en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Jurnaliştii inspectează proiectele de dezvoltare regională
Jurnaliştii discută cu un locuitor al comunei Mănoileşti, Ungheni
Foto: API

Un grup de jurnalişti de la posturile de televiziune Moldova 1, Canal Regional şi Aici TV/Elita TV, dar şi de la Radio Moldova şi Radio Chişinău, au vizitat la 22 aprilie a.c. câteva localităţi unde se implementează proiecte ale Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru. Jurnaliştii au discutat cu beneficiarii proiectelor, dar şi cu cei care au făcut posibilul ca acestea să fie implementate.

Prima destinaţie a jurnaliştilor a fost satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, unde în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru valorificarea potenţialului turistic al regiunii de dezvoltare Centru”, au fost reabilitaţi 6 km de drum. Scopul proiectului este de a spori numărul de vizitatori la principalele obiective turistice din raion, cum ar fi Mănăstirea Vărzăreşti, dar şi dezvoltarea mediului de afaceri din regiune prin crearea locurilor de muncă. Costul total al proiectului este de 28 de milioane 699 mii de lei, sursele fiind alocate din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR).

Autorităţile afirmă că drumul a fost construit încă în anii 80 ai secolului trecut şi era deteriorat în proporţie de 70 %. Ghenadie Verdeş, preşedintele raionului Nisporeni precizează: „Dezvoltarea infrastructurii pentru orice comunitate este primordială. Înainte drumul era impracticabil, din această cauză era limitat şi accesul către principalul obiectiv turistic din zonă, Mănăstirea Vărzăreşti. După reparaţie drumul este parcurs zilnic de 2-3 sute de unităţi de transport, iar locuitorii din zonă sunt foarte mulţumiţi”.

Maria Ursu, locuitoare a satului Vărzăreşti, confirmă cele spuse de edil: „Suntem foarte mulţumiţi că a fost renovat drumul şi am renunţat, în sfârşit, la galoşi, sperăm că şi alte drumuri din localitatea noastră vor ajunge să arate la fel  de bine ca acesta”.

A doua destinaţie a vizitei a fost sistemul de aprovizionare cu apă potabilă în localităţile Mănoileşti, Unţeşti, Alexeevca, Lidovca, Cetireni, Floriţoaia Veche, Florițoaia Nouă, Grozasca şi Novaia Nicolaevca din raionul Ungheni. În cadrul proiectului „12 000 de  cetăţeni aprovizionaţi cu apă potabilă în 12 localităţi” , au fost construite 23 de km de apeduct şi o staţie de testare a apei, costul proiectului fiind de 24 de milioane 870 mii de lei, dintre care 21 de milioane 370 mii de lei a fost contribuţia FNDR, iar 3,5 milioane - contribuţia beneficiarilor.

Jurnaliştii au vizitat staţia de testare a apei şi gimnaziul din satul Mănoileşti unde apa deja curge din robinete.

Ion Negură, managerul proiectului spune că apa vine la staţia de testare din râul Prut, iar aici aceasta este supusă diferitor proceduri chimice, fiind transformată în apă potabilă: „Atât în comuna Mănoileşti, cât şi în celelalte sate beneficiare, apa este foarte aşteptată de locuitori, deoarece 95 % din apa din fântânile din regiune nu este de calitate. În prezent, de apă beneficiază şapte şcoli şi grădiniţe, dar sperăm că până la vară apa va ajunge şi în casele oamenilor, a rămas doar procedura de conectare a gospodăriilor, contorizarea acestora etc.”. 

Tatiana Caniţa, şefa gospodăriei comunale a gimnaziului Mănoileşti a vorbit despre beneficiile acestui proiect: „Pentru a pregăti bucate pentru cei 103 elevi din clasele primare care se alimentează la gimnaziu, trebuia să aducem cu căruţa zilnic, câteva butelii de apă de la fântânile din sat şi nu de la oricare, dar de la cele autorizate de specialişti. Era o procedură mai anevoioasă, dar acum ne este mult mai uşor, avem totul la îndemână”.

Unii jurnalişti care au vizitat aceste obiecte spun că sunt interesaţi de astfel de subiecte, deoarece aduc un beneficiu enorm cetăţenilor, care sunt şi ei interesaţi de dezvoltarea comunităţii lor. Maria Trifan, corespondent la Radio Moldova menţionează: „Oamenii sunt interesaţi de subiecte ce-i vizează nemijlocit, bunăstarea lor. Recent am realizat câteva emisiuni despre politicile de dezvoltare regională din Moldova, iar ascultătorii noştri telefonau, au adresat diverse întrebări, sau interesat despre diferite proiecte care contribuie la dezvoltarea comunităţii lor”.

Săptămâna viitoare jurnaliştii vor vizita câteva obiecte de dezvoltare regională din nordul şi sudul Moldovei.

Vizita a avut loc în cadrul proiectului „Sporirea vizibilităţii programelor de dezvoltare regională în mass-media audiovizuale”, finanţat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi în baza unui acord de parteneriat şi colaborare, semnat de API şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Мусоровозы выстроились в центре Бельц в ожидании премьер-министра
Грузовики с мусором выстроились на стоянке у завода "Рэут". Фото: С. Паскарь Около 10 гружённых мусором машин выстроились на стоянке в знак протеста против закрытия…
24 Mai 2018
Andrei Nastase: Vreau să fiu primarul tuturor și să lucrăm împreună pentru ceea ce ne unește: dragostea pentru Chișinău și nevoia unei vieți mai bune aici, la noi Acasă
DRAGII MEI, Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o în primul tur al alegerilor. Acest lucru mă onorează și mă obligă. Am trecut cu…
24 Mai 2018
(grafic) Profilul milionarilor din R. Moldova
Numărul milionarilor în R. Moldova este în creștere. Anul trecut, 1 792 de persoane au înregistrat venituri mai mari de un milion de lei. Cel…
Коммунальные службы Бельц предупреждают об отключениях
Фото из архива "СП" Коммунальные службы Бельц предупреждают об отключенияхОбъявления об отключениях и профилактических работах в муниципии Бельцы на ближайшие дни.
24 Mai 2018
VIDEO/ „Sunt dezgustat”. Roman Boțan și-a dat demisia din funcția de președintele a Comisiei securitate din Parlament
Orheianul Roman Boțan, membru PL și deputat în parlamentul RM, și-a dat astazi demisia din funcția de președintele a Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică…
24 Mai 2018
Бельцкая афиша на неделю: концерты, фестиваль, шоу
Фото иллюстративное: facebook.com/europedayinMoldova Бельцкая афиша на неделю: концерты, фестиваль, шоуАнонсы развлекательных и спортивных мероприятий с 25 по 31 мая.
24 Mai 2018
Instanța respinge contestația PAS privind legalitatea alegerilor în Jora de Mijloc. Tauber:„Justiția iarăși a triumfat”
Judecătoria Orhei a respins astăzi, 24 mai, contestația depusă de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Maia Sandu, privind legalitatea alegerilor de duminică din…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work