Instituţiile mass-media şi organizaţiile societăţii civile aşteptă de la autorităţi o deschidere şi transparenţă mai mare în oferirea de informaţii corecte şi ample despre demnitarii şi funcţionarii asupra cărora planează suspiciuni de corupţie, dar şi facilitarea accesului la informaţiile de interes public. În acelaşi timp, declaraţiile de integritate ale miniştrilor Guvernului Filip trebuie semnate, din nou, în cadrul unui eveniment public. Acestea sunt câteva din propunerile participanţilor la masa rotundă „Declaraţiile de integritate: între declararea intenţiei şi confirmarea integrităţii”, desfăşurată de API şi portalul www.moldovacurata.md la 11 februarie 2016, la Chişinău.
Peste 35 de persoane: experţi anticorupţie, miniştri, reprezentanţi ai instituţiilor de prevenire şi combatere a corupţiei, ai societăţii civile, formatori de opinie şi jurnalişti etc., au discutat despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă autorităţile, societatea civilă şi mass-media pentru promovarea persoanelor integre în funcţii publice, dar şi despre modul şi condiţiile în care au fost semnate declaraţiile de integritate de către miniştrii Guvernului Filip.
În cadrul mesei rotunde, liderii de opinie şi jurnaliştii de investigaţie au solicitat ca autorităţile să organizeze, cu regularitate, conferinţe de presă la care miniştrii să ofere reacţii la faptele expuse în materialele jurnalistice. Ei au atenţionat asupra faptului că, în decembrie 2015, Camera Înregistrării de Stat a majorat nemotivat preţul la informaţiile solicitate conform legii, iar din această cauză redacţiile întâmpină dificultăţi în documentarea cazurilor de corupţie. Jurnaliştii au menţionat că pentru realizarea unei singure investigaţii despre schemele de delapidare a banilor publici cu implicarea mai multor companii, este nevoie de o sumă cuprinsă între 4 şi 6 mii de lei. După un schimb de replici cu ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, acesta a promis că va studia problema taxelor percepute de Camera Înregistrării de Stat, solicitând informaţii suplimentare în acest sens.
În altă ordine de idei, unii participanţi la discuţie au reiterat opinia expusă anterior de reprezentanţii societăţii civile care reclamă caracterul netransparent al actul de semnare a declaraţiilor de integritate de către miniştrii actualului Executiv. ONG-iştii au spus că declaraţiile de integritate semnate pe furiş trebuie considerate nule. Ei au sugerat autorităţilor să semneze din nou aceste declaraţii în cadrul unei şedinţe de guvern.
Mai multe detalii despre eveniment citiţi pe portalul www.MoldovaCurata.md
Dezbaterea a fost organizată în cadrul proiectului “Monitorizarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi a candidaţilor la alegerilor locale 2015 prin intermediul platformei online www.moldovacurata.md” , implementat de API cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.