en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Mijloacele de informare în masă ruse au denaturat scopul mitingului desfăşurat la Doneţk pe data de 15 iunie

Mijloacele de informare în masă din Rusia şi cele controlate de separatişti au comunicat că la 15 iunie curent la Doneţk a avut loc un miting spontan, în cadrul căruia locuitorii le-au cerut autorităţilor Ucrainei să dispună încetarea tirurilor de artilerie la care este supus oraşul. Însă aceasta a fost doar una din revendicările formulate în cadrul mitingului, celelalte fiind trecute sub tăcere de cea mai mare parte a presei ruse.

Potrivit relatărilor, protestatarii au solicitat administraţiei locale să fie strămutaţi din cartierul Oktiabrsk (o periferie din vecinătatea aeroportului din Doneţk), pentru că această zonă este supusă cu regularitate tirurilor de artilerie.

După cum informează postul rus de televiziune NTV, în faţa protestatarilor a apărut liderul ”RPD” Alexandr Zaharcenko, care ”a ordonat guvernului să asigure mutarea populaţiei din zona confruntărilor armate în sectoarele mai liniştite ale Donbassului”. 

Screenshot de pe site-ul NTV

Traducerea ştirii NTV:

Locuitorii Doneţkului au cerut, în cadrul unui miting, încetarea tirurilor de artilerie asupra oraşului

Luni în oraşul Doneţk s-a desfăşurat un miting. Oamenii adunaţi în centrul oraşului au cerut guvernului de la Kiev să dispună încetarea focului de artilerie asupra caselor lor şi să retragă tehnica militară la distanţa stipulată în acordurile de la Minsk.

După cum informează postul de televiziune ”Zvezda”, autorităţile de la Doneţk au promis că vor întreprinde tot ce e necesar pentru ”încetarea imediată a tirurilor de foc asupra Doneţkului şi a împrejurimilor din partea structurilor de forţă ale Ucrainei”.

Traducerea ştirii postului TV Zvezda:

15 iunie 2015, 13:58

Locuitorii Doneţkului au ieşit să protesteze împotriva tirurilor de foc

În ziua de 15 iunie, în preajma clădirii administraţiei regionale de stat din centrul Doneţkului a avut loc un miting la care s-au adunat sute de locuitori ai oraşului. Ei au cerut sistarea tirurilor de foc asupra oraşului din partea artileriei ucrainene. Printre participanţi s-au aflat circa 200 de locuitori ai cartierului Oktiabrski, care în ultimele zile a suferit distrugeri deosebit de grave, în special în urma unui atac înregistrat la 11 iunie. 

”Mulţi din cei adunaţi au rămas fără case şi apartamente în urma acestor atacuri, şi solicită autorităţilor republicii populare să le ofere noi locuinţe, însă cea mai importantă revendicare a participanţilor la miting este retragerea cît mai grabnică a trupelor ucrainene din Donbass”, se afirmă într-un reportaj al postului de televiziune Lifenews.

Totodată, mijloacele de informare în masă menţionate au evitat să comunice şi alte motive care i-au făcut pe locuitorii Doneţkului să iasă în stradă. Aceste motive pot fi stabilite pe baza studierii secvenţelor video postate în Internet şi consultării unor surse alternative de informaţie.  

De exemplu, publicaţia rusă ”Novaia Gazeta” scrie că manifestanţii le-au cerut apărătorilor ”RPD” să înceteze să tragă în direcţia trupelor misiunii antiteroriste, dislocate în cartierul Oktiabrski, povocînd astfel focuri de răspuns şi, în consecinţă, noi victime în rândul populaţiei civile. În corespondenţa sa de la faţa locului, reporterul ziarului califică evenimentul drept prima acţiune anti-război desfăşurată în ”RPD”.

 Screenshot de pe site-ul novaiagazeta.ru

Traducerea ştirii Novaia Gazeta:

12:30 Mitingul desfăşurat luni în faţa sediului ”guvernului RPD” din centrul oraşului a început pe neaşteptate, la ora 11.00 dimineaţa. În jur de 500 de oameni s-au adunat spontan, majoritatea fiind, potrivit unor participanţi la acţiune, locuitori ai cartierului ”Piaţa Oktiabrski” din sectorul Kievsk al Doneţkului, zonă aflată în vecinătatea imediată a aeroportului.

Localnicii au scandat: ”Opriţi războiul”, ”Întoarceţi-ne locuinţele, casele ni-s dărâmate!”, ”Căraţi-vă de aici cu toţii!”.

Tema generală a revendicărilor este încetarea ostilităţilor armate, mai exact încetarea tirurilor de artilerie din partea trupelor RPD în direcţia cartierului ”Piaţa Oktiabrsk”. Separatiştii sunt acuzaţi că astfel ei îi provoacă pe militarii din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei să deschidă foc asupra populaţiei paşnice. Zilnic, în rezultatul acestor schimburi de focuri mor oameni. De exemplu, duminica trecută 10 persoane au fost rănite, două şi-au pierdut viaţa.

Manifestanţii au acuzat autorităţile aşa-numitei RPD de atitudine indiferentă faţă de locuitorii sectoarelor Doneţkului aflate în zona ostilităţilor armate. 

În una din secvenţele filmate în timpul mitingului, unul din participanţi se arată revoltat de faptul că membrii administraţiei separatiste refuză să discute cu cei adunaţi. În continuare, bărbatul se adresează atât Ucrainei, cât şi Rusiei, cerându-le să oprească războiul. Secvenţa video poate fi urmărită aici:

https://www.youtube.com/watch?t=51&v=38CdERPrOTs

”Ne-am săturat de atâtea promisiuni din partea RPD, cum că vom fi asiguraţi cu locuri de trai în zone aflate în afara pericolului. Încă din anul trecut stau la nişte prieteni din Doneţk, împreună cu familia mea. La începutul anului am primit asigurări din partea administraţiei cum că vom fi cazaţi într-un sanatoriu, însă asta nu s-a întâmplat. Cine ne va restabili casele distruse? Nici nu putem pătrunde în propriile locuinţe, suntem opriţi de persoane înarmate, care ne spun că în cartierul Oktiabrski se află poziţiile de luptă ale militanţilor”, citează agenţia de presă Regnum din Federaţia Rusă.

Într-o altă filmare realizată la faţa locului putem auzi cum o femeie, adresându-i-se unui reprezentant al conducerii ”RPD”, declară că vrea să trăiască şi să muncească, şi îl roagă să fie lăsată în pace. Secvenţa poate fi urmărită aici:

https://www.youtube.com/watch?v=-Gi2JFEwnnA

Jurnalista din Doneţk Ecaterina Malafeeva, care a asistat la miting, afirmă că ”oamenilor le-a plesnit răbdarea”: ”Mai potrivit ar fi să spunem că a fost un miting al disperării… Populaţia a obosit de război şi vrea să pună capăt acestei situaţii”.

Jurnalistul Andrei Borodulin, care a realizat transmisiunea în direct a mitingului prin Twitter, a scris: ”Nu există un centru de coordonare, cum nu există vreo revendicare   coordonată unanim. Cineva cere să fie evacuată tehnica militară din zonele rezidenţiale ale oraşului, alţii - să se pornească în atac asupra armatei ucrainene”.

StopFake nu neagă faptul că locuitorii Doneţkului au cerut Forţelor Armate ale Ucrainei să înceteze focul, ca una din posibilităţile de încetare a tirurilor de artilerie. Au răsunat însă şi alte cerinţe, nu mai puţin importante, de exemplu de încetare a focului din partea ”RPD”, despre care multe mijloace de informare din Rusia au evitat să relateze, denaturând în acest fel scopul şi caracterul acestei acţiuni de protest.

Articolul original în limba rusă poate fi văzut aici:

http://www.stopfake.org/rossijskie-smi-iskazili-tsel-mitinga-zhitelej-donetska-15-iyunya/

 

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
Banca Naţională a aprobat un set de măsuri stimulative de politică monetară
Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost diminuată cu 0,25 puncte procentuale, pnă la 3
6 August 2020
Explozii la Beirut: O criză sanitară „similară” celei din războiul civil, avertizează preşedintele MSF
Cu peste 300.000 de sinistraţi în urma exploziilor devastatoare de marţi la Beirut, Libanul s-ar putea confrunta cu o criză sanitară comparabilă cu cea din…
6 August 2020
Alegeri pentru moldoveni. Arhitectura dezinformării în mediul online
Alegeri pentru moldoveni. Arhitectura dezinformării în mediul online. În lume, din 2016, conceptele de dezinformare și manipulare digitală sunt analizate mai tot timpul  în raport…
6 August 2020
Президентские выборы в Таджикистане назначили на 11 октября. Президент в этой стране избирается на 7 лет
Две палаты парламента Таджикистана приняли решение о проведении президентских выборов 11 октября этого года, пишет таджикская служба Радио Cвобода со ссылкой на ... The post Президентские выборы…
ULTIMĂ ORĂ! Alte 406 cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore
Alte 406 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 5 în Transnistria. Numărul total de cazuri în…
6 August 2020
Educație Mediatică și Rețelele Sociale
America House Chișinău te provoacă să participi la tabara cu tema Educație Mediatică si Rețelele Sociale, pe parcursul căreia vei descoperi domeniu
6 August 2020
Galerie foto/ Cum arată lucrătorii medicali din prima linie în lupta cu Covid-19, după ce își termină turele
Istoviți, fără puteri și cu semne pe corp și față de la măștile de protecție și echipamentele pe care le poartă ore în șir pentru…
6 August 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work