en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Reflectarea actelor teroriste în presă: tendințe manipulatorii

Problema terorismului, cu care se confruntă mai multe țări ale Uniunii Europene, s-a acutizat în urma unor noi atacuri ce au captat atenția presei internaționale. Gravitatea actelor de terorism comise de rețeaua Statului Islamic scoate în evidență problema securizării spațiului comunitar, care devine mai actuală decât oricând. Cu regret însă, unele instituții mass-media difuzează știri și emisiuni cu referire la acest subiect pe bază de insinuări și abordări manipulative, dincolo de evenimentele care s-au produs în realitate.

Atacul terorist de la Londra

Atacul terorist de la Londra, din data de 3 iunie curent, a devenit un subiect discutat pe larg în presă, mai ales că s-a produs la scurt timp după atentatul de la Manchester Arena. Sputnik.md a publicat un material din data de 5 iunie 2017, cu titlul „Ce se ascunde în atentatele din Londra – minciună sau incompetență”, insinuând că forțele de ordine britanice dau dovadă de o totală incompetență în lupta contra terorismului modern.

Autorul analizează starea de alertă în care se află Marea Britanie în urma celor două atentate și ajunge, la concluzia discutabilă că atât serviciile secrete, cât și poliția locală nu sunt capabile să identifice rețelele teroriste și să prevină atacurile din partea lor. În acest scop, autorul folosește un amestec de presupuneri, păreri, experiență personală care nu poate fi verificată și zvonuri ordinare:

  • „Intelligence-ul britanic (!) este de presupus că supraveghea posibilele persoane periculoase”, „este foarte probabilca teroriștii să fi făcut pregătire (!) în grup, probabil chiar de lungă durată”, „este din nou clar că avem de-a face cu o pregătire psihologică a teroriștilor, probabil sub îndrumare „profesională””, „teroriștii par a fi fost de ceva timp rezidenți în Londra”, „dacă nu cumva chiar erau cetățeni britanici” – presupuneri;
  • Este greu de imaginat”, „Este greu de crezut”, „În fine, e greu de imaginat” – păreri și imaginație personală;
  • „Ajungem însă într-un punct în care, ca om cu ceva cunoștințe în domeniu, mă opresc” și „Eu unul pot face doar o referire la un principiu de „luptă” pe care l-au folosit și organizațiile antirevoluționare în URSS-ul lui Feliks Djerjinski” – experiență personală care nu poate fi verificată;
  • „atacurile cuțitul (!) sunt specifice unui radicalism jihaddist de tip ISIS”, „Atacul și lupta cu cuțitul nu sunt atât de ușoare cum s-ar crede”, „strategiile de aceste (!) gen se spune că ar fi fost „exportate” în SUA de însuși Lev Troțki” – afirmații neprobate și zvonuri.

În același timp, este discreditată totalmente capacitatea forțelor de ordine britanice de a realiza cel puțin măsuri profilactice de contracarare a terorismului. „Este impotentă Marea Britanie?”, se întreabă autorul. Jurnalistul își permite să folosească acest calificativ, dar și stilul de formulare a întrebării, pentru a accentua că Marea Britanie se confruntă cu o situație catastrofală.

Într-adevăr, atât Londra, cât și multe alte orașe britanice se află în stare de alertă în urma atentatelor teroriste, însă situația forțelor de ordine nu este dezastruoasă, după cum se menționează în știrea realizată de Agenția „Sputnik”. Autorul materialului nu menționează despre numeroasele atentate teroriste care au fost prevenite de forțele de ordine în Marea Britanie, Franța, Spania, Belgia și alte țări.

Spre deosebire de agenția ,,Sputnik’’, buletinul de știri al TVR informează, pe data de 28 aprilie, despre un atac terorist dejucat la Londra, în urma căruia poliţia britanică a arestat un suspect în plină stradă. Prin urmare, în Marea Britanie au loc măsuri profilactice cu scopul de a împiedica acțiunile teroriste, însă ele sunt mai puțin mediatizate comparativ cu atentatele săvârșite.

Efectul manipulator al știrii realizate de „Sputnik” constă în transmiterea unui sentiment de panică, frică și nesiguranță, care se bazează pe ideea de criză pe care britanicii nu o pot gestiona. În realitate, în pofida stării de alertă, forțele de ordine din Marea Britanie întreprind acțiunile necesare pentru identificarea teroriștilor și prevenirea, în măsura posibilităților, a atentatelor teroriste.

La sfârșitul materialului, autorul discreditează modelul de securitate promovat de SUA și NATO, ironizând terminologia consacrată în democrațiile occidentale: „vom arunca bani pentru `securitate` strategică, nucleară, planetară, stratosferică etc.”. În acest mod, se argumentează pentru concluzia că o superputere orientală ar fi soluția salvatoare: „Iar singura soluție de a opri așa ceva este pacificarea zonelor de conflict, izvoarelor de radicalism omicid, punerea lor sub o autoritate locală — dar o autoritate puternică, așa cum au nevoie și așa cum cere tradiția în Orient”.

Terorismul – conspirația globaliștilor

Terorismul a servit drept subiect de discuție la emisiunea „Mecanismul acțiunii” (Механизм Действия”), difuzată la postul NTV Moldova, pe data de 10 iunie curent. Invitatul emisiunii, publicistul Iurie Roșca, a dezvoltat ideea că în spatele atentatelor teroriste internaționale s-ar afla corporațiile globale americane, pentru care terorizarea Uniunii Europene reprezintă un avantaj, din moment ce UE nu este altceva decât un vasal al Washingtonului. Roșca este adeptul teoriei conspirației potrivit căreia terorismul ar fi format și susținut financiar de anumite grupări oculte, conduse de clanul Rockefeller sau George Soros, care ar avea menirea de a instaura astfel o nouă ordine globală.

Toate argumentele aduse în cadrul emisiunii de la NTV Moldova sunt însă doar interpretări personale ale lui Iurie Roșca. Publicistul se bazează pe un discurs antiglobalist ce are menirea de a denigra acțiunile SUA în lume, dar și de a întări concomitent poziția Federației Ruse.

Invitatul emisiunii speculează că, în timp ce mai multe state din lume se confruntă cu atentate teroriste, doar SUA sunt ferite de acest flagel, iar singurul atentat, cel din 11 septembrie 2001, ar fi fost fabricat de însuși guvernul american. De facto, SUA se confruntă cu amenințările teroriste în egală măsură cu alte țări vest-europene, doar că în Republica Moldova acest subiect este mediatizat mai puțin, respectiv impactul emoțional este mai redus. Cu toate acestea, ne putem aminti de atentatul de la maratonul din Boston (anul 2013) și de atentatul din clubul de noapte din Orlando (anul 2016), atentate care cad nemijlocit sub incidența extremismului islamic. În ceea ce privește atacul din 11 septembrie 2001, care ar fi fost fabricat în scopuri proprii de anumite grupuri de influență americane, acesta rămâne în continuare doar o teorie care nu este susținută de majoritatea specialiștilor în diplomație și securitate internațională.

Teroriștii de la casele de schimb valutar

Sputnik.md a publicat o știre în care anunță eronat că, din data de 27 iunie, persoanele fizice din Republica Moldova care vor cumpăra valută străină în sume mai mari de 5.000 de lei la casele de schimb valutar din țară, vor fi tratate ca potențiali finanțatori ai terorismului. Jurnaliștii de la „Sputnik” speculează în baza unui proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, votat doar în prima lectură, inițiativa legislativă urmând să fie votată în lectura a doua pentru a intra în vigoare.

Este de menționat faptul că autorul știrii nu explică legătura dintre terorism și noile reguli de la casele de schimb valutar, ci doar s-a bazat pe interpretarea personală privind inițiativa legislativă sus-menționată, fără a consulta mai multe surse, așa cum solicită rigorile jurnalistice. Astfel că, involuntar sau nu, știrea respectivă mai mult a dezinformat cititorii decât a reflectat obiectiv realitatea în legătură cu ulterioarele modificări la casele de schimb valutar.

Vladislav Șaran, politolog

______________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
«Улыбка на Рождество» для детей со сложными диагнозами длилась до марта
Всего благотворительный караван посетил 110 семей, где есть дети со сложными диагнозами, 48 таких семей — в Бельцах. Фото из архива Н.Процюк За это время…
23 Martie 2018
В бельцком мунсовете новые члены и новая фракция
За полтора года до выборов бельцкий мунсовет снова обновился. Фото: Сергей Пузик Фракция получила название "За развитие Бельц". 23.03.2018 - 17:22
23 Martie 2018
(foto) Atenție, șoferi! Circulația pe mai multe porțiuni de traseu național a fost sistată
Se circulă cu dificultate pe traseele naționale. Pe mai multe porțiuni de drum a fost sistată circulația transportului de mare tonaj. Inspectoratul Național de Patrulare (INP),…
23 Martie 2018
Ziarul de Gardă angajează specialist în comunicare și relații cu publicul
Ziarul de Gardă angajează specialist în comunicare și relații cu publicul. Redacția propune salariu motivant, un climat binevoitor și perspective de creștere profesională. CERINȚE FAȚĂ…
23 Martie 2018
«Теперь это не проспект Победы, а проспект Позора»
Улица, когда-то получившая статус проспекта, сегодня в плачевном состоянии. Фото: С. Лемешев «Теперь это не проспект Победы, а проспект Позора»Читатель «СП» Сергей Лемешев делится своим…
23 Martie 2018
Un grup de jurnaliști învață să ”împacheteze” informația astfel, încât să atragă atenția cititorilor
„Ce reprezintă ierarhia vizuală, cum grupăm și organizăm informația, de ce depinde succesul comunicării vizuale?”, sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă…
23 Martie 2018
Un fenomen rar în Moldova. A nins cu zăpadă portocalie în sudul țării
Locuitorii din sudul țării au fost surprinși în această dimineață de culoarea neobișnuită a zăpezii. Aceștia au observat că stratul …
23 Martie 2018
Toate documentele de investigație obținute de Kroll timp de trei ani, pe masa Procuraturii Anticorupție
Toate documentele de investigație ale consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson, contractat de Guvernul R. Moldova pentru a identifica numele persoanelor și firmelor implicate…
23 Martie 2018
[sondaj] Dodon și Plahotniuc s-au înțeles?
PDM – în căutare de aliaţi. Democraţii se arată interesaţi să negocieze susţinerea unui candidat comun la alegerile locale din Chișinău, pentru a evita „riscul”…
23 Martie 2018
”Într-o bună zi, România se va ridica reîntregită”
După 1943-44, peste tot am avut foarte mulţi colegi basarabeni. Cunoşteam astfel Basarabia direct, venise ea la noi, dar alungată de acasă.
23 Martie 2018
ДРСУ — бельчанам: Разобраться с платежами за вывоз мусора становится проще
Оплатить услугу можно на предприятии без комиссиона. Муниципальное предприятие ДРСУ, которое с декабря прошлого года занимается вывозом бытовых отходов в Бельцах, налаживает отношения с потребителями.…
23 Martie 2018
ФЕЙК: ЕС готовит закон, которым обяжет Республику Молдова принимать беженцев
Сопровождающие текст фото лишний раз внушают ложную идею. ФЕЙК: ЕС готовит закон, которым обяжет Республику Молдова принимать беженцевСопровождающие текст фото лишний раз внушают ложную идею.
23 Martie 2018
Совещание аппарата бельцкой примарии LIVE
Фото из архива "СП" Смотрите начиная с 13.30 в прямом эфире на eSP.md совещание начальников управлений и отделов примарии в городским руководством.  23.03.2018 - 12:48
23 Martie 2018
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud: cum au fost cheltuite milioanele
Prima şedinţă a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud din acest an s-a  desfăşurat în oraşul Cimişlia în doua jumătate …
23 Martie 2018
(foto/video) Zăpadă portocalie la sudul țării. Cum este explicat fenomenul
La sudul țării are loc un fenomen neobișnuit: zăpada care a căzut în dimineața zilei de astăzi, 23 martie, are o nuanță portocalie. Internauții au publicat…
23 Martie 2018
Парковка по-бельцки
На тротуаре и перед выездом со двора. Парковка по-бельцки«Наглая парковка» — так обозначил тему электронного письма в редакцию «СП» читатель.
23 Martie 2018
Mausoleul din Lipceni al Eroilor cu basorelieful Regelui Ferdinand I
Şi locuitorii satului Lipceni din raionul Rezina trăiesc în aceste zile un act de revenire la valorile de care au fost lipsiţi abuziv. Potrivit relatărilor…
23 Martie 2018
În orașul Cahul va apărea un sistem de supraveghere video
La ședința ordinară a consiliului municipal Cahul, din 15 martie, consilierii au aprobat alocarea sumei de peste 200 de mii …
23 Martie 2018
(doc) Demisie cu semne de întrebare. Cu ce avere pleacă din funcție directorul adjunct al CNA
Directorul-adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, pleacă din funcția pe care o ocupă de aproape cinci ani, cu trei săptămâni înainte de a-i…
23 Martie 2018
Regele Întregirii Ferdinand I a revenit la Rezina
Mâine, 24 martie, în ajunul împlinirii a 100 de ani de la Actul Unirii Basarabiei cu România, la Rezina, va fi inaugurat oficial bustul restabilit…
23 Martie 2018
„Conducătorii țării” vor să facă din Armata Națională un SRL „Wagner”, care să fie ușor manipulabil
Unii foști miniștri ai Apărării susțin ideea, dar se întreabă de unde vor veni banii pentru această reformă
23 Martie 2018
Un discipol al școlii sportive din Rezina – triplu campion al Moldovei la box
Recent în mun. Comrat s-a desfășurat Campionatul Republicii Moldova la box, tineret. Peste 70 de boxeri din 22 de localități ale țării s-au luptat pentru…
23 Martie 2018
Ce căuta consilierul pedist în livada Mariei Sarabaş?
Lucrători angajaţi de Ştefan Gorgos s-au băgat demonstrativ într-o livadă străină şi au cules toată roada Livada de meri a familiei interpretei de muzică populară,…
23 Martie 2018
(LIVE) Ședința Parlamentului: deputații „pregătesc” terenul de la Stăuceni pentru „Chișinău Arena”
Plenului Parlamentului se întâlnește la 23 martie în ședință plenară. Pe ordinea de zi figurează șase subiecte, printre care „Proiectul legii privind modificarea anexei la…
23 Martie 2018
Viața are valoare!
Stimați consumatori, aducem la cunoștința Dumneavoastră, că pe parcursul anului 2017 în republică s-au înregistrat 11 accidente soldate cu 8 decesuri, cauzate de indiferența față…
23 Martie 2018
Primăvara Teatrală a fost lansată la Sângerei
– Ce presupune ediţia 2018 a Primăverii Teatrale la Sângerei? „În raion s-au deschis stagiunile teatrelor de amatori. În localităţile rurale au loc spectacole care…
23 Martie 2018
Moldova în stihia Ok.ru
Interviu cu Stella Utica, coordonatoare de proiecte la Institutul de Politici Publice din Chișinău
23 Martie 2018
Boala care nu doare, dar ucide
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că tuberculoza este o problemă globală, din acest motiv ziua de 24 martie a fost desemnată Ziua mondială a…
23 Martie 2018
Echipa din Șoldănești, cea mai puternică în turneul republican la judo
Maria Bivol, Xenia Zotov și Alexei Marchitan au adus în activul selecționatei raionului Șoldănești trei premii I în turneul republican la judo. Cu încă o…
23 Martie 2018
Împreună alegem profesia de care ai nevoie
Astăzi, când schimbările pe piaţa muncii se produc extrem de dinamic, pe neaşteptate te poți întâlni cu una din două dificultăți legate de: meseria ta…
23 Martie 2018
Cugetări de sărbători
După cum înţeleg din publicaţiile unor „formatori” de opinii, reiese că unioniştii care pledează pentru unirea cu România sunt duşmani, iar unioniştii care vor cu…
23 Martie 2018
Visul de aur al tuturor românilor
Din punct de vedere istoric, Marea Unire din 1918 a fost procesul cronologic memorabil în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români (România, Basarabia,…
23 Martie 2018
Ocrotiţi pădurea, cununa verde a pământului!
În baza rezoluţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (A/RES/67/200),  adoptată în anul 2012, data de 21 martie a fost declarată Ziua Internaţională …
23 Martie 2018
Poliţia cât mai aproape de cetăţeni
În oraşul Sângerei continuă implementarea proiectului „Poliţia şi Comunitatea, o singură echipă”. Proiectul are drept scop apropierea poliţistului de cetăţean şi creşterea încrederii poliţiei în…
23 Martie 2018
Prioritățile activității…
Fiecare cetățean al Republicii Moldova are nevoie de un loc de muncă decent, un salariu ce i-ar asigura traiul și unde se respectă drepturile angajatorului.…
23 Martie 2018
Aleg să trăiesc
Sala de ședințe a Primăriei Sângerei a fost, recent, gazda unei activități educative pentru tineri, cu denumirea „Aleg să trăiesc!”. La masa rotundă au fost…
23 Martie 2018
Echipe multidisciplinare din 10 localități din raionul Leova, instruite în cadrul unui proiect european
100 de familii socialmente vulnerabile din raionul Leova au beneficiat de sprijin grație proiectului „Rețea locală – Model de Intervenție …
23 Martie 2018
Ei au votat unirea şi le mulţumim
Profesorii de istorie de la instituţiile de învăţământ din raion au trăit plăcuta ocazie de a participa la un seminar cu subiectul „Rolul istoriei în…
23 Martie 2018
Un registrator al Oficiului Teritorial Cahul, reținut de CNA
Doi bărbați, între care un registrator de la Oficiul Teritorial Cadastral Cahul, au fost reținuți de CNA și procurorii anticorupție într-un …
23 Martie 2018
Mariana Onceanu-Hadârcă: Jurnaliştii au puterea de a schimba percepţiile noastre în domeniul gender, deci mingea e în terenul lor
Media-azi.md:  Doamnă Mariana Onceanu-Hadârcă, raportul de monitorizare, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul” și pe care l-ați prezentat recent…
23 Martie 2018
Пойдёте ли вы на выборы примара Бельц 20 мая?
Фото: Яков Гасан Пойдёте ли вы на выборы примара Бельц 20 мая?ЦИК утвердил 20 мая как дату новых выборов примара в Бельцах. «СП» поинтересовалась у…
23 Martie 2018
Tinerii din Şoldăneşti, dornici să se implice în soluţionarea problemelor din comunitatea lor
  În imagine: De această instruire s-au arătat interesaţi circa 20 de tineri, dar și cinci adulţi. Tinerii din Şoldăneşti sunt interesaţi de voluntariat şi…
23 Martie 2018
Radiografia unei „taxări” adresată de către președintele Parlamentului R. Moldova unui ziar de investigații
Marți, 13 martie, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și finul său, Andrian Candu, președinte al Parlamentului R. Moldova, lansează un spot video cu o arenă…
23 Martie 2018
Conducătorii auto pot verifica online starea drumurilor
Iarna nu se lasă dusă. După câteva zile de temperaturi primăvăratice, aceasta a revenit în forță în toată țara. După …
23 Martie 2018
JC.md : Mai mulţi primari şi consilieri raionali din Ialoveni s-au arătat oripilaţi de gestul preşedintelui interimar al raionului, Oleg Mereacre (PD)
Mai mulţi primari şi consilieri raionali din Ialoveni s-au arătat oripilaţi de gestul preşedintelui interimar al raionului, Oleg Mereacre (PD), care, fără a se consulta…
23 Martie 2018
Diez.md : Satul Costești, Ialoveni a semnat declarația de reunire cu România. Este a 131-a localitate din Moldova
Satul Costești, unul dintre cele mai populate din Republica Moldova, a semnat declarația de reunire simbolică cu România. Evenimentul a fost prezentat astăzi, în fața…
23 Martie 2018
Tăierea pamblicei
Odochia râneşte omătul. Şi îl va râni tot aşa până la 20 mai, după care, dacă vom fi cuminţi, ne va instala şi tombleroane
22 Martie 2018
O sută de ani de zile la porțile Laputei (I)
Dl Nahoi îi îndeamnă pe români să rămână „cu picioarele pe pământ”
22 Martie 2018
 „Fulger” în uşa bisericii
Cazul Dereneu // Unele forţe vor să tensioneze situaţia, să răstoarne ordinea, să distrugă stabilitatea firavă
22 Martie 2018
Speriat de Unire
Un preşedinte de raion le-a cerut invitaţilor din România să stea acasă, motivând că predecesorul său, care le-a făcut invitaţia la sărbătoarea Centenarului Unirii, nu…
22 Martie 2018
Jurnaliștii boicotează Duma de Stat
„Novaya gazeta” susține poziția redacțiilor instituțiilor mass-media (RBC, „Kommersant”, „Dozhd”, „Ecoul Moscovei” etc.), care și-au exprimat solidaritatea cu jurnalistele ce au fost supuse abuzurilor sexuale…
22 Martie 2018
В бельцкой высотке девушка пыталась покончить с собой
Девушка в красном халате висела на балконе, рискуя сорваться вниз. Фото полиции О том, что человек может сорваться с балкона на 10-м этаже, в полицию…
22 Martie 2018
Ярмарок в бельцком муниципальном Дворце культуры больше не будет
По мнению и. о. примара, торговать в учреждениях культуры нельзя. Фото balti.chamber.md Об этом заявил и. о. примара Николай Григоришин на аппаратном совещании примарии. 22.03.2018…
22 Martie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work