en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Mistificarea evenimentelor din trecut în folosul discursurilor politice actuale

În textul de față ne vom referi la răstălmăcirea și abuzarea de istorie în presa de limba rusă din Republica Moldova. În ultimele luni, mai multe teme istorice importante au fost reflectate manipulator, fiind discutate atât la modul direct, cât și tangențial – Războiul al Doilea Mondial, deportările, anexarea Basarabiei la 28 iunie 1940, atacul Germaniei naziste asupra aliatului său Uniunea Sovietică la 22 iunie 1941, precum și alte subiecte ce țin de viața politică internă de partid în RSSM. Înainte de a trece la retrospectiva propriu-zisă a denaturărilor care apar în diverse subiecte istorice, vom nota că o parte din vină o poartă și istoriografia națională, care nu a reușit în ultimii 25 de ani să reflecte decât parțial unele perioade istorice. Astfel, publicul larg, jurnaliștii sau bloggerii se confruntă adesea cu o sărăcie de resurse atunci când trebuie să apeleze la lucrări științifice serioase în ceea ce privește subiectele disputate simbolic și periodic.

Pentru început ne vom referi pe scurt la două articole ce vizează Războiul II Mondial, care conțin atât abordări superficiale pe alocuri, cât și susținerea unor teorii diferite de cele cunoscute până în prezent. Un prim text din această serie l-a constituit interviul cu Boris Șapovalov, apărut în nr. 15/2017 al ziarului Argumentî i Faktî, cu un titlu expresiv – Fascismul de neînchipuit… și obișnuit. Printre ideile susținute apar următoarele: la 1 iulie 1945, 47 de divizii europene și americane ar fi planificat atacarea Armatei Roșii; fascismul ar fi fost european și nu german, deoarece de partea Germaniei oficial au luptat opt state; pactul Ribbentrop-Molotov ar fi o invenție propagandistică a Occidentului. După aceasta, prin extrapolare, a fost pus în discuție Sfatul Țării ca fiind un organ „nelegitim” și anterior, pacea de la București din 16 mai 1812, care nu ar fi dus la divizarea Principatului Moldovei, ci ar fi un act perfect legal care nu a fost contestat în Europa.

Pe aceeași linie, un alt text semnificativ l-a constituit interviul cu istoricul rus Spițân, publicat în Komsomolskaia Pravda v Moldove la 4 mai 2017. Chiar titlul interviului e o falsificare radicală – Americanii l-au pregătit pe Hitler de războiul cu URSS, dar Stalin le-a luat-o înainte. În textul interviului multe fapte istorice sunt prezentate eronat, iar state ca Polonia, Franța, Marea Britanie sunt investite cu calificative acuzatoare. Conform materialului,

împărțirea Poloniei din septembrie 1939 s-ar fi făcut tot din vina polonezilor; strategii din Londra și Paris s-ar fi așteptat că după Polonia Hitler va ataca URSS; Stalin ar fi învins diplomația și strategia europeană încă până la război, și așa mai departe.

Pe scurt, din cele semnalate mai sus, rezultă că statele occidentale din acea perioadă interbelică sunt demonizate, în timp ce se ignoră complet faptul că URSS a cooperat cu SUA și Marea Britanie în lupta cu Germania nazistă (după 22 iunie 1941). Totodată, calificativul de fascist este aplicat mai multor state europene pentru respectiva perioadă (1941-1945), chiar dacă unele din statele respective se aflau sub ocupația germană, iar altele erau conduse de guverne satelit ale naziștilor.

Ipoteza absurdă precum că SUA și Marea Britanie l-ar fi pregătit pe Hitler pentru a distruge Uniunea Sovietică a fost reluată de curând (ca să dăm doar un exemplu) și în emisiunea „Mehanism deistvia” de la postul NTV. În ediția cu discuția cu scriitorul și publicistul post-imperial Nikolai Starikov, după minutul 19.23, Starikov falsifică complet realitatea. Acesta pretinde că Pactul Ribbentrop-Molotov nu a existat și ignoră ocuparea Poloniei de Est de către URSS în cooperare cu Germania nazistă la 17 septembrie 1939, atacarea Finlandei în decembrie 1939, distrugerea Franței de către Germania nazistă în iunie 1940 – moment de care URSS a profitat pentru a ocupa Țările Baltice și Basarabia cu Bucovina de Nord – și ocuparea sângeroasă a Iugoslaviei de către aceeași Germanie nazistă în aprilie 1941, la care URSS nu a avut obiecții.

Mai mult decât atât, istoricul trece cu vederea atât pactul de neutralitate al URSS cu Japonia, care în acel moment ocupa militar litoralul Chinei, cât și faptul că acel pact i-a permis ulterior să intre în război contra SUA. În plus, acesta nu spune că presa și audiovizualul sovietice până în noaptea de 21/22 iunie 1941 au negat avertismentele agențiilor de presă britanice că URSS va fi atacată de Germania nazistă.

În ceea ce privește istoria Basarabiei, în contextul zilei de 28 iunie, Komsomolskaia Pravda v Moldove a publicat mai multe texte care au avut menirea de a denatura realitatea. La data de 28 iunie 2017 a fost scris un articol scurt care extrapolează o opinie particulară (atribuită bunelului autoarei, așa cum ar fi fost spusă mamei acesteia) asupra perioadei interbelice, ocupației de la 28 iunie 1940 și perioadei sovietice:

„– Olea, ai avut noroc că au venit rușii! Datorită lor tu ai primit educație pedagogică și muzicală (doi din zece copii au terminat școala, mama mea și un frate de-al ei, restul fie nu puteau citi și scrie în genere, fie la nivelul clasei I). Dacă ar fi rămas românii, în cel mai bun caz ai fi lucrat slugă, în cel mai rău – ai fi păscut vaci sau oi!”

Prin apelul aparent inofensiv la o amintire cu încărcătură emoțională, ce ține de destinul particular al unei familii cu 10 copii, autoarea stigmatizează întreaga perioadă interbelică românească și idealizează puterea sovietică – o putere care în acel moment era în alianță cu Germania nazistă. Or, URSS a informat conducerea nazistă de la Berlin, cu câteva zile înainte de a-i înainta României ultimatul din 26 iunie 1940, că intenționa să preia Basarabia și Bucovina, primind acordul acestora (deși partea germană își exprimase rezerve în privința Bucovinei).

Pentru a păstra aparența pluralismului, peste două zile redacția KP v Moldove a publicat opinia unui cititor care și-a exprimat dezacordul față de articolul precedent în câteva comentarii. Cititorul afirmă că patru clase românești erau egale cu opt clase sovietice; că românii îi băteau, însă doar pe cei care nu lucrau; că în URSS puteai să mori în cămine așteptând o viață să primești un apartament. Prin aceste două opinii, diametral opuse, redacția a reușit de altfel să distragă atenția de la ceea ce s-a întâmplat în ziua de 28 iunie 1940 – și anume, cu acordul Germaniei naziste, ca urmare a ultimatului pe care Consiliul de Coroană al României până la urmă l-a acceptat, Basarabia și Bucovina au fost cedate Uniunii Sovietice, ceea ce a constituit o tragedie umanitară pentru populația acestor două provincii, care a culminat cu deportările din iunie 1941.

Punctul în polemică a fost pus de redacție la 4 iulie 2017, prin textul intitulat „Două ‘ocupații’ ale Moldovei: ‘În timpul românilor purtam haine uzate și dormeam în păpușoi, iar sub Soviete au apărut cămășile și cearșafurile!’”. Autorul textului îndeamnă să nu mai fie scrisă istoria conform interesului și să nu le fie predate copiilor neadevăruri, însă în loc de argumente obiective, recurge din nou la opinia unei cititoare. Aceasta face trimitere la amintirile bunicii sale, care ar fi asistat la omorul unui soldat basarabean de către un ofițer român. În încheiere, este dată o apreciere a a ceea ce trebuie să creadă tinerii despre epoca sovietică:

„E păcat că tinerii de azi nu au prins respectiva epocă. Cu atât mai mult că Brejnev niciodată nu a lăsat Moldova fără ‘atenția’ sa, noi am avut de toate, pe când în Rusia, în provincie, nu aveau nici smântână și nici gaz natural”.

Din cele semnalate mai sus, rezultă o reinterpretare completă a trecutului, fără a intra în detalii, prin extrapolarea inclusiv a unor întâmplări emotive, prin care unii publiciști dau verdicte definitive perioadei de aflare a Basarabiei în România și administrației sovietice.

Cu regret, aceste speculații sunt posibile și datorită faptului că în istoriografia națională lipsesc lucrările bine articulate despre ceea ce s-a întâmplat. Altminteri, interviul apărut în Komsomolskaia Pravda v Moldove la 10 iulie 2017 nu ar mai fi avut sens dacă exista o lucrare care să reflecte științific ce s-a întâmplat în RSSM în anii 1980-1988, până la apariția Cenaclului Alexe Mateevici. În interviu, jurnalistul l-a ales pe post de interlocutor pe al doilea secretar al CC al PCM în anii 1984-1988, Victor Smirnov. Fără a da o notă activității acestuia, putem atrage atenția asupra manipulării ce apare datorită manierei în care sunt formulate întrebările. Astfel, jurnalistul întreabă dacă secretarul Smirnov ar fi avut de luptat cu naționalismul în republică. Întrebarea falsifică realitatea RSSM-ului, deoarece redactorii KP v Moldove ar fi trebuit să știe că spre deosebire de țările baltice și de țările caucaziene, în RSSM a existat o singură limbă oficială – limba rusă. Manipularea e cu atât mai evidentă, cu cât în anii ‘80 la Chișinău începuse transformarea școlilor moldovenești în școli mixte, iar a școlilor mixte în școli ruse. Invocarea naționalismului este în acest caz un pretext fals, care de fapt în construcția generală a materialului anticipează învinuirea moldovenilor pentru anii 1988-1992. Etichetele sunt lipite și camuflează nevoia de argumente: moldovenii vorbitori de limba română sunt de vină, după cum se arată și într-un articol recent dintr-o altă publicație („Aici nu-i acolo”, Argumentî i Faktî).

Concluzia inoculată de aceste șiruri de denaturări ale istoriei e simplă – românii au fost răi, iar moldovenii sunt nerecunoscători, naționaliști și caută să dea vina pe ceilalți.

Marius Tărîță, doctor în istorie

________________________

Articolul a fost realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei media împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
«Улыбка на Рождество» для детей со сложными диагнозами длилась до марта
Всего благотворительный караван посетил 110 семей, где есть дети со сложными диагнозами, 48 таких семей — в Бельцах. Фото из архива Н.Процюк За это время…
23 Martie 2018
В бельцком мунсовете новые члены и новая фракция
За полтора года до выборов бельцкий мунсовет снова обновился. Фото: Сергей Пузик Фракция получила название "За развитие Бельц". 23.03.2018 - 17:22
23 Martie 2018
(foto) Atenție, șoferi! Circulația pe mai multe porțiuni de traseu național a fost sistată
Se circulă cu dificultate pe traseele naționale. Pe mai multe porțiuni de drum a fost sistată circulația transportului de mare tonaj. Inspectoratul Național de Patrulare (INP),…
23 Martie 2018
Ziarul de Gardă angajează specialist în comunicare și relații cu publicul
Ziarul de Gardă angajează specialist în comunicare și relații cu publicul. Redacția propune salariu motivant, un climat binevoitor și perspective de creștere profesională. CERINȚE FAȚĂ…
23 Martie 2018
«Теперь это не проспект Победы, а проспект Позора»
Улица, когда-то получившая статус проспекта, сегодня в плачевном состоянии. Фото: С. Лемешев «Теперь это не проспект Победы, а проспект Позора»Читатель «СП» Сергей Лемешев делится своим…
23 Martie 2018
Un grup de jurnaliști învață să ”împacheteze” informația astfel, încât să atragă atenția cititorilor
„Ce reprezintă ierarhia vizuală, cum grupăm și organizăm informația, de ce depinde succesul comunicării vizuale?”, sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă…
23 Martie 2018
Un fenomen rar în Moldova. A nins cu zăpadă portocalie în sudul țării
Locuitorii din sudul țării au fost surprinși în această dimineață de culoarea neobișnuită a zăpezii. Aceștia au observat că stratul …
23 Martie 2018
Toate documentele de investigație obținute de Kroll timp de trei ani, pe masa Procuraturii Anticorupție
Toate documentele de investigație ale consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson, contractat de Guvernul R. Moldova pentru a identifica numele persoanelor și firmelor implicate…
23 Martie 2018
[sondaj] Dodon și Plahotniuc s-au înțeles?
PDM – în căutare de aliaţi. Democraţii se arată interesaţi să negocieze susţinerea unui candidat comun la alegerile locale din Chișinău, pentru a evita „riscul”…
23 Martie 2018
”Într-o bună zi, România se va ridica reîntregită”
După 1943-44, peste tot am avut foarte mulţi colegi basarabeni. Cunoşteam astfel Basarabia direct, venise ea la noi, dar alungată de acasă.
23 Martie 2018
ДРСУ — бельчанам: Разобраться с платежами за вывоз мусора становится проще
Оплатить услугу можно на предприятии без комиссиона. Муниципальное предприятие ДРСУ, которое с декабря прошлого года занимается вывозом бытовых отходов в Бельцах, налаживает отношения с потребителями.…
23 Martie 2018
ФЕЙК: ЕС готовит закон, которым обяжет Республику Молдова принимать беженцев
Сопровождающие текст фото лишний раз внушают ложную идею. ФЕЙК: ЕС готовит закон, которым обяжет Республику Молдова принимать беженцевСопровождающие текст фото лишний раз внушают ложную идею.
23 Martie 2018
Совещание аппарата бельцкой примарии LIVE
Фото из архива "СП" Смотрите начиная с 13.30 в прямом эфире на eSP.md совещание начальников управлений и отделов примарии в городским руководством.  23.03.2018 - 12:48
23 Martie 2018
Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud: cum au fost cheltuite milioanele
Prima şedinţă a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud din acest an s-a  desfăşurat în oraşul Cimişlia în doua jumătate …
23 Martie 2018
(foto/video) Zăpadă portocalie la sudul țării. Cum este explicat fenomenul
La sudul țării are loc un fenomen neobișnuit: zăpada care a căzut în dimineața zilei de astăzi, 23 martie, are o nuanță portocalie. Internauții au publicat…
23 Martie 2018
Парковка по-бельцки
На тротуаре и перед выездом со двора. Парковка по-бельцки«Наглая парковка» — так обозначил тему электронного письма в редакцию «СП» читатель.
23 Martie 2018
Mausoleul din Lipceni al Eroilor cu basorelieful Regelui Ferdinand I
Şi locuitorii satului Lipceni din raionul Rezina trăiesc în aceste zile un act de revenire la valorile de care au fost lipsiţi abuziv. Potrivit relatărilor…
23 Martie 2018
În orașul Cahul va apărea un sistem de supraveghere video
La ședința ordinară a consiliului municipal Cahul, din 15 martie, consilierii au aprobat alocarea sumei de peste 200 de mii …
23 Martie 2018
(doc) Demisie cu semne de întrebare. Cu ce avere pleacă din funcție directorul adjunct al CNA
Directorul-adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, pleacă din funcția pe care o ocupă de aproape cinci ani, cu trei săptămâni înainte de a-i…
23 Martie 2018
Regele Întregirii Ferdinand I a revenit la Rezina
Mâine, 24 martie, în ajunul împlinirii a 100 de ani de la Actul Unirii Basarabiei cu România, la Rezina, va fi inaugurat oficial bustul restabilit…
23 Martie 2018
„Conducătorii țării” vor să facă din Armata Națională un SRL „Wagner”, care să fie ușor manipulabil
Unii foști miniștri ai Apărării susțin ideea, dar se întreabă de unde vor veni banii pentru această reformă
23 Martie 2018
Un discipol al școlii sportive din Rezina – triplu campion al Moldovei la box
Recent în mun. Comrat s-a desfășurat Campionatul Republicii Moldova la box, tineret. Peste 70 de boxeri din 22 de localități ale țării s-au luptat pentru…
23 Martie 2018
Ce căuta consilierul pedist în livada Mariei Sarabaş?
Lucrători angajaţi de Ştefan Gorgos s-au băgat demonstrativ într-o livadă străină şi au cules toată roada Livada de meri a familiei interpretei de muzică populară,…
23 Martie 2018
(LIVE) Ședința Parlamentului: deputații „pregătesc” terenul de la Stăuceni pentru „Chișinău Arena”
Plenului Parlamentului se întâlnește la 23 martie în ședință plenară. Pe ordinea de zi figurează șase subiecte, printre care „Proiectul legii privind modificarea anexei la…
23 Martie 2018
Viața are valoare!
Stimați consumatori, aducem la cunoștința Dumneavoastră, că pe parcursul anului 2017 în republică s-au înregistrat 11 accidente soldate cu 8 decesuri, cauzate de indiferența față…
23 Martie 2018
Primăvara Teatrală a fost lansată la Sângerei
– Ce presupune ediţia 2018 a Primăverii Teatrale la Sângerei? „În raion s-au deschis stagiunile teatrelor de amatori. În localităţile rurale au loc spectacole care…
23 Martie 2018
Moldova în stihia Ok.ru
Interviu cu Stella Utica, coordonatoare de proiecte la Institutul de Politici Publice din Chișinău
23 Martie 2018
Boala care nu doare, dar ucide
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că tuberculoza este o problemă globală, din acest motiv ziua de 24 martie a fost desemnată Ziua mondială a…
23 Martie 2018
Echipa din Șoldănești, cea mai puternică în turneul republican la judo
Maria Bivol, Xenia Zotov și Alexei Marchitan au adus în activul selecționatei raionului Șoldănești trei premii I în turneul republican la judo. Cu încă o…
23 Martie 2018
Împreună alegem profesia de care ai nevoie
Astăzi, când schimbările pe piaţa muncii se produc extrem de dinamic, pe neaşteptate te poți întâlni cu una din două dificultăți legate de: meseria ta…
23 Martie 2018
Cugetări de sărbători
După cum înţeleg din publicaţiile unor „formatori” de opinii, reiese că unioniştii care pledează pentru unirea cu România sunt duşmani, iar unioniştii care vor cu…
23 Martie 2018
Visul de aur al tuturor românilor
Din punct de vedere istoric, Marea Unire din 1918 a fost procesul cronologic memorabil în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români (România, Basarabia,…
23 Martie 2018
Ocrotiţi pădurea, cununa verde a pământului!
În baza rezoluţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (A/RES/67/200),  adoptată în anul 2012, data de 21 martie a fost declarată Ziua Internaţională …
23 Martie 2018
Poliţia cât mai aproape de cetăţeni
În oraşul Sângerei continuă implementarea proiectului „Poliţia şi Comunitatea, o singură echipă”. Proiectul are drept scop apropierea poliţistului de cetăţean şi creşterea încrederii poliţiei în…
23 Martie 2018
Prioritățile activității…
Fiecare cetățean al Republicii Moldova are nevoie de un loc de muncă decent, un salariu ce i-ar asigura traiul și unde se respectă drepturile angajatorului.…
23 Martie 2018
Aleg să trăiesc
Sala de ședințe a Primăriei Sângerei a fost, recent, gazda unei activități educative pentru tineri, cu denumirea „Aleg să trăiesc!”. La masa rotundă au fost…
23 Martie 2018
Echipe multidisciplinare din 10 localități din raionul Leova, instruite în cadrul unui proiect european
100 de familii socialmente vulnerabile din raionul Leova au beneficiat de sprijin grație proiectului „Rețea locală – Model de Intervenție …
23 Martie 2018
Ei au votat unirea şi le mulţumim
Profesorii de istorie de la instituţiile de învăţământ din raion au trăit plăcuta ocazie de a participa la un seminar cu subiectul „Rolul istoriei în…
23 Martie 2018
Un registrator al Oficiului Teritorial Cahul, reținut de CNA
Doi bărbați, între care un registrator de la Oficiul Teritorial Cadastral Cahul, au fost reținuți de CNA și procurorii anticorupție într-un …
23 Martie 2018
Mariana Onceanu-Hadârcă: Jurnaliştii au puterea de a schimba percepţiile noastre în domeniul gender, deci mingea e în terenul lor
Media-azi.md:  Doamnă Mariana Onceanu-Hadârcă, raportul de monitorizare, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul” și pe care l-ați prezentat recent…
23 Martie 2018
Пойдёте ли вы на выборы примара Бельц 20 мая?
Фото: Яков Гасан Пойдёте ли вы на выборы примара Бельц 20 мая?ЦИК утвердил 20 мая как дату новых выборов примара в Бельцах. «СП» поинтересовалась у…
23 Martie 2018
Tinerii din Şoldăneşti, dornici să se implice în soluţionarea problemelor din comunitatea lor
  În imagine: De această instruire s-au arătat interesaţi circa 20 de tineri, dar și cinci adulţi. Tinerii din Şoldăneşti sunt interesaţi de voluntariat şi…
23 Martie 2018
Radiografia unei „taxări” adresată de către președintele Parlamentului R. Moldova unui ziar de investigații
Marți, 13 martie, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și finul său, Andrian Candu, președinte al Parlamentului R. Moldova, lansează un spot video cu o arenă…
23 Martie 2018
Conducătorii auto pot verifica online starea drumurilor
Iarna nu se lasă dusă. După câteva zile de temperaturi primăvăratice, aceasta a revenit în forță în toată țara. După …
23 Martie 2018
JC.md : Mai mulţi primari şi consilieri raionali din Ialoveni s-au arătat oripilaţi de gestul preşedintelui interimar al raionului, Oleg Mereacre (PD)
Mai mulţi primari şi consilieri raionali din Ialoveni s-au arătat oripilaţi de gestul preşedintelui interimar al raionului, Oleg Mereacre (PD), care, fără a se consulta…
23 Martie 2018
Diez.md : Satul Costești, Ialoveni a semnat declarația de reunire cu România. Este a 131-a localitate din Moldova
Satul Costești, unul dintre cele mai populate din Republica Moldova, a semnat declarația de reunire simbolică cu România. Evenimentul a fost prezentat astăzi, în fața…
23 Martie 2018
Tăierea pamblicei
Odochia râneşte omătul. Şi îl va râni tot aşa până la 20 mai, după care, dacă vom fi cuminţi, ne va instala şi tombleroane
22 Martie 2018
O sută de ani de zile la porțile Laputei (I)
Dl Nahoi îi îndeamnă pe români să rămână „cu picioarele pe pământ”
22 Martie 2018
 „Fulger” în uşa bisericii
Cazul Dereneu // Unele forţe vor să tensioneze situaţia, să răstoarne ordinea, să distrugă stabilitatea firavă
22 Martie 2018
Speriat de Unire
Un preşedinte de raion le-a cerut invitaţilor din România să stea acasă, motivând că predecesorul său, care le-a făcut invitaţia la sărbătoarea Centenarului Unirii, nu…
22 Martie 2018
Jurnaliștii boicotează Duma de Stat
„Novaya gazeta” susține poziția redacțiilor instituțiilor mass-media (RBC, „Kommersant”, „Dozhd”, „Ecoul Moscovei” etc.), care și-au exprimat solidaritatea cu jurnalistele ce au fost supuse abuzurilor sexuale…
22 Martie 2018
В бельцкой высотке девушка пыталась покончить с собой
Девушка в красном халате висела на балконе, рискуя сорваться вниз. Фото полиции О том, что человек может сорваться с балкона на 10-м этаже, в полицию…
22 Martie 2018
Ярмарок в бельцком муниципальном Дворце культуры больше не будет
По мнению и. о. примара, торговать в учреждениях культуры нельзя. Фото balti.chamber.md Об этом заявил и. о. примара Николай Григоришин на аппаратном совещании примарии. 22.03.2018…
22 Martie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work