en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Linor Goralik: Promovarea proiectelor, evenimentelor, ideilor este posibilă și cu bani puțini
Experta Linor Goralik explică participanților cum pot dezvolta un brand cu bani puțini
Foto: API

15 responsabili de marketing și proiecte media din redacțiile instituțiilor de presă, reprezentanți ai ONG-urilor și inițiativelor societății civile, și antreprenori sociali, motivați să se dezvolte în domeniul marketingului, au participat la cursul de instruire „Marketing de succes pe bani puțini”, desfășurat în perioada 14-16 iunie 2019 de FOJO Media Institute din Suedia și API, cu suportul financiar al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida).

Trainera Linor Goralik, cunoscută expertă în marketing și dezvoltarea brandurilor, care a lucrat pentru renumite companii internaționale Philip Morris International, Yandex, SkyEng, OCCRP, Ridero, Invisible, a început instruirea cu întrebarea: dumneavoastră ați făcut marketing de succes pe bani puțini? „Rețeta” succesului a fost studiată de participanți timp de trei zile, iar experta le-a povestit cum sa realizeze şi să promoveze anumite proiecte, evenimente, idei doar cu... creieri, nervi, timp, contacte și putere.

Linor Goralik a explicat ce este marketing-ul narativ, care are la bază istoriile despre oameni: „Dacă nu aveți istorii, atunci colectați idei de istorii de la cititorii sau beneficiarii voștri. O postare pe Facebook sau pe alte rețele sociale pot aduce de la utilizatori o mulțime de idei interesante”.

O parte considerabilă din agenda instruirii s-a concentrat pe promovarea organizaţiilor, proiectelor, evenimentelor, brand-urilor în social media: tipuri de postări, texte, fotografii. „Orice postare pe care o facem trebuie să aibă un anume scop – să obținem cât mai multe aprecieri, distribuiri și comentarii. Textele pentru postări trebuie să fie atractive, să evidențieze cel mai important fapt sau eveniment, să fie personalizate”, a specificat L. Goralik. Experta a vorbit şi despre colaborarea cu influencerii şi utilizarea unor hashtaguri unicale pentru a promova o idee sau o campanie.

“Mi-a plăcut foarte mult clasificarea postărilor în roșii sau exclusive, galbene, adică subiecte pe teme de interes comun, verzi – teme obişnuite şi albastre – aşa-numitele conserve, ca să știm dacă merită să postăm pe Facebook sau nu, de asemenea, cred că este eficient să elaborăm la recomandarea trainerei un plan săptămânal al postărilor pe social media”, a menționat Nicoleta Cojuhari, coordonatoare comunicare la Centrul de Resurse Juridice din Moldova. „Am învățat foarte multe lucruri practice. Cred că după această instruire vom încerca să schimbăm stilul textelor noastre pentru postările pe Facebook și vom analiza modul în care se face serviciul de email marketing”, a evidențiat Elena Ipatii, social media manager la portalul Noi.md.

Un alt subiect important din agenda trainingului a fost crowdfunding-ul: cum funcţionează şi cum se pregăteşte la modul practic o campanie de crowdfunding. „Când lansăm o campanie de acest gen ne transformăm în internet magazin, trebuie să gândim ca un magazin. E important să știm ce vindem și cum vindem. Putem vinde mărfuri simbolice, electronice, dar putem vinde materiale sau evenimente, aşa încât să colectăm suma de bani de care avem nevoie”, a evidenţiat L. Goralik.

„Mă interesa demult subiectul crowdfunding şi cum îl pot utiliza pentru proiectul meu, iar la această instruire am găsit răspunsuri la mai multe întrebări şi voi utiliza în viitorul apropiat anumite tehnici de crowdfunding pentru dezvotarea site-ului”, a spus Veaceslav Aftene, redactor-şef al portalului Ialovnews.md.

Trainingul a fost organizat de FOJO Media Institute din Suedia și Asociația Presei Independente (API), cu suportul financiar al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida).

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work