en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)

Ştiri API
În jurnalismul de mediu nu există deficit de teme

Aerul, solul și râurile poluate, mirosul neplăcut și problema stațiilor de epurare, gunoiștile neautorizate, sortarea deșeurilor și atitudinea cetățenilor față de problemele ecologice, eficiența energetică și sursele regenerabile de energie – iată o listă nici pe departe completă a subiectelor de mediu abordate periodic de mass-media din Moldova. Despre cum se face jurnalismul de mediu în R. Moldova, cât de deschise sunt autoritățile să ofere informații despre situația ecologică din țară și cât de informați sunt cetățenii despre problemele de mediu din comunitățile lor s-a discutat în cadrul a trei webinare organizate în cadrul Școlii jurnalismului de mediu de Asociația Presei Independente (API) și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM), în perioada 2-4 aprilie 2020.

În prima zi de webinar, jurnalista și experta Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic Lilia Curchi le-a vorbit celor peste 20 de participanți despre reflectarea în media a subiectelor de mediu: „Cei care fac jurnalism de mediu nu vor avea niciodată deficit de teme. În acest domeniu întotdeauna ai despre ce scrie, ce investiga, putem reveni oricând la anumite subiecte să scriem despre cum evoluează lucrurile. Informația despre mediu trezește interesul cetățenilor și este mai puțin distribuită de către autorități. Rolul major al jurnaliștilor de mediu este să ceară această informație, pentru că oamenii trebuie să cunoască despre deciziile de mediu din țară și din localitățile lor, iar agenții economici și autoritățile trebuie să consulte și părerea oamenilor”.

Veronica Lopotenco: Domeniile de mediu sunt interconectate

Invitata sesiunii din prima zi a fost Veronica Lopotenco, fostă șefă a Secţiei politici de aer și schimbări climatice la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Experta le-a prezentat jurnaliștilor date privind nivelul poluării aerului din țara noastră, cum este monitorizat și care sunt sursele de poluare: „Monitorizarea calității aerului ține de competența Agenției de Mediu, care dispune de laborator de măsurare a nivelului poluării, iar analizele și datele obținute se includ în Buletinul zilnic al calității aerului atmosferic. Toate domeniile de mediu sunt interconectate și atunci când avem o problemă de poluare a aerului, asta va avea consecințe și în alte domenii. Unii poluanți din aer se depun și stimulează acumularea de nitrați, care duce la poluarea apei, solului, toate acestea având influențe negative și asupra sănătății oamenilor”.

În cea de-a doua zi de webinar, directorul revistei „Natura” și expertul AJMTEM Alecu Reniţă a discutat cu participanții la tema gestionării deșeurilor. „Subiectul deșeurilor nu este conștientizat, până oamenii nu se confruntă cu această problemă: câmpii pline de pungi, măști și mănuși utilizate și aruncate în stradă, criza deșeurilor din 2017, când gunoiul nu era evacuat din curți sau mirosul neplăcut din capitală. Toate acestea sunt o consecință a indiferenței la problemele de mediu timp de decenii. Este important să organizăm campanii media pe aceste subiecte și să batem alarma”, a spus A. Reniță.

La tema managementul deșeurilor solide, jurnaliștii au interacționat și cu expertul Denis Parea, coordonator național al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova. Expertul a vorbit despre ierarhia gestionării deșeurilor și regula celor trei de R: Reducere, Reciclează, Reutilizează: „În țara noastră sunt aproape 3000 de gunoiști neautorizate cu suprafața de 272,47 hectare și doar în 148 de localități rurale din cele 916 este organizată colectarea și transportarea deșeurilor. Sunt cifre care trebuie să fie abordate și prezentate mai des de jurnaliști, iar autoritățile trebuie să reacționeze”.

În discuția online cu jurnaliștii s-a implicat și Irina Balica, reprezentanta ABS Recycling, companie care se ocupă de reciclarea plasticului. Ea a vorbit despre importanța educării  cetățenilor, motivarea lor pentru a avea o atitudine responsabilă față de deșeurile pe care le produc și sortarea deșeurilor.

Victor Parlicov: 40-50% din energie se consumă în clădiri

Tema celui de-al treilea webinar a fost combustibili fosili și energia alternativă. Invitatul sesiunii a fost Victor Parlicov, expert național al Convenției Primarilor privind Clima și Energia în Moldova: „La consumul de energie, clădirile și sectorul rezidențial sunt pe primul loc - peste 40 %. Respectiv, performanța energetică a clădirilor ține de economisirea energiei. În Moldova facturile pentru energie sunt mari, nu atât din cauza tarifelor înalte, dar și din cauza faptului că, pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu, cetățenii consumă de 2-3 ori mai multă energie comparativ cu statele occidentale. Există un potențial enorm de economisire, care poate fi utilizat”. 

V. Parlicov le-a oferit jurnaliștilor și câteva sfaturi pentru o mai bună documentare a subiectelor de mediu: „Dacă vreți să vă referiți la impact în sectorul energetic, atrageți mare atenție la cifre. Analizați-le, comparați-le, ele spun mai mult despre ce se întâmplă, decât declarațiile”.

Provocarea în domeniul de mediu – lipsa de reacții din partea autorităților

Cei peste 20 de jurnaliști interesați de subiectele de mediu, de la diferite surse media naționale și locale, care au participat la cele trei webinare, au spus că principalul impediment în activitatea lor este reacția încetinită sau lipsa totală de reacție a autorităților de mediu.

„În procesul de documentare a subiectelor de mediu, cele mai mari dificultăți le-am avut cu autoritățile publice: fie nu-ți oferă explicații relevante, fie evită să vorbească deschis despre anumite probleme care țin de cheltuirea surselor financiare din Fondul Ecologic”, spune Natalia Munteanu, reporteră la „Gazeta de Chișinău”. „Suntem cu ochii pe problema lipsei stației de epurare și le reamintim autorităților că nu uităm de promisiunile electorale, de care ei au uitat. Uneori, informația trebuie s-o cerșești de la cei care o dețin. O altă problemă este că nu deținem abilități suficiente în materie de mediu, studiem din mers. Am aflat multe lucruri noi și cred că jurnalismul de mediu este unul prea important ca să se regăsească doar sporadic în mass-media noastră”, explică Vadim Șterbate, reporter la ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca. „La noi, instituțiile de resort deseori sunt reorganizate și restructurate, iar specialiștii devin, în multe cazuri, indisponibili să ofere informațiile necesare pentru un subiect sau altul”, afirmă Lucia Tăut, jurnalistă de mediu. „Împreună cu colegul meu Ilie Gulca am fost în peste 10 sate, comune și orașe de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a documenta subiecte ecologice. Am observat că, pe cursul Nistrului, problemele de bază sunt aceleași și doar mici particularități locale le diferențiază. În urma materialelor noastre despre Nistru și calitatea apei în R. Moldova, au existat unele reacții atât la nivel de ministerul de profil, cât și la nivel de primărie a Chișinăului, sub formă de diverse controale. Este foarte important să aducem în atenția publică problemele de mediu și să facem campanii media de conștientizare a pericolelor legate de înrăutățirea mediului, pentru ca cetățenii să înțeleagă că și ei sunt parte a acestui proces”, povestește Mădălin Necșuțu, jurnalist la Centru de Investigații Jurnalistice. „Mi-a plăcut că fost abordată tema mediului la nivel de politici pentru că, în țara noastră, autoritățile nu se ocupă serios de mediu. Multe din informațiile oferite experți, de exemplu, despre pesticide, depozite/gunoiști, fabrici care poluează, nu le cunoșteam și îmi vor fi de folos”, spune Cristina Parfeni, reporteră la portalul Curentul.md.

Şcoala jurnalismului de mediu va continua cu încă o instruire în domeniul schimbărilor climatice și influența acestora pentru Republica Moldova, planificat pentru aprilie-mai 2020. Jurnaliştii care vor participa la activ la instruirile desfășurate în cadrul Școlii, vor putea participa la un concurs de materiale jurnalistice pe teme ecologice şi de mediu. Patru câștigători ai concursului vor participa la o vizită de studiu pe teme ecologice în Suedia, alături de jurnaliști din alte țări.

Webinarele au fost organizate în cadrul Școlii jurnalismului de mediu, desfășurată de API în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu sprijinul FOJO Media Institute din Suedia și cu suportul financiar al Institutului Suedez (SI) și al Agenției suedeze pentru dezvoltare internațională (Sida).

Înregistrările webinarelor pot fi văzute pe portalul Mediaforum.md: 

Reflectarea în media a subiectului poluării aerului în oraşe

Gestionarea deșeurilor și consumul durabil

Combustibili fosili, energia alternativă

comments powered by Disqus
banner 2%_site API banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Activități organizate și susținute de către Consiliul Raional Cimișlia
La sfârșitul săptămânii precedente și la începutul săptămânii curente, Consiliul Raional Cimișlia a desfășurat o serie de evenimente pe cele …
29 Mai 2020
Банда молдаван более 5 лет грабила жителей Финляндии. Их разыскивают и в Италии
У подозреваемых при обысках обнаружили часть украденного имущества. Фото: politia.md. Молдавские правоохранители совместно с финскими коллегами и при поддержке Интерпола смогли разоблачить деятельность банды из граждан Молдовы, совершавшей…
29 Mai 2020
Можно ли обязать средство массовой информации возместить ущерб, нанесённый распространением информации, заимствованной из других источников?
Вопрос: Средство массовой информации, в котором я работаю, недавно опубликовало статью, содержащую информацию с новостного портала, с указанием цитируемого источника. Недавно мы получили предварительное заявление,…
29 Mai 2020
На каком месте в мире Молдова по числу умерших от коронавируса и какие регионы самые «заразные». Статистика главного санитарного врача
Средний возраст заболевших коронавирусом в Молдове — 47,4 года, умерших — 66,5. Фото иллюстративное: Минздрав Молдовы К утру 29 мая в Молдове количество зарегистрированных случаев COVID-19, подтвержденных лабораторно, составляет…
29 Mai 2020
Должны ли сейчас прибывшие из-за рубежа молдаване находиться в самоизоляции?
Срок самоизоляции — 14 дней. Фото pixabay.com Должны ли сейчас прибывшие из-за рубежа молдаване находиться в самоизоляции? Вопрос пришел на страницу «СП» в фейсбуке.
29 Mai 2020
С начала эпидемии COVID-19 в Молдове заразились более 1,5 тысяч медработников
Вирус выявили у 389 врачей. Фото: Минздрав Молдовы. Более 60% из заболевших уже вылечились. 29.05.2020 - 13:34
29 Mai 2020
Anul acesta, ziua de 1 iunie va fi lucrătoare
Luni, 1 iunie, 2020, nu va fi zi liberă, aşa cum a fost anul trecut. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a emis un comunicat…
29 Mai 2020
Бельчанин обратил внимание на массивное сухое дерево в центре города. Почему его не срезают?
В том,  что дерево не сносят, косвенно оказался виноват коронавирус. Как говорят коммунальщики, из-за эпидемии в страну не могут приехать специалисты для ремонта автовышки. Фото:…
29 Mai 2020
В Бельцах удивляются, почему в фонтан заливают воду из цистерны. Ответ городских властей
Бельчане замечают, что фонтан в центре города работает необычно. Фото: С. Пузик Фонтан доливают водовозами и ищут возможности для нового подключения к водопроводу 29.05.2020 -…
29 Mai 2020
Acte românești falsificare, depistate la Giurgiulești de polițiștii de frontieră
Polițiștii de frontieră din cadrul punctului de trecere moldo-român Giurgiulești – Galați (în imagine) au depistat trei documente cu semne …
29 Mai 2020
Смертельное ДТП: машина пограничной полиции переехала человек на обочине
Обстоятельства произошедшего выясняют правоохранительные органы. Фото: deschide.md Трагический инцидент произошел в ночь с 28 на 29 мая возле села Пуркарь Штефан-Водского района. 29.05.2020 - 10:58
29 Mai 2020
Семья поздравляет Сергея Чимылёва с 55-летием!
Семья поздравляет Сергея Чимылёва с 55-летием! Сегодня замечательную  дату — 55 лет — отмечает самый прекрасный, всегда молодой и красивый, добрый, отзывчивый...
29 Mai 2020
«Семьи дошкольников поместили в условия экстремального риска». Группа родителей требует срочно открыть детские сады
Общественная организация «Солидарные родители» добивается также финансовой помощи родителям, которые остались без работы из-за необходимости следить за детьми. Фото: pixabay.com Общественная организация Părinți Solidari («Солидарные…
29 Mai 2020
Почти четверть всех заболевших в возрасте 50-59 лет. Последние данные по коронавирусу в графиках
За сутки количество заражений выросло на 188 случаев. Фото pixabay.com По данным на вечер 28 мая, в Молдове зарегистрированы 7725 случаев заражения вирусом COVID-19. На…
29 Mai 2020
Poate fi o instituție media obligată să repare prejudiciul cauzat prin răspândirea unor informații preluate din alte surse?
Întrebare: Instituția media în cadrul căreia activez a publicat de curând un articol ce conținea informații preluate de pe un portal de știri, cu indicarea…
29 Mai 2020
Poliția: “Noi am distrus wc-ul și l-am examinat minuțios și atunci am găsit cadavrul. Este posibil că minorul a căzut singur”
Poliția a oferit detalii despre decesul băiețelul în vârstă de șase ani, care a fost găsit fără suflare, astăzi în toaleta din curtea casei, după…
28 Mai 2020
A cincea conferință a Ministerului Sănătății, cu participarea presei: „Ar fi să insistăm ca această obligație să fie respectată și de alte instituții”
A cincea conferință online a Ministerului Sănătății cu participarea presei urmează să se desfășoare vineri, 29 mai. Evenimentele la care reprezentanții mass-media au posibilitate să…
28 Mai 2020
Alte 188 de persoane au fost infectate de coronavirus astăzi
Alte 188 de persoane au fost infectate de coronavirus. Asta arată ultimele date prezentate de Ministerul Sănătății. Astfel, bilanțul infectărilor urcă la 7.725. Din numărul…
28 Mai 2020
1 июня в этом году в Молдове — снова рабочий день
Ранее нерабочим днём 1 июня объявляли решением правительства. Фото иллюстративное: libertatea.ro Об этом сообщило 28 мая Министерство здравоохранения, труда и социальной защиты. «Министерство здравоохранения, труда и социальной защиты информирует,…
28 Mai 2020
Полиция: на теле 6-летнего мальчика из Хынчешт нет следов насильственной смерти
Поиски ребенка велись несколько суток. В них участвовали десятки сотрудников МВД и добровольцев. Фото: facebook.com/politiarepubliciimoldova. Пропавший 26 мая в Хынчештах мальчик, тело которого обнаружили сегодня в туалете дома…
28 Mai 2020
За сутки в Бельцах выявили ещё 10 заболевших коронавирусом. Семь из них — женщины
Новых случаев в 2,5 раза меньше, чем днём ранее. Фото иллюстративное: Минздрав РМ За последние сутки диагноз COVID-19 поставили ещё десяти жителям Бельц. 28.05.2020…
28 Mai 2020
+188 новых случаев заражения коронавирусом в Молдове. Всего заболевших — более 7700
Всего за сутки в лабораториях страны провели 1445 тестов на коронавирус нового типа. Фото: Минздрав Молдовы. Сегодня стали известны результаты 1445 тестов на коронавирус нового типа.…
28 Mai 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work