en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Instituţiile din sistemul judiciar au lacune serioase în comunicarea cu cetăţenii şi mass-media
Participanţi la evenimentul de lansare a studiului
Foto: API

La 22 decembrie 2015, API a lansat Studiul „Necesităţile informaţionale ale cetăţenilor privind reformele în justiţie”, elaborat în cadrul proiectului „Informarea cetăţenilor din Republica Moldova privind implementarea reformei în sectorul judiciar”. La evenimentul de lansare au participat reprezentanţi ai Curţii Supreme de Justiţie, Procuraturii Generale, Ministerului de interne, Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, Comisiei Naţionale de Integritate, Centrului Naţional Anticorupţie, Comisiei parlamentare pentru mass-media, jurnalişti, alte persoane interesate.

Scopul cercetării a fost evaluarea satisfacţiei cetăţenilor privind informaţiile despre mersul reformelor în justiţie, subiectele importante care ar trebui dezbătute în spaţiul public pentru a facilita percepţia şi înţelegerea de către publicul larg a proceselor complexe care au loc în acest domeniu. Studiul reflectă, de asemenea, schimbările pe care le aşteaptă oamenii pentru a spori încrederea în justiţie şi a facilita accesul lor la o justiţie independentă, eficientă şi responsabilă. În procesul cercetării, au avut loc discuţii în cadrul a 10 focus-grupuri cu participarea cetăţenilor care provin din varii medii sociale (reprezentanți ai sectorului privat, mediului de afaceri, mediului academic, executori judecătorești, studenți, șomeri etc.). De asemenea, au fost realizate interviuri individuale cu reprezentanți ai sectorului justiției, ai ONG-urilor, reprezentanți ai instituţiilor mass-media.

Autorii studiului, expertele Lilia Ioniţa şi Galina Bostan, au constatat existenţa unor lacune serioase în comunicarea instituţiilor din sistemul judiciar cu cetăţenii şi mass-media. Ele au menţionat că majoritatea persoanelor intervievate din rândul cetăţenilor, comunicatorilor şi jurnaliştilor consideră că sistemul justiției nu este independent, această opinie fiind agreată chiar și de unii exponenți din domeniul justiției. Persoanele chestionate sunt de părere că mass-media nu difuzează suficiente informații despre reformele în justiţie şi nu contribuie la înţelegerea reformelor și educația cetățenilor în acest domeniu. Publicul este interesat, în principal, de informaţii privind exercitarea drepturilor individuale, finalitatea dosarelor intentate de organele de drept şi subiectele generale despre justiţie.

Participanţii la evenimentul de lansare au discutat pe marginea unor aspecte abordate în studiu, în special despre necesitatea unei informări şi comunicări mai bune între reprezentanţii sistemului judiciar şi public, inclusiv reprezentanţii mass-media. Petru Macovei, directorul executiv API, a menţionat că presa este un instrument eficient de informare a cetăţenilor, însă există şi alte modalităţi pe care ar trebui să le utilizeze instituţiile responsabile din domeniul justiţiei pentru a informa corect şi pe larg cetăţenii despre proiectele şi reformele implementate. Iulia Sîrcu, vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), a spus că în relaţiile dintre mass-media şi sistemul judiciar există unele probleme şi este nevoie ca instituţiile sistemului să aibă responsabili de comunicare. Ea a precizat că deseori jurnaliştii nu pătrund în esenţa faptelor, relatează superficial sau tendenţios despre activitatea judecătorilor. Unii participanţi au pledat pentru promovarea bunelor practici în domeniul justiţiei, inclusiv informarea despre necesitatea şi eficienţa reformelor din acest domeniu prin intermediul unor spoturi şi filme documentare.

Lilia Ioniţa şi Galina Bostan au făcut mai multe propuneri şi recomandări pentru asigurarea necesităţilor informaţionale ale cetăţenilor privind reformele în justiţie, inclusiv: o mai mare deschidere a instituţiilor din justiţie şi furnizarea constantă a informaţiilor relevante către mass-media; dezbaterea activă şi obiectivă în spaţiul public a problemelor din domeniu; adoptarea/completarea strategiei de comunicare privind reforma în domeniul justiţiei; plasarea operativă pe paginile web a informaţiilor utile pentru presă şi cetăţeni; organizarea unor briefinguri săptămânale la Ministerul Justiţiei, unde jurnaliştii ar putea afla informaţii de ultimă oră şi răspunsuri la întrebările care îi interesează în mod deosebit etc.

API va transmite studiul „Necesităţile informaţionale ale cetăţenilor privind reformele în justiţie” în atenţia tuturor instituţiilor responsabile de implementarea reformei sistemului judiciar din Moldova.

Producerea studiului a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul Programului de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (ROLISP). Conținutul studiului ține de responsabilitatea Asociației Presei Independente (API) și nu reflectă în mod necesar viziunea ROLISP, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Мусоровозы выстроились в центре Бельц в ожидании премьер-министра
Грузовики с мусором выстроились на стоянке у завода "Рэут". Фото: С. Паскарь Около 10 гружённых мусором машин выстроились на стоянке в знак протеста против закрытия…
24 Mai 2018
Andrei Nastase: Vreau să fiu primarul tuturor și să lucrăm împreună pentru ceea ce ne unește: dragostea pentru Chișinău și nevoia unei vieți mai bune aici, la noi Acasă
DRAGII MEI, Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o în primul tur al alegerilor. Acest lucru mă onorează și mă obligă. Am trecut cu…
24 Mai 2018
(grafic) Profilul milionarilor din R. Moldova
Numărul milionarilor în R. Moldova este în creștere. Anul trecut, 1 792 de persoane au înregistrat venituri mai mari de un milion de lei. Cel…
Коммунальные службы Бельц предупреждают об отключениях
Фото из архива "СП" Коммунальные службы Бельц предупреждают об отключенияхОбъявления об отключениях и профилактических работах в муниципии Бельцы на ближайшие дни.
24 Mai 2018
VIDEO/ „Sunt dezgustat”. Roman Boțan și-a dat demisia din funcția de președintele a Comisiei securitate din Parlament
Orheianul Roman Boțan, membru PL și deputat în parlamentul RM, și-a dat astazi demisia din funcția de președintele a Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică…
24 Mai 2018
Бельцкая афиша на неделю: концерты, фестиваль, шоу
Фото иллюстративное: facebook.com/europedayinMoldova Бельцкая афиша на неделю: концерты, фестиваль, шоуАнонсы развлекательных и спортивных мероприятий с 25 по 31 мая.
24 Mai 2018
Instanța respinge contestația PAS privind legalitatea alegerilor în Jora de Mijloc. Tauber:„Justiția iarăși a triumfat”
Judecătoria Orhei a respins astăzi, 24 mai, contestația depusă de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), condus de Maia Sandu, privind legalitatea alegerilor de duminică din…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work