en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Jurnaliștii de investigație semnalează cazuri de conflicte de interese, venituri și proprietăți nedeclarate. Ce se întâmplă mai departe?
Evenimentul de lansare a studiului „Reacția autorităților publice la faptele descrise de jurnaliștii de investigație referitoare la integritatea persoanelor cu funcții publice”
Foto: API

Investigațiile jurnalistice bine documentate prezintă dovezi clare de conflicte de interese sau nedeclararea de către persoanele cu funcții publice a unor venituri și proprietăți. Cu toate acestea, instituțiile abilitate ale statului, în primul rând Autoritatea Națională de Integritate (ANI), nu reacționează corespunzător la investigațiile de presă, iar persoanele vizate nu sunt sancționate, iar în unele cazuri au fost promovate în funcții. Aceste și alte constatări ale studiului „Reacția autorităților publice la faptele descrise de jurnaliștii de investigație referitoare la integritatea persoanelor cu funcții publice” au fost prezentate la o masă rotundă, desfășurată joi, 12 martie 2020, de API și portalul MoldovaCurata.md.

Studiul se referă la reacția autorităților la investigațiile jurnalistice la tema integrității persoanelor cu funcții publice, publicate în perioada iulie 2017 – iulie 2019 de patru echipe de jurnaliști de investigație: „Ziarul de Gardă”, MoldovaCurată.md, Anticorupție.md și RISE Moldova.

La începutul mesei rotunde, jurnalista Viorica Zaharia, una din autoarele studiului, a prezentat câteva studii de caz care îi vizează pe unii funcționari și demnitari care au încălcat regimul juridic al conflictului de interese, dar și cel al declarării averilor și intereselor personale. Este vorba despre ex-primarul de Căușeni, deputatul Grigore Repeșciuc, președinta raionului Fălești, Iraida Bânzari, deputatul Genadie Buza, fost președinte al raionului Hâncești, ex-deputatul Vladimir Plahotniuc ș.a. „Cu părere de rău, studiul confirmă o preocupare mai mult formală a instituțiilor de control și a celor de anchetă pentru faptele investigate de jurnaliști”, a subliniat V. Zaharia.

Despre lipsa unui angajament real al autorităților de a descuraja lipsa de integritate în serviciul public a vorbit și jurnalistul de investigație Victor Moșneag, un alt autor al studiului. El s-a referit la rezultatele cantitative ale cercetării: „În doar 15 din cele 26 de cazuri monitorizate au existat reacții din partea autorităților. Astfel, ANI s-a autosesizat sau a demarat controale în șapte cazuri, semnalate în investigațiile jurnalistice, inclusiv trei autosesizări (Vladimir Plahotniuc, Denis Guzun și Ștefan Șaptefraț), a mai reacționat la trei sesizări depuse de portalul MoldovaCurata.md (Vasile Ozun, Grigore Repeșciuc și Ghenadie Buza) și la o sesizare depusă de o persoană terță (cazul Nicolae Cornescu). Procuratura Generală/Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție și Consiliul Superior al Magistraturii au reacționat, prin autosesizări sau controale, în total la opt cazuri, semnalate în investigații jurnalistice. Într-un singur caz a fost aplicată sancțiune - cazul Grigore Repeșciuc (încălcarea regimului juridic al conflictului de interese), dar nici această sancțiune nu este definitivă, deoarece a fost atacată în instanța de judecată”. Victor Moșneag a remarcat că nicio persoană despre care au relatat jurnaliștii de investigație nu a fost demisă, doar una a fost suspendată din funcție, iar 10 au demisionat din alte motive. Totodată, două persoane vizate în investigații au fost promovate, iar patru au fost alese/realese în funcții publice.

Participanții la masa rotundă și-au exprimat opiniile despre reacțiile autoritățile abilitate ale statului la investigațiile jurnalistice. Jurista Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupție (CAPC), a menționat că în ultima jumătate de an CAPC a transmis către ANI peste 25 de sesizări, majoritatea fundamentate pe investigații jurnalistice: „Se pare că ANI este mai receptiv atunci când trebuie să inițieze controlul averilor, dar mai reticentă când se solicită inițierea controlului respectării regimului conflictelor de interese. În unele cazuri, ANI a reacționat cu o formulă standard: că verificarea prealabilă a datelor din declarațiile de avere și interese nu a identificat temeiuri pentru inițierea controlului. O asemenea situație este cel puțin stranie, or, verificarea prealabilă este o procedură care poate fi desfășurată de orice persoană care are acces la declarațiile de avere și interese. Inspectorii de integritate evită să asigure verificarea încrucișată a datelor în vederea identificării discrepanțelor. Asemenea reacții sunt descurajatoare”.

Șeful Direcției de evaluare, prevenire și implementare a politicilor în cadrul ANI, Viorel Sochircă, s-a referit la o serie de problemele care influențează eficiența activității ANI: „În primul rând, numărul mic de inspectori. O altă întrebare este cine verifică inspectorii de integritate, cine stabilește că ei au bănuieli rezonabile într-un caz sau altul, și dacă aceste bănuieli sunt corecte? Sperăm că modificările legislative pe care le-am propus și care sunt discutate la Ministerul Justiției, vor rezolva mai multe din problemele existente”.

Mariana Kalughin, expertă anticorupție, a remarcat însă alte cauze care periclitează activitatea ANI. „A venit timpul ca ANI să înceteze să se victimizeze și să înceapă să răspundă așteptărilor noastre. Pentru mine este evident motivul pentru care ANI nu întotdeauna se autosesizează la investigațiile jurnalistice. Este și din cauza unei aparente lipse de perspectivă a dosarului. De cele mai multe ori, controlul se pornește, din oficiu, doar dacă există, chiar la faza inițială, dovezi sigure ale încălcării. Iată de ce, dacă vrem reacție din partea ANI, va trebui s-o sesizăm expres. O altă problemă este politizarea activității organelor de drept. Dovadă în acest sens servește și pornirea întârziată a controlului în privința persoanelor care și-au pierdut influența și au încetat să fie protejate de sistem. Se întâmplă tocmai așa cum îmi spunea cândva un ofițer de investigații – la schimbarea puterii, dosarele de pe masa de lucru se pun în safeu, iar cele din safeu – pe masă”, a conchis M. Kalughin.

Prezent la masa rotundă, deputatul Vasile Năstase, vicepreședintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a subliniat că trebuie susținute inițiativele bune care vor duce la îmbunătățirea situației privind integritatea în serviciul public și a dat asigurări de susținere a jurnalismului de investigație.

La masa rotundă au participat și au luat cuvântul alți jurnaliști de investigație și reprezentanți ai autorităților.

În studiul „Reacția autorităților publice la faptele descrise de jurnaliștii de investigație referitoare la integritatea persoanelor cu funcții publice (iulie 2017 – iulie 2019)” sunt formulare și o serie de recomandări pentru instituțiile cu funcții de control, dar și pentru organizațiile neguvernamentale și instituțiile mass-media/jurnaliști, pentru a încuraja lupta cu corupția și a împiedica accederea în funcții publice a persoanelor lipsite de integritate. Studiul va fi transmis de API instituțiilor publice cu competențe anticorupție, partidelor politice, persoanelor vizate în cercetare, dar și altor instituții: biblioteci, universități etc.

Studiul este la a doua ediție, anterior fiind publicată o cercetare similară care viza reacția autorităților la investigațiile jurnalistice publicate în perioada 2014 – iunie 2017.

Studiul integral în limba română poate fi descărcat AICI. Concluziile și recomandările sunt disponibile și în limbile engleză și rusă.

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului “Advocacy pentru  promovarea integrității persoanelor cu funcții publice”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare.

Persoană de contact: Ion Mazur, e-mail: ion.mazur@api.md, telefon: 022 220995.

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
Ce a făcut și ce nu face Bucureștiul pentru Basarabia
„…În lume sunt vreo 15-29 de milioane de curzi recunoscuți ca națiune, dar nu au stat. Pe când Republica Moldova este recunoscută pe hartă ca…
4 August 2020
Dosarul Metalferos_ percheziții la firme căpușe și 16 persoane reținute
Astfel au fost efcetuate 31 de percheziții la sediile firmelor-căpușe și intermediare din jurul companiei Metalferos, prin care erau achiziționate
4 August 2020
Новые подозреваемые по делу о фальсификации сертификатов COVID и трудовых договоров
Ряд обысков были проведены сегодня офицерами Главного территориального управления юга Национального центра по борьбе с коррупцией (НЦБК) и прокурорами по ... The post Новые подозреваемые…
Pentru sistemele moderne de iluminare stradală, orașele Ocnița și Cantemir au câștigat un premiu european pentru energie durabilă
Recent, două orașe din țară, unul de la nord – Ocnița, și altul de la sud – Cantemir, au fost decernate cu Premiul Uniunii Europene…
4 August 2020
Două partide vor fuziona. Un politician susține că va anunța la 27 august despre decizia de a „învinge” la prezidențiale
Formațiunea „Patria” și Partidul Nostru vor fuziona în curând, devenind „o mare familie prietenoasă”, a anunțat marți, 4 august, Renato Usatîi. Totodată, acesta a menționat…
4 August 2020
1-7 august: săptămâna Mondială a alăptării la sân. Mămicile din Ungheni optează pentru aceasta
În săptămâna 1-7 august Republica Moldova, alături de alte 175 de țări din lume, marchează Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA). Scopul acestei inițiative este de…
4 August 2020
Transferurile rapide vin direct în portmoneul tău
Vino la Moldova Agroindbank n perioada 31 iulie 30 septembrie ca să expediezi sau să primeşti bani de peste hotare n sumă de minimum 200…
4 August 2020
Депутат Односталко уведомил ANI относительно деклараций Михая Попшоя
Депутат от социалистов Владимир Односталко подал уведомление в Национальный орган по неподкупности и Государственную налоговую инспекцию. Уведомление касается, по словам ... The post Депутат Односталко…
Peste 30 de percheziții, la sediile firmelor-căpușe și intermediare din jurul „Metalferos”
Peste 30 de percheziții au fost realizate pe parcursul zilei de luni, 3 august, la sediile firmelor-căpușe și intermediare din jurul întreprinderii cu capital de…
4 August 2020
Trei fotbaliști, suspendați de FMF pentru o perioadă de un an pentru meciuri trucate: „Au acces interzis pe oricare stadion din R. Moldova”
Trei jucători de la echipa CSF „Speranța”, Oleksandr Nasonov, Guiganov Matvei și Bolun Mihail au fost suspendați pentru o perioadă de un an și tot…
4 August 2020
DOC/ Două direcţii din cadrul Consiliului Municipal Chişinău au fuzionat
Două direcţii din cadrul Consiliului Municipal Chişinău (CMC) au fuzionat. Este vorba despre Direcția generală comerț, alimentație publică și prestări servicii și Direcția generală economie,…
4 August 2020
Bărbatul care a spart ușa Guvernului cu buzduganul, trimis în judecată
Dosarul de învinuire a bărbatului care, în martie anul curent, a spart ușa Guvernului cu un buzdugan a fost finalizat și expediat în judecată. Informează…
4 August 2020
Pericolele aflării copiilor pe rețelele de socializare
Minorii sunt din ce în ce mai prezenți online și depind de rețelele sociale pentru a rămâne în contact cu …
4 August 2020
„O vacanță în siguranță” în format online
În această vară, proiectul „O vacanță în siguranță al Premier Energy Distribution se derulează într-un format nou: online. Starea de …
4 August 2020
Pro Moldova cere adoptarea stării excepționale în agricultură și convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului
Deputații din Pro Moldova solicită adoptarea stării excepționale în agricultură și aprobarea unor măsuri în susținerea agricultorilor afectați de secetă. În acest sens, liderul formațiunii…
4 August 2020
Платформа DA и PAS — фракции, в которых зарегистрировано наибольшее количество госпроектов. На последнем месте – ПП «ШОР»
Платформа DA и PAS оказались наиболее прилежными формированиями. Согласно статистика, парламентские фракции зарегистрировали большинство законопроектов. На третьем месте в рейтинге ... The post Платформа DA…
«Реформа юстиции – это то, без чего наша страна не имеет будущего». Сиркели об условном наказании за групповое изнасилование несовершеннолетней из Твардицы
К пяти годам условного наказания приговорили одного из участников группового изнасилования несовершеннолетней в Твардице. Как отмечает журналист Михаил Сиркели, все ... The post «Реформа юстиции…
LIVE/ Usatîi, după hotărârea CtEDO: Ne vom adresa la Procuratura Generală
Renato Usatîi consideră că Parlamentul ales în 2014 a fost nelegitim, iar după acesta, respectiv, și cel ales în 2019. Acesta a anunțat că se…
4 August 2020
Reacția lui Popșoi la solicitările depuse de Odnostalco la ANI și PG: „Caută nod în papură în declarațiile de avere a deputaților onești”
„Caută nod în papură în declarațiile de avere a deputaților onești”. Asta spune deputatul PAS, Mihail Popșoi, după ce deputatul socialist Vladimir Odnostalco, a anunțat…
4 August 2020
Генпрокуратура: по делу «Metalferos» задержали 16 человек и провели 31 обысков
По данным Генпрокуратуры, руководителей компании «Metalferos» подозревают в отмывании денег в особо крупном размере, мошенничестве и изготовлении поддельных документов. Фото: ziarulnational.md Обыски и задержания проводили прокуроры…
4 August 2020
LIVE: Заседание муниципального совета города Чадыр-Лунга
Заседание мунсовета Чадыр-Лунги Publiée par Nokta sur Mardi 4 août 2020 The post LIVE: Заседание муниципального совета города Чадыр-Лунга appeared first on nokta.
Ce soluție a găsit Germania pentru a redeschide școlile după pandemia de Covid-19, vedeți în materialul de mai jos
[caption id="attachment_51429" align="alignleft" width="300"] Foto: costmart.ro[/caption] Peste 150 mii de elevi din nordul Germaniei, landul Mecklenburg-Pomerania de vest, au revenit la școală pe 3 august.…
4 August 2020
StarNet anunță că va ataca în instanță decizia de amendare cu peste 2 milioane de lei, aplicată de Consiliul Concurenței
Providerul StarNet susține că va ataca în instanța de judecată decizia Consiliului Concurenței  prin care compania a fost acuzată de abuz de poziție dominantă și…
4 August 2020
Реакция Агентства публичной собственности на решение Стокгольмского арбитража по делу Avia Invest
Агентство публичной собственности (APP) отреагировало на решение Стокгольмского арбитража в отношении концессии Кишиневского международного аэропорта. 3 августа 2020 года Агентство ... The post Реакция Агентства…
Ce a făcut ministrul Economiei și Infrastructurii la groapa de împrumut din Cornești
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean a întreprins, în aceste zile, o vizită la groapa de împrumut din satul Cornești, raionul Ungheni. De aici sunt…
4 August 2020
Примар из Гагаузии проверяется Национальным органом по неподкупности. В чем обвиняют мэра
В период с 27 июля по 1 августа 2020 года Национальный орган по неподкупности (НОН) опубликовал отчеты об установлении нарушений ... The post Примар из…
După alegeri, viața din sat s-a oprit în loc
Satele mici, judecând după al nostru, trăiesc acum într-o izolare completă. După alegerile locale, viața s-a oprit. Nu vine nimeni de la autoritățile locale, nu…
4 August 2020
Dodon nu se va întâlni cu Putin în cadrul vizitei sale de la Moscova, anunță serviciul de presă de la Kremlin
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu planifică să aibă vreo întrevedere cu Igor Dodon, în timpul vizitei șefului statului moldovenesc la Moscova. Informația a fost transmisă…
4 August 2020
Партия Ренато Усатого выиграла в ЕСПЧ иск о снятии ее с выборов в 2014 году
По решению ЕСПЧ, Молдова должна выплатить партии Ренато Усатого 7,5 тыс. евро морального ущерба и 8 тыс. евро судебных издержек. Фото: facebook.com/RU1.md. По решению суда, Молдова обязана выплатить 15…
4 August 2020
Отличаете ли вы архитектурные стили? Призовая викторина
Проверьте свои знания в архитектуре и получите призы. Фото иллюстартивное: ex.co. Отличаете ли вы архитектурные стили? Призовая викторина «СП» совместно с заводом по производству окон и…
4 August 2020
Встретится ли Путин в Москве с Додоном. Ответ пресс-службы Кремля
Президент России Владимир Путин не планирует проводить встречу с президентом Молдовы Игорем Додоном, который прибыл 4 августа в Москву. «Такой ... The post Встретится ли…
DOC/ Încă un deputat socialist a depus o solicitare la ANI, PG și Fisc pentru a verifica declarațiile de avere și interese ale unui deputat PAS
Deputatul socialist, Vladimir Odnostalco, susține că a depus o sesizare la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Procuratura Generală (PG) și Serviciul Fiscal de Stat (Fisc),…
4 August 2020
ЕСПЧ оштрафовал Молдову по делу партии «Patria», снятую с парламентских выборов в 2014 году
Европейский суд по правам человека (ЕСПЧ) вынес решение по делу политической партии «Patria», которая была исключена из участия в парламентских ... The post ЕСПЧ оштрафовал…
5 persoane sunt învinuite de contrabandă cu mărfuri de larg consum aduse din Odesa
Cinci persoane au fost arestate (dintre care una în izolator și patru la domiciliu) într-un dosar de contrabandă în proporții deosebit de mari. Procuratura pentru…
4 August 2020
Населенные пункты Чадыр-Лунгского района, где (не) зафиксирован коронавирус
Сегодня проходит рабочее совещание Главного управления здравоохранения и социальной защиты АТО Гагаузия во главе с начальником управления Светланы Дулевой при ... The post Населенные пункты…
Grecia va începe să taxeze turiştii cu 20 de euro pentru serviciile medicale
Pentru prima dată, turiştii care intră în Grecia vor trebui să plătească în curând o suprataxă de 20 de euro pentru serviciile de sănătate oferite…
4 August 2020
В Фалештстком районе пьяный мотоциклист без прав сбил подростка
Полиция, прибывшая на место ДТП, установила, что виновник аварии был пьян. Фото иллюстративное: архив «СП» Подросток с различными травмами госпитализирован в районную больницу Фалешт. 04.08.2020 - 13:25
4 August 2020
Salariaţii care revin din vacanţe vor sta în carantină 14 zile din cont propriu
Angajaţii care au fost la odihnă peste hotare vor sta 14 zile în izolare din cont propriu. Concediu medical pentru carantină se eliberează doar salariaților…
4 August 2020
Studiu privind impactul măsurilor de sprijin din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii
FAO va elabora un studiu privind impactul măsurilor de sprijin din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Evaluarea, atât cantitativă, cât și…
4 August 2020
Atestăm o creștere a numărului de copii infectați cu COVID-19, ministru
Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, menționează că se atestă o creștere a numărului de copii infectați cu noul tip de coronavirus. Potrivit…
4 August 2020
Igor Dodon – o nouă vizită la Moscova
Igor Dodon – o nouă vizită la Moscova. Președintele Igor Dodon se află în vizită la Moscova pentru a discuta cu oficialii ruși despre intensificarea…
4 August 2020
Хулигана с булавой отдали под суд. Ветераны конфликта на Днестре не признали его за своего
Ветераны войны на Днестре не берут на себя ответственность за хулиганский поступок Василе Синигура, поскольку он не участвовал в конфликте. Фото: NewsMaker Речь о анифестанте,…
4 August 2020
Граждане Молдовы смогут сообщать о случаях, когда радиостанции и телеканалы транслируют контент, не совместимый с требованиями журналистской этики
С 30 июля граждане Республики Молдова смогут сообщать о случаях, когда радиостанции и телеканалы транслируют контент, не совместимый с требованиями ... The post Граждане Молдовы…
Maria Mocanu // Umanitatea nu stă pe spatele unei țestoase
Oare unde ne-am afla astăzi dacă nu ar fi existat rebelii care au pus la îndoială toate câte le spuneau părinții, tradițiile, obiceiurile și prietenii;…
4 August 2020
Încă doi suspecţi în dosarul penal deschis pentru fraude cu certificate COVID-19 și contracte false de muncă, la punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti-Galaţi
Mai multe percheziţii au fost efectuate marți, 4 august, de către ofiţerii Direcţiei generale teritoriale Sud a CNA şi procurori în dosarul traversării punctului de…
4 August 2020
Между легковушкой и грузовиком. Узнай марку пикапа по картинке! Тест «СП»
Ответьте на 7 несложных вопросов нашей викторины и получите приз! Фото pixabay.com Между легковушкой и грузовиком. Узнай марку пикапа по картинке! Тест «СП» «СП» проводит конкурс…
4 August 2020
Мужчина с диагнозом COVID-19 разыскивается полицией. Он сбежал из больницы в Чимишлии
68-летний мужчина, госпитализированный с диагнозом COVID-19 в районную больницу Чимишлии, объявлен в розыск после того, как он покинул учреждение. Информацию ... The post Мужчина с…
CtEDO i-a dat câștig de cauză Partidului „PATRIA”, exclus din cursa electorală în 2014 din lista căruia făcea parte și Renato Usatîi
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a emis hotărârea în dosarul Partidului Politic „PATRIA”, din lista căruia făcea parte și Renato Usatîi, prin care formațiunea…
4 August 2020
Reacția APP la decizia Curții Internaționale de Arbitraj de la Stockholm în cazul Aeroportului Chișinău: „Este o măsură provizorie emisă de un singur arbitru”
Reprezentanții Agenției Proprietăți Publice (APP) au emis marți o notă informativă prin care menționează că la data de 3 august 2020, instituția a fost informată…
4 August 2020
Energia electrică se va ieftini. Vedeți de când
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și a aprobat reducerea tarifelor și prețurilor reglementate pentru energia electric, informează…
4 August 2020
Мужчина, разбивший булавой дверь в здание правительства, предстанет перед судом
Прокуратура муниципия Кишинев информирует о завершении и отправке в суд дела по обвинению человека, который в марте 2020 года разбил ... The post Мужчина, разбивший…
Результаты обысков по делу «Metalferos»: Задержаны 16 человек, включая четырех полицейских
Генеральная прокуратура совместно со Службой информации и безопасности при поддержке Службы внутренней защиты и борьбы с коррупцией провела в течение ... The post Результаты обысков…
«Это может быть самым дорогостоящим и болезненным провалом в истории Республики Молдова»: Мунтяну о деле Avia Invest в Стокгольме
Председатель Комиссии по контролю за государственными финансами Игорь Мунтяну утверждает, что решение Стокгольмского арбитража по делу Avia Invest «логично и ... The post «Это может…
На центральной магистрали Бельц столкнулись маршрутка и машина автошколы — фотофакт
Полиция разбирается в этом случае.  На центральной магистрали Бельц столкнулись маршрутка и машина автошколы — фотофакт Авария произошла около 11 утра на перекрёстке улиц Штефана…
4 August 2020
VIDEO/ Detalii de la procurori despre perchezițiile din dosarul „Metalferos”: 16 persoane reținute, printre care și 4 polițiști
16 persoane, printre care și 4 polițiști din cadrul Direcției Investigare a Fraudelor Economice a INI, au fost reținute luni, 3 august, în urma acțiunilor…
4 August 2020
Fiind nemulțumit de îngrijirile medicale ce i se oferă, un bărbat infectat cu COVID-19 a fugit din spitalul din Cimișlia: Pacientul, căutat de Poliție
Un bărbat în vărstă de 68 de ani, originar din satul Selemet, raionul Cimișlia, fiind infectat cu COVID-19 și internat în spitalul raional, a fugit…
4 August 2020
Tranzacţia săptămânii_ Gigantul Vetropack preia cea mai mare fabrică de sticlă din Moldova
Această nouă completare a grupului Vetropack, care cuprinde două unități operaționale separate (Glass Container Company și Glass Container Prim), v
4 August 2020
Reportaj FOTO / Velotur prin țară. De la nord la sud
  Startul turului cu bicicleta a fost dat ieri, 3 august. Acesta are și un solgan - „A vedea Imposibilul”. Organizatorii și sponsorii veloturului sun…
4 August 2020
Авария со смертельным исходом в Кирсово: водитель сбил 62-летнего жителя села, он скончался в больнице из-за полученных травм
Вчера, 3 августа 2020 года, примерно в 18:00 часов, 37-летний житель мун.Комрат управляя, а/м «Тойота Авенсис» и двигаясь по ул. ... The post Авария со…
Контрабанда на миллионы с «Седьмого километра». Группировку отслеживали прокуратура, таможня и СИБ
Контрабандисты задержаны с поличным при передаче товара. Фото: ПБОПОД Операция проводилась офицерами прокуратуры по борьбе с организованной преступностью и особым делам  совместно с сотрудниками Таможенной службы и Службы информации и безопасности. 04.08.2020 -…
4 August 2020
(ФОТО) 5 человек арестованы по обвинению в контрабанде с одесского рынка «КМ7» на сумму более 1 миллиона леев
Преступная деятельность обвиняемых была задокументирована в течение последних нескольких месяцев, в течение которых был установлен режим работы членов группировки, маршрутов ... The post (ФОТО) 5…
Министр здравоохранения Виорика Думбрэвяну объявила о росте числа детей, заболевших коронавирусом
Министр здравоохранения, труда и социальной защиты Виорика Думбрэвяну объявила о резком росте числа детей с коронавирусом. В этом контексте сегодня, ... The post Министр здравоохранения…
Rata de testare a pacienților la coronavirus a crescut cu 16.5%, săptămâna trecută
Rata de testare a pacienților la coronavirus a crescut cu 16.5%, săptămâna trecută, menționează agora.md Totul după ce au fost efectuate 9.289 de teste primare,…
4 August 2020
Еще два отделения для больных коронавирусом активированы в Молдове
Начиная со вчерашнего дня, пациенты, инфицированные COVID-19, с легкими формами заболевания, отвечающими критериям госпитализации, будут проходить лечение в Яловенской районной ... The post Еще два…
Sărbătoare mare astăzi: Sfântul Foca. Tradiții și obiceiuri
Pe 4 august (23 iulie – stil nou), este pomenit Sfântul Sfințit Mucenic Foca, episcopul de la Sinopi. NOTĂ: Sfântul Mucenic Foca a trăit în…
4 August 2020
Un nou coridor de tranzitare a teritoriului Moldovei, funcţional din 3 august
Noul coridor de tranzitare a teritoriului Republicii Moldova, „Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva-Mamalîga, rutier”, este instituit pe lângă cele existente şi este funcţional de…
4 August 2020
În drum spre Federația Rusă, președintele Dodon anunță că merge în vizită la Moscova
Acum câteva minute președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat că merge în vizită de lucru la Moscova. Anunțul a fost făcut de Dodon printr-o…
4 August 2020
FOTO / Femeia SPIA (Sigură, Puternică, Integră, Ambițioasă). Un proiect pentru femeile MAI
La Ungheni, a fost lansat proiectul Femeia SPIA (Sigură, Puternică, Integră, Ambițioasă). Astfel, 20 de femei, reprezentante ale Ministerului Afacerilor Interne au participat, pe 30iulie,…
4 August 2020
Новые местные выборы 6 сентября: ЦИК объявляет крайний срок для регистрации кандидатов в примары
Центральная избирательная комиссия объявляет, что в четверг, 6 августа 2020 года, крайний срок подачи / получения документов для регистрации кандидатов ... The post Новые местные…
Consolidarea capacităților organizațiilor angajate în lanțul valoric al agriculturii ecologice
Cerere de exprimare a interesului pentru suport n consolidarea capacităților organizațiilor care activează n lanțul valoric al agriculturii ecologi
4 August 2020
Detalii de la MSMPS despre decesul medicului de familie, Ala Gortolomei: La momentul îmbolnăvirii, lucrătoarea medicală se afla în concediu
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) confirmă decesul medicului de familie, Ala Gortolomei, în vârstă de 65 de ani, în urma complicațiilor provocate de…
4 August 2020
Concurs de granturi în contextul intervențiilor împotriva COVID_19
People in Need Moldova n parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe anunță un Concurs de selectare a partenerilor locali, bene
4 August 2020
Санузлы в лицее села Дезгинжа нуждаются в ремонте. Из госбюджета будет выделено 150 тысяч леев, остальную сумму выплатит примэрия
23 июля 2020 года состоялось заседание специализированной комиссии по бюджету, в рамках которого выступила директор лицея села Дезгинжа Евгения Томайлы, ... The post Санузлы в…
Cursul valutar pentru 4 august. Cât costa euro și dolarul
Cursul valutar pentru 4 august. Cât costa euro și dolarul? Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru ziua de azi, 4 august, cursul oficial de…
4 August 2020
FOTO/ Operațiune SIS-Vamă-PCCOCS: percheziții la 14 adrese, cinci persoane, arestate și marfă de peste 1 mln de lei – confiscată
Cinci persoane cu vârstele cuprinse între 25 și 39 de ani au fost arestate preventiv sâmbătă, 1 august, într-un dosar de contrabandă în proporții deosebit…
4 August 2020
В Кишинёве спасатели пришли на помощь пенсионеру. Он хотел спрыгнуть с высоты
Спасатели отговорили мужчину прыгать и помогли ему вернуться в квартиру. Фото: ГИЧС 84-летний мужчина вылез на козырек балкона и держался руками за окно. 04.08.2020 - 10:47
4 August 2020
(ФОТО) Мужчина из столицы хотел спрыгнуть с 3 этажа. Спасателям удалось его спасти
84-летний мужчина из столицы хотел выброситься с третьего этажа многоквартирного дома на улице Николая Димо. Сотрудники Генерального инспектората по чрезвычайным ... The post (ФОТО) Мужчина…
Dosarul bărbatului care a spart ușa Guvernului cu un buzdugan, trimis în judecată. Procuratura: „În acțiunile acestuia procurorii au reținut comiterea infracțiunii de huliganism”
Bărbatul care pe data de 2 martie curent a spart ușa Guvernului cu un buzdugan, în timpul protestului veteranilor războiului de pe Nistru, va apărea…
4 August 2020
Игорь Додон в Москве. Он намерен возобновить переговоры о получении кредита в 200 млн евро для Молдовы
Президент Молдовы Игорь Додон прибыл с кратким рабочим визитом в Москву. Одна из целей — переговоры по получению кредита для ... The post Игорь Додон…
В Молдове самый низкий уровень финансовой поддержки населения и бизнеса в Юго-Восточной Европе
В исследовании фигурируют 11 стран региона. Фото иллюстративное: pixabay.com Налоговые и финансовые меры правительства Молдовы для борьбы с COVID-кризисом значительно уступают мерам в остальных странах…
4 August 2020
Prezintă-ți produsele în cadrul pavilionului Republicii Moldova la Expo 2020 Dubai
Se anunță concurs de selectare pentru prezentarea Republicii Moldova în cadrul Expoziției Mondiale ”Expo 2020  Dubai” a produselor ce vor fi comercializate pe parcursul Evenimentului…
4 August 2020
Angajații care revin în țară de la odihnă, vor sta 14 zile în autoizolare din cont propriu
Angajații care revin în țară de la odihnă, vor sta 14 zile în autoizolare din cont propriu. Asta se arată într-un document emis pe 31…
4 August 2020
10 localități din raioanele Ungheni și Nisporeni vor avea acces la o infrastructură rutieră modernă
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a inspectat lucrările de construcție a drumului Pârlița-Bălănești-Seliște (Coridorul 13) și condițiile de exploatare a Gropii de împrumut din…
4 August 2020
(doc) Граждане, которые отправились в отпуск за границу, по приезду в Молдову, обязаны провести в самоизоляции 14 дней
В настоящее время все граждане, возвращающиеся в Молдову  из-за рубежа, обязаны провести в самоизоляции две недели. Это правило также касается ... The post (doc) Граждане,…
LIVE/ Consilierii municipali, în ședință extraordinară
Consiliul Municipal Chișinău (CMC) se întrunește marți, 4 august, în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi sunt înregistrate 40 de chestiuni ce cuprind 107 proiecte…
4 August 2020
Greșeala procurorului Vinițchi
Procurorul Pavel Vinițchi din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) a lăsat în libertate un tânăr învinuit de trafic de droguri, deși…
Se încinge lupta pentru supremație
S-a configurat, după șase etape disputate, tripleta liderilor din cadrul Diviziei Naționale la fotbal. Supremația o deține formația Sheriff Tiraspol, care nu numai că nu…
За последние сутки в Молдову прибыли более 9 тысяч человек
За последние 24 часа в пунктах пересечения границы поток людей составил 13 344 пересечения. На пути в Молдову было зарегистрировано ... The post За последние…
Care este cota ÎMM în economia țării_ în 9 raioane peste 80% din venituri sunt obținute de ÎMM
Numărul persoanelor care au activat n MM n 2019 a crescut cu circa 7.800 și a constituit 335.800, deținnd 61,6% din numărul total de persoane…
4 August 2020
Încă un medic a fost răpus de COVID-19
Încă un medic a fost răpus de COVID-19. Este vorba despre medicul de familie Ala Gortolomei, care activa în cadrul Centrului de Sănătate Țaul din…
4 August 2020
В Комратской больнице на фоне COVID-19 скончались 2 пациента
В Гагаузии число заболевших коронавирусом жителей достигло 1628 человек. 3 августа в автономии было выявлено 2 новых случая заболевания COVID-19. ... The post В Комратской…
Încă două instituții medicale, activate pentru pacienții infectați cu COVID-19. Ministra Sănătății: „Atestăm o creștere a numărului de copii infectați”
Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Viorica Dumbrăveanu, anunță că începând cu ziua de luni, 3 august, pacienții infectați cu COVID-19, cu forme ușoare…
4 August 2020
За 7 месяцев этого года в Государственный бюджет поступило более 22 млрд. леев
Государственная налоговая служба за семь месяцев 2020 года собрала 22,5 млрд. леев в Национальный публичный бюджет. В сравнении с прошлым ... The post За 7…
Polonia amendează Gazprom cu 57 de milioane de dolari din cauza proiectului Nord Stream 2
Autoritatea de Concurenţă din Polonia (UOKiK) a anunţat luni că a amendat grupul rus Gazprom cu 213 milioane zloţi (57 milioane de dolari) din cauza…
4 August 2020
Где брать разрешение, чтобы отдохнуть в приграничной зоне и не получить штраф?
Чтобы спокойно отдохнуть на водохранилище в Костештах, нужно специальное разрешение. Фото: Виктор Цыбуляк Где брать разрешение, чтобы отдохнуть в приграничной зоне и не получить штраф? Отдыхающим…
4 August 2020
Moda din Moldova, pe timp de pandemie
Pandemia a schimbat modul de viață al multor locuitori din Republica Moldova. Mulți artiști și-au contramandat evenimentele, o parte din restaurante și-au sistat definitiv activitatea,…
Около 11,9 млрд леев собрала таможенная служба в госбюджет за 7 месяцев
Поступления таможенной службы за первые 7 месяцев этого года составили около 11,9 млрд леев, в июле в госбюджет было собрано ... The post Около 11,9…
Încă un medic din R. Moldova s-a stins: colegii de breaslă anunță că doctorul a fost răpus de Covid-19
Încă un medic din R. Moldova a decedat luni, 3 august, iar colegii de breaslă anunță că doctorul a fost răpus de noul coronavirus. Victima…
4 August 2020
Peste 9 mii de cetățeni au intrat în R. Moldova, în ultimele 24 de ore
Reprezentanții Poliției de Frontieră au anunțat marți dimineață că în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13…
4 August 2020
4 августа воздух прогреется до 32-х градусов тепла
Во вторник, 4 августа, на территории страны будет жарко. Синоптики объявили «желтый код» метеопасности. Температура воздуха сегодня составит от +27 ... The post 4 августа…
Сегодня евро и доллар подешевеют в цене
Сегодня и доллар и евро подешевеют в цене. Согласно данным НБМ, доллар стоит 16.67 леев, а евро 19.54 леев. В ... The post Сегодня евро…
159 de noi cazuri de Covid-19 în Italia: 3 cazuri importate din România confirmate în regiunea Lazio
Italia a înregistrat luni 12 noi decese provocate de COVID-19, ridicând astfel bilanţul victimelor la 35.166, în timp ce numărul noilor cazuri de infectare confirmate…
4 August 2020
România: Masca de protecție devine obligatorie în București. Spațiile vizate de autorități
Masca de protecție devine obligatorie de mâine în București, capitala României, în aer liber nu doar în Centrul Vechi, ci în toate zonele aglomerate, în piețe,…
3 August 2020
Alegeri locale noi 2020: CEC anunță termenul limită pentru depunerea actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar
Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) anunță că joi, 6 august 2020, este termenul limită de depunere/recepționare a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar în…
3 August 2020
Tabel/ Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 1 august 2020. Distribuția pe raioane
Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au anunțat luni, 3 august, că numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de…
3 August 2020
Declarație ONU: În 30 de ani pe Pământ, pădurile au dispărut pe o suprafață de dimensiunea Libiei
Din 1990 până în 2020, suprafața împădurită a lumii a scăzut cu 178 de milioane de hectare, aproximativ dimensiunea Libiei, cu toate acestea, procesul de…
3 August 2020
VIDEO/ Noul pod din Genova, inaugurat după 2 ani de la tragedia în care 43 de oameni au murit: „Este un simbol al unei noi Italii”
Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a afirmat luni că inaugurarea noului pod din oraşul italian Genova, care îl înlocuieşte pe cel care s-a prăbuşit în urmă…
3 August 2020
Forbes назвал самых богатых звезд российского шоу-бизнеса. В тройке лидеров Шнуров, Крид и Билан
Журнал Forbes опубликовал рейтинг 20 звезд российского шоу-бизнеса с самыми высокими доходами. Для расчета изданием принимались во внимание доходы, полученные артистами с 1 мая 2019 года ... The post Forbes назвал…
A fost selectat biroul de avocați care va apăra interesele R.Moldova în fața Komaksavia Airport Invest Ltd la Tribunalul de la Stockholm
Ministerul Justiției a selectat astăzi biroul de avocați care va reprezenta Republica Moldova în cazul proceduri în arbitraj inițiată de compania Komaksavia Airport Invest Ltd…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work