en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2017 – 3 mai 2018)

Pe parcursul anului 2017, mass-media din Republica Moldova a fost afectată de aceleași probleme ca în anii trecuți: pluralism fără diversitate, concentrarea proprietății mass-mediei, lipsa de transparență a beneficiarilor reali, o piață de publicitate insuficient dezvoltată și cu semne de acaparare, acces tot mai dificil la informațiile de interes public, ingerința politicului în activitățile editoriale ale anumitor instituții de presă, audiovizualul public detașându-se tot mai vizibil de funcția sa de serviciu public în favoarea elogierii puterii, regulatori obedienți guvernării și măsuri legislative presărate cu tentative de controlare a spațiului mediatic sub pretextul contracarării propagandei, pornografiei infantile sau protecției datelor cu caracter personal, intimidarea jurnaliștilor. Totodată, potrivit clasamentului privind libertatea presei în anul 2017, realizat de organizația „Reporteri fără frontiere”, Republica Moldova a coborât de pe locul 80 pe 81, cu un scor de 30,08 puncte.

Pe plan extern, fragilitatea libertății mass-mediei a fost un motiv de îngrijorare pentru partenerii țării: în ultimele sale concluzii privind Republica Moldova, emise la 26 februarie 2018, Consiliul UE pentru Afaceri Externe a menționat expres că „libertatea și pluralismul mass-mediei sunt precondițiile unei societăți democratice”, solicitând autorităților să înfăptuiască reforme care „să abordeze concentrarea proprietății mass-mediei și să garanteze libertatea și pluralismul presei”.

Concentrarea și lipsa de transparență în proprietatea mass-media

Conform Indicelui privind Starea Presei din Republica Moldova pentru 2017, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent, fenomenul monopolizării pieței media continuă. Piața media este dominată de două mari trusturi, unul fiind deținut de liderul partidului de la guvernare, PDM, și de persoane apropiate acestuia, al doilea aparținând unor persoane apropiate președintelui Igor Dodon. Același raport mai punctează că celelalte câteva instituții media existente sunt „departe, ca dotare și forțe, de a concura cu aceste trusturi”. Chiar dacă legea a fost modificată astfel, încât un singur proprietar de media să nu poată deține mai mult de două licențe în sfera audiovizualului, impactul noii norme legale a fost neglijabil. În mai 2017, licențele de emisie pentru posturile de televiziune Canal 2 și Canal 3, deținute de președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, prin compania General Media Group (GMG), au fost cesionate companiei Telestar Media, fondată de consilierul său de PR, Oleg Cristal. Adresa televiziunilor a rămas însă aceeași. Rapoartele de monitorizare ale CJI privind elementele de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton atestă un grad înalt de similitudini între multe materiale produse de posturile Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

La celălalt pol, peisajul mediatic autohton este dominat de canalele și portalurile afiliate Partidului Socialiștilor și președintelui Igor Dodon (Accent TV, NTV, Aif.md).

Piața publicității monopolizată

Publicitatea este una dintre puținele surse de venit alternative finanțării directe de către proprietar, care permite să fie evitate potențialele ingerințe în politica editorială a redacțiilor. Totuși, potrivit experților, dimensiunea redusă a pieței de publicitate și înțelegerea nescrisă de tip cartel între doi mari actori de pe piață nu le permit instituțiilor media independente să aibă acces liber la plasatorii mari de publicitate. Astfel, agenția Casa Media, despre care presa a scris că i-ar aparține lui Vladimir Plahotniuc, direcționează fluxul monetar disponibil către instituțiile din trustul GMG, afiliate aceluiași politician. Cea de-a doua agenție cu pondere pe piața de publicitate este Exclusive Sales House, parte a trustului Exclusive Media Company, deținut de parlamentarul socialist Corneliu Furculiță. Împreună, cele două companii controlează circa două treimi din volumul pieței.

În ianuarie 2018, un grup de instituții media (PRO TV Chișinău, RTR-Moldova, Jurnal TV și TV 8) au sesizat Consiliul Concurenței privind existența unei înțelegeri de cartel, prin care fluxurile financiare sunt distribuite în raport de 80% (Casa Media) la 20% (Exclusive Sales House). Oficial, niciun răspuns nu a parvenit până în prezent de la autoritatea de reglementare a concurenței.

Angajarea politică și propaganda internă a redacțiilor afiliate unor politicieni

Concentrarea proprietății mass-mediei și monopolizarea surselor de venit din publicitate sunt principalii factori care determină situația vulnerabilă a presei: cele mai multe dintre redacțiile mari sunt angajate politic, iar politica lor editorială este formată direct în funcție de interesele proprietarilor lor. Mai mult decât atât, pe parcursul anului 2017 s-a observat că aceste instituții au recurs la tehnici propagandistice și manipulative atunci când au reflectat numeroase subiecte de interes public major. Apogeul dezinformării interne a fost atins odată cu promovarea campaniei pentru adoptarea sistemului de vot mixt și a continuat pe parcursul anului 2017 și în primele luni ale lui 2018 în toate subiectele ce țin de reformele promise de guvernare, evaluările partenerilor occidentali ale politicilor interne, situația economică și recuperarea datoriei în dosarul „furtului miliardului”.

Rapoartele de monitorizare ale CJI privind elementele de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice arată că, pe parcursul anului 2017, precum și în primul trimestru al anului 2018, instituțiile media afiliate anumitor grupări politice favorizează direct și indirect anumiți politicieni și partide: Accent TV şi NTV Moldova – pe președintele Igor Dodon și PSRM, canalele holdingului GMG – PDM și pe liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc, în timp ce Jurnal TV favorizează PPDA, în frunte cu Andrei Năstase.

Atât monitorizarea sus-menționată, cât și experții media semnalează că postul public de televiziune Moldova 1 tot mai des reflectă evenimentele de interes public într-un mod asemănător celui de la Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV. Pe lângă structura comună și același unghi de abordare a știrilor, postul public a preluat și promovarea proiectelor și persoanelor apropiate PDM, inclusiv candidatul agreat tacit de acest partid în alegerile locale pentru Primăria municipiului Chișinău, Silvia Radu, dar și planul pentru construcția Chișinău Arena, anunțat de Vladimir Plahotniuc.

Între timp, în Găgăuzia se duc lupte politice pentru controlul Companiei publice regionale Teleradio Găgăuzia. Adunarea Populară de la Comrat a desființat, în decembrie 2017, cu votul a 19 deputați locali, Consiliul de Observatori al companiei publice. Experții locali susțin că lupta se duce între bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și Adunarea Populară, controlată de democrați.

Măsuri de reglementare îndoielnice

Modificarea articolului 11 din Codul Audiovizualului, în vigoare din data de 1 octombrie 2017, prevede că mass-media audiovizuală trebuie să emită zilnic cel puțin opt ore de produs autohton. Conform Studiului de evaluare a cadrului juridic de reglementare şi autoreglementare a activităţii mass-mediei în Republica Moldova, prevederea este „una necesară, în scopul promovării şi dezvoltării produsului audiovizual autohton”, dar necesită ajustări care să permită „o abordare diferențiată a cotei de produs autohton obligatorie pentru radiodifuzori, or, capacitatea de producție a unui radiodifuzor local sau regional este diferită de cea a unui radiodifuzor național”, tot așa după cum „în zona radio (...) cotele de produs autohton pot fi atinse mai ușor decât în cazul televiziunilor”.

Subiectul protecției datelor cu caracter personal a rămas în atenția publică după ce mai multe ONG-uri au organizat mese rotunde, cu participarea reprezentanților instituțiilor de stat: Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii. În cadrul acelor evenimente, au fost discutate inclusiv prevederile legale propuse de CNPDCP cu scopul protejării datelor cu caracter personal care pot amenința libertatea de exprimare și îngrădi accesul la informații de interes public. Până în prezent, propunerile formulate de autorități au fost considerate inadecvate de către experții Consiliului Europei și de comunitatea media din Moldova, din moment ce obligativitatea jurnalistului de a-și justifica cererea de informații care conțin date personale ar putea duce la mai multe limitări ale drepturilor jurnaliștilor în procesul de obținere a informațiilor.

În octombrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a propus să adopte un nou Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe Portalul instanțelor naționale de judecată. Proiectul prevedea anonimizarea identității tuturor persoanelor fizice în textele hotărârilor publicate pe website și ar fi făcut imposibilă găsirea de către public a hotărârilor judecătorești în cauzele de rezonanță și a informațiilor privind modul în care s-au examinat asemenea cauze. Proiectul regulamentului a fost însă retras și înlocuit cu versiunea propusă de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) abia după ce peste 70 de jurnaliști, instituții media și ONG-uri au semnat un apel public la adresa CSM și au organizat o acțiune de protest.

Impedimente din partea autorităților în asigurarea accesului la informație

Nici pe parcursul anului 2017, nici în primele luni ale lui 2018, Parlamentul nu a votat în lectură finală amendamentele la Legea cu privire la accesul la informație, adoptate în primă lectură încă în iulie 2016 și considerate prioritare în comunitatea media. În repetate rânduri, numeroase instituții publice și persoane oficiale le-au refuzat jurnaliștilor accesul la informații și evenimente de interes public, cazul cel mai rezonant fiind cel al fotojurnalistului Constantin Grigoriță. În calitate de fotoreporter al Asociației Presei Independente (API), el a fost exclus de la evenimente desfășurate de Președinție, iar plângerea pe care a depus-o în instanța de judecată împotriva lui Igor Dodon și a Aparatului președintelui a fost inițial respinsă, pentru ca ulterior să fie acceptată și, după mai multe amânări, dosarele să fie comasate.

Chiar dacă au existat procese de judecată câștigate de jurnaliști, o serie de instituții publice au continuat să ignore obligațiile legale de a oferi informații de interes public, invocând diverse motive. Centrul de Investigații Jurnalistice a câştigat un proces de judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC), care în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016 a limitat accesul jurnaliștilor la rapoartele financiare ale concurenţilor. Deși magistraţii au obligat Comisia să furnizeze datele, CEC, invocând protecția datelor cu caracter personal, a refuzat timp de mai multe luni să se conformeze. În cele din urmă, instituția a oferit acces „fragmentar” la listele cu sponsorii concurenților electorali.

În decembrie, API a inițiat procedura de executare silită a hotărârii CSJ prin care Î.S. „Poşta Moldovei” a fost obligată să ofere jurnaliștilor informații privind concursurile de achiziții publice desfășurate în anii 2014-2016 - date pe care întreprinderea de stat refuzase să le ofere pe motiv că nu ar fi furnizor de informație de interes public.

Un alt proces de judecată de rezonanță în domeniul accesului la informație, câștigat de jurnaliști la Curtea Supremă de Justiție, este cel al RISE Moldova împotriva Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În martie 2018, instanța supremă a obligat MAI să ofere reporterilor datele anunțării în urmărirea națională sau internațională a zece persoane, fiind creat un precedent în lupta pentru accesul la informație în Republica Moldova.

La sfârșitul anului trecut, un grup de jurnaliști care se bucură de recunoașterea colegilor din domeniu au înaintat o solicitare pentru intervievarea fostului prim-ministru Vlad Filat, deținut actualmente în Penitenciarul nr. 13. Solicitarea, adresată ministrului Justiției, directorului adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare și șefului Penitenciarului nr. 13, făcea trimitere la prevederile legislației naționale și internaționale privind necesitatea asigurării transparenței în cazul unui dosar de asemenea rezonanță și importanță publică, însă cererea nu a fost admisă. Astfel, atât jurnaliștii, cât și cetățenii Republicii Moldova au fost privați de dreptul de a avea acces la informații de interes public de importanță deosebită în dosarul „furtului miliardului”, transformat ulterior în datorie publică.

În noiembrie 2017, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care toate instituțiile medicale și agențiile subordonate erau obligate să coordoneze cu ministerul publicarea informațiilor pe rețelele sociale, răspunsurile la solicitările jurnaliștilor sau prezența la emisiuni. La scurt timp după aceea, Silvia Radu, numită în funcția de primar interimar a municipiului Chișinău, a emis o dispoziție identică, ambele ordine suscitând nemulțumirea comunității mass-media, care au întrevăzut posibilitatea unor abuzuri din partea funcționarilor cu scopul de a controla accesul presei la informații.

Atacuri și intimidări ale jurnaliștilor și instituțiilor de presă

Pe parcursul anului 2017 și începutul anului 2018, mai mulți jurnaliști, în special de investigație, au fost agresați și hărțuiți periodic, în diferite circumstanțe.

Reporterilor ZdG li s-a interzis să filmeze și să fotografieze în mai multe locuri publice. De exemplu, jurnaliștii au fost opriți de cel puțin două ori în timp ce încercau să fotografieze și să filmeze în apropierea clădirii Global Business Center, fiind și amenințați.

În februarie 2018, o reporteră RISE Moldova a fost intimidată de reprezentanți ai Fundației de caritate Sfântul Gheorghe” și ai platformei Caritate.md, după ce a fost publicat un teaser video la o investigație în care aceștia erau vizați.

În același timp, o jurnalistă de la Centrul de Investigații Jurnalistice a fost admonestată public de CSM; un reporter Jurnal TV a fost agresat verbal și fizic de Vladimir Hotineanu, deputat PDM; fotoreportera Jurnal de Chișinău a fost atacată fizic de proprietarii unui magazin; echipa de filmare Publika TV a fost intimidată de protestatari la un miting al opoziției; un reporter Prime nu a fost lăsat să intre la o ședință a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în timp ce posturile TV8 și Jurnal TV au semnalat bruiaje ale programelor lor în care Vladimir Plahotniuc era acuzat de comandarea unor asasinate.

Pe lângă acestea, trebuie menționate acțiunile de denigrare și ironizare întreprinse de simpatizanții guvernării (troli) pe rețelele sociale împotriva jurnalistelor Alina Radu și Cornelia Cozonac. Cele două jurnaliste au fost ținta unor materiale denigratoare în care se făceau insinuări de corupție și neprofesionalism pornind de la aspectul fizic al acestora.

Autoritatea de reglementare, utilizată ca instrument politic

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a tergiversat examinarea cererii TV8 privind cesiunea licenței, care era o precondiție pentru finalizarea transferării proprietății postului TV către o asociație constituită predominant din jurnaliști, aprobând cererea abia la jumătatea lunii decembrie 2017.

De asemenea, în urma unui raport de monitorizare la subiectul respectării prevederilor privind cota de produs autohton, obligatorie de la 1 octombrie, CCA a emis o serie de avertismente pentru șapte posturi TV, însă nu a sancționat alte canale de televiziune care au comis aceleași încălcări. Experții media au considerat că aplicarea selectivă a legii poate fi interpretată drept un efort de a proteja posturile TV afiliate PDM.

Ajustarea cadrului legal, între restanțe și progrese modeste

În 2017, Parlamentul a creat Grupul de lucru pentru ajustarea legislației mass-mediei naționale. În iunie, la prima ședință, membrii grupului au punctat printre priorități: elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Mass-mediei din Republica Moldova; elaborarea unui nou Cod al audiovizualului; elaborarea Strategiei privind Securitatea Informațională a țării; consultarea/definitivarea legislației privind accesul la informație (versus protecția datelor cu caracter personal, experiența țărilor UE în domeniu); elaborarea unei noi Legi a presei (presa scrisă și online); perfecționarea Codului Electoral privind reflectarea campaniei electorale în media; perfecționarea legislației privind publicitatea; perfecționarea legislației privind concurența; identificarea de soluții juridice privind oferirea de facilități fiscale pentru producția media autohtonă etc.

De atunci, membrii grupului s-au întrunit de mai multe ori, niciun proiect de lege nefiind încă votat în lectură finală. Abia la 20 aprilie 2018, a fost votat în prima lectură proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale (noul Cod al audiovizualului). În aceeași ședință plenară, deputații au aprobat și proiectul de lege privind Concepția națională de dezvoltare a mass-mediei din Republica Moldova.

Recomandăm autorităţilor:

  • să realizeze în regim de urgență prevederile restante din Programul de activitate a Guvernului pentru perioada 2015 – 2018, referitoare la mass-media;

  • să asigure independenţa veritabilă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi a consiliilor de observatori ale radiodifuzorilor publici, inclusiv prin aplicarea unor criterii de numire a membrilor în baza profesionalismului, şi nu a reprezentativităţii politice;

  • să se abțină de la influenţarea politicilor editoriale sau de la subordonarea instituţiilor de presă, în special a postului public de televiziune, în timp ce politicienii proprietari de media să nu trateze instituţiile de presă ca pe nişte filiale de partid;

  • să ajusteze legea privind accesul la informaţie la cerinţele erei digitale şi la practicile de guvernare electronică;

  • până la intrarea în vigoare a unor noi prevederi privind accesul la informație, să fie respectate cele vechi – adică să ofere răspunsuri la solicitările de informații în termenul prevăzut de lege și să asigure accesul la informațiile de interes public;

  • să adopte în timp util proiectele de legi elaborate în cadrul grupului de lucru din Parlament, prioritate absolută fiind Codul audiovizualului, care ar trebui să fie în vigoare cu suficient timp înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2018;

  • să reacționeze la investigațiile jurnalistice obiective și echilibrate, care scot la iveală abuzuri;

  • Consiliul Concurenței să-și exercite funcția de reglementare eficient și imparțial și să asigure restabilirea unor condiții echitabile pe piața publicității;

  • cazurile de intimidare a jurnaliștilor să fie investigate obiectiv și fără tergiversare;

  • să asigure efectiv securitatea jurnaliștilor.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

Asociația Presei Electronice

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială

Centrul de Investigații Jurnalistice

Centrul „Acces-Info”

Centrul Media pentru Tineri

Comitetul pentru Libertatea Presei

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API Campania Acces la Justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
«ЦИК проигнорировала массовую фальсификацию»: Реакция PAS на количество избирательных участков за рубежом
Партия «Действие и солидарность» (PAS) выступила с реакцией после того, как Центральная избирательная комиссия (ЦИК) на своем заседании 26 сентября ... The post «ЦИК проигнорировала…
Отдаём бездомных, ищем домашних. Зоозащитники помогают в пристройстве беспризорных и поиске домашних животных
Коллаж "СП" Волонтёры зоозащитной организации «SaveUs» пристраивают в добрые руки бездомных животных. [[{"fid":"62304","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]] Ищет своих новых хозяев ласковый и ручной мальчик. Желающие стать для…
27 Septembrie 2020
JSK and Big Local News Launch New Data Journalism Grants _ Гранты на проекты в области журналистики данных
Журналисты, авторы проектов в области дата-журналистики, темы которых имеют отношение к пандемии, могут подать заявки на финансирование. Пр
27 Septembrie 2020
Nemulțumirile PAS, către CEC, după aprobarea deschiderii secțiilor de votare peste hotare
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a venit cu o reacție, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în ședința din 26 septembrie, deschiderea a…
27 Septembrie 2020
Пассажирский микроавтобус попал в аварию в центре столицы. Двое пассажиров доставлены в больницу
Микроавтобус, курсирующий по маршруту 132, столкнулся с автомобилем Nissan в центре столицы. ДТП произошло на пересечении улиц В. Александри и ... The post Пассажирский микроавтобус…
В Бельцах потерялся маленький ребёнок. На помощь пришли карабинеры
Мама ребенка отвлеклась во время прогулки и потеряла ребенка из вида. Она поблагодарила карабинеров за помощь. Фото: Генеральный инспекторат карабинеров Патруль заметил плачущего ребенка, который…
27 Septembrie 2020
Conflictul din regiunea Nagorno-Karabakh, reaprins: bombardamente, civili uciși și tehnică militară distrusă
Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan pe seama regiunii disputate Nagorno-Karabakh s-a reaprins, iar cel puțin un elicopter azer a fost doborât în cea mai…
27 Septembrie 2020
Maria Șleahtițchi: „Veniți la Expoziția Paul Goma 85. Veniți aievea și virtual”
– Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău va marca 85 de ani de la nașterea lui Paul Goma vernisând o expoziție. Ce exponate…
27 Septembrie 2020
Împlinirea unui vis de campion
Grigori Faustov a fost unul dintre primii promotori, în calitate de atlet de mare valoare, ai judo-ului moldovenesc, atât în spațiul URSS, cât și pe…
27 Septembrie 2020
За последние сутки в Молдову прибыли почти 7 тысяч человек
За последние 24 часа в пунктах пересечения границы поток людей составил 13 772 пересечений. На пути в Молдову было зарегистрирован ... The post За последние…
В Нагорном Карабахе объявили всеобщую мобилизацию и ввели военное положение из-за возобновления боев
Стороны карабахского конфликта обвиняют друг друга в применении тяжелой техники, беспилотников и артиллерии. Фото: arenanews.am Стороны конфликта в Нагорном Карабахе — Армения и Азербайджан — обвинили друг друга в очередной…
27 Septembrie 2020
Sistemul medical din Republica Moldova a mai pierdut un specialist de valoare
Sistemul medical din Republica Moldova a mai pierdut un specialist de valoare. Este vorba despre Ion Vasilache, directorul IMSP, Centrul de Sănătate, Rudi, Soroca.  „…
27 Septembrie 2020
Спасатели продолжают работы в сгоревшей Национальной филармонии — части здания грозят обрушиться
Для демонтажа опасных конструкций спасатели используют спецтехнику. Фото: dse.md Завтра, 28 сентября, эксперты должны приступить к оценке состояния здания и нанесенному пожаром ущербу. 27.09.2020 - 12:30
27 Septembrie 2020
COVID-19: В Молдове скончался еще один врач
Медицинская система потеряла еще одного врача. Речь идет об Ионе Василаке, директоре Центра Здоровья Рудь, Сорока. «Жизнь, посвященная людям. Вечная ... The post COVID-19: В…
Un microbuz cu pasageri, implicat într-un accident în centrul capitalei. Doi pasageri, transportați la spital
Un microbuz de pe ruta 132 s-a tamponat cu un Nissan în centrul capitalei. Totul s-a întâmplat la intersecția străzilor V. Alecsandri și Alexandru cel…
27 Septembrie 2020
Un protest anti-Covid-1984 a avut loc în centrul Londrei
Un protest anti-Covid-1984 a avut loc în centrul Londrei. Sute de protestatari împotriva restricţiilor antiepidemice şi împotriva vaccinărilor s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei. Printre…
27 Septembrie 2020
Еще один депутат «Pro Moldova» заразился COVID-19
Еще один депутат фракции «Pro Moldova» заразился коронавирусом нового типа. Речь идет о депутате Олеге Сырбу. Он имеет легкую форму ... The post Еще один…
Бельчанка выступает в высшей лиге португальского футбола и сыграет против «Бенфики» и «Спортинга»
В португальском клубе Анастасия Сиволобова (справа) обрела новых подруг, среди которых Фернанда Пейнадо из Бразилии. Фото из личного архива Бельчанка выступает в высшей лиге португальского…
27 Septembrie 2020
„A mai plecat la ceruri un Doctor”
Sistemul medical a mai pierdut un medic din cauza coronavirusului. Este vorba despre Ion Vasilache, directorul IMSP, Centrul de Sănătate, Rudi, Soroca. „ O viață…
27 Septembrie 2020
Proiect care va mobiliza cetățenii activi din Cantemir
O comunitate informată, activă și implicată pentru buna guvernare în Cantemir țintește noul Proiect „Consolidarea capacităților locale pentru implementarea Strategiei …
27 Septembrie 2020
Serviciul militar în termen. Cine poate beneficia de scutirea sau de amânarea încorporării
În R. Moldova serviciul militar în termen este obligatoriu. Tinerii care își fac studiile sau cei care au la întreținere copiii, părinții sau frații și…
27 Septembrie 2020
Banca Mondială a restructurat un proiect de 15 milioane USD de modernizare a administrației fiscale
Restructurarea va ajuta Guvernul Republicii Moldova să implementeze măsuri importante de facilități fiscale, care vor susține continuitatea afaceri
27 Septembrie 2020
Turcii ce au construit Arena Chişinău au beneficiat de scutiri de TVA și taxe vamale de 65 milioane
Potrivit Curții de Conturi, doar n 2019, SAM Investment Company SRL, n baza a 263 de declarații vamale a importat mărfuri n valoare de 251,2…
27 Septembrie 2020
Пожар в филармонии: пожарные демонтируют части здания, которые могут обрушиться
Генеральный инспекторат по чрезвычайным ситуациям сообщает новые подробности относительно пожара в здании Национальной филармонии. Сегодня, 27 сентября, спасатели и пожарные ... The post Пожар в…
Vlad Filat: Doamne, apără-mă de așa un avocat, că de procurori mă voi apăra și singur
Vlad Filat: “Doamne, apără-mă de așa un avocat, că de procurori mă voi apăra și singur.” Vlad Filat: Luni voi depune o plângere la Procuratura…
27 Septembrie 2020
Уроженцы Молдовы похищали и насиловали англичанок. Их приговорят к длительному сроку
В конце прошлого года двое обвиняемых похитили и изнасиловали трех женщин. Жертвы выступили с показаниями в суде. Фото: facebook.com/northantspolice Все нападения произошли в выходные дни с 30 ноября…
27 Septembrie 2020
România: Alegeri locale 2020: Președintele și-a exprimat dreptul la vot
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte,…
27 Septembrie 2020
Peste 13 700 de cetățeni au traversat frontiera în ultimele 24 de ore. Ce încălcări au depistat polițiștii de frontieră
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 772 traversări. Pe sensul de intrare în Republica…
27 Septembrie 2020
Выборы президента 2020: Сколько избирательных участков будут открыты на Левом берегу Днестра
Для граждан с правом голоса из населенных пунктов на левом берегу Днестра, муниципалитета Бендеры и некоторых населенных пунктов Каушанского района ... The post Выборы президента…
În România s-au început alegerile locale
Astăzi, 27 septembrie, în România s-au început alegerile locale. Românii vor merge la urne pentru a-i vota pe cei care vor conduce administrația  din localitățile…
27 Septembrie 2020
Când Moldova va trece la noile reguli ale pieței energiei electrice
Aceste reforme sunt parte a procesului de integrare a pieței energiei electrice ntre Ucraina și Moldova și sunt necesare pentru a asigura o tranziț
27 Septembrie 2020
România: Alegeri Locale 2020: Românii îşi aleg reprezentanţii în administraţia publică locală
La Alegerile locale 2020, care au loc astăzi, 27 septembrie, românii vor merge la urne pentru a-i vota pe cei care vor conduce administrația  din…
27 Septembrie 2020
В Молдову впервые прибыла председатель Межпарламентского союза
Впервые в истории Республики Молдова в период с 26 сентября по 2 октября Молдову посетит председатель Межпарламентского союза (МПС) — ... The post В Молдову…
Retrospectiva economică Mold_Street.com pentru perioada 20 – 26 septembrie 2020
Primăria municipiului Chișinău ndeamnă mediul de afaceri să participe la parteneriate publice-private.
27 Septembrie 2020
Clauzele abuzive din contracte: ce sunt și cum le recunoaștem
Orice contract încheiat pentru vânzarea de bunuri, prestarea de servicii și executare de lucrări trebuie să fie elaborat într-un limbaj clar şi inteligibil, precum şi…
27 Septembrie 2020
Скончался почётный гражданин Бельц священник Павел Паюл
Павел Паюл родился 5 июля 1942 года. В 2012 году ему было присвоено звание почетного гражданина Бельц. Фото из архива "СП" Не стало одного из…
27 Septembrie 2020
Avertismentul Poliției pentru șoferii ce parchează neregulamentar: Mașinile vor fi evacuate și duse la parcări speciale
Poliția anunță că, în următoarele zile, vor fi desfășurate ample activități de prevenire și combatere a fenomenului de parcare neregulamentară a mijloacelor de transport. Astfel,…
27 Septembrie 2020
Грозовые дожди на территории всей Республики: прогноз погоды на 27 сентября
Согласно данным Государственной гидрометеорологической службы Молдовы 27 сентября на всей территории Молдовы ожидаются грозовые дожди.  Максимальная температура воздуха в центральных ... The post Грозовые дожди…
15 новых случаев смерти от коронавируса в Молдове
Минздрав сообщает о регистрации новых случаев смерти от COVID-19: Смерть 1265: 84-летняя женщина, Тараклийский район. Госпитализирована 7 августа в РБ ... The post 15 новых…
868 новых случаев COVID-19 в Молдове
Еще 868 новых случаев заражения COVID-19 подтверждены сегодня в Республике Молдова. Из общего числа случаев 5 случаев импортированы (Турция-3, Германия-1, ... The post 868 новых…
Radio EcoFM Făleşti: Emisiunea din 25.09.2020
În program:- Ședința ordinară a Consiliului orășenesc;- Priorități pentru populație: drumuri bune, apă și canalizare;- Zilele Europene ale Patrimoniului; The post Radio EcoFM Făleşti: Emisiunea…
26 Septembrie 2020
FOTO, VIDEO/ Un nou protest al femeilor în Belarus: Președintele nostru este Sveta
Sâmbătă, 26 septembrie, femeile protestează din nou la Minsk pentru a cere plecarea președintelui Aleksandr Lukașenko. Odată cu protestul, au început și arestările, notează Reuters.…
26 Septembrie 2020
«Жжём не по-детски»: Дима Марку рассуждает о свадьбе Кику, обещаниях Санду и фаер-шоу Усатого
Стоп-кадр видео «Жжём не по-детски»: Дима Марку рассуждает о свадьбе Кику, обещаниях Санду и фаер-шоу Усатого В свет вышел второй выпуск развлекательно познавательного шоу «Жжём…
26 Septembrie 2020
Двое бельчан награждены медалью «Meritul Civic»
Надежда Крыжановская и Ион Русу награждены медалями. Коллаж "СП" Указы президента о награждении граждан государственными наградами опубликованы в «Официальном мониторе» 25 сентября. 26.09.2020 - 18:37
26 Septembrie 2020
Încă un lucrător medical s-a stins din cauza COVID-19. În total, au fost înregistrate 15 decese
15 persoane au decedat din cauza noului tip de coronavirus în ultimele 24 de ore. Printre victime se numără moașa Elena Suvac, dar și asistenta medicală…
26 Septembrie 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work