en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
O nouă iniţiativă a autorităţilor, criticată de experţii anticorupţie: se planifică lichidarea CNI prin absorbirea de către CNA
Imagine simbol
Foto: API

Pachetul de legi cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi a sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele cu funcţii publice riscă să rămână la nivel de proiecte, deoarece în prezent se elaborează o altă iniţiativă. Documentul prevede lichidarea CNI şi transmiterea atribuţiilor acesteia către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Unii jurişti sunt de părerea că iniţiativa este periculoasă, deoarece va duce la concentrarea instituţiilor anticorupţie sub controlul unei singure forţe politice.

Acum patru ani, în Strategia de Reformă a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016 ( (SRSJ), autorităţile şi-au luat angajamentul de a implementa real şi eficient mecanismul de verificare a declaraţiilor de venituri şi proprietate, a celor de interese personale, dar şi a incompatibilităţii de funcţii ale actorilor din sectorul public.

După aprobarea Strategiei, a fost creată Comisia Naţională de Integritate (CNI), instituţie care are menirea să examineze aceste abateri. Până acum însă CNI are doar rolul de constatator, fiindcă nu poate aplica sancţiuni. Deoarece puţini subiecţi ai declarării vizaţi în actele de constatare ale CNI au fost realmente sancţionaţi, mai mulţi experţi anticorupţie din ţară şi de peste hotare au ajuns la concluzia că actualul cadru legislativ ar trebui modificat. Astfel, după mai multe recomandări internaţionale, au fost elaborate trei proiecte de legi (Legea privind declararea averii şi a intereselor personale, Legea cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative), iniţiative care, între altele, urmau să reformeze şi să asigure independenţa instituţională şi operaţională a CNI.

Viceministrul Justiţiei: „Pachetul de legi a fost restituit printr-o decizie politică”

Ajunse în Guvern, proiectele de legi nu au fost agreate de foştii miniştri ai Partidului Democrat din Guvernul Gaburici şi au fost întoarse la Ministerul Justiţiei pentru modificare. Însă nu se ştie dacă ele vor mai fi adoptate. „Formal, aceste proiecte au trecut toate etapele, Ministerul Justiţiei continuă să lucreze asupra lor, însă conceptual nu se va schimba nimic. Noi suntem gata să le trimitem la Guvern, dacă le-ar accepta, însă în condiţiile actuale, Executivul fiind în exerciţiu, nu primeşte proiecte de legi”, spune Nicolae Eşanu, viceministrul în exerciţiu al Justiţiei. El admite că după ce ar ajunge din nou la Guvern, aceste proiecte ar putea fi reîntoarse Ministerului Justiţiei. „Ele au fost restituite printr-o decizie politică şi cu acelaşi succes ar putea să se repete acest parcurs”, adaugă N. Eşanu.

Urmează absorbirea CNI de către CNA?

Între timp, un nou grup de lucru, creat la iniţiativa speakerului Parlamentului Andrian Candu, lucrează la o altă iniţiativă, prin care se propune comasarea CNI cu CNA. Din acest grup fac parte reprezentanţi ai Procuraturii Generale, CNA, unii exponenţi ai societăţii civile şi deputaţi în Parlament. Asociaţia Presei Independente (API) a intrat în posesia unei copii a proiectului care prevede modificarea şi completarea Legii cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie. Aici este prevăzută lichidarea CNI: „CNA se organizează prin fuziune realizată prin absorbirea CNI de către CNA, fiind succesorul de drept al acestuia”, se spune în proiect. Aşadar, toate atribuţiile de control al averilor, al intereselor personale şi al incompatibilităţilor de funcţii ar urma să fie date Centrului Naţional Anticorupţie.

Lilia Caraşciuc: „CNI este pur şi simplu omorâtă premeditat”

Unul dintre membrii acestui grup de lucru, directoarea Transparency-International Moldova, Lilia Caraşciuc, spune că iniţial grupul a fost creat pentru a reseta actualul sistem de integritate, adică pentru a impulsiona adoptarea pachetului de legi împotmolite la Guvern. Până la urmă, însă, câţiva membri ai grupului au început să lucreze la noua iniţiativă. Lilia Caraşciuc crede că această comasare a CNI cu CNA se pregătea demult. „Noi ne-am alăturat benevol acestui grup de lucru pentru a reseta sistemul naţional de integritate şi am insistat de mai multe ori ca proiectele de legi să fie votate de Guvern, însă eram amânaţi. Chiar la primele şedinţe, deputatul Sergiu Sârbu a şi menţionat, printre altele, că CNI trebuie lichidată. Acum vedem, sub pretextul resetării sistemului de integritate, o intenţie de a captura şi a controla instituţiile anticorupţie. CNI este pur şi simplu omorâtă premeditat”, afirmă reprezentanta TI-Moldova.

În replică, deputatul democrat Sergiu Sârbu afirmă că în Republica Moldova sunt multe instituţii anticorupţie, de aceea el susţine ideea concentrării competenţelor anticorupţie într-o singură sau cel mult două entităţi. „Există un grup de lucru cu experţi din Consiliul Europei, dar şi cu cei din societatea civilă de la noi, unde se discută resetarea întregului sistem anticorupţie şi nu este vorba doar despre comasarea CNI cu CNA, este un spectru mai larg de probleme. Decizia încă nu este luată, dar cu certitudine trebuie să avem mai puţine instituţii anticorupţie. În prezent, în multe cazuri există o dublare de competenţe în acţiuni de prevenire, de combatere şi de judecare a actelor de corupţie. Cu siguranţă, acest sistem trebuie reformat, deoarece şi-a demonstrat ineficienţa”, explică Sergiu Sârbu.

Lilia Ioniţă, expertă la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), spune că a auzit despre acest proiect, însă nu l-a citit: „Lucrurile trebuie privite complex: dacă urmărirea penală va trece de la CNA către procuratură, atunci CNA rămâne doar cu prevenirea. În acest caz, nu cred că este justificată prezenţa a doua instituţii de prevenire, CNI şi CNA. Important e de văzut în ce formă se propune trecerea competenţelor: de la CNA la CNI sau invers”.

Expertă CRJM: „Se doreşte concentrarea puterii”

O altă membră a acestui grup de lucru, jurista Nadejda Hriptievschi de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), spune că proiectul nou, de comasare a CNI cu CNA, este „periculos şi negândit”. „De fapt, este o dorinţă clară a autorităţilor de a împiedica cu orice preţ consolidarea CNI şi abilitarea acesteia cu funcţii de control efectiv a modului de declarare a averilor şi intereselor personale. Pericolul cel mai mare pe care îl văd în comasarea CNI cu CNA este concentrarea nejustificată a competenţelor la un organ, care până acum nu a demonstrat performanţe şi care a fost permanent subiectul disputelor de subordonare politică, în funcţie de majoritatea de la guvernare”, spune Nadejda Hriptievschi. Ea crede că prin această iniţiativă se doreşte concentrarea puterii. „Întrebarea logică este dacă ne dorim un stat în stat sau totuşi vrem organe funcţionale şi cu competenţă rezonabilă? După rezistenţa opusă de Parlamentul la adoptarea Legii procuraturii, a Guvernului să adopte cele trei proiecte de legi cu privire la sistemul naţional de integritate şi legislaţia conexă cu privire la procuratură, din graba şi lipsa totală de transparenţă în trecerea CNA din subordinea Guvernului în a Parlamentului, dar şi din acest proiect de lege eu înţeleg că partidele care acum iau deciziile în această ţară şi câţiva reprezentanţi ai unor instituţii-cheie nu vor să creeze instrumente reale de luptă cu corupţia. Este clar că se vrea concentrarea de puteri în instituţiile comode, deja testate, astfel încât orice progrese în lupta cu corupţia să dureze cât mai mult, iar populaţia să fie în continuare alimentată cu promisiuni goale”, conchide experta CRJM.

Preşedintele CNI: „Faptul că CNI ar putea avea atribuţii de sancţionare, probabil, a supărat pe cineva”

Amintim că în pachetul de legi aflat acum la Ministerul Justiţiei este exclusă varianta colegială de luare a deciziilor de către CNI, însă pentru o transparenţă mai mare se propunea instituirea Consiliului de Integritate. Acesta urma să fie format din şapte membri desemnaţi de diferite instituţii publice şi selectaţi din rândul societăţii civile şi al jurnaliştilor. De asemenea, pachetul prevedea şi împuternicirea CNI cu atribuţia confiscării civile a bunurilor dobândite ilicit.

Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, este de părere că intenţia de a-i atribui Comisiei noi competenţe a şi dus la elaborarea unei iniţiative de a lichida CNI. „Prevenirea corupţiei trebuie să fie separată de combaterea fenomenului. Combaterea înseamnă aplicarea legii penale, pe când prevenirea presupune activităţi de ordin administrativ, care exclud factorii ce influenţează corupţia. Eu am văzut acest proiect de lege privind comasarea celor două instituţii. Prin prisma relansării sistemului anticorupţie, s-a demonstrat faptul că se doreşte a fi aplicate doar interesele unei peroane sau ale unui grup. Dacă pachetul de legi care se află la minister ar fi adoptat, CNI ar avea mai multe competenţe, inclusiv de sancţionare, şi cred că acest fapt a supărat pe cineva, de aceea se insistă pe comasare CNI cu CNA, ceea ce nu este un lucru pozitiv pentru Republica Moldova”, concluzionează Anatolie Donciu.

Lilia Zaharia
comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Над Теленештским районом с радаров пропал небольшой самолет. Полиция и спасатели ведут поиски
Точной информации о типе исчезнувшего самолета или о его вместимости пока нет. Фото иллюстративное: aaviatexim.ru. Инцидент произошел в пятницу, 19 июля, вечером, но о происшествии…
20 Iulie 2019
В Молдове вакцинация девочек от вируса папилломы человека может стать обязательной
В прошлом году Молдова получила более 60 тыс доз вакцины «Гардасил». Фото: dalma.news. Более 90% случаев рака шейки матки вызваны этим вирусом. 20.07.2019 - 16:49
20 Iulie 2019
«Киевский» или «Наполеон»? Тест «СП» к Международному дню торта
Фото pixabay.com «Киевский» или «Наполеон»? Тест «СП» к Международному дню торта «СП» предлагает получить приз, угадав название известного торта.
20 Iulie 2019
Парламент продлил срок действия предпринимательских патентов до конца 2022 года
Право на торговлю по патенту имеют предприниматели, чей годовой доход не превышает 300 тыс леев. Фото из архива «СП». Срок действия предпринимательских патентов на розничную…
20 Iulie 2019
Смелые репортёры, отчаянные телеведущие, неустрашимые расследователи. 5 увлекательных фильмов про журналистов
Фото pixabay.com Смелые репортёры, отчаянные телеведущие, неустрашимые расследователи. 5 увлекательных фильмов про журналистов Представляем подборку из нескольких фильмов о журналистах и журналистских расследованиях.
20 Iulie 2019
Угадайте клип по кадру в новой музыкальной викторине от «СП» и Music Quiz
Клип Майкла и Джанет Джексон «Scream» стал самым дорогим клипом в истории музыки. Его бюджет составил 7 млн долларов. Стоп кадр видео: youtube.com.  Угадайте клип…
20 Iulie 2019
Российскому боксеру после поединка сделали срочную трепанацию черепа
У боксера Дадашева началась опухоль мозга. Фото: АР. Боксер Максим Дадашев был госпитализирован в критическом состоянии в одну из больниц США после поединка против пуэрториканца…
20 Iulie 2019
Смелые репортёры, отчаянные телеведущие, неустрашимые расследователи. 5 увлекательных фильмов про журналистов
Фото pixabay.com Смелые репортёры, отчаянные телеведущие, неустрашимые расследователи. 5 увлекательных фильмов про журналистов Представляем подборку из нескольких фильмов о журналистах и журналистских расследованиях.
20 Iulie 2019
Motivul pentru care democrații au decis amânarea congresului partidului: „PDM are nevoie de o reformă profundă”
Membrii Consiliului Politic al Partidului Democrat au decis amânarea congresului partidului, în cadrul căruia urma să fie aleasă noua conducere, de pe 27 iulie, până…
20 Iulie 2019
В Венеции пару туристов оштрафовали за приготовление кофе на мосту
За приготовлением кофе туристов заснял прохожий. он же сообщил в полицию. Фото: COMUNE VENEZIA. Полиция Венеции оштрафовала на 950 евро двух туристов из Германии. Молодые…
20 Iulie 2019
Macron i-a promis lui Iohannis că o va susține pe Kovesi și îl va retrage pe Bohnert de la șefia Parchetului european
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie, o convorbire telefonică cu Emmanuel Macron, în cadrul căreia președintele francez a declarat că o va…
20 Iulie 2019
В ДТП в Румынии погибли граждане Молдовы
Водитель и пассажирка легковушки погибли на месте. Фото: stirileprotv.ro. Трагедия произошла утром 20 июля на трассе между населенными пунктами Кэлимэнешть и Сяка жудеца Вылча. Легковушка лоб…
20 Iulie 2019
Всего за полгода ДПМ потратила годовой бюджет 22 сел Молдовы
Большую часть своего бюджета ДПМ потратила на предвыборную кампанию на выборах в Парламент. Фото: regtrends.com. Демократическая партия Молдовы (ДПМ) потратила более 44 млн леев за…
20 Iulie 2019
Salariu lunar de zeci de mii de lei și datorii de milioane. Cu ce avere a plecat din funcție directorul Moldtelecom
Fostul director general al Moldtelecom, Dan Mitriuc, care a demisionat din proprie inițiativă la începutul lunii iulie, a ridicat de la începutul anului 2019 aproape…
20 Iulie 2019
Фаршированные… цветы кабачков — блюдо итальянской кухни. Готовим с Алиной Лунгу
Удивите своих близких ресторанным блюдом. Фаршированные… цветы кабачков — блюдо итальянской кухни. Готовим с Алиной Лунгу Рассказывает и показывает кулинар-любитель Алина Лунгу.
20 Iulie 2019
Кабмин определил, сколько выпускников в этом году смогут учиться «на бюджете»
Количество бюджетных мест в новом учебном году определялось в соответствии с потребностями рынка труда. Фото: pixabay.com. Правительство Молдовы опубликовало данные о количестве бюджетных мест, выделенных…
20 Iulie 2019
DOC/ Cât a cheltuit în jumătate de an PAS și PPDA și de unde vin banii
În prima jumătate a anului, partidele PAS și PPDA, aflate de mai bine de o lună la guvernare, au avut cheltuieli modeste comparativ cu cele…
20 Iulie 2019
SONDAJ/ Şor a evadat din R. Moldova. Cine l-a ajutat?
Pe numele lui Ilan Șor a fost pornită urmărirea penală pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Şor ar fi părăsit R. Moldova prin Aeroportul…
20 Iulie 2019
Admitere la universități din România pentru cetățenii Republicii Moldova
Ministerul Educației Naționale din România a precizat, pentru Sputnik, că numărul de locuri cu finanțare totală sau parțială din bugetul instituției pentru românii de pretutindeni…
20 Iulie 2019
Скандал вокруг ремонта улицы Лесечко продолжается. Чиновники обвиняют друг друга во лжи
Ремонт улицы Лесечко стал поводом для публичной полемики примара Николая Григоришина и главы Агентства по охране окружающей среды Дмитрия Фырфы. Коллаж "СП" Глава Агентства по…
20 Iulie 2019
Cum să le vorbim copiilor despre moarte?
Cum să le vorbim copiilor despre moarte? Această întrebare mă preocupă de mai mult timp, mai ales că, de ceva vreme, copilul meu se tot…
20 Iulie 2019
Sentință în dosarul lui Andrei Braguța. Ce pedepse au primit doi polițiști și patru deținuți
La aproape doi ani de când tânărul Andrei Braguța a murit în penitenciar, magistrații au emis prima decizie în legătură cu faptele de tortură, tratament…
20 Iulie 2019
Виновных в смерти Андрея Брагуцы приговорили к тюремному заключению
Андрей Брагуца умер на десятый день пребывания в СИЗО. Фото: crimemoldova.com. Вчера, 19 июля, суд вынес приговор виновным в смерти Андрея Брагуцы, которого избили сокамерники…
20 Iulie 2019
Șase candidați excluși. Cine sunt persoanele admise în concursul pentru CC, organizat de Parlament
Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului s-a întrunit în ședință după ce la 19 iulie a expirat termenul de depunere a dosarelor în concursul…
20 Iulie 2019
Kroll Leaks
Ne propunem să lecturăm cele 60 de pagini din Raportul Kroll, dezvăluite de Renato Usatîi, acum o săptămână. Deși veridicitatea acestora nu a fost confirmată…
20 Iulie 2019
Cum nu trebuie să fie o guvernare
Săptămâna curentă, s-a împlinit exact o lună de când guvernarea condusă de Vlad Plahotniuc a plecat. Interviurile realizate la închisoare cu Vlad Filat, cele făcute…
20 Iulie 2019
DOC/ Cheltuielile PSRM în șase luni, cât bugetul pentru trei ani al localității Sadova
Cheltuielile timp de șase luni ale PSRM, 7,8 milioane de lei, sunt, spre exemplu, de trei ori mai mari decât banii alocați din bugetul de…
20 Iulie 2019
Mesajul lui Petic în sala de judecată, imediat ce a fost pus în libertate după nouă luni de arest
Decizia CA Chișinău prin care Gheorghe Petic, judecat pentru viol, a fost eliberat din arest, iar dosarul trimis la rejudecare, a fost citită la ora…
19 Iulie 2019
Ultima oră: Gheorghe Petic, eliberat din arest. CA Chișinău a trimis dosarul la rejudecare
Partea vătămată în dosarul Petic nu s-a prezentat astăzi, 19 iulie, în ședința de judecată la Curtea de Apel Chișinău, după ce ieri magistrații au…
19 Iulie 2019
DOC/ Cheltuielile democraților în șase luni, cât bugetul anual a 33 de localități
Partidul Democrat din Moldova (PDM) a cheltuit în jumătate de an peste 44 de milioane de lei. Suma, spre exemplu, echivalează cu aproape întreg bugetul…
19 Iulie 2019
LIVE/ Irina Vlah este învestită în funcția de bașcan. La ceremonie participă Dodon, Sandu și Greceanîi
La ceremonia de inaugurare a celui de-al doilea mandat al Irinei Vlah în funcția de bașcan al UTA Găgăuzia participă șeful statului, Igor Dodon, prim-ministra…
19 Iulie 2019
Во фракции ДПМ первые потери: депутат отказалась от мандата
Депутат парламента Отилия Дрэгуцану считает, что «она не для политики, а политика не для нее». Фото: prime.md Депутат Демпартии Отилия Дрэгуцану отказывается от парламентского мандата. Об этом…
19 Iulie 2019
После наводнений повреждён пешеходный мост через Реут. Когда его восстановят?
После наводнений ходить по мостику небезопасно. Фото: Сергей Бояринцев После наводнений повреждён пешеходный мост через Реут. Когда его восстановят? Через мостик жители улицы Сорокской могли…
19 Iulie 2019
Dansul nu are hotar
Ajuns la a XXII-a aniversare Studioul Artistic ,, Alivera“ şi-a completat lista succeselor cu un nou trofeu. Recent boşcănenii au revenit din Grecia, unde în…
19 Iulie 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work