en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Încep să „creadă în COVID” abia când ajung la reanimare. Unii nici atunci. Medicii povestesc despre efectele dezinformării

În ultimele două săptămâni Ministerul Sănătății a anunțat despre cel puțin opt cazuri de deces al pacienților de COVID-19 care au refuzat să se interneze. Printre ele – cazul unei tinere de 30 de ani care s-a stins acasă, refuzând să meargă la spital. Mulți moldoveni refuză să ceară ajutor medical la timp deoarece nu recunosc existența acestei boli sau o recunosc, dar nu o consideră mai gravă decât o răceală. Din aceleași cauze, refuză să se vaccineze. Statisticile arată că până la 12 octombrie curent, 91% din persoanele aflate la terapie intensivă în spitalele din țară nu erau vaccinate. Medici din diferite zone ale Moldovei ne-au povestit că, în unele cazuri, oamenii acceptă că există COVID abia atunci când ajung în stare gravă, iar unii nu mai pot fi salvați.

Unii pacienți preferă să moară decât să se imunizeze...

Șefa Secției boli infecțioase a Spitalului Raional Râșcani, Elena Manole, afirmă că de cele mai multe ori refuză spitalizarea cei care nu cred în existența COVID-19 și pun starea de rău pe seama unei răceli simple: „Chiar acum am în secție persoane care spun că n-au COVID-19. Eu îi spun: «Femeie dragă, tu te înăduși și analiza arată că ai COVID-19, și tu crezi că e simplă răceală?». Avem așa pacienți care nu cred și gata. Chiar și după ce se externează, spun că au avut pneumonie, altceva, numai nu COVID-19. Alții au rude care decedează și tot nu cred că există acest virus”, povestește doamna Manole. Ea tratează zilnic zeci de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și vede cum adresarea tardivă la medic îi costă uneori viața: „Am avut un caz când a decedat o infirmieră. Din păcate, ea nu credea în virus și mereu spunea că nu există COVID-19 și gata. S-a îmbolnăvit, nu a spus că are temperatură și a stat acasă așa vreo săptămână. Din păcate, s-a agravat și a decedat. (...) Noi ajutăm pacienții cum putem, dar dacă oamenii se adresează prea târziu, uneori nu mai putem face nimic”.

...alții conștientizează pericolul doar după ce ajung în spitale în stare gravă

Un alt medic, Ludmila Lupu, cardiologă la Călărași, spune că întâlnește pacienți care conștientizează gravitatea bolii numai după ce se infectează. „Zilele trecute am consultat un pacient care a făcut o formă foarte gravă și a stat câteva săptămâni în spital. Nu era vaccinat. Până a ajunge la spital nu credea în COVID-19 și nici în vaccinuri. Acum, după ce s-a externat, mi-a spus că abia așteaptă să se vaccineze și că regretă că nu s-a adresat la spital la primele simptome”.

O situație similară este și în municipiul Chișinău. Ivan Cîvîrjîc, anestezist reanimatolog la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) din Chișinău și șeful secției reanimare din acest spital, a lucrat încă de la începutul pandemiei cu pacienți critici cu COVID-19. „Acum 4-5 luni am avut internat un tânăr între 20-30 de ani care nu credea că există COVID-19 și a ajuns la noi într-o stare extrem de gravă, cu afectarea pulmonară de 80%. A fost la ventilare pulmonară artificială, a avut traheostomie (procedură chirurgicală în care se face o deschidere artificială în trahee pentru a permite trecerea aerului prin ea) și a supraviețuit. Noi am aflat că el nu credea în COVID de la un prieten foarte apropiat de-al lui. Știind prin ce a trecut, l-am întrebat dacă acum el crede în COVID-19, și a răspuns «da»”, spune medicul. I. Cîvîrjîc atenționează că ne îndreptăm spre un dezastru sanitar de proporții, deoarece numărul infectărilor crește, spitalele deja sunt arhipline, secțiile de terapie intensivă – ocupate, iar personalul medical - epuizat. 

Din datele prezentate la 12 octombrie de către Svetlana Nicolaescu, secretara de stat a Ministerului Sănătății, 88% din totalul pacienților internați cu coronavirus nu sunt vaccinați sau nu au schema completă de imunizare. De asemenea, 91% din persoanele aflate la terapie intensivă nu sunt vaccinate.

De ce oamenii tind să creadă în teorii ale conspirație?

Rodica Gramma, conferențiară universitară, specialistă în etică, legislație și management în sănătate, consideră că neîncrederea oamenilor în existența virusului este o consecință a dezinformării, iar unii oameni sunt ușor de manipulat. Aceste persoane nu trebuie condamnate, ci informate, deoarece nu au cunoștințe în domeniul medicinii: „Vorbim despre educația insuficientă a populației, lipsa cunoștințelor elementare în domeniul biomedicinii. Populația nu știe cum se produce un vaccin, nu înțelege ce înseamnă formare de anticorpi, ce înseamnă imunitate colectivă și este ușor manipulată cu „sperietori” despre metale grele, nanocipuri 5G sau fecale de maimuță în vaccin. Dezinformarea și propaganda anti-vaccinare este un fenomen mondial care devine tot mai răspândit”.

Experta este de părerea că informarea argumentată a populației ar putea reduce din scepticism și negare: „Frica duce la panică și acțiuni lipsite de logică. De aceea trebuie să lucrăm cu fricile populației prin informare cât mai largă și implicarea a cât mai mulți parteneri: mass-media, autoritățile locale, oameni de artă prin evenimente culturale, pedagogii în școli etc. Să-i învățăm pe oameni cum să facă diferența dintre sursele de informare la care au acces pe rețelele de socializare și credibilitatea acestora. Trebuie răspândite cât mai mult mesaje pro-vaccin cu dovezi credibile și exemple reale”.

De la începutul pandemiei, în R. Moldova peste 310.000 de persoane s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2, iar 7.172 au decedat.

Dezinformarea despre COVID-19 face victime

Cazuri în care oamenii mor deoarece n-au crezut în existența COVID-19 și s-au adresat prea târziu la medic ori au refuzat să se vaccineze, se înregistrează nu doar în Republica Moldova. În România, un tânăr de 34 de ani a murit după ce a ignorant toate sfaturile medicale. El s-a externat pe propria răspundere și s-a stins la scurt timp. Iar în statul american Texas o fetiță de patru ani a devenit cea mai tânără victimă a COVID-19, după ce mai mulți membri ai familiei sale au fost infectați. Mama ei nu s-a vaccinat deoarece era împotriva imunizării.  

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Ультраправый деятель Земмур объявляет президентскую гонку за «спасение» Франции
Ультраправый французский эксперт Эрик Земмур объявил о своей кандидатуре на пост президента во вторник с видео, в котором под зловещую ... The post Ультраправый деятель…
Consilierul prezidențial Veaceslav Negruța a fost acceptat în funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”
Consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruţa, a devenit membru al Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz”. Decizia a fost adoptată marți, 30 noiembrie, în cadrul…
30 Noiembrie 2021
Curtea de Conturi, despre „Termoelectrica”: „se relevă o abordare neconformă asupra procesului de gestionare a datoriilor, imobilizărilor corporale, activelor în curs de execuție și a stocurilor învechite și neutilizate”
Managementul S.A. „Termoelectrica” este axat preponderent pe activitatea curentă, ceea ce în consecință denotă nesoluționarea unor carențe istorice care afectează administrarea conformă a patrimoniului deținut.…
30 Noiembrie 2021
Путин отвечает НАТО на предупреждение Москве не нападать на Украину
Россия заплатит высокую цену за любую новую военную агрессию против Украины, о чем во вторник предупредили НАТО и США, когда ... The post Путин отвечает…
1 декабря: праздники в Молдове и мире, именины и приметы
Фото: blocktoro.com Язык Русский 1 декабря: праздники в Молдове и мире, именины и приметы Представляем список именин, международных, религиозных праздников на этот день.
30 Noiembrie 2021
La USM a fost inaugurat Centrul de Informare a României „Gheorghe Brătianu”
În ajunul Zilei Naționale a României, Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relații cu R. Moldova (DRRM) a inaugurat…
30 Noiembrie 2021
Глава Pfizeer сообщает, что препарат разработанный для лечения Covid-19 будет эффективен и для штамма Омикрон
Директор Pfizer говорит, что разработанный компанией препарат против COVID будет эффективен и для пациентов, инфицированных новым штаммом Omicron. «Я  уверен, ... The post Глава Pfizeer…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work