en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Programul de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen: training pentru media online
Foto: Trainerul Vasile Cantarji explică participanţilor metodologia de autoevaluare
Foto: API

În perioada 21-22 august 2015 a avut loc cel de-al doilea training din ciclul „Abordarea echilibrată a egalităţii de gen în mass-media”, la care au participat reprezentanţi ai 12 instituţii media online1 naţionale şi regionale. Fiind îndrumaţi de trainerii Daniela Terzi-Barbăroşie, Alina Radu şi Vasile Cantarji, jurnaliştii şi jurnalistele au exersat tehnicile de autoevaluare a produselor mediatice prin prisma dimensiunii de gen, au fost instruiţi privind problematica de gen în Moldova, au identificat greşelile în abordarea subiectelor legate de femei şi bărbaţi.

Experta în domeniul de gen Daniela Terzi-Barbăroşie i-a îndemnat pe participanţii la training să elimine din gândire stereotipurile, pentru a nu perpetuarea atitudini şi opinii distorsionate. „Jurnaliştii sunt cei care ţin cuţitul în mână atunci când taie pâinea imaginii mediatice a femeilor şi bărbaţilor. Mass-media are drept scop reflectarea realităţii, dar nu trebuie să se împiedice doar de ceea ce se întâmplă în jur, ci să ridice ştacheta, să sporească conştientizarea anumitor situaţii create”, a adăugat D. Terzi-Barbăroşie. 

Svetlana Tataru, redactoră la site-ul Rasputin.md, a subliniat că problematica de gen este una cu care jurnaliştii se confruntă zilnic. „Un astfel de training este mai mult decât binevenit, în special pentru jurnalişti, care pe lângă funcţia de informare, ar trebui să aibă şi funcţia de educare. La facultate, jurnaliştii nu au un modul legat de această temă, iar cele două zile de training au valorat mai mult decât un semestru. Personal, în urma acestei instruiri am realizat că nu utilizez un limbaj sensibil la gen şi, deseori, atunci când ceream opinii pentru unele materiale, nu respectam principiul parităţii”.

„După cum am observat pe parcursul trainingului, existenţa problemei egalităţii de gen în Republica Moldova se datorează în primul rând faptului că societatea noastră nu are o educaţie corespunzătoare în acest sens. Mass-media trebuie să-şi asume această funcţie, pentru ca rolul femeii să fie perceput şi prezentat diferit de cum este în prezent”, a adăugat Sergiu Jaman, fondatorul portalului Stirilocale.md.

Victoria Ungureanu, fondatoarea Everydayjournalism.md: “Am aflat cât de mult contează să echilibrăm calitatea şi cantitatea de articole despre femei şi bărbaţi. Mai mult, dincolo de calitate, am înţeles cât de important este să ştim să promovăm femeile în egală măsură ca bărbaţii şi să trecem peste stereotipurile din societate. În timpul trainingului am înţeles care sunt greşelile mele atunci când administrez site-ul şi după această instruire voi aplica multe dintre recomandările mentorilor”.

Vitalie Hotnogu, redactorul site-ului Ziuadeazi.md a specificat că redacţia pe care o reprezintă nu lua în consideraţie unele lucruri importante: „Să fiu sincer, niciodată nu am atras atenţia la genul protagoniştilor materialelor şi felul cum sunt prezentaţi, nu m-am gândit nici la faptul că anumite formulari referitoare la protagonistele produselor mediatice, în special cele legate de funcţia pe care o deţin, ar putea să afecteze percepţia cititorului”.

Primul training din ciclul „Abordarea echilibrată a egalităţii de gen în mass-media” s-a desfăşurat pe 14-15 august 2015 şi a fost destinat ziarelor, revistelor şi agenţiilor de ştiri, iar în perioada 4-5 septembrie 2015 va avea loc ultimul training – pentru mass-media audiovizuale (posturi tv şi radio).

În rezultatul instruirilor, Consiliul de evaluare al Programului de asistenţă a instituţiilor mass-media în asigurarea egalităţii de gen va selecta 30 de instituţii mass-media (10 posturi de radio şi tv naţionale şi locale/regionale; 10 mijloace de informare on-line, inclusiv bloguri cu un număr mare de vizualizări; 10 ziare şi reviste naţionale şi locale/regionale) care vor fi beneficia de asistenţă în autoevaluarea conţinutului editorial prin prisma dimensiunii de gen. Activitatea se va desfăşura timp de opt luni, în perioada septembrie 2015 - aprilie 2016.

Programului de asistenţă a instituţiilor mass-media în asigurarea egalităţii de gen este realizat de API, cu susţinerea Programului ONU "Femeile în Politică", implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare", finanţat de Guvernul Suediei.


[1]  Ecopresa.md, Esp.md, Everydayjournalism.md, Gagauzinfo.md, Ialovenionline.md, Rasputin.md, Stirilocale.md, Trm.md, Unimedia.info, Ziuadeazi.md, Diez.md, Realitatea.md.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Как называют эту цветную революцию? Тест «СП»
Фото pixabay.com Как называют эту цветную революцию? Тест «СП» «СП» предлагает получить приз, ответив на вопросы о цветных революциях.
16 Iunie 2019
Curtea Constituțională și-a anulat hotărârile din 7-9 iunie 2019
Astăzi, 15 iunie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a revizuit și a anulat hotărârile recente. ”La baza anulării a stat situația de fapt din Republica…
15 Iunie 2019
Marșul de mâine se amână!
Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a remis presei un mesaj prin care îndeamnă oamenii să stea duminică acasă. „Dragi cetățeni din toată țara, Duminică vă îndemnăm…
15 Iunie 2019
На какой бельцкой улице находятся эти дорожные знаки? Тест «СП»
Ответь на семь простых вопросов и получи приз! Фото: Мария Смарчевская На какой бельцкой улице находятся эти дорожные знаки? Тест «СП» «СП» совместно с автошколой…
15 Iunie 2019
Видеофакт: над Бельцами низко пролетел большой самолёт
Стоп-кадр видео Видеофакт: над Бельцами низко пролетел большой самолёт Бельчане обратили сегодня внимание на большой самолёт, пролетевший низко над городом.
15 Iunie 2019
Schimbări pe site-ul Guvernului: Maia Sandu – premier și un nou cabinet de miniștri
În aceeași zi în care noul cabinet de miniștri și-a desfășurat prima ședință în clădirea Executivului, pe site-ul Guvernului au fost făcute mai multe modificări.…
15 Iunie 2019
Умер режиссер фильма «Укрощение строптивой» Франко Дзеффирелли
Дзеффирелли скончался после продолжительной болезни в возрасте 96 лет. Фото: peoples.ru. Режиссер Франко Дзеффирелли скончался в возрасте 96 лет в своем доме во Флоренции. 15.06.2019…
15 Iunie 2019
Чудеса в аэропорту. Подборка смешных фотографий
Подборка из 30 фотоприколов, снятых в аэропортах мира. Коллаж "СП" Чудеса в аэропорту. Подборка смешных фотографий Аэропорт ― это скопление огромного количества людей, а это…
15 Iunie 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work