28 de jurnalişti de la diferite instituţii media din ţară, din presa scrisă şi electronică, au fost instruiţi cum să documenteze şi să investigheze subiecte despre averile, interesele şi integritatea persoanelor publice, în cadrul a două training-uri organizate de API, la 30 ianuarie şi, respectiv, 6 februarie 2015.
Jurnalişti tineri şi cu experienţă, dar începători în ceea ce priveşte scrierea investigaţiilor la tema integrităţii persoanelor publice, au fost informaţi despre etapele şi metodele de realizare a investigaţiilor, tehnicile de documentare a faptelor, accesul la informaţie, cadrul legal etc.
Instructoarea, Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, le-a vorbit participanţilor despre procedurile de depunere a declaraţiilor de avere şi interese de către persoanele publice: cât de des acestea sunt obligate s-o facă, care sunt entităţile ce colectează datele, instituţiile care verifică bunurile şi interesele demnitarilor, în cât timp autorităţile trebuie să răspundă la solicitările de acces la informaţie etc. M. Kalughin a oferit răspunsuri exhaustive la majoritatea întrebărilor adresate, atrăgând o atenţie sporită asupra necesităţii cunoaşterii aprofundate de către jurnalişti a legilor cu privire la accesul la informaţie, conflictului de interese, declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor, dar şi a legii cu privire la CNI etc. Ea a accentuat: „Este obligatoriu să citiţi Legea privind accesul la informaţie, care este documentul vostru de căpătâi. Trebuie să cereţi informaţii concrete şi să ştiţi condiţiile în care le puteţi obţine”. O altă instructoare, Cornelia Cozonac, jurnalistă de investigaţie, s-a referit la aspecte practice de realizare a investigaţiilor. Ea a descris paşii ce trebuie întreprinşi pentru a obţine informaţii despre afacerile, proprietăţile şi interesele demnitarilor, dar şi cele cu caracter personal şi cu accesibilitate limitată. De asemenea, C. Cozonac a explicat care sunt modalităţile de lucru cu bazele de date şi cele de depistare a intereselor ascunse ale demnitarilor care sunt bine camuflate prin diferite scheme. Ea a afirmat că realizarea unei investigaţii reuşite poate dura jumătate de an, iar uneori şi mai mult. Experta a mai remarcat că este important ca după realizarea investigaţiilor, textele acestora să fie expertizate de un jurist. Ea a specificat: „Juristul trebuie să vadă dacă nu sunt încălcate anumite prevederi legale pentru a evita eventuale procese de judecată”.
Unii jurnalişti au menţionat că informaţia relevantă şi discuţiile bazate pe cazuri concrete de investigaţie prezentate de cei doi traineri, îndemnul şi încurajările de a practica jurnalismul de investigaţie, le-au insuflat încredere şi dorinţă de a investiga averea şi intereselor persoanelor publice. Rodica Nemerenco, reporter şi prezentatoare la TV Prim din oraşul Glodeni, precizează: „În ajunul alegerilor locale intenţionez să realizez un ciclu de materiale despre primarii care vor candida la alegeri. Vrem să aflăm cu ce au venit ei în funcţie şi cu ce pleacă, lumea să cunoască ce au realizat pentru comunitate, cum au cheltuit banii publici”. Ruslan Mihalevschi, redactor-şef al ziarului „SP” din Bălţi, spune că încearcă să aplice în practică toate cele învăţate. El specifică: „Stau cu laptopul conectat chiar la training şi încerc să accesez bazele de bate care ne-au fost prezentate, site-urile recomandate etc. Plec de la instruire cu câteva subiecte de investigaţie pe care vreau să le realizez pentru cititorii noştri”.
Trainingul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea platformei on-line la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice www.moldovacurata.md", implementat de API cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova.