en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Ochiul propagandei rusești: trupele NATO amenință hotarele Federației Ruse

Monitorizarea mass-mediei în șase țări din Parteneriatul Estic în perioada 6 iunie – 3 iulie 2016 a demonstrat existența a zeci de mituri întreținute de propaganda rusească. Unul dintre mituri îl reprezintă prezența trupelor NATO în țările Europei de Est și Țările Baltice, fapt care este văzut de Federația Rusă ca o amenințare directă asupra securității sale naționale. Mesajele propagandistice anti-NATO ajung în spațiul  informațional al Republicii Moldova și induc ideea unui război iminent cu implicarea Chișinăului în jocuri geopolitice.

Ediția din 5 august 2017 a emisiunii „Военная тайна” („Secret militar”, n.a.) de la postul Ren TV, relatează despre „periculoasele” manevre militare ale trupelor NATO care au loc în Țările Baltice, Finlanda, Polonia și România. Jurnaliștii Ren TV interpretează aceste manevre militare ca fiind foarte periculoase deoarece au loc la hotarele Federației Ruse și astfel ar impune riscuri la adresa securității naționale. În cadrul emisiunii se exagerează vădit amenințarea cu războiul din partea trupelor NATO și se reinterpretează subiectiv scopul manevrelor militare. Comentatorul Ren TV rezumă că ,,generalii NATO deja nu mai ascund faptul că misiunea lor principală este exersarea războiului cu Rusia’’. Însă imediat urmează discursul unui general NATO care nu specifică nimic care să indice că Rusia este inamicul lor, ci subliniază că toate exercițiile militare sunt îndreptate către ,,un potențial agresor’’, care este explicația de ordin general ce însoțește în mod tradițional asemenea exercițiiPrin urmare, comentatorul Ren TV se bazează pe presupunerea proprie că inamicul direct al NATO este Rusia, ceea ce nu coincide nicidecum cu afirmațiile oficialului Alianţei Nord-Atlantice.

Un alt material Ren TV care alarmează despre pericolul trupelor NATO este intitulat „НАТО проводит  natoмасштабнейшие учения вблизи российских границ” („NATO desfășoară exerciții militare de proporții în apropiere de hotarele Federației Ruse”, n.a ). În această știre se vorbește despre exercițiile militare NATO „Aurora 2017” care au avut loc în perioada lunii septembrie 2017 în Suedia, în bazinul Mării Baltice. Și în acest caz Federația Rusă s-a simțit amenințată, iar jurnaliștii Ren TV au încercat să inducă o stare de frică de război față de trupele NATO, despre care speculează că ar vrea să atace Rusia. De remarcat că în aceeași perioadă de timp au avut loc exercițiile militare ruso-beloruse ,,Zapad 2017’’ în regiunile din nord-vestul Rusiei, în special în regiunea Kaliningrad. Deși similare, aceste două exerciții militare sunt reflectate în mod asimetric. În reportaj se insinuează că ,,Aurora 2017’’ este o punte de atac împotriva Rusiei, care mai târziu sau mai devreme va însemna o invazie pe teritoriu rusesc. În plus, jurnaliștii ruși brusc abordează un alt subiect – migranții violatori în Suedia: „За последние несколько лет королевство, которое славилось спокойной обстановкой и низким уровнем преступностипревратилось в мировой центр изнасилований” („În ultimii ani regatul, care era renumit pentru atmosfera pașnică și nivelul scăzut al criminalității, s-a transformat în centrul mondial al violurilor”, n.a.). Firul narativ este completat de imagini video cu presupuși migranți din Africa, care ar teroriza cetățenii suedezi prin haos și revolte stradale. Această intervenție cu ,,migranții violatori’’, care nu are nicio legătură tematică cu subiectul central al reportajului, de fapt are scopul de a devia atenția publicului spre alte direcții, în tentativa de a demonstra lipsa necesității acțiunilor NATO în Suedia.

Într-adevar, exercițiile militare NATO din Suedia pot fi interpretate ca o acțiune de răspuns al exercițiilor rusești „Zapad 2017”. Totuși, percepția mass-mediei rusești este părtinitoare și foarte alarmistă atunci când trupele NATO au acțiuni în țările Europei de Est și Țările Baltice, și dimpotrivă – foarte calmă atunci când aceleași exerciții militare sunt efectuate de propriile forțe militare. O abordare jurnalistică echidistantă ar însemna examinarea ipotezei că și Rusia testează pregătirea atacării Occidentului prin „Zapad 2017”, lucru care desigur nu se observă în presa rusă.

Portalul Sputnik.md a demonstrat că are o preocupare constantă față de activitatea Alianței Nord-Atlantice și astfel acordă o atenție corespunzătoare acestui subiect. În acest sens, jurnaliștii Sputnik.md publică o știre cu titlul „Aplicațiile militare „Dragon-2017”: de ce NATO tensionează voit situația”. În această știre se vorbește despre aplicatiile dragonaplicațiile militare NATO cu denumirea „Dragon-2017” care au avut loc în septembrie 2017 în Polonia, la care au participat soldați din 11 țări. Conținutul știrii descrie scenariul aplicației militare care are ca inamic ,,una din țările vecine’’, care se subînțelege a fi Federația Rusă și care „pretinde la dreptul de a avea acces la resursele naturale de pe teritoriul Poloniei și va „încerca să destabilizeze situația politică” și „să ocupe teritoriul disputat” Totuși, în conținutul știrii nu este explicat că acesta este un posibil scenariu pentru exercițiile militare, nu este confirmat prin documente concrete, și cu atât mai mult nu este o strategie de atac care urmează a fi aplicată în realitate.

Prin urmare, jurnaliștii Sputnik.md urmăresc același fir narativ manipulator ca și jurnaliștii Ren TV – acela de a portretiza trupele NATO ca pe o amenințare directă la adresa securității naționale a Federației Ruse. În știre nu se menționează o informație importantă de context – faptul că în aceeași perioada de timp Rusia desfășoară exercițiile militare „Zapad 2017”. Această omisiune este probabil intenționată, pentru a sublinia că anume „NATO tensionează voit situația”, așa cum este menționat și în titlul știrii, iar acțiunile „Zapad 2017”  sunt prezentate ca niște antrenamente pacifiste și inofensive.

O altă știre al aceluiași portal are titlul „Perincek: NATO – o adevărată amenințare, trebuie să susținem nato 1lumea multipolară”. Reporterul Sputnik Moldova prezintă opinia istoricului și politologul turc Mehmet Perincek cu privire la aderarea Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică. Expertul turc s-a exprimat împotriva NATO, alianța cu această organizație reprezentând în opinia lui un risc pentru Turcia pe motiv că ar susține separatismul kurd în această țară, iar colaborarea cu Eurasia ar fi alternativa viabilă pentru poporul turc. Reporterul Sputnik Moldova nu menționează că Turcia este membră NATO din 1952 și nu explicat în ce măsură experiența turcească este aplicabilă pentru Republica Moldova. Prin urmare, relația Turcia-NATO nu are multe în comun cu relația Moldova-NATO, astfel încât în această știre nu am găsit decât un mesaj negativ împotriva NATO și nicidecum o opinie clară a expertului cu privire la aderarea Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică.

 

Vladislav Șaran, politolog

_________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
De ce am plecat de acasă? De ce (nu) voi mai reveni?
Echipa Diaspora-ZdG a lansat o mini-serie în care va povesti despre deciziile membrilor săi de a pleca din R. Moldova, despre cum a fost adaptarea…
24 Februarie 2018
Mediocritatea ca avantaj electoral
Suflă vântul în noosfera aerisită a Guvernului şi Parlamentului
24 Februarie 2018
DUMINICA ORTODOXIEI – Dar ce este Ortodoxia?
  Ortodoxia este întocmai precum aurul curat. Precum aurul e scos din cuptor şi ori de câte ori îl arzi …
24 Februarie 2018
VIDEO: Cei mai buni elevi, premiați la ”Gala Olimpicilor”
S-au consumat olimpiadele şcolare locale şi în majoritatea şcolilor au fost organizate festivităţi de omagiere  a celor mai buni elevi, menite să le pună în…
24 Februarie 2018
135 de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție o susțin pe Kovesi și contestă raportul ministrului Justiției
135 din cei 183 de procurori de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România îi iau apărarea Codruței Kovesi, șefa instituției. Anchetatorii contestă raportul ministrului…
24 Februarie 2018
Consătenii lui Elefterie Sinicliu vin cu noi detalii
Articolul „Elefterie Sinicliu: cel mai tânăr votant al Unirii”, publicat în CUVÂNTUL la 01.12.2017 (vezi aici), a avut o rezonanță deosebită printre locuitorii satului Echimăuți,…
24 Februarie 2018
Doar 5 ambulanțe din 366 corespund tuturor cerințelor. Situație critică la Centrul de Asistență Medicală Urgentă
Centrul Naţional de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească are la balanță 366 de ambulanțe. Doar cinci dintre acestea, care au fost cumpărate anul trecut, corespund tuturor…
24 Februarie 2018
Cea mai longevivă persoană din Ialoveni a împlinit 110 ani
Maria Raţă, cea mai longevivă persoană din oraşul Ialoveni, a împlinit 110 ani. Femeia s-a născut la 1 ianuarie 1908. Biografia ei se intersectează cu…
24 Februarie 2018
Noul magazin Librarius din Ialoveni
Noua Librărie LIBRARIUS s-a deschis în Octombrie anul trecut în Ialoveni pe str. Alexandru cel Bun, 84, în inima orașului. Aceasta este amenajată într-un stil…
24 Februarie 2018
Abonaţii CUVÂNTUL-ui care s-au ales cu premii
Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL a făcut totalurile concursului pentru cea mai activă promovare a ziarului în Ziua Abonatului – 8 decembrie 2017. Acest lucru s-a făcut…
24 Februarie 2018
IALOVENI // Au furat tomberoanele cu tot cu gunoi
În noaptea spre joi, 22 februarie, din apropierea blocului situat pe strada Basarabia 1, au dispărut fără urmă șase din cele șapte tomberoane în care…
24 Februarie 2018
Vrea clasa politică de la București să guverneze într-un model de stat de felul celui de la Chișinău?
Asta este întrebarea fundamentală pentru a înțelege frământările, care au început mai bine de un an în urmă, ale actualei puteri de la București. Poate…
24 Februarie 2018
Cod galben și temperaturi de până la -19°C. Cât vor dura temperaturile scăzute
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat god galben de schimbare bruscă a vremii. Astfel, în intervalul 25 februarie – 2 martie,  în urma pătrunderii maselor…
24 Februarie 2018
Viceprimarul de Telenești a descoperit un dinte de mastodont
Victor Bogdan, viceprimarul oraşului Telenești,  fiind la cariera de nisip din Verejeni, a descoperit în nisipul excavat un dinte enorm de fosilă. Ulterior s-a stabilit…
24 Februarie 2018
Ce mai face ANSA
De câteva săptămâni, mai exact din ziua în care au fost făcute publice datele unui studiu privind calitatea produselor lactate, comercializate în R. Moldova, realizat…
24 Februarie 2018
De ce nu mai vreau să lucrez la bancă
Pe când eram lucrător la bancă în R. Moldova, în viziunea multor clienți ai băncii eram ca niște hoți de milioane, care, pe lângă faptul…
24 Februarie 2018
2 % din impozite – pentru investigații jurnalistice
Începând cu 1 ianuarie 2017 în R. Moldova funcționează „mecanismul 2%”, prin care persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot direcţiona 2% din suma impozitului pe…
24 Februarie 2018
Самые высокооплачиваемые вакансии в Бельцах
По вопросам трудоустройства следует обращаться в Агентство занятости. Фото: Яков Гасан Национальное агентство занятости населения опубликовало список самых высокооплачиваемых рабочих мест, куда требуются сотрудники. 23.02.2018…
23 Februarie 2018
(doc) PLDM solicită Procuraturii Generale să ancheteze „echidistant” amenințarea la adresa Mariei Ciobanu
Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a depus o plângere la Procuratura Generală după ce în seara zilei de ieri, 22 februarie, a fost amenințată la telefon…
23 Februarie 2018
Эксперты и политики о досрочных выборах в Кишиневе и Бельцах
Сначала мэр Бельц Ренато Усатый, а затем примар Кишинёва Дорин Киртоакэ подали в отставку. Пост градоначальников остался вакантным. Эксперты и политики о досрочных выборах в…
23 Februarie 2018
CSM atenționează instanțele să nu depersonalizeze nemotivat hotărârile judecătorești
Deși a intrat în vigoare încă în noiembrie 2017, după protestele jurnaliştilor și a membrilor societății civile, Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești…
23 Februarie 2018
Gheorghe Duca nu a plecat de la șefia Academiei de Științe a Moldovei
Gheorghe Duca nu a demisionat din funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), ci doar încetează a mai fi membru din oficiu…
23 Februarie 2018
PROGRAMUL DE GRANTURI MICI PENTRU TINERII DIN RAIONUL IALOVENI, RUNDA A XVI – A
Fondul pentru Tineri Ialoveni anunţă lansarea celei de a XVI – a runde a concursului de proiecte din cadrul Programului de granturi mici pentru tineri.…
23 Februarie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work