en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Jurnalismul de investigație, de la teorie la practică
Societatea are nevoie ca de aer de jurnalism investigativ, pentru a se întări din punct de vedere democratic. Lansarea manualului. Chişinău, 15 mai 2018.
Foto: API

Centrul pentru Jurnalism Independent, București, a lansat, cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate și Asociației Presei Independente din Republica Moldova, manualul “Jurnalismul de investigație, de la teorie la practică” realizat de jurnaliștii Vlad Stoicescu, Ovidiu Vanghele, cu contribuția lui Vitalie Călugăreanu.

Manualul este scris “ ne-academic”, evitând definiții rigide. În realizarea lui, autorii s-au raportat permanent la experiențe practice. Au discutat pentru realizarea acestui ghid cu trei dintre cei mai importanți autori de anchete jurnalistice de pe piața media românească: Emilia Șercan, Luiza Vasiliu și Andrei Ciurcanu.

Manualul este un instrument util jurnaliștilor, dar este și o fereastră deschisă ne-profesioniștilor, activiștilor, cetățenilor, cititorilor în ultimă instanță, către specificul muncii jurnalistului de investigație. Într-o lume în care accesul la internet a transformat radical nu doar felul în care interacționăm unii cu alții, ci și granițele profesiilor noastre, uneltele jurnalismului s-au democratizat. Aproape oricine poate publica astăzi informații într-un format jurnalistic. Nu de puține ori, însă, ceea ce este împachetat ca jurnalism nu este, de fapt, jurnalism.

Acest manual încearcă, în ultimă instanță, să apropie două lumi care par să se despartă tot mai mult. Pe de o parte, jurnaliștii de investigație sunt văduviți în mod constant de resursele necesare muncii lor. Financiar, redacțiile media sunt tot mai sărace, peste tot în lume. Pe de altă parte, societatea – care are nevoie ca de aer de jurnalism investigativ, pentru a se întări din punct de vedere democratic – e tot mai fragmentată (și pe alocuri debusolată) de rapiditatea răspândirii informațiilor de orice fel, indiferent dacă au sau nu bază factuală. Într-o lume în care exemplele de bună practică în jurnalism sunt tot mai puține, publicul cititor și-a pierdut o parte din capacitatea de a diferenția. O informație neverificată care se poate publica în câteva minute nu e totuna cu o informație a cărei validare necesită zile sau săptămâni întregi. Adesea procesul pe care îl parcurge publicarea unei anchete de presă e extrem de anevoios.

Despre aceste metode specifice jurnalismului de investigație scriu autorii. acestui manual. “O facem pentru că – spunem noi – servim o nevoie care nu va trece. Este nevoia societăților democratice de a ști ce se întâmplă împotriva interesului public. De a putea corecta aberațiile sistemice, precum corupția sau criminalitatea organizată. Și de a tezauriza într-un fel fiecare moment în care societatea, fiind într-un fel, a devenit în alt fel ca urmare a jurnalismului de investigație. Indiferent de cum se exprimă această nevoie – în formă tipărită odată, tot mai mult în format digital astăzi –, ea va rămâne o genă a epocii noastre”, scriu Vlad Stoicescu și Ovidiu Vanghele.

Jurnalismul de investigație se reinventează la rândul său pentru a face față acestei schimbări. Uneltele digitale aflate la dispoziția reporterilor și editorilor sunt nenumărate.

“Lumea se schimbă. Însă nu de tot. Unele lucruri rămân. Credem că pentru totdeauna”.

Manualul “Jurnalismul de investigație, de la teorie la practică” poate fi accesat aici.
Varianta tipărită a manualului poate fi ridicată la sediul Asociației Presei Independente – Chișinău, str. București 41/5 (pentru informații adăugătoare: 022 21 06 02).

Manualul a fost realizat cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
СМИ Молдовы разрешат называть города и сёла страны по-русски
СМИ будут называть города, сёла и районы Молдовы согласно правилам языка, на котором они упоминаются. Фото: noi.md. Парламентарии одобрили соответствующее решение в первом чтении.  15.11.2018 - 17:35
15 Noiembrie 2018
Cealaltă Basarabie // Milaneza cu nume românesc
„Sunt o Doină de dor, de jale sau înstrăinare, poezia-mi îți va spune care”
15 Noiembrie 2018
Ziarul de Gardă solicită oferte comerciale pentru contractarea serviciilor de elaborare și menținere a paginii web www.zdg.md
P.P. Ziarul de Gardă S.R.L. solicită oferte comerciale pentru contractarea serviciilor de elaborare și menținere a paginii web www.zdg.md, conform termenilor de referință. Scopul anunțului: identificarea și…
15 Noiembrie 2018
Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei
Joi, 15 noiembrie 2018 Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle…
15 Noiembrie 2018
Бельцкая афиша: куда приглашают за деньги и бесплатно?
Любители велоспорта могут поучаствовать в соревнованиях по маунтинбайку. Фото: redbull.com. Бельцкая афиша: куда приглашают за деньги и бесплатно?Программа развлекательных и спортивных мероприятий. 15 — 18 ноября 10.00...
15 Noiembrie 2018
R. Moldova, condamnată la CtEDO din cauza neclarității prevederilor legale
R. Moldova a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru neclaritatea prevederilor legale. Astfel, țara noastră va trebui să îi achite…
15 Noiembrie 2018
„Diaspora nu se vinde!”
La concertele finanțate de Șor în Italia merg și simpatizanții săi de la Orhei.
15 Noiembrie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work