en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Reflectarea actelor teroriste în presă: tendințe manipulatorii

Problema terorismului, cu care se confruntă mai multe țări ale Uniunii Europene, s-a acutizat în urma unor noi atacuri ce au captat atenția presei internaționale. Gravitatea actelor de terorism comise de rețeaua Statului Islamic scoate în evidență problema securizării spațiului comunitar, care devine mai actuală decât oricând. Cu regret însă, unele instituții mass-media difuzează știri și emisiuni cu referire la acest subiect pe bază de insinuări și abordări manipulative, dincolo de evenimentele care s-au produs în realitate.

Atacul terorist de la Londra

Atacul terorist de la Londra, din data de 3 iunie curent, a devenit un subiect discutat pe larg în presă, mai ales că s-a produs la scurt timp după atentatul de la Manchester Arena. Sputnik.md a publicat un material din data de 5 iunie 2017, cu titlul „Ce se ascunde în atentatele din Londra – minciună sau incompetență”, insinuând că forțele de ordine britanice dau dovadă de o totală incompetență în lupta contra terorismului modern.

Autorul analizează starea de alertă în care se află Marea Britanie în urma celor două atentate și ajunge, la concluzia discutabilă că atât serviciile secrete, cât și poliția locală nu sunt capabile să identifice rețelele teroriste și să prevină atacurile din partea lor. În acest scop, autorul folosește un amestec de presupuneri, păreri, experiență personală care nu poate fi verificată și zvonuri ordinare:

  • „Intelligence-ul britanic (!) este de presupus că supraveghea posibilele persoane periculoase”, „este foarte probabilca teroriștii să fi făcut pregătire (!) în grup, probabil chiar de lungă durată”, „este din nou clar că avem de-a face cu o pregătire psihologică a teroriștilor, probabil sub îndrumare „profesională””, „teroriștii par a fi fost de ceva timp rezidenți în Londra”, „dacă nu cumva chiar erau cetățeni britanici” – presupuneri;
  • Este greu de imaginat”, „Este greu de crezut”, „În fine, e greu de imaginat” – păreri și imaginație personală;
  • „Ajungem însă într-un punct în care, ca om cu ceva cunoștințe în domeniu, mă opresc” și „Eu unul pot face doar o referire la un principiu de „luptă” pe care l-au folosit și organizațiile antirevoluționare în URSS-ul lui Feliks Djerjinski” – experiență personală care nu poate fi verificată;
  • „atacurile cuțitul (!) sunt specifice unui radicalism jihaddist de tip ISIS”, „Atacul și lupta cu cuțitul nu sunt atât de ușoare cum s-ar crede”, „strategiile de aceste (!) gen se spune că ar fi fost „exportate” în SUA de însuși Lev Troțki” – afirmații neprobate și zvonuri.

În același timp, este discreditată totalmente capacitatea forțelor de ordine britanice de a realiza cel puțin măsuri profilactice de contracarare a terorismului. „Este impotentă Marea Britanie?”, se întreabă autorul. Jurnalistul își permite să folosească acest calificativ, dar și stilul de formulare a întrebării, pentru a accentua că Marea Britanie se confruntă cu o situație catastrofală.

Într-adevăr, atât Londra, cât și multe alte orașe britanice se află în stare de alertă în urma atentatelor teroriste, însă situația forțelor de ordine nu este dezastruoasă, după cum se menționează în știrea realizată de Agenția „Sputnik”. Autorul materialului nu menționează despre numeroasele atentate teroriste care au fost prevenite de forțele de ordine în Marea Britanie, Franța, Spania, Belgia și alte țări.

Spre deosebire de agenția ,,Sputnik’’, buletinul de știri al TVR informează, pe data de 28 aprilie, despre un atac terorist dejucat la Londra, în urma căruia poliţia britanică a arestat un suspect în plină stradă. Prin urmare, în Marea Britanie au loc măsuri profilactice cu scopul de a împiedica acțiunile teroriste, însă ele sunt mai puțin mediatizate comparativ cu atentatele săvârșite.

Efectul manipulator al știrii realizate de „Sputnik” constă în transmiterea unui sentiment de panică, frică și nesiguranță, care se bazează pe ideea de criză pe care britanicii nu o pot gestiona. În realitate, în pofida stării de alertă, forțele de ordine din Marea Britanie întreprind acțiunile necesare pentru identificarea teroriștilor și prevenirea, în măsura posibilităților, a atentatelor teroriste.

La sfârșitul materialului, autorul discreditează modelul de securitate promovat de SUA și NATO, ironizând terminologia consacrată în democrațiile occidentale: „vom arunca bani pentru `securitate` strategică, nucleară, planetară, stratosferică etc.”. În acest mod, se argumentează pentru concluzia că o superputere orientală ar fi soluția salvatoare: „Iar singura soluție de a opri așa ceva este pacificarea zonelor de conflict, izvoarelor de radicalism omicid, punerea lor sub o autoritate locală — dar o autoritate puternică, așa cum au nevoie și așa cum cere tradiția în Orient”.

Terorismul – conspirația globaliștilor

Terorismul a servit drept subiect de discuție la emisiunea „Mecanismul acțiunii” (Механизм Действия”), difuzată la postul NTV Moldova, pe data de 10 iunie curent. Invitatul emisiunii, publicistul Iurie Roșca, a dezvoltat ideea că în spatele atentatelor teroriste internaționale s-ar afla corporațiile globale americane, pentru care terorizarea Uniunii Europene reprezintă un avantaj, din moment ce UE nu este altceva decât un vasal al Washingtonului. Roșca este adeptul teoriei conspirației potrivit căreia terorismul ar fi format și susținut financiar de anumite grupări oculte, conduse de clanul Rockefeller sau George Soros, care ar avea menirea de a instaura astfel o nouă ordine globală.

Toate argumentele aduse în cadrul emisiunii de la NTV Moldova sunt însă doar interpretări personale ale lui Iurie Roșca. Publicistul se bazează pe un discurs antiglobalist ce are menirea de a denigra acțiunile SUA în lume, dar și de a întări concomitent poziția Federației Ruse.

Invitatul emisiunii speculează că, în timp ce mai multe state din lume se confruntă cu atentate teroriste, doar SUA sunt ferite de acest flagel, iar singurul atentat, cel din 11 septembrie 2001, ar fi fost fabricat de însuși guvernul american. De facto, SUA se confruntă cu amenințările teroriste în egală măsură cu alte țări vest-europene, doar că în Republica Moldova acest subiect este mediatizat mai puțin, respectiv impactul emoțional este mai redus. Cu toate acestea, ne putem aminti de atentatul de la maratonul din Boston (anul 2013) și de atentatul din clubul de noapte din Orlando (anul 2016), atentate care cad nemijlocit sub incidența extremismului islamic. În ceea ce privește atacul din 11 septembrie 2001, care ar fi fost fabricat în scopuri proprii de anumite grupuri de influență americane, acesta rămâne în continuare doar o teorie care nu este susținută de majoritatea specialiștilor în diplomație și securitate internațională.

Teroriștii de la casele de schimb valutar

Sputnik.md a publicat o știre în care anunță eronat că, din data de 27 iunie, persoanele fizice din Republica Moldova care vor cumpăra valută străină în sume mai mari de 5.000 de lei la casele de schimb valutar din țară, vor fi tratate ca potențiali finanțatori ai terorismului. Jurnaliștii de la „Sputnik” speculează în baza unui proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, votat doar în prima lectură, inițiativa legislativă urmând să fie votată în lectura a doua pentru a intra în vigoare.

Este de menționat faptul că autorul știrii nu explică legătura dintre terorism și noile reguli de la casele de schimb valutar, ci doar s-a bazat pe interpretarea personală privind inițiativa legislativă sus-menționată, fără a consulta mai multe surse, așa cum solicită rigorile jurnalistice. Astfel că, involuntar sau nu, știrea respectivă mai mult a dezinformat cititorii decât a reflectat obiectiv realitatea în legătură cu ulterioarele modificări la casele de schimb valutar.

Vladislav Șaran, politolog

______________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Jurnalistei de la un post TV al Kremlin-ului i-a fost permis accesul în Moldova, expertului ucrainean care luptă împotriva propagandei – nu
Spre deosebire de expertul ucrainean în lupta contra propagandei Roman Shutov, căruia i-a fost interzis accesul în R. Moldova pe Aeroportul Internațional Chișinău, jurnalista rusă Irada Zeynalova,…
18 Ianuarie 2018
Postul local de televiziune din Bălți acuză câteva portaluri că dezinformează:
  Postul local de televiziune din Bălți acuză câteva portaluri că dezinformează: „În cutii erau saltele gonflabile, dar nu mâncare”   La 17 ianuarie curent…
18 Ianuarie 2018
25 фотографий заснеженных Бельц
Фото: Яков Гасан 25 фотографий заснеженных БельцВ Бельцах этой ночью был первый по-настоящему серьёзный снегопад. Предлагаем подборку снимков, сделанных...
18 Ianuarie 2018
Twitter ar putea să-și anunțe utilizatorii care au fost expuși propagandei ruse în perioada alegerilor prezidențiale din SUA din 2016
Rețeaua Twitter va identifica și îi va informa pe utilizatorii săi, care în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016, au primit mesaje de la…
18 Ianuarie 2018
Для купания в Крещение в Бельцах нет условий
В прошлом году верующие окунались в городское озеро. Фото из архива "СП" Для купания в Крещение в Бельцах нет условийБельчанин пожаловался на отсутствие для верующих…
18 Ianuarie 2018
Cum văd experții media Compania publică Teleradio - Moldova după aprobarea noul Cod al Audiovizualului
Proiectul noului Cod al Audiovizualului, care se va numi Codul serviciilor media audiovizuale, prevede o serie de modificări în activitatea Companiei publice „Teleradio-Moldova” și organului…
18 Ianuarie 2018
Ситуация на национальных трассах после снегопада: трудности остаются
Фото: diez.md После снегопадов национальные дороги проходимы, но движение транспорта затруднено на трассах Бельцы — Крива и Кишинев — Леушены. 18.01.2018 - 16:43
18 Ianuarie 2018
Postul local de televiziune din Bălți acuză câteva portaluri că dezinformează: „În cutii erau saltele gonflabile, dar nu mâncare”
La 17 ianuarie curent portalul Telegraph.md a publicat știrea „Greviștii” lui Usatîi: Filmează așa, încât să nu se vadă mâncarea!” în care sunt inserate imagini…
18 Ianuarie 2018
Judecătorul de la CA Chișinău care va examina dosarul Șor este tatăl unui ministru din Guvernul Filip
Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău după șase luni de blocaj în Judecătoria Chișinău. Purtătoarea de cuvânt a Curții…
18 Ianuarie 2018
Reacția Gas Natural Fenosa la informațiile apărute în presa internațională privind vânzarea companiei
Gas Natural Fenosa declară într-un comunicat de presă că „grupul Gas Natural Fenosa nu a vândut întreprinderile sale din R. Moldova”, dar totodată, confirmă că…
18 Ianuarie 2018
Planul Narîşkin pentru Moldova
V. Plahotniuc nu a reuşit până acum să dea niciun argument că nu ar fi într-o amiciţie politică cu Dodon, iar declaraţiile lui An. Şalaru…
18 Ianuarie 2018
Premii pentru dăruire pe altarul culturii
O tradiţie la fel de sufletistă a devenit şi decernarea unor premii, la 15 ianuarie, ziua nașterii lui Mihai Eminescu şi Ziua Naţională a Culturii,…
18 Ianuarie 2018
(doc) Nouă ani de la moartea lui Grigore Vieru. Detaliile accidentului fatal
„La mulţi ani, cu mai multă sănătate, cu mai multă pace, cum lui Hristos îi place”, sunt ultimele urări ale poetului Grigoru Vieru, rostite la…
18 Ianuarie 2018
„Amnistia politică” de la CEC
Finanțarea partidelor politice reprezintă un subiect sensibil în Republica Moldova, dar și în comunicarea autorităților cu partenerii de dezvoltare. Deși, urmare a mai multor modificări ale…
18 Ianuarie 2018
Бельцкий советник Татьяна Веселовская сложит мандат
Татьяна Веселовская 15 января подписала декларацию о голодовке, однако не была допущена к ней из-за состояния здоровья. Фото: архив «СП» Об этом сообщили её коллеги…
18 Ianuarie 2018
Cine sunt candidații la funcțiile vacante de ambasadori
Comisia politică externă și integrare europeană a examinat și avizat, în sedința de astăzi, 18 ianuarie, candidaturile pentru funcțiile de Ambasadori ai R. Moldova în…
18 Ianuarie 2018
Promo-LEX: „Sistemul medical este insuficient de transparent și predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienților”
Promo-LEX a sesizat o serie de probleme sistemice legate de modul de acordare a asistenței medicale în perioada nașterii în instituțiile medicale din R. Moldova.…
18 Ianuarie 2018
Martirul Simeon Murafa, comemorat la baștină
Centenarul Marii Uniri este un prilej potrivit de a evoca paginile de glorie din istoria adevărată a neamului nostru, a ne reaminti şi a vorbi…
18 Ianuarie 2018
Ночной снег в Бельцах задал работу коммунальщикам
Магистральные улицы расчищены. Фото М. Бзовой Вчера вечером и всю ночь в городе валил снег. 18.01.2018 - 13:19
18 Ianuarie 2018
Cauza directorului Gimnaziului internat nr 3, bănuit de trafic de copii, trimisă în judecată
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a directorului Gimnaziul-Internat nr.3…
18 Ianuarie 2018
Atenție, șoferi! Șase trasee naționale, blocate
A fost sistată temporar circulația transportului din direcția Chișinău-Anenii Noi spre Căușeni, zona R-30 – Kilometrul 20, în zona de curbă. Inspectoratul General al Poliției…
18 Ianuarie 2018
Gas Natural Fenosa se vinde. Operațiunea ar putea fi evaluată la peste 500 de milioane de euro
Gas Natural a pus în vânzare afacerea sa în R. Moldova. Compania realizează în prezent o revizuire strategică a tuturor activelor sale, din momentul intrării…
18 Ianuarie 2018
Alexandru Tănase: „Eu vreau să avem o justiție care face dreptate”
Proaspătul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, promite să publice în curând principalele teze de reformă pe care intenționează să le realizeze pe perioada mandatului său.…
18 Ianuarie 2018
(foto) Accident la Izbiște și circulație dificilă pe traseele Bălți-Criva și Chișinău-Leușeni
Un microbuz a derapat de pe traseu și s-a inversat pe traseul Chișinău-Izbiște. Accidentul rutier a avut loc la ora 8.40. La volanul vehiculului se…
18 Ianuarie 2018
A nins ca în anii cei buni
De data aceasta prognoza meteorologilor s-a adeverit: în noaptea spre 18 ianuarie a nins ca în anii cei buni, dimineaţă stratul de zăpadă la Rezina,…
18 Ianuarie 2018
Punctele vamale moldo-ucrainene din sudul țării sunt blocate
   Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, care a condiționat întreruperea curentului electric pe partea ucraineană, mai multe puncte de trecere din sudul țării și-au sistat…
18 Ianuarie 2018
Impozit majorat pentru persoanele care obțin venituri din livrarea producției agricole
Impozitul pe venitul persoanelor fizice obținut din livrările de producție agricolă către agenții economici se majorează de la 3% la 5%, transmite IPN cu referire…
18 Ianuarie 2018
Maestrul Gheorghe Urschi împlinește 70 de ani
Gheorghe Urschi, artistul care ne-a făcut să râdem în hohote chiar și în timpul crizei, împlinește astăzi 70 de ani. Regele umorului din R. Moldova…
18 Ianuarie 2018
(foto) Cum se circulă în timp real pe traseele naționale
Starea actuală a drumurilor naționale poate fi urmărită în timp real prin intermediul a 40 de camere video instalate pe întreg teritoriul țării. Imaginile pot…
18 Ianuarie 2018
Circa 50 de localități din sudul țării au rămas fără curent electric (Foto/Video)
  Viscolul și ninsoarea din această noapte a lăsat fără curent electric peste 80 de localități din țară. Cea mai dificilă situație s-a creat în…
18 Ianuarie 2018
Procurorii reținuți într-un dosar cu mită de zeci de mii de euro au fost puși oficial sub învinuire
Procurorii Roman Clim și Eugen Tifoi, reținuți într-un dosar cu mită de zeci de mii de euro, au fost puși oficial sub învinuire. Procuratura Anticorupţie…
18 Ianuarie 2018
Două posturi vamale și-au sistat temporar activitatea
Posturile vamale „Giurgiulești 1” și „Ceadîr-Lunga 2” și-au sistat temporar activitatea în legătură cu lipsa curentului electric în posturile vamale corespondente de pe teritoriul Ucrainei,…
18 Ianuarie 2018
Visurile se împlinesc: Turneul Zdob și Zdub în America
Cu Ruslan Vdovicenco, președintele ONG-ului „Comunitatea Moldovenilor din California”, ne-am întâlnit pentru prima dată la Miami, la Convenția Moldo-Americană din octombrie 2017. Când, la sfârșitul…
18 Ianuarie 2018
Printre străini
Am plecat de-acasă, Am plecat demult – Pe obraji cu lacrimi Pentr-un trai mai bun… Am plecat la muncă Departe de părinți – În casa…
18 Ianuarie 2018
Jurnalismul de investigaţie: sesizări vs ignoranţa instituţiilor publice
Zeci de solicitări au fost expediate de ZdG instituţiilor publice şi de drept în urma investigaţiilor jurnalistice ce vizează corupţia, sănătatea şi banii publici. În…
18 Ianuarie 2018
Geniul Eminescu - simbolul Zilei Culturii Naţionale
Ziua de naștere a Marelui Poet Național, Mihai Eminescu, declarată şi Ziua Culturii Naţionale, la Rezina tradiţional au fost marcate lângă monumentul poetului din centrul…
18 Ianuarie 2018
55 de localități din țară au rămas parțial fără energie electrică. Circulația pe drumurile naționale este practicabilă
Conform datelor operative colectate de la distribuitorii de energie electrică la data de 18 ianuarie, ora 06.00 au fost  deconectate parțial de la energia electrică…
18 Ianuarie 2018
România va avea în premieră o femeie în funcţia de prim-ministru
Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat miercuri seară că acceptă nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de premier. Este pentru a treia oară într-un singur an când…
17 Ianuarie 2018
Организации массмедиа выступили с декларацией по поводу запрета въезда двух журналистов в Молдову
Отказ во въезде получили Ирада Зейналова и Роман Шутов. Неправительственные организации (НПО), в том числе Центр независимой журналистики, Ассоциация независимой прессы и Центр журналистских расследований…
17 Ianuarie 2018
Адвокат голодающих советников: «Мне не показали даже постановление»
Адвокат Юлиан Паскарь представляет интересы советников, которых вызывают в антикоррупционный центр. Стоп-кадр видео «СП» Юлиан Паскарь представляет интересы трёх советников — Дианы Дилион, Светланы Осербаевой…
17 Ianuarie 2018
(doc) Dosarul Filat, necenzurat: nume de persoane, denumiri de firme și milioane de lei
Pentru a-l ajuta pe Ilan Șor să preia controlul asupra „Băncii de Economii” S.A., a-i asigura prosperitatea afacerii cu magazine duty-free și a-i promova interesele în diferite domenii,…
17 Ianuarie 2018
Citiți mâine, în ZdG
În ediția de mâine, 18 ianuarie, a Ziarului de Gardă citiți despre relațiile politice din familiile miniștrilor numiți recent în funcție. Tot mâine, citiți despre…
17 Ianuarie 2018
Experți economici despre preluarea Victoriabank de către BERD și Banca Transilvania
La 16 ianuarie 2018, Banca Transilvania (BT) din România a achiziționat 39% din acțiunile Victoriabank. Astfel, BT, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) au…
17 Ianuarie 2018
Cum s-a rezolvat conflictul dintre revista „Acasă” și Editura „Universul”
După ce anul trecut Editura  „Universul” a refuzat să scoată la tipar ultimul număr al revistei „Acasă” din luna decembrie, 2017, directorul revistei, Nicolae Josan,…
17 Ianuarie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work