en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Jurnaliștii de investigație semnalează cazuri de conflicte de interese, venituri și proprietăți nedeclarate. Ce se întâmplă mai departe?
Evenimentul de lansare a studiului „Reacția autorităților publice la faptele descrise de jurnaliștii de investigație referitoare la integritatea persoanelor cu funcții publice”
Foto: API

Investigațiile jurnalistice bine documentate prezintă dovezi clare de conflicte de interese sau nedeclararea de către persoanele cu funcții publice a unor venituri și proprietăți. Cu toate acestea, instituțiile abilitate ale statului, în primul rând Autoritatea Națională de Integritate (ANI), nu reacționează corespunzător la investigațiile de presă, iar persoanele vizate nu sunt sancționate, iar în unele cazuri au fost promovate în funcții. Aceste și alte constatări ale studiului „Reacția autorităților publice la faptele descrise de jurnaliștii de investigație referitoare la integritatea persoanelor cu funcții publice” au fost prezentate la o masă rotundă, desfășurată joi, 12 martie 2020, de API și portalul MoldovaCurata.md.

Studiul se referă la reacția autorităților la investigațiile jurnalistice la tema integrității persoanelor cu funcții publice, publicate în perioada iulie 2017 – iulie 2019 de patru echipe de jurnaliști de investigație: „Ziarul de Gardă”, MoldovaCurată.md, Anticorupție.md și RISE Moldova.

La începutul mesei rotunde, jurnalista Viorica Zaharia, una din autoarele studiului, a prezentat câteva studii de caz care îi vizează pe unii funcționari și demnitari care au încălcat regimul juridic al conflictului de interese, dar și cel al declarării averilor și intereselor personale. Este vorba despre ex-primarul de Căușeni, deputatul Grigore Repeșciuc, președinta raionului Fălești, Iraida Bânzari, deputatul Genadie Buza, fost președinte al raionului Hâncești, ex-deputatul Vladimir Plahotniuc ș.a. „Cu părere de rău, studiul confirmă o preocupare mai mult formală a instituțiilor de control și a celor de anchetă pentru faptele investigate de jurnaliști”, a subliniat V. Zaharia.

Despre lipsa unui angajament real al autorităților de a descuraja lipsa de integritate în serviciul public a vorbit și jurnalistul de investigație Victor Moșneag, un alt autor al studiului. El s-a referit la rezultatele cantitative ale cercetării: „În doar 15 din cele 26 de cazuri monitorizate au existat reacții din partea autorităților. Astfel, ANI s-a autosesizat sau a demarat controale în șapte cazuri, semnalate în investigațiile jurnalistice, inclusiv trei autosesizări (Vladimir Plahotniuc, Denis Guzun și Ștefan Șaptefraț), a mai reacționat la trei sesizări depuse de portalul MoldovaCurata.md (Vasile Ozun, Grigore Repeșciuc și Ghenadie Buza) și la o sesizare depusă de o persoană terță (cazul Nicolae Cornescu). Procuratura Generală/Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție și Consiliul Superior al Magistraturii au reacționat, prin autosesizări sau controale, în total la opt cazuri, semnalate în investigații jurnalistice. Într-un singur caz a fost aplicată sancțiune - cazul Grigore Repeșciuc (încălcarea regimului juridic al conflictului de interese), dar nici această sancțiune nu este definitivă, deoarece a fost atacată în instanța de judecată”. Victor Moșneag a remarcat că nicio persoană despre care au relatat jurnaliștii de investigație nu a fost demisă, doar una a fost suspendată din funcție, iar 10 au demisionat din alte motive. Totodată, două persoane vizate în investigații au fost promovate, iar patru au fost alese/realese în funcții publice.

Participanții la masa rotundă și-au exprimat opiniile despre reacțiile autoritățile abilitate ale statului la investigațiile jurnalistice. Jurista Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupție (CAPC), a menționat că în ultima jumătate de an CAPC a transmis către ANI peste 25 de sesizări, majoritatea fundamentate pe investigații jurnalistice: „Se pare că ANI este mai receptiv atunci când trebuie să inițieze controlul averilor, dar mai reticentă când se solicită inițierea controlului respectării regimului conflictelor de interese. În unele cazuri, ANI a reacționat cu o formulă standard: că verificarea prealabilă a datelor din declarațiile de avere și interese nu a identificat temeiuri pentru inițierea controlului. O asemenea situație este cel puțin stranie, or, verificarea prealabilă este o procedură care poate fi desfășurată de orice persoană care are acces la declarațiile de avere și interese. Inspectorii de integritate evită să asigure verificarea încrucișată a datelor în vederea identificării discrepanțelor. Asemenea reacții sunt descurajatoare”.

Șeful Direcției de evaluare, prevenire și implementare a politicilor în cadrul ANI, Viorel Sochircă, s-a referit la o serie de problemele care influențează eficiența activității ANI: „În primul rând, numărul mic de inspectori. O altă întrebare este cine verifică inspectorii de integritate, cine stabilește că ei au bănuieli rezonabile într-un caz sau altul, și dacă aceste bănuieli sunt corecte? Sperăm că modificările legislative pe care le-am propus și care sunt discutate la Ministerul Justiției, vor rezolva mai multe din problemele existente”.

Mariana Kalughin, expertă anticorupție, a remarcat însă alte cauze care periclitează activitatea ANI. „A venit timpul ca ANI să înceteze să se victimizeze și să înceapă să răspundă așteptărilor noastre. Pentru mine este evident motivul pentru care ANI nu întotdeauna se autosesizează la investigațiile jurnalistice. Este și din cauza unei aparente lipse de perspectivă a dosarului. De cele mai multe ori, controlul se pornește, din oficiu, doar dacă există, chiar la faza inițială, dovezi sigure ale încălcării. Iată de ce, dacă vrem reacție din partea ANI, va trebui s-o sesizăm expres. O altă problemă este politizarea activității organelor de drept. Dovadă în acest sens servește și pornirea întârziată a controlului în privința persoanelor care și-au pierdut influența și au încetat să fie protejate de sistem. Se întâmplă tocmai așa cum îmi spunea cândva un ofițer de investigații – la schimbarea puterii, dosarele de pe masa de lucru se pun în safeu, iar cele din safeu – pe masă”, a conchis M. Kalughin.

Prezent la masa rotundă, deputatul Vasile Năstase, vicepreședintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a subliniat că trebuie susținute inițiativele bune care vor duce la îmbunătățirea situației privind integritatea în serviciul public și a dat asigurări de susținere a jurnalismului de investigație.

La masa rotundă au participat și au luat cuvântul alți jurnaliști de investigație și reprezentanți ai autorităților.

În studiul „Reacția autorităților publice la faptele descrise de jurnaliștii de investigație referitoare la integritatea persoanelor cu funcții publice (iulie 2017 – iulie 2019)” sunt formulare și o serie de recomandări pentru instituțiile cu funcții de control, dar și pentru organizațiile neguvernamentale și instituțiile mass-media/jurnaliști, pentru a încuraja lupta cu corupția și a împiedica accederea în funcții publice a persoanelor lipsite de integritate. Studiul va fi transmis de API instituțiilor publice cu competențe anticorupție, partidelor politice, persoanelor vizate în cercetare, dar și altor instituții: biblioteci, universități etc.

Studiul este la a doua ediție, anterior fiind publicată o cercetare similară care viza reacția autorităților la investigațiile jurnalistice publicate în perioada 2014 – iunie 2017.

Studiul integral în limba română poate fi descărcat AICI. Concluziile și recomandările sunt disponibile și în limbile engleză și rusă.

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului “Advocacy pentru  promovarea integrității persoanelor cu funcții publice”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare.

Persoană de contact: Ion Mazur, e-mail: ion.mazur@api.md, telefon: 022 220995.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Evrei în GULAG
Prezentul material documentar are drept scop de a confirma că la capitolul „deportări sovietice”, alături de români basarabeni, ruși, ucraineni, găgăuzi, au avut de suferit…
27 Februarie 2021
Vaccinul donat de România ajunge astăzi la Chișinău
Cele 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca, oferite ca ajutor umanitar de către România Republicii Moldova, vor  fi aduse cu o aeronavă SMURD pe…
27 Februarie 2021
Graba poate strica treaba_ Ce s_a decis la Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președintă
Potrivit Președinției, dezbaterile pe primul subiect, au durat circa patru ore, iar șefa statului a anunțat că a solicitat Agenției Proprietății Pu
27 Februarie 2021
Бывший адвокат-«звезда» Валериан Мынзат после шести лет в тюрьме подал прошение об амнистии
Валериан Мынзат фигурировал в нескольких делах о мошенничестве. Но срок он отбывает пока только за мошенничество со страховкой. Фото: newsmaker.md Адвокат Валериан Мынзат, приговоренный к девяти…
27 Februarie 2021
4 дня спасатели искали тело девочки под водой, но не нашли. Сегодня проходят наземные поиски
27 февраля сотрудники Генерального инспектората по чрезвычайным ситуациям продолжат работу по поиску пропавшей 12-летней несовершеннолетней на реке Днестр недалеко от ... The post 4 дня…
Защитная экипировка против COVID-19, переданная Румынией: Что получат больницы в Гагаузии?
26 февраля началось распределение защитного снаряжения из партии гуманитарной помощи, пожертвованной правительством Румынии 19 февраля, которая состоит из индивидуального защитного ... The post Защитная экипировка…
Cum cetăţenii apreciază calitatea serviciilor publice şi relaţiile populaţiei cu autorităţile publice locale
Transparency International – Moldova (TI-Moldova) a desfăşurat o intervievare a locuitorilor din oraşele Cimişlia, Bălţi, Șoldănești și Criuleni pentru a afla opiniile şi experienţele acestora…
27 Februarie 2021
Primele doze de vaccin anti-COVID, promise de către președintele României, ajung astăzi, la amiază, la Chișinău
Astăzi, în jurul orei 14:00, la Chișinău va ajunge prima tranșă de 21 de mii 600 de doze de vaccin AstraZeneca, anunță Ambasada României în…
27 Februarie 2021
PSRM și Platforma DA, pe aceeași lungime de undă în privința unui guvern de tranziție
Deputații PSRM și cei ai Platformei Da au viziuni comune când este vorba despre depășirea actualului blocaj politic. Potrivit lor, în condițiile crizei economice și…
27 Februarie 2021
Planul de redresare post-COVID, adoptat de Camera Reprezentanților din SUA
Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat planul în valoare de 1 900 de miliarde de dolari al administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden pentru redresarea post-COVID,…
27 Februarie 2021
Președintele CEC: Un eventual scrutin parlamentar anticipat ne-ar costa 120 de milioane de lei
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, spune că instituția deja a făcut un calcul estimativ al unui eventual scrutin parlamentar anticipat. Șeful CEC spune că,…
27 Februarie 2021
Salvatorii continuă astăzi să o caute pe copila dispărută pe 23 februarie pe râul Nistru
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) vor continua astăzi, 27 februarie, să o caute pe fata de 12 ani, dată dispărută pe râul…
27 Februarie 2021
Test negativ la COVID-19, pentru intrarea pe teritoriul Republicii Moldova
Din 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat…
27 Februarie 2021
В Молдове одобрили третью вакцину против коронавируса — российский Спутник V
Российская вакцина одобрена в Молдове к применению наряду с вакциной от компаний Pfizer/BioNTech и AstraZeneca. Фото: stolica-s.su Агентство по лекарствам и медицинским изделиям Молдовы сообщило 26 февраля о регистрации российской…
27 Februarie 2021
Regim special de activitate: Școlile trec iar pe online
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis ieri seara, 26 februarie, de a institui un regim special de activitate la nivel național, în perioada…
27 Februarie 2021
Scutirile acordate persoanelor fizice. Ce s-a schimbat în anul 2021?
Fiecare contribuabil care are un venit anual impozabil mai mic de 360 de mii de lei are dreptul la o scutire personală, adică o sumă…
27 Februarie 2021
Maia Sandu: Procuratura este la etapa finală cu dosarul privind concesionarea aeroportului
Președintele Maia Sandu afirmă că procurorii sunt la etapa finală în ceea ce ține de dosarul cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, iar în…
27 Februarie 2021
Maia Sandu: Revenirea la prețurile plafon la carburanți este o soluție
Președintele Maia Sandu susține că, în contextul consecutivelor scumpiri la carburanți din ultima perioadă, se poate constata că acțiunile petroliștilor sunt concertate. În opinia sa,…
27 Februarie 2021
Sputnik V, autorizat de Agenția Medicamentului
Vaccinul rusesc împotriva COVID-19, Sputnik-V, a fost înregistrat oficial în Republica Moldova de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. De asemenea, au fost autorizate vaccinurile…
27 Februarie 2021
Сделайте мэрцишор своими руками и примите участие в весеннем призовом конкурсе «СП»
Самодельные мэрцишоры многих учили делать еще бабушки в детстве.  Фото иллюстративное: mama.md   Сделайте мэрцишор своими руками и примите участие в весеннем призовом конкурсе «СП» «СП»…
27 Februarie 2021
Dreptul la trei ore de pauză acolo unde munca nu se termină niciodată
În acest an, de Ziua Bolilor Rare, tot ce își doresc mamele copiilor care suferă de astfel de afecțiuni e să aibă parte de o…
27 Februarie 2021
Încă cinci persoane implicate în sustragerea banilor de pe carduri, reținute
Încă cinci persoane au fost reținute, fiind suspectate de sustragerea mijloacelor de pe cardurile bancare. Poliția anunță că unul din suspecți s-a dovedit a fi…
27 Februarie 2021
Incidentele din Zona de Securitate denotă neputința statului să asigure drepturile omului
Cristina Durnea, jurist și expert mass-media, spune că este regretabilă regularitatea cu care au loc cazuri de încălcare a drepturilor și libertăților omului de către…
27 Februarie 2021
Бывший судья Сергей Лебедюк признан виновным в вынесении незаконного решения
Еще один судья, фигурировавший в деле Ландромата, был признан виновным в вынесении решений, противоречащих закону. Решение было вынесено судьями суда ... The post Бывший судья…
Un iceberg de peste 1,2 km2 s-a desprins de Antarctica
Un iceberg de peste 1,2 kilometri pătrați s-a desprins de Antarctica. Acesta este mai mare de cinci ori decât Bucureștiul. Cercetătorii spun că fenomenul s-a produs…
27 Februarie 2021
Что будет с детсадами, торговыми центрами и транспортом после введения новых ограничений в Молдове
Власти продолжат контролировать, как транспортники соблюдают действующие требования по перевозке пассажиров. Фото из архива "СП" Что будет с детсадами, торговыми центрами и транспортом после введения…
27 Februarie 2021
Șase ani de la asasinarea opozantului rus Boris Nemțov
Astăzi, 27 februarie, se împlinesc șase ani de la asasinarea lui Boris Nemțov, care a fost unul dintre cei mai cunoscuți opozanți ruși. Nemțov a…
27 Februarie 2021
Salina de la Rezina. Afacerea care s-a dezvoltat datorită suportului UE
Nu e medic, dar a deschis o salină în orașul Rezina. Irina Bordian este antreprenoarea care a reușit cu suportul Uniunii Europene (UE) să-și dezvolte…
27 Februarie 2021
Либо тест на ковид, либо в карантин: Попасть в Молдову стало сложнее
Начиная с 5 марта люди, пересекающие границу Республики Молдова по пути въезда, будут обязаны предъявить результат отрицательного ПЦР-теста на COVID-19, ... The post Либо тест…
Vremea se schimbă. Lapoviță în nord și temperaturi mai mici cu peste 10 grade Celsius față de zilele trecute
Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi maxime de doar +8… +9 grade Celsius sau cu peste 10 grade mai puțin decât ieri. Mai mult,…
27 Februarie 2021
„Romanul meu istoric «Ard pădurile» va apărea în curând”
Tânăra scriitoare Paula Erizanu a luat Premiul pentru experiment literar „Gheorghe Iova – textuare“, ediția a II-a. Premiul constă în diploma realizată de artistul plastic…
27 Februarie 2021
Air Moldova a semnat un acord tehnologic pentru mai mulți ani cu o corporație din SUA
Potrivit Sabre, compania aeriană din Chișinău va utiliza soluțiile de comercializare, distribuție și ndeplinire ale Radixx pentru a se extinde n no
27 Februarie 2021
Вооружённый грабитель похитил двух собак у Леди Гаги. Певица пообещала $500 тыс., и животных вернули
Леди Гага — большая любительница собак и часто появляется с ними на публике. Фото: instagram.com/ladygaga Похищенные 25 февраля у американской певицы Леди Гаги два французских бульдога найдены целыми и невредимыми. Некая женщина…
27 Februarie 2021
„Grădinăritul ecologic înseamnă să cunoști ce se întâmplă în sol”
Interviu cu Ion Cazacu, inginer mecanic, pasionat de agricultură Ion Cazacu locuiește în Bălți. De specialitate este inginer mecanic, absolvent al Universității Agrare de Stat…
27 Februarie 2021
Noi presiuni asupra instituțiilor cu predare în limba română din stânga Nistrului
Managerii mai multor instituții cu predare în limba română din regiunea transnistreană au primit scrisori din partea administrației nerecunoscute de la Tiraspol în care li…
27 Februarie 2021
Noi restricții în Republica Moldova_ Studiile online, teatre închise și test negativ la frontieră
Aceasta ca urmare a faptului că n Republica Moldova ncepnd cusăptămna 3-a se atestă o creștere esențială a numărului cazurilor noi și creștereapond
27 Februarie 2021
Теплый субботний день прогнозируют синоптики
27 февраля в Молдове ожидается теплая погода. Согласно прогнозу метеорологов, на севере днем ожидается +5 градусов, ночью до +1. В ... The post Теплый субботний…
Opozantul rus Alexei Navalny ar fi fost plasat într-o colonie penitenciară situată în afara Moscovei
Opozantul rus Alexei Navalny ar fi fost plasat într-o colonie din afara Moscovei, unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare. Acest lucru…
26 Februarie 2021
Украина отменила решение о блокировке РБК и Livejournal
Национальная комиссия Украины, осуществляющая государственное регулирование в сфере связи и информатизации, в четверг сообщила интернет-провайдерам о необходимости заблокировать доступ к более чем ... The post Украина отменила…
Stoianoglo, despre ancheta Furtul miliardului: Un război cu figuranții dosarului, avocații lor, BNM și instanțele de judecată
Procurorul General Alexandr Stoianoglo a oferit în cadrul evenimentului de totalizare a activității Procuraturii pentru anul 2020 informații despre cum decurge examinarea dosarului „Furtul Miliardului”. …
26 Februarie 2021
DOC/ Alerte de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state
Alertele de călătorie au fost actualizate din nou, în contextul situației epidemiologice nefavorabile din R. Moldova. Unele țări mențin, în continuare, țara noastră în zona…
26 Februarie 2021
Se instituie regim de urgență în toată țara. Lecțiile se vor desfășura online, teatrele se închid
Se instituie regim de urgență în toată țara. Lecțiile se vor desfășura online, teatrele se închid. CNESP a decis să instituie regim de urgență în…
26 Februarie 2021
«Обед с другом»: готовим сердечки в сметанном соусе вместе с Игорем Горчаковым, ведущим игр Mind Games
Игорь Горчаков и Сергей Дробненький не только готовили, но и поговорили — об интеллектуальных играх и другом. Фото: Юрий Гагарин «Обед с другом»: готовим сердечки…
26 Februarie 2021
Hotărârea nr. 47 din 26 februarie 2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică
În temeiul art. 58 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice (Monitorul Oficial, 2009, nr. 67, art. 183), cu modificările ulterioare,…
26 Februarie 2021
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work