en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Protestele din Chişinău văzute de presa rusă
Proteste în centrul capitalei
Foto: Radio Europa Liberă

Cele mai multe mass-media din Federaţia Rusă au asemuit demonstraţiile din Piaţa Marii Adunări Naţionale cu Maidanul de la Kiev, iar unele au mers mai departe, spunând că sunt organizate de aceeaşi mână – de ţările din Vest.

Asemănarea cu Maidanul de la Kiev a apărut din prima zi în care a început protestul non-stop în centrul Chişinăului, 6 septembrie 2015. Multe materiale difuzate de televiziunile centrale de la Moscova şi multe din publicaţii au insistat să enumere aceste similitudini, observă Lina Grâu, expert al Asociaţiei pentru Politică Externă. “Tezele de bază ale acestor materiale ţin de faptul că protestul de la Chişinău a fost pus la cale de aceeaşi mână care a dirijat şi Maidanul de la Kiev, pretinzând că ar fi vorba de SUA. Iar pentru a demonstra că e vorba despre acelaşi scenariu, s-au trasat cu insistenţă similitudini dintre evenimentele de la Chişinău şi Kiev – corturi cumpărate centralizat, organizarea pazei şi a alimentaţiei, pichetarea instituţiilor, s-a pus accentul pe confruntarea dintre protestatari şi forţele de ordine (făcându-se intenţionat confuzia dintre demonstraţiile paşnice şi incidentul provocat de grupul Petrenco la Procuratură), revendicările categorice de demisie a tuturor puterilor din stat”, afirmă Lina Grâu.

Fals: de vină este orientarea europeană a ţării

Printre materialele „analitice” în care se sublinia că SUA au pus la cale schimbarea guvernului pro-european de la Chişinău pentru a aduce la putere forţe radical pro-europene, experta aminteşte emisiunea Vesti.doc, din 16 septembrie, de la Rossia 1. „Este clar că scopul a fost să convingă audienţa că Moldova e în prag de destabilizare şi chiar de război civil (fiind iminente confruntări cu regiunea transnistreană şi autonomia găgăuză), iar vinovată de toate s-ar face orientarea europeană a ţării. Realizatorii emisiunii au vrut ca în mintea telespectatorilor să rămână mesajele manipultorii cum că „Europa a minţit Moldova”, „coşmarul a început după semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE”, iar singura soluţie pentru Moldova, servită pe post de concluzie, este, bineînţeles, înlocuirea actualei guvernări cu una pro-rusă. În plus, impresia a fost că, la fel ca şi în cazul Ucrainei, Rusia îşi pregăteşte terenul pentru o intervenţie masivă în Republica Moldova – mergând chiar până la aluzii militariste”, a mai remarcat Lina Grâu.

Acelaşi scenariu este aplicat şi în cazul reportajelor postului de televiziune Pervîi kanal. Pe 13 septembrie 2015, postul a difuzat un material din Chişinău cu aceleaşi sintagme şi imagini care aveau să fie utilizate şi de Rossia 1 trei zile mai târziu. Prezentatoarea jurnalului a făcut următoarea introducere: „Moldova a semnat Acordul de Asociere în urma cu un an, ceea ce Ucraina la începutul Maidanului doar spera; a obţinut regimul abolit de vize. Moldovenii au plecat în Europa pentru o viaţă mai buna, s-au întors şi au plecat din nou în căutare de locuri de muncă, de data aceasta în Rusia. Acolo tarifele la servicii sunt mai scumpe decât în UE, produsele alimentare - mai scumpe decât la Moscova, minimumul de existenţă e aproape ca-n Eritreea. Acolo, potrivit presei locale, se încearcă să fie înlocuiţi unii oligarhi cu alţii. Cum se trăieşte în ţara care şi-a îndeplinit visul european ne spune corespondentul nostru…”

Doar surse pro-ruse

La posturile centrale de televiziune din Rusia au fost intervievaţi mai ales analişti şi politicieni din Moldova care susţin apropierea de Rusia şi renunţarea la vectorul de dezvoltare pro-european, uneori surse pretins independente, dar de fapt cu aceeaşi apartenenţă politică. Anume acest aspect i-a atras atenţia lui Dumitru Ciorici, director editorial al portalului Agora.md şi membru al Consiliului de Presă din Republica Moldova. „Un element de manipulare este prezentarea de către jurnaliştii ruşi doar a unor opinii care sunt în favoarea Rusiei: concluziile precum că integrarea europeană este în defavoarea Moldovei, că face rău economiei şi stării sociale. Nu există nicio părere a unui exponent care să reprezinte alt curent de gândire”, crede Dumitru Ciorici.

Percepţii create de la televizor

Potrivit lui Mihail Sircheli, directorul executiv al Centrului Piligrim-Demo de la Comrat, cei mai mulţi din locuitorii autonomiei găgăuze văd evenimentele de la Chişinău prin prisma a ceea ce arată canalele ruseşti. „Influenţa mass-mediei naţionale şi a celei locale nici nu se poate compara cu cea pe care o au televiziunile din Federaţia Rusă. Iar dacă aceste televiziuni transmit că protestul de la Chişinău e similar Maidanului, corespunzător, consecinţele pot fi aceleaşi, atunci aşa vor crede şi majoritatea telespectatorilor, prea puţini vor accepta un alt punct de vedere. Oamenii privesc şi ascultă preponderent ceea ce vor să audă, iar această psihologie e formată de mult timp. E ca un drog”, este convins Mihail Sircheli, exemplificând prin cazurile de manipulare şi distorsionare a realităţii din Moldova, transmise de posturile centrale de la Moscova în campania de la începutul acestui an pentru alegerea başcanului autonomiei.

Jurnalismul părtinitor pune în pericol pluralismul mediatic

Aneta Gonţa, expertă a Asociaţiei Presei Electronice, profesoară la Facultatea de Jurnalism a Universităţii de Stat din Moldova, este de părere că televiziunile ruseşti prezintă cu regularitate „mostre de jurnalism părtinitor ce pune în pericol pluralismul mediatic şi diversitatea de opinii din Republica Moldova”. „Cele mai importante televiziuni din Rusia au prezentat protestele de la Chişinău unilateral, scoţând în evidenţă doar elementele şi opiniile care au amplificat propriul punct de vedere al reporterilor, dar au prezentat şi o imagine extrem de negativă a Republicii Moldova şi a Uniunii Europene”, afirmă Aneta Gonţa. Potrivit ei, multe din aceste materiale pot servi lecţii cum nu trebuie să fie realizate reportajele sau dezbaterile.

Analistul Vitali Andrievski spune că mai multe mass-media ruseşti i-au solicitat opinia în această perioadă şi că jurnaliştii ruşi au încercat să afle „dacă nu cumva protestele sunt organizate de americani şi europeni, nu e o ”revoluţie colorată”, prin care proeuropenii şi proamericanii răi încearcă sa fie înlocuiţi cu  proamericani şi proeuropeni buni; dacă nu cumva e o mişcare unionistă pro-română şi dacă aceste proteste nu e o greşeală a colaborării cu UE si SUA”.

„Întrebările erau asemănătoare şi asta vorbeşte despre o abordare comună a evenimentului. Dar cel mai important din ceea ce s-a difuzat e că proiectul european este un eşec, poporul nu e mulţumit de acest proiect, oameni vor schimbări”, afirmă Andrievki. Analistul crede că mass-media din Federaţia Rusă se vor activiza odată cu ieşirea la proteste a formaţiunilor lui Renato Usatîi şi Igor Dodon, iar subiectul Moldova va fi frecvent pe agenda, mai ales a televiziunilor. „Singurul lucru care se doreşte în Rusia e să nu fie discutate propriile problemele interne. Şi aşa cum problema Donbasului a intrat într-un con de umbră, de refugiaţii din Orient publicul a obosit sau vor obosi repede, iar dacă Rusia se implică mai mult în Siria, vor apărea şi pierderi. Iată atunci mica şi mândra Moldovă va deveni interesantă. Se va vorbi la pachet despre blocada Transnistriei şi despre cum Dodon şi Usatâi luptă cu regimul oligarhic proamerican”, concluzionează Vitali Andrievski.

Valentina Basiul

Acest articol este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.

Articolul a fost realizat la comanda Asociaţiei Presei Independente (API), cu suportul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

 

 

 

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
România. Numărul cazurilor noi de COVID-19 rămâne ridicat. În ultimele 24 de ore au fost făcute 6.655 de teste
În ultimele 24 de ore au fost 413 cazuri noi de infecție cu coronavirus, din 6.655 de teste efectuate. De asemenea, au fost înregistrate 17…
13 Iulie 2020
В Сынжерейском районе подросток на мотоцикле сбил шестилетнюю девочку
На мотоцикле без номеров ездил водитель без прав. Фото: deschide.md. Девочку с травмами доставили в районную больницу. 13.07.2020 - 12:44
13 Iulie 2020
Media Azi: Codul Electoral - ajustări propuse pentru reflectarea alegerilor în condiții clare
Un proiect de lege, elaborat de Ion Bunduchi și Vasile State, ambii de la Asociația Presei Electronice (APEL), vine cu ajustări la Codul Electoral pentru reflectarea…
13 Iulie 2020
Alegeri Polonia. Andrzej Duda a câştigat un nou mandat de președinte
Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, este câștigătorul la limită al alegerilor prezidenţiale, cu 51,2% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale transmise luni de comisia electorală,…
13 Iulie 2020
Задержаны двое молдаван, грабивших сейфы. Год назад они сбежали из тюрьмы в Болгарии
Задержанным грозит до 10 лет тюрьмы. Фото иллюстративное: pixabay.com. Розыском нарушителей занимались полицейские и прокуроры Кагула и Кантемира. Задержание произведено при поддержке спецназа «Fulger». 13.07.2020 - 11:55
13 Iulie 2020
Chicu, despre situația COVID-19 în R. Moldova: „Dacă ne ducem la OrheiLand, în Italia și Ungaria nu mergem”
După ședința sămptămânală a „conducerii de vârf a țării”, premierul Ion Chicu s-a referit și la situația pandemică în țară, menționând că deși numărul cazurilor…
13 Iulie 2020
Ион Кику: проекты, за которые правительство взяло на себя ответственность, будут приняты
Ион Кику сказал, что работа над внесением поправок в бюджет будет продолжена. Фото: tv8.md.  72 часа, отведенные для выражения вотума недоверия Кабмину, истекли. 13.07.2020 - 10:54
13 Iulie 2020
Ungaria închide granițele pentru moldoveni. Republica Moldova a fost introdusă în lista roșie a țărilor cu un înalt risc de infectare cu COVID-19
Guvernul Ungariei a anunțat noi măsuri de protecție în lupta cu COVID-19 după ultimele date ce atestă o creștere a numărului de cazuri la nivel…
13 Iulie 2020
Starea persoanelor infectate cu coronavirus: 362 de pacienți sunt în stare gravă, iar 24 de persoane se află la respirație asistată
Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 382 cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, dintre care 1319 în regiunea…
13 Iulie 2020
Situația la frontieră. Peste 5000 de persoane au intrat pe teritoriul R. Moldova în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 9 434 traversări. Un număr mai mare a fost…
13 Iulie 2020
Война вокруг «Орхейленда» продолжается. Снова прошёл протест, о ситуации высказался премьер
Депутат Марина Таубер открыла парк «OrheiLand», несмотря на запрет властей. Фото:facebook.com/marina.tauber. Вчера сторонники партии «ШОР» под руководством депутата Марины Таубер собрались на протест в парке развлечений «OrheiLand».   …
13 Iulie 2020
VIDEO/ Principalele declarații făcute de premierul Ion Chicu, după ședința comună cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi: Epopeea cu angajarea răspunderii celor 4 proiecte de către Guvern s-a finalizat
„Epopeea cu angajarea răspunderii celor 4 proiecte de către Guvern s-a finalizat”, a susținut premierul Ion Chicu, după presă după ședința de lucru a Președintelui…
13 Iulie 2020
LIVE/ Declarații după ședința comună dintre Dodon, Chicu și Greceanîi
Au loc declarații de presă după ședința de lucru a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și cu prim-ministrul, Ion Chicu.
13 Iulie 2020
20 de state din Europa interzic accesul românilor sau le impun restricții la intrarea pe teritoriile lor
Tot mai multe state interzic accesul cetățenilor români sau le condiționează intrarea pe teritoriile lor, din cauza înrăutățirii situației infectărilor cu coronavirus în România. Sunt…
13 Iulie 2020
Cod galben de vânt puternic pe întreg teritoriul R. Moldova. Recomandările specialiștilor
Serviciul Hidrometeorologic de Stat(SHS) a emis cod galben de vânt pe întreg teritoriul țării. Avertizarea este prevăzută până la ora 12.00, 13 iulie. Potrivit SHS,…
13 Iulie 2020
В Резинском инспекторате полиции ночью вспыхнул пожар. Огонь тушили пожарные и полицейские
В пожаре пострадала крыша здания. Фото: facebook.com/politiarepubliciimoldova Сегодня ночью вспыхнул пожар в здании Инспектората полиции города Резина. Загорелась крыша. 13.07.2020 - 08:19
13 Iulie 2020
Peste 2600 de lucrători medicali din R. Moldova, infectați cu noul tip de coronavirus
Până la ziua de astăzi, 13 iulie, au fost confirmate 2.631 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, anunță Ministerul Sănătății, Muncii…
13 Iulie 2020
OMS recomandă reintroducerea restricțiilor: „Uneori, izolarea este singura opțiune”
Organizația Mondiala a Sănătății avertizează că țările ar trebui să ia în calcul noi restricții, după ce relaxarea din ultimele două luni a dus la agravarea…
13 Iulie 2020
„Marea majoritate a alegătorilor chiar cred că aleșii poporului pot deveni marfă”
Interviu cu Iurie Pasat, primarul satului Bălceana, raionul Hâncești Bălceana, din raionul Hâncești, este un sat care face parte din circumscripția electorală nr. 38. Pe…
13 Iulie 2020
Возмущались карантином и врачами, бунтовали. История эпидемии, которая поразила Бельцы, Бессарабию и мир 200 лет назад
Бельцкая земская больница в начале XX века. Учредили её в 1872 году.  Возмущались карантином и врачами, бунтовали. История эпидемии, которая поразила Бельцы, Бессарабию и мир…
13 Iulie 2020
Гибель мотоциклиста, двое утонувших, наезд на ребёнка и артобстрел на границе. Обзор ЧП за выходные
Коллаж "СП" Какие происшествия произошли в городе, стране и мире за минувший уикенд. 12.07.2020 - 20:51
12 Iulie 2020
IGP: Manifestanții de la Orhei au fost aduși organizat cu 8 autocare și 45 de microbuze
Persoanele au fost transportate în mod organizat, cu implicarea a 8 autocare și 45 de microbuze, măsurile de protecție au fost ignorate, iar marea majoritate…
12 Iulie 2020
С диагнозом COVID-19 из тюрьмы доставили в реанимацию Олега Прутяну по кличке Борман
Адвокаты считают, что их клиент заболел по недосмотру руководства тюрьмы. Фото: NewsMaker Олега Прутяну госпитализировали вчера из больницы пенитенциарного учреждения «Прункул». Сегодня коронавирус выявлен у его…
12 Iulie 2020
Audi или Audy? Lexus или Leksus? Как правильно пишется название автомобильной марки?
Кто-то пройдёт наш тест с лёгкостью, а кому-то придётся призадуматься. Проверьте свою внимательность и память. Фото pixabay.com Audi или Audy? Lexus или Leksus? Как правильно пишется…
12 Iulie 2020
За сутки в Молдове выявили 174 случая заражения. В Бельцах — всего два, и это минимум за 2 месяца
Всего сегодня проверили 1071 тест. Фото иллюстр. Еще 174 новых случая инфекции COVID-19 были подтверждены сегодня в Республике Молдова, из которых 6 в Приднестровье. Все…
12 Iulie 2020
Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore
174 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate duminică, 12 iulie, în R. Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu…
12 Iulie 2020
Над Бельцами перед рассветом можно наблюдать комету — фотофакт
Комету можно наблюдать в предрассветные часы. Фото: Юрий Болд Над Бельцами перед рассветом можно наблюдать комету — фотофакт Снимки пролетающей кометы выложил на своей странице…
12 Iulie 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work