en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Forumul Mass-Media 2020. Despre adaptarea mass-mediei la condițiile de criză, supraviețuirea pe timp de pandemie și dezinformare

La 24 și 25 noiembrie 2020, la Chișinău s-a desfășurat a șasea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. În condițiile pandemiei de COVID-19, Forumul s-a desfășurat în format mixt: la sesiunile de deschidere și închidere au participat un număr redus de delegați, iar celelalte sesiuni au avut loc în regim online. În rezultatul înregistrării prealabile online, în cele două zile de Forum la dezbateri, prezentări, masterclass-uri, ateliere au participat, direct și online, peste 140 de participanți.

La deschiderea Forumului, Viorica Zaharia, Președinta Consiliului de Presă, a vorbit despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra muncii jurnaliștilor moldoveni: „Pandemia a accentuat cel puțin două dintre problemele existente – accesul la informație și falsurile. Ca să fixeze, în luna martie, primele cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul medicilor, jurnaliștii au trebuit să insiste câteva zile față de autorități și să se pomenească cu acuzații de la Guvern că urmăresc senzaționalul solicitând astfel de informații. S-a văzut clar că se încerca ascunderea informației pentru a da impresia că situația „e sub control”. Putem presupune că anume tăinuirea unor date în primele zile a favorizat răspândirea rapidă a falsurilor despre această boală. Și aici merită menționate eforturile jurnaliștilor de la diferite media care s-au concentrat pe verificarea fiecărei informații ce venea din spitale sau din alte surse, pentru a dezminți falsurile și dezinformările”.

Prezentă la eveniment, Maia Sandu, Președinta aleasă a Republicii Moldova, a menționat importanța libertății presei pentru țara noastră: „Presa liberă trebuie să devină o realitate în R. Moldova, liberă peste tot și pentru toți, dacă ne dorim cu adevărat procese democratice, dacă ne dorim ca oamenii să ia decizii informate, să nu fie manipulați atunci când își decid viitorul, trebuie cu toții să depunem toate eforturile, și instituțiile mass-media, și instituțiile statului. Și să eliminăm toate posibilitățile, prin care dezinformarea înflorește în R. Moldova”. Maia Sandu a făcut și un angajament în fața jurnaliștilor: „Eu vreau să fac un angajament aici - Președinția va deveni o instituție deschisă și transparentă, care va oferi informații și care va prezenta lucrurile așa cum sunt. Așa am făcut la Guvern, în cele cinci luni, așa vom acționa și la Președinție”.

Cu un mesaj către reprezentanții mass-media a venit și Peter Michalko, Ambasadorul UE în R. Moldova. „Acum este momentul să reuniți toate părțile interesate și să abordați problemele sistemice din sectorul mass-media fără de care nu puteți constitui o societate puternică și instituții responsabile. Noi vom continua să susținem mass-media la nivel regional și local care este importantă pentru oameni”, a spus șeful Delegației UE. Diplomatul a solicitat Parlamentului și Guvernului „să reînnoiască discuțiile privind îmbunătățirea cadrului legal pentru mass-media și să consolideze supravegherea transparentă asupra activității Consiliului Audiovizualului”.

Ambasadorul SUA în R. Moldova Dereck J. Hogan a transmis un mesaj în regim online, în care a chemat autoritățile să-și asume angajamente ferme pentru îmbunătățirea situației media din țară. „Moldova are nevoie de voci oneste în mass-media, cetățenii au nevoie de acces la o varietate de surse mass-media și cu toții trebuie să învățăm să identificăm dezinformarea atunci când o vedem. Fără angajamentul ferm al liderilor R. Moldova, situația mass-media din R. Moldova nu se va îmbunătăți”, a accentuat Ambasadorul SUA.

La sesiunea de deschidere a Forumului a participat și Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, care s-a referit la importanța unor surse de informație credibile pe timp de criză. „Este pentru prima dată când pe timp de pandemie tehnologiile și rețelele sociale au reușit să informeze oamenii la scară largă și să-i țină în „siguranță”. Sursele mass-media profesioniste au ajutat oamenii, prin verificarea faptelor, ca aceștia să înțeleagă și să deosebească un mesaj corect față de unul manipulator”, a spus doamna Ambasadoare.

Într-un mesaj video, Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, a menționat că mass-media și instituțiile statului trebuie să aibă o agendă clară de combatere a dezinformării. „Noi susținem dezvoltarea unei mass-media independente, imparțiale și profesioniste care să ofere cetățenilor acces la diferite opinii și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice, dar și cele financiare. Provocarea este cu atât mai mare în era știrilor false și a dezvoltării rapide a spațiului informațional digital”, a mai adăugat Ambasadorul.

Reprezentanții străini au accentuat că vor oferi și în continuare suport pentru dezvoltarea unor instituții media profesioniste, sustenabile și responsabile în fața publicului. Un mesaj similar a transmis și Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

La deschidere au mai luat cuvântul Fadei Nagacevschi, ministrul Justiției și Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Ei au transmis că sunt deschiși să analizeze propunerile de amendare a legislației, venite din partea comunității media. În cadrul dezbaterii care a urmat, deputatul Vasile Năstase, vicepreședintele comisiei parlamentare de profil, a anunțat că în viitorul apropiat își va relua activitatea grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației media.

La dezbaterea „Concepția națională de dezvoltare a mass-mediei și Codul serviciilor media audiovizuale la 2 ani de implementare” au participat deputatul Adrian Lebedinschi, secretarul de Stat al Ministerului Justiției Radu Foltea și membra Consiliului Audiovizualului Larisa Manole. Expertul media Ion Bunduchi, autorului unui raport analitic la această temă, a punctat: „Avem un cadru normativ suficient pentru a elabora și implementa planuri de acțiuni pe segmentul mediatic, însă la doi ani de când avem acest cadru juridic, lucrurile nu se mișcă. Avem responsabili de elaborări de documente, dar când începem să căutăm cine se face vinovat de faptul că lucrurile stau pe loc, aceștia nu pot fi identificați”. Reprezentanții Parlamentului, Ministerului Justiției și Consiliului Audiovizualului și-au expus viziunile asupra dezvoltării domeniului mediatic și au răspuns la întrebările moderatoarei Tatiana Puiu și ale participanților la dezbatere.

În cele două zile ale Forumului, au avut loc mai multe evenimente în regim online. Dezbaterea „Libertatea presei în impas: gestionarea restricțiilor legislative și de politici pe timp de pandemie” a reunit experți și oficiali din R. Moldova, Letonia, Ucraina și ai organizației internaționale Freedom House. Urmare a discuțiilor, s-a constatat că mass-media poate și trebuie să fie un actor-cheie în gestionarea crizei pandemice și un partener de nădejde al autorităților în eforturile de combatere a efectelor pandemice, însă capacitatea presei de a contribui la depășirea crizei depinde în mare măsură de acțiunile guvernanților care ar trebui să susțină media și să nu impună restricții nejustificate, a spus Anastasia Nani, directoarea adjunctă a CJI, la sesiunea de prezentare a rezultatelor Forumului.

Experta din Georgia Tea Tabagari și Irina Ghelbur, directoarea Interakt Media, au găzduit un atelier despre modelele eficiente de monetizare a conținutului jurnalistic și alte tipuri de suplinire a bugetului redacției. Jurnaliști au fost îndemnați să valorifice diferite oportunități de activitate economică. „Nu trebuie să ne bazăm pe o singură sursă de finanțare. O instituție media trebuie să se privească pe sine ca un model de afacere și să-și urmărească indicatorii financiari la fel de des cum urmărește indicatorii de audiență”, a accentuat Irina.

Despre managementul redacțional pe timp de pandemie s-a discutat la atelierul moderat de experta media Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent de la București (România) care a povestit cum au făcut față crizei redacții din mai multe țări ale lumii. La același atelier, Galina Vasilieva, redactoră-șefă a portalului Newsmaker.md, a povestit despre provocările manageriale și editoriale, cărora a trebuit să le facă față redacția.

Un atelier captivant și o discuție interesantă despre viitorul producerii știrilor a avut loc la un atelier online cu experții Grzegorz Piechota, cercetător la International News Media Association (INMA) și Dumitru Ciorici, manager dezvoltare Agora.md.

Iar tema finanțării jurnalismului și a asigurării transparenței surselor de finanțare a fost dezbătută la atelierul moderat de expertul internațional Marius Dragomir de la Centrul pentru Media, Date și Societate din Budapesta (Ungaria) și de Vasile State, președintele Asociației Presei Electronice APEL.

În cadrul Forumului, cunoscutul jurnalist de investigație din Federația Rusă Roman Anin, originar din R. Moldova, a ținut un masterclass despre utilizarea noilor tehnologii în procesul de documentare a anchetelor jurnalistice care vizează schemele de corupție.

În cadrul Forumului Mass-Media 2020 a fost înmânat Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2020 și au fost anunțați cei șase câștigători ai concursului național „Investigațiile anului 2020”. De asemenea, a fost lansată „Cartea Neagră a risipei banilor publici” ediția 2020 și studiul național „Percepția populației despre mass-media și aptitudinile mediatice în Republica Moldova”.

La sesiunea de totalizare, moderată de Petru Macovei, directorul executiv API, experții și delegații Forumului, inclusiv cei care s-au conectat în regim online, au discutat despre rezultatele dezbaterilor și au formulat propuneri pentru proiectul Rezoluției Forumului Mass-Media 2020. Proiectul a fost aprobat de participanți, iar în următoarele 10 zile organizatorii și experții Forumului vor examina propunerile de completare și vor publica textul final al Rezoluției.

Înregistrările video de la toate evenimentele Forumului Mass-Media 2020 vor fi publicate în următoarele zile pe pagina web https://mediaforum.md/event/2020 la rubrica „Galerie”.

Forumul Mass-Media este convocat anual de Consiliul de Presă în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice APEL pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media.

Desfăşurarea Forumului Mass-Media din Republica Moldova este finanţată de Fundaţia Soros Moldova. Ediția 2020 a Forumului a fost co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și DW Akademie (Germania). Evenimentul a fost parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House. Acest eveniment a fost posibil inclusiv cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation și al Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est.

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Campania Acces la Justitie
REDACȚIILE API LA MINUT
На выезде из Бельц перевернулся «мерседес». Водитель не справился с управлением на скорости
Машина съехала с трассы и перевернулась. Водитель получил травмы. Фото полиции Сообщение о ДТП в Бельцкий инспекторат полиции поступило утром 16 января около 10 часов. 16.01.2021 - 16:07
16 Ianuarie 2021
Cavcaliuc, către Usatîi: Cu tine se va întâmpla ceva ce nici savanții nu vor putea explica
Cavcaliuc, către Usatîi: Cu tine se va întâmpla ceva ce nici savanții nu vor putea explica. După ce în cadrul unei emisiuni de la TV8…
16 Ianuarie 2021
Майя Санду на встрече с послом ЕС: Один из приоритетов визита в Брюссель — обеспечение Молдовы вакциной
Президент Майя Санду провела вчера встречу с Послом Европейского Союза Петером Михалко, в ходе которой были обсуждены приоритетные направления сотрудничества ... The post Майя Санду…
В Бельцах на 8-м квартале построят спортивную площадку, а на «БАМе» — игровую
У гимназии № 7 установят похожую спортплощадку. Фото из архива "СП" Планы по обустройству новых спортивных и детских площадок обсуждались на совещании с представителями коммунальных…
16 Ianuarie 2021
Парень, упавший с эскалатора в торговом центре Кишинева, прооперирован. Впереди ещё 4 операции
Момент, когда молодой человек забрался на перила эскалатора. Стоп-кадр видео Молодой человек, упавший 15 января с эскалатора в торговом центре Кишинева, снимая ролик для TikTok, находится в столичном Институте скорой…
16 Ianuarie 2021
Консульство Румынии в Кишиневе вновь начнет организовывать принятие присяги
Посольство Румынии в Кишиневе сообщает, что, начиная с 22.01.2021, каждую пятницу Консульский отдел будет организовывать только мероприятия по принятию присяги ... The post Консульство Румынии…
Călătorii cu Gust 16.01.2021
Bine v-am găsit la o nouă ediţie a emisiunii „Călătorii cu Gust”. Astăzi aflați care va fi orarul după care va circula troleibuzul turistic prin…
16 Ianuarie 2021
Indemnizația unică la naștere. Care sunt condițiile de accesare a prestației
Indemnizația unică acordată la nașterea copilului este un suport financiar acordat de stat familiilor cu copii domiciliate pe teritoriul R. Moldova. Această prestație socială se…
16 Ianuarie 2021
Бельчанин попался на границе с поддельными правами за $300
За левые права бельчанин отдал 300 долларов, житель Резинского района - 80 евро. Оба документа изъяты. Фото: border.gov.md Сотрудники пограничной полиции Молдовы за минувшие сутки выявили…
16 Ianuarie 2021
Rusia: Jurnaliștilor li s-a interzis să filmeze sosirea lui Navalny la aeroport. Acesta revine de la Berlin
Aeroportul Vnukovo, unde liderul opoziției ruse, Alexei Navalny urmează să ajungă de la Berlin pe 17 ianuarie, a refuzat posibilitatea filmării acestui eveniment. Răspunsul serviciului…
16 Ianuarie 2021
Предполагаемые поджигатели BMW в Бельцах попали на видео
Поджог произошёл меньше чем за минуту. Стоп-кадр видео В распоряжении «СП» оказалась запись с камер наблюдения, где видны двое человек, которые могли поджечь машину бельцкого…
16 Ianuarie 2021
Число умерших из-за коронавируса в мире превысило 2 млн человек
Около 20% всех умерших в мире приходится на США. Фото иллюстративное: Getty Images С начала пандемии от коронавируса умерли более двух миллионов человек по всему миру. К настоящему моменту в мире зарегистрировано 2 006 266…
16 Ianuarie 2021
CEED GROW Moldova _ Ateliere de Lucru pentru Tinerii Antreprenori și Mentorat
CEED Grow este o serie de ateliere tematice din cadrul programului național Sipoteni - Capitala Tineretului 2020 - 2021, susținut de Ministerul Edu
16 Ianuarie 2021
Anul 2021 – lupta continuă…
Anul 2021 este reprezentat de Bivolul Alb de Metal, în horoscopul chinezesc. Acesta este un semn muncitor, metodic și foarte echilibrat, ceea ce înseamnă că…
16 Ianuarie 2021
Во Франции был обнаружен труп молдаванина. Его личность пока не установлена
Труп молдаванина был обнаружен вечером в пятницу 8 января в подвале павильона в Арнувиле (Валь-д’Уаз), Франция. В полицию обратился мужчина, ... The post Во Франции…
Tinerii în lupta cu Coronavirusul
Așa s-a numit proiectul inițiat de jurnalista Natalia Ghilașcu, care activează în SUA, finanțat din donațiile Diasporei din România și R. Moldova și implementat de…
16 Ianuarie 2021
Guvernul de la Roma a introdus noi măsuri restrictive în contextul combaterii COVID-19
Prevederile ce interzic intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat Republica Moldova, rămân în vigoare. Excepție fac cei…
16 Ianuarie 2021
Consulatul României face precizări cu privire la programul de activitate
Începând cu data de 22 ianuarie, în fiecare zi de vineri, Secția consulară a Ambasadei României la Chișinău va organiza numai sesiuni de depunere a…
16 Ianuarie 2021
Исполком опровергает заявления депутата о тратах на содержание аппарата и требует извинений
Исполнительный комитет Гагаузии прокомментировал заявления депутата НСГ Сергея Чимпоеш о том, что на содержание аппарата управления Исполкома запрашивается в проектобюджете ... The post Исполком опровергает…
VIDEO/ Premierul României s-a vaccinat împotriva COVID-19
Premierul României, Florin Cîţu s-a vaccinat anti-COVID-19, sâmbătă, 16 ianuarie 2021, public. Premierului i-a fost administrat vaccinul contra COVID-19 la Centrul din cadrul Spitalului Universitar…
16 Ianuarie 2021
В Молдове подорожало топливо. Это первое повышение цен в новом году
Цены на топливо выросли, но абсолютного рекорда, зафиксированного летом 2018 года, они не достигли. Фото иллюстративное: pixabay.com Одними из первых цены изменили заправки сети Petrom Moldova, но через…
16 Ianuarie 2021
Accident fatal la Ungheni. Un bărbat de 50 de ani, lovit mortal de un automobil
Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost lovit mortal de o mașină de marca BMW. Accidentul s-a produs ieri, 15 ianuarie, în…
16 Ianuarie 2021
Instruiţi, ingenioşi, entuziaşti şi cutezători
Interesul pentru tot ce se întâmplă în societate şi dorinţa arzătoare de a schimba lumea sunt caracteristici definitorii pentru tânăra generaţie. La fel şi elevii…
16 Ianuarie 2021
Anul 2020 nu a luat nimic pentru unii, pentru alţii totul
Spun asta din motiv că unghenenii la greu au lansat focuri de artificii la sărbătorile de iarnă. Unii chiar atât de fericiţi au fost că…
16 Ianuarie 2021
Avem o cultură frumoasă, dar care trebuie susţinută de factorii de decizie, director BNRM
Republica Moldova este o ţară cu o cultură bogată, moştenită de la predecesori. Faţă de ei, generaţia actuală are o responsabilitate mare: să o păstreze…
16 Ianuarie 2021
O nouă scumpire la carburanți
La o lună de la ultima scumpire de carburanți, mai multe stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari: cu circa un leu la…
16 Ianuarie 2021
Власти Австралии хотели казнить голубя-нелегала. Но оказалось, что он местный
Чья-то злая шутка едва не стоила Джо жизни. Фото: Reuters В Австралии пощадили ставшего знаменитым голубя Джо и решили не умерщвлять его, поскольку выяснилось, что он не иммигрант и не представляет опасности…
16 Ianuarie 2021
Temperaturi scăzute pe tot teritoriul țării, recomandări INSP
Pentru o deplasare sigură în condiții de iarnă, Inspectoratul Național de Securitate Publică recomandă șoferilor înainte de plecare să curățe corespunzător autoturismul în cazul în…
16 Ianuarie 2021
Двое пограничников равнодушно смотрели, как мужчине угрожают ножом. МВД начнет проверку их действий
В канун Нового года по старому стилю, 13 января 2021 года, около 19:50 на автозаправке села Крива Бричанского района один ... The post Двое пограничников…
Странные питомцы. 20 фото кошек, у которых сломались настройки
Коты иногда странно себя ведут: сидят в неудобных местах и позах, беспричинно кричат, долго смотрят в одну точку, но все же они милые и забавные. …
16 Ianuarie 2021
Republica Moldova ar putea primi vaccinul Pfizer sau Moderna, premier
Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, referindu-se la ce vaccin anti-Covid va primi Republica Moldova, a precizat că ar putea fi Pfizer sau Moderna. „Suntem în așteptarea…
16 Ianuarie 2021
Maia Sandu merge într-o vizită oficială de două zile la Bruxelles
Președintele Maia Sandu va efectua, în perioada 18-19 ianuarie, o vizită oficială la Bruxelles. În cadrul vizitei, președintele va avea mai multe întrevederi cu oficiali…
16 Ianuarie 2021
Cât de MoldovaLand este Stadionul Republican?
Cât de MoldovaLand este Stadionul Republican? Foto: anticoruptie.md Șor a anunțat planuri mărețe pentru Stadionul Republican. Ele sunt o minciună. Zice „MoldovaLand”, dar are în…
16 Ianuarie 2021
30 de zile de arest pentru inspectorul suspectat de accidentarea mortală a unei femei
Polițistul de patrulare, suspectat de accidentarea mortală a unei femei, urmează să petreacă următoarele 30 de zile în arest preventiv. Avocatul inspectorului a anunțat că…
16 Ianuarie 2021
Se scumpesc carburanții. Prețurile cresc cu 6-10%
Benzina, motorina și gazul petrolier lichefiat s-au scumpit considerabil, noaptea trecută, la benzinăriile companiei Petrom Moldova, iar în câteva zile și celelalte rețele de benzinării…
16 Ianuarie 2021
Pentru moldovenii care merg în Ucraina nu se mai aplică regimul de carantină
Republica Moldova nu se mai regăsește în lista statelor cu risc sporit de răspândire a infecției COVID-19, întocmită de Ministerul Sănătății din Ucraina. După actualizările din 15…
16 Ianuarie 2021
На следующей неделе Майя Санду отправится с визитом в Брюссель
Президент Республики Молдова Майя Санду совершит официальный визит в Брюссель 18-19 января 2021 года. Во время этого Майя Санду встретится ... The post На следующей…
На трассе Кишинев — Унгены сбили насмерть пешехода. Мужчина шел по проезжей части
Пешеход скончался на месте происшествия. Фото полиции Трагический инцидент произошел вечером 15 января вблизи села Елизаветовка Унгенского района. По информации пресс-секретаря инспектората полиции Унген Кристины Викол, дорожно-транспортное…
16 Ianuarie 2021
VIDEO/ Italia: O „cameră de îmbrățișări mobilă” pentru bătrânii izolați din cauza COVID-19
Fiind lipsiți de contactul fizic din cauza pandemiei de coronavirus, rezidenților caselor de bătrâni dintr-o provincie italiană li s-a propus o soluție originală: o „cameră…
16 Ianuarie 2021
Monografia despre Clișova, în topul celor mai citite cărți
Monografia „Clișova. Istoria, memoria unui sat de pe Răut”, autor medicul din Orhei, Constantin Munteanu, a întrat în topul celor mai citite 10 cărți ale…
16 Ianuarie 2021
Prima scumpire din acest an a carburanților
n cazul benzinei majorarea este cu un leu și 60 de bani, adică cu circa 10%. Acum un litru de A 95 (cea mai populară…
16 Ianuarie 2021
Как пережидают холода бездомные в Бельцах?
С наступлением холодов социальный центр для бездомных переполняется. Фото из архива «СП» Как пережидают холода бездомные в Бельцах? Как переживают холода те, у кого нет крыши…
16 Ianuarie 2021
Пограничные полицейские молча наблюдали за избиением парня на заправке. Их бездействие не оценило руководство МВД
Агрессивный покупатель напал на продавца в присутствии двух представителей правоохранительных органов. Те предпочли не вмешиваться в конфликт. Фото: стоп-кадр видео Вечером 15 января портал Deschide опубликовал видео…
16 Ianuarie 2021
Benzina A95 mai scumpă cu 1 leu și 60 de bani începând cu ziua de azi
Cum și am scris ieri, benzina, motorina și gazul petrolier lichefiat s-au scumpit la mai multe stații PECO din țară. Astfel, benzina A95 costă acum…
16 Ianuarie 2021
La înălțime cu CALM 16.01.2021
POLITIZAREA FONDURILOR NAȚIONALE REDUCE ȘANSELE DE DEZVOLTARE ALE ȚĂRII! Alocarea resurselor financiare ale statului pe criterii politice autorităților publice locale subminează autonomia locală, încalcă drepturile…
16 Ianuarie 2021
(ВИДЕО) Сообщение о бомбе в торговом центре Кишинева было ложным. В Службу 112 позвонил ребенок
Предупреждение о взрыве бомбы в торговом центре в секторе Ботаника столицы было ложным. По результатам проверок специалисты не обнаружили взрывоопасных ... The post (ВИДЕО) Сообщение…
Primaria or. Ialoveni dă start unei campanii de sterilizare a animalelor de companie. Serviciul este gratuit
Primaria orașului Ialoveni, în colaborare cu Adăpostul de animale „Datcha”, dă start unei noi campanii de sterilizare a animalelor de companie, inclusiv a celor de…
16 Ianuarie 2021
Четыре проекта в Бельцах, на которые выделяют средства из госбюджета
На продолжение строительства Арестного дома на 2021 г. выделено 30 млн леев. Фото из архива «СП» В государственном бюджете на 2021 год заложено финансирование капитальных…
16 Ianuarie 2021
Voicu: Este inadmisibil un astfel de comportament din partea angajaților IGPF
Voicu: Este inadmisibil un astfel de comportament din partea angajaților IGPF. Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a venit cu o reacție ieri seara, după incidentul…
16 Ianuarie 2021
COVID-19: A fost depășit pragul de 2 milioane decedați, la nivel mondial
COVID-19 se răspândește în continuare, rata infectărilor ajungând la peste 94 milioane în 190 de țări și la 2 milioane de decedați. SUA a înregistrat…
16 Ianuarie 2021
Какие улицы в Бельцах останутся без света с 19 января?
Фото иллюстративное: pixabay.com Какие улицы в Бельцах останутся без света с 19 января? Информация о профилактических работах коммунальных служб с 19 по 22 января. АО «RED-Nord»…
16 Ianuarie 2021
Proprietarul firmei ce a concesionat 40% din teritoriul Moldovei, noul aliat al kazahilor
E vorba de compania Outrider Management LLC din California, care pe 31 decembrie 2020 s-a alăturat procesului pendent la New York, iniţiat de Kazah
16 Ianuarie 2021
Правительство Нидерландов ушло в отставку после скандала
В Нидерландах ушло в отставку правительство Марка Рютте — после громкого скандала с обвинениями в незаконном получении детских пособий, выдвинутыми против ... The post Правительство Нидерландов…
Maia Sandu: Avem suficiente și serioase subiecte de discutat cu Rusia
Maia Sandu: “Avem suficiente și serioase subiecte de discutat cu Rusia.“ După prima vizită de lucru la Kiev și a doua care urmează la Bruxelles,…
16 Ianuarie 2021
Cântecele feminității rănite. La 70 de ani pe care Tamara Chițaniuc nu i-a împlinit
Regina romanței basarabene a anilor ’90, vocea răscolitoare a dramei feminine și a iubirii pierdute, Tamara Chițaniuc nu a fost cruțată de destin nici prin…
16 Ianuarie 2021
Franța: Un moldovean, bătut până la moarte. A fost găsit într-o pivniță
Cadavrul unui bărbat declarat dispărut a fost descoperit pe 8 ianuarie în pivnița unui pavilion. Se vehiculează ipoteza unei reglări de conturi în comunitatea moldovenească,…
16 Ianuarie 2021
Muncitor în Alaska. Un tânăr din Edineț e gastarbeiter pe coasta Pacificului descoperindu-și în paralel o nouă pasiune
Din aprilie până-n septembrie, lucrează la o fabrică de pește din Alaska, iar în perioada rece a anului revine la Chișinău, unde pictează tablouri în…
16 Ianuarie 2021
Motivul din care contractul cu Gazprom a fost prelungit doar până pe 30 septembrie
Despre aceasta anunţă Agenția Naționale pentru Reglementare n Energetică (ANRE), care a avizat suplimentul nr. 15 din 31.12.2020 la Contractul nr.
16 Ianuarie 2021
В субботу будет морозно и без осадков
Сегодня, 16 января, будет морозно, но без осадков. На севере до -9 градусов днем, в центре до -7 градусов, а ... The post В субботу…
Курс валют в последующие три дня
Нацбанк Молдовы обнародовал курс валют на 16, 17 и 18 января. Таким образом, доллар будет стоить до понедельника 17 леев ... The post Курс валют…
Noii cetățeni. Malta a dezvăluit numele noilor destinatari ai „pașapoartelor de aur” din Rusia, printre care un miliardar din lista Forbes
Guvernul Maltei a publicat o listă cu participanții la Programul de Stat pentru anul 2019 de obținere a cetățeniei malteze în schimbul investițiilor. Astfel, publicația…
15 Ianuarie 2021
Plecări din PDM: Opt primari și un consilier din Soroca au decis să părăsească Partidul
Plecări din PDM: Opt primari și un consilier din Soroca au decis să părăsească Partidul. Noi plecări din Partidul Democrat din Republica Moldova. Un consilier…
15 Ianuarie 2021
Reacția Poliției de Frontieră cu privire la incidentul de la Briceni
După ce în mediul online a fost publicat vineri, 15 ianuarie, un video în care doi polițiști de frontieră urmăresc cu indiferență cum un tânăr este bătut…
15 Ianuarie 2021
O nouă scumpire a carburanților. De mâine prețul va crește cu 1 leu
Se prognozează o nouă scumpire a carburanților, începând cu mâine, 16 ianuarie. Astfel, începând cu ora 00:00, 16 ianuarie, mai multe stații PECO din țară…
15 Ianuarie 2021
DOC/ Cine este Pavel Abraham, membrul desemnat de Dodon și retras de Sandu din comisia care va desemna un judecător la CEDO din partea R. Moldova
După ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, l-a retras pe Pavel Abraham din Comisia pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a…
15 Ianuarie 2021
Ministrul de Interne, despre incidentul de la Briceni: „Așa nu se poate, ofițerii nu pot fi indiferenți când văd un cetățean aflat în pericol”
După ce în mediul online a fost publicat vineri, 15 ianuarie, un video în care doi polițiști de frontieră urmăresc cu indiferență cum un tânăr…
15 Ianuarie 2021
Tânăr amenințat cu un cuțit sub ochii a doi polițiști de frontieră, care nu au întreprins nimic
Tânăr amenințat cu un cuțit sub ochii a doi polițiști de frontieră, care nu au întreprins nimic. Incidentul s-a produs într-o stație PECO din satul…
15 Ianuarie 2021
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work