en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Specialişti în educaţie instruiţi cum să comunice corect cu presa despre copiii aflaţi în dificultate
Participanţii au simulat situaţii de comunicare eficientă cu mass-media.
Foto: API

Peste 40 de specialişti din cadrul Direcţiilor raionale şi municipale de învăţământ au fost instruiţi cum să aplice în practică prevederile regulamentului privind comunicarea între instituţiile de învăţământ şi mass-media, în cazurile în care sunt vizaţi copiii. Trainingul a fost organizat de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu API, la 15 octombrie 2014.

Specialişti din domeniul educaţiei din toate centrele raionale şi municipale au fost instruiţi cum să asigure protecţia datelor cu caracter personal ale copiilor, cum să fie respectată prezumţia nevinovăţiei persoanelor bănuite de comiterea unor abuzuri faţă de copii, ce formule de comunicare să utilizeze în relaţiile cu presa, dar şi cum se comunice în situaţii dificile, cum ar fi  cele de criză.

Participanţii au discutat pe marginea unor exemple concrete de comunicare ineficientă dinte reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ şi jurnalişti, situaţii în care specialiştii au intervenit neadecvat asupra copiilor victime ale abuzului, neglijării, exploatării sau traficului, despre situaţii când copiii au fost supuşi pericolului de a fi identificaţi sau au fost prezentate detalii care le-ar putea dăuna. În cadrul exerciţiilor practice, participanţii au simulat situaţii de comunicare eficientă cu mass-media.  

Natalia Porubin, trainer, consultant în comunicare: „Am exersat interviuri dinte specialişti în educaţie şi jurnalişti, am discutat mult despre protecţia datelor cu caracter personal, deoarece atât jurnaliştii, cât şi specialiştii în protecţia drepturilor copiilor nu respectă confidenţialitatea unor informaţii, divulgă identitatea copiilor. Participanţii au fost surprinşi de faptul că datele personale indirecte pot aduce daune mari copilului. Detalii precum gradul de rudenie cu abuzatorul, locul de muncă al părinţilor, câţi copii există în familie, ce diagnoză are copilul sau anumite evenimente tragice care s-au produs în familie, astfel de detalii negative duc la  identificare şi revictimizarea copiilor”.

Adela Bologan, specialist, Direcţia educaţie, tineret şi sport Teleneşti: „Acest training este foarte important pentru că noi putem transmite cunoştinţele acumulate directorilor de şcoli, pedagogilor şi educatorilor, care vor şti cum să procedeze întro situaţie sau alta când discută cu jurnaliştii".

Doina Badan, specialist coordonator, Direcţia generală  învăţământ, tineret şi sport Rezina: „Am învăţat cum să comunicăm corect cu jurnaliştii, să nu-i refuzăm atunci când solicită informaţii, dar să punem pe primul loc interesul copilului. Regulamentul de comunicare cu mass-media este un instrument binevenit şi care trebuie adus la cunoştinţa nu doar a pedagogilor, dar şi a părinţilor care deseori nu ştiu cum să procedeze când sunt solicitaţi să vorbească cu copiii lor sau despre aceştia”.

Regulamentul privind comunicarea între instituţiile de învăţământ şi mass-media în cazurile care se referă la copii a fost aprobat şi semnat de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova în  luna februarie 2014. În viitorul apropiat API va organiza încă trei traininguri la acest subiect pentru alte categorii de specialişti din cadrul Ministerului Educaţiei, dar şi câte un training pentru specialişti ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Trainingul s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor instituţiilor publice şi ale mass-media de abordare etică a problemelor ce ţin de drepturile copilului” finanţat de UNICEF Moldova.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work