en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Întâlnire STOP FALS! la Comrat: În lupta cu dezinformarea trebuie să se implice toată lumea
Jurnalista Natalia Morari discută cu locuitorii din Comrat despre produsele media
Foto: API

„Nivelul democrației unei societăți și prosperitatea vieții oamenilor merg mână în mână cu libertatea presei din societate, iar dacă presa este acaparată de politicieni, înseamnă că ei au ceva de ascuns și vor să prezinte realitatea distorsionat. În rezultat, cei care au de pierdut sunt cetățenii”, asta le-a spus jurnalista Natalia Morari locuitorii raionului Comrat care au participat la întâlnirea în cadrul Campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată la 24 mai 2019

Natalia Morari le-a povestit celor prezenți cum mass-media controlată politic manipulează opinia publică și schimbă agenda evenimentelor prioritare din țară, dar și cum consumatorii media se pot proteja de știrile false și manipulatorii. În țara noastră, mai avem localități unde oamenii urmăresc câte un singur post TV sau două, ori ascultă doar un post de radio, nu au acces la Internet sau citesc ziarele care le sunt oferite gratuit, de obicei, de partidele politice. În această situație, sigur că ei nu sunt informați suficient să-și poate face o impresie obiectivă despre tot ce se întâmplă în societate. Iată de ce este important să le explicăm oamenilor cum anume pot analiza informația ca să nu devină victime ale manipulării”, a explicat Natalia Morari. Ea a atras atenția că este important să urmărim știri cu surse credibile și care ne informează, nu ne provoacă emoții, să vedem în materialele jurnalistice opiniile tuturor părților menționate, fie că este vorba de o știre despre doi vecini care nu pot împărți ceva sau că de politicienii care se acuză unii pe alții: Regula jurnalismului este să avem cel puțin două surse independente una de alta într-o știre. Sunt și câteva excepții, de exemplu, dacă un politician sau un expert a participat la o emisiune si a făcut anumite declarații, iar jurnaliștii fac știri din ce a spus acesta, însă depinde și de declarații, dacă sunt aduse acuzații cuiva, nu poți face știre fără să dai opinia celui acuzat”.

Pe lângă sfaturile despre cum să nu se lase influențați de media care manipulează sau chiar poate prezenta știri false, jurnalista a vorbit și despre tehnica prezentării selective a faptelor și eliminării unor subiecte importante din știri: În ultima vreme, media controlată politic folosește un nou truc” pentru  a schimba ordinea de zi în spațiul informațional, când sunt știri importante despre un politician, despre un dosar de corupție, despre case și averi de milioane nedeclarate, o serie de media încearcă să distragă atenția atenția oamenilor și să minimizeze efectul unor investigații răsunătoare prin accentuarea unor teme minore sau chiar inventarea unor subiecte”.

Fiecare a doua știre e falsă sau încercare de dezinformare

Locuitorii din Comrat au venit la întâlnirea cu Natalia Morari să se intereseze cum pot contribui ei la combaterea fenomenul știrilor false, dar și să-și exprime nedumerirea că presa din regiune nu reflectă evenimentele din țară, iar cea de la Chișinău pe cele din Găgăuzia. Ilia Nichitov consideră că lupta cu dezinformarea și știrile false trebuie întețită și să fie implicată toată lumea: Dacă nu vom combate fenomenul dezinformării, vom ajunge ca procentul mediei acaparate să crească și să nu mai avem parte de informare veridică. Nu trebuie să acceptăm așa ceva”. Pe Nadejda Peieva o surprinde faptul că mass-media din Găgăuzia și cea din Chișinău neglijează cetățenii când vine vorba de a-i informa: Media de la Chișinău nu vorbesc despre ce se întâmplă în Găgăuzia, iar media din Găgăuzia nu vorbesc despre ce se întâmplă în restul țării, chiar nu înțeleg de ce se întâmplă asta... În ceea ce privește dezinformarea și știrile false, le observăm în fiecare a doua știre, sau la al doilea click pe net, deși nu cred că mai au efect, lumea deja începe să le depisteze rapid”. Vladimir Cimpoieș regretă că în Moldova presă de calitate a rămas foarte puțină: Din păcate, nu văd tendința de creștere a calității jurnalismului, poți să numeri pe degete jurnaliștii profesioniști de la noi. E o constatare tristă, dar asta e realitatea...”

Natalia Morari i-a îndemnat pe cetățeni să facă alegeri corecte în viață, inclusiv atunci când vine vorba de presă, să-și pună mereu întrebări, să aibă gândire critică, iar dacă media nu-i informează obiectiv să le taxeze prin orice mijloace, fie că raportează știrile pe Internet sau să renunțe să mai privească posturile TV care manipulează.

Rodica Malic

Evenimentul face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova", implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work