en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Mistificarea evenimentelor din trecut în folosul discursurilor politice actuale

În textul de față ne vom referi la răstălmăcirea și abuzarea de istorie în presa de limba rusă din Republica Moldova. În ultimele luni, mai multe teme istorice importante au fost reflectate manipulator, fiind discutate atât la modul direct, cât și tangențial – Războiul al Doilea Mondial, deportările, anexarea Basarabiei la 28 iunie 1940, atacul Germaniei naziste asupra aliatului său Uniunea Sovietică la 22 iunie 1941, precum și alte subiecte ce țin de viața politică internă de partid în RSSM. Înainte de a trece la retrospectiva propriu-zisă a denaturărilor care apar în diverse subiecte istorice, vom nota că o parte din vină o poartă și istoriografia națională, care nu a reușit în ultimii 25 de ani să reflecte decât parțial unele perioade istorice. Astfel, publicul larg, jurnaliștii sau bloggerii se confruntă adesea cu o sărăcie de resurse atunci când trebuie să apeleze la lucrări științifice serioase în ceea ce privește subiectele disputate simbolic și periodic.

Pentru început ne vom referi pe scurt la două articole ce vizează Războiul II Mondial, care conțin atât abordări superficiale pe alocuri, cât și susținerea unor teorii diferite de cele cunoscute până în prezent. Un prim text din această serie l-a constituit interviul cu Boris Șapovalov, apărut în nr. 15/2017 al ziarului Argumentî i Faktî, cu un titlu expresiv – Fascismul de neînchipuit… și obișnuit. Printre ideile susținute apar următoarele: la 1 iulie 1945, 47 de divizii europene și americane ar fi planificat atacarea Armatei Roșii; fascismul ar fi fost european și nu german, deoarece de partea Germaniei oficial au luptat opt state; pactul Ribbentrop-Molotov ar fi o invenție propagandistică a Occidentului. După aceasta, prin extrapolare, a fost pus în discuție Sfatul Țării ca fiind un organ „nelegitim” și anterior, pacea de la București din 16 mai 1812, care nu ar fi dus la divizarea Principatului Moldovei, ci ar fi un act perfect legal care nu a fost contestat în Europa.

Pe aceeași linie, un alt text semnificativ l-a constituit interviul cu istoricul rus Spițân, publicat în Komsomolskaia Pravda v Moldove la 4 mai 2017. Chiar titlul interviului e o falsificare radicală – Americanii l-au pregătit pe Hitler de războiul cu URSS, dar Stalin le-a luat-o înainte. În textul interviului multe fapte istorice sunt prezentate eronat, iar state ca Polonia, Franța, Marea Britanie sunt investite cu calificative acuzatoare. Conform materialului,

împărțirea Poloniei din septembrie 1939 s-ar fi făcut tot din vina polonezilor; strategii din Londra și Paris s-ar fi așteptat că după Polonia Hitler va ataca URSS; Stalin ar fi învins diplomația și strategia europeană încă până la război, și așa mai departe.

Pe scurt, din cele semnalate mai sus, rezultă că statele occidentale din acea perioadă interbelică sunt demonizate, în timp ce se ignoră complet faptul că URSS a cooperat cu SUA și Marea Britanie în lupta cu Germania nazistă (după 22 iunie 1941). Totodată, calificativul de fascist este aplicat mai multor state europene pentru respectiva perioadă (1941-1945), chiar dacă unele din statele respective se aflau sub ocupația germană, iar altele erau conduse de guverne satelit ale naziștilor.

Ipoteza absurdă precum că SUA și Marea Britanie l-ar fi pregătit pe Hitler pentru a distruge Uniunea Sovietică a fost reluată de curând (ca să dăm doar un exemplu) și în emisiunea „Mehanism deistvia” de la postul NTV. În ediția cu discuția cu scriitorul și publicistul post-imperial Nikolai Starikov, după minutul 19.23, Starikov falsifică complet realitatea. Acesta pretinde că Pactul Ribbentrop-Molotov nu a existat și ignoră ocuparea Poloniei de Est de către URSS în cooperare cu Germania nazistă la 17 septembrie 1939, atacarea Finlandei în decembrie 1939, distrugerea Franței de către Germania nazistă în iunie 1940 – moment de care URSS a profitat pentru a ocupa Țările Baltice și Basarabia cu Bucovina de Nord – și ocuparea sângeroasă a Iugoslaviei de către aceeași Germanie nazistă în aprilie 1941, la care URSS nu a avut obiecții.

Mai mult decât atât, istoricul trece cu vederea atât pactul de neutralitate al URSS cu Japonia, care în acel moment ocupa militar litoralul Chinei, cât și faptul că acel pact i-a permis ulterior să intre în război contra SUA. În plus, acesta nu spune că presa și audiovizualul sovietice până în noaptea de 21/22 iunie 1941 au negat avertismentele agențiilor de presă britanice că URSS va fi atacată de Germania nazistă.

În ceea ce privește istoria Basarabiei, în contextul zilei de 28 iunie, Komsomolskaia Pravda v Moldove a publicat mai multe texte care au avut menirea de a denatura realitatea. La data de 28 iunie 2017 a fost scris un articol scurt care extrapolează o opinie particulară (atribuită bunelului autoarei, așa cum ar fi fost spusă mamei acesteia) asupra perioadei interbelice, ocupației de la 28 iunie 1940 și perioadei sovietice:

„– Olea, ai avut noroc că au venit rușii! Datorită lor tu ai primit educație pedagogică și muzicală (doi din zece copii au terminat școala, mama mea și un frate de-al ei, restul fie nu puteau citi și scrie în genere, fie la nivelul clasei I). Dacă ar fi rămas românii, în cel mai bun caz ai fi lucrat slugă, în cel mai rău – ai fi păscut vaci sau oi!”

Prin apelul aparent inofensiv la o amintire cu încărcătură emoțională, ce ține de destinul particular al unei familii cu 10 copii, autoarea stigmatizează întreaga perioadă interbelică românească și idealizează puterea sovietică – o putere care în acel moment era în alianță cu Germania nazistă. Or, URSS a informat conducerea nazistă de la Berlin, cu câteva zile înainte de a-i înainta României ultimatul din 26 iunie 1940, că intenționa să preia Basarabia și Bucovina, primind acordul acestora (deși partea germană își exprimase rezerve în privința Bucovinei).

Pentru a păstra aparența pluralismului, peste două zile redacția KP v Moldove a publicat opinia unui cititor care și-a exprimat dezacordul față de articolul precedent în câteva comentarii. Cititorul afirmă că patru clase românești erau egale cu opt clase sovietice; că românii îi băteau, însă doar pe cei care nu lucrau; că în URSS puteai să mori în cămine așteptând o viață să primești un apartament. Prin aceste două opinii, diametral opuse, redacția a reușit de altfel să distragă atenția de la ceea ce s-a întâmplat în ziua de 28 iunie 1940 – și anume, cu acordul Germaniei naziste, ca urmare a ultimatului pe care Consiliul de Coroană al României până la urmă l-a acceptat, Basarabia și Bucovina au fost cedate Uniunii Sovietice, ceea ce a constituit o tragedie umanitară pentru populația acestor două provincii, care a culminat cu deportările din iunie 1941.

Punctul în polemică a fost pus de redacție la 4 iulie 2017, prin textul intitulat „Două ‘ocupații’ ale Moldovei: ‘În timpul românilor purtam haine uzate și dormeam în păpușoi, iar sub Soviete au apărut cămășile și cearșafurile!’”. Autorul textului îndeamnă să nu mai fie scrisă istoria conform interesului și să nu le fie predate copiilor neadevăruri, însă în loc de argumente obiective, recurge din nou la opinia unei cititoare. Aceasta face trimitere la amintirile bunicii sale, care ar fi asistat la omorul unui soldat basarabean de către un ofițer român. În încheiere, este dată o apreciere a a ceea ce trebuie să creadă tinerii despre epoca sovietică:

„E păcat că tinerii de azi nu au prins respectiva epocă. Cu atât mai mult că Brejnev niciodată nu a lăsat Moldova fără ‘atenția’ sa, noi am avut de toate, pe când în Rusia, în provincie, nu aveau nici smântână și nici gaz natural”.

Din cele semnalate mai sus, rezultă o reinterpretare completă a trecutului, fără a intra în detalii, prin extrapolarea inclusiv a unor întâmplări emotive, prin care unii publiciști dau verdicte definitive perioadei de aflare a Basarabiei în România și administrației sovietice.

Cu regret, aceste speculații sunt posibile și datorită faptului că în istoriografia națională lipsesc lucrările bine articulate despre ceea ce s-a întâmplat. Altminteri, interviul apărut în Komsomolskaia Pravda v Moldove la 10 iulie 2017 nu ar mai fi avut sens dacă exista o lucrare care să reflecte științific ce s-a întâmplat în RSSM în anii 1980-1988, până la apariția Cenaclului Alexe Mateevici. În interviu, jurnalistul l-a ales pe post de interlocutor pe al doilea secretar al CC al PCM în anii 1984-1988, Victor Smirnov. Fără a da o notă activității acestuia, putem atrage atenția asupra manipulării ce apare datorită manierei în care sunt formulate întrebările. Astfel, jurnalistul întreabă dacă secretarul Smirnov ar fi avut de luptat cu naționalismul în republică. Întrebarea falsifică realitatea RSSM-ului, deoarece redactorii KP v Moldove ar fi trebuit să știe că spre deosebire de țările baltice și de țările caucaziene, în RSSM a existat o singură limbă oficială – limba rusă. Manipularea e cu atât mai evidentă, cu cât în anii ‘80 la Chișinău începuse transformarea școlilor moldovenești în școli mixte, iar a școlilor mixte în școli ruse. Invocarea naționalismului este în acest caz un pretext fals, care de fapt în construcția generală a materialului anticipează învinuirea moldovenilor pentru anii 1988-1992. Etichetele sunt lipite și camuflează nevoia de argumente: moldovenii vorbitori de limba română sunt de vină, după cum se arată și într-un articol recent dintr-o altă publicație („Aici nu-i acolo”, Argumentî i Faktî).

Concluzia inoculată de aceste șiruri de denaturări ale istoriei e simplă – românii au fost răi, iar moldovenii sunt nerecunoscători, naționaliști și caută să dea vina pe ceilalți.

Marius Tărîță, doctor în istorie

________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
INTERVIU // Oazu Nantoi: „Nu dau aprecieri despre comportamente. Îl avem pe Marchel”
Ceban se comporta foarte cumincior, de parcă ar fi primit indicații de la dl Plahotniuc
Бельцкие боксёры завоевали награды на международном турнире в Тирасполе
Команда бельцких боксеров. Слева стоят судьи Александр Калантырский и Василий Гаврилюк. В центре — тренер Игорь Пупков. Одну золотую и две серебряные награды завоевали воспитанники…
23 Mai 2018
Обращение к СМИ о необходимости корректного и беспристрастного освещения второго тура избирательной кампании по новым местным выборам
Согласно отчётам по мониторингу прессы в период избирательной кампании, значительная часть СМИ не смогла обеспечить плюрализм мнений, проявляя симпатию или антипатию к тем или иным…
23 Mai 2018
An Appeal to the Media about the Necessity of Fair and Impartial Coverage of the Second Round of the New Local Elections Campaign
Reports on monitoring media during the election campaign suggest that a large number of media outlets failed to ensure a diversity of opinions, either favoring…
23 Mai 2018
Specialiștii IGSU au înaintat trei versiuni în cazul incendiului de la Strășeni
Laboratorul experimental antiincendiar al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI a stabilit primele versiuni în cazul incendiului produs în seara zilei de…
Procurorul general, despre „cheful” de la casa sa, lipsa colegilor de la serviciu și cadourile pe care le-a primit
Marți, 22 mai, mai mulți șefi din cadrul organelor Procuraturii Generale (PG) au fost surprinși de postul de televiziune Jurnal TV, intrând în curtea casei…
Statul alocă milioane de lei pentru pensiunea de stat la care se odihnesc demnitarii
Aproape 12 milioane de lei urmează să aloce Guvernul în acest an pentru reparația și întreținerea Pensiunii din Holercani, acolo unde se odihnesc demnitarii de…
День города прошёл скромнее обычного
Лауреаты конкурса "Tinere speranțe" прошли по городской площади, а позже участвовали в гала-концерте. День города прошёл скромнее обычного22 мая в Бельцах отметили Храм города. Этот…
23 Mai 2018
Analist politic: „Dodon este ostaticul propriei activități politice”
La începutul lunii mai, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a împărțit mai multe distincții de stat. Ca de fiecare dată, președintele pro-rus a oferit distincții…
Победителей по «Гражданскому бюджету» пока нет
Всего проголосовало более 2,5 тысяч человек. Фото: balti.md Итоги голосования за проекты в конкурсе «Гражданский бюджет» подвели в пятницу, 18 мая, но назвать победителей организаторы…
23 Mai 2018
Încă un partid și-a anunțat sprijinul pentru Andrei Năstase
Reprezentanții Partidului Liberal Reformator (PLR), care la scrutinul din 20 mai l-au susținut pe candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, și-au anunțat sprijinul pentru concurentul…
Alegeri noi. Nimic nou
Ion Bunduchi, expert media Precizări de început Alegeri locale noi. Gust amar și dezgust. Vechi. Despre ”câinele de pază” e vorba. În loc să latre,…
23 Mai 2018
Șor, așteptat pe banca acuzaților la Curtea de Apel Cahul
Controversatul om de afaceri și lider al partidului care-i poartă numele, Ilan Șor, urmează să compară astăzi, 23 mai, ora 11.00, pe banca acuzaților la…
Interviu: „Politicul nu a împlinit vârsta majoratului în R. Moldova”
Interviu cu Gholamali Mohammadifard, psiholog — Dle Ali, în ce circumstanţe aţi ajuns în R. Moldova? — Am cunoscut-o pe actuala mea soţie, şi când…
Asculta Europa Libera | Liliana Barbăroșie : „Iluzii şi deziluzii electorale” (Nicolae Negru/Ziarul Național)
„Alegerile din Chișinău demonstrează că PDM nu este atotputernic” (Andrei Popov/infotag.md). O concluzie a comentatorilor despre alegerile parţiale locale de duminică e că rezultatele din…
23 Mai 2018
Adevarul.md | Comunistul Voronin, despre participarea lui Codreanu în alegeri: Dacă românii nu au reuşit să ocupe Moldova ca Antonescu, încearcă prin candidaţi de la Bucureşti
Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, îndeamnă alegătorii să nu participe în turul II al alegerilor anticipate din Chişinău, pentru că cetăţenii „nu au de câştigat nimic”.…
23 Mai 2018
Deschide.md | Iulian Chifu : Surprize sociologice la Chișinău. Femeile și victimizarea l-au dus pe Năstase în turul 2
Alegerile locale anticipate la nivelul orașului Chișinău au predat lecții fără precedent atotcunoscătorilor dar și ucenicilor vrăjitori care vehiculează și planifică fără a ține cont…
23 Mai 2018
В свет вышел 20-й номер «СП»!
Анонсы его материалов.   Выборы мэра с сюрпризом Прошедшие 20 мая выборы удивили рекордно низкой явкой и попаданием «в молоко» всех прогнозов по результатам. Как…
23 Mai 2018
Фото дня: африканские музыканты дают концерт в детском парке Бельц
Сегодня группа будет исполнять свои мотивы в парке до 10 вечера. Фото: Сергей Пузик Фото дня: африканские музыканты дают концерт в детском парке БельцГруппа «Тамала»…
22 Mai 2018
Cine l-a propus pe Valeriu Meșca la șefia Apă-Canal Chișinău
Valeriu Meșca a ajuns astăzi director la întreprinderea municipală „Apă-Canal Chișinău”(ACC) după ce astăzi, 22 mai, în ședința Adunării Generale a acționarilor întreprinderii, a fost…
Răspuns la demersul jurnaliștilor: CEC susține că nu a privilegiat nicio instituție media
Redacțiile care au vrut să prezinte mai rapid rezultatele votului din 20 mai trebuiau să inspecteze codul paginii Comisiei Electorale Centrale (CEC).
22 Mai 2018
50 фотографий Дня города Бельцы: парад и дневной концерт
Фото: Сергей Пузик 50 фотографий Дня города Бельцы: парад и дневной концертВ северной столице проходят торжества по случаю храмового праздника Бельц. В первой половине дня…
22 Mai 2018
FALS: Zeci de copii răpiți pentru organe: hoții atacă în orașe și în sate
La începutul lunii mai, trei site-uri din România au publicat o știre în care se spunea că în câteva județe …
22 Mai 2018
PAS a depus o sesizare privind anularea alegerilor din Jora de Mijloc
Partidul Solidaritate și Adevăr (PAS) condus de Maia Sandu a depus astăzi, 22 mai, la Judecătoria Orhei, o contestație de anulare a alegerilor din comuna…
Cum explică CEC faptul că Publika TV a prezentat rezultatele alegerilor înainte de publicarea oficială a acestora
În seara zilei de 20 mai, după închiderea secțiilor de votare, postul privat Publika TV a prezentat în regim real primele rezultate ale alegerilor locale…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work