en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Mistificarea evenimentelor din trecut în folosul discursurilor politice actuale

În textul de față ne vom referi la răstălmăcirea și abuzarea de istorie în presa de limba rusă din Republica Moldova. În ultimele luni, mai multe teme istorice importante au fost reflectate manipulator, fiind discutate atât la modul direct, cât și tangențial – Războiul al Doilea Mondial, deportările, anexarea Basarabiei la 28 iunie 1940, atacul Germaniei naziste asupra aliatului său Uniunea Sovietică la 22 iunie 1941, precum și alte subiecte ce țin de viața politică internă de partid în RSSM. Înainte de a trece la retrospectiva propriu-zisă a denaturărilor care apar în diverse subiecte istorice, vom nota că o parte din vină o poartă și istoriografia națională, care nu a reușit în ultimii 25 de ani să reflecte decât parțial unele perioade istorice. Astfel, publicul larg, jurnaliștii sau bloggerii se confruntă adesea cu o sărăcie de resurse atunci când trebuie să apeleze la lucrări științifice serioase în ceea ce privește subiectele disputate simbolic și periodic.

Pentru început ne vom referi pe scurt la două articole ce vizează Războiul II Mondial, care conțin atât abordări superficiale pe alocuri, cât și susținerea unor teorii diferite de cele cunoscute până în prezent. Un prim text din această serie l-a constituit interviul cu Boris Șapovalov, apărut în nr. 15/2017 al ziarului Argumentî i Faktî, cu un titlu expresiv – Fascismul de neînchipuit… și obișnuit. Printre ideile susținute apar următoarele: la 1 iulie 1945, 47 de divizii europene și americane ar fi planificat atacarea Armatei Roșii; fascismul ar fi fost european și nu german, deoarece de partea Germaniei oficial au luptat opt state; pactul Ribbentrop-Molotov ar fi o invenție propagandistică a Occidentului. După aceasta, prin extrapolare, a fost pus în discuție Sfatul Țării ca fiind un organ „nelegitim” și anterior, pacea de la București din 16 mai 1812, care nu ar fi dus la divizarea Principatului Moldovei, ci ar fi un act perfect legal care nu a fost contestat în Europa.

Pe aceeași linie, un alt text semnificativ l-a constituit interviul cu istoricul rus Spițân, publicat în Komsomolskaia Pravda v Moldove la 4 mai 2017. Chiar titlul interviului e o falsificare radicală – Americanii l-au pregătit pe Hitler de războiul cu URSS, dar Stalin le-a luat-o înainte. În textul interviului multe fapte istorice sunt prezentate eronat, iar state ca Polonia, Franța, Marea Britanie sunt investite cu calificative acuzatoare. Conform materialului,

împărțirea Poloniei din septembrie 1939 s-ar fi făcut tot din vina polonezilor; strategii din Londra și Paris s-ar fi așteptat că după Polonia Hitler va ataca URSS; Stalin ar fi învins diplomația și strategia europeană încă până la război, și așa mai departe.

Pe scurt, din cele semnalate mai sus, rezultă că statele occidentale din acea perioadă interbelică sunt demonizate, în timp ce se ignoră complet faptul că URSS a cooperat cu SUA și Marea Britanie în lupta cu Germania nazistă (după 22 iunie 1941). Totodată, calificativul de fascist este aplicat mai multor state europene pentru respectiva perioadă (1941-1945), chiar dacă unele din statele respective se aflau sub ocupația germană, iar altele erau conduse de guverne satelit ale naziștilor.

Ipoteza absurdă precum că SUA și Marea Britanie l-ar fi pregătit pe Hitler pentru a distruge Uniunea Sovietică a fost reluată de curând (ca să dăm doar un exemplu) și în emisiunea „Mehanism deistvia” de la postul NTV. În ediția cu discuția cu scriitorul și publicistul post-imperial Nikolai Starikov, după minutul 19.23, Starikov falsifică complet realitatea. Acesta pretinde că Pactul Ribbentrop-Molotov nu a existat și ignoră ocuparea Poloniei de Est de către URSS în cooperare cu Germania nazistă la 17 septembrie 1939, atacarea Finlandei în decembrie 1939, distrugerea Franței de către Germania nazistă în iunie 1940 – moment de care URSS a profitat pentru a ocupa Țările Baltice și Basarabia cu Bucovina de Nord – și ocuparea sângeroasă a Iugoslaviei de către aceeași Germanie nazistă în aprilie 1941, la care URSS nu a avut obiecții.

Mai mult decât atât, istoricul trece cu vederea atât pactul de neutralitate al URSS cu Japonia, care în acel moment ocupa militar litoralul Chinei, cât și faptul că acel pact i-a permis ulterior să intre în război contra SUA. În plus, acesta nu spune că presa și audiovizualul sovietice până în noaptea de 21/22 iunie 1941 au negat avertismentele agențiilor de presă britanice că URSS va fi atacată de Germania nazistă.

În ceea ce privește istoria Basarabiei, în contextul zilei de 28 iunie, Komsomolskaia Pravda v Moldove a publicat mai multe texte care au avut menirea de a denatura realitatea. La data de 28 iunie 2017 a fost scris un articol scurt care extrapolează o opinie particulară (atribuită bunelului autoarei, așa cum ar fi fost spusă mamei acesteia) asupra perioadei interbelice, ocupației de la 28 iunie 1940 și perioadei sovietice:

„– Olea, ai avut noroc că au venit rușii! Datorită lor tu ai primit educație pedagogică și muzicală (doi din zece copii au terminat școala, mama mea și un frate de-al ei, restul fie nu puteau citi și scrie în genere, fie la nivelul clasei I). Dacă ar fi rămas românii, în cel mai bun caz ai fi lucrat slugă, în cel mai rău – ai fi păscut vaci sau oi!”

Prin apelul aparent inofensiv la o amintire cu încărcătură emoțională, ce ține de destinul particular al unei familii cu 10 copii, autoarea stigmatizează întreaga perioadă interbelică românească și idealizează puterea sovietică – o putere care în acel moment era în alianță cu Germania nazistă. Or, URSS a informat conducerea nazistă de la Berlin, cu câteva zile înainte de a-i înainta României ultimatul din 26 iunie 1940, că intenționa să preia Basarabia și Bucovina, primind acordul acestora (deși partea germană își exprimase rezerve în privința Bucovinei).

Pentru a păstra aparența pluralismului, peste două zile redacția KP v Moldove a publicat opinia unui cititor care și-a exprimat dezacordul față de articolul precedent în câteva comentarii. Cititorul afirmă că patru clase românești erau egale cu opt clase sovietice; că românii îi băteau, însă doar pe cei care nu lucrau; că în URSS puteai să mori în cămine așteptând o viață să primești un apartament. Prin aceste două opinii, diametral opuse, redacția a reușit de altfel să distragă atenția de la ceea ce s-a întâmplat în ziua de 28 iunie 1940 – și anume, cu acordul Germaniei naziste, ca urmare a ultimatului pe care Consiliul de Coroană al României până la urmă l-a acceptat, Basarabia și Bucovina au fost cedate Uniunii Sovietice, ceea ce a constituit o tragedie umanitară pentru populația acestor două provincii, care a culminat cu deportările din iunie 1941.

Punctul în polemică a fost pus de redacție la 4 iulie 2017, prin textul intitulat „Două ‘ocupații’ ale Moldovei: ‘În timpul românilor purtam haine uzate și dormeam în păpușoi, iar sub Soviete au apărut cămășile și cearșafurile!’”. Autorul textului îndeamnă să nu mai fie scrisă istoria conform interesului și să nu le fie predate copiilor neadevăruri, însă în loc de argumente obiective, recurge din nou la opinia unei cititoare. Aceasta face trimitere la amintirile bunicii sale, care ar fi asistat la omorul unui soldat basarabean de către un ofițer român. În încheiere, este dată o apreciere a a ceea ce trebuie să creadă tinerii despre epoca sovietică:

„E păcat că tinerii de azi nu au prins respectiva epocă. Cu atât mai mult că Brejnev niciodată nu a lăsat Moldova fără ‘atenția’ sa, noi am avut de toate, pe când în Rusia, în provincie, nu aveau nici smântână și nici gaz natural”.

Din cele semnalate mai sus, rezultă o reinterpretare completă a trecutului, fără a intra în detalii, prin extrapolarea inclusiv a unor întâmplări emotive, prin care unii publiciști dau verdicte definitive perioadei de aflare a Basarabiei în România și administrației sovietice.

Cu regret, aceste speculații sunt posibile și datorită faptului că în istoriografia națională lipsesc lucrările bine articulate despre ceea ce s-a întâmplat. Altminteri, interviul apărut în Komsomolskaia Pravda v Moldove la 10 iulie 2017 nu ar mai fi avut sens dacă exista o lucrare care să reflecte științific ce s-a întâmplat în RSSM în anii 1980-1988, până la apariția Cenaclului Alexe Mateevici. În interviu, jurnalistul l-a ales pe post de interlocutor pe al doilea secretar al CC al PCM în anii 1984-1988, Victor Smirnov. Fără a da o notă activității acestuia, putem atrage atenția asupra manipulării ce apare datorită manierei în care sunt formulate întrebările. Astfel, jurnalistul întreabă dacă secretarul Smirnov ar fi avut de luptat cu naționalismul în republică. Întrebarea falsifică realitatea RSSM-ului, deoarece redactorii KP v Moldove ar fi trebuit să știe că spre deosebire de țările baltice și de țările caucaziene, în RSSM a existat o singură limbă oficială – limba rusă. Manipularea e cu atât mai evidentă, cu cât în anii ‘80 la Chișinău începuse transformarea școlilor moldovenești în școli mixte, iar a școlilor mixte în școli ruse. Invocarea naționalismului este în acest caz un pretext fals, care de fapt în construcția generală a materialului anticipează învinuirea moldovenilor pentru anii 1988-1992. Etichetele sunt lipite și camuflează nevoia de argumente: moldovenii vorbitori de limba română sunt de vină, după cum se arată și într-un articol recent dintr-o altă publicație („Aici nu-i acolo”, Argumentî i Faktî).

Concluzia inoculată de aceste șiruri de denaturări ale istoriei e simplă – românii au fost răi, iar moldovenii sunt nerecunoscători, naționaliști și caută să dea vina pe ceilalți.

Marius Tărîță, doctor în istorie

________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKI (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
BERD acordă 4 milioane de dolari pentru susţinerea businessului mic: ce trebuie să știe antreprenorii din R. Moldova
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut în valoare de 4 milioane de dolari pentru finanţarea businessului mic în R. Moldova. Fondurile sunt…
24 Iulie 2017
Chirtoacă le-a scris oficialilor europeni despre ilegalități, presiuni și „pisica” din dosarul parcărilor
Edilul capitalei, învinuit în dosarul parcărilor cu plată în capitală, a adresat o scrisoare mai multor instituții europene în care semnalează că în privința sa…
24 Iulie 2017
Reparaţia drumurilor din Chişinău // Direcţia generală transport acuză consilierii municipali că nu vor să adopte decizia privind alocarea suplimentară a 3 mil. de euro
În cazul în care Consiliul Municipal Chişinău nu va aproba hotărârea privind alocarea a 3 milioane de euro, din care 500.000 de euro pentru compania…
HOROSCOP 24-30 iulie: Cum va decurge săptămâna aceasta pentru fiecare zodie Foto simbol: Canoe
BERBEC Săptămâna începe în forță în planul amoros. Discuții importante cu persoana iubită, cu copiii, dar și desfășurarea unor activități recreative alături de cei dragi.…
24 Iulie 2017
Declarație: Sistemul electoral a fost modificat fără a ține cont de principala recomandare a Comisiei de la Veneția
Asociația Promo-LEX consideră că modificarea sistemului electoral a fost efectuat fără a se ține cont de principala recomandare a Comisiei de la Veneția, cea de…
24 Iulie 2017
Dodon vrea să decoreze „pacificatorii ruși” de pe Nistru! Analist: „Ar fi o explicație politică care, însă, s-a consumat deja”
Igor Dodon va participa, alături de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, la evenimentele organizate pe malul stâng al Nistrului pentru a marca 25 de ani de…
24 Iulie 2017
O basarabeancă e noua CAMPIOANĂ a Italiei la BOX! FOTO
Victoria ei a ţinut primele pagini ale ziarelor de sport din Peninsulă
Grozavu despre incendiu și două soluții ale Primăriei: „Niciodată nu s-a gândit nimeni că poate un asemenea volum de crengi să cadă”
Un incendiu a izbucnit în această dimineață  pe stadionul republican din Chișinău, acolo unde sunt depozitate crengile  căzute în urma ninsorilor abundente din aprilie curent.…
24 Iulie 2017
”Codrenii” – campioni europeni absoluți
Din nou la înălțime. Ansamblul de dansuri populare ”Codrenii” din Călărași a obținut, chiar recent, titlul de Campion Absolut la Campionatul European de Folclor ”Euro…
24 Iulie 2017
Mâncau borș din bardace, cu buruiene și grâu
”Știți ce înseamnă bardace?” Nicolae Susarenco este cel mai vârstnic bărbat din Sipoteni. ”Am 92 de ani, 6 luni și 16 zile”, ne-a spus în…
24 Iulie 2017
Garanțiile financiare de stat, colac de salvare pentru IMM-uri
Accesul la finanțare este unul dintre impedimentele principale pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) din R.Moldova. Majoritatea antreprenorilor autohtoni, care au nevoie de bani…
24 Iulie 2017
Milioanele politice ale partidelor
Chiar dacă nu este campanie electorală, partidele nu fac economii pe seama imaginii. Acestea scot din buzunare de la sute de mii la zeci de…
24 Iulie 2017
Averea impunătoare a deputatului Ştefan Creangă // Campania Jurnal TV „Cine mai poate ca Nae?”
Ştefan Creangă şi-a mărit averea de şapte ori în şase ani şi continuă să o crească
De la idee la afacere: cine îi ajută pe tineri să se lanseze în business?
  În Moldova, un tânăr care decide să își lanseze o afacere are de ales între a se baza pe forțele proprii sau a apela…
24 Iulie 2017
В Бельцах открылся Центр поддержки пациентов с туберкулёзом
Фото иллюстративное: likar.info Центр будет работать при фтизиопульмонологическом диспансере. 24.07.2017 - 09:00
24 Iulie 2017
80 de pompieri și 16 autospeciale luptă cu incendiul izbucnit la depozitul de crengi de pe Stadionul Republican
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI a fost alertat pentru a interveni la lichidarea unui incendiu izbucnit în această dimineață la depozitul de…
24 Iulie 2017
Vadim Pistrinciuc: „Noi nu am mai avut o guvernare care să fi deţinut toată puterea în stat şi să fie atât de blamată public”
Interviu cu Vadim Pistrinciuc, deputat PLDM — De ce v-aţi făcut deputat? — Eu m-am implicat în politică mai activ în 2007, atunci când de-abia…
24 Iulie 2017
Oieritul, între îngrijorări şi perspective mari
Agenţii economici din raionul Şoldăneşti implicaţi în domeniul oieritului se plâng că nu au unde să-şi comercializeze produsele. Şi dacă brânza o mai vând, lâna…
24 Iulie 2017
Чьи имена носят бельцкие улицы. Ион Лука Караджале
Ион Лука Караджале Чьи имена носят бельцкие улицы. Ион Лука Караджале«СП» продолжает исследовать городские улицы в краеведческой рубрике.
23 Iulie 2017
Decibelii în exces şi necazurile cetăţenilor
În cadrul întâlnirilor cu cititorii din Teleneşti mai multe persoane au solicitat să abordăm problema nerespectării legislaţiei, dar şi regulilor bunei cuviinţe în ce priveşte…
23 Iulie 2017
Два часа хорошей музыки от молодёжного оркестра под открытым небом Бельц
Музыканты исполняли классику, джаз и современные композиции. Фото facebook.com/mnyouthorchestra Классическая музыка и саундтреки к известным кинофильмам в исполнении музыкантов Молдавского национального молодёжного оркестра звучали в…
23 Iulie 2017
Cealaltă Basarabie // Un cadou muzical pentru guvernanţi de la Maria Nagomir! // Audio
au emigrat în diferite ţări europene, de unde nu mai vor să se întoarcă
Ренато Усатому продлили зарубежную командировку до сентября
Фото из архива "СП" Муниципальные советники на заседании 20 июля приняли решение отправить примара Бельц в Российскую Федерацию. 23.07.2017 - 16:55
23 Iulie 2017
Ambasada SUA la Chișinău, dezamăgită de decizia Parlamentului de a adopta votul mixt neglijând recomandările Comisiei de la Veneția
Ambasada Statelor Unite la Chişinău a transmis un mesaj în care se spune că SUA se arată dezamăgite de decizia guvernării R. Moldova de a…
23 Iulie 2017
Valeria, o fetiță de 1 an și 10 luni diagnosticată cu tumoare hepatică, are nevoie de ajutorul nostru pentru a putea fi salvată
Valeria Maslii, o fetiță de nici doi ani căreia medicii i-au stabilit un diagnostic crunt, cancer la ficat, are nevoie de ajutor cât mai multor…
23 Iulie 2017
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work