Consiliul de Presă a dat start Cluburilor de discuții în regiuni la tema eticii și a responsabilității jurnaliștilor. Prima întâlnire cu consumatorii de media a avut loc la Orhei, în incinta bibliotecii publice ”Alexandru Donici”. Președinta Consiliului de Presă Viorica Zaharia le-a explicat participanților care este rolul Consiliului și cum pot depune o plângere atunci când consideră că jurnaliștii sau instituțiile media se abat de la Codul deontologic și încalcă drepturile altor persoane. În următoarele luni, vor fi organizate dezbateri similare în alte orașe din țară, scopul întrunirilor fiind promovarea Consiliului de Presă ca structură națională de autoreglementare jurnalistică.
”Din păcate, situația la noi este de așa natură încât trebuie să instruim consumatorii de media pentru ca ei să știe unde pot denunța abaterile deontologice ale jurnaliștilor. Jurnalistul nu are dreptul să distorsioneze realitatea și este obligat să ofere și părerea persoanelor vizate în articol. De asemenea, este foarte important să vă informați din mai multe surse și să cunoașteți cine sunt proprietarii instituțiilor mass-media pentru a nu vă lăsa manipulați. Din păcate, multe din televiziuni aparțin persoanelor apropiate guvernării. Vă îndemn să fiți mai vigilenți când vă informați. Dacă observați materiale care discriminează sau pun în lumină negativă alte persoane fără a le oferi dreptul la replică, nu ezitați să ne contactați”, i-a îndemnat Viorica Zaharia.
”Avem nevoie de educație mediatică în localitățile rurale unde informație este mai puțină și lumea crede tot ce vede la televizor. Trebuie să urmărim mai multe posturi de televiziune ca să ne facem o imagine de ansamblu”, consideră una din participante, Ala Șendrea. ”Mă deranjează foarte mult că se pune accent pe știri despre accidente, incendii și nu pe știri pozitive. Ceea ce este foarte îngrijorător. Când văd așa știri schimb postul. La fel și pe online se întâmplă. Știrile politice sunt dezastruoase. Cel mai frumos este la rubrica showbiz”, este de părere Tatiana Arnăut. ”Dacă citesc o știre în internet și îmi trezește semne de întrebare, caut să mă informez și din alte surse”, a precizat Rodica Bulhac.
Președinta Consiliului de Presă le-a prezentat celor prezenți mai multe cazuri analizate în cadrul ședințelor Consiliului și le-a explicat cum pot depune o plângere pe pagina web a Consiliului de Presă.
Secretariatul Consiliului de Presă:
022 220996, secretariat@consiliuldepresa.md
Clubul de discuții a fost organizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.