en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Moldova răspunde la criza Covid-19. O „Inițiativă Pozitivă” pentru persoanele dependente de droguri și alcool

Antreprenorialul social este metoda prin care strategiile comerciale sunt puse în acțiune pentru a spori bunăstarea oamenilor, a le îmbunătăți calitatea vieții sau pentru diverse cauze sociale. Acest tip de afaceri contribuie la rezolvarea unor probleme sociale și sunt o soluție pentru dezvoltarea comunităților. În Republica Moldova, abordarea în cauză ia amploare, în mare parte, datorită susținerii donatorilor externi. Printre beneficiarii afacerilor sociale din țara noastră se numără și persoane aflate în proces de reabilitare după o lungă perioadă de consum de droguri și alcool, iar una dintre istoriile de succes în domeniu aparține mini-fermei create de AO „Inițiativa Pozitivă” în cadrul Comunității Terapeutice cu același nume. La sfârșitul anului 2018, Asociația a inițiat proiectul „Antreprenoriatul social în scopul sustenabilității serviciilor vitale pentru persoanele HIV-vulnerabile”, dintr-un grant oferit de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Suediei, prin Fundația Est-Europeană.

Au pornit la drum cu doar câteva animale...

De peste paisprezece ani, în satul Beriozchi din raionul Anenii Noi există o comunitate terapeutică unde vin să se recupereze persoanele dependente de droguri și de alcool. Aici ele primesc sprijin, cunoștințe și abilități necesare pentru a se reintegra eficient în societate. Includerea în activitățile comunității a unei mini-ferme a devenit o bună practică. Ulterior, cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor și cu susținerea financiară a Grupului Pompidou al Consiliului Europei, practica dată a fost preluată și de Comunitatea Terapeutică „Catharsis”, care își desfășoară activează în Penitenciarul  nr. 9 - Pruncul.

În 2005, Comunitatea a cumpărat primele animale, acesta fiind un pas important în dezvoltarea sa pe mai departe. Constantin Cearanovski, membru al Boardului AO „Inițiativa Pozitivă”, își amintește că au început cu doi porci și zece găini. „Din munca la fermă reușeam să ne acoperim o parte din cheltuieli, dar cel mai important e că aceasta a devenit un element esențial în reabilitarea rezidenților”, spune reprezentantul Asociației. De facto, mini-ferma a fost dezvoltată grație implicării personale a membrilor echipei „Inițiativa Pozitivă”, sprijinului oferit dezinteresat de oamenii de bună-credință și foștii rezidenți, dar și organizațiilor donatoare, precum PNUD Moldova; DVV International Moldova, din fondurile Guvernului Germaniei; Pompidou Group al Consiliului Europei; GIZ Moldova ș.a.

În anul 2018 Asociația a decis să extindă activitatea fermei și s-o modernizeze. Așa a apărut ideea proiectului „Antreprenoriatul social în scopul sustenabilității serviciilor vitale pentru persoanele HIV-vulnerabile”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Suediei, prin Fundația Est-Europeană. „Din acești bani am modernizat mica noastră fermă. Am cumpărat tehnologii de ultimă generație pentru procesarea cărnii și a lactatelor, mai multe animale și păsări, pentru a asigura atât sustenabilitatea serviciilor, cât și pentru a reuși să acoperim din venituri mai multe cheltuieli”, povestește Constantin Cearanovski.

„Aici am simțit că nu este totul pierdut”

Infecția HIV este asociată, în mintea majorității oamenilor, riscului de infectare și lipsei șanselor de a avea o viață obișnuită. Puțini știu însă că aceasta nu e adevărat. Persoanele care trăiesc cu HIV pot avea o viață socială activă. Virusul HIV nu înseamnă SIDA - SIDA este ultimul și cel mai sever stadiu al infecției.

Vladimir Dodon a aflat că este infectat cu HIV la vârsta de 21 de ani, el fiind consumator de droguri la acel moment. Era sfârșitul anilor ’90, când numărul cazurilor de infectare cu HIV era în creștere, iar informația era foarte puțină. În plus, stereotipurile nu le ofereau persoanelor infectate cu HIV nicio șansă de a supraviețui, acestea fiind izolate și stigmatizate de societate. L-a ajutat o familie din orașul natal, care i-a sugerat să meargă la un centru de reabilitare - „Viață Nouă” din Chișinău, cunoscut astăzi cu numele „Inițiativa Pozitivă”. „Aici am întâlnit oameni ca și mine. Ne-am schimbat în timp, am început să discutăm despre valori. Și am simțit că nu este totul pierdut”, povestește Vladimir Dodon.

După încheierea cursului de reabilitare, Vladimir a început o viață nouă, fără droguri. În această nouă viață el a întâlnit-o și pe viitoarea sa soție, Irina. În prezent, el este coordonatorul Comunității Terapeutice din cadrul AO „Inițiativa Pozitivă”, ajutând la reabilitarea și la reintegrarea persoanelor diagnosticate cu HIV, a consumatorilor de droguri și de alcool. Per total, Comunitatea prestează servicii de reabilitare pentru circa 35 de persoane anual. Cursul de reabilitare este împărțit în două etape. După trei luni rezidenții pot pleca pentru câteva zile și se întorc pentru încă trei luni. Mulți însă rămân și se angajează în cadrul Comunității. Astfel, o parte din venituri acoperă salariile rezidenților, iar ceea ce rămâne este utilizat pentru dezvoltarea serviciilor. Tot aici, beneficiarii învață cum să gestioneze o afacere, cum să se reintegreze în siguranță în societate.

Produsele din cadrul mini-fermei sunt la mare căutare

Asociația deține un teren de 36 de ari în satul Bereozchi din Anenii Noi, pe care sunt crescute animalele și păsările și se cultivă hrana pentru acestea. Tot aici se află spațiile de cazare. Terenul și animalele sunt îngrijite de persoanele care vin în Comunitatea Terapeutică pentru șase luni de reabilitare. „Din banii obținuți în cadrul proiectului ne-am gândit să creștem și prepelițe. Așa că am cumpărat un incubator, am construit spațiu pentru creșterea păsărilor și pentru procesarea cărnii, iar pentru ca serviciile să fie complete am cumpărat un automobil (gen magazin mobil), care ne permite să livrăm carnea și produsele lactate în siguranță la clienți”, spune Vladimir, care ne asigură că împreună cu rezidenții depune toate eforturile pentru ca produsele să fie ecologice și gustoase.

Ca și în multe alte cazuri, instituirea carantinei i-a prins nepregătiți pe membrii Asociației, care la acel moment aveau 12 rezidenți la reabilitare. Și-au regândit însă destul de rapid pașii. În prima săptămână au elaborat un regulament prin care să asigure un comportament ce nu va afecta starea de sănătate a rezidenților - comunitatea a fost izolată cu interdicția clară de a nu comunica cu cei din afară. În cea de-a doua săptămână au elaborat un plan de admitere a noilor beneficiari pentru reabilitare - au admis doar persoane care s-au aflat în izolare timp de două săptămâni fie într-un apartament închiriat de asociație, fie la domiciliu, iar admiterea se făcea doar în baza testului pentru COVID-19.

Totodată, specialiștii Comunității au continuat să presteze servicii de consiliere în regim on-line, iar beneficiarii au fost permanent implicați în diverse activități.

Poveștile de la fermă, trase la indigo

Valeria, în vârstă de 27 de ani, a fost dependentă de droguri timp de zece ani. Are doi copii - un băiat și o fată. Pe durata șederii în Comunitatea Terapeutică a participat la diferite activități și a învățat cum poate gestiona o afacere. „Doar după ce am trecut prin cursul de reabilitare am înțeles că am nevoie de mult mai multe abilități pentru a mă integra, de mult mai multe cunoștințe pentru a avea un loc de muncă decent. Aici învăț să trăiesc o „viață matură”. Îmi doresc să nu dezamăgesc persoanele care au grijă de mine în aceste momente dificile pentru mine. Cred că o să reușesc... Vreau să fiu capabilă să-mi întrețin copiii, să am o viață obișnuită, să trăiesc alături de familia mea”, ne mărturisește tânăra femeie.

Povestea lui Sașa este parcă trasă la indigo. Are 30 de ani, dintre care zece a fost consumator de droguri. „După șase luni de reabilitare, am înțeles că pentru mine era prea devreme să părăsesc acest mediu, nu mă simțeam pregătit pentru viața obișnuită, așa că am decis să mai rămân la fermă. Am nevoie de un mediu sigur și aici mă simt în siguranță. Am și o sursă de venit... Responsabilitatea mea e să îngrijesc viețuitoarele de la fermă - vacile, prepelițele, păsările exotice. Pe viitor am un scop bine determinat - să-mi creez propria fermă și să-mi dezvolt propria afacere. Vreau să cresc peste zece mii de prepelițe, multe vaci, iar oamenii să fie mulțumiți de produsele prestate. Vreau să-mi fac părinții fericiți, să mă vadă în sfârșit realizat. Îmi doresc o familie fericită și o viață frumoasă”, spune tânărul.

Maxim a început să consume droguri în copilărie, iar acum, la cei 26 de ani, a înțeles că viața lui nu poate fi altfel. „Iluminarea” i s-a întâmplat după cinci luni petrecute în Comunitatea Terapeutică, unde se ocupă de afumatul cărnii de prepeliță. „Caut diferite tipuri de marinare, combin plantele aromate, încerc diverse metode de afumare. Mi se pare foarte interesant ceea ce fac și pot să afirm cu tărie că produsele noastre sunt de cea mai înaltă calitate, 100% naturale și au un gust deosebit. Și nu e doar părerea mea - garanție sunt clienții noștri, care ne apreciază produsele și le solicită permanent. Asta pentru că noi punem și foarte multă dragoste în ceea ce facem!.. Sunt o persoană care o bună parte din viață m-am drogat și abia acum am înțeles că viața poate fi altfel. Am și un vis - să-mi deschid o mică întreprindere de afumare a cărnii de prepeliță. Am învățat aici cum aș putea să încep și să gestionez o afacere”, ne povestește Maxim.

Spre deosebite de ceilalți rezidenți, Sergiu este dependent de alcool. A început să consume la vârsta de 16 ani, iar de nouă ani se chinuie să renunțe. „Am fost codat de șase ori, dar nu am reușit. Am decis să trec acest curs de reabilitare. Sunt de șase luni în Comunitate, însă simt că încă nu sunt pregătit de viață pe cont propriu, sunt încă slab. Mi-e frică să nu revin la alcool... Mi s-a propus să fiu șofer la fermă și am decis să mai rămân aici, poate mai învăț lucruri noi. Vreau să fiu lucid când ies de aici pentru că îmi doresc o familie și o viață liniștită”.

Planuri de viitor și de... extindere

Constantin Cearanovski spune că își propune să dezvolte Comunitatea, astfel încât de serviciile lor să beneficieze mai multe persoane. „Ne dorim un teren mai mare, cu un lac, pădure, spațiu de instruire, ca să reușim să ajutăm mai mulți beneficiari. Însă prioritatea imediat următoare este să lansăm o linie de producere a brânzeturilor și să majorăm cantitatea produselor din carne de prepeliță. Și, bineînțeles, vrem să diversificăm lanțul de distribuire prin magazine mobile. Suntem convinși că împreună vom reuși”, spune bărbatul.

Începând cu anul 2005, de serviciile Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă” au beneficiat peste 480 de persoane, inclusiv din rândul celor care își ispășesc pedeapsa în instituțiile penitenciare. Vârsta medie a beneficiarilor este de 25-35 de ani. Capacitatea de integrare a Comunității Terapeutice este de 15 rezidenți concomitent. Funcționarea mini-fermei acoperă o parte din cheltuieli; donațiile mai vin de la diverse persoane fizice, inclusiv rudele beneficiarilor și membrii echipei. Unii beneficiari, după finalizarea cursului de terapie, continuă să ajute comunitatea. Astfel încât, susține Constantin Cearanovski, până în prezent nu a fost niciun caz în care să fi refuzat să ajute pe cineva, din cauza lipsei de resurse.

Acest articol este publicat în cadrul Proiectului UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, în contextul campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

Violeta Ciobanu

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
422 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore
Alte 422 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 6  în Transnistria, anunţă MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, MUNCII ȘI…
15 August 2020
Venezuela: 15 soldaţi şi poliţişti condamnaţi la 24 de ani de închisoare pentru tentativa de răpire a preşedintelui Maduro
Justiţia venezueleană a condamnat 15 de persoane la pedepse de 24 de ani de închisoare fiecare pentru implicarea într-un complot ce viza răpirea preşedintelui venezuelean…
15 August 2020
США и Польша подписали соглашение о размещении американских солдат
Госсекретарь США Майкл Помпео и польский министр национальной обороны Мариуш Блащак в субботу, 15 августа, подписали в Варшаве соглашение о ... The post США и…
Новый тренд бельцкого «Инстаграма» — фото на спортплощадках
Коллаж "СП" Новый тренд бельцкого «Инстаграма» — фото на спортплощадках Сегодняшняя наша фотоподборка из бельцкого сегмента популярной соцсети посвящена фотографиям, сделанным на...
15 August 2020
Deputat PPDA anunță duminică un nou protest al agricultorilor: „Fermierii nu vor pleca până când toate promisiunile pe care le-am obținut de la guvernare vor fi îndeplinite”
Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a anunțat că duminică, 16 august, va fi organizat un protest de amploare al agricultorilor la periferia capitalei.…
15 August 2020
Лукашенко поговорил с Путиным о протестах в Беларуси. Президенты уверены, что все проблемы будут вскоре решены
Президент Беларуси Александр Лукашенко поговорил по телефону с президентом России Владимиром Путиным и обсудил с ним «ситуацию, которая складывается внутри ... The post Лукашенко поговорил…
IGSU oferă detalii actualizate despre incendiul de la fostul Hotel Național
Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au emis sâmbătă seara o notă informativă în legătură cu incendiul izbucnit la etajele superioare ale fostului…
15 August 2020
С 17 августа в Молдове заработают частные детские сады
Государственные детские садики пока остаются закрытыми. Фото: pixabay.com Соответствующее решение приняла 15 августа Национальная чрезвычайная комиссия по общественному здоровью.  В постановлении уточняется, что детские сады…
15 August 2020
DOC/ Grădinițele private își reiau activitatea. Decizia CNESP
Grădinițele private din R. Moldova își vor relua activitatea începând de luni, 17 august. O deciziei în acest sens a fost emisă sâmbătă, 15 august,…
15 August 2020
Vladimir Putin îi răspunde lui Aleksandr Lukașenko: Toate problemele apărute vor fi rezolvate curând
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a răspuns omologului său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, declarându-se încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, anunță Kremlinul. „La iniţiativa părţii…
15 August 2020
Lukaşenko: Dacă Belarusul nu rezistă, „valul” va ajunge până în Rusia
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, a avut sâmbătă o discuţie telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, înaintea căreia a spus că trebuie să vorbească cu…
15 August 2020
Încă 11 oameni au murit din cauza infecției cu Covid-19, în R. Moldova: printre victime – o tânără de 18 ani
Încă 11 oameni și-au pierdut viața fiind răpuși de noul coronavirus. Datele au fost furnizate sâmbătă, 15 august, de către reprezentanții Ministerului Sănătății. În total,…
15 August 2020
(ФОТО/ВИДЕО) В Минске тысячи людей простились с погибшим участником протестов
В Минске в субботу тысячи людей прощаются с Александром Тарайковским – участником акции протеста, погибшим в столице Белоруссии вечером 10 ... The post (ФОТО/ВИДЕО) В…
Румыния продлила режим повышенной готовности еще на 30 дней
Правительство Румынии решило в пятницу вечером продлить режим повышенной готовности еще на 30 дней, сообщил премьер-министр Людовик Орбан, передает Digi24. ... The post Румыния продлила…
COVID-19: В Гагаузии за сутки выявлено 11 новых случаев заражения
За последние сутки в Гагаузии выявлено 11 новых случаев заражения коронавирусом нового типа, сообщает Министерство здравоохранения, труда и социальной защиты. ... The post COVID-19: В…
COVID-19: в Молдове зарегистрированы 11 новых случаев смерти
В Молдове зарегистрированы 11 новых случаев смерти от COVID-19. Об этом сообщило министерство здравоохранения, труда и социальной защиты. Таким образом, ... The post COVID-19: в…
За последние сутки в Молдове выявлено 422 новых случая заражения COVID-19
За последние 24 часа в Молдове выявлено 422 новых случая инфицирования COVID-19, из которых 6 в Приднестровье. Общее число достигает ... The post За последние…
Хорошо ли вы разбираетесь в рецептах молдавской кухни? Призовая викторина «СП»
Для знатоков наши вопросы не покажутся сложными. Фото gatovimdoma.ru Хорошо ли вы разбираетесь в рецептах молдавской кухни? Призовая викторина «СП» «СП» совместно с такси 14099 предлагает…
15 August 2020
FOTO/ Etajele superioare ale fostului Hotel Național s-au umplut de fum. Ce spune IGSU
Etajele superioare ale fostului Hotel Național din centrul capitalei s-au umplut sâmbătă de fum din cauza unui incendiu. Contactați de ZdG, responsabilii de la Inspectoratul…
15 August 2020
Rusia anunţă producerea primelor doze din vaccinul său împotriva COVID-19
Ministerul rus al Sănătăţii a anunţat sâmbătă că au fost produse primele doze din vaccinul împotriva coronavirusului înregistrat în Rusia, transmite agenţia Interfax, citată de…
15 August 2020
422 новых случая COVID-19 выявили в Молдове за сутки. 11 человек скончались
Ровно половина заболевших — из Кишинева и его пригородов. Фото: Минздрав Молдовы Сегодня из 2684 тестов, проведенных в лабораториях страны, 422 анализа показали положительный результат. Общее число заражений…
15 August 2020
Încă 422 cazuri noi de COVID-19 și alte 11 decese, înregistrate în R. Moldova în ultimele 24 ore
Alte 422 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate sâmbătă, 15 august, în Republica Moldova, dintre care 6  înregiunea transnistreană. Din numărul total…
15 August 2020
Выборы президента: когда начнется предвыборная кампания
Центральная избирательная комиссия утвердила календарную программу организации и проведения выборов на должность Президента Республики Молдова с 1 ноября 2020 года. ... The post Выборы президента:…
VIDEO/ Mărturii din centrele de detenție din Belarus: „Forțele de securitate ne-au spus că dacă aveau ordin să ne ardă de vii, o făceau”
Mii de persoane au fost arestate în Belarus, în urma protestelor care au avut loc după ce preşedintele în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko și-a reînnoit pentru a…
15 August 2020
Declarațiile premierului Chicu, după discuțiile cu agricultorii: „Am ajuns la un consens”
Premierul R. Moldova, Ion Chicu, s-a întâlnit sâmbătă, 15 august, cu fermierii, reprezentanți ai sectorului agricol afectati de seceta severă din acest an, care au…
15 August 2020
Maturitatea politică a societății
Diplomatul Andrei Neguța declară tam-nisam cu referire la Constituția Rusiei: „Încercăm să învățăm ce este posibil în condițiile sistemului politic al Moldovei, acest lucru este…
15 August 2020
В Бельцах 8 заразившихся коронавирусом за сутки. В их числе дети и супружеская пара
За всё время COVID-19 выявили у 1738 бельчан Фото иллюстративное: минздрав РМ Последние несколько дней статистика по COVID-19 в городе остаётся на одном уровне. …
15 August 2020
Declarația Ministerului de Externe în legătură cu situația din Belarus
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis sâmbătă, 15 august, un comunicat de presă oficial prin care au anunțat că instituția „urmărește cu…
15 August 2020
«Надеемся, что трудности, с которыми сталкивается народ Беларуси, будут преодолены мирным путем»: МИДЕИ прокомментировало протесты в Беларуси
Министерство иностранных дел и европейской интеграции с вниманием и озабоченностью следит за развитием поствыборной ситуации в Беларуси. МИДЕИ особенно обеспокоено ... The post «Надеемся, что…
Mai mulți locuitori din capitală vor rămâne fără gaz. Lista străzilor vizate
Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 17.08.2020, ora 09:00 – 21.08.2020, ora 17:00, va fi sistată livrarea gazelor naturale către consumatorii (casnici și agenți…
15 August 2020
Clădirea unui fost gimnaziu din capitală va fi returnată municipalității: va fi reparată și redeschisă
Reprezentantanții Primăriei municipiului Chișinău au anunțat sâmbătă, 15 august, că imobilul fostului gimnaziu nr. 6 din sectorul Botanica va fi returnat municipalității. O decizie în…
15 August 2020
Отчет НБМ: Инфляция в Республике Молдова продолжает снижаться
Инфляция в Молдове продолжает снижаться. Она снизилась с 5,9 процента в марте до 4,3 процента в июне и остается в ... The post Отчет НБМ:…
Rusia a raportat peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore
Rusia a raportat 5.061 de cazuri noi de COVID-19 sâmbătă, urcând bilanţul total al contagierilor de la izbucnirea pandemiei în această ţară la 917.884, informează…
15 August 2020
Под Оргеевом Dacia «спихнула» с трассы Nissan — трое взрослых и ребенок в больнице
От сильного удара Nissan вылетел с трассы. Машина получила серьезные повреждения. Фото: deschide.md. Авария произошла сегодня, 15 августа, около полудня в Оргеевском районе между селами Куркь и Мана.…
15 August 2020
Poveste cu fântâni închise
Ceea ce numim măsuri de luptă cu coronavirusul poate fi interpretat diferit din alt punct de vedere, nu doar din cel al omului ce are…
В муниципальном Совете Бельц — замена
Освободившееся кресло представителя "Нашей партии" займёт следующий по спискам кандидат. Фото из архива "СП" Центральная избирательная комиссия 15 августа определила, кто займёт кресло, освобождённое Игорем…
15 August 2020
A treia zi consecutivă de record. Ucraina a înregistrat 1.847 de noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore
Ucraina a înregistrat 1.847 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, au anunţat oficiali sâmbătă, un nou record zilnic de infecţii în…
15 August 2020
Când nu ai cum să ajuți, cauți pricini ca să nu o faci
Pe starea de urgență, apoi pe cele două stări de urgență în sănătate publică nu prea s-au organizat evenimente cu participarea fizică a oamenilor. De…
15 August 2020
Mesajul Ambasadei României în R. Moldova în legătură cu depunerea jurământului pentru obținerea cetățeniei române
Reprezentanții Ambasadei României în R. Moldova au emis vineri, 14 august, o notă informativă unde au făcut mai multe precizări în legătură cu cetățenii care…
15 August 2020
«Мы выражаем несогласие с руководством ДПМ»: Территориальная организация Кагула покинула ДПМ
Члены территориальной организации Кагула опубликовали в пятницу, 14 августа, заявление, в котором объявили, что они покидают Демократическую партию, и объявляют ... The post «Мы выражаем…
Написанную полицейской дубинкой картину «Беларусь» продали на аукционе за 3 млн рублей
За картину анонимный покупатель заплатил более 40 тыс. долларов. Фото: facebook.com/artemloskutov. Художник из Новосибирска Артем Лоскутов, ныне живущий в Москве, продал с аукциона картину «Беларусь», написанную полицейской дубинкой.…
15 August 2020
Între scepticism și hohote de râs. Val de glume pe Internet după ce Putin a anunțat vaccinul anti-COVID / BBC
Vestea privind dezvoltarea unui vaccin rusesc anti-COVID nu a stârnit nu numai îngrijorare în cadrul comunității internaționale, ci și un val de informații false și…
15 August 2020
Убийства, похищения, заговоры. 5 интересных детективов 2020 года
Коллаж "СП" Убийства, похищения, заговоры. 5 интересных детективов 2020 года Предлагаем вам подборку из нескольких детективных фильмов и сериалов 2020 года.
15 August 2020
MSMPS vine cu precizări în legătură cu certificatele medicale F-027. Cine trebuie să le dețină la 1 septembrie
Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au aprobat vineri, 31 iulie, Ordinul  nr. 703/2020 „Cu privire la examinările medicale profilactice a copiilor…
15 August 2020
Belarus: UE a dat undă verde pentru instituirea de noi sancţiuni
Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus în urma realegerii disputate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, au declarat oficiali europeni, relatează…
15 August 2020
Местные выборы в один день с президентскими: 1 ноября жители трех населенных пунктов выберут примара
Выборы в местные органы власти пройдут в один день с президентскими. Решение по этому поводу принял ЦИК Молдовы. Речь идет ... The post Местные выборы…
Oficial. Când începe campania electorală pentru scrutinul prezidențial din toamnă
Comisia Electorală Centrală a aprobat programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie…
15 August 2020
Firma soţiei şefului de la Agenţia Servicii Publice în luptă pentru un contract de 29 milioane lei
E vorba de peste 20 de milioane de perechi de mănuşi de diverse tipu
15 August 2020
Вакцина от коронавируса: в России уже начали производство, а в Индии идут испытания сразу трех препаратов
Более 20 стран мира подали заявки на приобретение российской вакцины, производство которой только началось. Фото иллюстративное: ria.ru. Минздрав России сообщил о начале производства вакцины от COVID-19. Препарат…
15 August 2020
ONU a lansat un apel la colectarea a 565 de milioane de dolari pentru Liban
ONU a lansat vineri un apel pentru fonduri în valoare de 565 de milioane de dolari în favoarea Libanului, la zece zile după explozia care…
15 August 2020
Granturi pentru adaptarea sistemelor de producere agricolă la schimbările climatice
Proiectul de Rezilienţă Rurală (PRR), finanțat de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), prin intermediul Programului de adap
15 August 2020
Alegerile primarului comunei Piatra, Orhei vor avea loc pe 1 noiembrie
Comisia Electorală Centrală a stabilit data desfășurării alegerilor primarului comunei Piatra, raionul Orhei, pentru ziua de duminică, 1 noiembrie 2020. Alegerile noi au devenit necesare…
Localitățile din raionul Ungheni unde se va stinge lumina în perioada 17 – 21 august
În legătură cu reconstrucţia liniilor electrice (demontarea liniei vechi şi montarea liniei noi), se va întrerupe energia electrică: 17-21.08.2020: or. Ungheni, str. Bălțeni, C. Stamati,…
15 August 2020
FOTO/ Manifestațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko iau amploare. Primul semn că regimul începe să se teamă
Manifestațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus care se află la putere de 26 de ani, iau amploare. Oamenii au prins curaj și vineri,…
15 August 2020
«Я не буду действовать на основе эмоций»: Министр сельского хозяйства провел переговоры с фермерами, прибывшими в Кишинев на тракторах
В пятницу вечером министр сельского хозяйства Ион Пержу опубликовал в Facebook сообщение, в котором сообщил, что встретился с фермерами, прибывшими ... The post «Я не…
Миллионы на тротуары. Что и где в Бельцах отремонтируют на средства кредита
Большинство средств кредита уйдёт на укладку тротуарной плитки. Фото из архива «СП» План ремонта дорог на 2020 г. изменили с учётом кредита, который город получил…
15 August 2020
Organizația Teritorială Cahul a părăsit PDM și a anunțat susținere pentru Andronachi: „Ne exprimăm dezamăgirea și dezacordul față de conducerea PDM”
Membrii Organizației Teritoriale Cahul au emis vineri, 14 august, o Declarație prin care au anunțat că părăsesc Partidul Democrat și se declară neafiliați în toate…
15 August 2020
Где в Бельцах с 17 августа будут на время отключать свет или газ?
Фото иллюстративное: pixabay.com. Где в Бельцах с 17 августа будут на время отключать свет или газ? Информация о профилактических работах коммунальных служб с 17 по…
15 August 2020
Задайте вопрос вице-примару Бельц Николаю Григоришину
Вице-примар ответит на вопросы, связанные с городским хозяйством. Фото из архива «СП» Задайте вопрос вице-примару Бельц Николаю Григоришину Заместитель примара Николай Григоришин готов ответить на вопросы…
15 August 2020
CEC a stabilit data desfășurării alegerilor locale noi în trei localități: Fotoliile de primari au rămas vacante după ce toți trei edili au decedat
Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au anunțat că, în cadrul ședinței desfășurate sâmbătă 15 august, a fost stabilită data desfășurării alegerilor locale noi în trei…
15 August 2020
Pașaportul copilului minor — cât costă, cum se perfectează și care sunt categoriile de persoane care beneficiază de înlesniri
„Bună ziua, dragă redacție a “Ziarului de Gardă”. Cu jumătate de an în urmă mi-am făcut pașaport biometric. Acesta a fost perfectat timp de 30…
15 August 2020
«Под Кишиневом есть небольшая местная Беларусь»: Гражданский активист о недопуске фермеров в Кишинев для организации протеста
Гражданский активист Молдовы высказался о том, что фермеров не пускают в Кишинев, тем самым нарушают их право на свободу собраний. ... The post «Под Кишиневом…
Interzis în Grecia cu pașaport biometric: Condițiile de călătorie, pentru cetățenii R. Moldova, în Bulgaria, Ucraina și Grecia: Bulgarii și ucrainenii solicită test negativ la Covid-19
La intrarea în Ucraina și Bulgaria cetățenii R. Moldova sunt obligați să prezinte un test PCR negativ la COVID-19. Pentru intrarea în Bulgaria testul trebuie…
15 August 2020
Шестой день протестов в Беларуси. Фоторепортаж TUT.BY
На площади Независимости в Минске в пятницу 14 августа собралось несколько тысяч человек: молодежь, рабочие, врачи. Фото: tut.by В Беларуси вчера проходил шестой день массовых мирных протестов.…
15 August 2020
VIDEO/ Cum arată Beirutul la zece zile de la explozie
S-au scurs zece de la explozia care a distrus aproape jumătate din Beirut. Cauzele care au dus la această catastrofă sunt puse, deocamdată, pe seama neglijenței și…
15 August 2020
Исполняющая обязанности председателя Апелляционного суда Кишинева подала заявление об отставке
Лидия Булгак, временно исполняющая обязанности председателя Апелляционного суда Кишинева, подала «заявление об отставке». Ее просьба будет рассмотрена на заседании Высшего ... The post Исполняющая обязанности…
Raport Promo-LEX: CEC și CICDE nu au realizat toate activitățile planificate în cadrul Planurilor Strategice pentru anii 2016 – 2019
Asociația Promo-LEX a făcut public vineri, 14 august, în cadrul unei conferințe de presă, Raportul totalizator de evaluare a implementării Planurilor Strategice de către Comisia…
15 August 2020
Fără țigări la vitrina magazinelor
Potrivit Ministerului Sănătății, administratorii, managerii unităților care comercializează produse din tutun sunt responsabili pentru instruirea
15 August 2020
Câţi bani a câştigat în prima jumătate a acestui an, acţionarul majoritar al Victoriabank
n acelaşi timp, la nivel de grup, cea mai mare bancă din Romnia după active a raportat un profit net de 690 milioane lei (circa…
15 August 2020
Mesajul postat de ministrul Agriculturii, după discuțiile cu fermierii care au ajuns cu tractoarele la Chișinău: „Nu voi acționa în baza emoțiilor”
Agricultorii din mai multe raioane care au pornit cu tractoarele spre Chișinău, însă au fost opriți vineri, de către mascați, în localitatea Dănceni, au ajuns…
15 August 2020
[ВИДЕО] Столица повышает налоги, чтобы заткнуть дыры в бюджете
Наиболее значительное повышение сборов произошло в сфере торговли сигаретами и алкогольными напитками.Советник Валерий Клименко, председательствова
15 August 2020
(ФОТО) Все рейсы из аэропорта Кишинэу выполняются на новой взлетно-посадочной полосе
В пятницу представители Avia Invest сообщили, что в настоящее время все рейсы из международного аэропорта Кишинэу выполняются на новой взлетно-посадочной ... The post (ФОТО) Все…
Большая стирка: 25 примеров того, что во время стирки что-то может пойти не так
А у вас были неожиданные казусы с вещами после стирки? Коллаж «СП». Большая стирка: 25 примеров того, что во время стирки что-то может пойти не так…
15 August 2020
Iarmaroc școlăresc în preajma unui centru comercial din capitală. Anunțul autorităților municipale
În perioada 26 – 30 august, în preajma Centrului Comercial „Zity Mall”, din sectorul Buiucani al capitalei, se va desfășura un iarmaroc școlăresc. O dispoziție în acest…
15 August 2020
„Trei metri deasupra cerului”
Descriere: Bestseller Internațional Roman tradus în 14 limbi Peste 12 milioane de exemplare vândute Ea este o studentă model și o fiică perfectă. El este…
Conducta Iași-Chișinău și independența energetică
Finalizarea gazoductului Iași-Chișinău la începutul lunii august ar fi trecut neobservată dacă premierul român Ludovic Orban nu ar fi anunțat în ședința de vineri, 7…
Coronavirus: Marea Britanie şi-a asigurat în total 340 de milioane de doze de vaccin
Guvernul britanic şi-a asigurat în total 340 de milioane de doze de vaccin contra COVID-19 după ce a anunţat vineri acorduri cu laboratoarele americane Johnson…
15 August 2020
Peste 6 mii de cetățeni au intrat în R. Moldova, în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 338 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova…
15 August 2020
До +30 градусов: прогноз погоды на 15 августа
Согласно данным Государственной гидрометеорологической службы Молдовы 15 августа на всей территории Молдовы будет жарко.  Максимальная температура воздуха в центральных районах ... The post До +30…
Consilieri raionali din Cimișlia, restanțieri la depunerea declarațiilor de avere și interese personale
Conform datelor deținute de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), din cei 33 de consilieri care fac pare din Consiliul Raional …
15 August 2020
Un mort și doi răniți, într-un accident la Anenii Noi
Un bărbat de 41 de ani a murit, după ce a ajuns cu mașina într-un copac de pe marginea traseului. Accidentul a avut loc joi…
14 August 2020
ЦИК Белоруссии: Лукашенко победил с 80 процентами голосов
Центральная комиссия Республики Беларусь по выборам подвела официальные результаты голосования на выборах президента страны. Победителем назван действующий президент Александр Лукашенко, ... The post ЦИК Белоруссии:…
Un medic cu COVID-19 s-a stins din viață la câteva zile de la moartea soției
Medicul Iacob Păpușoi, care a activat în cadrul Spitalului raional Cimișlia, a pierdut lupta cu noul coronavirus. Instituția anunță despre decesul doctorului, la câteva zile…
14 August 2020
DOC/ Alertă de călătorie Covid-19. Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor R. Moldova pe teritoriul altor state
Responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene(MAEIE) au publicat vineri, 14 august, un document ce conține informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova…
14 August 2020
Guvernul României a decis prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile
Guvernul României a decis, vineri seara, prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, a anunțat premierul Ludovic Orban, transmite Digi24. „În urma aprobării…
14 August 2020
Dosarul Victoriabank_ Trei asociaţii de business dezaprobă acţiunile procuraturii
Dezaprobam cu fermitate măsurile luate n contextul investigațiilor cu privire la evenimentele din sistemul bancar care au avut loc acum șase ani, c
14 August 2020
Минюст США обвинил Йельский университет в расовой дискриминации абитуриентов
Минюст США обвинил Йельский университет в незаконной дискриминации абитуриентов из числа американцев азиатского происхождения и белых абитуриентов при приеме в ... The post Минюст США…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work