en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Nici la aceste alegeri, secţiile de votare nu sunt accesibile persoanelor cu probleme locomotorii
Efim Jurba, în vârstă de 80 de ani, urcă scările Casei de cultură Leova
Foto: Natalia Trofim

Ca şi la scrutinele precedente, la alegerile locale din această săptămână multe secţii de votare vor fi amplasate în clădiri inaccesibile persoanelor cu probleme locomotorii, cum ar fi cele cu dizabilităţi sau vârstnicii.

De adaptarea edificiilor pentru a garanta accesul persoanelor cu probleme locomotorii sunt responsabile autorităţile publice locale, însă primăriile spun că nu au mijloace financiare suficiente pentru acest lucru. Experţii afirmă că investiţiile nu sunt atât de mari, iar autorităţile ar trebui să fie mai receptive la problemele acestei categorii de oameni.

Leova: drumul greu spre secţia de votare

O secţie de votare va fi amplasată şi în Casa de cultură din oraşul Leova. Însă intrarea în secţia de votare nu este dotată nici cu bare de sprijin necesare alegătorilor în vârstă care au probleme locomotorii, nici cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. De câteva săptâmâni, Efim Jurba ridică şi coboară zilnic scările din faţa Casei de cultură, deoarece bărbatul de 80 de ani este funcţionar electoral şi vine aici pentru a pregăti secţia de votare. Chiar dacă se simte în puteri, totuşi vârsta îşi spune cuvântul, iar barele de sprijin i-ar facilita urcarea şi coborârea celor şase trepte ale scării. „Este absolut necesar să fie instalate bare de sprijin, pentru ca oamenii în vârstă să poată păși cu siguranță pe fiecare treaptă şi să poată intra în instituţie fără dificultăți”, spune Efim Jurba.

Şeful Direcţiei Cultură din oraşul Leova, Mihail Suruc, ştie de această problemă, însă spune că ea nu poate fi rezolvată din cauza problemelor financiare. „Eu cred că trebuiau instalate aceste bare atunci când s-a reparat capital clădirea. Cu opt ani în urmă, aici au fost investite circa cinci milioane de lei. Nici acum nu-i târziu să se facă acest lucru, doar să fie bani”, ne-a declarat funcţionarul.

Ruseştii Noi: acces facilitat

Alegătorii cu probleme locomotorii din Ruseştii Noi, Ialoveni, vor veni mai uşor la secţia de votare, şi asta deoarece clădirea primăriei, unde va fi amplasată o secţie de votare, este adaptată necesităţilor speciale ale acestor persoane. „În partea dreaptă a intrării în clădire este o rampă pentru accesul persoanelor în scaun rulant, iar de ambele părţi sunt instalate bare de sprijin. Înainte aici erau doar bare de sprijin, acum însă este şi rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi”, spune Lidia Ganea, coordonatoarea Centrului Comunitar din Ruseştii Noi.

Legea trebuie înăsprită, iar autorităţile să fie sancţionate

Igor Meriacre, directorul Asociaţiei „Motivaţie”, spune că majoritatea clădirilor unde vor fi amplasate secţiile de votare nu sunt adaptate necesităţilor persoanelor cu probleme locomotorii, astfel fiind limitat accesul acestora la exercitarea votului. El afirmă că la alegerile parlamentare din anul trecut au fost evaluate din prisma accesibilităţii 256 de secţii de votare, şi numai 69 din ele au fost accesibile sau parţiale accesibile. „Situaţia nu s-a schimbat de la alegerile trecute, deoarece clădirile aparţin preponderent autorităţilor publice locale şi nici o prevedere legislativă nu-i obligă să le adapteze necesităţilor persoanelor în etate sau celor cu dizabilităţi, cu toate că investiţiile necesare nu sunt atât de mari”, argumentează I. Meriacre. El mai spune că prevederea din Codul electoral că „sediile secţiilor de votare se stabilesc, de regulă, în sediile aflate în proprietate publică şi se amenajează astfel încât să faciliteze accesul în ele al persoanelor în vârstă şi cu dizabilităţi”, este interpretată diferit şi ar trebui să existe o prevedere legală clară care ar obliga autorităţile să asigure accesibilitatea pentru toţi alegătorii, la fel să existe şi sancţiuni dure pentru cei care nu se vor conforma.

Infrastructura secţiilor de votare va fi evaluată

Pe de altă parte, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale (CEC) spun că nu pot obliga autorităţile locale să adapteze clădirile, pot doar să le recomande acest lucru. Rodica Sârbu, şefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media, spune că în acest scrutin electoral, CEC a început evaluarea infrastructurii edificiilor unde sunt amplasate secţiile de votare. „În acest an, pentru prima oară, preşedintele biroului electoral va trebui să completeze un formular care va oferi un răspuns privind accesibilitatea la votare: câte persoane cu deficienţe de văz, locomotorii, în etate au solicitat urna mobilă din motivul că edificiul nu este accesibil. Va fi evaluată şi infrastructura propriu-zisă: câte scări are intrarea clădirii, există sau nu există rampă, dacă clădirea este iluminată suficient. Acest formular va fi anexat la Raportul biroului electoral, iar după alegeri vom avea un tablou mai amplu privind infrastructura secţiilor de votare”, spune Rodica Sârbu.

Pentru alegerile locale din 14 iunie 2015 vor fi amenajate 1977 secţii de votare.

Materialul este publicat în Pagina Activ de Educaţie electorală, Ediţia 5 (70)

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work