en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
NASA nu a recunoscut apartenenţa Crimeii la Rusia

La 25 iulie, canalul de YouTube Nasa Leaks a publicat un spot video cu titlul «NASA_It must be the most beautiful sky in the world» (”Trebuie să fie cel mai frumos cer din lume”), în care este demonstrată harta Crimeii. Spre finalul celor 26 de secunde ale filmului, apare inscripţia ”NASA. Crimea - it’s Russia” (”NASA. Crimeea este Rusia”), care este şi sonorizată de un actor voice over, în timp ce în dreapta sus a cadrului este afişat logotipul utilizat de ScienceAtNASA, televiziunea de ştiri ştiinţifice a NASA. 

Către ziua de 31 iulie, spotul a acumulat peste 62 de mii de vizualizări. În adnotarea la video se afirmă că iniţial filmul a apărut în emisia canalului NASA, dar că ulterior acesta a fost eliminat: ”Specialiştii NASA au susţinut Rusia într-un mod original. După ce a fost publicată de canalul Agenţiei, secvenţa video a fost eliminată, însă ea s-a răspîndit în întreaga reţea”.

Adnotarea la video

De menţionat că respectivul canal de YouTube, NASA Leaks, a fost creat în aceeaşi zi în care a fost publicat spotul în cauză, adică la 25 iulie. Pentru moment, acesta este unicul video plasat pe acest canal de două ori.

Ştirea potrivit căreia Agenţia Naţională Aerospaţială Americană (NASA) ar fi recunoscut apartenenţa rusească a  Crimeii a fost preluată de mai multe mijloace de informare în masă din Rusia, inclusiv TV Zvezda (Телеканал Звезда), Komsomolskaia pravda (Комсомольская правда), REN-TV (РЕН-ТВ), Dni.ru (Дни.ру), rueconomics.ru. Informaţia s-a răspîndt pe larg şi în reţelele de socializare.

Screenshot al site-ului REN-TV 

Traducerea ştirii REN-TV:

O declaraţie senzaţională a NASA cu privire la Crimeea a incendiat Internetul

Agenţia spaţială a plasat un spot video, în care se afirmă că peninsula Crimeea este teritoriu rusesc

NASA a recunoscut Crimeea drept teritoriu rusesc. Dovadă este un spot video cu durata de 25 de secunde, publicat de agenţia aerospaţială.

În film se afimă că peninsula Crimeea este cel mai comod şi mai frumos loc de pe Pămînt pentru  observarea corpurilor cereşti. Urmează cadre cu harta peninsulei şi cu logotipul NASA. Filmul culminează cu inscripţia  ”Crimea – it’s Russia” (”Crimeea este Rusia”).

Screenshot al site-ului TV Zvezda

Traducerea ştirii TV Zvezda:

NASA a recunoscut că Crimeea aparţine Rusiei

În Internet a apărut un spot video curios, postat de agenţia spaţială NASA. În microfilmul cu durata de 25 de secunde se afirmă că Crimeea este teritoriu al Rusiei.

 

Screenshote al site-ului ziarului ”Komsomolskaia pravda”

Traducerea ştirii ziarului ”Komsomolskaia pravda”:

NASA a recunoscut că Crimeea este a Rusiei

Instituţia americană a plasat un spot video în Internet

Agenţia spaţială americană a recunoscut peninsula Crimeii drept teritoriu al Rusiei. Instituţia a publicat în Internet o secvenţă video, în care se arată că Crimeea este cel mai bun loc de pe Pămînt pentru observarea stelelor şi a corpurilor cereşti.

”Crimeea este Rusia”, afirmă inscripţia în limba engleză, care apare la sfîrşitul filmului sub logotipul NASA.

Potrivit mai multor mijloace de informare în masă ruse, materialul video a fost amplasat pe pagina oficială a instituţiei, însă peste puţin timp a fost eliminat. Cu toate acestea, secvenţa a reuşit să se răspîndească masiv în Internet.

Pe site-ul oficial al NASA nu a fost indentificată vreo confirmare, dar nici vreo infirmare a faptului că agenţia ar avea vreo atribuţie la filmul respectiv.

Menţionăm că NASA este o structură a Guvernului Federal al SUA, care condamnă anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Mai mult, la începutul lunii aprilie a anului trecut NASA a anunţat oficial  că suspendă colaborarea cu Federaţia Rusă pe motiv că aceasta a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Chiar dacă ar fi să admitem că anumite persoane din cadrul NASA ar fi implicate în producerea spotului în cauză, asta nu înseamnă că este poziţia instituţiei.

Este îndoielnic faptul că acest clip ar fi fost publicat pe canalul oficial al NASA sau pe canalul ScienceAtNASA, după cum afirmă mass-media ruseşti, deoarece în acest caz, cu siguranţă în Internet s-ar fi păstrat screenshoturi despre această “noutate senzaţională”.

Nici o sursă de informare în masă din Occident nu a comunicat despre aşa ceva.

Un alt detaliu important care denotă falsul este indicarea greşită a oraşului Feodosia: ”Theodosius”, în loc de ”Theodosia”.

Numele oraşului Feodosia, indicat în video

În limba engleză, numele oraşului Feodosia din peninsula Crimeea are forma  Feodosiya/Feodosia/Feodosiia, şi anume aşa figurează localitatea pe harta ONU, în Cartea Mondială a Faptelor (The Word Factbook) de pe site-ul CIA, pe harta lumii de pe site-ul oficial al NASA.

Numele oraşului Feodosia. Versiunea site-ului NASA

Toponimul mai poate fi întîlnit şi în forma numelui feminin Theodosia (Teodosia/Feodosia), însă nu şi în versiunea lui masculină de Theodosius.

Este interesant că anume această versiune, ”Theodosius”, este prima pe care Google Translate o propune pentru traducerea cuvîntului ”Feodosia” din ucraineană/rusă în engleză.

Un alt detaliu suspect este şi fraza ”Crimea — it’s Russia”, construită prin calchierea unui model gramatical propriu limbii ruse (”Крым — это Россия”). În limba engleză ar fi corect să se scrie ”Crimea is Russia”.

Originalul articolului în limba rusă poate fi văzut aici:

http://www.stopfake.org/nasa-ne-priznavalo-krym-rossijskim/

 

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
Banca Naţională a aprobat un set de măsuri stimulative de politică monetară
Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu 0,25 puncte procentuale, pnă la 3
6 August 2020
Explozii la Beirut: O criză sanitară „similară” celei din războiul civil, avertizează preşedintele MSF
Cu peste 300.000 de sinistraţi în urma exploziilor devastatoare de marţi la Beirut, Libanul s-ar putea confrunta cu o criză sanitară comparabilă cu cea din…
6 August 2020
Alegeri pentru moldoveni. Arhitectura dezinformării în mediul online
Alegeri pentru moldoveni. Arhitectura dezinformării în mediul online. În lume, din 2016, conceptele de dezinformare și manipulare digitală sunt analizate mai tot timpul  în raport…
6 August 2020
Президентские выборы в Таджикистане назначили на 11 октября. Президент в этой стране избирается на 7 лет
Две палаты парламента Таджикистана приняли решение о проведении президентских выборов 11 октября этого года, пишет таджикская служба Радио Cвобода со ссылкой на ... The post Президентские выборы…
ULTIMĂ ORĂ! Alte 406 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore
Alte 406 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 5 în Transnistria. Numărul total de cazuri în…
6 August 2020
Educație Mediatică și Rețelele Sociale
America House Chișinău te provoacă să participi la tabara cu tema Educație Mediatică si Rețelele Sociale, pe parcursul căreia vei descoperi domeniu
6 August 2020
Galerie foto/ Cum arată lucrătorii medicali din prima linie în lupta cu Covid-19, după ce își termină turele
Istoviți, fără puteri și cu semne pe corp și față de la măștile de protecție și echipamentele pe care le poartă ore în șir pentru…
6 August 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work