en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)

Ştiri API
O treime din consumul de energie electrică din Europa provine din surse regenerabile. Ce are de învățat Republica Moldova?

 

Republica Moldova are multe de învățat de la țări europene precum Austria, Suedia, Danemarca sau Letonia cum să gestioneze sursele de energie regenerabile în așa fel ca beneficiarii finali, cetățenii, să se bucure de avantajele energiei ieftine și ecologice. Dacă țara noastră este total dependentă de resursele energetice din import, unele state membre UE au profitat din plin de resursele oferite de natură: vântul, apa, soarele sau resturile vegetale.

Europa optează pentru energia naturii

Țările situate în nordul bătrânului continent produc energie din vânt și apă, iar țările mai călduroase profită din plin de lumina soarelui pentru a micșora cheltuielile de întreținere. Datele Oficiului European pentru Statistică (Eurostat) arată că aproape o treime (32%) din totalul energiei electrice consumate în Europa în anul în 2018 a provenit din surse regenerabile, fiind remarcată o creștere ușoară de la 31% în anul 2017. Energia eoliană (produsă de vânt) și energia produsă de hidrocentrale au contribuit fiecare cu câte o treime din energia electrică totală provenită din surse regenerabile în 2018. Energia solară (12%), biocombustibili solizi (10%) și alte surse regenerabile (9%) sunt alte bogății ale naturii care au fost valorificate de unele state europene.

Datele Eurostat mai arată că  sunt state membre UE unde în anul 2018 a prevalat consumul de  energie electrică furnizată din surse regenerabile. Este cazul Austriei (73%), Suediei (66%), Danemarcei (62%), Letoniei (53%) și Portugaliei (52%). Autoritățile din aceste țări, dar și cetățenii, au conștientizat necesitatea valorificării resurselor pe care le oferă cu generozitate natura, ca să nu depindă energetic de alte state, dar au avut grijă și ca facturile să nu le golească” buzunarul.

Resurse regenerabile = cu economie și confort

Acum câțiva ani, Spitalul Raional Orhei (SR) a beneficiat de un proiect de eficientizare a energiei, care s-a desfășurat în câteva etape, iar după implementare, instituția medicală a reuşit să micşoreze cheltuielile pentru întreţinerea blocului maternităţii, dar și a blocului chirurgical. Astfel, în prezent, blocul chirurgical este conectat la un sistem solar de producere a apei calde. Totodată, sistemul de producere a apei calde funcționează cu alte surse de căldură, care pot fi combinate. Pe timp de iarnă, sistemul de încălzire funcționează și cu energie electrică. Andrei Stratulat, directorul SR Orhei spune că în urma modernizării și adaptării clădirii la un sistem de aprovizionare cu energie regenerabilă, au de câștigat pacienții, numărul cărora s-a majorat, iar condițiile foarte bune din spital permit internarea pacienților din raioanele învecinate Rezina și Telenești. Andrei Stratulat a mai adăugat că are de câștigat și bugetul instituției: Și înainte era cald, atunci când aveam sistemul centralizat, dar acum să știți că avem și economii. E foarte bine în cele două blocuri, însă mai avem blocul de pediatrie care, de asemenea, are nevoie de o asemenea renovare”.

Soarele adus” la Orhei și Călărași de poporul german

De un proiect similar de sporire a consumului de resurse regenerabile a beneficiat și Spitalul Raional Călărași. Aici, de asemenea, au fost reconstruite centrala şi reţelele termice, în complex cu instalaţia solară  pentru încălzirea apei. În opinia lui Veaceslav Coșcodan, inginer-șef în cadrul SR Călărași, care a fost responsabil de coordonarea lucrărilor de construcție, renovare și modernizare a sistemului de încălzire, aceste proiecte vin să ajute cetățenii, dar și autoritățile să conștientizeze avantajele utilizării resurselor regenerabile. Ca și în cazul SR Orhei, și principala instituție medicală din Călărași înregistrează economii la consumul energiei electrice. Ambele proiecte de eficientizare a energiei, de la Orhei și Călărași, au fost susținute financiar în mare parte de Guvernul Germaniei, în cadrul proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”. Au avut o mică contribuție și autoritățile publice locale. Suportul financiar oferit de poporul german pentru modernizarea SR Orhei a fost de circa 997 de mii de euro, iar la Călărași de 335 de mii de euro.

Valorificarea surselor de energie regenerabilă – prioritate pentru țările europene

Experții în domeniul energetic sunt de părerea că autoritățile moldovenești ar trebui să investească în consolidarea unei infrastructuri energetice rentabile, așa cum au făcut statele europene care se află în topul țărilor cu energie electrică produsă din surse regenerabile. Din spusele lui Ion Muntean, expert în domeniul energiei regenerabile în cadrul Organizației IDIS „Viitorul”, în ultimii 20 de ani, țările europene  au investit în dezvoltarea sectorului energetic, aprovizionând populația cu energie sigură și accesibilă. Valorificarea surselor de energie regenerabilă a constituit o prioritate pentru țările care nu dispun de suficiente surse fosile de energie, dar care au și anumite angajamente politice de mediu. Republica Moldova are progrese slabe în acest domeniu, deoarece în această perioadă, practic nu au fost construite noi capacități semnificative de generare a energiei electrice, dar nici nu a fost realizată inter-conexiunea cu sistemul energetic european prin intermediul României. Din volumul total de energie electrică consumată, mai puțin de 20% sunt generate de centralele locale vechi”, spune expertul. I. Muntean mai adaugă că unele țări au știut să combine infrastructura în domeniu, ca să se poată folosi simultan de câteva surse regenerabile, atunci când energia vântului sau cea a soarelui fluctuează. Rezultatele slabe ale Moldovei în domeniul utilizării resurselor regenerabile sunt cauzate de lipsa voinței politice de a dezvolta acest sector care poate aduce doar beneficii cetățenilor. 

Victor Parlicov: „Susțin o creștere treptată și temperată a capacităților de generare a energiei regenerabile”

Expertul în domeniul energetic și fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, este mai optimist. El menționează că pentru anul 2018, consumul total de energie electrică provenită din surse regenerabile în Moldova a fost de 2,6%, precizând că țara noastră este novice în acest domeniu și nu poate fi comparată cu țările europene cu tradiție în eficientizarea energiei. V. Parlicov afirmă că Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile este relativ nouă, iar unele mecanisme de susținere a producătorilor de energie regenerabilă au devenit funcționale abia din luna martie a anului curent, iată de ce nu putem să ne așteptăm la rezultate mari, peste noapte. „Eu susțin o creștere treptată și temperată a capacităților de generare a energiei regenerabile. Mă refer, în special, la condițiile când tehnologiile de generare se află în proces de maturizare rapidă, respectiv, crește și eficiența acestora, iar ca rezultat scad costurile de producere a energiei din surse regenerabile. Nu suntem departe de momentul când energia regenerabilă va deveni competitivă ca preț cu energia convențională”, a concluzionat expertul.

Lilia Zaharia

Asociația Presei Independente

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și comunicare și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API). Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ. Pentru detalii – www.eu4civilsociety.md.

comments powered by Disqus
banner 2%_site API banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Activități organizate și susținute de către Consiliul Raional Cimișlia
La sfârșitul săptămânii precedente și la începutul săptămânii curente, Consiliul Raional Cimișlia a desfășurat o serie de evenimente pe cele …
29 Mai 2020
Банда молдаван более 5 лет грабила жителей Финляндии. Их разыскивают и в Италии
У подозреваемых при обысках обнаружили часть украденного имущества. Фото: politia.md. Молдавские правоохранители совместно с финскими коллегами и при поддержке Интерпола смогли разоблачить деятельность банды из граждан Молдовы, совершавшей…
29 Mai 2020
Можно ли обязать средство массовой информации возместить ущерб, нанесённый распространением информации, заимствованной из других источников?
Вопрос: Средство массовой информации, в котором я работаю, недавно опубликовало статью, содержащую информацию с новостного портала, с указанием цитируемого источника. Недавно мы получили предварительное заявление,…
29 Mai 2020
На каком месте в мире Молдова по числу умерших от коронавируса и какие регионы самые «заразные». Статистика главного санитарного врача
Средний возраст заболевших коронавирусом в Молдове — 47,4 года, умерших — 66,5. Фото иллюстративное: Минздрав Молдовы К утру 29 мая в Молдове количество зарегистрированных случаев COVID-19, подтвержденных лабораторно, составляет…
29 Mai 2020
Должны ли сейчас прибывшие из-за рубежа молдаване находиться в самоизоляции?
Срок самоизоляции — 14 дней. Фото pixabay.com Должны ли сейчас прибывшие из-за рубежа молдаване находиться в самоизоляции? Вопрос пришел на страницу «СП» в фейсбуке.
29 Mai 2020
С начала эпидемии COVID-19 в Молдове заразились более 1,5 тысяч медработников
Вирус выявили у 389 врачей. Фото: Минздрав Молдовы. Более 60% из заболевших уже вылечились. 29.05.2020 - 13:34
29 Mai 2020
Anul acesta, ziua de 1 iunie va fi lucrătoare
Luni, 1 iunie, 2020, nu va fi zi liberă, aşa cum a fost anul trecut. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a emis un comunicat…
29 Mai 2020
Бельчанин обратил внимание на массивное сухое дерево в центре города. Почему его не срезают?
В том,  что дерево не сносят, косвенно оказался виноват коронавирус. Как говорят коммунальщики, из-за эпидемии в страну не могут приехать специалисты для ремонта автовышки. Фото:…
29 Mai 2020
В Бельцах удивляются, почему в фонтан заливают воду из цистерны. Ответ городских властей
Бельчане замечают, что фонтан в центре города работает необычно. Фото: С. Пузик Фонтан доливают водовозами и ищут возможности для нового подключения к водопроводу 29.05.2020 -…
29 Mai 2020
Acte românești falsificare, depistate la Giurgiulești de polițiștii de frontieră
Polițiștii de frontieră din cadrul punctului de trecere moldo-român Giurgiulești – Galați (în imagine) au depistat trei documente cu semne …
29 Mai 2020
Смертельное ДТП: машина пограничной полиции переехала человек на обочине
Обстоятельства произошедшего выясняют правоохранительные органы. Фото: deschide.md Трагический инцидент произошел в ночь с 28 на 29 мая возле села Пуркарь Штефан-Водского района. 29.05.2020 - 10:58
29 Mai 2020
Семья поздравляет Сергея Чимылёва с 55-летием!
Семья поздравляет Сергея Чимылёва с 55-летием! Сегодня замечательную  дату — 55 лет — отмечает самый прекрасный, всегда молодой и красивый, добрый, отзывчивый...
29 Mai 2020
«Семьи дошкольников поместили в условия экстремального риска». Группа родителей требует срочно открыть детские сады
Общественная организация «Солидарные родители» добивается также финансовой помощи родителям, которые остались без работы из-за необходимости следить за детьми. Фото: pixabay.com Общественная организация Părinți Solidari («Солидарные…
29 Mai 2020
Почти четверть всех заболевших в возрасте 50-59 лет. Последние данные по коронавирусу в графиках
За сутки количество заражений выросло на 188 случаев. Фото pixabay.com По данным на вечер 28 мая, в Молдове зарегистрированы 7725 случаев заражения вирусом COVID-19. На…
29 Mai 2020
Poate fi o instituție media obligată să repare prejudiciul cauzat prin răspândirea unor informații preluate din alte surse?
Întrebare: Instituția media în cadrul căreia activez a publicat de curând un articol ce conținea informații preluate de pe un portal de știri, cu indicarea…
29 Mai 2020
Poliția: “Noi am distrus wc-ul și l-am examinat minuțios și atunci am găsit cadavrul. Este posibil că minorul a căzut singur”
Poliția a oferit detalii despre decesul băiețelul în vârstă de șase ani, care a fost găsit fără suflare, astăzi în toaleta din curtea casei, după…
28 Mai 2020
A cincea conferință a Ministerului Sănătății, cu participarea presei: „Ar fi să insistăm ca această obligație să fie respectată și de alte instituții”
A cincea conferință online a Ministerului Sănătății cu participarea presei urmează să se desfășoare vineri, 29 mai. Evenimentele la care reprezentanții mass-media au posibilitate să…
28 Mai 2020
Alte 188 de persoane au fost infectate de coronavirus astăzi
Alte 188 de persoane au fost infectate de coronavirus. Asta arată ultimele date prezentate de Ministerul Sănătății. Astfel, bilanțul infectărilor urcă la 7.725. Din numărul…
28 Mai 2020
1 июня в этом году в Молдове — снова рабочий день
Ранее нерабочим днём 1 июня объявляли решением правительства. Фото иллюстративное: libertatea.ro Об этом сообщило 28 мая Министерство здравоохранения, труда и социальной защиты. «Министерство здравоохранения, труда и социальной защиты информирует,…
28 Mai 2020
Полиция: на теле 6-летнего мальчика из Хынчешт нет следов насильственной смерти
Поиски ребенка велись несколько суток. В них участвовали десятки сотрудников МВД и добровольцев. Фото: facebook.com/politiarepubliciimoldova. Пропавший 26 мая в Хынчештах мальчик, тело которого обнаружили сегодня в туалете дома…
28 Mai 2020
За сутки в Бельцах выявили ещё 10 заболевших коронавирусом. Семь из них — женщины
Новых случаев в 2,5 раза меньше, чем днём ранее. Фото иллюстративное: Минздрав РМ За последние сутки диагноз COVID-19 поставили ещё десяти жителям Бельц. 28.05.2020…
28 Mai 2020
+188 новых случаев заражения коронавирусом в Молдове. Всего заболевших — более 7700
Всего за сутки в лабораториях страны провели 1445 тестов на коронавирус нового типа. Фото: Минздрав Молдовы. Сегодня стали известны результаты 1445 тестов на коронавирус нового типа.…
28 Mai 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work