en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Ochiul propagandei rusești: trupele NATO amenință hotarele Federației Ruse

Monitorizarea mass-mediei în șase țări din Parteneriatul Estic în perioada 6 iunie – 3 iulie 2016 a demonstrat existența a zeci de mituri întreținute de propaganda rusească. Unul dintre mituri îl reprezintă prezența trupelor NATO în țările Europei de Est și Țările Baltice, fapt care este văzut de Federația Rusă ca o amenințare directă asupra securității sale naționale. Mesajele propagandistice anti-NATO ajung în spațiul  informațional al Republicii Moldova și induc ideea unui război iminent cu implicarea Chișinăului în jocuri geopolitice.

Ediția din 5 august 2017 a emisiunii „Военная тайна” („Secret militar”, n.a.) de la postul Ren TV, relatează despre „periculoasele” manevre militare ale trupelor NATO care au loc în Țările Baltice, Finlanda, Polonia și România. Jurnaliștii Ren TV interpretează aceste manevre militare ca fiind foarte periculoase deoarece au loc la hotarele Federației Ruse și astfel ar impune riscuri la adresa securității naționale. În cadrul emisiunii se exagerează vădit amenințarea cu războiul din partea trupelor NATO și se reinterpretează subiectiv scopul manevrelor militare. Comentatorul Ren TV rezumă că ,,generalii NATO deja nu mai ascund faptul că misiunea lor principală este exersarea războiului cu Rusia’’. Însă imediat urmează discursul unui general NATO care nu specifică nimic care să indice că Rusia este inamicul lor, ci subliniază că toate exercițiile militare sunt îndreptate către ,,un potențial agresor’’, care este explicația de ordin general ce însoțește în mod tradițional asemenea exercițiiPrin urmare, comentatorul Ren TV se bazează pe presupunerea proprie că inamicul direct al NATO este Rusia, ceea ce nu coincide nicidecum cu afirmațiile oficialului Alianţei Nord-Atlantice.

Un alt material Ren TV care alarmează despre pericolul trupelor NATO este intitulat „НАТО проводит  natoмасштабнейшие учения вблизи российских границ” („NATO desfășoară exerciții militare de proporții în apropiere de hotarele Federației Ruse”, n.a ). În această știre se vorbește despre exercițiile militare NATO „Aurora 2017” care au avut loc în perioada lunii septembrie 2017 în Suedia, în bazinul Mării Baltice. Și în acest caz Federația Rusă s-a simțit amenințată, iar jurnaliștii Ren TV au încercat să inducă o stare de frică de război față de trupele NATO, despre care speculează că ar vrea să atace Rusia. De remarcat că în aceeași perioadă de timp au avut loc exercițiile militare ruso-beloruse ,,Zapad 2017’’ în regiunile din nord-vestul Rusiei, în special în regiunea Kaliningrad. Deși similare, aceste două exerciții militare sunt reflectate în mod asimetric. În reportaj se insinuează că ,,Aurora 2017’’ este o punte de atac împotriva Rusiei, care mai târziu sau mai devreme va însemna o invazie pe teritoriu rusesc. În plus, jurnaliștii ruși brusc abordează un alt subiect – migranții violatori în Suedia: „За последние несколько лет королевство, которое славилось спокойной обстановкой и низким уровнем преступностипревратилось в мировой центр изнасилований” („În ultimii ani regatul, care era renumit pentru atmosfera pașnică și nivelul scăzut al criminalității, s-a transformat în centrul mondial al violurilor”, n.a.). Firul narativ este completat de imagini video cu presupuși migranți din Africa, care ar teroriza cetățenii suedezi prin haos și revolte stradale. Această intervenție cu ,,migranții violatori’’, care nu are nicio legătură tematică cu subiectul central al reportajului, de fapt are scopul de a devia atenția publicului spre alte direcții, în tentativa de a demonstra lipsa necesității acțiunilor NATO în Suedia.

Într-adevar, exercițiile militare NATO din Suedia pot fi interpretate ca o acțiune de răspuns al exercițiilor rusești „Zapad 2017”. Totuși, percepția mass-mediei rusești este părtinitoare și foarte alarmistă atunci când trupele NATO au acțiuni în țările Europei de Est și Țările Baltice, și dimpotrivă – foarte calmă atunci când aceleași exerciții militare sunt efectuate de propriile forțe militare. O abordare jurnalistică echidistantă ar însemna examinarea ipotezei că și Rusia testează pregătirea atacării Occidentului prin „Zapad 2017”, lucru care desigur nu se observă în presa rusă.

Portalul Sputnik.md a demonstrat că are o preocupare constantă față de activitatea Alianței Nord-Atlantice și astfel acordă o atenție corespunzătoare acestui subiect. În acest sens, jurnaliștii Sputnik.md publică o știre cu titlul „Aplicațiile militare „Dragon-2017”: de ce NATO tensionează voit situația”. În această știre se vorbește despre aplicatiile dragonaplicațiile militare NATO cu denumirea „Dragon-2017” care au avut loc în septembrie 2017 în Polonia, la care au participat soldați din 11 țări. Conținutul știrii descrie scenariul aplicației militare care are ca inamic ,,una din țările vecine’’, care se subînțelege a fi Federația Rusă și care „pretinde la dreptul de a avea acces la resursele naturale de pe teritoriul Poloniei și va „încerca să destabilizeze situația politică” și „să ocupe teritoriul disputat” Totuși, în conținutul știrii nu este explicat că acesta este un posibil scenariu pentru exercițiile militare, nu este confirmat prin documente concrete, și cu atât mai mult nu este o strategie de atac care urmează a fi aplicată în realitate.

Prin urmare, jurnaliștii Sputnik.md urmăresc același fir narativ manipulator ca și jurnaliștii Ren TV – acela de a portretiza trupele NATO ca pe o amenințare directă la adresa securității naționale a Federației Ruse. În știre nu se menționează o informație importantă de context – faptul că în aceeași perioada de timp Rusia desfășoară exercițiile militare „Zapad 2017”. Această omisiune este probabil intenționată, pentru a sublinia că anume „NATO tensionează voit situația”, așa cum este menționat și în titlul știrii, iar acțiunile „Zapad 2017”  sunt prezentate ca niște antrenamente pacifiste și inofensive.

O altă știre al aceluiași portal are titlul „Perincek: NATO – o adevărată amenințare, trebuie să susținem nato 1lumea multipolară”. Reporterul Sputnik Moldova prezintă opinia istoricului și politologul turc Mehmet Perincek cu privire la aderarea Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică. Expertul turc s-a exprimat împotriva NATO, alianța cu această organizație reprezentând în opinia lui un risc pentru Turcia pe motiv că ar susține separatismul kurd în această țară, iar colaborarea cu Eurasia ar fi alternativa viabilă pentru poporul turc. Reporterul Sputnik Moldova nu menționează că Turcia este membră NATO din 1952 și nu explicat în ce măsură experiența turcească este aplicabilă pentru Republica Moldova. Prin urmare, relația Turcia-NATO nu are multe în comun cu relația Moldova-NATO, astfel încât în această știre nu am găsit decât un mesaj negativ împotriva NATO și nicidecum o opinie clară a expertului cu privire la aderarea Republicii Moldova la Alianța Nord-Atlantică.

 

Vladislav Șaran, politolog

_________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
„Strămoșii noștri și-au făcut datoria. Cred că urmăm noi”
Savanţi în domeniul cercetării istoriei din România, Rusia, Ucraina, Lituania și Republica Moldova au participat marţi, 21 noiembrie, la Conferința științifică internațională „Centenar Sfatul Țării”,…
24 Noiembrie 2017
Lecţia românească de protecţie a datelor cu caracter personal sau cum jurnaliştii din România au acces la probe din dosare penale
În România, după ce un dosar ajunge în instanţa de judecată pentru a fi examinat, jurnaliştii pot vedea toate materialele, inclusiv interceptările telefonice, dar şi…
24 Noiembrie 2017
Как не попасться на уловки тех, кто хочет вами манипулировать. Рекомендации психолога
При встрече с манипуляторами мы как будто теряем силу воли... Фото: talktomen.ru Как не попасться на уловки тех, кто хочет вами манипулировать. Рекомендации психологаНаписать об…
24 Noiembrie 2017
Klaus Iohannis: România este foarte hotărâtă să sprijine R. Moldova în parcursul ei european
Astăzi, în contextul Summitului Parteneriatului Estic (PaE), prim-ministrul Pavel Filip și președintele României, Klaus Iohannis au avut o întrevedere. Discuțiile au vizat stadiul reformele din R.…
24 Noiembrie 2017
Лучшей из лучших на международном конкурсе признали юную бельчанку
После победы Эрику пригласили на утреннее шоу на канале "Prime". Фото: facebook.com/Prima ora 12-летняя уроженка Бельц Эрика Мустяца завоевала Гран-при XV Международного фестиваля популярной музыки «Două…
24 Noiembrie 2017
Filip, la ședința plenară a celui de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic: Avem de îndeplinit încă multe „teme pentru acasă”
R. Moldova rămâne ferm determinată în realizarea reformelor și a Acordului de Asociere RM-UE. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul…
24 Noiembrie 2017
ANGAJĂM REPORTERI
Redacţia săptămânalului regional CUVÂNTUL angajează reporteri multimedia pentru raioanele Şoldăneşti şi Rezina. Informaţii suplimentare la tel.: 0254-2-15-83, 069112732.
24 Noiembrie 2017
Pensii valorizate pentru parlamentari, procurori şi judecători, nu și pentru pensionarii de rând
De la 1 noiembrie, de când cei peste 65.000 de pensionari care după promisiunile guvernului trebuia să primească pensii mai mari cu 17%
24 Noiembrie 2017
Tinerii din Holercani au fost instruiți să depisteze știrile false
Un grup de 25 de elevi de la Liceul Teoretic din Holercani, raionul Dubăsari, au participat la o lecție de educație media, organizată joi, 23…
24 Noiembrie 2017
Emisiunea „Media Azi”, ediția 63: Produsul autohton obligatoriu - ce a constatat CCA?
De la 1 octombrie, radiodifuzorii din Republica Moldova sunt obligați să pună pe post cel puțin opt ore de produs autohton,  dintre care 6 sa…
24 Noiembrie 2017
VIDEO // A fost identificată persoana datorită căreia killerul Vitalie Proca şi-a ridicat actele de la registru // VIDEO
Cu acest document de identitate, Proca a părăsit Republica Moldova de mai multe ori
24 Noiembrie 2017
Câștigătorii World Press Photo 2017: Tomas Munita, premiul I la Categoria „Daily Life”
Seria de fotografii intitulate „Cuba On The Edge Of Change”, care a luat premiul I la Categoria „Daily Life”, aparține fotojurnalistului Tomas Munita și a…
24 Noiembrie 2017
Lecția africană pentru Moldova
”Că doar nu suntem în Africa”, această frază am auzit-o de sute de ori acasă, în Republica Moldova. Aşa cred mulţi dintre cetăţenii R.Moldova, unul…
24 Noiembrie 2017
Campanie JURNAL // Trăiesc atât de sărac că-i vine să-şi ia lumea în cap
De fiecare dată însă îşi aduce aminte de copii, pentru care luptă şi trăieşte
24 Noiembrie 2017
CEALALTĂ BASARABIE // „Natura este patria și Dumnezeu pentru mine”
Interviu cu Aliona Jones, consultant în domeniul agriculturii, Marea Britanie Aliona Jones (40 de ani) este originară din Telenești. A ajuns să lucreze în Marea…
24 Noiembrie 2017
Ilan Șor nu s-a prezentat la ședința de judecată pe cazul lui Chiril Lucinschi. Ce motiv a invocat?
Primarul de Orhei, Ilan Șor, nu s-a prezentat astăzi în ședința de judecată pe cazul lui Chiril Lucinschi, în care este citat ca martor al…
24 Noiembrie 2017
100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
Cu studiul „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“, semnat de doctoral în drept Mihai Taşcă, cercetător ştiinţific superior la Institutul de Istorie,…
24 Noiembrie 2017
Detalii cutremurătoare ale crimei de la Verejeni, Teleneşti, în urma căreia a decedat un copil de şase ani, iar altul de 14 ani ar putea să ajungă la puşcărie
Toți locuitorii satului Verejeni, Telenești, s-au adunat la poarta lui Valeriu Popescu, șase ani, miercuri, 22 noiembrie 2017, ca să îl petreacă pe ultimul drum
24 Noiembrie 2017
Ziua Agricultorului
Stimați agricultori! Vă aduc cele mai cordiale și sincere felicitări și mulțumiri pentru munca Dumneavoastră cu adevărat grea, dar totodată, atât de nobilă și atât…
24 Noiembrie 2017
Promo-LEX recomandă implementarea sistemului mixt cel devreme pentru alegerile din 2022 și doar după înlăturarea tuturor deficiențelor
Asociația Promo-LEX a publicat o Analiză ce vizează efectele care pot apărea în legătură cu implementarea sistemului electoral mixt, în special în cadrul circumscripțiilor uninominale, în…
24 Noiembrie 2017
Ca un dangăt de clopot se aude chemarea
Călătorii deosebite, înmiresmate de sfințenie, dătătoare de lumina credinței, sunt pelerinajele. Câtă bucurie e în sufletul unui pelerin? El uită de grijile lumești și e…
24 Noiembrie 2017
Au împrumutat vedere din lumina sărbătorii
Membrii Organizaţiei raionale a Nevăzătorilor s-au întrunit într-o şedinţă lărgită, cu ocazia Zilei Mondiale a persoanelor cu deficienţe de vedere. Ei se întrunesc an de…
24 Noiembrie 2017
Culeg bucurii din palmele bătătorite ale producătorilor agricoli
Cu ocazia Zilei profesionale a Agricultorului şi Industriei Prelucrătoare am mers în mijlocul unui colectiv de plugari, cei care fac parte din SRL „AgroCopăceni”. Am…
24 Noiembrie 2017
Cine vrea să devină stea, devine
   Pe parcursul a două zile la Sângerei s-a desfăşurat ediţia a II -a a Festivalului-Concurs Național „Şi tu poţi deveni o stea”. Prin organizarea…
24 Noiembrie 2017
Când se supără premierul
Marţi a fost o zi grea la Guvern. Pentru că, a doua zi, urma deplasarea premierului la Bruxelles, pentru a participa la cel de-al 5-lea…
24 Noiembrie 2017
Tuturor Agricultorilor și Lucrătorilor din Industria Prelucrătoare!
Sectorul agroalimentar a fost și rămâne una din ramurile dominante ale economiei naționale, care determină în mare măsură bunăstarea poporului. Ziua Lucrătorului din Agricultură și…
24 Noiembrie 2017
Multstimați agricultori și lucrători din industria alimentară!
Tradițional, în a patra duminică a lunii noiembrie, agricultorii consemnează sărbătoarea profesională – Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare. Domeniul în cauză constituie…
24 Noiembrie 2017
Ramură de importanță primară a economiei
  Tradițional, la finele lunii noiembrie, agricultorii fac totalurile anului agricol și sărbătoresc Ziua lor profesională. În ajun de eveniment, am realizat un interviu cu…
24 Noiembrie 2017
Simedrul lui Șor cu alți actori
Mihail Saltâkov-Șcedrin, renumitul scriitor satiric rus spunea la vremea sa: ”Misiunea guvernului nostru este de a ține supușii săi în stare permanentă de mirare și…
24 Noiembrie 2017
(foto) Migranți din Moldova, salvatori în Italia
În Italia, lipseşte o structură de stat care le-ar asigura cetăţenilor asistenţă medicală urgentă. Sarcina este pusă în grija autorităţilor publice locale. Astfel, fiecare dintre…
24 Noiembrie 2017
Accesul la informație este mai presus ca imunitatea lui Igor Dodon
Curtea de Apel Chișinău a decis pe 17 noiembrie, în procesul de judecată intentat președintelui Igor Dodon de către fotoreporterul Constantin Grigoriță, că șeful statului…
24 Noiembrie 2017
Как хорошо ты знаешь правила дорожного движения? Тест "СП"
Фото из архива "СП" Как хорошо ты знаешь правила дорожного движения? Тест "СП"Ответьте на вопросы теста.
23 Noiembrie 2017
Acordul a fost semnat, dar milioanele nu vor veni decât după ce guvernarea de la Chișinău va revizui „legislația electorală” și „combate corupția”
Acordul privind alocarea de către Uniunea Europeană (UE) a asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro pentru R. Moldova a fost semnat la 23 noiembrie,…
23 Noiembrie 2017
(doc) Decizia Curții de Apel în litigiul de 1,5 mil. de euro dintre Vlad Filat și avocații săi
Magistrații de la Curtea de Apel au declarat neîntemeiat recursul depus de Biroului Asociat de Avocați „Popa & Asociații” și au menținut, la 16 noiembrie, încheierea…
23 Noiembrie 2017
Вместо форума в Бельцах прошёл благотворительный обед
Фото: Яков Гасан Средства, предназначенные для форума делового сотрудничества «Москва-Бельцы-Молдова», пошли на организацию обеда для пенсионеров, который состоялся сегодня, 23 ноября. Форум был отменён в…
23 Noiembrie 2017
В Бельцах на центральной остановке умер мужчина
Фото: Надя Миллер У пожилого мужчины произошёл сердечный приступ. 23.11.2017 - 17:24
23 Noiembrie 2017
EXPERT: Când și în ce condiții UE va debloca prima tranșă din asistența de 100 de milioane de euro pentru Moldova
Uniunea Europeană (UE) ar putea să deblocheze prima tranșă a asistenței macro-financiare pentru R. Moldova, de 100 de milioande de euro,  doar dacă autoritățile de…
23 Noiembrie 2017
Unii plantează, alţii distrug
Peste 100 de  copii şi adulţi din mun. Chişinău şi din comunele Lalova şi Horodişte, raionul Rezina au participat sâmbătă la o acţiunie de înverzire…
23 Noiembrie 2017
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work