en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Jurnaliști din presa regională au primit recomandări utile pentru a realiza dezbateri politice profesioniste
Trainerul Dorin Scobioală explică participanților tehnici de filmare în studio
Foto: API

Vineri, 24 mai 2019, API a desfășurat încă o instruire la tema filmării și montării dezbaterilor politice pentru redacțiile regionale, după ce anterior a avut loc un training cu aceeași tematică. Programul a avut un caracter practic și s-a bazat pe analiza dezbaterilor electorale, realizate de jurnaliști în circumscripțiile uninominale în timpul ultimei campanii electorale pentru alegerea Parlamentului Republicii Moldova.

Participanții de la 9 redacții regionale au parcurs împreună cu expertul Dorin Scobioală etapele pre- și post-producție a dezbaterilor TV: amenajarea platoului și a fundalului, lumini, sunet, greșeli în vestimentație ale prezentatorului și invitaților. În baza acestor criterii, participanții au analizat mai multe dezbateri politice realizate de redacțiile regionale din Cimișlia, Comrat, Soroca, Cahul, Glodeni, Ungheni, Căușeni și Basarabeasca.

Vadim Șterbate, reporter la ziarul Observatorul de Nord din Soroca, a precizat că analiza dezbaterilor a fost o lecție practică foarte importantă: „Pentru Observatorul de Nord, care are și versiune electronică, sunt importante produsele multimedia. Alegerile au trecut, dar vin și altele, astfel vom învăța din greșelile noastre și a celorlalți colegi, pentru ca dezbaterile electorale pe care le vom organiza pe viitor să fie și mai bune”.

Dorin Scobioală i-a încurajat pe participanți să găsească soluții cu bani puțini pentru decorul studioului, să aibă grijă la culorile vestimentației atât a moderatorilor, cât și a invitaților. Colaboratorii redacțiilor regionale au testat posibilitățile tehnice de filmare a unei dezbateri video cu telefonul mobil și au făcut schimb de idei și programe online gratuite pentru cronometrare.

Agenda trainingului a inclus și subiecte legate de moderarea dezbaterilor, iar în acest sens Dorin Scobioală le-a recomandat moderatorilor să se pregătească serios pentru fiecare rundă de dezbatere, studiind programele electorale ale candidaților, documentându-se minuțios despre fiecare candidat și adresându-le acestora întrebări incomode de interes public.

Ana Dmitrieva, reporteră la portalul Nokta.md din Comrat, afirmă că instruirea a fost utilă pentru dezvoltarea ulterioară a site-ului, iar sfaturile trainerului și ale colegilor vor ajuta la îmbunătățirea calității filmării dezbaterilor. „Am analizat părțile bune și mai puțin bune ale dezbaterilor și procesului de filmare, ni s-au sugerat soluții tehnice inovative de filmare cu telefonul mobil, de amenajare a platoului, care ne vor ajuta să realizam dezbateri politice profesioniste și să creștem numărul vizitatorilor pe site-ul nostru”, a spus A. Dmitrieva.

Programul de instruire a avut loc în cadrul proiectului „Campanie de informare şi educație electorală în regiuni privind alegerile parlamentare”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanțat de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată



The english version of site is out of work