en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

ONG-urile de media condamnă acțiunile abuzive ale Inspectoratului de Poliție Buiucani, îndreptate împotriva postului de televiziune Jurnal TV

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile abuzive ale Inspectoratului de Poliție Buiucani, manifestate prin intentarea unui proces contravențional împotriva postului de televiziune Jurnal TV și cer autorității să se abțină pe viitor de la practicile de încadrare juridică defectuoasă și eronată a acțiunilor jurnaliștilor în fapta prevăzută de Codul contravențional (Calomnia).

La data de 22 decembrie 2021, angajatul Inspectoratului de Poliție Buiucani Alexandru Spoialo a întocmit un proces-verbal de constatare a faptului că Jurnal TV a comis contravenția de calomnie. Procesul contravențional a fost declanșat după ce un fost polițist vizat într-o investigație jurnalistică a postului de televiziune a depus o plângere la Poliție. Fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne, Vitalie Grabovschi, a acuzat Jurnal TV că ar fi răspândit „informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”.

Invocând încălcarea art. 70 al Codului contravențional, agentul constatator a remis dosarul pentru soluționare la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, recomandând instanței de judecată să-l priveze pe administratorul postului de televiziune Jurnal TV, Valentin Butnaru, de dreptul de a-și desfășura activitatea pe un termen de un an pentru că a admis difuzarea informațiilor contestate.

Reamintim angajaților Inspectoratului de Poliție Buiucani că, potrivit prevederilor Legii privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii.

Regretăm perpetuarea practicii păguboase de intentare ilegală a dosarelor contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public. Reamintim că acesta nu este unicul caz când prevederile legale referitoare la calomnie sunt utilizate drept o armă împotriva reprezentanților mass-media.

Precizăm că persoanele care se consideră defăimate pot utiliza mijloace de apărare și de restabilire în drepturi, prevăzute de Legea cu privire la libertatea de exprimare, care presupun asigurarea principiului contradictorialității, precum și a garanțiilor instituite în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

În acest context, subliniem că intentarea dosarului contravențional în privința postului de televiziune Jurnal TV nu poate fi catalogată decât drept un atac la adresa libertății de exprimare a instituției mass-media.

Solicităm organelor de drept abilitate să constate și să soluționeze cauzele ce vizează contravenția de calomnie să stopeze utilizarea abuzivă a prevederilor legale de către persoanele care se consideră prejudiciate drept armă împotriva libertății de exprimare a mass-mediei și să se abțină pe viitor de la interpretarea eronată a legislației.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Asociația Presei Electronice

Asociaţia Presei Independente

Centrul  „Acces-Info”

Centrul de Investigații Jurnalistice

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work