en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Matematica consumului de știri: Împarți informația în patru, apoi extragi radicalul și vei vedea cât adevăr rămâne
Natalia Morari i-a îndemnat pe oameni să fie cu ochii în patru, cu urechile ascuțite și să citească printre rânduri când stau în fața televizorului, ascultă radioul sau navighează în internet
Foto: API

Naivitatea oamenilor care cred tot ce li se spune și li se arată la televizor, dar și lipsa sancțiunilor pentru mass-media care dezinformează fac ca fenomenul știrilor false și manipularea să atingă cote maxime în țara noastră. Iar locuitorii din mediul rural sunt cel mai expuși riscurilor dezinformării din cauza spectrului îngust de media la care au acces. Despre tehnicile de manipulare, dar și cum să facă diferența dintre știrile false și cele adevărate le-a vorbit jurnalista Natalia Morari locuitorilor din orașele Leova, Edineț și Ocnița la trei evenimente organizate de API în cadrul Campaniei STOP FALS!

„Cei care vor să vă manipuleze, o fac foarte sofisticat, în 80% dintr-o știre vă pot oferi o informație adevărată, iar în alte 20% includ interpretarea eronată de care au ei nevoie pentru a vă crea o impresie greșită despre o anumită persoană, fenomen etc. În astfel de știri sau nu va fi inclusă opinia personajului prezentat în context negativ sau vă vor arăta niște imagini negative cu care să vi se asocieze acea persoana. Există multe tehnici de manipulare care, folosite în fiecare zi, vă vor forma o impresie pozitivă sau negativă despre anumite persoane, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre politicieni...”, a explicat Natalia Morari. „Pe de altă parte, avem valuri de informații prezentate de dimineață până seara care, de fapt, nu ne spun nimic, nu au nicio valoare informațională, știri goale care nu țin de interesul public, dar care acoperă spațiul informațional și ne distrag atenția de la evenimentele cu adevărat importante care se întâmplă”, mai spune jurnalista.

După mai multe exemple de astfel de știri, oamenii au vrut să știe de ce se întâmplă asta și de ce nu sunt sancționate posturile care îi mint pe oameni. Natalia Morari le-a explicat consumatorilor de media că legile nu sunt respectate pentru că cei care le încalcă sunt protejați de structurile care ar trebuie să aplice sancțiuni: „Dacă ar exista precedente de sancțiuni pentru răspândirea falsurilor, și nu câteva de mii de lei care nu înseamnă nimic pentru o televiziune care vinde minutul de publicitate cu câteva mii de euro, ci sancțiuni drastice, atunci televiziunile nu ar mai dezinforma. Dacă ar ști că Consiliul Audiovizualului îi monitorizează și îi va taxa, nu vom mai avea materiale publicitare mascate în buletinele de știri, nu vom avea campanii de denigrare a unor politicieni și nici campanii de promovare a altora... Dar asta nu se întâmplă, politicienii își subordonează instituții media care le lustruiesc imaginea, iar noi suntem lipsiți de informații cu adevărat importante despre orașul în care trăim, despre legile care ne afectează viața de zi cu zi”.

„Oamenii noștri au puțină cultură media”

În cele trei orașe, la întâlnirea cu Natalia Morari în cadrul Campaniei STOP FALS! au participat în total peste 200 de persoane de diferite vârste și ocupații. Dacă unii au spus că includ rar televizorul și nu acordă mult timp pentru informare, alții au afirmat că „se mai ceartă” seara cu televizorul când le sunt prezinte informații incomplete sau manipulatorii. „Eu mă minunez cât de puțină educație, cultură media au unii oameni, eu personal cunosc persoane care chiar au crezut că vin peste noi cei 30 de mii de sirieni. Zilnic văd tineri care distribuie știri de pe site-uri la care însăși denumirea îți trezește suspiciuni, fără să-și pună nici o întrebare, fără să verifice, nu fac nici cel mai mic efort... Eu îi sfătuiesc pe toți, când urmăresc o știre să împartă conținutul ei la patru, apoi să mai extragă un radical și atunci vor vedea cât adevăr rămâne”, îndeamnă Ion Calalb din Leova.

Eu am observat două tendințe, multă lume deja înțelege și se descurcă când este vorba de informații false, îi auzi cum comentează „uite că ne spun iar minciuni”, dar mai sunt încă mulți din cei care nu înțeleg. Merg în microbuz și îi aud cum comentează știri și se vede că nu sunt informați suficient. Și nu e vorba doar de persoane în etate, dar chiar și tinerii, mai este mult de lucru până vor ajunge toți să-și pună întrebări când urmăresc știrile... Noi în familie am ajuns să „ne certăm” cu televizorul, vedem că-i minciună, dar îi las, hai să văd ce o să-mi spui mai departe. Așa am ajuns să urmărim mai multe posturi și apoi să facem concluzia proprie la tot ce ni se spune”, povestește Ecaterina Sturzinschi de la Ocnița.

„Cu părere de rău, avem puține posturi TV care ne spun cum stau lucrurile de fapt în țara asta, dar din păcate, mulți oameni, în special din sate, nu au acces la ele. Are omul acces la un post, două de televiziune, care are acoperire națională și ajunge la el, dar acestea au fost acaparate de politicieni.... Multă lume nu înțelege asta, pentru că nu are nu ce compara informația și o crede. Când, de fapt, nu trebuie să avem televiziuni de stânga sau de dreapta, trebuie să avem televiziuni pentru oameni, cu informații verifice și jurnaliști profesioniști”, spune Vasile Pleșcanu de la Edineț.

Natalia Morari i-a îndemnat pe oameni să fie cu ochii în patru, cu urechile ascuțite și să citească printre rânduri când stau în fața televizorului, ascultă radioul sau navighează în internet: „Să nu credeți că toată presa vă spune adevărul, să nu credeți că chiar a doua zi cineva va sancționa media care v-a dezinformat, formați-vă singuri deprinderea de a vă pune întrebări la orice informație, aveți gândirea critică. Dacă toți vom face așa, manipularea nu va mai avea efect”.

Întâlnirile face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”, implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

Rodica Malic

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work