en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Schimb de experienţă în realizarea acţiunilor sociale de succes
Trainerul Bartek Nawrocki (al doilea din stânga) oferă recomandări pentru o acţiune socială reuşită
Foto: API

În zilele de 2-3 octombrie 2015, API şi Asociaţia Ziarelor Locale (AZL) din Polonia au organizat la Vadul lui Vodă o întrunire pentru jurnaliştii de la ziarele membre ale API, ca să le împărtăşească din experienţa colegilor polonezi cum să organizeze şi să implementeze campanii sociale reuşite, cu impact major asupra comunităţii.

Al doilea an consecutiv, specialiştii polonezi vin în Moldova pentru a-i ajuta pe colegii lor din Moldova să-şi dezvolte ziarele atât versiunea print, cât şi online. Anul trecut, aceştia au abordat diferite aspecte ce ţin de atragerea de către ziare a mijloacelor financiare, inclusiv în timpul campaniilor electorale. De această dată, accentul a fost pus pe realizarea acţiunilor sociale ce pot soluţiona probleme importante ale comunităţii, datorită implicării şi mobilizării active ale cetăţenilor şi autorităţilor.

Formatorii Joanna Kowalska, coordonatoarea Programului „Mass-media pentru Democraţie”, şi Bartek Nawrocki, redactorul-şef al portalului www.jarocinska.pl şi al ziarului „Jarocinska” au constatat că ziarele membre ale API au o anumită experienţă în organizarea campaniilor sociale, unele din ele sunt remarcate şi premiate în cadrul concursurilor anuale ale API, la categoria „Cea mai bună acţiune de impact social”. Majoritatea din ele, însă, se axează preponderent pe colectarea de fonduri pentru anumite necesităţi ale persoanelor nevoiaşe, pe diferite concursuri, caravane media etc. În cadrul instruirii, colegii polonezi s-au referit la alte tipuri de acţiuni sociale, cele ce vizează probleme stringente ale comunităţii, ce ar implica nu doar cetăţenii, dar şi diferiţi experţi, instituţii publice, funcţionari etc. Experţii au prezentat tehnici şi metode pe care le folosesc ziarele din Polonia pentru a realiza o acţiune socială cu efecte importante, cum ar fi organizarea frecventă a întrunirilor cu cetăţenii şi autorităţile, desfăşurarea sondajelor de opinie pentru a consulta comunitatea, folosirea sloganelor şi a simbolurilor în materialele publicate de ziare etc. Ei au vorbit şi despre paşii şi etapele ce trebuie parcurse, dar şi despre riscurile ce trebuie luate în calcul la realizarea acţiunilor sociale pentru a evita situaţii neplăcute şi a obţine rezultate dorite.

J.Kowalska a ţinut să remarce: „Scopul acţiunilor sociale nu este doar trezirea unui interes din partea comunităţii, sensibilizarea cetăţenilor, cititorilor, dar şi facilitarea unei schimbări reale. În urma acţiunilor întreprinse de ziare pot apărea discuţii şi dezbateri ce pot oferi soluţii noi, de care nu se ştia, dar care ulterior se dovedesc a fi foarte utile”. B.Nawrocki  a evidenţiat importanţa implicării conştiente nu doar a jurnaliştilor şi a ziarelor, dar şi a cetăţenilor. El a precizat: „Dacă în rezolvarea problemei se implică şi societatea, rezultatele sunt de lungă durată, apare un control din partea comunităţii care se simte responsabilă pentru păstrarea acestor rezultate”.

Jurnaliştii au fost antrenaţi în exerciţii practice, în grup, au făcut planuri proprii de acţiuni sociale pentru localităţile lor şi au primit recomandări pentru a obţine rezultate durabile. Participanţii au vorbit despre experienţele proprii, au identificat problemele comunităţilor din care fac parte, cum ar fi: lipsa apei potabile calitative în fântâni şi izvoare, starea deplorabilă a unor cimitire, gunoiştile neautorizate, drumurile murdare etc. Aceştia au remarcat idei interesante, pe care le-ar putea pune în aplicare pe viitor. Tudor Iaşcenco, directorul ziarului „Cuvântul” (Rezina), a menţionat: „În fiecare an organizăm acţiuni sociale, dar în urma acestei instruiri vom revedea anumite lucruri, acţiuni, astfel încât acestea să aibă un impact mai mare asupra comunităţii, cetăţenilor, dar să aibă de câştigat şi imaginea ziarului”. Ecaterina Naconecinîi, reporteră la ziarul „Ora locală” (Ialoveni), a accentuat: „Până acum aveam cu totul alte viziuni despre felul cum se organizează evenimentele sociale. Aici am învăţat metode noi, am stabilit paşii concreţi pe care trebuie să-i întreprindem pentru a realiza o iniţiativă de succes”.

În timpul instruirii, organizatorii au anunţat un concurs pentru cea mai bună acţiune socială, organizată de ziarele membre ale API. Acesta se va desfăşura timp de patru luni, iar învingătorii vor fi premiaţi cu echipament tehnic de către colegii polonezi. Parteneriatul dintre API şi AZL mai prevede şi o vizită de studiu pe care doi editori/manageri de la ziarele locale o vor întreprinde în perioada 18-28 noiembrie a.c., în Polonia, pentru a urmări şi reflecta alegerile parlamentare din această ţară. O vizită similară a avut loc anul trecut la alegerile locale. 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work