en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Jurnalişti instruiţi în reflectarea subiectelor despre utilizarea fondurilor publice
Trainingul „Reflectarea subiectelor despre utilizarea fondurilor publice”
Foto: API

La 26 octombrie a.c., API a organizat un training pentru jurnalişti cu tema „Reflectarea subiectelor despre utilizarea fondurilor publice”. Participanţii au fost instruiţi de către un jurnalist de investigaţii şi de un jurist cum să relateze despre cazuri de eventuale delapidări a fondurilor publice de către autorităţi.

La eveniment au participat 17 jurnalişti, iar traineri au fost Alina Radu, directoarea săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă” şi Vitalie Zama, avocat, A.O. „Juriştii pentru Drepturile Omului”.

Alina Radu i-a învăţat pe participanţi cum să identifice subiecte de investigaţie şi să reflecte gestionarea incorectă sau ineficientă a mijloacelor financiare de către funcţionarii publici.

Jurnaliştii prezenţi la training au fost antrenaţi în diverse exerciţii practice, astfel propunând titluri de eventuale investigaţii jurnalistice care ar elucida ilegalităţi privind banii publici. Vitalie Zamă le-a prezentat jurnaliştilor prevederi legislative care îi pot ajuta în procesul de investigare a cazurilor de eventuale ilegalităţi financiare comise de autorităţile publice.

Avocatul le-a sugerat participanţilor ca atunci când primesc de la autorităţi un refuz verbal privind cheltuirea fondurilor publice, să meargă pe căi legale şi să întocmească o scrisoare oficială prin care să solicite informaţia necesară.

Ianina Spinei, reprezentanta Transparency International-Moldova, a specificat în cadrul evenimentului că pentru a nu lăsa loc de bănuieli în cheltuirea banului public, autorităţile trebuie să desfăşoare o activitate transparentă. Ea le-a prezentat jurnaliştilor ultimul studiu, realizat de către instituţia pe care o reprezintă, privind transparenţa paginilor web ale autorităţilor publice.

Jurnaliştii prezenţi la training au fost mulţumiţi de cunoştinţele acumulate în cadrul acestui seminar. Svetlana Cernov, reporteră la ziarul „Est Curier” a afirmat că va aplica în practică prevederile legislative menţionate la training. „Seminarul mi-a oferit informaţii utile despre modul în care depistăm banii publici „ascunşi” în formulările vagi ale autorităţilor publice, învăţându-ne cum să scriem corect despre astfel de subiecte”, a spus participanta.

Maria Ţurcanu, directoarea ziarului „Ecoul Nostru”, a specificat că pentru un jurnalist este foarte important să ştie ce acte juridice obligă autorităţile să prezinte, într-un mod transparent, fondurile şi cheltuielile publice.

Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea bunelor practici de monitorizare a procesului decizional la nivel local” implementat de API cu suportul financiar al Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros- Moldova.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work