drept că și frecvența falsurilor era mai mică. De când fac parte din acest proiect, mi-am îmbogățit cunoștințele privind metodele de depistare și verificare a știrilor false. Acestea îmi sunt utile atât în calitate de consumatoare de știri și traineră în cadrul proiectului, dar și în calitate de reporteră. Chiar recent am scris o știre în care am demontat un fals privind falsificarea unor semnături în favoarea unui partid. Este important că în cadrul acestui proiect noi transmitem aceste cunoștințe și abilități cetățenilor, în speranța că mai puțini oameni vor cădea pradă falsurilor, manipulărilor și propagandei”.

Constantin Celac, colaborator la Cimișlia, spune că luptă cu falsurile cu toate mijloacele, inclusiv face câte o raportare pe zi la Facebook: „Avem multe dezinformări, în special pe rețelele sociale, unde multă lume își petrece timpul. Eu fac, minim, câte o raportare pe zi la Facebook, asta îi îndemn pe toți, dacă vom arăta că ne pasă și nu vom consuma tot ce ni se oferă, vom face mai puțin eficiente falsurile, iar uneori putem chiar să prevenim lansarea lor”.

Cristina Lupu le-a prezentat participanților și câteva „scheme” pentru crearea și răspândirea unor falsuri, dar și care este antidotul: „Până nu demult, oamenii erau atenți la ce știri apăreau de 1 aprilie, de Ziua păcălelilor, și fiecare din noi verifica toată informația care ajungea la ei și erau mereu sceptici, se întrebau, da poate cineva vrea să ne păcălească, dar hai că mă mai uit și în altă sursă, nu distribui această informație pentru că nu sunt sigur că e adevărată. Acum, trăim în vremuri când 1 aprilie este în fiecare zi. Avem acest potențial de minciună și dezinformare când suntem pe rețelele sociale sau ne uităm la TV și de aceea este foarte important să fim la fel de sceptici cu informațiile care ajung la noi în fiecare zi. În general, dezinformarea și știrile false se bazează pe câteva lucruri: informații care par foarte noi, și de regulă minciunile sunt noi, pentru că dacă am inventat ceva, probabil nimeni nu mai știe despre lucrul care l-am inventat eu acum. Dar și pe emoție. Dacă cineva ne enervează foarte tare sau vrea să ne bucure foarte tare, ar trebui să ne întrebăm dacă nu există o motivație suplimentară acolo”.

În timpul atelierului, colaboratorii Campaniei STOP FALS! au avut și exerciții practice, unde au testat de sine stătător instrumentele și platformele care le-au fost prezentate de experte.

Rodica Malic

Evenimentul este parte a proiectului „Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova", implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată



The english version of site is out of work