Profesorii implicați în proiectul ”Educația media se face în școală” au desfășurat lecții de educație mediatică în școlile în care predau. Pe parcursul a două săptămâni, aceștia au explicat elevilor noțiuni de știre, știri false, trolli, avantajele și dezavantajele rețelelor sociale, cum ne protejăm de ”prietenii” virtuali etc. Activitatea profesorilor a fost asistată de reprezentanți ai API și expertele media Ioana Avădani și Cristina Lupu de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din București. Totodată, expertele au desfășurat în școli workshopuri la tema amprenta digitală și știrile false. La final, activitățile au fost discutate în cadrul unei sesiuni de evaluare în care au fost analizate punctele tari și cele slabe, și stabilite noi activități. Acestea se vor desfășura cu alte grupuri țintă - profesori colegi, autorități locale, părinți etc., pentru a asigura o continuitate a proiectului.
În cadrul sesiunii de evaluare a activităților desfășurate până acum, profesorii au concluzionat că copiii nu obișnuiesc să citească știri, de cele mai multe ori distribuie informații pe rețelele sociale fără să le verifice, citind doar titlul. În cadrul activităților desfășurate, profesorii au integrat elemente de educație mediatică în cadrul disciplinelor predate. ”Elevii s-au apropiat mai mult de mine. Am devenit mai prieteni după aceste activități”, a precizat Angela Guzun, profesoară la gimnaziul din Pripiceni-Răzești, Rezina. ”După instruirile de la școala de toamnă am permis elevilor să folosească telefonul și internetul la ore, în scopuri educative și am observat o mai mare deschidere din partea lor”, susține Andrei Leunti, directorul gimnaziului din Oxentea, Dubăsari. ”Unii elevi mi-au cerut cerere de prietenie pe facebook după aceste lecții, alții, dimpotrivă, m-au blocat înțelegând că le pot urmări activitatea”, povestește Ludmila Bosîi, directoarea gimnaziului ”Dimitrie Cantemir” din Mîndrești, Telenești.
Profesorii au fost instruiți anterior, în cadrul unei Școli de toamnă, care a avut loc în noiembrie 2017, în România. Activitățile proiectului au drept scop dezvoltarea abilităţilor cadrelor didactice pentru instruirea şi transmiterea cunoştinţelor de consum critic al produselor mass-media, inclusiv de verificare a informațiilor, dezvăluire a știrilor false, evitarea manipulării şi a propagandei informaţionale.
Pentru detalii suplimentare, o puteți contacta pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, diana.lungu@api.md, telefon: 022 210602.
Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului.