en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
MoJo e mai mult decât o tehnologie, e o nouă modalitate de a face jurnalism
Participanții la training exersează tehnici de filmare și editare video cu telefonul mobil
Foto: API

19 jurnaliști și jurnaliste interesați de video jurnalism au participat, în perioada 22 – 24 noiembrie, la trainingul pentru media: ”Filmarea și editarea materialelor video. Mobile journalism. Experiența Vice România”.

Timp de trei zile, împreună cu experții locali și reprezentantele departamentului de video al VICE România, participanții și participantele au învățat prin exerciții practice filmarea cu camera video și editarea materialelor, jurnalismul cu telefonul mobil  și scrierea unui pitch pentru un proiect video.

În prima zi a trainingului, împreună cu trainerul Gabriel Encev de la Centrul Media pentru Tineri, participanții au învățat să filmeze și să monteze reportaje, știri no comment și voxuri.  ”La ora actuală, consider că fiecare jurnalist sau jurnalistă, mai mult sau mai puțin, trebuie să cunoască acest proces de filmare și editare a unui material video. Filmarea unui material presupune responsabilitate, iar cunoaștere elementelor de bază ne ajută să avem un rezultat bun și de calitate”, a remarcat Veronica Gorea, jurnalistă la ”Expresul” (Ungheni).  În cea de-a doua zi a trainingului, reprezentantele VICE România, Mădălina Manea și Andrada Lăutaru au explicat jurnaliștilor ce este momentum, cum se scrie un pitch pentru un proiect video, care sunt etapele de pre-producție, producție și post-producție și care este experiența Vice România în crearea materialelor video. ”Am ales să trecem la video storytelling pentru că video este mult mai personal și uman decât textul, ne face să simțim subiectul”, a menționat Mădălina Manea, manageră de producție Vice România. Participanții au aflat care sunt etapele filmărilor în conformitate cu legile internaționale, strategia de dezvoltare a unui subiect și producția video - atât la nivel local, cât și în colaborare cu birourile VICE din străinătate.

Ultima zi de training a adus informații și exerciții în jurnalismul cu telefonul mobil. Echipele au filmat subiecte video și, sub îndrumarea trainerilor Anna Dubeli (Locals.md) și Cristian Jardan (Unimedia.info), au montat video direct în telefonul mobil. ”Telefonul a încetat să mai fie un simplu instrument de a comunica, și, împreună cu internetul a adus libertatea totală de a crea și distribui conținut. MoJo e mai mult decât o tehnologie, e o nouă modalitate de a face jurnalism”, a subliniat Cristian Jardan.  

Acest eveniment a fost organizat de către Asociația Presei Independente (API) cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work