en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Reflectarea actelor teroriste în presă: tendințe manipulatorii

Problema terorismului, cu care se confruntă mai multe țări ale Uniunii Europene, s-a acutizat în urma unor noi atacuri ce au captat atenția presei internaționale. Gravitatea actelor de terorism comise de rețeaua Statului Islamic scoate în evidență problema securizării spațiului comunitar, care devine mai actuală decât oricând. Cu regret însă, unele instituții mass-media difuzează știri și emisiuni cu referire la acest subiect pe bază de insinuări și abordări manipulative, dincolo de evenimentele care s-au produs în realitate.

Atacul terorist de la Londra

Atacul terorist de la Londra, din data de 3 iunie curent, a devenit un subiect discutat pe larg în presă, mai ales că s-a produs la scurt timp după atentatul de la Manchester Arena. Sputnik.md a publicat un material din data de 5 iunie 2017, cu titlul „Ce se ascunde în atentatele din Londra – minciună sau incompetență”, insinuând că forțele de ordine britanice dau dovadă de o totală incompetență în lupta contra terorismului modern.

Autorul analizează starea de alertă în care se află Marea Britanie în urma celor două atentate și ajunge, la concluzia discutabilă că atât serviciile secrete, cât și poliția locală nu sunt capabile să identifice rețelele teroriste și să prevină atacurile din partea lor. În acest scop, autorul folosește un amestec de presupuneri, păreri, experiență personală care nu poate fi verificată și zvonuri ordinare:

  • „Intelligence-ul britanic (!) este de presupus că supraveghea posibilele persoane periculoase”, „este foarte probabilca teroriștii să fi făcut pregătire (!) în grup, probabil chiar de lungă durată”, „este din nou clar că avem de-a face cu o pregătire psihologică a teroriștilor, probabil sub îndrumare „profesională””, „teroriștii par a fi fost de ceva timp rezidenți în Londra”, „dacă nu cumva chiar erau cetățeni britanici” – presupuneri;
  • Este greu de imaginat”, „Este greu de crezut”, „În fine, e greu de imaginat” – păreri și imaginație personală;
  • „Ajungem însă într-un punct în care, ca om cu ceva cunoștințe în domeniu, mă opresc” și „Eu unul pot face doar o referire la un principiu de „luptă” pe care l-au folosit și organizațiile antirevoluționare în URSS-ul lui Feliks Djerjinski” – experiență personală care nu poate fi verificată;
  • „atacurile cuțitul (!) sunt specifice unui radicalism jihaddist de tip ISIS”, „Atacul și lupta cu cuțitul nu sunt atât de ușoare cum s-ar crede”, „strategiile de aceste (!) gen se spune că ar fi fost „exportate” în SUA de însuși Lev Troțki” – afirmații neprobate și zvonuri.

În același timp, este discreditată totalmente capacitatea forțelor de ordine britanice de a realiza cel puțin măsuri profilactice de contracarare a terorismului. „Este impotentă Marea Britanie?”, se întreabă autorul. Jurnalistul își permite să folosească acest calificativ, dar și stilul de formulare a întrebării, pentru a accentua că Marea Britanie se confruntă cu o situație catastrofală.

Într-adevăr, atât Londra, cât și multe alte orașe britanice se află în stare de alertă în urma atentatelor teroriste, însă situația forțelor de ordine nu este dezastruoasă, după cum se menționează în știrea realizată de Agenția „Sputnik”. Autorul materialului nu menționează despre numeroasele atentate teroriste care au fost prevenite de forțele de ordine în Marea Britanie, Franța, Spania, Belgia și alte țări.

Spre deosebire de agenția ,,Sputnik’’, buletinul de știri al TVR informează, pe data de 28 aprilie, despre un atac terorist dejucat la Londra, în urma căruia poliţia britanică a arestat un suspect în plină stradă. Prin urmare, în Marea Britanie au loc măsuri profilactice cu scopul de a împiedica acțiunile teroriste, însă ele sunt mai puțin mediatizate comparativ cu atentatele săvârșite.

Efectul manipulator al știrii realizate de „Sputnik” constă în transmiterea unui sentiment de panică, frică și nesiguranță, care se bazează pe ideea de criză pe care britanicii nu o pot gestiona. În realitate, în pofida stării de alertă, forțele de ordine din Marea Britanie întreprind acțiunile necesare pentru identificarea teroriștilor și prevenirea, în măsura posibilităților, a atentatelor teroriste.

La sfârșitul materialului, autorul discreditează modelul de securitate promovat de SUA și NATO, ironizând terminologia consacrată în democrațiile occidentale: „vom arunca bani pentru `securitate` strategică, nucleară, planetară, stratosferică etc.”. În acest mod, se argumentează pentru concluzia că o superputere orientală ar fi soluția salvatoare: „Iar singura soluție de a opri așa ceva este pacificarea zonelor de conflict, izvoarelor de radicalism omicid, punerea lor sub o autoritate locală — dar o autoritate puternică, așa cum au nevoie și așa cum cere tradiția în Orient”.

Terorismul – conspirația globaliștilor

Terorismul a servit drept subiect de discuție la emisiunea „Mecanismul acțiunii” (Механизм Действия”), difuzată la postul NTV Moldova, pe data de 10 iunie curent. Invitatul emisiunii, publicistul Iurie Roșca, a dezvoltat ideea că în spatele atentatelor teroriste internaționale s-ar afla corporațiile globale americane, pentru care terorizarea Uniunii Europene reprezintă un avantaj, din moment ce UE nu este altceva decât un vasal al Washingtonului. Roșca este adeptul teoriei conspirației potrivit căreia terorismul ar fi format și susținut financiar de anumite grupări oculte, conduse de clanul Rockefeller sau George Soros, care ar avea menirea de a instaura astfel o nouă ordine globală.

Toate argumentele aduse în cadrul emisiunii de la NTV Moldova sunt însă doar interpretări personale ale lui Iurie Roșca. Publicistul se bazează pe un discurs antiglobalist ce are menirea de a denigra acțiunile SUA în lume, dar și de a întări concomitent poziția Federației Ruse.

Invitatul emisiunii speculează că, în timp ce mai multe state din lume se confruntă cu atentate teroriste, doar SUA sunt ferite de acest flagel, iar singurul atentat, cel din 11 septembrie 2001, ar fi fost fabricat de însuși guvernul american. De facto, SUA se confruntă cu amenințările teroriste în egală măsură cu alte țări vest-europene, doar că în Republica Moldova acest subiect este mediatizat mai puțin, respectiv impactul emoțional este mai redus. Cu toate acestea, ne putem aminti de atentatul de la maratonul din Boston (anul 2013) și de atentatul din clubul de noapte din Orlando (anul 2016), atentate care cad nemijlocit sub incidența extremismului islamic. În ceea ce privește atacul din 11 septembrie 2001, care ar fi fost fabricat în scopuri proprii de anumite grupuri de influență americane, acesta rămâne în continuare doar o teorie care nu este susținută de majoritatea specialiștilor în diplomație și securitate internațională.

Teroriștii de la casele de schimb valutar

Sputnik.md a publicat o știre în care anunță eronat că, din data de 27 iunie, persoanele fizice din Republica Moldova care vor cumpăra valută străină în sume mai mari de 5.000 de lei la casele de schimb valutar din țară, vor fi tratate ca potențiali finanțatori ai terorismului. Jurnaliștii de la „Sputnik” speculează în baza unui proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, votat doar în prima lectură, inițiativa legislativă urmând să fie votată în lectura a doua pentru a intra în vigoare.

Este de menționat faptul că autorul știrii nu explică legătura dintre terorism și noile reguli de la casele de schimb valutar, ci doar s-a bazat pe interpretarea personală privind inițiativa legislativă sus-menționată, fără a consulta mai multe surse, așa cum solicită rigorile jurnalistice. Astfel că, involuntar sau nu, știrea respectivă mai mult a dezinformat cititorii decât a reflectat obiectiv realitatea în legătură cu ulterioarele modificări la casele de schimb valutar.

Vladislav Șaran, politolog

______________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKI (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
BERD acordă 4 milioane de dolari pentru susţinerea businessului mic: ce trebuie să știe antreprenorii din R. Moldova
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut în valoare de 4 milioane de dolari pentru finanţarea businessului mic în R. Moldova. Fondurile sunt…
24 Iulie 2017
Chirtoacă le-a scris oficialilor europeni despre ilegalități, presiuni și „pisica” din dosarul parcărilor
Edilul capitalei, învinuit în dosarul parcărilor cu plată în capitală, a adresat o scrisoare mai multor instituții europene în care semnalează că în privința sa…
24 Iulie 2017
Reparaţia drumurilor din Chişinău // Direcţia generală transport acuză consilierii municipali că nu vor să adopte decizia privind alocarea suplimentară a 3 mil. de euro
În cazul în care Consiliul Municipal Chişinău nu va aproba hotărârea privind alocarea a 3 milioane de euro, din care 500.000 de euro pentru compania…
HOROSCOP 24-30 iulie: Cum va decurge săptămâna aceasta pentru fiecare zodie Foto simbol: Canoe
BERBEC Săptămâna începe în forță în planul amoros. Discuții importante cu persoana iubită, cu copiii, dar și desfășurarea unor activități recreative alături de cei dragi.…
24 Iulie 2017
Declarație: Sistemul electoral a fost modificat fără a ține cont de principala recomandare a Comisiei de la Veneția
Asociația Promo-LEX consideră că modificarea sistemului electoral a fost efectuat fără a se ține cont de principala recomandare a Comisiei de la Veneția, cea de…
24 Iulie 2017
Dodon vrea să decoreze „pacificatorii ruși” de pe Nistru! Analist: „Ar fi o explicație politică care, însă, s-a consumat deja”
Igor Dodon va participa, alături de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, la evenimentele organizate pe malul stâng al Nistrului pentru a marca 25 de ani de…
24 Iulie 2017
O basarabeancă e noua CAMPIOANĂ a Italiei la BOX! FOTO
Victoria ei a ţinut primele pagini ale ziarelor de sport din Peninsulă
Grozavu despre incendiu și două soluții ale Primăriei: „Niciodată nu s-a gândit nimeni că poate un asemenea volum de crengi să cadă”
Un incendiu a izbucnit în această dimineață  pe stadionul republican din Chișinău, acolo unde sunt depozitate crengile  căzute în urma ninsorilor abundente din aprilie curent.…
24 Iulie 2017
”Codrenii” – campioni europeni absoluți
Din nou la înălțime. Ansamblul de dansuri populare ”Codrenii” din Călărași a obținut, chiar recent, titlul de Campion Absolut la Campionatul European de Folclor ”Euro…
24 Iulie 2017
Mâncau borș din bardace, cu buruiene și grâu
”Știți ce înseamnă bardace?” Nicolae Susarenco este cel mai vârstnic bărbat din Sipoteni. ”Am 92 de ani, 6 luni și 16 zile”, ne-a spus în…
24 Iulie 2017
Garanțiile financiare de stat, colac de salvare pentru IMM-uri
Accesul la finanțare este unul dintre impedimentele principale pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din R.Moldova. Majoritatea antreprenorilor autohtoni, care au nevoie de bani…
24 Iulie 2017
Milioanele politice ale partidelor
Chiar dacă nu este campanie electorală, partidele nu fac economii pe seama imaginii. Acestea scot din buzunare de la sute de mii la zeci de…
24 Iulie 2017
Averea impunătoare a deputatului Ştefan Creangă // Campania Jurnal TV „Cine mai poate ca Nae?”
Ştefan Creangă şi-a mărit averea de şapte ori în şase ani şi continuă să o crească
De la idee la afacere: cine îi ajută pe tineri să se lanseze în business?
  În Moldova, un tânăr care decide să își lanseze o afacere are de ales între a se baza pe forțele proprii sau a apela…
24 Iulie 2017
В Бельцах открылся Центр поддержки пациентов с туберкулёзом
Фото иллюстративное: likar.info Центр будет работать при фтизиопульмонологическом диспансере. 24.07.2017 - 09:00
24 Iulie 2017
80 de pompieri și 16 autospeciale luptă cu incendiul izbucnit la depozitul de crengi de pe Stadionul Republican
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI a fost alertat pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit în această dimineață la depozitul de…
24 Iulie 2017
Vadim Pistrinciuc: „Noi nu am mai avut o guvernare care să fi deţinut toată puterea în stat şi să fie atât de blamată public”
Interviu cu Vadim Pistrinciuc, deputat PLDM — De ce v-aţi făcut deputat? — Eu m-am implicat în politică mai activ în 2007, atunci când de-abia…
24 Iulie 2017
Oieritul, între îngrijorări şi perspective mari
Agenţii economici din raionul Şoldăneşti implicaţi în domeniul oieritului se plâng că nu au unde să-şi comercializeze produsele. Şi dacă brânza o mai vând, lâna…
24 Iulie 2017
Чьи имена носят бельцкие улицы. Ион Лука Караджале
Ион Лука Караджале Чьи имена носят бельцкие улицы. Ион Лука Караджале«СП» продолжает исследовать городские улицы в краеведческой рубрике.
23 Iulie 2017
Decibelii în exces şi necazurile cetăţenilor
În cadrul întâlnirilor cu cititorii din Teleneşti mai multe persoane au solicitat să abordăm problema nerespectării legislaţiei, dar şi regulilor bunei cuviinţe în ce priveşte…
23 Iulie 2017
Два часа хорошей музыки от молодёжного оркестра под открытым небом Бельц
Музыканты исполняли классику, джаз и современные композиции. Фото facebook.com/mnyouthorchestra Классическая музыка и саундтреки к известным кинофильмам в исполнении музыкантов Молдавского национального молодёжного оркестра звучали в…
23 Iulie 2017
Cealaltă Basarabie // Un cadou muzical pentru guvernanţi de la Maria Nagomir! // Audio
au emigrat în diferite ţări europene, de unde nu mai vor să se întoarcă
Ренато Усатому продлили зарубежную командировку до сентября
Фото из архива "СП" Муниципальные советники на заседании 20 июля приняли решение отправить примара Бельц в Российскую Федерацию. 23.07.2017 - 16:55
23 Iulie 2017
Ambasada SUA la Chișinău, dezamăgită de decizia Parlamentului de a adopta votul mixt neglijând recomandările Comisiei de la Veneția
Ambasada Statelor Unite la Chişinău a transmis un mesaj în care se spune că SUA se arată dezamăgite de decizia guvernării R. Moldova de a…
23 Iulie 2017
Valeria, o fetiță de 1 an și 10 luni diagnosticată cu tumoare hepatică, are nevoie de ajutorul nostru pentru a putea fi salvată
Valeria Maslii, o fetiță de nici doi ani căreia medicii i-au stabilit un diagnostic crunt, cancer la ficat, are nevoie de ajutor cât mai multor…
23 Iulie 2017
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work