en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
ONG-urile și mass-media locale – promotori ai serviciilor publice în regiuni
Foto: API

Timp de doi ani, Asociația Presei Independente (API), cu suportul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu mai multe organizații ale societății civile și mass-media locale și regionale, a desfășurat o amplă campanie de informare și sensibilizare a publicului privind serviciile publice de calitate în regiuni și sprijinul oferit de UE pentru modernizarea Republicii Moldova. Rezultatele și impactul activităților proiectului „Societatea civilă şi media regionale în sprijinul reformelor europene, dezvoltării durabile și participării cetățenilor la consolidarea democrației locale”, au fost prezentate la 25-26 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment public.   

În octombrie 2019, API lansa un proiect destinat ONG-urilor și mediei regionale, în scopul promovării reformelor europene și consolidării democrației locale. Una din componentele de bază ale proiectului a fost Programul de Granturi Media și Comunicare, prin intermediul căruia a fost oferită susținere financiară, instruire şi consultanță profesională ONG-urilor și mass-media regionale, iar beneficiarii au desfășurat campanii inovative de informare la tema implicării cetățenilor în procesele decizionale privind serviciile publice de calitate în domeniile: apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiență energetică, protecția mediului. Ca rezultat al Programului de Granturi, Media și Comunicare, 21 de organizații au realizat 23 de proiecte de informare și sensibilizare a cetățenilor.

La începutul evenimentului, Petru Macovei, directorul executiv API, a menționat că Programul de Granturi Locale a contribuit la consolidarea capacităților organizaţiilor neguvernamentale şi ale redacţiilor locale nu doar de a informa, dar şi de a-i mobiliza pe locuitorii din regiuni să contribuie la dezvoltarea comunităţilor şi a țării. „Sunt convins că ceea ce am făcut împreună în acești doi ani este o punte pentru alte activități și proiecte la fel de interesante, cu și mai mare eficiență. Am pus temelia unor rezultate bune de viitor în comunitățile voastre”, a spus P. Macovei.

Experții implicați în activitățile proiectului confirmă că realizarea unor astfel de campanii de comunicare este un proces complex, iar succesul rezidă în înțelegerea necesităţilor grupului țintă şi în implicarea beneficiarilor înşişi în activităţile planificate. Inga Burlacu, expertă în comunicare: „Este extraordinar ce schimbări pot produce proiectele investiționale care îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor, schimbă la față satele sau orașele noastre. Dar un obiectiv complicat de atins este schimbarea atitudinii oamenilor, a comportamentului lor, astfel ca investițiile să fie sustenabile în timp. Schimbarea atitudinii este o prerogativă a instituţiilor mass-media, care au puterea cuvântului și pot genera aceste schimbări. Sunt niște procese care durează în timp, dar sunt posibile. Avem o multitudine de instrumente de comunicare și este  important să planificăm eficient eforturile de comunicare în raport cu fiecare auditoriu și să planificăm o comunicare constantă”.

Beneficiarii Programului de Granturi, Media și Comunicare povestesc că au încercat să găsească cele mai creative modalităţi de a ajunge la un număr cât mai mare de oameni din comunităţile locale. Elena Cobăsneanu, directoare AO Info-Dava, Soroca: „Discutam cu colegii inițial cu ce am putea fi noi deosebiți și ne-am propus să lucrăm cu elevii în acest proiect. Am fost surprinși să constatăm că elevii cunosc destul de bine problemele cu care se confruntă localitățile lor: probleme de mediu, tăieri ilicite de păduri, gunoiști neautorizate, calitatea apei din fântâni. Cunosc problemele și vorbesc despre acestea cu părinții lor. Pe durata proiectului noi am informat peste 80 de mii de cititori și utilizatori ai platformelor noastre media despre problemele de mediu din raionul Soroca, poluarea râului Nistru, lipsa stației de epurare etc.”. Vitalie Hotnogu, AO Cahul 2030: „Mă mândresc cu proiectul pe care l-am implementat. Am vrut să promovăm ce înseamnă UE pentru raionul Cahul, impactul investițiilor Uniunii Europene în zona de sud. Ne-am gândit să realizăm produse, pe care oamenii să le perceapă nu doar ca pe o informare generală, dar ca pe ceva mai distractiv. Doar cu un telefon mobil și o dronă, colegii mei au putut filma cinci episoade ale unei emisiuni Pe urma banilor UE în raionul Cahul, au vizitat pe biciclete 27 de localități în două săptămâni. Am relatat despre proiecte de infrastructură, apă și canalizare, deșeuri, despre Programul EU for Moldova, unde Cahulul este o regiune cheie. Filosofia noastră a fost că oamenii trebuie să știe despre tot ce se întâmplă în regiunea lor și din ce surse vin banii investiți în localitățile lor”.

Instituţiile mass-media sunt catalizatori ai schimbărilor sociale

La eveniment a participat și Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Secției Operațiuni la Delegația UE în Republica Moldova. „Este o plăcere pentru mine să văd rezultatele minunate care au fost obținute cu sprijinul UE. Vreau să felicit și să le mulțumesc organizațiilor societății civile, API și cetățenilor care s-au implicat și au asigurat reușita acestui program. UE a acordat sprijin, contribuind astfel la îmbunătățirea calității serviciilor oferite la nivel local și, în același timp, la consolidarea responsabilității autorităților publice și a cetățenilor. Asta va îmbunătăți nivelul de viață al cetățenilor și va asigura un mediu mai sănătos pentru generațiile viitoare. Prin intermediul acestui proiect a fost oferit sprijin de circa 100 de milioane de lei pentru consolidarea organizațiilor societății civile. Abilitarea instituțiilor media este esențială şi în exercitarea funcției de „câine de pază” a societății pentru a contribui la prevenirea corupției. Am văzut exemple concrete, când printr-o bună cooperare între cetățeni și APL, s-au obținut îmbunătățiri semnificative, iar instituțiile media au fost catalizatori ai schimbărilor sociale. Vă îndemn să continuați”, a spus reprezentantul Delegaţiei UE.

Valentina Pleșca, șefă Unităţii Abilitarea Cetățenilor, GIZ Moldova, a accentuat că rezultatele frumoase ale proiectelor sunt apreciate nu doar de partenerii externi, dar în primul rând de cetățeni moldoveni. „Prin intermediul conținutului mediatic, oamenii au fost informați calitativ şi interesant despre provocări la capitolul protecția mediului, managementul deșeurilor, apă, canalizare și tot ce ține de eficiența energetică, cărora trebuie să le facem faţă în Republica Moldova. Cred că organizaţiile regionale de media pot fi considerate parte a mecanismului de îmbunătățire a acestor aspecte, anume prin informarea corectă și profesionistă a cetățenilor”.  

În cea de-a doua zi a evenimentului au avut loc paneluri de discuție cu reprezentanți ai unor organizații ai societății civile naționale și locale, experți în diverse domenii, care au abordat provocările și soluțiile care pot îmbunătăţi protecția mediului, managementul deșeurilor solide, alte probleme comunitare actuale. Una din concluziile panelurilor de discuții a fost că orice provocare, atât în domeniul serviciilor publice, cât și în alte domenii trebuie să fie abordată din perspectiva parteneriatelor. Anume parteneriatul, receptivitatea, implicarea și contribuțiile autorităților centrale și locale, dar şi a organizațiilor societății civile și cetățenilor pot asigura rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile.

În cadrul evenimentului au fost anunţate rezultatele și premiați câștigătorii concursului naţional „Jurnaliștii – pentru cetățeni și comunități active”, desfășurat de API în cadrul aceluiași proiect.  

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Spotmedia.ro: Cea mai mare înfrângere a Rusiei a provocat neliniște la Moscova, Șoigu fiind numit clovn incompetent de susținătorii lui Putin
Distrugerea unui întreg batalion de tancuri rusești în apropiere de satul Bilohorivka, regiunea Donbas, reprezintă cea mai importantă victorie a armatei ucrainene și o lovitură…
17 Mai 2022
Norvegia, Danemarca şi Islanda vor ajuta Finlanda şi Suedia dacă vor fi atacate înainte de a adera la NATO
Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat luni o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două…
17 Mai 2022
Libertatea.ro | „Rusia va pierde războiul până la sfârșitul anului”. De ce cred oficialii de la Kiev și din Occident tot mai mult într-o victorie a Ucrainei
Evaluările oficialilor din SUA și Europa arată că ofensiva Rusiei în Donbas a intrat într-un impas. Kievul merge mai departe și spune că războiul ar…
17 Mai 2022
Reuters: автобусы с украинскими бойцами покидают «Азовсталь»
Агентство Reuters сообщает, что украинских военных вывозят с металлургического завода «Азовсталь» в Мариуполе. Украина пока не комментирует эту информацию.  Агентство Reuters сообщает, что видело около…
Президент Турции Эрдоган о вступлении Финляндии и Швеции в НАТО: «Это невозможно. Пусть не обижаются.»
Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган заявил, что делегации Швеции и Финляндии в понедельник прибудут в Турцию, возможно «уговаривать» по поводу принятия их в НАТО. Этим…
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina. Nouă civili au murit luni în regiunea Donețk: șase au fost răniți – autoritățile ucrainene
Suedia se pregătește să ceară aderarea la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina poate câștiga acest război și că Rusia…
Cine au fost membrii juriului din România la Eurovision și ce note au acordat: R. Moldova primise 12 puncte, iar Ucraina niciunul
Televiziunea Română a transmis, luni, 16 mai, un comunicat de presă în care a prezentat componența juriului României pentru Eurovision și notele acordate pentru fiecare…
Полиция Италии сообщает о попытках российских кибератак во время голосования на Евровидении
Российские хакеры пытались саботировать голосование на песенном конкурсе «Евровидение-2022». Их попытки пресекла полиция Италии, сообщает Русская служба Би-би-си. Победителем конкурса стала Украина.  Взломать систему голосования…
LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina. Erdogan: Turcia nu va accepta aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Suedia se pregătește să ceară aderarea la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina poate câștiga acest război și că Rusia…
«Изоляция Путина» на саммите ОДКБ: из пяти главных союзников войну в Украине поддержала только Беларусь
Президент России Владимир Путин провел юбилейный саммит Организации Договора о коллективной безопасности (ОДКБ), где встретился с пятью своими ближайшими союзниками. Из них только одно государство…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work