en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Mistificarea evenimentelor din trecut în folosul discursurilor politice actuale

În textul de față ne vom referi la răstălmăcirea și abuzarea de istorie în presa de limba rusă din Republica Moldova. În ultimele luni, mai multe teme istorice importante au fost reflectate manipulator, fiind discutate atât la modul direct, cât și tangențial – Războiul al Doilea Mondial, deportările, anexarea Basarabiei la 28 iunie 1940, atacul Germaniei naziste asupra aliatului său Uniunea Sovietică la 22 iunie 1941, precum și alte subiecte ce țin de viața politică internă de partid în RSSM. Înainte de a trece la retrospectiva propriu-zisă a denaturărilor care apar în diverse subiecte istorice, vom nota că o parte din vină o poartă și istoriografia națională, care nu a reușit în ultimii 25 de ani să reflecte decât parțial unele perioade istorice. Astfel, publicul larg, jurnaliștii sau bloggerii se confruntă adesea cu o sărăcie de resurse atunci când trebuie să apeleze la lucrări științifice serioase în ceea ce privește subiectele disputate simbolic și periodic.

Pentru început ne vom referi pe scurt la două articole ce vizează Războiul II Mondial, care conțin atât abordări superficiale pe alocuri, cât și susținerea unor teorii diferite de cele cunoscute până în prezent. Un prim text din această serie l-a constituit interviul cu Boris Șapovalov, apărut în nr. 15/2017 al ziarului Argumentî i Faktî, cu un titlu expresiv – Fascismul de neînchipuit… și obișnuit. Printre ideile susținute apar următoarele: la 1 iulie 1945, 47 de divizii europene și americane ar fi planificat atacarea Armatei Roșii; fascismul ar fi fost european și nu german, deoarece de partea Germaniei oficial au luptat opt state; pactul Ribbentrop-Molotov ar fi o invenție propagandistică a Occidentului. După aceasta, prin extrapolare, a fost pus în discuție Sfatul Țării ca fiind un organ „nelegitim” și anterior, pacea de la București din 16 mai 1812, care nu ar fi dus la divizarea Principatului Moldovei, ci ar fi un act perfect legal care nu a fost contestat în Europa.

Pe aceeași linie, un alt text semnificativ l-a constituit interviul cu istoricul rus Spițân, publicat în Komsomolskaia Pravda v Moldove la 4 mai 2017. Chiar titlul interviului e o falsificare radicală – Americanii l-au pregătit pe Hitler de războiul cu URSS, dar Stalin le-a luat-o înainte. În textul interviului multe fapte istorice sunt prezentate eronat, iar state ca Polonia, Franța, Marea Britanie sunt investite cu calificative acuzatoare. Conform materialului,

împărțirea Poloniei din septembrie 1939 s-ar fi făcut tot din vina polonezilor; strategii din Londra și Paris s-ar fi așteptat că după Polonia Hitler va ataca URSS; Stalin ar fi învins diplomația și strategia europeană încă până la război, și așa mai departe.

Pe scurt, din cele semnalate mai sus, rezultă că statele occidentale din acea perioadă interbelică sunt demonizate, în timp ce se ignoră complet faptul că URSS a cooperat cu SUA și Marea Britanie în lupta cu Germania nazistă (după 22 iunie 1941). Totodată, calificativul de fascist este aplicat mai multor state europene pentru respectiva perioadă (1941-1945), chiar dacă unele din statele respective se aflau sub ocupația germană, iar altele erau conduse de guverne satelit ale naziștilor.

Ipoteza absurdă precum că SUA și Marea Britanie l-ar fi pregătit pe Hitler pentru a distruge Uniunea Sovietică a fost reluată de curând (ca să dăm doar un exemplu) și în emisiunea „Mehanism deistvia” de la postul NTV. În ediția cu discuția cu scriitorul și publicistul post-imperial Nikolai Starikov, după minutul 19.23, Starikov falsifică complet realitatea. Acesta pretinde că Pactul Ribbentrop-Molotov nu a existat și ignoră ocuparea Poloniei de Est de către URSS în cooperare cu Germania nazistă la 17 septembrie 1939, atacarea Finlandei în decembrie 1939, distrugerea Franței de către Germania nazistă în iunie 1940 – moment de care URSS a profitat pentru a ocupa Țările Baltice și Basarabia cu Bucovina de Nord – și ocuparea sângeroasă a Iugoslaviei de către aceeași Germanie nazistă în aprilie 1941, la care URSS nu a avut obiecții.

Mai mult decât atât, istoricul trece cu vederea atât pactul de neutralitate al URSS cu Japonia, care în acel moment ocupa militar litoralul Chinei, cât și faptul că acel pact i-a permis ulterior să intre în război contra SUA. În plus, acesta nu spune că presa și audiovizualul sovietice până în noaptea de 21/22 iunie 1941 au negat avertismentele agențiilor de presă britanice că URSS va fi atacată de Germania nazistă.

În ceea ce privește istoria Basarabiei, în contextul zilei de 28 iunie, Komsomolskaia Pravda v Moldove a publicat mai multe texte care au avut menirea de a denatura realitatea. La data de 28 iunie 2017 a fost scris un articol scurt care extrapolează o opinie particulară (atribuită bunelului autoarei, așa cum ar fi fost spusă mamei acesteia) asupra perioadei interbelice, ocupației de la 28 iunie 1940 și perioadei sovietice:

„– Olea, ai avut noroc că au venit rușii! Datorită lor tu ai primit educație pedagogică și muzicală (doi din zece copii au terminat școala, mama mea și un frate de-al ei, restul fie nu puteau citi și scrie în genere, fie la nivelul clasei I). Dacă ar fi rămas românii, în cel mai bun caz ai fi lucrat slugă, în cel mai rău – ai fi păscut vaci sau oi!”

Prin apelul aparent inofensiv la o amintire cu încărcătură emoțională, ce ține de destinul particular al unei familii cu 10 copii, autoarea stigmatizează întreaga perioadă interbelică românească și idealizează puterea sovietică – o putere care în acel moment era în alianță cu Germania nazistă. Or, URSS a informat conducerea nazistă de la Berlin, cu câteva zile înainte de a-i înainta României ultimatul din 26 iunie 1940, că intenționa să preia Basarabia și Bucovina, primind acordul acestora (deși partea germană își exprimase rezerve în privința Bucovinei).

Pentru a păstra aparența pluralismului, peste două zile redacția KP v Moldove a publicat opinia unui cititor care și-a exprimat dezacordul față de articolul precedent în câteva comentarii. Cititorul afirmă că patru clase românești erau egale cu opt clase sovietice; că românii îi băteau, însă doar pe cei care nu lucrau; că în URSS puteai să mori în cămine așteptând o viață să primești un apartament. Prin aceste două opinii, diametral opuse, redacția a reușit de altfel să distragă atenția de la ceea ce s-a întâmplat în ziua de 28 iunie 1940 – și anume, cu acordul Germaniei naziste, ca urmare a ultimatului pe care Consiliul de Coroană al României până la urmă l-a acceptat, Basarabia și Bucovina au fost cedate Uniunii Sovietice, ceea ce a constituit o tragedie umanitară pentru populația acestor două provincii, care a culminat cu deportările din iunie 1941.

Punctul în polemică a fost pus de redacție la 4 iulie 2017, prin textul intitulat „Două ‘ocupații’ ale Moldovei: ‘În timpul românilor purtam haine uzate și dormeam în păpușoi, iar sub Soviete au apărut cămășile și cearșafurile!’”. Autorul textului îndeamnă să nu mai fie scrisă istoria conform interesului și să nu le fie predate copiilor neadevăruri, însă în loc de argumente obiective, recurge din nou la opinia unei cititoare. Aceasta face trimitere la amintirile bunicii sale, care ar fi asistat la omorul unui soldat basarabean de către un ofițer român. În încheiere, este dată o apreciere a a ceea ce trebuie să creadă tinerii despre epoca sovietică:

„E păcat că tinerii de azi nu au prins respectiva epocă. Cu atât mai mult că Brejnev niciodată nu a lăsat Moldova fără ‘atenția’ sa, noi am avut de toate, pe când în Rusia, în provincie, nu aveau nici smântână și nici gaz natural”.

Din cele semnalate mai sus, rezultă o reinterpretare completă a trecutului, fără a intra în detalii, prin extrapolarea inclusiv a unor întâmplări emotive, prin care unii publiciști dau verdicte definitive perioadei de aflare a Basarabiei în România și administrației sovietice.

Cu regret, aceste speculații sunt posibile și datorită faptului că în istoriografia națională lipsesc lucrările bine articulate despre ceea ce s-a întâmplat. Altminteri, interviul apărut în Komsomolskaia Pravda v Moldove la 10 iulie 2017 nu ar mai fi avut sens dacă exista o lucrare care să reflecte științific ce s-a întâmplat în RSSM în anii 1980-1988, până la apariția Cenaclului Alexe Mateevici. În interviu, jurnalistul l-a ales pe post de interlocutor pe al doilea secretar al CC al PCM în anii 1984-1988, Victor Smirnov. Fără a da o notă activității acestuia, putem atrage atenția asupra manipulării ce apare datorită manierei în care sunt formulate întrebările. Astfel, jurnalistul întreabă dacă secretarul Smirnov ar fi avut de luptat cu naționalismul în republică. Întrebarea falsifică realitatea RSSM-ului, deoarece redactorii KP v Moldove ar fi trebuit să știe că spre deosebire de țările baltice și de țările caucaziene, în RSSM a existat o singură limbă oficială – limba rusă. Manipularea e cu atât mai evidentă, cu cât în anii ‘80 la Chișinău începuse transformarea școlilor moldovenești în școli mixte, iar a școlilor mixte în școli ruse. Invocarea naționalismului este în acest caz un pretext fals, care de fapt în construcția generală a materialului anticipează învinuirea moldovenilor pentru anii 1988-1992. Etichetele sunt lipite și camuflează nevoia de argumente: moldovenii vorbitori de limba română sunt de vină, după cum se arată și într-un articol recent dintr-o altă publicație („Aici nu-i acolo”, Argumentî i Faktî).

Concluzia inoculată de aceste șiruri de denaturări ale istoriei e simplă – românii au fost răi, iar moldovenii sunt nerecunoscători, naționaliști și caută să dea vina pe ceilalți.

Marius Tărîță, doctor în istorie

________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Jurnalistei de la un post TV al Kremlin-ului i-a fost permis accesul în Moldova, expertului ucrainean care luptă împotriva propagandei – nu
Spre deosebire de expertul ucrainean în lupta contra propagandei Roman Shutov, căruia i-a fost interzis accesul în R. Moldova pe Aeroportul Internațional Chișinău, jurnalista rusă Irada Zeynalova,…
18 Ianuarie 2018
Postul local de televiziune din Bălți acuză câteva portaluri că dezinformează:
  Postul local de televiziune din Bălți acuză câteva portaluri că dezinformează: „În cutii erau saltele gonflabile, dar nu mâncare”   La 17 ianuarie curent…
18 Ianuarie 2018
25 фотографий заснеженных Бельц
Фото: Яков Гасан 25 фотографий заснеженных БельцВ Бельцах этой ночью был первый по-настоящему серьёзный снегопад. Предлагаем подборку снимков, сделанных...
18 Ianuarie 2018
Twitter ar putea să-și anunțe utilizatorii care au fost expuși propagandei ruse în perioada alegerilor prezidențiale din SUA din 2016
Rețeaua Twitter va identifica și îi va informa pe utilizatorii săi, care în timpul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016, au primit mesaje de la…
18 Ianuarie 2018
Для купания в Крещение в Бельцах нет условий
В прошлом году верующие окунались в городское озеро. Фото из архива "СП" Для купания в Крещение в Бельцах нет условийБельчанин пожаловался на отсутствие для верующих…
18 Ianuarie 2018
Cum văd experții media Compania publică Teleradio - Moldova după aprobarea noul Cod al Audiovizualului
Proiectul noului Cod al Audiovizualului, care se va numi Codul serviciilor media audiovizuale, prevede o serie de modificări în activitatea Companiei publice „Teleradio-Moldova” și organului…
18 Ianuarie 2018
Ситуация на национальных трассах после снегопада: трудности остаются
Фото: diez.md После снегопадов национальные дороги проходимы, но движение транспорта затруднено на трассах Бельцы — Крива и Кишинев — Леушены. 18.01.2018 - 16:43
18 Ianuarie 2018
Postul local de televiziune din Bălți acuză câteva portaluri că dezinformează: „În cutii erau saltele gonflabile, dar nu mâncare”
La 17 ianuarie curent portalul Telegraph.md a publicat știrea „Greviștii” lui Usatîi: Filmează așa, încât să nu se vadă mâncarea!” în care sunt inserate imagini…
18 Ianuarie 2018
Judecătorul de la CA Chișinău care va examina dosarul Șor este tatăl unui ministru din Guvernul Filip
Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău după șase luni de blocaj în Judecătoria Chișinău. Purtătoarea de cuvânt a Curții…
18 Ianuarie 2018
Reacția Gas Natural Fenosa la informațiile apărute în presa internațională privind vânzarea companiei
Gas Natural Fenosa declară într-un comunicat de presă că „grupul Gas Natural Fenosa nu a vândut întreprinderile sale din R. Moldova”, dar totodată, confirmă că…
18 Ianuarie 2018
Planul Narîşkin pentru Moldova
V. Plahotniuc nu a reuşit până acum să dea niciun argument că nu ar fi într-o amiciţie politică cu Dodon, iar declaraţiile lui An. Şalaru…
18 Ianuarie 2018
Premii pentru dăruire pe altarul culturii
O tradiţie la fel de sufletistă a devenit şi decernarea unor premii, la 15 ianuarie, ziua nașterii lui Mihai Eminescu şi Ziua Naţională a Culturii,…
18 Ianuarie 2018
(doc) Nouă ani de la moartea lui Grigore Vieru. Detaliile accidentului fatal
„La mulţi ani, cu mai multă sănătate, cu mai multă pace, cum lui Hristos îi place”, sunt ultimele urări ale poetului Grigoru Vieru, rostite la…
18 Ianuarie 2018
„Amnistia politică” de la CEC
Finanțarea partidelor politice reprezintă un subiect sensibil în Republica Moldova, dar și în comunicarea autorităților cu partenerii de dezvoltare. Deși, urmare a mai multor modificări ale…
18 Ianuarie 2018
Бельцкий советник Татьяна Веселовская сложит мандат
Татьяна Веселовская 15 января подписала декларацию о голодовке, однако не была допущена к ней из-за состояния здоровья. Фото: архив «СП» Об этом сообщили её коллеги…
18 Ianuarie 2018
Cine sunt candidații la funcțiile vacante de ambasadori
Comisia politică externă și integrare europeană a examinat și avizat, în sedința de astăzi, 18 ianuarie, candidaturile pentru funcțiile de Ambasadori ai R. Moldova în…
18 Ianuarie 2018
Promo-LEX: „Sistemul medical este insuficient de transparent și predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienților”
Promo-LEX a sesizat o serie de probleme sistemice legate de modul de acordare a asistenței medicale în perioada nașterii în instituțiile medicale din R. Moldova.…
18 Ianuarie 2018
Martirul Simeon Murafa, comemorat la baștină
Centenarul Marii Uniri este un prilej potrivit de a evoca paginile de glorie din istoria adevărată a neamului nostru, a ne reaminti şi a vorbi…
18 Ianuarie 2018
Ночной снег в Бельцах задал работу коммунальщикам
Магистральные улицы расчищены. Фото М. Бзовой Вчера вечером и всю ночь в городе валил снег. 18.01.2018 - 13:19
18 Ianuarie 2018
Cauza directorului Gimnaziului internat nr 3, bănuit de trafic de copii, trimisă în judecată
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a directorului Gimnaziul-Internat nr.3…
18 Ianuarie 2018
Atenție, șoferi! Șase trasee naționale, blocate
A fost sistată temporar circulația transportului din direcția Chișinău-Anenii Noi spre Căușeni, zona R-30 – Kilometrul 20, în zona de curbă. Inspectoratul General al Poliției…
18 Ianuarie 2018
Gas Natural Fenosa se vinde. Operațiunea ar putea fi evaluată la peste 500 de milioane de euro
Gas Natural a pus în vânzare afacerea sa în R. Moldova. Compania realizează în prezent o revizuire strategică a tuturor activelor sale, din momentul intrării…
18 Ianuarie 2018
Alexandru Tănase: „Eu vreau să avem o justiție care face dreptate”
Proaspătul ministru al Justiției, Alexandru Tănase, promite să publice în curând principalele teze de reformă pe care intenționează să le realizeze pe perioada mandatului său.…
18 Ianuarie 2018
(foto) Accident la Izbiște și circulație dificilă pe traseele Bălți-Criva și Chișinău-Leușeni
Un microbuz a derapat de pe traseu și s-a inversat pe traseul Chișinău-Izbiște. Accidentul rutier a avut loc la ora 8.40. La volanul vehiculului se…
18 Ianuarie 2018
A nins ca în anii cei buni
De data aceasta prognoza meteorologilor s-a adeverit: în noaptea spre 18 ianuarie a nins ca în anii cei buni, dimineaţă stratul de zăpadă la Rezina,…
18 Ianuarie 2018
Punctele vamale moldo-ucrainene din sudul țării sunt blocate
   Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, care a condiționat întreruperea curentului electric pe partea ucraineană, mai multe puncte de trecere din sudul țării și-au sistat…
18 Ianuarie 2018
Impozit majorat pentru persoanele care obțin venituri din livrarea producției agricole
Impozitul pe venitul persoanelor fizice obținut din livrările de producție agricolă către agenții economici se majorează de la 3% la 5%, transmite IPN cu referire…
18 Ianuarie 2018
Maestrul Gheorghe Urschi împlinește 70 de ani
Gheorghe Urschi, artistul care ne-a făcut să râdem în hohote chiar și în timpul crizei, împlinește astăzi 70 de ani. Regele umorului din R. Moldova…
18 Ianuarie 2018
(foto) Cum se circulă în timp real pe traseele naționale
Starea actuală a drumurilor naționale poate fi urmărită în timp real prin intermediul a 40 de camere video instalate pe întreg teritoriul țării. Imaginile pot…
18 Ianuarie 2018
Circa 50 de localități din sudul țării au rămas fără curent electric (Foto/Video)
  Viscolul și ninsoarea din această noapte a lăsat fără curent electric peste 80 de localități din țară. Cea mai dificilă situație s-a creat în…
18 Ianuarie 2018
Procurorii reținuți într-un dosar cu mită de zeci de mii de euro au fost puși oficial sub învinuire
Procurorii Roman Clim și Eugen Tifoi, reținuți într-un dosar cu mită de zeci de mii de euro, au fost puși oficial sub învinuire. Procuratura Anticorupţie…
18 Ianuarie 2018
Două posturi vamale și-au sistat temporar activitatea
Posturile vamale „Giurgiulești 1” și „Ceadîr-Lunga 2” și-au sistat temporar activitatea în legătură cu lipsa curentului electric în posturile vamale corespondente de pe teritoriul Ucrainei,…
18 Ianuarie 2018
Visurile se împlinesc: Turneul Zdob și Zdub în America
Cu Ruslan Vdovicenco, președintele ONG-ului „Comunitatea Moldovenilor din California”, ne-am întâlnit pentru prima dată la Miami, la Convenția Moldo-Americană din octombrie 2017. Când, la sfârșitul…
18 Ianuarie 2018
Printre străini
Am plecat de-acasă, Am plecat demult – Pe obraji cu lacrimi Pentr-un trai mai bun… Am plecat la muncă Departe de părinți – În casa…
18 Ianuarie 2018
Jurnalismul de investigaţie: sesizări vs ignoranţa instituţiilor publice
Zeci de solicitări au fost expediate de ZdG instituţiilor publice şi de drept în urma investigaţiilor jurnalistice ce vizează corupţia, sănătatea şi banii publici. În…
18 Ianuarie 2018
Geniul Eminescu - simbolul Zilei Culturii Naţionale
Ziua de naștere a Marelui Poet Național, Mihai Eminescu, declarată şi Ziua Culturii Naţionale, la Rezina tradiţional au fost marcate lângă monumentul poetului din centrul…
18 Ianuarie 2018
55 de localități din țară au rămas parțial fără energie electrică. Circulația pe drumurile naționale este practicabilă
Conform datelor operative colectate de la distribuitorii de energie electrică la data de 18 ianuarie, ora 06.00 au fost  deconectate parțial de la energia electrică…
18 Ianuarie 2018
România va avea în premieră o femeie în funcţia de prim-ministru
Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat miercuri seară că acceptă nominalizarea Vioricăi Dăncilă pentru funcţia de premier. Este pentru a treia oară într-un singur an când…
17 Ianuarie 2018
Организации массмедиа выступили с декларацией по поводу запрета въезда двух журналистов в Молдову
Отказ во въезде получили Ирада Зейналова и Роман Шутов. Неправительственные организации (НПО), в том числе Центр независимой журналистики, Ассоциация независимой прессы и Центр журналистских расследований…
17 Ianuarie 2018
Адвокат голодающих советников: «Мне не показали даже постановление»
Адвокат Юлиан Паскарь представляет интересы советников, которых вызывают в антикоррупционный центр. Стоп-кадр видео «СП» Юлиан Паскарь представляет интересы трёх советников — Дианы Дилион, Светланы Осербаевой…
17 Ianuarie 2018
(doc) Dosarul Filat, necenzurat: nume de persoane, denumiri de firme și milioane de lei
Pentru a-l ajuta pe Ilan Șor să preia controlul asupra „Băncii de Economii” S.A., a-i asigura prosperitatea afacerii cu magazine duty-free și a-i promova interesele în diferite domenii,…
17 Ianuarie 2018
Citiți mâine, în ZdG
În ediția de mâine, 18 ianuarie, a Ziarului de Gardă citiți despre relațiile politice din familiile miniștrilor numiți recent în funcție. Tot mâine, citiți despre…
17 Ianuarie 2018
Experți economici despre preluarea Victoriabank de către BERD și Banca Transilvania
La 16 ianuarie 2018, Banca Transilvania (BT) din România a achiziționat 39% din acțiunile Victoriabank. Astfel, BT, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) au…
17 Ianuarie 2018
Cum s-a rezolvat conflictul dintre revista „Acasă” și Editura „Universul”
După ce anul trecut Editura  „Universul” a refuzat să scoată la tipar ultimul număr al revistei „Acasă” din luna decembrie, 2017, directorul revistei, Nicolae Josan,…
17 Ianuarie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work