en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Mass-media în campania electorală: de la manipulări și agitație la fact-checking și știri echilibrate
Membrii Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte prezintă rezultatele raportului final de monitorizare. De la stânga la dreapta: Polina Panainte, secretara Coaliției, Nadine Gogu, directoarea CJI, Petru Macovei, directorul executiv API
Foto: API

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Independente (API) au prezentat miercuri, 13 martie 2019, raportul final de monitorizare a mass-mediei în perioada și campania electorală pentru alegerile parlamentare (9 ianuarie – 24 februarie). Raportul a fost prezentat în cadrul unei mese rotunde cu genericul “Mass-media în alegeri: informare, dezinformare și agitație electorală” și a cuprins datele de monitorizare a 28 de instituții mass-media – 12 posturi TV cu acoperire națională și 16 portaluri informaționale și ziare[1].

Prezentând rezulatele monitorizării în audiovizual, Nadine Gogu, directoarea executivă CJI, a remarcat că „În mare parte, posturile TV s-au străduit să mediatizeze pe larg campania electorală și au oferit timp egal tuturor concurenților, mai puțin postul public regional de la Comrat TV GRT care a prezentat sumar informații despre alegeri și candidații înregistrați. Pentru că mass-media audiovizuală este reglementată prin lege și avem instituții de reglementare, la posturile TV, în general, știrile au fost mai echilibrate, în schimb, pe site-urile acelorași posturi TV, știrile apăreau mai puțin echilibrate”. Potrivit rezultatelor monitorizării, în știri și emisiuni de cele mai multe ori a fost prezentat pe o tonalitate pozitivă în circumscripția națională PDM, urmat de PSRM și Partidul Șor. Similar, actorii electorali în circumscripții uninominale afiliați acestor partide au fost protagoniștii celor mai multe materiale cu tonalitate pozitivă. În același timp, reprezentanții Blocului ACUM au apărut în cele mai multe materiale cu tonalitatea negativă. În materiale cu tonalitate negativă au mai apărut reprezentanții PDM, PSRM, Partidul Șor, PL.

Postul public național de televiziune Moldova 1 a reflectat campania în mare parte neutru. Reprezentanții Președinției și ai Guvernului au fost protagoniștii multor știri relevante, prim-ministrul Pavel Filip și membrii Cabinetului de miniștri fiind reflectați de cele mai multe ori în tonalitate pozitivă (45% din numărul total de materiale cu prezența acestora). Postul public regional GRT a reflectat sumar campania electorală, difuzând în buletinul de știri în limba rusă din orele serii puține materiale relevante prezentei monitorizări. Posturile private cu acoperire națională Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV au reflectat similar campania electorală, PDM fiind favorizat, inclusiv prin prezența membrilor Guvernului în știri și emisiuni. La Jurnal TV tonalitatea față de PDM și Partidul Șor a fost neutră și negativă, iar față de Blocul ACUM – neutră și pozitivă. NTV Moldova și Accent TV au avut politici editoriale similare, oferind spațiu de emisie preponderent atât reprezentanților PSRM, cât și președintelui Igor Dodon. Pro TV a oferit o platformă pentru dezbateri unui număr mare de concurenți electorali, tonalitatea reflectării fiind neutră. La TV 8 atitudinea față de actorii politici a fost de cele mai multe ori neutră. La Televiziunea Centrală tonalitatea pentru Partidul Șor a fost mai mult pozitivă, iar față de reprezentanții PSRM și Blocului electoral ACUM a fost mai mult neutră, dar și negativă.

În presa scrisă și online, de cele mai multe ori, tonalitatea reflectării concurenților în total pe cele 16 portaluri online și ziare monitorizate a fost una neutră. Cel mai des au fost prezentați în context negativ Partidul Democrat, urmat, la distanță, de Partidul Socialiștilor, Blocul electoral ACUM și Partidul Șor, iar cele mai multe apariții pe o tonalitate pozitivă le-au avut Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. „Unele portaluri au reflectat obiectiv și echidistant perioada și campania electorală, prezentând informații nepărtinitoare. Mă bucur că au fost și jurnaliști care au făcut fact-checking înainte să publice știrile, au avut discernământ și au evitat să publice falsuri despre candidați. Totodată, au fost și foarte multe manipulări cu date, în raport cu unii candidați s-au folosit elemente de lovitură sub centură pentru a-i denigra”, a menționat Petru Macovei, directorul executiv al API.

În perioada de monitorizare, portalurile Agora.md și Moldova.org au avut un comportament editorial în general echilibrat, mediatizând campania și concurenții electorali pe o tonalitate neutră, nepărtinitor și fără preferințe editoriale. Portalurile Newsmaker.md și Diez.md la fel au mediatizat campania și concurenții electorali în general echilibrat, tonalitatea prezentării fiind preponderent neutră. Portalul Unimedia.info a mediatizat campania și concurenții electorali pe tonalitate diferită, de cele mai multe ori neutră, dar și negativă sau pozitivă. Portalul din Bălți Esp.md a reflectat campania electorală doar din perspectivă regională, concurenții electorali fiind prezentați de fiecare dată pe o tonalitate neutră. Portalul Zdg.md a menținut abordarea editorială în general neutră a campaniei și a concurenților electorali, unii dintre concurenți (Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor, Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc) fiind prezentați deseori și în context negativ. Portalul Realitatea.md i-a prezentat mai des pe o tonalitate pozitivă pe candidații Partidului Democrat Pavel Filip și Vladimir Plahotniuc, ceilalți concurenți electorali fiind prezentați preponderent neutru. Portalul Noi.md a defavorizat editorial Partidul Șor și pe Ilan Șor, ceilalți concurenți electorali fiind prezentați preponderant neutru. Ziarul Jurnal de Chişinău a prezentat pe o tonalitate generală negativă Partidul Democrat, dar și pe candidații acestui partid Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip. Portalul Deschide.md i-a prezentat mai des pe o tonalitate negativă pe concurentul electoral Partidul Socialiștilor și pe președintele Igor Dodon. Portalul din Comrat Gagauzinfo.md a reflectat campania electorală doar din perspectivă regională, iar candidatul independent Nicolai Dudoglo a fost defavorizat editorial pe întreaga durată a campaniei electorale prin tonalitatea prezentării și acuzațiile care i s-au adus, fără oferirea dreptului la replică.

Portalul Kp.md a defavorizat editorial Blocul electoral ACUM și pe candidații acestuia, iar Partidul Socialiștilor, președintele Igor Dodon, dar și Ilan Șor, dimpotrivă, au fost favorizați. Portalul Sputnik.md a mediatizat campania electorală selectiv, fiind omise multe din evenimentele de rezonanță în această perioadă, iar președintele Igor Dodon a fost favorizat editorial, iar prin transfer de imagine – și PSRM. Portalul Aif.md a reflectat campania electorală părtinitor și dezechilibrat, cu accent vizibil pe promovarea și favorizarea editorială a Partidului Socialiștilor. Portalul Timpul.md a favorizat masiv Partidul Democrat și pe liderii acestuia Vladimir Plahotniuc și Pavel Filip; la fel, a fost favorizat și Ilan Șor și partidul său. Blocul electoral ACUM, dimpotrivă, a fost defavorizat masiv pe întreaga durată a campaniei electorale.

Prezent la masa rotundă, Cornel Pasat, șef-adjunct al Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale, a precizat că CEC își propune mai multe instruiri pentru jurnaliști, subliniind totodată și discrepanța majoră dintre costul unui minut de publicitate electorală (de circa 5 mii dolari la unele posturi TV) și amenda de 5 mii de lei cu care au fost sancționate posturile TV care au comis abateri în cadrul campaniei electorale. Olga Guțuțui, membră a Consiliului Audiovizualului (CA), a menționat că rapoartele prezentate până acum de CA au aceleași rezultate ca și rapoartele societății civile. În același timp, ea a susținut că, în condițiile unei campanii electorale de doar 30 de zile, este important ca rapoartele de monitorizare să cuprindă și perioada preelectorală, iar CA să le examineze săptămânal, astfel sancțiunile pentru încălcarile admise de radiodifuzori ar putea fi mai eficente.  

Mai multe detalii puteți găsi în Raportul final.

Rapoartele de monitorizare integrale sunt publicate pe paginile web www.api.md și  www.media-azi.md

Pentru detalii suplimentare, contactați-ne la numărul de telefon 022 210602 sau la diana.lungu@api.md, persoană de contact: Diana Lungu, coordonatoare comunicare API.

Raportul este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Independente (API), membre ale Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, în cadrul unui proiect de monitorizare a mass-media implementat cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (SUA), al Guvernului Suediei și al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

 

 

[1] Audiovizual: Moldova 1, GRT, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Jurnal TV, NTV Moldova, Pro TV Chișinău, TV8, Accent TV, TV Centrală. Portaluri online și presa scrisă: Agora.md, Aif.md, Deschide.md, Diez.md, Esp.md, Gagauzinfo.md, Jurnal de Chișinău (ziar), Kp.md, Moldova.org, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Timpul.md, Unimedia.info, Zdg.md 

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Наши находки на Aliexpress: 10 моделей солнечных очков не дороже 10 долларов
Чтобы сохранить здоровье глаз, их нужно защищать от лучей солнца. Фото иллюстративное: pixabay.com. Наши находки на Aliexpress: 10 моделей солнечных очков не дороже 10 долларовТовары из новой подборки…
23 Martie 2019
ANRE a aprobat pentru anul 2019 cheltuieli mai mari cu circa 48 milioane lei comparativ cu anul 2018
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pentru anul 2019 cheltuieli de peste 110 milioane de lei, în creștere cu circa 48 milioane…
23 Martie 2019
20 фотобомб с животными на свадебных снимках
Посмотрите, как удачно животные вписались в свадебные фотографии 20 фотобомб с животными на свадебных снимкахСлучайно попадающие в кадр животные способны добавить фотографии нужное настроение.
23 Martie 2019
В Подмосковье любители публичного секса затерроризировали жителей многоэтажки
Раньше молодые люди делали это у себя в квартире, а теперь выходят в подъезд и сознательно привлекают внимание соседей, звоня им в дверь. Фото иллюстр.…
23 Martie 2019
VIDEO/ Firmele care au transportat votanții transnistreni în ziua alegerilor
La scrutinul electoral din 24 februarie 2019, şi-au exercitat dreptul la vot şi 37 de mii de cetăţeni din stânga Nistrului. E o participare record…
23 Martie 2019
De ce are succes vinul moldovenilor?
În 2018, vinurile moldoveneşti au obţinut 500 de premii şi medalii internaţionale Un parcurs tumultuos, plin de momente dramatice. O cultură definitorie pentru un spaţiu…
23 Martie 2019
В Яловенах из машины службы доставки украли 60 тысяч леев. Один из грабителей — бывший водитель
Один из задержанных работал в этой фирме водителем-экспедитором, поэтому он знал маршрут и специфику деятельности. Фото иллюстр. iestafeta.com Оба подозреваемых задержаны. 23.03.2019 - 11:59
23 Martie 2019
Ребёнок стал бояться чужих. Почему?
Ваш ребенок начинает понимать, что есть «свои» и есть «чужие». Не надо заставлять его идти на контакт с чужими людьми, иначе у малыша появится еще…
23 Martie 2019
Topul celor mai (ne)transparente instituții de stat din R. Moldova
Întreprinderile cu capital public din Republica Moldova demonstrează un nivel scăzut de transparență și deschidere, este concluzia experților Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS)…
23 Martie 2019
„Mâine poate fi târziu”. Ultimele cinci minute cu tata
Era noiembrie, 7 ani în urmă, când fugeam asemeni unui iepure fricos cu inima tremurândă și cu sufletul în bucăți din aeroport în aeroport și…
23 Martie 2019
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
În cazul în care cetățenii Republicii Moldova vor încălca regulile de ședere, ei vor fi obligați să părăsească sau vor fi deportați
23 Martie 2019
Главные тренеры сборных о матче Молдова — Франция: «Мы могли забить и больше». — «Жигулям сложно угнаться за феррари»
Дидье Дешам (слева) не думает, что тренер Молдовы может что-то предъявить игрокам. Фото: UEFA  Футбольный портал moldfootball.com провёл обзор послематчевых высказываний наставников сборных Молдовы и Франции. 23.03.2019…
23 Martie 2019
Argus-S, firmă afiliată liderului PDM, a câștigat o licitație de milioane cu statul
Firma de pază Argus-S, afiliată lui Vlad Plahotniuc, a câștigat o licitației în valoare 7,4 milioane de lei cu Agenția Servicii Publice (ASP) pentru prestarea…
23 Martie 2019
Певица Жасмин купила «Бентли» за полмиллиона долларов. Утверждает, что на свои деньги
Певица Жасмин приехала на этом автомобиле на похороны Юлии Началовой. СМИ утверждали, что он новый. Певица настаивает: куплен в прошлом году. Фото: Super Супруга Илана…
23 Martie 2019
Минздрав России: главная причина смертности мужчин в стране — злоупотребление алкоголем
Две трети мужчин трудоспособного возраста умирает из-за пьянства. Фото иллюстр. pixabay.com Со злоупотреблением алкоголем связаны около 70 процентов случаев смерти мужчин трудоспособного возраста. 23.03.2019 - 08:14
23 Martie 2019
Молдаванин пнул ногой 200 млн евро. Что писали в соцсетях о матче Молдова — Франция
Гол престижа в исполнении Владимира Амброса порадовал молдавских болельщиков. Фото: FRANCK FIFE/AFP/Getty Images Молдаванин пнул ногой 200 млн евро. Что писали в соцсетях о матче…
23 Martie 2019
Acasă. Pentru două ore
10 martie 2019. M-am trezit cu același amar pe care-l purtam de 3 zile în suflet. A fost al doilea 8 martie în care n-am…
23 Martie 2019
Rezultatele meciului Moldova-Franța
Echipa Naţională a Moldovei a debutat cu o înfrângere în preliminariile Campionatului European de Fotbal 2020, informează Federația Moldovenească de Fotbal. Meciul de aseară dintre…
23 Martie 2019
Captivi în cea mai frumoasă poveste de dragoste
După câteva luni de relație, poftele domnișoarei au început să crească
22 Martie 2019
Copiilor mei
Cu ce a fost și am avut V-am ridicat și v-am crescut, Dar foarte greu v-am educat Că tare mi-ați mai semănat… Gheorghe Bâlici
22 Martie 2019
„Am lucrat în laboratorul lui Alfiorov, avem împreună invenții”
Sărmanul Rădăuțanu a murit în 1998, în tren, călătorind spre Sankt-Petersburg, la Alfiorov
22 Martie 2019
Medici, de urgență!
„În tura în care a murit fetița, lucra o singură echipă pediatrică de urgență pentru întregul municipiu. Cum poți în asemenea condiții să acorzi ajutor…
22 Martie 2019
Voronin explică succesul lui Dodon: „Cu memorandumul acela avem până acum sughiţuri”
Președintele PCRM este îndemnat să urmeze exemplul lui Şor, să facă un denunţ la Procuratura Generală
22 Martie 2019
A-POLITICE // Europa: între vestele galbene şi saloanele albastre
Din tot acest tablou transpare pentru mine o Franță ca imagine a Europei însăși
22 Martie 2019
Бельцкие шахматисты завоевали медали чемпионата Молдовы
Бельцкие шахматисты с наградами чемпионата Молдовы (слева направо): Дмитрий Кожокарь, Андрей Присяжнюк, Мариус Кодряну, Даниил Кононов. Фото: спортшкола № 2 Две золотые, две серебряные и…
22 Martie 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work