en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2021: trei redacții și doi jurnaliști în finală

În finala concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2021, s-au calificat trei redacții și doi jurnaliști, din cele 18 nominalizări. Calificarea a avut loc în baza voturilor publicului, a unui grup de experți și a membrilor Consiliului de Presă. Câștigătorul va fi desemnat în luna decembrie, iar Premiul va fi înmânat la Forumul Mass-Media 2021 care va avea loc la începutul anului viitor.

Finaliștii concursului au fost desemnați după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experții şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 25 septembrie – 31 octombrie 2021, consumatorii de produse mediatice au avut posibilitatea să voteze pe platforma Mediaforum.md pentru cele 18[1] instituții mass-media și jurnaliști/jurnaliste, nominalizați pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2021. Totodată, comportamentul profesional al candidaților și candidatelor a fost apreciat de un grup de experți şi de către membrii Consiliului de Presă care nu se află în conflict de interese cu aceștia. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabiliți finaliștii. Conform Regulamentului concursului, la  totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților, 75% îl constituie votul comun al experților și membrilor Consiliului de Presă, iar 25% - votul publicului. Astfel, în finala concursului au intrat portalurile Agora.md, Moldova.org și Nokta.md, jurnalista Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă) și jurnalistul Victor Moșneag (Ziarul de Gardă).

La ultima etapă a concursului va avea loc evaluarea suplimentară a finaliștilor, iar ulterior, în cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va desemna câștigătorul/câștigătoarea Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică 2021. Premiul va fi înmânat la Forumul Mass-Media 2021, desfășurarea căruia a fost amânată pentru începutul anului 2022 din cauza situației pandemice.

În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câștigător dacă va considera că în 2021 nu au existat candidați demni de acest premiu.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice şi în semn de recunoaștere a meritelor instituțiilor mass-media în acest domeniu.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.

 


[1] Redacții: Agora.md, Diez.md, Ekomomiceskoe obozrenie, GRT, IPN, Moldova.org, Mold-street.com, Nokta.md, Nordnews.md, Oamenisikilometri, Radio Chişinău, Sanatateinfo.md, TVR Moldova; jurnaliști/jurnaliste: Ludmila Barba, Liliana Barbăroșie, Vitalie Călugăreanu, Eugenia Crețu, Victor Moșneag

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work